ÚTIKRITIKA.HU / Panama


Panama

Általános tanácsok| Panama-csatorna | Embera Village (indián falu) | Bálnales Panamában | Fotóegyveleg

Általános tanácsok Panama felfedezéséhez

Jön!

Panama-csatorna

A Panama-csatorna meglátogatása a turista számára kötelező program. A természetkedvelőnek és a technika iránt érdeklődőnek is markáns élmény, még akkor is, ha nagyüzemi pénztárca lecsapolás és zajlik és a turisták tömegében kell élvezni a látványt. Lenyűgözi így is az embert az, hogy 100 évvel ezelőtt mire volt képes az emberi elme, technika és merészség. Sokféle tartalmú, és időtartamú formája van a csatorna meglátogatásának: A legegyszerűbb a Miraflores-zsilip meglátogatása. Tartalmasabbak a félnapos hajótúrák, van a 8 órás Panamaváros-Colon hajózás, és az 5-6 órás program, ami a Panamaváros és a Gatun-tó közötti szakaszt tartalmazza. A csatorna turista központja 20-30 perces taxizással elérhető a városközpontból.

Tanácsos délelőtt 9 és 11 óra közöttre (vagy 16 óra körülre) időzíteni a csatorna meglátogatását, mert akkor szinte biztos, hogy láthatunk áthaladó hajókat. Nincs garantálva, hogy azonnal látunk forgalmat. Türelemmel kell várni. Nincs semmi biztos információ arról, hogy mikorra várható éppen egy konténerhajó áthaladása. Vigyázat! Délidőben 3 órás időtartamra a zsilipet lezárják ("sziesztázás"). Egyesek szerint 11 és 13 óra között van a legkisebb esélye annak, hogy hajó áthaladást nézhetünk. A Miraflores zsilip, a 4 emeletes (túl hidegre klimatizált) Turista Központ (múzeum, vetítő stb.) belépődíja 15 USD/fő (a helyiek csak 3 dolcsit fizetnek). A 3D-s filmvetítés vagy bejön, vagy nem. Sokak számára a Turista Központ nem egy nagy szám. Egyébként a kilátó terasz csak 17 óráig van nyitva. Ne hétvégére időzítsük a csatorna meglátogatását, mert akkor túl nagy a tömeg.

Vannak olyan vélemények, hogy érdemesebb a Gatun-i zsilipnél nézni a csatornát, mert ott nincs olyan turista tömeg, mint a Miraflores zsilipnél. A csatornához taxizás jellemzően olcsóbb, mint a visszafelé út. A csatornánál várakozó taxisok akár 20 dollárt is ki akarnak préselni a turistából, aki odaútra csak 8-10 dollárt fizetett. Visszaútnál érdemes megvárni, hogy olyan taxi jöjjön, amelyik éppen látogatót hoz a csatornához. Van buszos lehetőség is, de a megállóhoz sokat kell gyalogolni és a menetrend nem sűrű.

"Nem olyan rég elmentünk megnézni a csatornabővítést. Mivel hogy ebben az évben ünnepelték a száz éves évfordulót megnyitotta kapuit mindenki számára a konstrukció. Természetesen ebből is üzletet csinálnak akárcsak az amerikaiak. A külföldieknek mint mindig itt is több a belépő de minket már panamaiaknak néznek ;) Szóval, ha erre jársz akkor ezt feltétlen nézd meg, és persze ne hagyd ki a Mirafloresi eredeti Panama- csatornát sem. És akkor most lássunk egy kis történelmet... (2014)" forrás

Embera Village

"Ennek az indián falunak a meglátogatása egy nagyszerű egynapos program Panamavárosból kiindulva és oda visszajutva. A faluhoz vezető út a fővárosból kb. egy órás. Útközben sok rendkívüli látnivaló nem volt, értékesek volt a Panamában élő magyar idegenvezetőnk tartalmas mondanivalói az országról, az emberekről, az ottani élet érdekességeiről. Megérkezés után egy motoros facsónakra szálltunk be és bevetettük magunkat egy természetvédelmi park szép vízi útjainak világába. A látható állatvilágot csak szép kis madarak képviselték, a növényzet, a táj nagyjából izgalmasnak hatott. Egy helyen kikötöttünk és picit macerás, de nem túl kényelmetlen gyaloglással egy vízeséshez jutottunk el. Szívesen beleereszkedtünk volna a vízbe, ha nem lettünk volna olyan buták és nem hagytuk volna otthon a fürdőruháinkat. Pedig a helyi magyar idegenvezetőink előre mondták, hogy lesz fürdési lehetőség.

Az embera indiánok egy faluját látogattuk meg, ami egy turista show műsor ("gulyás parti") táncokkal, szuvenírárusítással, kajáltatással. A táncműsor aranyos volt, főleg a kisgyerekek miatt. Az indiánok szépen be vannak öltözve hagyományos ruhákba, amiket nyilván csak a show műsor miatt vesznek fel. A kaja kifejezetten jó volt. A halam nagyon finom volt és a magunkkal hozott trópusi gyümölcsökkel degeszre tömtünk bendőinket. Körbejártuk a falut, ami igazán nagyon érdekes. A természeti környezet csodás. A szuvenírfelhozatal meglepően színvonalas volt. Kár, hogy a világjárásaink miatt már nem vagyunk motiváltak, hogy mindenhonnan vegyünk valami emléket. Mindent összevéve egy kellemes, könnyed, érdekes program az egész. Persze tudatában kell lenni annak, hogy ez egy turista show és nem vad indiánok nyers életébe tekinthet bele az ember. Az igazi életük sokkal civilizáltabb, de ez éppen annak köszönhető, hogy a turisták látogatásából szép bevételhez juthatnak és ezt a falu családjai között jól elosztják. Lényegesen olcsóbb, rugalmasabb, érdekesebb ez a program a helyi magyar idegenvezető szervezésében!" (Jani, 2015)

Kriszta fotói

Bálnales Panamában

A kinti magyar partnereink által szervezett program csak júniustól októberig vehető igénybe, mert ilyenkor jönnek a bálnák a Csendes-Óceáni partokhoz párzani és szülni. Egyedül Panamába érkeznek mindkét féltekéről, a déli és északi sarkról. Évente több mint 2000 bálna jön a partokhoz, és 5 hónapot tartózkodnak itt, mielőtt újra elmennek. A hosszúszárnyú bálnákról van szól, amelyek elérhetik a 16 métert hosszúságot is. Jellemző tulajdonságuk, hogy igen sokat ugrálnak ki a vízből. A bálnales időpontjára állítottunk össze egy programot tenger imádóknak és búvárkodóknak. Természetesen a program tetszés szerint változtatható.


Panamában egész évben 32 fok van a tenger víz 30 fokos. Júniustól esős évszak van, de minden nap süt a nap és általában az esők délután jönnek, 1-2 órát tartanak. Teljes mértékben lehet élvezni a nyár örömeit. Az esős évszakban a tengerek nyugodtabbak, nincsenek nagy hullámok, mint a száraz évszakban, amikor sokszor nem lehet átmenni a környező szigetekre. A bálnák mellett rengeteg delfint és egyéb halat lehet látni.


Fotóegyveleg

Jön!

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS