ÚTIKRITIKA.HU / Bocas del Toro

Bocas del Toro

Bocas del Tororól dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Delfin-öböl| Zapatilla korállzátony|Madár-sziget|Strandok|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

K. Susanna fotója

Tartalom feltöltése folyamatban van.

Bocas del Tororól dióhéjban

Bocas del Toro (a helyieknek csak Bocas) egy város Panama nyugati, karibi részén Colón szigeten. A város helyi lakossáága érdekes keverék a térség szigetvilágából, sok az állandó külföldi lakos, a turisták zöme hátizsákos. 

A város jól ellátott éttermekkel és bárokkal. Bulizós város híre van.

A főszigeten, Colon szigetén, cölöpökre épült kis karibi, színes házak találhatók.

K. Susanna fotója

Bocas del Toro a turizmusból és a banántermelésből él. 1890-ben kezdődött meg itt a banántermelés és ma a Chiquita nemzetközi cég több mint ¾ millió tonna banánt termel és exportál évente, főleg az USA-ba és Európába. A cölöpökre épült kis házak bizarr hangulatot keltenek. Hol a vadnyugatra, hol pedig Jamaicára emlékeztetnek. Az utcákon sok raszta hajú fiatal sétál. A városka szinte csak szállodákból, éttermekből és üzletekből áll. Este nagyon hangulatos.

K. Susanna fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

K. Susanna fotója

Vélemények

3 éjszakát töltöttünk a Playa Tortuga nevű szállodában. A szálloda egy resort, saját tengerparttal, bár a hullámok elég nagyok, ezért csak kevesen fürödnek. A szálloda gyönyörű kertben található, nagy látványos medencével. A szobák tágasak és elegánsak, bár a burkolatok hagynak kívánni valót maguk után. A szálloda ingyenes, rendszeres szállítást biztosít a városka és a szálloda között. Bocas del Toro hangulatos kisváros, de sokszor poros és igénytelen. Az egy főutcát, 10 perc alatt be lehet járni, és minden este ugyanoda kell visszamenni, ha az valaki szórakozni akar. A szigeten alig van forgalom, mert az autókat mindenki Almirantén hagyja. Ez nem lenne baj, ha lenne elég taxi vagy más közlekedési eszköz. Mindenesetre itt mindent el lehet érni biciklivel, könnyen lehet bérelni, quadokkal együtt.

Colon szigetéről bármit csak hajóval lehet elérni, ezért az összes kirándulás hajóval történik. A kirándulások jól szervezettek, bár kicsit többet ígérnek, mint amit kapunk. És ez igaz mindenre. Hófehér homokot ígérnek szinte mindenhol, de csak világossárgát látunk. Ha a hajós úgy ítéli meg, hogy a tengerviszonyok nem olyanok, egyszerűen kihagy egy-két beígért szigetet. Mi több szigetre és strandra ellátogattunk. A kínálat kirándulásokból bőséges, szinte mindegyiket hajóval lehet elérni.
Főbb látványosságok:

Delphin Bay (Delfin öböl, ahol tényleg lehet delfineke látni)
Zapatilla Korallzátony – lakatlan sziget fehér-homokkal
Madár Sziget – Gyönyörű kis sziget, trópusi növényzettel bevont sziklák, rengeteg madár, csak a hajóról lehet megnézni, mert nem lehet kikötni.
Boca del Drago és Csillag strandok – szép nyugodt tengerpart, sok pálmával és rengeteg csillaggal.
Bizonyos időszakokban meg lehet nézni, hogy a teknősök hogyan rakják le tojásaikat.

Összességében Bocas del Toro élmény a magyar turistának csak meg kell válogatni kinek mit adunk. A cölöpökre épült kis házak mind szállodák, itt közép kategóriájú árak vannak. A kevésbé tehetősebb utasok meg lesznek elégedve ezekkel, mert patinás, hangulatos, jól felszerelt szállodákról van szó. A tehetősebb utazó is megtalálja számítását, mert találtunk egy szigetet, Isla Popa, ahol paradicsomi körülmények várják az utazókat. Úgy is hívják a szállodát „Paradise”. Itt házikók vannak, nagyon igényes felszereléssel, egy csodálatos tengerparton, csodálatos környezetben. Az ausztrál vezetésű szálloda mindenre odafigyel. Várják az utasokat a reptéren vagy a kikötőben, saját hajóikon szállítják mindenhova őket. Sok különleges kirándulást szerveznek, amit csak náluk lehet igénybe venni. Például csokoládé farm, vagy indián közösségek. A szálloda, miután egy távoli szigeten van, all inclusive ellátást kínál, gondosan megválogatott, egészséges, de nagyon finom ételekkel. Külön búvár kikötőjük van, itt a legszebb a búvárkodás. Egyébként is egész Bocas del Toro nagyon ajánlható a búvárkodóknak. Bocas del Toroba legjobb repülővel érkezni és onnan indulni visszafelé kocsival Chiriquin keresztül Panama City-be.

K. Susanna fotója

Bocas del Toro: Menetrend szerinti szárnyashajóval hasítottunk a mangrove erdők közötti csatornákon, és amikor megérkeztünk a fő szigetre, éreztük, hogy megtaláltuk, amiért útnak indultunk. Cölöpökön álló színes faházak, jamaikai angolt beszélő fekete helyi lakosság és elképesztő természet fogadott minket. A 9 sziget között motorcsónak taxikkal lehet közlekedni, minden étteremnek, bárnak és szállásnak saját stégje van, amire kiállva gyakorlatilag éjjel-nappal kapunk fuvart. A türkizkék átlátszó vízben rikító tengeri csillagok, ráják és delfinek úszkálnak, akik úgy ugrálnak néha a hajók mellett, mintha direkt pózolnának a levegőben. Több szigeten sose járt autó, nincsen betonút és a pár száz fős helyi lakosságon túl olyan dzsungel burjánzik, amiben lajhárok élnek és kolibrik szívják az orchideákból a nektárt. A sűrű esőerdőt vékony fehér homokos parti sáv választja el a vibrálóan kék tengertől. Idén novemberben visszatérünk a legparadicsomibb szigetre, Bastimentosra, hogy egy hétig egy teljesen önellátó, off-grid resortból járjunk minden nap szörfözni és halászni a szigetek között. forrás

Odajutás

Bocas del Torot autóval Chiriquin keresztül lehet megközelíteni. Az út hegyeken át vezet, sokszor felhőkben és ködben kell vezetni. A nehéz terep miatt, 4-5 órás a kb. 200 km-es út. Az út egy Nemzeti Parkon keresztül vezet, páratlan szépségű tájakon. Az út végén található Almirante kikötő, ahonnan autóval tovább menni nem lehet. Itt kell hagyni az autót, egy zárt parkolóban (ezeket magánházak üzemeltetik) és csónakkal folytatni az utat. A gyors, 12 személyes motorcsónakok fél óránként indulnak. Az út Bocas del Toro fő szigetére (Colon) kb. 30 perc. A fentiek miatt legjobb Panama City-ben repülőre szállni és úgy megérkezni, bár sokkal költséghatékonyabb az autó. Bocas del Toro szigetekből álló nyaralóhely. 9 nagyobb sziget és 50 kisebb sziget van.

Strandok

Boca del Drago

Csillag strandok

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

K. Susanna fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS