ÚTIKRITIKA.HU / Poreč


Poreč

Poreč dióhéjban | Vélemények | Szállás | Ajánlott szálláshelyek | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Látnivalók és programok | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

b.m. fotója

Poreč dióhéjban

 • Poreč Isztria északnyugati részén fekvő, kb. 17 ezres város.
 • Isztria legszebb strandjai közé sorolják Porec egyik strandját a Plava i Zelena Laguna-t (Kék és zöld laguna). Ez a strand két kilométerre van Porečtől. El lehet oda jutni liliputi vonattal, hajóval vagy akár gyalog is.
 • Városi strandjai jellemzően kavicsosak, de van egy-két helyen homokos rész is. A tengervíz mindegyiknél szuper tiszta.
 • Poreč közúton 600 kilométerre van Budapesttől (523 km autópályán). Megállás nélküli vezetést feltételezve a menetidő 6 óra 40 perc. Egy útra az üzemanyagköltség 21 ezer forint körülre becsülhető.
 • Poreč kiejtése horvátul: porecs
 • Poreč és térségében az autón kívül lehet közlekedni liliputi vasúttal és motorcsónakos taxival is, távolsági busszal érdemes meglátogatni Rovinj-t vagy Pulát (nem kell küszködni a parkolással)

Vélemények

"Poreč központjában laktunk. Mindennap ingajárati hajóval ingyen átmentünk a St. Nikola nevű szigetre. Ott a strandok egy része sziklás, más része kavicsos. Gyönyörű helyek, és totál nyugalom honol. Van hajó, ami fizetős, de csak 900 forint oda-vissza. Poreč nagyon ellentmondásos város. Vannak a lepukkant épületek, másik részen a kikötőben az elképesztő luxusjachtok." (Sósék, 2014)

b.m. fotója

,, Aki a homokos, strandokat szereti, annak nem ajánlom. Egyébként sokféle strandolási lehetőség van. Kristálytiszta víz, sziklás, kavicsos, betonos, füves.Legtöbb helyen fenyőerdő szegélyezi a partot. Mi mindig sokat sétálunk, láttuk, kempingtől a nagyon drága szállodáig minden megtalálható. A parton hosszú kilométereket sétálhatsz, kerékpározhatsz. Mindenütt rend, tisztaság, virágos, parkosított a környezet. Nem utolsó sorban közel van. (n.a., 2019)


Tényleg gyönyörű város. Ami nekünk nagyon tetszett, hogy sok kis eldugott partrész van, ahol nincs tömeg, hogy minden este élő zene volt a part mentén, a kikötőtől picit visszább, hogy volt játszótér (használható állapotban). Napi programnak kiváló az aquaparkja, picinek és nagynak egyaránt élvezhető! (2021)


Az óváros/belváros szép és kényelmes sétatávolságra elérhető ott minden. Sok kis eldugott partrész van a strandoláshoz, de minden nap menetrend szerinti kis vonat is visz (nem drágán) a népszerűbb strandokhoz, s a vonatozás már maga egy élmény mert a part mentén gyönyörű környezetben visz végig Több éttermet is próbáltunk a belvárosi részen, mindenhol meg voltunk elégedve az árakkal, a felszolgálással és a minőséggel, mennyiséggel is. (2021)


Át lehet menni hajóval Velencébe. Csak az olasz turisták miatt drága. Krk-en fele annyiba kerül az élet.

Szállás

Az óvárosi szálláshelyek előnye, hogy közel vannak a szórakozóhelyek, hátránya ugyanez, mármint a nyugalomra vágyóknak. Porec központjában a bulihelyek hajnali hatig nyitva vannak és ennek megfelelően addig megy a zenebona. Ajánlunk 2 csillagos szálláshelyeket, de tudomásul kell venni, hogy az alacsony besorolás nem véletlen, túl finnyásak ne válasszanak ilyet.

"A poreci Hotel Materadában borsos felárért megelőlegezett „tengerre néző” szoba helyett bedugtak egy kvázi alagsori szobába, ahonnan a tenger egy darabkáját se láttuk, ellenben közvetlen közelből élvezhettük a beltéri medence körüli ricsajt." (N. L., 2015)


"A 2 csillagos Hotel Delfin zsúfolt, szocreál épület valamennyire felújítva, rengeteg üvegfelülettel, aminek köszönhetően gondolom júliusban meg lehet pusztulni a folyosókon és az étteremben. A nem tengerre néző szobákban pedig a kilátás nagyon gyenge. A 4 csillagos Hotel Laguna Molindrio inkább megfelelő, viszont drága. Szép luxushotel, kedves személyzettel és szép szobákkal, wellness-el, saját medencével. Az üvegfelület egyébként itt is megvolt az előtérben, aminek köszönhetően hiába ment a klíma, hőségérzetünk volt – a szobákban szerencsére ez nem volt jellemző, azok viszont sötétek." (N.K., 2015)

Ajánlott szálláshelyek (2022)

 • 2 csillagos:
 • 3 csillagos: Valamar Pinia Hotel,
 • 4 csillagos: Valamar Parentino Hotel , Garden Suites Park Plava Laguna , Hotel Parentium Plava Laguna , Molindrio Plava Laguna ,
 • Apartman: Apartments Astra Plava Laguna, Aparthotel Adeo ,

--------------------------------

 • Nem ajánlott szálláshelyek: Sunset Lanterna Appartments, Valamar Diamant Residence , Gran Vista Plava Laguna , Hotel Porec ,


Étkezés

 • Ha nem akarunk feleslegesen drága helyen enni, akkor inkább kerülni kell a sétánynál és főutcán lévő vendéglőket.
 • Ajánljuk ezeket a vendéglőket: Marinas.

Fotó by Elter

b.m. fotója

Vásárlás

Praktikus Porečben a Billa szupermarket és a környékén a sok piaci jellegű stand, amik hajnalban nyitnak és éjfélkor zárnak.

Szórakozás

A kikötő és az óvárosi főutca környékére összpontosulnak a bárok, bulihelyek.

Látnivalók és programok

Eufrázius Bazilika

Poreč legjelentősebb kulturális látnivalója, az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne. Időszámítás után 553-tól építették egy korábbi bazilika helyére. 3. századi mozaikok, a bizánci művészet remekei képezik a bazilika egyik fő szenzációját. 

o. sz. fotója

Hajós programok

A Prince of Venice (Velence hercege) nevű hajóval (katamaránnak nevezik az ilyen hajókat) át lehet menni Velencébe körülnézni. Ez egy egész napos program.

Strandok

Poreč városközponti strandjai felejthetők (betonplató vagy nagy kavicsos), bár a tengervíz mindenhol szép. A tengerfenék sziklás, itt-ott homokos. A sziklák balesetveszélyesen élesek. Kell fürdőszandál, kisgyerekeknek problémás. Főszezonban is le lehet valahová telepedni: betonra, kavicsra, vagy a fa alá.

Borik

f. m. fotója


Gradsko kupaliste

n. miki fotója

 • Parentium hotel strandja
 • Ulika nudista strand

"Plava i Zelena Laguna - Kék és zöld laguna: A várostól mintegy 2 kilométerre találjuk, lehet menni gyalog, hajóval vagy kis vonattal. A strand két félsziget partján nyúlik végig, fenyőerdők övezik, ami nem csak látványnak gyönyörű, de kellemes klímát is biztosít. Porec városi strandjai kavicsosak, néhol homokosak, de mind nagyon tiszták." forrás

Kavicsméretek - b.m. fotója

Medúza - b.m. fotója

Ahol a Nikola Tesle és a Spadici u. keresztezi egymást kezdődik egy fás strand a tengerparton és annak a legelején van a kutyás strand. Aki a történelmi belváros felől megy, annak csak pár perc séta.

A legtöbb szálloda partja kiépített, betonos vagy sziklás. Akad azért itt is köves-kavicsos lassan mélyülő partszakasz, mégpedig a Hotel Delfinnél elég jó (nagyobb köves, de lassan mélyülő). A legeslegszebb pedig a Laguna Parentiumnál a part. Ide akkor is el tudtok gurulni, ha nem itt laktok! Mi is így csináltuk, amikor Porecben nyaraltunk.. (2021)

Olvasmányos linkek

"Én most jöttem haza, egy hét Porec-ben... hát... maga a város gyönyörű, de a tengerparti üdülősáv olyan, mint valami turistagyár (legalábbis a Zelena Laguna). Ezért jó volt, de szívesebben lettem volna olyan helyen, ami "nyugisabb". Főleg, hogy az apartmansorunk végén egy nagyobb német társaság volt, akik még hajnali 5-kor is torkukszakadtából "énekeltek" hullarészegen." forrás


"Porec volt a következő megálló. Az árnyékos oldalon végig osonva a főutcán, találtunk egy velencei időkből származó tornyot, tetején kávézóval. Itt nekünk is elfogyott a szusz, a panorámában gyönyörködve, hűs koktéllal múlattuk az időt." forrás

Fotóegyveleg

Fotó by Elter

j.k. fotója

b.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon