ÚTIKRITIKA.HU / Mongólia


hirdetes

útikritikák


Mongólia

Időjárás | Földrajz | Történelem | Mongol, tatár? | Manapság | Mongolokról | A turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

.

Stefano fotója

.

Időjárás és éghajlat

 • Mongóliát szokták a "Kék ég országának" is nevezni, arra utalva, hogy évente több mint 260 napsütéses napjuk van.
 • Magas elhelyezkedése, tengeri kijárat nélküli pozíciója, a szibériai anticiklonok hatásai miatt Ulánbátor a világ leghidegebb éghajlatú fővárosainak egyike.
 • Az évi átlaghőmérséklet nulla Celsius körüli.
 • A hőmérséklet a téli mínusz 33 és a nyári plusz 27 fok között mozog.

Földrajz

 • Mongólia valójában a történelmileg Külső-Mongóliának nevezett terület. Belső-Mongólia jelenleg is Kína egy autonóm területe.
 • Mongólia neve a mongol szóból ered. A mong szó jelentése: bátor.
 • Mongólia a világ leggyérebben lakott országa: 1,8 fő/négyzetkilométer.
 • Mongólia (Kazahsztán után) a világ második legnagyobb tengeri kijárat nélküli országa.
 • A részben Mongóliában elterülő Gobi-sivatag a legnagyobb ázsiai sivatag, és a világon az ötödik legnagyobb.
 • A világ egyik legmagasabban fekvő országa, ahol az átlag tengerszint feletti magasság 1580 méter.
 • Mongóliában 13-szor több jó él, mint ember. Juhokból 35-ször több van, mint emberből.
 • A hóleopárd öshonos állat Mongóliában. A világ hóleopárdjainak egyharmada itt él. A hóleopárdok nem tudnak bőgni, nem dorombolnak.
 • A legmagasabb fák náluk a vörösfenyők. Van közöttük 45 méteres is.

Történelem

A 13. és 14. évszázadban érték el a mongolok a legnagyobb világhatalmat. A birodalom közel 15 millió négyzetkilométert foglalt magában, több, mint százmillió lakossal. 1924-ben jött létre a Mongol Népi Köztársaság, a világ második kommunista országa. A szovjet modelt követték, szolgaian. Mongólia 1990 óta többpárti demokratikus ország, kapitalista gazdasági berendezkedéssel.

,, Dzsingisz Khán kultúsz igen erős az országban, gyakorlatilag a nemzeti öntudat megtestesítője. Mi mondjuk elég sokat tanultunk róla töri órán, de például John Angliában semmit. A kultusz amúgy jogos, mert a mongol törzseket Dzsingisz kánnak sikerült egyesítenie, és ezzel kezdődött a Mongol Birodalom virágzása. A világtörténelem legnagyobb hódítója 1162 körül született és aztán ahogy mondani szokás nehéz gyerekkora volt. Az apját megmérgezték, megölte féltestvérét, elrabolták Börtét a feleségét, az első szülött fiának nem tudni valójában ki volt az apja stb. Mindenféle törzsi háborúkat megnyerve végül 1206-ban egyesítette a mongol törzseket és megindult a vérszomjas hódítás, amely végül a földkerekség legnagyobb birodalmához vezetett. Igaz életében a birodalom még csak a Kaszpi tengertől a Japán tengerig tartott, magában foglalva Kína nagy részét. Voltak a vérengzéseken túl pozitív oldalai is uralkodásának – a Selyem út egységes politikai környezete, ami lehetővé tette a kommunikációt és kereskedelmet a nyugat, közel-kelet és ázsia között. Ő vezette be a mongol írást, nevéhez köthető az első írott törvénykönyv, tiltotta a korrupciót, a meghódított területeken vallásszabadságot engedélyezett stb.

Utódai aztán még tovább növelték a birodalmat, Kijevtől Koreáig, Szibériától Közép-Ázsiáig és az Ománi öbölig terjesztették ki. Halála utána birodalmát kánságokra osztották, utódja fia Ögedei lett. Még unokái is hódítottak Batu (a vitatott származású, korábban meghalt fia gyereke) volt felelős a magyarországi tatárjárásért, és övé volt Arany Horda, Kublai Khán elfoglalta egész Kínát, ő az alapítója Yuan dinasztiának. A családfa mondjuk van vagy 8 oldal kiprintelve, és ezek csak a törvényes gyerekek akikről tudnak, a hódítások alatt nyilván rengeteg további törvénytelen született – így állítólag a férfi lakosság 0,5% genetikailag rokon, bár nyilván ez főleg spekuláció. (2017)" forrás

Mongol, tatár?

"A mongolokat esetenként tatároknak nevezték az általuk terrorizált népek, pl. magyar elődeink. A tatár szó eredetileg a tata szóból keletkezett. A mongolok nevezték magukat tatáknak. A mongoloktól félő népek ebből alakították ki a tatár megnevezést,. A tata szó közel esett a Tartarus szóhoz, ami a római mitológiában a pokol egyik variációja. A tatár szó így azt jelentette, hogy a Tartarusból jött nép, jelezve, hogy a mongolok valósággal a pokol démonjai. A tatár megnevezés ma is él, de ez már nem olyan rémisztő jellegű és főleg nem a mai mongolokra vonatkozik, hanem Oroszország (főleg Szibéria) és Kazahsztán török nemzetiségű népeire."


"A Szovjetunió létének alkonyával és a kelet-európai rendszerváltozásokkal egy időben, 1990-ben Mongóliában is hatalmas politikai változások következtek be. Megbukott a kommunista rendszer és többpártrendszer jött létre szabad választásokkal. Elkezdődött a piacgazdaságra való áttérés vadkapitalista tendenciákkal."

Manapság

Gazdaság

 • A mongol tőzsde a világon a legkisebb: egy korábbi gyerekszínházban működik.
 • Mongólia a világ második legnagyobb kasmír kecskegyapjú termelő (Kína után).

"A falu egyébként érdekes, mert elég nomádok a körülmények, de mégis hozzá lehet szokni, és annyira azért nem vészes, mint ahogyan hangzik. Ha az ember nem vár sokat, és tisztában van vele, hogy ez nem Európa, akkor nem érheti meglepetés. A telkeket deszkakerítés veszi körül, a sulit, szállodát, bankot, stb. intézményeket egy nagy, így mi is ezen belül voltunk. Fürdőszoba nem létezik, csak a sarokban egy kis szekrényke, amin van egy tartály, amit meg lehet tölteni vízzel, rajta csap, alatta egy kis mosdó, ahonnét pedig egy vödörbe csurog a víz. Pottyantós budi a kerítésen kívül. Zuhanyozni összesen egyszer sikerült, mivel a fodrászattal egyben van több kis fülke, zuhannyal. Szóval 300 forintért itt lehet lezuhanyozni, ezt viszont teljesen kulturált körülmények között.

Az életmód egyébként itt is változik ami a jurtákban is szembetűnő. Napelem és egyéb tartozékai átszámítva 50 ezer forinttól kapható, és minden jurta mellé fel van szerelve, a parabolaantennával egyetemben, amivel 14 csatornát tudnak fogni műholdról, és szintén mindenhol megtalálható, a puszta közepén is működő, ránézésre vonalas telefon, aminek szintén antennája van és állítólag nem drága. Ugyanebben az időben, a mobilomon nulla volt a térerő, és a mobilinternet is nagyon lassú volt, a torony közvetlen közelében. Persze ez még így is luxusnak számított, mert a faluban alapvetően nincs internet, sehogyan sem, a tanároknak e-mail címük sincsen. A jurtához visszatérve, bal oldalon hátul lapos tv van, a tetőről pedig energiatakarékos égő lóg le. A tűz már régen vaskályhába költözött, a kumiszt bőrtömlő helyett műanyag hordóban készítik, és a régi tabukat sem igazán tartják már be. A két tartóoszlop között lazán át lehet sétálni, és a küszöböt is vidáman rugdossák, amiért pedig régen még elvileg ki is végezhették az embert. (2013)" forrás


"A jurtában több szabály van. Ezek közé tartozik pl., hogy a küszöbbe tilos belerúgni vagy rálépni, mert ezzel megsértjük a ház szellemét. Minden alkalommal ülőhellyel kínáltak minket, amit illik elfogadni. Ugyanúgy az ételt és az italt is. Ez legtöbbször sós-tejes tea, szárított túró, és különböző tejtermékekből állt. Helyfoglalás után körbeadják a turbákos szelencéjüket, amit ki kellett nyitni, megszagolni, visszazárni a tetejét, és a szomszédunknak továbbadni.

A pásztorok öt fő állatot tenyésztenek: lovat, szarvasmarhát, juhot, kecskét, és tevét. Évente több alkalommal váltanak legelőt. A pusztai övezetben élők kb. négyszer költöznek, addig a Góbiban élők a legelők szűkössége miatt többször is költöznek. A családok jórészt önellátásra rendezkedtek be: állati eredetű termékeit feldolgozzák, és csak a felesleget értékesítik a piacon. Az állatok húsa és teje táplálékul szolgál. Gyapját és bőrét ruházatnak és használati tárgyaknak dolgozzák fel. A juhok gyapjából készül a nemez. (2014)" forrás

,, Víz nem nagyon van, kínai motorok és luxus-terepjárók annál inkább. A legtöbb ember állattenyésztéssel foglalkozik, és mivel igazi lovas nép a mongol, a gyerekek már pár éves koruktól megtanulnak lovagolni. A táj és a látvány elképesztő: a füves puszta hirtelen, szinte átmenet nélkül változik át a köves Góbi-sivataggá, a homokdűnék délibábjai között oázis, a háttérben láthatóak a hegyek. (2017)" forrás

Mongolokról

 • Jelentős különbség van a nagyvárosi és a vidéki mongolok között. A fővárosi mongolok alapvetően számunkra szokványosan öltözködnek, míg a sztyeppéken élő mongolok hagyományos öltözékeket viselnek. 
 • Mongóliában a nők hagyományosan prominens szerepet töltenek be a társadalomban. Erős az egyenjogúságuk.

Miben mások a mongolok, mint az európaiak?

A mentalitásban. Sokkal nyitottabbak és barátságosak, kedvesek. Ehhez azonban kicsit meg kell ismerni őket, mert elsőre nem biztos, hogy ezt érezzük majd, holott ők tényleg kedvesek, csak másként fejezik ki. Mongólia és népe pont olyan, mint pár száz évvel ezelőtt volt, kivéve a fővárost Ulánbátort. Az rohamosan fejlődik és ezáltal változik is, a lakossággal együtt. A vidéki táj és az emberek azonban a mai napig az érintetlenségben, a vadon élésben, a természettel összhangban élnek. A táj lenyűgöző, vadregényes. Nem alakítják át, hanem ők alakultak hozzá az évszázadok során. (2021) forrás

m.a. fotói

Vidéken - Apa és fia - j.s. fotója

Csoport fotózás - Juli fotója

Turista etikett

 1. Mongolokkal beszélgetve kerüljük a szerencsétlen dolgokkal kapcsolatos témákat (pl. halál, baleset, betegség). A mongolok számára rossz ómen ilyen témákról beszélgetni.
 2. A mongolok gyakran az idegeneknek is köszönnek, így persze a turistának is ismeretlenül. Természetesen viszonozzuk a köszöntést. 
 3. Ha helyi valamit átad a turistának, azt illik két kézzel átvenni.
 4. Ha étellel, innivalóval kínálnak háziak, akkor a részünkről történi elutasítást rossz szemmel nézik. 
 5. Mongóliában nagy fontosságot tulajdonítanak az udvariasságnak. Ha az utcán véletlenül meglökünk valakit. akkor fogjunk kezet a bocsánatkérés jeleként.
 6. Az idős embereknek megkülönböztetett udvariasság, tisztelet jár.
 7. Ha vendéglátónk arkhival, ezzel a helyi szeszes itallal kínál meg minket, akkor helyi szokás szerint az ujjunkat mártsuk be az itókába és pár cseppet szórjunk a levegőbe.

Gasztronómia

"A mongolul "ájrág"-nak ejtendő kumisz hagyománya viszont sajnos töretlen. Azt hiszem, lassan elkezdem megírni a kis mongol túlélőkönyvet. A kumiszról szóló fejezet valahogy így nézne ki: Nyugati gyomor számára az alkoholtartalma elhanyagolható, azonban az ízével és a mennyiségével már meggyűlhet a baj. Amennyiben régi italról beszélünk, úgy az íze elég savanyú, nem túl jó, amit csak az idő közben beledöglött legyek látványa tud még jobban feldobni. Ezzel ellentétben a frissen készített változat kifejezetten jól tud esni, legalábbis ha az embert nem ezzel akarják halálra itatni. Csakhogy pontosan ezt akarják... A legkisebb csésze, amit kis szerencsével az ember kezébe nyomnak, az hozzávetőlegesen 2,5 dl lehet, amit illik majdnem teljesen kiinni, majd visszaadni, hogy színültig töltve a következő áldozatnak nyújthassák át. A negyedik kör környékén már bizalomgerjesztően kezd fogyni az akkora már se nem jó, se nem finom ital, de ekkor jön csak a dolog legrosszabb része, amikor a nagy fehér utazó ráeszmél, hogy az ajtó mellett álló, gigantikus kék műanyag hordóban, még legalább 80 liter van.

Mivel az utolsó napra eléggé rám jött a gyomorrontás valamiért, több kumiszt nem ittam, de ha az ember láthatóan rosszul van, akkor is a kezébe nyomják a csészét, még ötödszörre is. A kumisz mellett még a szintén körbekínálandó "áról"-ról kell szólni, ami frissen szintén finom, és nem is olyan kemény szárított túró, de ha régi, akkor az ember nyugodtan mellékelhet hozzá egy protézist is. A kumisszal szemben, ennek az az előnye, hogy suttyomban zsebre dugva, később nagyon messzire lehet elhajítani a pusztában. A kumisszal ellentétben a vodkától igen hamar be lehet rúgni, főleg ha valaki mongolból van, és nem bírja úgy az alkoholt, mint mi. További probléma, hogy eddigi (egyetlen alkalmas) tapasztalatom szerint hajlamosak határozottan erősre inni magukat, és agresszívvá válni." forrás

,, A nemzeti ital a kancatejből készült, alkoholos kumisz, a fő élelmiszernek pedig a tejtermékek és a különböző húsok számítanak. Nagyon kemény, nagyon savanyú sajtok, bárány, kecske, hegyi tehén és mormota szerepel egy átlagos mongol étrendjében. A mormota egyébként egy igazi különlegesség: az állat fejét levágják, a gyomrát telerakják forró kővel, pár szem krumplival és hagymával, majd megperzselik, a sülés közben kifolyó vért és leveket pedig összegyűjtik és körbeadogatják. " forrás

Fotóegyveleg

Magány - m.a. fotója

k. a. fotója

Fazon - Aji fotója

o. m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon