ÚTIKRITIKA.HU / Panama

Panama

Általános tanácsok| Panama-csatorna | Embera Village (indián falu) |Karibi-oldal| Bálnales Panamában | Puerto Viejo de Talamanca|Fotóegyveleg

Bridge of Americas - Kriszta fotója

Általános tanácsok Panama felfedezéséhez

Annak, aki Panamába jön nem szabad kihagynia a csatona megtekintését. Aranyos koloniális városokat talál máshol is a kontinensen, de Csatorna csak egy van. Ja, és itt van az egyetlen Észak- és Dél-Amerikát összekötő híd is.

Itt épült meg az első, a kontinens két partját összekötő vasútvonal is 1855-ben.

És itt van az egyetlen olyan kilátó, ahonnan egy időben mindkét óceánt lehet látni, Cerro Punta.

Panama-csatorna

Erről külön oldalon írunk - itt

Embera Village

"Ennek az indián falunak a meglátogatása egy nagyszerű egynapos program Panamavárosból kiindulva és oda visszajutva. A faluhoz vezető út a fővárosból kb. egy órás. Útközben sok rendkívüli látnivaló nem volt, értékesek volt a Panamában élő magyar idegenvezetőnk tartalmas mondanivalói az országról, az emberekről, az ottani élet érdekességeiről. Megérkezés után egy motoros facsónakra szálltunk be és bevetettük magunkat egy természetvédelmi park szép vízi útjainak világába. A látható állatvilágot csak szép kis madarak képviselték, a növényzet, a táj nagyjából izgalmasnak hatott. Egy helyen kikötöttünk és picit macerás, de nem túl kényelmetlen gyaloglással egy vízeséshez jutottunk el. Szívesen beleereszkedtünk volna a vízbe, ha nem lettünk volna olyan buták és nem hagytuk volna otthon a fürdőruháinkat. Pedig a helyi magyar idegenvezetőink előre mondták, hogy lesz fürdési lehetőség.

Az embera indiánok egy faluját látogattuk meg, ami egy turista show műsor ("gulyás parti") táncokkal, szuvenírárusítással, kajáltatással. A táncműsor aranyos volt, főleg a kisgyerekek miatt. Az indiánok szépen be vannak öltözve hagyományos ruhákba, amiket nyilván csak a show műsor miatt vesznek fel. A kaja kifejezetten jó volt. A halam nagyon finom volt és a magunkkal hozott trópusi gyümölcsökkel degeszre tömtünk bendőinket. Körbejártuk a falut, ami igazán nagyon érdekes. A természeti környezet csodás. A szuvenírfelhozatal meglepően színvonalas volt. Kár, hogy a világjárásaink miatt már nem vagyunk motiváltak, hogy mindenhonnan vegyünk valami emléket. Mindent összevéve egy kellemes, könnyed, érdekes program az egész. Persze tudatában kell lenni annak, hogy ez egy turista show és nem vad indiánok nyers életébe tekinthet bele az ember. Az igazi életük sokkal civilizáltabb, de ez éppen annak köszönhető, hogy a turisták látogatásából szép bevételhez juthatnak és ezt a falu családjai között jól elosztják. Lényegesen olcsóbb, rugalmasabb, érdekesebb ez a program a helyi magyar idegenvezető szervezésében!" (Jani, 2015)

Kriszta fotói

Karibi oldal

Portobelo és San Lorenzo erődítmények

Portobelo - Peti fotói

Bálnales Panamában

A kinti magyar partnereink által szervezett program csak júniustól októberig vehető igénybe, mert ilyenkor jönnek a bálnák a Csendes-Óceáni partokhoz párzani és szülni. Egyedül Panamába érkeznek mindkét féltekéről, a déli és északi sarkról. Évente több mint 2000 bálna jön a partokhoz, és 5 hónapot tartózkodnak itt, mielőtt újra elmennek. A hosszúszárnyú bálnákról van szól, amelyek elérhetik a 16 métert hosszúságot is. Jellemző tulajdonságuk, hogy igen sokat ugrálnak ki a vízből. A bálnales időpontjára állítottunk össze egy programot tenger imádóknak és búvárkodóknak. Természetesen a program tetszés szerint változtatható.


Panamában egész évben 32 fok van a tenger víz 30 fokos. Júniustól esős évszak van, de minden nap süt a nap és általában az esők délután jönnek, 1-2 órát tartanak. Teljes mértékben lehet élvezni a nyár örömeit. Az esős évszakban a tengerek nyugodtabbak, nincsenek nagy hullámok, mint a száraz évszakban, amikor sokszor nem lehet átmenni a környező szigetekre. A bálnák mellett rengeteg delfint és egyéb halat lehet látni.

Puerto Viejo de Talamanca

Peti fotói

Fotóegyveleg

Panamaváros - katedrális - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS