ÚTIKRITIKA.HU / Vrsar


hirdetes


útikritikák


Vrsar

Vrsar dióhéjban | Vélemények | Szállás | Ajánlott szállások | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Látnivalók és programok | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

v.n. fotója

Vrsar dióhéjban

A 2700 lakosú Vrsar egy néhai halászfaluból nőtte ki magát fontos nyaraló központtá. A város jellegében két osztatú: a nyaralók által uralt parti sétány és környéke, és a dombos területen fekvő óváros. Az óváros időutazásos, nagyon hangulatos ódonsága. Az óvárosban (felső városnak is nevezik) néhány nagyon szép, régi, felújított házacskát lehet megcsodálni. Isztria legszebb strandjai között szokták említeni Vrsar strandját, a Koversada-t. Ez egy öt kilométer hosszú strand. Kellemes a főtér, a Trg Degrassi.

Tetszett

1. A kikötőből naplementekor induló delfinnéző hajótúra

2. Az Orsera városi strand meglepően szép

3. Kellemes, hogy nincsenek magas épületű hotelek.

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Vrsar kicsi, hangulatos, könnyen áttekinthető, cuki városka szép strandsétánnyal, szűk utcácskákkal és hangulatos kikötővel, néhány ajándékbolttal. A kikötőnél piaci jellegű strandokon árulnak mindenféle csecsebecsét, strandholmikat és főleg hasznavehetetlen giccsárukat. A kikötőben hangulatos látványt nyújtanak a halászhajók és a sirályok.  

Vrsar központi közstrandja egész jó. Vrsarban találtunk több jó vendéglőt, főleg a kikötőnél. Ajánlom a Belvedere és a La Rosa 1 nevűeket. Az Al Mare vendéglőben a kiszolgálás vacak volt. Este a kikötőnél van némi élet (zaj is) az utcai teraszos  bároknak köszönhetően.   

Volt nálunk euró is és egy-két vendéglőben gond nélkül fizethettünk azzal is, ráadásul egész jó árfolyamon számolva. Amúgy a pénzváltókat érdemes összehasonlítgatni, mert vannak különbségek az árfolyamban. 

Kirándultunk Pulába, Porec-be és Rovinjba. Ezek is szép helyek. Rovinj tetszett a legjobban. Szuper volt a hajókirándulás a Brijuni-szigetre. Vrsar kikötőjéből egyébként is sokféle hajóskirándulás indult. pl. kalózhajó, naplementés hajókázás garantált delfinnézéssel, üvegfenekű hajó. 

Valamint: levetköztük gátlásainkat a Konversada nudista strandon. " (B. Gy., 2015)


"Vrsar még Rovinjnál is csöndesebb, különösen azért, mert kisebb és jóval kevesebb turista látogatja. Pedig megéri! Nagyon hangulatos és csodálatos a környezet. Számos étterem és kávézó várja a látogatókat mind a parton, a kikötő mellett, mind az óvárosban, a dombon. Igencsak meredek utakon lehet feljutni a templomhoz, de nem győzöm ismételni, mind az, amit útközben látunk, mind a föntről elénk táruló látvány megéri. (2013)" forrás


,, Akinek sportolni támad kedve, az a legjobb helyen jár, Vrsar megfelelő vidék a biciklitúrákhoz, a búvárkodáshoz és a barlangászáshoz. Itt található az egyetlen isztriai útvonal, amely 15 km hosszan az érintetlen természetben vezet végig, amely ideális a biciklizéshez. Nemcsak a felszínen, de a mélyben is érdekes látvány tárul elénk, titkos kavernák, sziklák, hajóroncsok, melyek között megcsodálhatjuk a különböző hal- és rákfajtákat. Két hajóroncs található a környéken, ami vonzó lehet a búvárkodóknak. Az egyik egy elsüllyedt osztrák-magyar luxushajó, a másik a Coriolanus nevű angol csatahajó. Mindemellett izgalmas vízalatti barlangtúrán is részt vehetünk, ahol a víz által létrehozott érdekes formákat csodálhatjuk meg, mint például a Milkának nevezett fejőlány, a Lady szobor, a pizzai ferde torony vagy a fáklyahordó hóember.
A Vrsar alatti partszéleken általában kavicsos strandok találhatók, ezek közül a legismertebb a Koversada, mely Európa egyik legnagyobb nudista és naturista paradicsoma.
Vrsarban a légi sportok szerelmesei is kellemesen kikapcsolódhatnak, mivel a kisváros saját sportrepülőtérrel rendelkezik, így lehetőség van ejtőernyőzésre, paragliding-ra és sétarepülésre is. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat. (2019)" forrás

Szállás

Vrsarban, az óvárosban, a domboldalon van egy Vista nevű kis hotel is. Ezzel a névvel csak jó lehet.... 

Ha szálláshelyet keresel Vrsarban, néhány dolgot érdemes figyelembe venni a megfelelő választáshoz:

    Helyszín: Válassz olyan szállást, amely közel van azokhoz a helyekhez, amelyeket szeretnél meglátogatni Vrsarban. Ha például szeretnél a tengerparton lenni, válassz olyan szállást, amely közel van a strandhoz.

    Stílus: Gondold át, milyen típusú szállást szeretnél. Vannak apartmanok, szállodák, üdülőfalvak és kempingek is Vrsarban. Ha nyugodt, kényelmes szállásra van szükséged, érdemes apartmant vagy szállodát választani.

    Ár: Az ár az egyik legfontosabb tényező, amikor szállást választasz. Készíts előre költségvetést, és keress olyan szállást, amely megfelel a költségvetésednek. Érdemes figyelembe venni az időpontot is, amikor utazol, mivel az árak magasabbak lehetnek a szezonban.

    Felszereltség: Ellenőrizd a szállás felszereltségét, hogy biztos lehess benne, hogy megfelel az igényeidnek. Keresd az olyan szolgáltatásokat, mint például a wifi, a medence, a légkondicionáló, a parkoló, a reggeli és a mosoda.

    Vélemények: Olvass el néhány véleményt az adott szállásról, hogy megtudhasd, mások mit gondolnak róla. A vélemények segíthetnek abban, hogy eldöntsd, a szállás megfelel-e az elvárásaidnak, és milyen tapasztalatokat szerezhetsz az ott tartózkodásod során.

Ajánlott szállások (2023)

  • 3 csillagos: Hotel Pineta , Apartments Riva , 
  • 4 csillagos: Resort Petalon - Hotel & Apartments

Étkezés

Szuper a pizza a Fancitában (Dalmatinska 38.)

A kikötőben a La Rosa étteremnek vonzó az árszintje, isteni finom pizza, rendkívül kedves kiszolgálás, grátisz italok..

"De végül csak eljutottunk a Konoba Petrába, Vrsar szélén, messze a tengertől. Volt előtte kudarcos kísérletünk, ebéd és vacsora közt órákra bezárnak. Külsőségeiben csárda - azt hiszem, a konoba leginkább az a mi fogalmaink szerint -, motívumaival, bútoraival, menüjében, megközelítéseiben, minőségében és áraiban viszont igényes étterem. Nem forog a malac a nyárson, nincs füstszag, nincsenek hatalmas adagok - de nem is mikroszkopikusak -, frissesség, fantázia és igényesség van mindezek helyett. Halban, húsban, salátában, borban. Másnap vissza kellett menni, és lehet, hogy visszamentünk volna harmadnap is, de akkor már messze jártunk. " forrás

Itt kellemetlenkedett egy pincér

Kalamari - k.v. fotója

Vásárlás

Vrsar élelmiszerek és a nyaralók önellátásához szükséges egyéb fogyasztási cikkek beszerzése szempontjából jól áll.Vannak pékségek, húsüzletek, szupermarketek, borboltok. A Saline nevű utcában van egy halpiac. Nagy bevásárlóközpontok itt nincsenek, ilyeneket Porecben és Rovinjban kell keresni.

Szórakozás

    Beach Bar Splash: Ez a helyszín egy nyitott területen található, amely lehetővé teszi a vendégek számára, hogy a tengerparton ülve élvezhessék az italokat és a koktélokat, miközben élvezik a csodálatos naplementét.

    La Petrola Club: Ez egy kis klub a tengerparton, amely szórakoztató éjszakai programokat kínál, beleértve a DJ-ket, a zenei előadókat és az élőzenét is.

    Byblos Club: Ez a hely a Vrsar központjában található, és számos zenei stílust kínál a vendégeknek, beleértve a popot, a rockot és a house-t is.

    Jazz Club Vrsar: Ez egy kellemes kis jazz klub, amely élő zenével kínál éjszakai programokat, és rendszeresen tartanak itt zenei koncerteket.

    Portofino Lounge: Ez a hely a Vrsar kikötőjében található, és szép kilátást nyújt a tengerre. Az itt található bár és lounge-ban finom italokat lehet fogyasztani, és élőzenés előadásokat is tartanak.

Más hasznos információk

Vrsar városának van turista információs irodája, amely segít a turistáknak eligazodni a városban és a környékén. Az iroda neve "Turistička zajednica Općine Vrsar" (Vrsar Község Turisztikai Közössége) és a városközpontban található.

Az iroda címe: Turistička zajednica Općine Vrsar - Trg Slobode 1, 52450 Vrsar

Az iroda dolgozói segítséget nyújtanak a városnézéshez, szálláshelyekhez, éttermekhez és a környékbeli látnivalókhoz kapcsolódó információkkal, térképekkel és ajánlásokkal.

Az iroda általában a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre:

Hétfő-péntek: 8:00-20:00 óráig - Szombat: 9:00-16:00 óráig -Vasárnap: 9:00-13:00 óráig

Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartási idő változhat az év bizonyos időszakaiban és ünnepekkor. Ajánlott az iroda honlapján tájékozódni a pontos nyitvatartási időről és az esetleges változásokról.

Látnivalók és programok

Egy neves horvát kortárs művésznek, Dusan Dzamonjának van egy szoborparkja, ami látogatható. Vrsarból Funtana falu irányába kell menni kb. egy kilométer, hogy eljussunk a szoborparkhoz. Sajnos nincs szabályozott nyitva tartási ideje.

Strandok

Vrsarnak és közvetlen térségének több kék zászlós strandja is van. Ezek sziklásak, kavicsosak beton platóval.

A vízben itt-ott látni úgynevezett tükörtojás medúzákat, de ezek nem veszélyesek az emberre.

Vrsar mellett van egy ismert nudista-naturista strand, a Koversada nevű településnél. Nagyon népszerű az olaszok körében. A strand amúgy 5 km hosszú, kis öblökkel teletűzdelt, búvároknak ideális a sziklák miatt. A sziklás részeket felváltja egy szakaszon a homokos part. Ezen a strandon minden szükséges szolgáltatás elérhető, a kék zászló pedig garantálja a tiszta vizet. Mozgáskorlátozottaknak külön figyelemreméltó, hogy akadálymentesített strand.

Olvasmányos linkek

"Halászfalu az öbölben: Vrsar az Isztriai-félsziget apró kis halászfalva. Az itt lakók békéjére a hegy tetejére épült, hatalmas Szent Márton-templom vigyáz, ahová már csak azért is érdemes elzarándokolni, mert lélegzetelállító kilátás nyílik innen a környékbeli zöld szigetek és kék öblök sokaságára. A sikátorokkal szabdalt óváros, a teraszokra épült középkori házikók, az ugyancsak középkori várfal- és bástyamaradványok és persze a mindig mosolygós, vendégszerető helyiek teszik igazán feledhetetlenné a domboldalban töltött nyaralást.

Ráadásul a félsziget más részeihez képest a turista is jóval kevesebb, így, aki a természet közelségére és vidéki hangulatra vágyik, annak elképzelni sem lehet jobb helyet Vrsarnál. És, ha már természet: Vrsarban található Európa egyik legnagyobb és egyben legrégebbi nudista strandja. Az 1000 éves település lakói óvják a hagyományaikat, így egy-egy fogadóba, étterembe betérve kipróbálhatod az autentikus isztriai konyha ízeit. A hagyományőrzés mellett azonban az itteniek a modern művészetek felé is nyitottak, az évenként megrendezett szobrász-alkotótábor munkáival szerte a városban találkozhatsz." forrás


"A velencei nőcsábász, Giacomo Casanova két alkalommal, 1743-ban és 1744-ben is járt Vrsarban, amely már akkoriban is jó étkeiről, refoška nevű boráról és az itteni szép hölgyekről volt nevezetes. „Egy jóasszony ebédre olajon készült hallal és az ízletes refoška isztriai borral kínál bennünket…” A szerelem és erotika Casanovafest nevű fesztiválja a híres nőcsábász és Vrsar történelmi kötődését ünnepli. A legkülönfélébb művészeti megnyilvánulásokon – irodalmi estek, kiállítások és előadások, erotikus filmek vetítése, zenés programok – keresztül boncolgatják a szerelem örök kérdéseit, melyeket maga Casanova is intenzíven "tanulmányozott", majd élvezetesen örökített meg emlékirataiban. Évente megrendezi Vrsar-ban a Casanova fesztivált, többnyire júniusban. Vrsar tengermelléki kisváros a Limi-öböl torkolatánál, Isztria nyugati részében telepedett meg. Ez az egykori álmos kisváros az elmúlt ötven év során ismert és fejlett turistaközponttá nőtte ki magát, amely bővelkedik természeti szépségekben, úgy mint: kellemes fürdőhelyek, szép tengerpart és gazdag hátország." forrás

Fotóegyveleg

Sok Vrsarban az ilyen meredek utca - pb

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon