ÚTIKRITIKA.HU / Grúzia


hirdetes


útikritikák


Grúzia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Várakozó utas?  - Ata fotója

Egészség

Grúzia meglátogatása előtt itthon mindenképpen kell betegség- és egészségbiztosítást kötni! Ajánljuk erre a célra a Vista utazási irodáit, mert nagyon lelkiismeretesen adnak tájékoztatást egyes biztosítási kategóriák előnyeiről, hátrányairól.

A grúz egészségi ellátórendszer jelenleg meglehetősen elavult. Tbilisziben és a nagyobb városokban van megfelelő magán orvosi ellátás, de rendkívül drága. A grúz orvosok és kórházak gyakran előre kérik befizetni a gyógykezelés költségét. Tbilisziben sürgős esetekben a Medi- Club Georgia rendelőt célszerű felkeresni, melynek szolgáltatása drága, de a rendelő hivatalos számláját a magyar egészségbiztosító elfogadja.

Medi Club Georgia

Minőségi gyógyszerek vény nélkül, gyógyszertárakban is beszerezhetőek. Gyógyszer vásárláskor ajánlott kiemelt figyelmet fordítani a készítmény szavatosságára! Csapvíz fogyasztása nem javasolt, a boltokban kapható palackozott víz biztonságosnak tekinthető.

2018-ban Grúziában legalizálták a marihuanát. Hogy miért raktuk ezt az egészség témához? Tán a szórakozás témához kellett volna? 

Közlekedés

Grúziában a városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák grúz nyelvűek. A szovjetrendszerből megmaradt az iránytaxik, "marshrutkák" hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatóak, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a közlekedés többi résztvevőjének. A Tbiliszi metróhálózat két vonalból és 22 földalatti állomásból áll. A metró használata teljes mértékben biztonságos. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az út menti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak.

A grúz autóvezetők elképesztően vadul, erőszakosan vezetnek. A közutakon az újgazdagok a terepjáróikkal úgy parádéznak, hogy valósággal kiszorítják az úttestről a kisebb autókat. A nagy gépcsodáikkal a pöffeszkedők egymást sem kímélik. A grúz autósok egyszerűen nem törődnek a közlekedési szabályokkal. Minden további nélkül bemennek ellenkező irányból az egyirányú utcába, és még a dupla záróvonal sem akadályozza meg őket az előzgetésben. Persze a sebességkorlátozást is csak viccnek tekintik. Külön gond, hogy sok autóvezetőnek suttyomban vásárolt jogosítványa van, nem is járt tanfolyamra. Még jó, hogy megszegik a közlekedési szabályokat, hiszen nem is ismerik azokat.

v.j.

A gyalogosok sem ártatlanok a közlekedési káosz állapotáért. Veszélyesen, váratlanul lépnek az úttestre. Mivel az autóvezetők még a zebráknál sem ügyelnek a gyalogosokra, el lehet képzelni milyen veszélyes helyzetek alakulnak ki ott, ahol nincs is kijelölt átkelőhely, de vannak fegyelmezetlenül átjáró gyalogosok. Miközben a korrupció visszaszorítására a hatóságok óriási erőfeszítéseket tesznek, úgy tűnik már nem marad kellő energiájuk a közlekedési morál javítására. A közlekedési rendőrök nagyon ritkán büntetik a vétkes autóvezetőket. Még a durva szabálysértéseket is elnézik.

Mindezek leírása után érthető, hogy az úti kritikus nehezen javasolja, hogy a turista Grúziában autót béreljen és pár nap alatt próbálkozzon idomulni az ottani közúti állapotokhoz. Ráadásul a közutakon sok helyen az útburkolati jelek láthatatlanná koptak el. A közlekedési lámpák pedig, az áramkimaradások miatt gyakran nem is működnek. Az éjszakai közlekedés még veszélyesebb és a hegyi utakon (esők , havazások) is roppant veszélyes az autózás egy külföldi turistának. Grúziában - akárcsak nálunk - az autóvezető semmilyen mennyiségű alkoholt nem ihat vezetés előtt, alatt.

Grúziában más a helyzet mint nálunk abban a tekintetben, hogy ott az autók forgalomba helyezéséhez nem kötelező megkötni a másoknak okozott károk kompenzálására szolgáló felelősségbiztosítást. Persze így a grúz autók nagy többségének nincs is ilyen biztosítása. A másoknak okozott károkat a károkozó általában közvetlenül a károsulttal „rendezi le”, ami számos feszültséget és vitát szokott teremteni. Ha mégis autót bérelnünk akkor legalább kössünk teljes körű casco biztosítást ugyanakkor (nem kötelező) felelősségbiztosítást is.

Kazbek közelében hegyi út - fotó by Elter

"Az ígértekkel ellentétben nem egy új, légkondicionált, WiFivel felszerelt busszal vittek kettőnket, hanem egy sok százezer kilométert futott, lestrapált, lengéscsillapító és kipufogó nélküli Mercedes Sprinterrel. A fűtés sem működött és a sofőr nyitva tartotta az első ablakot a mínusz tíz fokban, hogy akadálytalanul köpdöshessen kifelé menet közben. Ha szerencsénk volt, kifelé vitte a huzat, ha nem volt szerencsénk, akkor befelé... Aki szokott orosz autós fedélzeti videókat nézni, annak a közlekedési morál ismerős lehet. Semmilyen szabály nem szent, sebességkorlátozás, záróvonal, piros lámpa, elsőbbségadás mind ismeretlen fogalmak. Nem mondom, hogy nem volt néha halálfélelmünk. Félúton átváltottunk iránytaxi üzemmódba, elkezdtük az út szélén integető embereket felszedni. (2015)" forrás


Autózás: Grúziában egészen normálisnak számít az, hogy szépen halad az ember a főúton, és a relatíve jó minőségű aszfalt egyik pillanatról a másikra eltűnik. Volt, nincs. Merthogy jobbat építenek a helyére és ezért felmarták. Derék dolog, hogy folyamatosan fejlesztik az útjaikat, a gond csak abból adódik, hogy mindezt úgy teszik, hogy néhol kilométereken keresztül sáron, kátyúkon, pocsolyákon keresztül vezet az út.Mindenkinek a kedvencei az úton, útfélen (szó szerint) előforduló szarvasmarhák. Pontosan nem tudjuk, miért, de az biztos, hogy ezek a jószágok imádnak az aszfalt közepén álldogálni, heverészni. Eleinte még nagy tisztelettel, később már nagyobb bátorsággal kerülgetjük őket, ahogy kezdjük kiismerni a habitusukat. Ezek a marhák nemhogy hirtelen mozdulatot nem tesznek, de úgy egyáltalán mozdulatot sem nagyon tesznek.

Egyáltalán nem zavarja őket, hogy jön az autó, vagy dudál, vagy mit csinál. Ők elvannak. Ha nincs szerencsénk, akkor épp olyan alakzatban helyezkednek el az úton, hogy nem lehet köztük szlalomozni. Ilyenkor aztán az összes grúz vezetési szaktudásra szükség van. Tényleg, egyszerűen addig kell ügyeskedni, amíg át nem jut az ember. Szerintem ez akár egy külön sportként is elmenne.  (2017)" forrás

Elter Karcsi fotója

" Lepukkant épületek között, kétes eredetű, leharcolt luxusautókban, kétes eredetű, leharcolt alakok csalinkáznak a random, bárhol felbukkanó tehenek és malacok között. Grúziában szabadtartásban vannak az állatok, ami szerintem tényleg tök jó az állatoknak és hosszú távon valószínűleg az embereknek is, de mindenképpen szokni kell, hogy a kanyarban egyszer csak hopp, ott néz a tehén, és hiába tolod a dudát, szarik rá, mint tinédzser a kockás füzetre. (2017)" forrás


,, A gép indulása nem túl baráti Budapestről és így a visszaindulás sem. A repülő 23.50-kor indul és 05.50 kor érkezik meg Kutaiszibe 3 órás út után. Grúziában nincs óraátállítás, így a téli időszakban az időeltolódás + 3 óra, nyáron pedig + 2.

A repülőtér és a főváros közti távot busszal (akit érdekel, itt tud foglalni jegyet: http://www.georgianbus.com) kb. 4 óra alatt tettük meg. Sajnos útközben nem sok mindent láttunk a tájból, mivel még sötét volt… csak reggel negyed 8 körül kezdett világosodni. Nagyon fáradtak voltunk a kimaradt éjszaka miatt, viszont nem igazán tudtunk aludni a sofőr vezetési stílusa miatt. A két sávos útból gyakran csináltak négyet, a dudálással jeleznek mindent, néha árokban is mentünk… szóval örültem, hogy nem a busz elejében ültünk le. (Ott ugyanis tuti szívrohamot kaptam volna az első 20 perc után). Nagyon gyorsan vezetnek az emberek, továbbá nem igazán tartják be a szabályokat sem. Ami viszont érdekes volt, hogy az autópálya nagy része ki volt világítva…lehet azért, hogy a rossz állapotú utat jobban lássák J (2018)" forrás

Buszon utazók - Ata fotója

Vonatközlekedés

Kulturált  (Stadler) - Lantoska fotója

Étkezés

V. Zsuzsa fotója

"Van egy úgynevezett limonádé italuk (Natakhtari Lemonade), palackozott, enyhén szénsavas verziót képzeljetek el. Mindenféle ízben lehet kapni. Szerintem mind nagyon finom, de utastársaim között volt aki azt mondta, hogy ihatatlan némelyik. Van körtés – nagyon édes, picit vaníliás- van gyógynövényes, mentás, vagy a személyes kedvencem a krémes. Vanília az alapíze, szerintem nagyon jó. Érdemes megkóstolnotok! Másik érdekes italuk a víz. Sós ásványvíz! Anyám hívta fel a figyelmet rá, először ő kereste a boltban. A Borjomi ásványvíz nagyon extra, feltétlen kóstoljátok meg ezt is -egyébként mindent. Az ásványvíz természetesen szénsavas, (nem utólag van beletéve a bubi), vulkanikus eredetű 1500 éves vizecske. A vele megegyező nevű területről származik -nahát- és a grúz export 10%-át adja. Durva, nem? Szóval igyátok, vegyétek, kóstoljátok, nem mindennapi (v)íz!

Teák: emlékszem, hogy zsenge gyerekkoromban a grúz tea még minőség volt, nagy szám. Nem véletlen. Az országnak ugyan vannak most is teaföldjei, de már korántsem olyan kiterjedtek, mint egykor. Hoztam haza grúz teát, de a boltban a legalsó sor leghátuljába volt eldugva, nehogy észrevegye valaki. Amúgy ahogy láttam, ők is a nagy nemzetközi márkákat tartják, mint mi. Itthon kóstoltam meg, nem nagy durranás a tea. Az ország második kiviteli cikke. Nem véletlen! Ennek az országnak vannak a legrégebbi és a legkifinomultabb borkészítési eljárásai. Tudtad, hogy több, mint 500 féle szőlőjük van??? Nem is mesélek róla többet, ha mentek, kötelező bort inni!

Leghíresebb ételük a Khachapuri. Ez több verzióban létezik náluk, kb úgy, mint nálunk a halászlé. Annyiban megegyeznek, hogy tészta alapú étel és sajt van benne. Van kelt tésztás verziója, itt hajószerűen szétnyílik a tészta és a “batyuban” van a rengeteg (tényleg sok) sajt, meg egy tojás ha éppen a tojásos verzióhoz van szerencséd. Aztán van hacsapuri leveles tésztás verzióban, négyszögletű, téglalap alakú, mindenféle alakban. Mind finom. Személyes kedvencem a khinkali nevű tésztaétel. Tipikus keleti batyuszerű kaja, benne lehet bármi. Pl husis, zöldséges, gombás, stb. Jó ízű. Imádtam benne a koriandert! Úgy kell enni, hogy leharapod a tészta “fogóját”, kiszívod a levét és megeszed. Egyszerre minimum 4 darabot kell kérni egy azonos töltelékesből. 4 darab kb 2 eurónyi összegbe kerül.

Husik: a húsok is jók, grillezve készítik őket. És végül az adjika. Ha szereted az inidai ételeket, akkor ez a szósz tetszeni fog. Húsokat pácolnak vele vagy kenyér mellé is adják. Alapja a paprika (kicsit csípős) fokhagyma, paradicsom, mindenféle fűszerek, köztük a koriander és só. Torták, édességek: megszámlálhatatlanul sokfélét megkóstoltam, ugyanazokat kapni, mint itthon. Nem jobbak és nem rosszabbak. (2015)" forrás

Préselt gyümölcslé árus - fotó by Elter

,, Bár a grúz bor, a magyarhoz hasonlóan, főként az országhatárokon belül világhírű, szégyenre és panaszra nincsen ok: kis türelemmel isteni ízekre és zamatokra lelhetünk." forrás


,, Grúziában mindenképpen érdemes megkóstolni a tipikus szénsavas limonádéikat, a Traubinál valamivel karcosabb ízvilággal. Legalábbis az ánizsos-tárkonyos, körtés-narancsos vonal egy lehelettel határozottabbnak tűnik.

Ó, egy dolgot semmiképpen se hagyjunk ki: a majonézes-fűszeres paradicsom-uborka salátájukat! Semmi extra, viszont valamiért mégis fantasztikusan összeáll. Amiben komoly szerepe van annak is, hogy a zöldségek az ország minden szegletében élettel telt, roppanós ízbombák. Felejtsük el a génkezelt, halványpiros, vagy inkább rózsaszín paradicsomokat. Itt nem hallottak még erről. Jaj, és sorolhatnánk még: szerecsendió, túró, spenót, bátor ízek, vad harmóniák...

Érdemes megkóstolni az egyszerű traktorkerék-állagúnak tűnő, elsőre ízetlennek ható csurcskelát, amit én leginkább piros és zöld viaszkolbászként emlegettem. Állítólag aszalt szőlőből készül, és dióval töltik. Nos, a diót még csak-csak éreztem, de egyebet nem nagyon.

A lényeg: Grúziában rosszat enni nem lehet. Ahogyan drágán sem lehet enni: a bőséges, halálosnak tűnő lakoma alig néhány ezer forintnyi lariból megúszható. (2017)" forrás


V. Zsuzsa fotója


,, Grúz étteremben egy fogást rendelni, és azt egyedül befalni? Felejtsd el… inkább kóstold meg a grúz konyha finomabbnál finomabb különlegességeit.

Ha Grúziában jársz, a hacsapurit kötelező megkóstolnod, ha teheted, válaszd az adzsáriait: ez egy hajó formájú, isteni, túrós lepény, benne sajttal és nyers tojással. Forrón tálalják, ezért igencsak laktató. A grúz sajtok mellett sem mehetünk el szó nélkül, a szuluguni például isteni finom. A hacsapuri mellett egy másik nagyon népszerű grúz étel a khinkali, ami kicsit az olaszok töltött tésztájára emlékeztet: az isteni tészta belseje húslevet és gombát vagy húst rejthet, és nem akárhogy kell nekikezdened az elfogyasztásának: a grúzok először kiszippantják belőle a finom levet, és csak azután fogyasztják el a töltött tésztát.

Kuriózum Georgiában jó kávéhoz jutni. Sajnos nagy szívfájdalmam volt, hogy igazán jó kávét nem tudtam itt inni. Kizárólag a törökös-zaccos kávéjuk az értékelhető, egyébként ugyanazokat a „sok plusz egyes” tasakos kávékat kínálják, mint nálunk. (2018)" forrás

Méhész Zsuzsi fotója

Ata fotója

Vásárlás és pénzváltás

Tbilisziben a nagy élelmiszer-áruházakban gyakorlatilag minden olyan termék megvásárolható, ami Magyarországon. Nemrégiben három olyan magyar tulajdonú bolt is nyílt, ahol magyar élelmiszereket lehet venni.

 

A hatóságok ellenzik, hogy az országban a szolgáltatásokban, a kereskedelemben más készpénzt fogadjanak el, mint a grúz lari (GEL). Az eurónkat vagy dollárunkat a hivatalos pénzváltóknál akadálytalanul be tudjuk váltani. A bankkártyákat a legtöbb helyen elfogadják, viszont nehézkes az utazási csekkel elfogadtatása.

,, Alkudni tudni kell: Grúzia szegény ország, az emberek (és azok családja) megélhetését leginkább a turizmus adja. Éppen ezért nagyon kedvesek és segítőkészek, de nem átallják a valós árak dupláját is elkérni egy-egy szolgáltatásért, jellemzően fuvarért. Ezért légy bátor, alkudozz!" forrás

Gyümölcskolbászt árusító asszony - fotó by Elter

,, Elég ritkán viszünk magunkkal készpénzt, de Grúziáról úgy ítéltük meg, jobb ha több van nálunk, hátha a bankkártyákkal valami gubanc lesz. Eurót vittünk magunkkal, amelyet bármely pénzváltó elfogadott. Az egyes pénzváltók árfolyamai minimálisan tértek el, és a reptéren is volt lehetőség váltani - amely szintén nem volt lehúzás-szagú." forrás


Grúziában olyanok a piacok, amilyeneknek lenniük kellene mindenhol. Rengeteg helyi termék, őstermelő. A változatosság és természetesség nem úri hipszterhuncutság és nem a felsőbb vásárlói kaszt igénye, hanem alapvetés. Normalitás van, és ezt nagyon jólesik látni. Majd persze elmúlik itt is, de amíg tart, addig menjetek! (m. Zs, 2023)

Közbiztonság

Grúzia a turista szempontjából szuper közbiztonságú ország, az országban az utóbbi években látványosan javult a helyzet. Sok mindent elárul az ottani viszonylatokról, hogy a grúzok sok háznál, lakásnál be se zárják az ajtót elmenetelkor. Nyilván biztonságot ad az is, hogy az utcákon erős a rendőri jelenlét. Grúzia manapság jobb közbiztonságú ország, mint a legtöbb európai állam. A városokban az erőszakos bűncselekmények száma nagy mértékben csökkent. A turista (is) nyugodtan sétálhat a városi éjszakában, mert semmi veszély nem fenyegeti. Jópofa, hogy elnöki rendelet alapján a rendőrőrsök falai átlátszó üvegből vannak, hogy az egyszerű polgárok szabadon láthassák mit csinálnak a rend őrei. (Ez olyan, mint az éttermekben a látványkonyha...). Tbilisziben meglepően alacsony az autótolvajlások száma.

Lantoska fotója

Egyéb hasznos információk

  1. Grúziában az elektromos feszültség 220 volt. Gyakoriak és jelentősek az áramingadozások és áramkimaradások.
  2. A Magyarországon használatos, előfizetéses mobiltelefonok Grúziában is működnek.
  3. Legyen nálad internet: az Érkezési oldalon kilépve, még a terminál épületén belül (jellegtelen fehér stand - megismered, ez az egy van) megvásárolható a helyi mobilszolgáltató net csomagja. 10 GB adatforgalom van benne, az ára pedig 10 Lari (kb. 1000 Ft, azaz ezer forint). Tehát a kártyafüggetlen telefon kötelező! (2018) forrás
  4. Grúziára nem jellemzőek a nagy bevásárló- és szórakoztató központok, multiplex mozik. A főváros egyik mozijában hetente több alkalommal is lehetőség van a filmeket eredeti nyelven megnézni.
  5. Tbilisziben orosz nyelvű színház is működik, de a színház programja csak ritkán változik.

Magyar külképviselet

Tbiliszi Magyar Nagykövetség Kozuli hivatala:

E-mail cím: Consulate.TBS@mfa.gov.hu
Telefonszám: +995322399008
Cím: 83 Lvovi Street (off Budapesht Street) Saburtalo, 0160 Tbilisi

Konzul: Mikecz Gábor

Fotóegyveleg

Tbiliisziben is zúg a Volga - Ata fotója

A grúz házaspár mindkét fele órákon át horkolt. - Ata fotója

Ata fotója

Gránátalma (és narancs) juice - Lantoska fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 03. 08. 17:21
Antalnak:
Svájci állampolgároknak nem kell vízum Grúziába és Örményországba történő beutazáshoz. 100%


Ács Antal, 2020. 03. 08. 15:45
Kérdésem lenne hogy szervezem egy csoportosan Gruziaba és örmeényországba.
És csoportomba egyik svájc államporgarú és neki kell vizum vagy nem?
Mert szeretnék tudni
Köszönöm


Sisu11, 2020. 01. 04. 23:59
Sziasztok, nekem van érvényes személyi igazolványom. Elég az országba való belépéshez? vagy útlevél kell? Lengyelországból megyek közvetlenül tehát nem átszállás


úti kritikus, 2019. 11. 09. 10:00
Zsuzsa!
Melyik hónapban lenne az utazás?


Zsuzsa, 2019. 11. 09. 09:50
Sziasztok! Nagyon érdekes a leírásotok, köszönöm. Szállás lehetőségről tudtok infót adni? Eseteg sátorozádról mi a véleményetek?
Köszi Zsuzsa


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon