ÚTIKRITIKA.HU / Poreč


hirdetes


útikritikák


Poreč

Porec

Poreč dióhéjban | Vélemények | Szállás | Ajánlott szálláshelyek | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Óváros|Euphrasius-bazilika|Programlehetőségek| Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Poreč dióhéjban

Olasz neve: Parenzo

 • Poreč Isztria északnyugati részén fekvő, kb. 17 ezres város.
 • Isztria legszebb strandjai közé sorolják Porec egyik strandját a Plava i Zelena Laguna-t (Kék és zöld laguna). Ez a strand két kilométerre van Porečtől. El lehet oda jutni liliputi vonattal, hajóval vagy akár gyalog is.
 • Városi strandjai jellemzően kavicsosak, de van egy-két helyen homokos rész is. A tengervíz mindegyiknél szuper tiszta.
 • Poreč közúton 600 kilométerre van Budapesttől (523 km autópályán). Megállás nélküli vezetést feltételezve a menetidő 6 óra 40 perc. Egy útra az üzemanyagköltség+ matricák 108 euróra becsülhető.
 • Poreč kiejtése horvátul: porecs
 • Poreč és térségében az autón kívül lehet közlekedni liliputi vasúttal és motorcsónakos taxival is, távolsági busszal érdemes meglátogatni Rovinj-t vagy Pulát (nem kell küszködni a parkolással)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az Isztria legszebb helyeinek általunk felálíított rangsorában Poreč az Rovinj után az előkelő második helyre került.

Kriszta fotója

2. Érdekes volt látni a Velence-i Köztársaság itteni, 15 századi uralmának építészeti örökségét.

                  A 15. századi, késő gótikus Zuccato-palota a Decumanus és a Cardo utcák találkozásánál  - Kriszta fotója

3. Az Euphrasius-bazilikához érkezve elsőre sokalltuk a 10 eurós belépőjegyet, de aztán megtapasztaltuk, hogy ennyit bizony megér, mert roppant tartalmas, a Bizánci korszakhoz kapcsolódó kulturális élmény, amúgy UNESCO világörökségi helyszín

Kriszta fotója

4. A kis, hangulatos terek

Kriszta fotója

5. Mindent megért felmászni a Bazilika tornyába, gyönyörű a kilátás

Nem tetszett

1. A Euphrasius-bazilika harangtornyában a felmászáskor zavaró volt folyton ügyelni arra, hogy ne lépjünk és (a lépcsőkorlátot fogva) ne nyúljunk galambürülékbe. A Hitchcock-i feelingben a sok galamb turbékolása , így nem nyerte meg a rokonszenvünket. 

Ugyancsak megtisztelt harangok - Kriszta fotója

2. Parkolás, mint mindenhol

Vélemények

"Poreč központjában laktunk. Mindennap ingajárati hajóval ingyen átmentünk a St. Nikola nevű szigetre. Ott a strandok egy része sziklás, más része kavicsos. Gyönyörű helyek, és totál nyugalom honol. Van hajó, ami fizetős, de csak 1200 forint oda-vissza. Poreč nagyon ellentmondásos város. Vannak a lepukkant épületek, másik részen a kikötőben az elképesztő luxusjachtok." (Sósék, 2017)

Kilátás a harangtoronyból - Kriszta fotója

,, Aki a homokos, strandokat szereti, annak nem ajánlom. Egyébként sokféle strandolási lehetőség van. Kristálytiszta víz, sziklás, kavicsos, betonos, füves.Legtöbb helyen fenyőerdő szegélyezi a partot. Mi mindig sokat sétálunk, láttuk, kempingtől a nagyon drága szállodáig minden megtalálható. A parton hosszú kilométereket sétálhatsz, kerékpározhatsz. Mindenütt rend, tisztaság, virágos, parkosított a környezet. Nem utolsó sorban közel van. (n.a., 2019)


Tényleg gyönyörű város. Ami nekünk nagyon tetszett, hogy sok kis eldugott partrész van, ahol nincs tömeg, hogy minden este élőzene volt a part mentén, a kikötőtől picit visszább, hogy volt játszótér (használható állapotban). Napi programnak kiváló az aquaparkja, picinek és nagynak egyaránt élvezhető! (2021)


Az óváros/belváros szép és kényelmes sétatávolságra elérhető ott minden. Sok kis eldugott partrész van a strandoláshoz, de minden nap menetrend szerinti kis vonat is visz (nem drágán) a népszerűbb strandokhoz, s a vonatozás már maga egy élmény mert a part mentén gyönyörű környezetben visz végig Több éttermet is próbáltunk a belvárosi részen, mindenhol meg voltunk elégedve az árakkal, a felszolgálással és a minőséggel, mennyiséggel is. (2021)


Át lehet menni hajóval Velencébe. Csak az olasz turisták miatt drága. Krk-en fele annyiba kerül az élet.


Porecben a by Willy éttermet ajánlom! Az árak elfogadhatóak és az adag szuper .
Nekünk személy szerint Porec a kedvenc, ,sok stranddal de aközül is a Materada. A boltok megfizethetők, nem vészesek az árak. Szerintem minden korosztálynak kitűnő . Este van kis vidámpark-szerűség a centrumban mindenféle csecsebecsèkkel a parton . Jó választás 👌 Vrsar is csodálatos ,van lehetőség delfinnéző túrára is Viktória Pintérrel, akik magyarok. Érdemes megnézni ha arra jártok. (2022)


Mi nyár közepén voltunk, nagyon jó volt! Esténként besétáltunk a városba, hangulatos, aranyos, de millióan voltak. Engem zavart, de tudtuk, hogy erre számíthatunk. Az, hogy mennyire drága, azt mindenki eldönti maga, hogy kinek mi fér bele. Drágább, mint Magyarország. Én soec sajnálok kajára kiadni ennyi pénzt. Inkább kijártunk a halpiacra reggelente, vettünk egy csomó rákot és otthon megsütöttük.

Két strandra jártunk: Parentino family beach és a Spadici részen a Valamar szálloda előtti homokos részre. Mindkettő nagyon jó. Az első jobban tetszett, mert nagyon szép kilátás van a városra.

Velencei hajóutat mi is terveztünk, de letettünk róla. 6 óra hajókázás, közte 5 és fél óra városnézés (40 fokban). Most lehet, hogy bevállalnám, úgysincs igazán szrandidő. Rovinjt viszont ne hagyjátok ki!!! (2022)

Szállás

Az óvárosi szálláshelyek előnye, hogy közel vannak a szórakozóhelyek, hátránya ugyanez, mármint a nyugalomra vágyóknak. Porec központjában a bulihelyek hajnali hatig nyitva vannak és ennek megfelelően addig megy a zenebona. Ajánlunk 2 csillagos szálláshelyeket, de tudomásul kell venni, hogy az alacsony besorolás nem véletlen, túl finnyásak ne válasszanak ilyet.

"A poreci Hotel Materadában borsos felárért megelőlegezett „tengerre néző” szoba helyett bedugtak egy kvázi alagsori szobába, ahonnan a tenger egy darabkáját se láttuk, ellenben közvetlen közelből élvezhettük a beltéri medence körüli ricsajt." (N. L., 2015)


"A 2 csillagos Hotel Delfin zsúfolt, szocreál épület valamennyire felújítva, rengeteg üvegfelülettel, aminek köszönhetően gondolom júliusban meg lehet pusztulni a folyosókon és az étteremben. A nem tengerre néző szobákban pedig a kilátás nagyon gyenge. A 4 csillagos Hotel Laguna Molindrio inkább megfelelő, viszont drága. Szép luxushotel, kedves személyzettel és szép szobákkal, wellness-el, saját medencével. Az üvegfelület egyébként itt is megvolt az előtérben, aminek köszönhetően hiába ment a klíma, hőségérzetünk volt – a szobákban szerencsére ez nem volt jellemző, azok viszont sötétek." (N.K., 2015)

Ajánlott szálláshelyek (2023)

 • 2 csillagos:
 • 3 csillagos: Valamar Pinia Hotel,
 • 4 csillagos: Valamar Parentino Hotel , Garden Suites Park Plava Laguna , Hotel Parentium Plava Laguna , Molindrio Plava Laguna ,
 • Apartman: Apartments Astra Plava Laguna, Aparthotel Adeo ,

--------------------------------

 • Nem ajánlott szálláshelyek: Sunset Lanterna Appartments, Valamar Diamant Residence , Gran Vista Plava Laguna , Hotel Porec

Helyi közlekedés

Vízi taxi - Kriszta fotója

Parkolás 

Porecben több parkolóház és nyilvános parkoló is található. A városközpontban található két nagyobb parkolóház: az Istria de Porec parkolóház (Vukovarska ulica 2) és a Na Gradini parkolóház. Mindkét parkolóház fizetős és fedett parkolóhelyeket kínál az autósok számára. Az Istria de Porec parkolóház különösen jól elérhető a város központjából, és közel van a turisztikai látnivalókhoz.

Továbbá, a város többi részén is találhatóak parkolóházak és nyilvános parkolók, amelyek közül néhány ingyenes parkolási lehetőséget is kínál. A Decumanus nagyobb nyilvános parkolóterületet kínál, ahol lehetőség van az egész napos parkolásra.

Más:

Porecben vagyunk. Gondoltuk, ma délelőtt, mivel nincs még az eső után kánikula,, átugrunk Pulába. Hát az átugrás sikerult, csak épp egy talpalatnyi parkolóhely nincs sehol! Ez egy őrület, mi van ott! 3x mentünk körbe a városban, aztan otthagytuk a fenébe. Na ok, menjunk át Medulinba..ott ugyanez, minden parkoló fullon. Borzalom mi megy.. (2022. augusztus)

Étkezés

 • Ha nem akarunk feleslegesen drága helyen enni, akkor inkább kerülni kell a sétánynál és főutcán lévő vendéglőket.
 • Ajánljuk ezeket a vendéglőket: Marinas.

b.m. fotója

Kriszta fotója

Vásárlás

Praktikus Porečben a Billa szupermarket és a környékén a sok piaci jellegű stand, amik hajnalban nyitnak és éjfélkor zárnak.

Kriszta fotója

Szórakozás

A kikötő és az óvárosi főutca környékére összpontosulnak a bárok, bulihelyek.

Április vége - végre süt a nap - Kriszta fotója

Egy palazzoban kaszinó is van - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

Porec városnak van turista információs irodája, amely segít a turistáknak eligazodni a városban és a környékén. Az iroda neve "Turistička zajednica Grada Poreča-Parenzo" (Poreč-Parenzo Város Turisztikai Közössége) és a városközpontban található. Az iroda dolgozói segítséget nyújtanak a városnézéshez, szálláshelyekhez, éttermekhez és a környékbeli látnivalókhoz kapcsolódó információkkal, térképekkel és ajánlásokkal.

Az iroda címe: Turistička zajednica Grada Poreča-Parenzo - Rade Končara 1, 52440 Poreč

Az iroda általában a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre: Hétfő-szombat: 8:00-20:00 óráig - Vasárnap: 9:00-13:00 óráig

Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartási idő változhat az év bizonyos időszakaiban és ünnepekkor. Ajánlott az iroda honlapján tájékozódni a pontos nyitvatartási időről és az esetleges változásokról.

Óváros

Kriszta fotói

Euphrasius-bazilika

(horvátul Eufrazijeva bazilika, olaszul Basilica Eufrasiana)

Belépőjegy: 10 euró/fő

Poreč legjelentősebb kulturális látnivalója, az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne. Időszámítás után 553-tól építették egy korábbi bazilika helyére. 3. századi mozaikok, a bizánci művészet remekei képezik a bazilika egyik fő szenzációját. 

"Nagyon, de nagyon egyszerű a Bazilika meglátogatása. 1-10-ig sorszámot kaptak az épület részei, egyszerűen követni kell azokat. Lenyűgözően egyszerű és szép az egész. A mozaikok például csak úgy jönnek, út közben. Jó program, szerintem iskolás gyerekeknek is nagy élmény. Kr"

Bejárat - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Harangtorony

    A templom 35 méter magas harangtornya, ahová felmentünk (mindenkinek ajánljuk a pazar kilátás miatt) - Kriszta fotói

Más látnivalók

Városháza - Kriszta fotója

Programlehetőségek

Voltunk Porečben az Aquacolorsba.. Gyerekek imádták de mivel későn értünk oda 3,5 órás jegyet vettünk ez volt 560 kuna. Kevés egyébként a 3 óra ott!. (2022)

Hajós programok

A Prince of Venice (Velence hercege) nevű hajóval (katamaránnak nevezik az ilyen hajókat) át lehet menni Velencébe körülnézni. Ez egy egész napos program.

Kriszta fotója

Delfinnézés 35 euró/hajó - 17-től 18:30-ig - Ezen jót nevettünk, mert elképzeltük, hogy a delfinek az órájukra néznek 17 óra előtt pár perccel és azt mondják egymásnak: Na induljunk munkába, fellépésünk van megint. - Kriszta fotója 

Strandok

Poreč városközponti strandjai felejthetők (betonplató vagy nagy kavicsos), bár a tengervíz mindenhol szép. A tengerfenék sziklás, itt-ott homokos. A sziklák balesetveszélyesen élesek. Kell fürdőszandál, kisgyerekeknek problémás. Főszezonban is le lehet valahová telepedni: betonra, kavicsra, vagy a fa alá.

Borik

    Homokos és kavicsos partszakaszok: A Borik strand homokos és kavicsos partszakaszokat kínál, amelyek egyaránt alkalmasak a fürdőzésre és napozásra.

    Napozóágyak és napernyők: A strandon kényelmes napozóágyak és napernyők állnak rendelkezésre, amelyeket a látogatók bérelhetnek.

    Strandbár: A strand területén található egy bár, amely frissítőket és harapnivalókat kínál a látogatóknak.

    Vízi sportok: A Borik strand kínál különböző vízi sportokat is, mint például a vízisí, a jet ski és a banánhajó.

    WC-k és zuhanyzók: A strand területén több WC és zuhanyzó található, amelyek ingyenesen használhatók a látogatók számára.

    Parkolás: A strand közelében ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre.

f. m. fotója


Gradsko kupaliste

    Homokos és kavicsos partszakaszok: A Gradsko kupaliste homokos és kavicsos partszakaszokat kínál, amelyek egyaránt alkalmasak a fürdőzésre és napozásra.

    Medencék: A strand területén két medence található, egy gyermekmedence és egy nagyobb medence, amely alkalmas a felnőttek számára is.

    Napozóágyak és napernyők: A strand területén kényelmes napozóágyak és napernyők állnak rendelkezésre, amelyeket a látogatók bérelhetnek.

    Strandbár: A strand területén található egy bár, amely frissítőket és harapnivalókat kínál a látogatóknak.

    Vízi sportok: A Gradsko kupaliste kínál különböző vízi sportokat is, mint például a vízisí, a jet ski és a banánhajó.

    WC-k és zuhanyzók: A strand területén több WC és zuhanyzó található, amelyek ingyenesen használhatók a látogatók számára.

    Parkolás: A strand közelében fizetős parkolási lehetőség áll rendelkezésre.

A Gradsko kupaliste egy nagyon népszerű strand Porečben, különösen a helyiek és a családok körében.

n. miki fotója

 • Parentium hotel strandja
 • Ulika nudista strand

"Plava i Zelena Laguna - Kék és zöld laguna: A várostól mintegy 2 kilométerre találjuk, lehet menni gyalog, hajóval vagy kis vonattal. A strand két félsziget partján nyúlik végig, fenyőerdők övezik, ami nem csak látványnak gyönyörű, de kellemes klímát is biztosít. Porec városi strandjai kavicsosak, néhol homokosak, de mind nagyon tiszták." forrás

Kavicsméretek - b.m. fotója

Medúza - b.m. fotója

Ahol a Nikola Tesle és a Spadici u. keresztezi egymást kezdődik egy fás strand a tengerparton és annak a legelején van a kutyás strand. Aki a történelmi belváros felől megy, annak csak pár perc séta.

A legtöbb szálloda partja kiépített, betonos vagy sziklás. Akad azért itt is köves-kavicsos lassan mélyülő partszakasz, mégpedig a Hotel Delfinnél elég jó (nagyobb köves, de lassan mélyülő). A legeslegszebb pedig a Laguna Parentiumnál a part. Ide akkor is el tudtok gurulni, ha nem itt laktok! Mi is így csináltuk, amikor Porecben nyaraltunk.. (2021)

Olvasmányos linkek

"Én most jöttem haza, egy hét Porec-ben... hát... maga a város gyönyörű, de a tengerparti üdülősáv olyan, mint valami turistagyár (legalábbis a Zelena Laguna). Ezért jó volt, de szívesebben lettem volna olyan helyen, ami "nyugisabb". Főleg, hogy az apartmansorunk végén egy nagyobb német társaság volt, akik még hajnali 5-kor is torkukszakadtából "énekeltek" hullarészegen." forrás


"Porec volt a következő megálló. Az árnyékos oldalon végig osonva a főutcán, találtunk egy velencei időkből származó tornyot, tetején kávézóval. Itt nekünk is elfogyott a szusz, a panorámában gyönyörködve, hűs koktéllal múlattuk az időt." forrás


Porec az Isztriai-félsziget nyugati partján fekszik. Porec különlegessége az, hogy a város méreteihez képest Horvátországban itt található a legtöbb Kék zászlós strand és szálloda. Egy nagyon különös városról van szó, ugyanis a történelmi óváros egy picinyke félszigeten terül el, míg az őt körülvevő üdülőövezet majd 10 kilométer hosszan, a Matedara városrésztől egészen a Zelena kerületig tart.

A kétezer éves, 17 ezer lakosú Porec óvárosának két utcája ma is a római kori városszerkezetre épül, meghagyva az eredeti utcaszerkezetet, és utcaneveket. Számos régi templom, rom, és épület nagyon érdekessé, történelmi emlékeit tekintve szinte egyedülállóvá teszi e tengerparti üdülővárost.

A rómaiak, gótok, bizánciak, frankok, szlávok, és velenceiek mind otthagyták kéznyomukat a településen, később Porec Ausztriához, és az Osztrák-Magyar Monarchiához is tartozott. A gazdag kulturális örökség rendkívül sok látnivalót kínál. Római és velencei épületeket, palotákat fedezhetünk itt fel. Itt az óváros rendkívül jól megőrzött, a turisták áradata ellenére érintetlen. Porec egyértelműen Horvátország egyik leggyönyörűbb, leghangulatosabb városa.

Siofok Varos parkja Porecben - Kriszta fotója

A tengerparti sétányt a belső oldalról sok évszázados korú szép ház és palota szegélyezi. Itt áll a porecsi Városháza és kicsit odébb a Kerek torony, ami a város védelmi rendszerének volt a része, ma egy bár működik benne.

A part mellett sétálva megkerültük a félszigetet, közben a tengerben felfedeztük, hogy a part közelében bordás medúzák úsznak. Ez nagyon érdekelt bennünket, mert még sosem láttunk bordás medúzákat és nem is számítottunk arra, hogy itt találkozunk majd velük. Ezen kívül számtalan, kisebb-nagyobb halból álló rajt láttunk a part közeli részein és egy szép rákot is.

A félsziget megkerülése után a belseje felé sétáltunk, majd egy kis hűtőmágnes és képeslap vásárlást követően megnéztünk egy kicsi bájos templomot (Lady of Angels Church).forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon