ÚTIKRITIKA.HU / Panama


Panama

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

                                                                                            fotó by K. A.

Egészség

 • Kötelezően nem kell semmilyen védőoltás a panamai utazáshoz. Csak akkor kérnek védőoltásról szóló dokumentumot, ha a turista sárgalázveszélynek kitett országból érkezik.
 • Panamában jó az egészségi ellátottság, megfelelően a kórházak, főleg a magán kézben lévők.
 • Tanácsoljuk mindenre kiterjedő utazási (baleset, poggyász, betegség) biztosítás megkötését még itthon.
 • A fővárosban és turisták által leggyakrabban látogatott helyeken az egészségügyi ellátás színvonala jó, a higiéniai körülmények megfelelők. A csapvíz Panamavárosban és a többi nagyvárosban iható, máshol nem ajánlott.
 • A városoktól távoli főleg őserdei területekre utazóknak tanácsos védekezni a malária ellen, mert az utóbbi években a maláriás megbetegedések száma megnövekedett.
 • Hangsúlyozottan javasoljuk, hogy a vírusos fertőzések elkerülése céljából az üdítős és sörös dobozokat felbontás előtt alaposan mossuk meg. Előfordulhat ugyanis, hogy a dobozok veszélyesen szennyezetté válnak raktározás, szállítás közben (állati vizelet, ürülék).
 • Sárgaláz elleni oltás (10 év időtartalmú) esetleg azoknak tanácsos, akik a keleti Darién térségébe vagy San Blasba utaznak. A sárgaláz fertőzés kockázata alapvetően csekély Panamában. Szúnyoghálóra és szúnyogirtó szerekre szükség van.

Közlekedés

Belső légi járatok

Panamában két regionális légitársaság is létezik, mégpedig elég sűrű járathálózattal: AirPanama és Aeroperias. Lényegében az ország minden régiójába el lehet jutni belső légi közlekedéssel is. Nincsenek nagy távolságok, tehát nem is kerülnek a repülőjegyek túl sokba. Vannak olyan helyek, ahol nincs is igazán az eljutásban alternatívája a repülésnek. Ilyen például az Isla Contadora. Vagy például, aki Kuna Yala-ba (San Blas-ba) akar eljutni, annak érdemesebb repülni, mivel a közúti megközelítés körülményes.

Vasút

Egész Panamában csak egy vasútvonal működik, mégpedig Panamaváros és Coló között. Ezen a vonalon is inkább a teherszállítás dominál. A személyvonat ezen a vonalon jellemzően csak hétköznap közlekedik és naponta csak egyszer, irányonként. A vonatozással nem is spórolunk sokat a repüléshez képest. A turista számára azért van hozama a vonatozásnak, mert sok az érdekes látnivaló: maga a csatorra, zsilipek, sűrű dzsungel, egy tó. Szóval érdekes élmény egy órát vonatozni Panamaváros és Colón között (egy út 22 dolcsi, retúr 35 USD).

Távolsági busz

Panamában igazán jól működik a távolsági buszközlekedés. Csaknem mindenhová el lehet jutni busszal. Tényleges buszállomás csak egy-két nagyvárosban van, a kisebb helyeken meg kell érdeklődni, hogy hol lehet felszállni a buszra. Kézintésre egyszerűen megállítóhatók a buszok. Útközben lehet szinte bárhol kérni leszállást, csupán annyit kell mondani, hogy parada, por favo. Ha olyan városba utazunk, amit nem ismerünk, akkor a buszsofőrnek megmondhatjuk, hogy kb. hová akarunk menni és akkor segít megtalálni a legalkalmasabb leszállási helyet.

Ha nem bérelünk autót, akkor az ország felfedezéséhez bizonyosan igénybe vesszük a buszt. Olcsók a viteldíjak: városon belül 25 dollárcent. A klimatizált buszok menetdíjai magasabbak, de még ezek is olcsók (kb. 1,25 dolcsi. A távolsági buszok menetjegyei 5-25 dollár között mozognak. Tanácsos buszpályaudvaron előre megvenni a jegyet.

Gépkocsi

Panamában a külföldi turista számára nem igazán problémás bérelt autóval önállóan közlekedni. A közutak közép-amerikai viszonylatban viszonylag jók. Május és október közötti időszakban azonban gyakran fordulnak elő olyan áradások, amelyek nehezítik a közúti autós közlekedést. Gépkocsibaleset esetén mindenképpen szükség van rendőri intézkedésre várni. Éjszaka ne autózzunk, mert sok közúton a kijelzések nehezen észrevehetők és könnyen eltévedhetünk.

Hajó

Panama turistás felfedezésében szinte mindig van hajós közlekedés a sok látnivaló sziget miatt. Sok szigetet csak menetrend szerint közlekedő hajókkal vagy vizi taxival lehet megközelíteni. Ritkán megoldható, hogy egy egy sziget között a közlekedésben halász segítsen a bárkájával.

Étkezés

Panamában az ennivalók viszonylag hasonlóak, mint Kolumbiában. A marha- és a disznóhús uralkodik, de a kínálatban azért van bőven csirke és hal is. Az étkekhez szinte mindig járul rizs és/vagy valamilyen hüvelyes zöldség, leginkább bab vagy lencse. Ugyancsak jellemző körítés a yucca (a krumplihoz hasonlít, de annál picit szálasabb). Ugyancsak kedvelt a főzőbanán. Sok étket forró zsírban sütnek. Az éttermekben, szupermarketekben a zöldségekből nem találni igazán széles választékot, aminek az is az oka, hogy a panamaiak nem esznek sokféle zöldséget. A legtöbb étel nincs túl csípősre fűszerezve, sokszor csak kevés sót raknak bele. Nagyon jók a trópusi gyümölcsök és a belőlük készült italok, népszerű a batidos, ami tejes gyümölcsital, turmix).

"A latinos életstílusnak megfelelően nem hatkor étkeznek utoljára az itteniek, és szívesen kajálnak az utcán, főleg sötétedés után. Ilyenkor nyitnak a standok, grilleznek, sütögetnek, csinálnak rengeteg finomságot, amik egy hagyományos vacsora helyett is nagyon jók, de mondjuk egy buliból hazafelé tartva még inkább tökéletesnek tűnnek. Ilyen például a taco, ami kifejezetten életmentő tud lenni, persze frissen sütögetve a belevalókat, és komoly szószválasztékkal kínálva, amit utólag, önkiszolgáló módon lehet adagolni, személyes kedvencem a picante, azaz csípős salsa és a guacomole volt, sok-sok korianderrel (a képen az alsó kettő). A kiszolgálás kifejezetten unott és kedvetlen, extra kívánságokra itt nem vevők, ha nem olyat kérsz, amit szívesen adnak, akkor könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen ignorálnak, vagy közlik, hogy olyan nincs. De ez is hozzátartozik a helyi sajátosságokhoz, itt nem variál senki, hanem alkalmazkodik a lehetőségekhez, én is így tettem." forrás

Pénzváltás

Panamában a hivatalos pénzeszköz a balboa és az azzal paritásban lévő amerikai dollár. A balboát csupán váltópénznek használják. A balboa egyenértékű az amerikai dollárral. Érdemes felszerelkezni 5, 10 és 20 dollárosokkal, mert sok helyen nem szívesen fogadják el az 50 és a 100 dollárost. A legtöbb kereskedelmi helynek köteles elfogadnia az 50-es és 100-as dollárcímleteket, – a hamisításoktól tartva - előfordulhat azonban, hogy az ezzel fizető adatait feljegyzik. Eleve érdemes amerikai dollárt vinni Panamába és nem eurót, vagy más valutát. Nem minden bank foglalkozik ugyanis ilyen valuták beváltásával. Az eurót például elég rossz árfolyamán váltják át.

Bankkártyákat széles közben elfogadnak. Vigyázni kell azonban a bankkártyákkal, mert Panamában is vannak lemásolások, hamisítások. A nagyobb hotelekben fedezetként szoktak kérni bankkártyát. A megterhelendő összegről adatot nem tartalmazó (biankó) bizonylatot íratnak alá a vendéggel. Ezt a bizonylatot a szállodából való távozás alkalmával tanácsos visszakérni. Ugyanez a procedúra történik autóbérlés esetében is. 10 000 USD feletti összeget a be- és kilépésnél a vámvizsgálatnál be kell jelenteni.

Vásárlás

Aki imád vásárolgatni, annak Panama maga a paradicsom. Ez főleg panamavárosra vonatkozik, ahol szuper választék van divatcuccok, elektronikai újdonságok és ínyenc élelmiszerek dolgában. A belvárosban és a repülőtereken hatalmas bevásárlóközpontok találhatók. Szinte minden kapható a világmárkák közül. A hétköznapi szükségletek beszerzéséhez pedig, ott vannak a mindenhol a kioszkok, utcai bódék, kisebb szupermarketek (legismertebb: Mini Super). Vidéken a kis településeken is elég jó az ellátás, a turista a legszükségesebb dolgokat be tudja szerezni. Persze a teljesen eldugott falvakban kicsi a választék. A turisták által leginkább vásárolt ajándék: a csodás tarka indián hímzések, faliszőnyegek, ruhadíszek és a panamakalap. A legszebb hímzéseket a kuna indiánok készítik. Sokan közülük ebből élnek. El Valle-ban lehet sokak szerint a legszebb indián holmikat (mola) venni. Érdekes, hogy a panamakalapot valójában Ecuadorból származik, de mégis itt Panamában hódít, nem csupán a turisták körében, hiszen Panamában sok férfi ilyen elegáns fejfedőt hord. Panamakalapokból nagy a választék a főváros óvárosának bolhapiacán.

,, Panamában minden kisbolt kínai kézben van. Következésképpen minden boltost (nemtől függően) chino(csínó)-nak vagy chiná-nak szólítanak. Ez azért elég vicces volt elsőre, ahogy egy csapat agresszív kisgyerek üvöltve beelőz a pultnál, és kiabál az 50-es eladónőnek, h csínááá-csínááá…! (2014)" forrás

 • A fővárosban a Plaza Francia közelében szuper kézműves boltok sokasága található.
 • Panamaváros óvárosában a szuvenírboltokból túl sok is van.

Szórakozás

Bulizás jellegű szórakozásra leginkább panamavárosban van lehetőség. A fővárosban az éjszakai élet eseménydús, rengeteg a bár, klub, diszkó. Vidéken a bárokban este inkább a férfiak üldögélnek, iszogatnak. Furának is tartják, ha egy bárba, kocsmába nő jelenik meg. Azt hiszik az ilyen nőről (még ha turista is), hogy könnyű vérű. Ha mégis kiderül, hogy a lány, nő külföldi turista, a helyi férfiak inkább távolságtartóak, dacára annak, hogy amúgy az élet más időszakaiban nagyon is machok. Vidéken, kis településeken, ahol hozzá vannak szokva a külföldi turistákhoz, lazábban fogadják el az idegenek jelenlétét az bárokban. Mozizás, színházlátogatás is inkább Panamavároshoz kötődik.

Közbiztonság

Panamában latin-amerikai viszonylatban a közbiztonság nem mondható rossznak. A turisták sérelmére persze előfordulnak itt is lopások, ritkán rablások. A szokásos óvintézkedésekkel jelentősen csökkenthető az, hogy értéket lopjanak el tőlünk. Tanácsos szállodai széfben őrizni az útlevelet, a nagyobb értékeket, a készpénzünk nagy részét. Elég az aznapra szükséges készpénzt és az útlevelünk releváns részeiről készült fénymásolattal turistáskodni. Panamában nincs magyar nagykövetség, a tiszteletbeli konzul pedig nem tud ideiglenes útlevelet kiállítani nekünk, legfeljebb költségesen és hosszadalmasan. Rossz közbiztonsági helyeknek tekintik ezeket: a fővárosban a Chorrillo és Curundú kerületek, Colón városának egyes részei, a Costa del Caribe és a Kolumbia melletti rész a Darién őserdőben. Panamavárosban sötétedést követően nem tanácsos mászkálni az Avenida Centralon, mert sok rablás, lopás ott történt az utóbbi időkben.

Nekem gyerekek tépték le a táskát a vállamról Colón-ban. Tényleg remek a közbiztonság Panamában, kivéve Colónban. A panamaiak azt mondják, ha nincs ott fontos dolgod kerüld el messzire. Colón egy külön világ az országon belül, sajnos veszélyes terület.(2021)

Baj esetén a következő elérhetőségeken próbálkozzunk:

 • Rendőrségi 24 órás ügyelet (Centro de Recepción de Denuncias):
  • Telefon: 2626979, 2628277 vagy 2666077
  • Cím: Ancón, Panamaváros.
 • Nemzeti Rendőrség: 104
 • Tűzoltóság: 103
 • Turistarendőrség:
  • Telefon 2264021 vagy 2702467
 • Polgári Védelem 24 órás ügyelete (Sistema Nacional Protección Civil)
  • Telefon 3160080 vagy 335

Magyar külképviselet

Magyarország Bogotai (Kolumbia) Nagykövetségének van egy képvseleti irodája Panamavárosban:

Cím: PH RIVER PARK 19044, C. 61 Este 61, Panamá
Telefonszám: +50765911580
Konzul: Ivády Nóra

Van egy tiszteletbeli konzul is Panamavárosban, Áts Márton személyében

Cím: Ed. Business Plaza Association BPA Oficina 211 Albrook, Panamaváros
Panama
E-mail cím: panama@consuladodehungria.com
Telefonszám: +50766076883

Egyéb hasznos információk

Dacára annak, hogy az angol nagyon elterjedt, Panamában turistáskodáshoz nem árt pici spanyol nyelvtudás. Bocas del Toro szigetvilágában a legkönnyebb angol nyelvtudással elboldogulni (meg persze a fővárosban és Boqueteben). Vidéken sok helyen nem tudnak angolul.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Király Ágnes, 2020. 01. 20. 22:04
Kérném szépen a Halász-Szabó házaspár elérhetőségét.


Imre Kovács, 2019. 11. 29. 16:25
Kérem küldjék el nekem a Halás-Szabó házaspár elérhetőségét
Köszönettel


Jamaica, 2019. 10. 01. 06:59
Kérem küldjék el nekem a Halás-Szabó házaspár elérhetőségét
Köszönettel


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS