ÚTIKRITIKA.HU / Isztria










Isztria

Vendéglátás | Vásárlás

Vendéglátás

"Matošević pince, egy forró délutáni autózás közben: A borászat stratégiai fontosságú helyen, Rovinj és Vrsar között, a Lim-csatorna végénél, az autópálya Medaki letérőjétől pár száz méterre, Krunčići faluban van. Pontos helyét táblák jelzik, nem lehet eltéveszteni. Az épület nehéz faajtaján keresztül kellemesen klimatizált térbe jutunk, rádióból zene szól, előbb-utóbb találunk valakit az üvegekkel teli konténerek között. Az illető fiatal srác szokott lenni, aki ott dolgozik, de kedvünkért félbehagyja a munkát és átkísér a szép kóstolóhelységbe. A hűtőből elővesz minden raktáron lévő borból egy üveggel, amelyikből kérek, tölt (előtte a biztonság kedvéért magának egy kortyot); elmondja (jó angolsággal), mit kell a borról tudni; megmutatja az árlistát, rendelek, összecsomagolja, kifizetem (nyugtát ad), megyek a kocsihoz, ő meg vissza a konténerekhez pakolni. Az egész alig több tíz percnél, hűsöltem, jó bort vettem jó áron. Tetszik, hogy a több száz palackos rendelések összeállítása mellett büszkén és őszinte örömmel adnak néhány üveggel. Azt mondják, hétköznaponként reggel kilenctől kb. este hétig van ott valaki, nyugodtan lehet menni." forrás

"A turistahivatal étteremkalauza: A turista életmódjától függő gyakorisággal, de rákényszerül az étteremben evésre. Ilyenkor nem feltétlenül kihegyezett gasztronómiai élményekre vágyik, hanem egyszerűen szeretne jóízűen megebédelni vagy megvacsorázni, mert éhes. Ahol viszont sok a turista, sok az étterem is, így nehéz eldönteni, melyikben tegyük kockára pénzünket. A megyei turistahivatal internetes kiadványa ebben segít: az étteremkalauzban számos isztriai étkezőhelyet pontoznak különböző szempontok (étel minősége, kiszolgálás, stb.) alapján. Néhány szót írnak a hely jellegéről, esetleges külföldi kalauzokban (pl. Gault-Millau) való szereplésükről. Mindenképpen érdemes belőle tájékozódni, hogy lakhelyünk, vagy a kirándulások során útba ejtendő települések éttermei közül melyek szerepelnek benne. Nagy valószínűséggel megtudjuk, hogy az adott település mondjuk tíz étterméből melyik az a kettő, amelyik kívülről hasonlóan néz ki, mint a többi, árai általában nem magasabbak, ugyanakkor odafigyelnek az ételekre és nem a turisták pénztárcájának költséghatékony megcsapolása az elsődleges céljuk. Nekünk bevált; a Balatonon is elkélne egy hasonló. (Sőt.)" forrás


,, A tengerparti árak a magyarországi árakhoz képest magasak. Az alkoholos italoké akár a többszöröse is lehet. Költségkímélő módszernek azt javaslom, itthon vásároljatok be például italból és konzervekből, hacsak nem akarjátok kajára költeni a pénztárcátok tartalmát. A tengerparton főként kisbolttal, illetve néhány közepes bolttal találkozhatunk. Pékáruk bármelyik napszakban beszerezhetők, persze csak a bolt nyitvatartása alatt. Kissebb-nagyobb étteremmel is minden sarkon találkozhatunk, a kisebb hamburgerezőktől egészen a tengeri herkentyűkülönlegességeket kínáló vendéglátóhelyekig. (2015)" forrás


,, Ha Horvátországba utazol, akkor minimum egy - két dolgot kötelező megkóstolni a helyi ételek közül. Aki nem szereti a halat, az bőséges választékot talál a hagyományos húsételekből, ehet fehér sajtot pepperonival, vagy akár dalmát prsutot is, ha nem akarja nagyon teleenni magát. De főleg az Ísztrián a közös múlt miatt bármilyen olaszos ételt ehet, és persze megtalálja a pékségekben a frissen sült bureket, és az ahhoz hasonló finomságokat.
Mi a 70 - es években kényszerültünk konzerveket vinni Görögországba, bár akkor is kiszorítottunk a mai lehetőségekhez mérten sokkal szűkösebb valutakeretünkből egy hal, és polipvacsorát, vagy egy jó adag fetás, fekete olívás salátát. Na akkor el is döntöttük, hogy éljen konzerven az aki akar, mert egy utazás semmit nem ér a helyi specialitások, ízek, illatok nélkül.
Igaz, egy egész kicsit sántít a hasonlat, de olyan ez, mintha elmennél Badacsonyba, és az 1 deci, mert ugyebár nem fontos literszámra vedelni, Szürkebarát, vagy Olaszrizling helyett az otthonról hozott csapvizet iszogatnád a naplementében gyönyörködve a hegyoldalban. (2015)" forrás


,, Idén voltam az Isztrián, vendégátásból, szállás minőségéből, úgy általában turizmusból csillagos ötös. Tényleg kedvesek, nem a műmosoly látszik rajtuk. (2016)" forrás


szerintem nagyon elszalltak. Egyenkaja mindenhol. Egymastol tavol 2 etteremben ugyanaz az etlap, ugyanazok az etelek dragan unalmasan egyhanguan. (2019)

Vásárlás

"Isztrián persze nem csak bort, de olívaolajat is érdemes vásárolni. Két legkedvencebb kedvencem Ipšáék Ipšiben, és Antonio Pastrovicchio Vodnjanban. Ipši faluszerűség, néhány hajtűkanyaros szerpentinen lehet felkapaszkodni Ipšáék szép házához. Mindig van otthon valaki, aki szívesen ad kóstolót a hűs pincében. Az olajukról csak annyit, a Frantoio idén a mértékadó Flos Olei kalauz első húszában benne van (őt találták a világ legjobb közepesen gyümölcsös, egy fajtából készült olajának). Csak fél literes kiszerelést árulnak a háznál, de azt a helyi viszonyokhoz és boltokhoz képest kedvező (ha jól emlékszem, 150 kunás) áron. Pastrovicchioék Vodnjan egyik főutcáján laknak, késő délutántól otthon szoktak lenni. Antonio nem átall rábeszélni az acéltartályból frissen kimért olajra; mint utólag kiderül, nem olyan jó, mint a szép üveges, de literenként 100 kunáért így is very best buy. (2011)" forrás

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon