ÚTIKRITIKA.HU / Panama


Panama

Időjárás | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

Időjárás és éghajlat

Panama néhány fokkal van csupán az Egyenlítőtől északra, azaz klímája egész évben trópusi. Tremészetesen az országon belül az éghajlat eléggé eltérő a tengerszint feletti magasság aárnyában. A partvidékeken napközben vagy nagyon meleg van vagy egyenesen forró. Az ország belsejében a magassági szint függvényében hűvösebb az időjárás. Panama éghajlatát az év keresztmetszetében két évszakra lehet osztani: a Verano az száraz évszak és az invierno az esős évszak. A Verano az ország legtöbb részén decembertől áprilisg tart, az Invierno pedig, májustól novemberig. Amúgy az esős évszakban is gyakran süt a nap, és így a természet még csodásabban tündököl. Panamában négy alapvető klímaövezet van: a Csende-óceáni part, a Központi régió, az Atlanti-óceáni part nyugati és az Atlanti-óceáni part keleti része.

Földrajz

fotó by K. A.

Történelem

 • Panama 1821-ben szakadt el Spanyolországtól és vált a Simón Bolivár szabadságharcos vezér által létrehozott Nagy Kolumbiának. Panama 1903-ban függetlenedett a bogotái központú kormányzattól.
 • 1904 és 1914 között épült meg a Panamai csatorna az amerikai (USA) hadsereg mérnökeinek vezényletével.
 • 1999-ben a csatorna mentén lévő összes USA-terület, valamennyi amerikai katonai bázis helyével együtt hivatalosan Panama részévé vált.

Vita:

,, Panamából nézve, a nap az Atlanti óceán felett kel fel, és a Csendes-óceán felett nyugszik, nem fordítva ahogy a leírásban szerepel, földrajz 1 es! (K.A.)"

,, Ha Panamát földrészként nézzük akkor valóban az Atlanti-óceán felől kel fel a nap és a Csendes oldalon nyugszik. De! Mivel Panama egy ezer méteren elnyúló ország amely hol nyugat-keleti irányban megy hol észak -nyugat-délkelet, sőt az Azueró félsziget délnyugat -északkelet irányu. igy Panama Cityben kelet irányban a Csendes-óceán van ahonnan a nap kel fel és az Azuero-félszigeten a nap a Csendes-óceánon kel fel és a félsziget másik oldalán szintén a Csendes-óceánon fekszik.
A lényeg az hogy Panamát nem egy észak- dél irányban menő egyenes vonalzóval rajzolták meg. Ez a magyarázat. (János, Panamavárosból))"

Manapság

 • Panama a közép-amerikai térség legiparosodottabb országa.
 • A Panama csatorna teszi ki az ország gazdasági eredményességének csaknem egyharmadát.
 • Sok amerikai nyugdíjas vesz lakást Panamában, hogy tartósan ott éljen, élvezve a meleg klímát, az olcsóságot, az adómentes boltokat.
 • Panamában van a világ második legnagyobb tax-free övezete.

A helyiekről

 • A lakosság 70 százaléka mesztic, azaz fehér-indián keverék.
 • 14 százalék indiánok és a karibi szigetvilágból valók keveredéséből, 10 százalék a fehérek aránya, és 6 százalék csak a színtiszta indián.
 • A panamai lakosság 85 százaléka katolikus, a maradék többnyire protestáns.
 • A panamaiak anyanyelve a spanyol, de teljesen általános és jellemző az angol nyelvtudás.

"Van egy jó mondás Panamában: Panama egy hideg ország fűtéssel az utcán J ugyanis mindenhol nagykabátokban csücsülnek az irodákban mert esze mentem használják a helyiek a klímát. Szintén egy helyi illemszabály, ha strandon vagy csakis pólóban ülhetsz az asztalhoz. Na ezek mind nagyon szép szabályok de egy olyan országban ahol amikor beengeded a másik kocsit a sávodba és nemhogy nem köszöni meg, inkább rád húzza a kormányt eléggé nagy a kontraszt számomra. Nem tudom ti nem így érzitek? vagy ahol nem szokás előre szólni, hogy egy órát késik a találkozóról vagy el se jön és utána mintha mi sem történt volna hív fel téged más nap és kér egy szívességet. Gondolom most már kezditek kapizsgálni, hogy mi is az én nagy bajom ezekkel a csodás szabályokkal. Egy olyan társadalom ahol Porschében ülnek, ezer négyzetméteren laknak és öt cselédjük van és azt nézik hogy rajtad mi van, hol van házad de nem számít hogy honnan jöttél és ki vagy? (2014)" forrás

Turista etikett

 1. A panamaiak sok más latin-amerikai országok lakóitól eltérően csak kicsit hajlandók tolerálni azt, ha egy külföldi turista nem kellően tiszteli szokásaikat, országukat, nemzetüket. A külföldi turistának tehát ügyelnie kell nagyon arra, hogy miként viselkedik, mit mond.
 2. Még a tengerparti településeken is, máshol meg pláne, rossz néven veszik a helyiek, ha a turista férfi félmeztelenül járkál az utcán. Lehet, hogy nem érzékeltetik, de a panamaiak nincsenek jó véleménnyel a koszos, foltos, kopott, rendetlen öltözékben mutatkozó turistákról. Már az utcákon rövid nadrágban, sortban sétálgató turista férfiakat is gyanakvóan méregetik, persze kevésbé a turisták által frekventáltabb helyeken.
 3. Szórakozóhelyeken a helyi lányok, asszonyok nagyon kiöltöznek, és rosszallóan méregetik a túl lezseren, nem kellően elegánsan öltözött külföldi lányokat.
 4. Ne reklamáljunk ebédidőben az éttermekben a lassú kiszolgálás miatt. A panamaiak szeretnek hosszasan, akár két órán keresztül is ebédelni és a pincérek nem igazán értik azt a turistát, aki túlságosan sietve akar étkezni.
 5. Csatlakozva az előző ponthoz, a panamaiakat nem nagyon izgatja az idő tényező, nem szeretnek sietni, előnybe részesítik a komótos tempót.
 6. A borravalót a legtöbb helyen elvárják. A taxisoknak viszont nem kell borravalót adni, mert a kialkudott ár is már több a kelleténél.
 7. A legelterjedtebb üdvözlési kifejezés a buenos, az elköszönésnél az adios a bevált formula.
 8. A panamai társadalomban az emberek közötti érintkezésekben, kommunikációkban nagy jelentősége van a megfelelő tisztelet megadásának, mégpedig nem annyira az életkor alapján, hanem a társadalmi státus alapján. A turistának tanácsos elkerülni az olyan helyzeteket, amikor kommunikációját tiszteletlenségnek vélik.
 9. Helyinek kézrázásánál ne szorítsuk meg túl erősen a kezét, ott ez nem szokás (agresszív dolognak érzik), persze a puha szorítást meg nem tekintik elég férfiasnak. A panamaiak nem szeretik, ha beszélgetőpartnerük beszélgetés közben nem néz a szemükbe.
 10. Panamában vásárlásoknál az alkudozásnak nincs olyan szerepe, mint az araboknál. Ne erőltessük az alkudozást mindenhol. A taxisok esetén viszont erőltessük.

Gasztronómia

Jön!

Fotóegyveleg

 

fotó by K. A.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS