ÚTIKRITIKA.HU / Ulánbátor


hirdetes

útikritikák


Ulánbátor

Ulánbátor dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Közlekedés| Vásárlás| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

aji

Ulánbátor dióhéjban

A (2022-es becslés szerint) kb. 1,6 milliós fővárosban lakik Mongólia lakosságának legalább 40 százaléka.  Ulánbátor lakossága évtizedek őta folyamatosan növekszik, mégpedig elsősorban a vidéki településekről történő ideköltözések miatt. Nem túl nagy, nem túl kicsi város nemzetközi összehasonlításban.

Fő látnivalók: A Dzsingisz kán szobor komplexum ésa körülötte lévő tér, a Nemzeti történelmi múzeum, Gandan-kolostor,

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. A hatalmas feketepiac elképesztő szagkavalkádja, ízgalmas életképei, mindenféle furcsa ennivaló és cucc

2. A Nemzeti múzeumban a pompás ékszerek

3. A Birkozó palotában a program

4. A tereken a hagyományos viseletben büszkén feszítő öregemberek

5. A viszonylag kicsi városközpontban komfortosan érzi magát a turista az ismerős márkák, modern szolgáltatások közegében

6. Sokat megtudni Mongólai különleges, gazdag történelmi mútjáról  

7. Látszódik a fejlődés, sok építkezés (főleg kínai pénz)

8. Kimondottan csinosan öltözködnek a helyi lányok

Nem tetszett

1. A helyi és távolsági buszokon a tolongás

2. A modern felhőkarcolók mellett a kommunista időkből megmaradt épületek csúnyasága (valamennyire ismerős az itthoni házgyári műfajból)

3. Minél távolabb megy a turista a központtól, annál komorabb az összkép, annál erősebben látszik a szegénység

4. A vidéki programokhoz a távolsági buszok mint a fővárosból indulnak és oda is jönnek vissza, így sok időveszteséget jelent Ulanbátorba a kelleténél többet visszatérni

5. Elég sok a részeg pasi (keményen vodkáznak)

6. Szmog és szinte folytonos (még éjszaka is) közlekedési dugók (tán több autó van, mint lakos?)

7. A mongol pasik gyűlölködve néznek a turista pasira, ha az történetesen mongol lánnyal mutatkozik

Vélemények

,, A mongoliai turistáskodás fénypontjai mind vidéken vannak. Ulánbátor érdekes két nap erejéig. Nem egy szép város, de legalább egyedi, sajátos. Mi a fővárosi tartózkodást inkább arra használtuk fel, hogy beszerezzünk helyben minden szükségest a sztyeppés túrákhoz, hiszen Ulánbátorban csomó szolgáltatás, vásárlási lehetőség adott. Tudtuk, hogy itt a fővárosban kell utóljára valami decens helyi vagy nemzetközi kaját enni, mert vidéken a választék behatárolt és kalandos.

Nehéz volt eldönteni, hogy a külvárosi negyedek egy részében a jurtás lakóhelyek nyomortanyák vagy hagyományőrző miliők. " (aji, 2016)

Szállás

Közlekedés

Az utcaneveket a mongolok ritkán ismerik, használják, és általában csak a térképeken valamint a hivatalos címeken jelennek meg. A hivatalos címeken szerepel a kerület, a mikrokörzet (általában egy nagy tömb, amelyet a főbb utcák határolnak), és az épületszám. Mivel azonban a tömbökhöz több tucat épület tartozik, és az újak folyamatosan beszorulnak a meglévők közé, a címek nem nagyon segítenek a navigációban. Ehelyett az a legjobb, ha a főbb célpontokhoz valamiféle körülírást használ (azaz „forduljon jobbra az első közlekedési jelzésnél az Állami Áruháztól nyugatra”).

Néhány fontosabb utca a Béke sugárút (Peace Avenue), Ulánbátor főútja, amely nyugatról keletre halad a Dzsingisz tér előtt; A Chinggis Boulevard északról délre halad a tér keleti oldalán, majd nyugatra fordul a repülőtér felé, a Bogd Khan téli palota előtt; és a Seoul Street, ami a Dzsingisz-sugárúttól nyugatra fut, a Dzsingisz- tértől délre.

Taxizás

A taxizás olcsó, de a külföldi turistát átvágják magasabb árral. Ritkán, de előfordul, hogy az árszabás dolgában vita kerekedik egy-egy vérmesebb, simlisebb (többnyire fiatalabb) taxis és a turista között, és a taxis kvázi fogságban tartja az idegent, amíg ki nem passzírozza belőle a követelt viteldíjat. Jó ötlet lehet, ha viszünk magunkkal egy írásos cetlit, amin tugrikban meghatározva rögzítjük, hogy mennyit tartunk korrekt árnak az adott utazásra.  

Mindig egyeztessünk előre a viteldíjról. Ne vegyük be azt az ócska trükköt (Budapesten is előfordul), hogy a viteldíj per utasként értendő. Valamint ne szálljunk be olya autóba, amelyik az utcán véletlenszerűen taxis szolgáltatást kínál.

Mostanság a fővárosban a taxiknak új, fehér autókból álló flottája is van, nagy LCD-képernyős viteldíjmérőkkel a műszerfalon.

Pénzváltás

Ulanbatorban a legjobb hely a pénzváltásra a bankokban és a hivatalos pénzváltóknál található. A városban található legnagyobb bankok a Golomt Bank, a Khan Bank, az XacBank és az State Bank of Mongolia. Ezek a bankok a város különböző részein megtalálhatóak, és lehetőséget nyújtanak különböző devizák, például az USA dollár, az euró és a japán jen, valamint a mongol tugrik átváltására.

Az árfolyamok azonban eltérőek lehetnek az egyes pénzváltókban és bankokban, ezért érdemes összehasonlítani az árakat, mielőtt pénzt váltana. Ügyeljen arra, hogy csak hivatalos pénzváltóknál váltsa a pénzét, és kerülje az utcai kereskedőket és az illegális pénzváltókat.

Fontos megjegyezni, hogy Mongóliában az elektronikus fizetési módok, mint például a bankkártya, nem olyan elterjedtek, mint a nyugati országokban, és azok elfogadása korlátozott lehet. Ezért javasoljuk, hogy mindig legyen náluk elegendő helyi valuta (mongol tugrik) készpénz formájában, ha Mongóliába utazik.

Étkezés

Ulanbatorban számos étterem és kávézó található, amelyek különféle helyi és nemzetközi ételeket kínálnak a turistáknak. Az étkezési lehetőségek közé tartozik a hagyományos mongol konyha, a nyugati ételek, valamint az ázsiai és a nemzetközi konyha.

A hagyományos mongol ételek közé tartozik a khorkhog (birkahús és zöldségek kövön sütve), a buuz (gőzölt húsos zsemlék), a huushuur (lapos tésztával töltött húspogácsa) és a tsuivan (csípős hússal és zöldségekkel töltött tészta). Emellett Mongóliában hagyományosan fogyasztják a teát és a leveket.

Az éttermek általában elfogadnak bankkártyákat, de érdemes készpénzt is tartani, mivel néhány helyen nem fogadják el a kártyákat. Ügyeljen arra, hogy csak megbízható éttermekben étkezzen, és ne egyen nyers vagy nem megfelelően elkészített ételeket, mivel azok okozhatnak emésztési problémákat.

Mint minden más nagyvárosban, Ulanbatorban is érdemes figyelni az éttermek árait. Az árak változóak lehetnek, de általában az ázsiai és a mongol ételek olcsóbbak, míg a nyugati ételek drágábbak lehetnek. Az ételek minősége és íze általában jó a turisták számára, de érdemes lehet előre utánajárni az éttermeknek az online értékelések alapján.

Vásárlás


,, Ulanbátorban 1923-ban épült az első nagy élelmiszeráruház.Az elmúlt években gombamód szaporodtak a kisüzletek és a nagy áruházak.Az árukínálat bőséges.Eleinte a hazai árukból volt a nagyobb kínálat és ehhez társult most a külföldi árukészlet.A legtöbb élelmiszer kínai,orosz és német de fellelhető már sok ország terméke.A sajátosság az,hogy friss húst csak húspiacon kapni,a boltokban a csomagolt ,fagyasztott hús van.Nem árt alaposan megnézni mit veszünk és esetleg mongol szótárt is megnézni mert érhetnek meglepetések.Itt általános,hogy az állat kevés részét dobják el és így hasznosításra kerül pl a bél ,mégpedig töltött formában.

Elmondhatjuk,hogy minden kapható csak alaposan körbe kell nézni.

Amit hiába keresünk az az egész csirke,a csirkemáj,többféle baromfi,petrezselyem,fehérrépa,s ritkán kapható sertéshús.Az árak szinte folyamatosan emelkednek most kb.40%-kal kerül többe minden mint 2 éve.A drága áruk közé tartozik a gyümölcs is.

Ulanbatornak van nagy piaca is ahol a használttól az újig minden kapható.Ide mindenképpen teszünk egy látogatást. (Holovács István, Ulánbátor, 2021)

Szórakozás

Ulanbatorban számos szórakozási lehetőség áll a rendelkezésre az éjszakai szórakozásra vágyóknak. A városban található éjszakai klubok, bárok, kávézók és más szórakozóhelyek, amelyek különféle programokat kínálnak, mint például élő zene, DJ-k, táncbemutatók, színházi előadások és egyéb rendezvények.

Az éjszakai szórakozóhelyek leginkább az Ulan Bator központjában találhatóak, ahol több bár és kávézó is található. Azonban érdemes lehet előre tájékozódni, mielőtt elmegy egy adott helyre, mivel azoknak a minősége és színvonala változó lehet.

A népszerűbb éjszakai szórakozóhelyek közé tartozik a Rosewood Kitchen & Enoteca, a Grand Khaan Irish Pub, az Hype Club & Lounge, a Zu Club és a Social House. Az éjszakai szórakozóhelyek árai általában mérsékeltek, de az árak változóak lehetnek a helytől és a programoktól függően.

A legjobb módja az éjszakai szórakozóhelyek megtalálásának, ha az internetet használja. Keresse meg a város legnépszerűbb szórakozóhelyeit és ellenőrizze az értékeléseket és véleményeket más utazóktól. Továbbá, a helyiek és a szálláshelyek személyzete is adhatnak hasznos ajánlásokat az éjszakai szórakozóhelyekről.

Közbiztonság

Sötétedés után eléggé veszélyesek az utcák, főleg a Baga Toiruu. Nem annyira a rablásnak vannak kitéve a turisták, hanem annak, hogy suhancok kedvüket lelik abban, hogy verekedést provokáljanak a külföldivel. Azért ilyesmi rendkívül ritkán fordul elő. Az inkább a jellemző, hogy a helyi fickók rossz szemmel nézik, ha egy európai ráhajt mongol csajokra. Az éjszakai szórakozóhelyekre tanácsos helyivel, tájékozott kísérővel menni.

A főtéren néha-néha előfordulnak zsebtolvajok.

Egyéb hasznos információk

Olvasmányos linkek

"Ulánbátor kiváló példája a már említett nomád és modern világ keveredésének, bár errefelé a modern még nem ugyanazt jelenti, mint a nyugati világban, itt ne egy modern metropolist képzelj el. Itthoni panelekre emlékeztető háztömbök, egy-egy modernebb negyed vagy épp ikonikus szálloda, mint a Kempinski Hotel Khan Palace***** jellegzetes vitorla alakú épülete, melyek között meghúzódnak a történelmi kolostorok, terek, és szobrok – a kontraszt szembetűnő. Ezeket a részeket a másik oldaláról Ulánbátor külvárosának rozzant épületei határolják, amelyek között szép számmal húzódik meg mongol jurta is; azért a Kempinski és egy mongol jurta között elég ütős a kontraszt. :-) 1-2 napot mindenképp érdemes eltölteni Ulánbátor városában, mivel egyrészt az általunk megcélzott Gorkhi Terelj Nemzeti Park innen könnyedén elérhető, másrészt kiváló akklimatizálódás lesz ez mongol utazásunkra." forrás

"Az infláció magas, így az árfolyam gyorsan változik, és ezt most is megfigyelhettem. Jelenleg a forintban számított összeg kiszámolását nyolccal ajánlom. Tehát az eddigi 6.5 helyett, most már 8 tugrikot ér a forint, de az euró és a dollár is hasonlóan erősödött, illetve a tugrik gyengült. (2013)" forrás


"Ázsia számos nagyvárosa sajátos, keleti atmoszférával bír – Tokió, Hongkong, Kuala Lumpur -, de Ulánbátor nem ilyen. Ulánbátor tulajdonképpen egy bazi nagy Békásmegyer lepottyantva a semmi közepébe. Az Ulánbátor nevet 1924-ben kapta, a Mongol Népköztársaság (és a helyi kommunista diktatúra) létrejöttének évében, a geopolitikai viszonyok miatt a szovjet hatás erősen érezhető a város – nevezzük így – építészetén. A szebbnek tekinthető épületek a Sztálin barokknak nevezett stílust képviselik, a maradék pedig arctalan betondzsungel. Mongólia lakossága 2.7 millió fő, ebből 1.2 millió ember itt él. Maga az ország természetesen gyönyörű, csak a kommunista-szocialista éra idején felhúzott város nem sikerült. A rendszer megbukott, de a város maradt, kellemetlen örökséget hagyva az utókorra. A modernizáció elszigetelt pontokon felüti a fejét, de a csillogó acélvázas, üvegborítású épületek éles kontrasztot alkotnak a város olyan kerületeivel, ahol még jurtákban laknak a helyiek. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Dzsingisz Kán - Elter Karesz fotója

Lakótelepek sokasága - k. a. fotója

És ilyesmi modern is - k. a. fotója

Még Beatles-emlékmű is van a fővárosban - k. a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon