ÚTIKRITIKA.HU / Dzsingisz kán


hirdetes

útikritikák


Dzsingisz kán

Dzsingisz kán halála

,, Dzsingisz halála és temetése,sírjának helye épen olyan különleges és talányos mint élete volt.Miért is adná lentebb?
1227.augusztus 18-án hunyt el.Ezt a tényt akkor titokban tartották,mert egy uralkodó nélküli birodalom hamar szétesik.S mongol hagyományok szerint az új uralkodót a Kulturtájnak kell megválasztani és ott mindenkinek aki számít jelen kell lenni.

Haláláról több legenda is szárnyra kelt.Az utókor orvosai is próbálták igazolni elméleteiket s több hipotézissel álltak elő.Dzsingisz 65 éves volt ,ami abban az időben csodaszámba ment.Az biztos ,hogy halála sikerei csúcsán történt s öröksége mind fizikailag mint szellemiségben befolyásolta a történelmet.Dzsingisz aki szerényen a világ urának nevezte magát világosan kifejezte végakaratát.Sírja jeltelen legyen,s úgy temessék el mint egy egyszerű embert.Sírjának helyét is meghatározta de erről írásos emlék nem maradt fenn.

Viszont a tudomány s a technika segítségével születtek teóriák.A legenda szerint fehér gyolcsba tekerve több hónapon keresztül vitte 1000 lovas és több száz kézműves és sámán a testet végső nyughelyére.Ma is létezik egy terület ami 800 éve tiltott rész ,közel van a születési helyhez.Itt régészek kornak megfelelő építkezés nyomaira,cserepekre bukkantak.S mivel a legenda szerint a temetésen résztvevőket a katonák lenyilazták ezek nyomait keresték.A mongol kormány nem ad ásatási engedélyt ki a területre.A temetés után 1000 ló taposta egy napon keresztül a területet,hogy eltüntessék a nyomokat.Hazatérve őket is lemészárolták így biztosítva a nagy titkot.

Halálának okai közt szerepelt,hogy búvópestises lett,mert abban az időben a katonák közt sokan haltak így meg.Másik ötlet volt,hogy ellenségei bosszúból kasztrálták álmában.Ennek kevés a valószínűsége mert igen erős őrség védte.Egy lányról is szól a fáma,aki álmában megölte.A legelfogadottabb verzió,hogy vadlovak befogása közben leesett a lóról és nagyon komoly sérüléseket szerzett.Mivel nem volt hajlandó orvosokkal ápoltatni magát sebei elmérgesedtek és ez okozta halálát.Az igazságot már sosem tudjuk meg.

Nem tudjuk valójában azt hogy milyen volt.Nem készült róla írásos feljegyzés,nincs rajz,nincs ének nincs semmi.Arca,termete elképzelés után született.Egyetlen tényt sikerült kideríteni,hogy bőre viszonylag világos színű volt és haja vöröses ami valamilyen genetikai keveredésre utal.

Modern kori genetikai vizsgálatok eredménye hogy a világban élő minden 200. férfi az ő leszármazottja vagyis 16 millió ember."

(Rejtett utakon Mongóliába FB-oldal, 2021)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon