ÚTIKRITIKA.HU / Oroszország


hirdetes

útikritikák


Oroszország

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Egészség

Négy orosz férfiből egy nem éri meg az 55. életévet. Az orosz férfiak várható átlagos élettartama 64 év. Moszkva utcáin kifejezetten hiányoznak a Pesten megszokott kisöregek a szatyraikkal.

Magyar utazóknak kifejezetten ajánlott az utasbiztosítás megkötése az egész utazás idejére. A kinti egészségügyi ellátás színvonala változólehet.

Közlekedés

Biztosítási csalók és balesetek ellen védekeznek az orosz autósok a kocsiba épített kamerákkal

Az autós közlekedés nehéz, a szabályok sokszor orientációs szerepet sem játszanak a vezetők életében. A gyalogos csak úgy élheti túl, ha tudatosan közlekedik és nagyon vigyáz magára. 

V. Gábor fotója

Étkezés

Az oroszországi étkezésben a levesek, saláták terén jobban járunk, mint a főételek tekintetében. 

Furcsa módon 2011-ig a sört Oroszországban nem minősítették alkoholnak. Magyar szemnek meglepően sok alkohol, főleg töményet fogyasztanak. Egy éttermi ebédnél egy liter vodka simán lecsúszik, ha például két barát együtt ebédel.

Pizza Hut kr fotója

,, Moszkva és Szentpétervár is azon városok közé tartozik, ahova betette a lábát minden nagyobb gyorsétterem (McDonald's, Subway stb.), de természetesen az oroszoknak erre van válaszuk, úgy hívják, Teremok. Ez az orosz gyorsétterem, ahol
hamburger helyett borscs (orosz céklaleves), óriáspalacsinta kapható, ez utóbbi akár kaviárral is kérhető,
szóval orosz ételek gyorsétterme ez. Jellemzően egyébként minden sarkon találunk valamilyen önkiszolgáló éttermet, itt lehet jó orosz ételeket enni megfizethető áron, de természetesen étteremből sincs hiány, viszont ezek már drágábbak. (2017)" forrás


,, Moszkva és Szentpétervár tapasztalatai: Minden van ami itthon, olyan nagyon olcsónak nem mondanám......vannak akciók mint pl 1 kg banán akkor éppen 40 rubel, azaz 200 ft volt, és persze a halféleségek még igazán jó áron kaphatóak. Az igazi , eredeti orosz csokikat kis souvenir boltba vettük, árban mint itthon, kilogrammonként 12001800.- ft között, de nagyon finomak. Szóval aki szereti pl az aszalt szilvás keserűcsokis óriás bonbont, vagy a matrjoska töltött csokit, azok tudnak kedvükre válogatni.
Üdítők egész jó áron vannak, a coca vagy pepsi cola is mind olcsóbb mint itthon, egy üveggel , fél literes 200-250 ,- körül étterembe és boltba
Vodka :) jó minőségű, orosz vodka, 1 literes : 1200-1500 FT

Az ételek nagyon finomak. Sok halas, lazacos, és káposztás étel van. Mindig mindenhol paradicsomlével kínálnak. A svédasztalos kínálat mint bárhol máshol, bőséges.......tojásos ételek, kolbászok, virsli, dsajtok, felvágottak, többféle kenyér, főleg barna! és sok sok zöldség. (edit.bliszko 2017)


,, Tekintsük át, milyen említésre méltó ételeket kóstolhattunk meg a kintlétünk alatt:

A borscs (céklaleves) nagyon finom volt. Mi hagymásan, répával együtt ettük. Laktató étel, viszont vigyázzunk, le ne együk vele magunkat, mert ott már csak az ecetes olló segít.
A következő étel a pelmenyi, amire a harmadik részben is kitértem már, ez egy töltött tészta, amit régebben többségében húsokkal töltöttek meg, de mi kint találkoztunk állati eredetű összetevők nélküli, zöldséges verziókkal is. Így mindenki megtalálhatja a magának valót. Biztosan van oroszhonban is kisütött változata, mi a főzöttel találkoztunk.
Ha le lehetne egyszerűsíteni, akkor a pirog a pelmenyi nagytesója, de azért nem ilyen egyszerű ez. Az igaz, hogy mindkettő tészta, és mindkettő töltött, de a pirog egy sütött kelt tészta, aminek a tésztája attól függően édes, vagy sós, hogy milyen töltelék van benne. A töltelékek összetétele pedig a legszínesebb skálán mozog. Gyakorlatilag bármivel lehet tölteni.
Kompót. Nagyon hasonló, mint a mienk, mégis sűrűbb, zamatosabb, és édesebb volt annál amire itthonról emlékeztünk. Mindenképp érdemes ezt is kipróbálni.
Összefoglalva nincs óriási különbség a mi, és az ő konyhájuk között abban a tekintetben, hogy ők is szeretnek fűszerezni, sőt olyan érdekes kombinációk is létrejönnek, mint a mézes-barbeque-s csirke, ami nekünk annyira nem nyerte el a tetszésünket. Ezenkívül számos krémes, és nem krémes sütit is ki lehet próbálni, gyakorlatilag nem lehet melléfogni. (2018)" forrás

Kvasz Tomszkban - Ata fotója

Pénzváltás

Vásárlás

Oroszországban az üzletekben elvárják, hogy rubelben fizessünk, azaza igazán nem örülnek, ha dollárban vagy euróban akarunk fizetni, mert az neki macerás.

A piacokon számítsunk arra, hogy az eladók szívesen ,,megfejelik a normál árat ha vevői minőségben külföldi turistával van dolguk. Sokat segíthet ha helyi kisérőnk van, vagy legalábbis egy oroszul jól beszélő magyar bonyolítja a vásárlást, avagy az alkudozást. 

Ikont ne vásároljunk, mert tilos a kivitelük Oroszországból.

Szentpétervári szupermarket - nejlon fejfedős eladók - B. Edit fotója 

Szórakozás

Az orosz nagyvárosokban jellemzően pezsgő éjszakai élet létezik éjszakai klubokkal, diszkókkal, bárokkal, kaszinókkal. Tanácsos helyi, tájékozott kísérővel belecsapni az éjszakai életbe, mert nem könnyű idegenként eligazóddi azon, hogy melyik hgely valójában milyen jellegű. Kalkulálni kell azzal, hogy Oroszországban erős a xenofóbia és a részeg mulatozó fickók könnyen belemennek a kötözködésbe, ha nem oroszul beszélő vendég puszta léte irritálja őket.

Közbiztonság

A módosabb helybéliek szeretik a gazdagságuk jeleit magukra ölteni, de turistaként ne kövessük őket. Az orosz újgazdag jól simeri a helyi viszonyokat és tudja, hogy hol, mit kockáztat. Mi viszont nem tudjuk, úgyhogy hyagyjuk otthon, vagy a hotelben az értékes órákat, ékszereket és ne mutogassuk a drága mobiltelefont se. 

gyanakodjunk ha önkéntes idegenvezetőnek ajánlkozik fel valaki. lehet, hogy nem lesz kirablás a vége, de hogy nagy valószínűséggel lehúzés lesz a ,,barátságból" az nagyon valószínű.

Az utcákon, egyéb közterületeken sok a kamera, ami jelzi is, hogy a közbiztonság ingatag. Rablástól nem kell tartani, inkább idegen, külföldi mivoltunkból adódhat incidens. Az utcán kerüljük a részeg fiatalakból álló csoportokat (bandákat).  

Zsebtolvajok munkálkodnak, főleg csúcsidőben a metróállomásokon, s egyéb tömegközlekedési járműveken. Szóval éberség. 

Magyar külképviselet

A moszkvai nagykövetségünk konzuli hivatala:

  • Cím: Ul. Moszfilmovszkaja 62. Moszkva 115127
  • Telefon: (00-7-495) 641 75 11 5-11
  • Ügyelet: 641-75-00
  • Fax: 641-75-21
  • Vezető konzul: dr. Gégény Olga
  • Konzul: dr. Bárkányi József, dr. Dudics Marianna, Puskás Ferenc, dr. Sárkány Réka, Tóth Valentina
  • E-mail: consular.mow@mfa.gov.hu
  • Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/moscow

Egyéb hasznos információk

,, Amit még mindenképp ajánlok, hogy vegyetek kint SIM kártyát, állítólag a reptéren is lehet venni, de mi siettünk az aeroexpresszhez, így másnap vettünk, bármelyik bevásárlóközpontban lehet kapni, keresd az MTC feliratot. 350 rubel limit nélkül és van interneted kint. Ajánlom még, hogy töltsd le a Yandex Maps alkalmazást. (sznk, 2019)

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon