ÚTIKRITIKA.HU / Kalinyingrád


hirdetes

útikritikák


Kalinyingrád

Kalinyingrádról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Vízum| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Történelem| Manapság| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

d.i. fotója

Kalinyingrádról dióhéjban

Sajátos az elhelyezkedése: egy, az Orosz Föderációhoz tartozó exklávé, lengyel és liván területek közé beékelődve. Nem érintkezik Oroszország (többi ) területével. 471 ezres a lakossága (2020-as becslés)

A 15 125 négyzetkilométer területű Kalinyingrád fővárosát ugyancsak Kalinyingrádnak nevezik. A lakosság 83 százaléka orosz.

Tavasszal a legideálisabb idelátogatni. A tél nagyon hideg, a nyár túl meleg lehet.

Hajdan német terület vol, Königsberg néven.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Vidéken meglepőn érdekes,, szinte érintetlen természet látható

Nem tetszett

1. A főváros csúnya, szovjet építészetű központja nagy kontrasztban van a megmaradt, németes villanegyeddel (Amelineu)

Vélemények

Kalinyingrád mérhetetlenül ronda. Szomorú volt képeslapokon, hűtőmágneseken látni hogy milyen volt.

Érdekes érzés volt benne hogy mostanában onnan igazából se ki, se be, csak légi úton, a repülőjegy egyébként olcsó, tapasztaltaknak jó megoldás lehet odáig autóval, onnan tovább repülővel, bár elvileg az Aeroflot még nem dolgozta ki a külföldi kártyás fizetést. (2024)

Vízum

"2019. július 1-jén hatályba lépett a Kalinyingrádi Régióba belépő külföldi állampolgárok számára az elektronikus vízum megszerzésének rendszerét jóváhagyó jogszabály. A vízumrendszer megkönnyítése lehetővé teszi több külföldi állampolgár számára, hogy megismerjék az országot mind a turizmus, mind az üzleti élet szempontjából.

Az elektronikus vízum 30 naptári napig érvényes, legfeljebb 8 napos tartózkodási idővel. A konzuli díj nem kerül felszámításra az ilyen típusú vízumért

A jogszabályt a Vlagyivosztok számára jelenleg érvényes preferenciához hasonló módon fejlesztették ki, és kiterjesztették a kalinyingrádi régió sajátosságait figyelembe vevő országok listáját. Az új fejlesztés alá tartozó államok listája 53 országból áll, és az RF Külügyminisztérium Konzuli Osztályának honlapján elérhető: https://electronic-visa.kdmid.ru/klgd_home_en.html

Az elektronikus vízum megszerzéséhez a külföldi illetőségű személynek az elektronikus vízum megszerzéséhez szükséges elektronikus jelentkezési lapot kell kitöltenie az RF Külügyminisztérium fenti honlapján, legalább 4 nappal a beutazás várható időpontja előtt, de legkorábban 20 nappal. Egy fotót elektronikus fájlként kell csatolni az alkalmazáshoz.

A kérelem ellenőrzése után az összes adatot megküldik a határátkelőhelyekre, és legkésőbb a kérelem benyújtásától számított 4 napon belül az elektronikus vízum kiadásáról szóló értesítés felkerül a weboldalra. A külföldi illetőségű személy azonosító számmal értesítést kap, amelyet a személyazonosítóval együtt az átkelőhelyen be kell mutatni.

Fel hívjuk a figyelmet arra, hogy a külföldi lakosoknak betegség- és baleset biztosítással, valamint az Orosz Föderációból való kilépéshez szükséges utazási jegyekkel vagy igazolással kell rendelkezniük (vasúti, légi vagy tengeri szállítás esetén). Egy olyan külföldi illetőségű személy, aki megkapja a kalinyingrádi régióba látogatásra jogosító vízumot, nem léphet be az Orosz Föderáció ás régióiba."

(Információ a LOT lengyel légitársaságtól)

Odajutás

A lengyel LOT légitársasággal, varsói átszálással a legkönnyebb odajutni.

Autóval Budapestről Kalinyingrád 1052 kilméterre van. Megállás nélküli vezetést modellezve ez a táv 13 óra 40 perc alatt megtehető. (531 kilométeren élvezhetjük az autópálya előnyeit.)

Szállás

Közlekedés

A városban jár busz, minibusz (marsrutka), troli, villamos és HÉV. A turistáknak leginkább a buszközlekedés ajánlott.

i. l. fotója

Villamos

Étkezés

Ajánlott étkezőhelyek:

Ha igazi, finom szoljanka levest akarunk megkóstólni, akkor: Solyanka Cafe (24 Prospect Mira)

Vásárlás

Az Europa bevásárlóközpont a legjelentősebb, legmenőbb vásárló hely.

Szórakozás

A Kaliningrad hotel környékén vannak legsűrűbben szórakozóhelyek.

Közbiztonság

A város közbiztonsága alapvetően jó. Talán a főpályaudvartól délre eső környékek mondhatók kissé veszélyesnek, főként sötétedés után. Szerencsére ezek a környékek amúgy sem érdekesek egy turista számára.

Egyéb hasznos információk

Látnivalók

Katedrális

Ortodox katedrális

Friedrichsburgi kapu

m.s. fotója

Történelem

,, Kalinyingrád - geopolitikai értelemben véve - Oroszország egyik legizgalmasabb régiója. A Szovjetunió felbomlását követően a terület helyzete gyökeresen megváltozott. Kalinyingrád egy sajátos sziget lett, amit elválaszt az anyaországtól Belorusszia és Litvánia. Az anyaország viszonylatában tehát Kalinyingrád exklávé lett a Baltikumon, míg a két határos ország – Litvánia és Lengyelország – szempontjából pedig enklávé.

Míg a II. világháború után megszerzett új területek támogatására komoly összegeket fordított a szovjet állam, addig ebbıl Kalinyingrád semmilyen formában nem részesült. Mintha a hatalom mindig is azt érezte volna, hogy a terület birtokjoga csak átmeneti. Egyedül a hadiipar volt az, amelyet kezdettől fogva kiemelten kezelt a Szovjetunió. A németeknek egykoron olyan fontos birodalmi hadikikötő, Pillau 1946-tól már Baltyijszk névvel – a hozzá tartozó légierejével, a kiképzési, partvédelmi, logisztikai egységekkel együtt – lett a szovjet balti flotta központi stratégiai támaszpontrendszere, háttérbe szorítva a leningrádi és még kevésbé jelentıs rigai, klaipedai, tallinni bázisokat. A népesség növekedése a nyolcvanas évek közepéig nagymértékben a katonai-ipari komplexum fejlesztésével magyarázható. Ugyanakkor ez együtt járt egészen 1991-ig a határok hermetikus lezárásával is" forrás

Manapság

,, A furcsa exklávé állapotnak (más-más okok miatt) sem Moszkva, sem Brüsszel nem örül, de a helyzetet kezelniük kell. Jó-jó, most a biztonságpolitikai szakértők ráncolhatják a homlokukat, hiszen Moszkvának (oké, az SZVR-nek és a GRU-nak) azért nem árt, ha van egy ilyen, de amennyire örülhetnek a hírszerzők, annyira bosszankodhatnak a bűnügyesek. A helyi lakosság anyagi helyzete ugyanis távolról sem nevezhető rózsásnak: 50 éven keresztül a legnagyobb munkáltató a hadsereg volt, de ezt a szerepet mára a szervezett bűnözés vette át: csempészet, emberkereskedelem, fegyver- és kábítószer-üzletek, hasadóanyag-biznisz, egyszóval minden, amiben pénz van. Orosz-EU, illetve orosz-NATO szakbizottságok tucatjaiban 26 éve téma az orosz exklávé és mintegy egymillió lakosának sorsa. Reménykedjünk, hogy majdcsak kitalálnak valamit, ami mindenkinek jó.

Derűlátóbb elemzők szerint a régiónak nemcsak múltja, jövője is van. 2005-ben Putyin elnök döntése nyomán Különleges Gazdasági Övezetté nyilvánították, ami kiemelt befektetési célponttá tette, egyesek már-már hongkongi vagy szingapúri példáról vizionáltak. Ez természetesen még messze van, mindenesetre (noha a különleges gazdasági státusz 2016-ban lejárt) a BMW összeszerelő üzemet nyitott a városban, s számos multi fontolgatja megjelenését. Úgy látszik, azoknak lesz igazuk, akik Kalinyingrádot az EU és Oroszország közötti kapcsolatok lakmuszpapírjának, az együttműködés laboratóriumának tekintik. Mindannyiunk érdeke, hogy a kísérlet sikerüljön, noha az utóbbi hónapok újabb hidegháborút idéző hírei sajnos nem erre utalnak.(2017)" forrás

Érdekességek

1. Itt született Immanuel Kant filozófus (1724–1804)

Fotóegyveleg

d.i. fotója

i. l. fotója


Kommentek

úti kritikus, 2021. 08. 07. 19:20
Kedves kommentelő!
Helyesírás tekintetében a magyar átlag felett vagyok. A felrakott tartalom utólagos átfésülésének elmaradása miatt találhatók betűhibák, egybeírási bakik. Igyekezeni fogok, becsszó.


53049, 2021. 08. 06. 22:36
Kedvelem az oldalt, sokszor olvasok erről-arról. A helyesírásra egy kicsit fordítsatok nagyobb figyelmet.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon