ÚTIKRITIKA.HU / Tbiliszi / Látnvalók


hirdetes


útikritikák


Tbiliszi / Látnvalók

Óváros|Múzeumok| Metekhi-templom| Más templomok|Érdekes negyedek|Fotóegyveleg

Ennek az aloldalnak a tartalommal való feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Óváros

Tbiliszi klasszikus óvárosa tele van szűk, macskaköves kis utcákkal. Nagyon hangulatosak. Itt láthatjuk az 5. századi Szioni székesegyházt, a grúz királyok 13. századi templomát, a Metechi-t a 6 századi Antisisati bazilikát és a Nagy zsinagógát. Hajdan az óvároson át vezetett a Selyemút. Még ma is láthatók a régi karavánszerájok. Az óvárosi házak többnyire fából vannak, jellegzetes, kovácsoltvas rácsos  balkonokkal.

,, A szélén mindjárt belebotlasz a rusztikus, ferde Óratornyba. Az ódon építmény valóban olyan hatást kelt, mint ami a következő pillanatban össze akar dőlni, s látszólag igencsak jól jön, hogy egy masszív vasgerendával meg van oldalról támasztva. Ezzel együtt nekem rettentően tetszett, mintha ha csak egy tündérmese díszletébe csöppentünk volna.

Innen mindössze pár méterre található a kicsiny Anchiskhati bazilika (ანჩისხატი), mely Tbiliszi legrégebbi temploma – még a 6. században építette Korgasali király fia, Dachi.

Ezt követően a keskeny, de rendkívül hangulatos Shavteli utcácskán sétálva úgy érzed magad, mint Brüsszel belvárosában. Mindenhol kávézók, éttermek és a remek grúz bort kínáló borpatikák. És persze utcazenészek, párakapuk, minden, amit kell.

Ha itt balra fordulsz – bármelyik utcán - kijuthatsz az impozáns, ultramodern Béke-hídhoz (Mshvidobis Khidi). A Kura-folyó fölött átívelő, kecses, extravagáns híd az üveg és acél szerkezet érdekes elegyét ötvözi, bár állítólag a helyieket leginkább egy intimbetétre emlékezteti, amiről a gúnynevét is kapta. " forrás

Ata fotója

Múzeumok

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Grúz Nemzeti Múzeum


Metekhi-templom

,, A Metekhi-templom kapujának szárköve nyolcszáz év alatt fényesre kopott a belépő hívek csókjaitól. A Tbiliszi közepén, a folyóparti sziklán magasodó templomot az 5. századi Vakhtang király, a város alapítója építtette palotakápolnájának. A mongol pusztítás után II. Demetrius 1278-1284 között az eredeti alaprajzzal és stílusban építtette újjá, ami akkor már archaikusnak számított: ez a historizálás egyik korai példája. A következő pusztításra 1937-ben került volna sor, amikor Berija a régi Tbiliszi felszámolása során ezt az emblematikus épületet is le akarta rombolni. Megmentésére a város értelmisége társaságot szervezett a festő Dimitri Shevardnadze vezetésével. Berija állítólag négyszemközt felajánlotta Shevardnadzénak, hogy ha beszünteti az ellenállást, megteszi a tbiliszi múzeum igazgatójának. A festő, aki erre nemet mondott, még abban az évben börtönben halt meg. De a templom valamiképpen megmaradt. Színháznak alakították át, majd a grúz értelmiségiek éhségsztrájkja nyomán 1988-ban adták vissza a grúz orthodox egyháznak.

A szombat az esküvők napja a Metekhiben. A templomkertben több pár és rokonsága is társasági életet él a sorára várva, a kapu előtt koldusok, cigányok, esküvői fényképészek remélnek bevételhez jutni. A templom egyetlen, kicsi terében egyszerre több szertartás is zajlik, miközben a hívők az ikonosztáznál imádkoznak, gyertyát gyújtanak az ikonok előtt, sorban állnak áldásért, a sarokba elvonulva gyónnak vagy tanácsot kérnek." forrás

Narikala

A Narikala egy történelmi erőd Tbiliszi központjában, a Kura folyó (Mtkvari folyó) partján, a város központjában. Lenyűgöző kilátást nyújt Tbiliszire és a környező tájra.
Az erőd eredetileg a 4. században épült, és azóta többször bővítették és megerősítették.
A Narikala erőd Tbiliszi történetének és védelmének fontos részét képezte, és több birodalom és hódító célpontja volt, beleértve a perzsákat, az arabokat és a mongolokat.

Az erőd nagy része romos állapotban van, de néhány fal és torony még mindig áll.
 Az erőd belsejében található egy kis templom, amelyet a 20. század végén rekonstruáltak.
Az erődből nyíló kilátás Tbiliszire és a Kura folyóra lenyűgöző, és népszerű turisztikai célpont.

Megközelítés

Felvonó: Az erőd könnyen megközelíthető a modern felvonóval, amely a Rike Parkból indul.
Gyalogos túra: A kalandvágyó látogatók gyalog is felmehetnek az erődhöz, ami egy rövid, de meredek séta a városból.
 

A Narikala egy különleges hely, ahol a látogatók megtapasztalhatják a történelem és a természet egyedi kombinációját, és élvezhetik a lenyűgöző panorámát.


L. L. fotója

Más templomok

Kashveti templom

A parlamenttel szemben, a sugárút túloldalán a Kashveti-templomot vehettük közelebbről szemügyre. A kis grúz ortodox templom neve („Kashveti”) egy régi legendára vezethető vissza, ami szerint egy megbecsült, 6. századi szerzetest megvádolt egy asszony, miszerint a férfi teherbe ejtette őt. A szerzetes azzal védekezett, hogy a szüléskor mindenképpen bebizonyosodik az ártatlansága, mivel a nő mindössze egy követ fog a „világra hozni”. Végül így is lett, így innen ered a templom neve is, mely grúzul „követ szülőt” jelent. forrás

Szioni székesegyház (6.-7. század)

A Sioni Székesegyház, teljes nevén a Sioni Szűz Mária Mennybemenetele Székesegyház (grúzul: სიონის ღვთისმშობლის მიძინების ტაძარი), Tbiliszi egyik legjelentősebb és legismertebb temploma. Az eredetileg a 6. és 7. században épült székesegyház gazdag történelmi és vallási jelentőséggel bír.

 A székesegyházat többször újraépítették és bővítették, különösen a 12. és 13. században.
Eredeti nevének eredete: A templom neve a bibliai Sion-hegyre utal, és a grúz kereszténység egyik fontos szimbóluma.
Rekonstrukciók: A székesegyházat az évszázadok során többször is helyreállították, főleg a különböző hódítások és természeti katasztrófák után.

Stílus: A Sioni Székesegyház grúz ortodox építészeti stílusban épült, egyszerű, de elegáns kialakítással.
Külső: A templom külső falai gyakran egyszerűek, díszítés nélküli kövekkel, de az épület formája és sziluettje nagyon jellegzetes.
Belső: A belső tér gazdagon díszített freskókkal és ikonokkal, amelyek a grúz ortodox művészet csodálatos példái.

Relikviák: A székesegyházban található Szent Nino keresztje, amely a grúz kereszténység egyik legszentebb ereklyéje.
Vallási központ: A Sioni Székesegyház hosszú ideig a grúz ortodox egyház székhelye volt, és ma is fontos vallási és spirituális központ.
Kulturális helyszín: A székesegyház nemcsak vallási, hanem kulturális szempontból is jelentős, mivel a grúz történelem és kultúra számos eseménye kapcsolódik hozzá.

Megközelítés: A Sioni Székesegyház Tbiliszi óvárosában található, könnyen megközelíthető a város központjából.
Hangulat: A székesegyház látogatása különleges élmény, amely lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy elmerüljenek a grúz vallási és kulturális örökségben.
Rendezvények: A templomban rendszeresen tartanak istentiszteleteket és vallási ünnepeket, amelyeken a látogatók is részt vehetnek.

Ancsiszkáti templom (6. század)

Az Ancsiszkáti templom, hivatalos nevén az Ancsiszkáti Szent Mária-templom, Tbiliszi egyik legrégebbi és legfontosabb vallási épülete. Ez a templom a grúz ortodox egyházhoz tartozik és jelentős történelmi, vallási és kulturális értékkel bír.
 Az Ancsiszkáti templom a 6. században épült III. Dávid építkezései során.
A templom neve az Ancsiszkáti ikonra utal, amely eredetileg az Ancsia kolostorban volt, és a 17. században került Tbiliszibe a török hódítások elől menekítve.
Az évszázadok során a templomot többször felújították, de eredeti struktúrája és stílusa nagyrészt megmaradt.

A templom klasszikus grúz ortodox építészeti stílust képvisel, egyszerű, mégis impozáns szerkezetével.A templom külső falai egyszerű, díszítetlen kőből épültek, amely az épület régiségét és történelmi jellegét tükrözi. A szerkezet masszív és időtálló, amit az évszázadok viharai is igazolnak.

A belső tér hűen tükrözi a grúz ortodox templomokra jellemző egyszerűséget és spiritualitást. Az oltár és a szentély gazdag freskókkal és ikonokkal díszített, amelyek a grúz művészet és vallás mély kapcsolatát mutatják.

A templomban őrzik az Ancsiszkáti ikont, amely a grúz kereszténység egyik legszentebb és legértékesebb ikonja. Az ikon híres a csodatevő erejéről és a középkori grúz festészet egyik remekműveként tartják számon.

Az Ancsiszkáti templom ma is aktív vallási központ, ahol rendszeresen tartanak istentiszteleteket és egyéb vallási eseményeket. A templom fontos szerepet játszik a grúz ortodox közösség életében.

A templom nemcsak vallási, hanem kulturális szempontból is jelentős. Történelmi értéke és művészeti kincsei miatt turisták és helyiek egyaránt gyakran látogatják.

Az Ancsiszkáti templom Tbiliszi óvárosában található, könnyen megközelíthető a város főbb látványosságaitól.
 A templom belső tere nyugodt és áhítatos légkört áraszt, amely tökéletes helyszín az elmélkedésre és a lelki feltöltődésre. A látogatók megcsodálhatják a templom gazdag történelmét és művészeti értékeit.
A templomban rendszeresen tartanak istentiszteleteket és vallási ünnepeket, amelyek különleges élményt nyújtanak a látogatóknak. A helyi hívek és a turisták egyaránt részt vehetnek ezekben az eseményekben, amelyek a grúz vallási élet fontos részei.

Érdekes negyedek

Abanotubami

Ebben a régi negyedben van a legtöbb hagyományo grúz, kupolás, kénköves fürdő.

Sota Rusztaveli sugárút

Rustaveli sugárút (Rust'avelis Gamziri) mentén kezdtük a városnézést. Itt található például a régi Parlament épülete, mely 1953-től 2012-ig adott otthont a grúz törvényhozásnak, amely ezt követően Kutaiszibe költözött. A monumentális épület le sem tagadhatná, hogy melyik kor szülötte, annak ellenére, hogy a sarló-kalapácsos címert már rég leverték a homlokzat tetejéről. Az épület frontján látható 16 oszlopból álló oszlopcsarnok a 16 szovjet tagköztársaságot jelképezi. forrás

Agmashenebeli sétálóutca 

Az Agmashenebeli sétálóutca Tbilisziben az egyik legélénkebb és legnépszerűbb városi helyszín. A sétálóutca nevét Dávid Agmashenebeli grúz királyról kapta, aki a 12. században uralkodott, és Grúzia aranykorát fémjelezte.

Az utca Tbiliszi központjában, a Marjanishvili negyedben található, és könnyen megközelíthető a város bármely pontjáról.
 

Az utca a 19. század végén és a 20. század elején épült ki, amikor Tbiliszi gyorsan fejlődött és modernizálódott. Az épületek nagy része a szecessziós és az eklektikus stílus jegyeit viseli magán.
 Az utca az utóbbi években jelentős felújításon ment keresztül, amelynek során helyreállították az épületek eredeti homlokzatait és modern infrastruktúrát építettek ki.

Az utca mentén sétálva a látogatók gyönyörködhetnek a gondosan felújított, színes és díszes homlokzatokban. Az épületek között sok a szecessziós és klasszicista stílusú, amelyek a múlt század elejének eleganciáját tükrözik.

Az utcában számos kávézó, étterem és bár található, ahol a látogatók élvezhetik a grúz konyha ízeit, valamint nemzetközi ételeket is kóstolhatnak. A kávézók teraszai különösen népszerűek a tavaszi és nyári hónapokban.

Az Agmashenebeli sétálóutca különféle üzletekkel és butikokkal van tele, ahol a látogatók helyi kézműves termékeket, ruhákat, ékszereket és ajándéktárgyakat vásárolhatnak.
Az utcán gyakran rendeznek szabadtéri koncerteket, művészeti kiállításokat és egyéb kulturális eseményeket, amelyek még élénkebbé teszik a környezetet.

Az utca állandóan nyüzsög az élettől, legyen szó helyiekről vagy turistákról. Az esti órákban különösen élénk, amikor az emberek az utcai kávézókban és éttermekben találkoznak, beszélgetnek és szórakoznak.

A sétálóutca biztonságos környezetet biztosít a látogatók számára, és barátságos hangulata miatt népszerű mind a helyiek, mind a turisták körében.

Marjanishvili

Marjanishvili egy élénk és kulturálisan gazdag negyed Tbilisziben, amely az Agmashenebeli sétálóutca közelében található. Ez a környék számos szempontból különleges, és sokat kínál mind a helyiek, mind a turisták számára.
 Marjanishvili Tbiliszi központi részén helyezkedik el, és könnyen elérhető a város különböző részeiből tömegközlekedéssel, különösen a Marjanishvili metróállomás révén.
A negyed nevét Kote Marjanishvili híres grúz színházi rendezőről kapta, aki nagy hatással volt a grúz színházi élet fejlődésére.

A  negyed egyik központi eleme a Marjanishvili Színház, amely Grúzia egyik legjelentősebb színháza. A színház gazdag programmal rendelkezik, amely magában foglal klasszikus és kortárs előadásokat is.

Marjanishvili utcái tele vannak gyönyörű, régi épületekkel, amelyek a 19. és 20. század fordulóján épültek. Ezek az épületek gyakran díszes homlokzatokkal és történelmi jellegzetességekkel rendelkeznek.
 A negyed számos kávézónak, étteremnek és bárnak ad otthont, amelyek különféle kulináris élményeket kínálnak. A látogatók megkóstolhatják a grúz konyha remekeit, valamint nemzetközi ételeket is találhatnak.
A környéken számos butik, könyvesbolt és kézműves bolt található, ahol helyi és nemzetközi termékeket vásárolhatnak a látogatók.

Marjanishvili egy élénk és kozmopolita negyed, ahol a városi élet pezsgése mindenhol érezhető. Az emberek barátságosak és nyitottak, ami különösen vonzóvá teszi a környéket a turisták számára.

 A negyed sokszínű kulturális életet kínál, amely magában foglal színházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat és egyéb művészeti eseményeket. Ez a kulturális gazdagság még vonzóbbá teszi a Marjanishvili negyedet.

A Marjanishvili éjszakai élete is figyelemre méltó, számos bár, klub és élőzenés helyszín kínál lehetőséget a szórakozásra.
A negyedben több park és közösségi tér található, ahol az emberek találkozhatnak, pihenhetnek és élvezhetik a szabadidőt.

Betlemi utca (a régi zsidó negyed)

A Betlemi utca Tbilisziben, a régi zsidó negyed szívében található, és gazdag történelemmel, kulturális örökséggel és különleges hangulattal büszkélkedik. Ez a terület számos történelmi és kulturális látnivalót kínál, és egyedi betekintést nyújt a város sokszínű múltjába.

A Betlemi utca Tbiliszi óvárosában található, közel a híres Narikala erődhöz és más történelmi helyszínekhez.
 A negyed évszázadokon keresztül a város zsidó közösségének otthona volt, és számos történelmi épület és emlék található itt, amelyek a zsidó kultúrát és történelmet tükrözik.

 Az utcában található Tbiliszi Nagy Zsinagóga, amely a 19. század végén épült és a grúziai zsidó közösség egyik legfontosabb vallási és kulturális központja.

A környéken található a híres Betlemi Kápolna is, amely egy gyönyörű kis templom, és a keresztény hagyományokat tükrözi.
Az utca mentén számos régi épület található, amelyek a grúz, zsidó és más kultúrák építészeti elemeit ötvözik. Az épületek gyakran díszes homlokzatokkal és érdekes részletekkel rendelkeznek.

A Betlemi utca különleges történelmi hangulatot áraszt, ahol a múlt és a jelen találkozik. Az utcák keskenyek és macskakövesek, ami még autentikusabbá teszi a látogatói élményt.

 Az utcában és környékén a grúz, zsidó és más kultúrák keveredése érezhető, ami egyedülállóvá teszi a hely atmoszféráját.

 A Betlemi utca környékén számos hangulatos kávézó és étterem található, ahol a látogatók megpihenhetnek és élvezhetik a helyi konyha ízeit. Sok helyen autentikus grúz és zsidó ételeket is kínálnak.

A környéken több kis művészeti galéria és kézműves bolt található, ahol helyi művészek munkáit lehet megtekinteni és megvásárolni.

A Betlemi utca és környéke ideális gyalogos felfedezésre. A keskeny utcák, lépcsők és sikátorok különleges hangulatot biztosítanak a látogatóknak.

Számos vezetett túra indul a környéken, amelyek során a látogatók mélyebb betekintést nyerhetnek a negyed történelmébe és kulturális örökségébe.

Összességében a Betlemi utca Tbilisziben egy varázslatos hely-

Vera

Az óvárostól északra

Tsereteli

A Tsereteli negyed Tbilisziben egy élénk és dinamikusan fejlődő városrész, amely számos modern és kulturális elemmel büszkélkedhet. Ez a negyed elsősorban az Alekszander Tsereteli híres grúz szobrász és festő nevét viseli, és a város egyik fontos központja.


A Tsereteli negyed Tbiliszi nyugati részén található, könnyen megközelíthető a város központjából és más kerületekből is.
Az utóbbi években a negyed gyors fejlődésen ment keresztül, modern építkezésekkel és infrastruktúrával bővült.

Tsereteli Avenue: Az egyik főút, amely keresztülhalad a negyeden, tele van üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal, és a helyi élet központja.
Tsereteli Metróállomás: A metróállomás modern kialakítású, és fontos közlekedési csomópont a városban, amely megkönnyíti a környék megközelítését.
A múzeumot Alekszander Tsereteli műveinek szentelték, és itt megtekinthetőek a híres szobrász és festő alkotásai.

A negyedben számos új építésű, modern lakóház és irodaház található, amelyek a város dinamikus fejlődését tükrözik.

Bár a negyedben sok modern épület található, megtalálhatók itt régebbi, szovjet korszakból származó építmények is, ami egyedi keveréket alkot.

A Tsereteli negyed egy élénk és kozmopolita városrész, ahol sokféle ember fordul meg. Az utca mindig nyüzsög az élettől, különösen a főbb bevásárló- és szórakoztató területeken.
A negyed számos kulturális eseménynek ad otthont, beleértve művészeti kiállításokat, koncerteket és más rendezvényeket, amelyek a helyi közösség és a turisták számára is vonzóak.

A Tsereteli Avenue mentén és környékén számos bevásárlóközpont, butik és üzlet található, amelyek széles választékot kínálnak.

A negyedben különféle éttermek és kávézók találhatók, amelyek mind helyi, mind nemzetközi konyhát kínálnak. Különösen népszerűek a modern, trendi helyek, amelyek vonzzák a fiatalokat és a turistákat.
Az esti élet is pezseg a negyedben, számos bár és klub nyitva tart késő éjszakáig.

A Tsereteli negyed jól megközelíthető tömegközlekedéssel, különösen a metróval, ami megkönnyíti a látogatást.

A negyed modern infrastruktúrája és szolgáltatásai kényelmes és kellemes élményt nyújtanak a látogatóknak.

Közeli látnivalók

Fotóegyveleg

A Parlamentjük éülete - Ata fotója

Tbiliszi - a muzsikus szobra - Elter Karcsi fotója

A lámpagyújtó szobra - Elter Karcsi fotója

Tbiliszi - Béke-híd - Elter karcsi fotója

Elnöki palota - Elter Karcsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon