ÚTIKRITIKA.HU / Grúzia


hirdetes


útikritikák


Grúzia

Repülés | Szállás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

Esküvői vidámság - Elter Karesz fotója

Repülés és repülőjegy

A Wizzairnek van Budapestről közvetlen járata a grúziai Kutaisi város közelében lévő nemzetközi repülőtérre. A repülőtér 31 kilométerre van Kutaisi központjától. Kutaisiből Tbiliszibe el lehet jutni vonattal, busszal, iránytaxival. A menetidő kb. 6 óra.

  • Bécsből van közvetlen járat Tbiliszibe.
  • Budapestről átszállással szóba jöhet repülés Isztambulon (Turkish), Dubain (Emirates) vagy Varsón keresztül.
  • Repülővel Kutaisibe és onnan bérelt autóval tovább

,, A repülőút háromórás, ami alatt majdnem kétezer kilométert fogunk megtenni. Ne lepődjünk meg, hogy öt órával lesz később landoláskor, ugyanis kétórás időeltolódással kell számolni. Kutaiszi repteréről gyakorlatilag több időt kell utaznunk Tbiliszibe, mint amennyit repültünk: körülbelül négyórás útra kell számítanunk. Az pedig senkit ne rettentsen vissza, hogy egy kis reptéri csúszás miatt netán ott ragadna Bel-Grúzia repterén: a fővárosba tartó buszjáratokat kifejezetten a repülőjáratokhoz igazítják. (2017)" forrás

Szállás

Grúziában rohamosan fejlődik a turizmus és ennek mentén jelentősen nagyobb a szálláshelyek választéka és jó szállodákat is lehet bőven találni. Minden grúz városban akad magas színvonalú hotel és úgyan akkor fizető vendégszolgálat (apartmanok, kiadó szobák). Azért arra fel hívjuk a figyelmet, hogy a szolgáltatás, a szobák színvonala azért többnyire nem felel meg az európai átlagszabványoknak. A hotelek személyzete gyakran nem kellően képzett szakmailag. Azért legalább a tisztaság rendben szokott lenni és a személyzet legalább mosolyog. Az ablak beszorulhat, a zár nem működik éppen, szóval apróbb műszaki defektek, esztétikai hibák akadnak jócskán. A Fekete-tenger partján sajnos rengeteg megkezdett, de be nem fejezett hotelberuházás látható. Grúziának is van bőven problémája a gazdasággal és a politikai elittel.


Vízum és vám

Jóllehet a magyar állampolgárokra vonatkozó vízummentesség 90 napot nem meghaladó tartózkodásra szól, a gyakorlatban a grúz hatóságok lényegében egy éves (pontosabban 360 napos) vízummentes tartózkodást is elfogadnak. Ennél hosszabb tartózkodás esetén már vízumot követelnek meg. A magyar külügyminisztérium nyomatékosan felhívja a Grúziába (vagy ahogy ők hivatalosan írják: Georgiába) utazók figyelmét, hogy be- és kilépésükhöz csak és kizárólag a grúz hatóságok által kijelölt szárazföldi, légi és vízi határátkelőket használják tartózkodjanak az orosz/abház, valamint az orosz/dél-oszét határon való átlépés megkísérléstől. Azok az utazók, akik mindenképpen be kívánnak lépni az Abházia területére, az abház de facto Külügyminisztérium honlapján tudnak kérvényezni vízumot.

"Zökkenőmentes, két és fél órás repülőút után az első meglepetés a beléptetésnél ért minket. A határőr megkérdezte (angolul), hogy először járok-e Grúziában. Az igenlő válasz után egy „Welcome” kíséretében átnyújtott egy üveg híres grúz vörösbort. Jártam már pár helyen a világban, de ilyet még nem tapasztaltam. Úgy tűnt, minden külföldi kapott. Az üveg címkéjén egyébként az áll, hogy a grúz kormány ajándéka, valamint egy csomó információ, hogyan és mivel érdemes kereskedni grúz cégekkel, ha éppen ilyen irányú terveink volnának… Ötletes, jó reklám a gazdaságuknak, az biztos. Az érkezési csarnokban névtáblával vártak minket. A buszos társaság pultjánál kifizettük a transzfer díját. Bankkártyát, dollárt és larit is elfogadnak, arra azonban érdemes készülni, hogy ATM nincs a terminálban és a hajnali órákban a pénzváltó is zárva van. (2015)" forrás

Vám

A grúz vámhatóságok nem korlátozzák a bevihető valuta mennyiségét, viszont korlátozzák a grúz nemzeti fizetőeszköz kivitelét. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kiviteléhet az ottani Kulturális Minisztérium engedélye szükséges. A kábítószerekre vonatkozó szabályok rendkívül szigorúak. Még a kis mennyiségű kábítószer birtoklását is pénzbírsággal, de akár börtönnel is büntetik.

A magyar külügyminisztérium nyomatékosan figyelmezteti a Grúziába utazókat az alábbiakra: A belépéskor vagy kiutazáskor még véletlenül se hagyjunk készpénzt az útlevelünk apjai között. Ugyanis a korrupció visszaszorítása érdekében meghirdetett kampány keretében az útlevél-rendészeti szervek az útlevélben talált pénzt állampolgárságtól függetlenül és mérlegelés nélkül kötelesek korrumpálásra irányuló cselekménynek tekinteni. A jelenlegi szabályozás szerint a hivatalos szervek megvesztegetésére irányuló kísérlet hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A jelenlegi európai uniós szerint az a tranzitutas, aki egy EU-n kívüli repülőtér vámmentes üzletben italt vásárol, és egy EU-n belüli repülőtéren tranzitál, (pl. Tbilisziből Münchenen keresztül továbbutazik Magyarországra) a vásárolt italt a tranzitállomáson történő beszállásnál nem viheti magával a fedélzetre, függetlenül attól, hogy az árut az indulási repülőtér vámmentes boltjában a nemzetközi normáknak megfelelően fóliacsomagolással lezárták-e, vagy sem. Tanácsos elutazásunk előtt mindenképpen tájékozódni ab általunk igénybe vett légitársaságnál az éppen érvényes konkrét szabályokról.

Fotóegyveleg

Tbiliszi - Metekhi templom - fotó by Elter

Tbiliszi - a Béke-híd esti kivilágításban - fotó by Elter

Grúz borkorcsolya - fotó by Elter

Első szerelem - ez a címe a szoborkompozíciónak

V. Zsuzsa fotója

Ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon