ÚTIKRITIKA.HU / Időjárás


hirdetes

útikritikák


Időjárás

Mikor utazzunk Mongóliába ?

Erre a kérdésre az a válasz, hogy bármikor, mert a természet mindig szép, az emberek alkalmazkodása a szélsőséges időjáráshoz pedig, lenyügöző.

Az ország magas, hideg és száraz. Hosszú hideg tél és rövid csapadékos nyár jellemzi. Átlagosan egy évben 257 felhőtlen nap van és az általában a téli időszakra esik.

Nyáron akár 30 mm eső is eshet. A meglátogatásra legjobb hónap május vége és június, mert viszonylag száraz,napos A hőmérséklet 20-28 fok között,éjjel kb.10 fokkal kevesebb. Ez a hónap felel meg a rövid tavasznak,ekkor borul zöldbe minden.

A július és augusztus már szélsőségesebb. Sok eső esik, van hogy 3 napig zuhog. Ugyanakkor meleg van a hőmérséklet 38 fok is lehet.A Góbi-sivatag ilyenkor elviselhetetlen. Augusztus közepétől már hűl az idő, ekkor 22-28 fok de éjjelre már csak 15 fok várható. Ha esik az eső meleg, és a sár is,ami az eső után keletkezik.Terepjáró nélkül lehetetlen a közlekedés még vele is igazi kalandtúra.

Ulánbátor augusztusban - k.r. fotója

Utazáshoz ajánlott ruhatár:

Minden camp rendelkezik mosodával ahol olcsón tudunk mosatni.Így kevés ruhát érdemes vinni.Szellős,strapabíró ruhákban kell gondolkodni itt és most a divat nem számít.A legfontosabb a cipő mert a kiszámíthatatlan időjárás miatt nem tudni milyen lesz a terep.Tehát mindenképp terepcipő, a tűsarkú most maradjon otthon.Esélytelen benne közlekedni.Esőkabát,egy pulóver egy váltás nadrág és polók,fürdőruha. Sokkal többre nincs szükség.

Ami nagyon fontos a NAPOZÓKRÉM mégpedig magas faktorszámú. Magasan van Mongólia, másként süt a nap,10 perc és le is égtünk
SZÚNYOGRIASZTÓ. Nincs sok szúnyog de ha esős időt kapunk megugrik a számuk. 

--------------------------------

A mongol tél

A mongol tél dermesztően hideg! Az emberek azt mondhatják, hogy a nyár beköszöntéig nincs szórakoztató szabadtéri tevékenység. Ha azonban jól felkészült, a mongol tél a leghihetetlenebb és egyedülálló élményt hozhatja.

Mongólia Közép -Ázsia magas vonulatain található, elszigetelve az Atlanti -óceán és a Csendes -óceán nedves levegőjétől, ami élesen kontinentális éghajlatot teremt. Télen is napsütéses napok, száraz levegő, kevés csapadék és éles napi hőmérséklet változás jellemzi. A téli éjszakák −58 °C -ra csökkenhetnek az északi hegyekben, míg a nyári napok elérhetik a 45 °C -ot a Góbi -sivatagban.

A téli hónapok, decembertől márciusig kivételesen szép idő a végtelen fehér puszták és a szibériai határvidékek megtekintésére. A csillogó hó, a tiszta kék ég, a befagyott folyók és tavak a mongol tél képe. Annak ellenére, hogy Mongóliában nem esik sok hó, a lehulló hó áprilisig marad, mivel a hőmérséklet soha nem emelkedik 0 °C fölé.

Kétségtelen, hogy a tél az az évszak, amely formálja a mongol kultúrát és jellegzetességeket . Bármennyire dermesztő hideg van kint, minden mongol folytatja mindennapi életét. A gyerekek hétfőtől péntekig iskolába járnak. A nomád pásztorok továbbra is vigyáznak állatállományukra.

A téli utazás Mongóliában figyelemre méltó élmény megmutatja, hogy a mongolok mennyire tudnak alkalmazkodni.

(forrás: Rejtett utakon Mongóliába FB-oldal)

-----------------------------------------

November Mongóliában


Novemberben kezdődik a hosszan tartó tél Mongóliában.Az átlaghőmérséklet -8°C és -21°C között alakul,a magasabban fekvő helyeken akár -36°C-ig is lehetségesek. Bár az első hó már szeptemberben leeshet de hóviharok csak november 15-e után kezdődnek.
November elején a pásztorok gyakran a téli legelőkre vándorolnak, mielőtt a hó elzárja útjukat.A családok úgy döntenek,hogy hegyekkel védett völgyekben telepednek le,hogy átvészeljék a telet,ahol megvédhetik az állatokat a hideg széltől.Az északi és nyugati régiókban a családok 3000 méteres plusz hegyláncokon keresztül haladnak végig.Ilyen helyeken nem lehet autókkal közlekedni,mint közép vagy a keleti régiókban. Így a családok a jurtáikat,tevéket,kecskéiket,birkáikat és szarvasmarháikat téli táborokba szállítják,ahol a fű elég hosszú ahhoz,hogy a csordák átvészeljék tavaszig.
Még nehezebbé válik ha figyelembe vesszük,hogy az egész családnak a csorda által diktált sebességgel kell haladnia.A jurtákat extra filcréteggel szigetelik,az állatok téli menhelyét is trágyával szigetelik.

(forrás: Rejtett utakon Mongóliába FB-oldal)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon