ÚTIKRITIKA.HU / Mongólia


hirdetes

útikritikák


Mongólia

Egészség | Mit vigyünk? | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

.

Cupákos birkahús - Juli fotója

.

Egészség

  • Mongóliában a közegészségügy gyengén fejlett, kevés e téren a beruházás, pláne vidéken. Ulánbátorban a legjobb a helyzet.
  • Az ingyenes orvosi és életmentési rendszer színvonaltalan.
  • A külföldinek fizetni kell az orvosi ellátásért, de legalább remélheti, hogy jobban jár, mint a mongolok az ingyenessel. Nem haszontalan, indulás előtt, pont erre gondolva utasbiztosítást  kötni.
  • A folyóvizek az ország egy részében szennyezettek lehetnek, ezért (is) csapvizet ne igyunk, csak felforralás után.
  • Palackozott víz többnyire vásárolható. Azt nem kockázatos inni.

,, A magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlatos Mongólia a tengerszinti feletti magasság miatt. De viszont a légúti betegségben szenvedőknek pl. az asztmás betegeknek kimondottan jó vidéken eltölteni pár napot. Én asztmás voltam és teljesen kigyógyultam a kigyógyíthatatlan betegségből. Olyannyira hogy már semmilyen tablettát sem szedek. Ez köszönhető a száraz éghajlatnak és a vidéken növő tömérdek kakukkfűnek és más gyógyfüveknek. (István, 2019)

Mit vigyünk?

Közlekedés

Mongóliában közlekedési morál alig-alig létezik, ritkán tartják be a szabályokat, s jellemző az agresszív vezetés. Az ország területéhez képest az úthálózat kicsi és sok kátyúval, haszonállatok váratlan akadályaival terhelt. Már emiatt is kockázatos autót bérelni. A távolsági buszokra hagyatkozni ugyancsak kockázatos a tájékozódás nehézségei miatt. Tanácsos tehát idegenvezetős, csoportos, vagy egyéni szervezett programok keretében fedezni fel ezt a hatlamas országot.

Étkezés

Egy üveg helyi sör 580 forintnak megfelelő tugrikba kerül.

Grillezett báránymáj és tejes tea - Juli fotója

Az ételek az európai gyomorral nem minden kompatibilisak.  A mongol ételek nagyon finomak, sok-sok húsos ételük van. Aki húsimádó az itt megtalál minden húsos ínyencséget, de a vegetáriánusok kicsit bajban lehetnek. Nagyon ajánlom a sós tejes teát és a szárított marhahúst. Igazán finomak. Amit én személy szerint soha nem vennék a számba az a birka szeme és a birka, kecske feje. Ezeket csak az igazán bátraknak ajánlom megkóstolni. (2021) forrás

Vásárlás és pénzváltás

Mongóliában a hivatalos pénznem a tugrik (MNT).

A mongol hivatalos pénz a mongol tugrik. Rövidítése: MNT.Értéke 1 Ft=9,3 MNT.
A bankjegyek papíralapúak ,fémpénz nincs. Címletek 10,20,50,100,500,1000,5000,10000,20000
Ebből a 10,20,50 100 az aprópénz értéke minimális.

Pénzváltás bankokban főleg ahol gond nélkül váltják más országok valutáit.A forintot nem.A fővárosban mindenhol még a piacokon is fizethetünk USD-vel.A Campekben kimondottan örülnek neki. A visszajárót tugrikben kapjuk mindenhol, ha így fizetünk.

Vigyázat!A dollár ne legyen gyűrött,szakadt, hiányos. Egyéb követelmény nincs vele szemben nem úgy mint Ázsia országaiban.A fővárosban mindenhol még a piacon is fizethetünk kártyával.

Ami mindig bizonytalan információ,hogy mennyire várják el a borravalót. Mongóliában NAGYON!A borravaló mértéke elégedettségtől függően 5000-20000 MNT.Ha ezt átszámoljuk nem leszünk messze a magyar viszonyoktól.

A turizmus fejlődésével egyre inkább elfogadott fizetőeszköz az euró is.Lassan elmondhatjuk,hogy mindenben tudnak számolni oda-vissza, csak pénz legyen.
Attól nem kell tartani,hogy hamis pénzt kapunk vissza.

Bevásárlás
Ulanbátorban 1923-ban épült az első nagy élelmiszeráruház.Az elmúlt években gombamód szaporodtak a kisüzletek és a nagy áruházak.Az árukínálat bőséges.Eleinte a hazai árukból volt a nagyobb kínálat és ehhez társult most a külföldi árukészlet.A legtöbb élelmiszer kínai,orosz,lengyel és német de fellelhető már sok ország terméke.A sajátosság az,hogy friss húst csak húspiacon kapni,a boltokban a csomagolt ,fagyasztott hús van.Nem árt alaposan megnézni mit veszünk és esetleg mongol szótárt is megnézni mert érhetnek meglepetések.Itt általános,hogy az állat kevés részét dobják el és így hasznosításra kerül pl a bél ,mégpedig töltött formában.
Elmondhatjuk,hogy minden kapható csak alaposan körbe kell nézni.
Amit hiába keresünk az az egész csirke,a csirkemáj,többféle baromfi,petrezselyem,fehérrépa,s ritkán kapható sertéshús.Az árak szinte folyamatosan emelkednek most kb.40%-kal kerül többe minden mint 2 éve.A drága áruk közé tartozik a gyümölcs is.Ulanbatornak van nagy piaca is ahol a használttól az újig minden kapható.Ide mindenkép teszünk egy látogatást.
1 euro= 3145 tugrik
1 dollár= 2840 tugrik
1 ft= 8.90 tugrik

(Holovács István, Ulánbátor, 2022)

Szórakozás

Retró hihihi

Mongol metál zúzás - videó

Közbiztonság

Ázsia egyik legjobb közbiztonságú országa. Ritkán fordulnak elő turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények, pl. zsebtolvajlás, rablás, vagy valamilyen trükkös lopás. Nem tanácsos bűncselekmény áldozataként magunkra vállalni bármi konfrontációt. Jobb a megoldásokat a helyi hatóságok, vagy a magyar konzulátus közreműködésével keresni.

Az ország biztonságos, nincs terrorszervezet. Az idelátogatóknak vigyázniuk kell, mert zsebtolvajok akadnak és sok a lehúzós taxis. Mongol nyelvtudás hiányában ajánlott a vezető, mivel nagyon kevesen beszélik az idegen nyelvet. (2021) forrás


Stefano fotója

s.n. fotója

Magyar külképviselet

Magyarország ulánbátori nagykövetségének konzuli hivatala: 

Cím: Sukhbaatar kerület, 8-r khoroo, J.Sambuu utca 36., BLUEMON Center 6. emelet, Ulánbátor 14200, Mongólia

Telefon: +976 7700 5600 - Ügyelet: +976 99 44 2410 (munkanapokon 17.00 óra után, illetve vasárnap és ünnepnapokon)

Konzul: Halász Ádám

E-mail: consulate.uln@mfa.gov.hu - Honlap: ulanbator.mfa.gov.hu

A nagykövetség misszióvezetője: Dr. Obrusánszky Borbála

-------------------------------

Van egy tiszteletbeli konzul: Chuluun Gantulga

Cím: Ungut Hevlel Bldg, 2nd floor, Prime Minister Amar's Str. 2 - Sukhbaatar district, 8 khoroo, Ulánbátor, Mongólia 14200

E-mail: gantulga75@gmail.com, ashkhuu@yahoo.com

Mobil: 976-9999-1043 - 976-8011-0025

Egyéb hasznos információk

  1. Mongóliában 220 voltos az áram.
  2. Mongólia területének jelentős hányadán nem működik a mobiltelefonálás.

Fotóegyveleg

m.a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon