ÚTIKRITIKA.HU / Isztria


hirdetes


útikritikák


Isztria

Vendéglátás | Vásárlás| Isztria éghajlata| Isztria földrajza| Isztria történelme| Isztria manapság|

Kriszta fotója (április vége)

Vendéglátás

"Matošević pince, egy forró délutáni autózás közben: A borászat stratégiai fontosságú helyen, Rovinj és Vrsar között, a Lim-csatorna végénél, az autópálya Medaki letérőjétől pár száz méterre, Krunčići faluban van. Pontos helyét táblák jelzik, nem lehet eltéveszteni. Az épület nehéz faajtaján keresztül kellemesen klimatizált térbe jutunk, rádióból zene szól, előbb-utóbb találunk valakit az üvegekkel teli konténerek között. Az illető fiatal srác szokott lenni, aki ott dolgozik, de kedvünkért félbehagyja a munkát és átkísér a szép kóstolóhelységbe. A hűtőből elővesz minden raktáron lévő borból egy üveggel, amelyikből kérek, tölt (előtte a biztonság kedvéért magának egy kortyot); elmondja (jó angolsággal), mit kell a borról tudni; megmutatja az árlistát, rendelek, összecsomagolja, kifizetem (nyugtát ad), megyek a kocsihoz, ő meg vissza a konténerekhez pakolni. Az egész alig több tíz percnél, hűsöltem, jó bort vettem jó áron. Tetszik, hogy a több száz palackos rendelések összeállítása mellett büszkén és őszinte örömmel adnak néhány üveggel. Azt mondják, hétköznaponként reggel kilenctől kb. este hétig van ott valaki, nyugodtan lehet menni." forrás

Vendéglő Iciciben - R. Gyuri fotója

"A turistahivatal étteremkalauza: A turista életmódjától függő gyakorisággal, de rákényszerül az étteremben evésre. Ilyenkor nem feltétlenül kihegyezett gasztronómiai élményekre vágyik, hanem egyszerűen szeretne jóízűen megebédelni vagy megvacsorázni, mert éhes. Ahol viszont sok a turista, sok az étterem is, így nehéz eldönteni, melyikben tegyük kockára pénzünket. A megyei turistahivatal internetes kiadványa ebben segít: az étteremkalauzban számos isztriai étkezőhelyet pontoznak különböző szempontok (étel minősége, kiszolgálás, stb.) alapján. Néhány szót írnak a hely jellegéről, esetleges külföldi kalauzokban (pl. Gault-Millau) való szereplésükről. Mindenképpen érdemes belőle tájékozódni, hogy lakhelyünk, vagy a kirándulások során útba ejtendő települések éttermei közül melyek szerepelnek benne. Nagy valószínűséggel megtudjuk, hogy az adott település mondjuk tíz étterméből melyik az a kettő, amelyik kívülről hasonlóan néz ki, mint a többi, árai általában nem magasabbak, ugyanakkor odafigyelnek az ételekre és nem a turisták pénztárcájának költséghatékony megcsapolása az elsődleges céljuk. Nekünk bevált; a Balatonon is elkélne egy hasonló. (Sőt.)" forrás


,, A tengerparti árak a magyarországi árakhoz képest magasak. Az alkoholos italoké akár a többszöröse is lehet. Költségkímélő módszernek azt javaslom, itthon vásároljatok be például italból és konzervekből, hacsak nem akarjátok kajára költeni a pénztárcátok tartalmát. A tengerparton főként kisbolttal, illetve néhány közepes bolttal találkozhatunk. Pékáruk bármelyik napszakban beszerezhetők, persze csak a bolt nyitvatartása alatt. Kissebb-nagyobb étteremmel is minden sarkon találkozhatunk, a kisebb hamburgerezőktől egészen a tengeri herkentyűkülönlegességeket kínáló vendéglátóhelyekig. (2015)" forrás


,, Ha Horvátországba utazol, akkor minimum egy - két dolgot kötelező megkóstolni a helyi ételek közül. Aki nem szereti a halat, az bőséges választékot talál a hagyományos húsételekből, ehet fehér sajtot pepperonival, vagy akár dalmát prsutot is, ha nem akarja nagyon teleenni magát. De főleg az Ísztrián a közös múlt miatt bármilyen olaszos ételt ehet, és persze megtalálja a pékségekben a frissen sült bureket, és az ahhoz hasonló finomságokat.
Mi a 70 - es években kényszerültünk konzerveket vinni Görögországba, bár akkor is kiszorítottunk a mai lehetőségekhez mérten sokkal szűkösebb valutakeretünkből egy hal, és polipvacsorát, vagy egy jó adag fetás, fekete olívás salátát. Na akkor el is döntöttük, hogy éljen konzerven az aki akar, mert egy utazás semmit nem ér a helyi specialitások, ízek, illatok nélkül.
Igaz, egy egész kicsit sántít a hasonlat, de olyan ez, mintha elmennél Badacsonyba, és az 1 deci, mert ugyebár nem fontos literszámra vedelni, Szürkebarát, vagy Olaszrizling helyett az otthonról hozott csapvizet iszogatnád a naplementében gyönyörködve a hegyoldalban. (2015)" forrás


,, Idén voltam az Isztrián, vendégátásból, szállás minőségéből, úgy általában turizmusból csillagos ötös. Tényleg kedvesek, nem a műmosoly látszik rajtuk. (2016)" forrás


szerintem nagyon elszalltak. Egyenkaja mindenhol. Egymastol tavol 2 etteremben ugyanaz az etlap, ugyanazok az etelek dragan unalmasan egyhanguan. (2019)

Vásárlás

Egy jotanacs, aki erre jon nyaralni, erdemes megallni Koperben bevasarolni kajat, asvanyvizet stb, mert olcsobb mint barmelyik bolt Isztrian. (2022)

"Isztrián persze nem csak bort, de olívaolajat is érdemes vásárolni. Két legkedvencebb kedvencem Ipšáék Ipšiben, és Antonio Pastrovicchio Vodnjanban. Ipši faluszerűség, néhány hajtűkanyaros szerpentinen lehet felkapaszkodni Ipšáék szép házához. Mindig van otthon valaki, aki szívesen ad kóstolót a hűs pincében. Az olajukról csak annyit, a Frantoio idén a mértékadó Flos Olei kalauz első húszában benne van (őt találták a világ legjobb közepesen gyümölcsös, egy fajtából készült olajának). Csak fél literes kiszerelést árulnak a háznál, de azt a helyi viszonyokhoz és boltokhoz képest kedvező (ha jól emlékszem, 150 kunás) áron. Pastrovicchioék Vodnjan egyik főutcáján laknak, késő délutántól otthon szoktak lenni. Antonio nem átall rábeszélni az acéltartályból frissen kimért olajra; mint utólag kiderül, nem olyan jó, mint a szép üveges, de literenként 100 kunáért így is very best buy. " forrás

Isztria éghajlata

Az Isztria-félsziget mediterrán éghajlattal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az év nagy részében kellemes időjárás uralkodik a térségben. Az Isztria-félsziget nyári hónapjai melegek és szárazak, a téli hónapok pedig enyhék és esősabbak.

A nyári hónapokban a nappali hőmérséklet általában 25-30 fok Celsius fok között van, de néha meghaladja a 35 fokot is. Az éjszakai hőmérséklet pedig általában 20-25 fok között alakul. Az Isztria-félsziget partvonalán erős tengeri szél, a Maestral fúj, amely hűs levegőt hoz a part menti területekre.


A Maestral egy erős tengeri szél, amely gyakran fúj az Adriai-tengeren, különösen az Isztria-félsziget mentén. A Maestral az egyik legismertebb és legnépszerűbb szél Horvátországban, és a turisták számára is fontos jelenség, mivel jelentős hatással van az időjárásra és a tengeri tevékenységekre.

A Maestral szél déli irányból fúj, és általában délelőtt kezdődik, majd aznap folyamán erősödik. A szélsebessége általában 10-20 csomó (18-37 km/h), de erősítheti a 25 csomót (46 km/h) is. A Maestral hűvös levegőt hoz a szárazföldre, így csökkenti a hőmérsékletet, ami különösen a forró nyári napokon nagyon kellemes.

A Maestral nagyszerű feltételeket biztosít a vitorlázóknak, a szörfösöknek és más vízi sportok szerelmeseinek. Az Isztria-félszigeten számos kikötő és vitorlásklub található, ahol a látogatók bérelhetnek vitorlást vagy szörfdeszkát, hogy élvezhessék a Maestral által kínált lehetőségeket.

Mint minden szél, a Maestral is kiszámíthatatlan lehet, és változhat a szélsebessége és iránya az időjárás függvényében. A Maestral azonban általában pozitív hatással van a turizmusra az Isztria-félszigeten, mivel hűvös és friss levegőt hoz a forró nyári napokon, és lehetővé teszi a tengeri tevékenységek széles skáláját.


Az őszi és tavaszi hónapok általában enyhék, és az átlaghőmérséklet 15-20 fok Celsius körül van. Az esős időszak általában ősszel és télen van, de a csapadék mennyisége nem olyan magas, mint más európai országokban. A téli hónapokban a nappali hőmérséklet általában 10-15 fok Celsius körül van, éjszaka pedig 5-10 fokra csökken.

Isztria földrajza

Az Isztria-félsziget az Adriai-tenger északi részén található, az olaszországi Veneto és a szlovéniai Primorska régió között. Az Isztria-félsziget a legnagyobb félsziget Horvátországban, és a Horvátország területének mintegy 15% -át teszi ki. Az Isztria-félsziget északi része a Mirna folyóig terjed, déli része pedig a Raša-öbölig.

Az Isztria-félsziget partvonalának hossza több mint 500 km, és számos gyönyörű kis öblöt, öblöt és strandot kínál a látogatók számára. Az Isztria-félsziget a hegyvidéki és dombvidéki tájaitól kezdve, az olajfaligeteken át a homokos partokig számos különböző tájat és élővilágot kínál.

Az Isztria-félsziget számos várost és kis falut tartalmaz, amelyek közül a legismertebbek a Rovinj, Poreč, Umag, Novigrad és Pula. Ezek a városok és falvak csodálatos történelmi helyszínekkel, múzeumokkal és egyéb turisztikai attrakciókkal büszkélkedhetnek, valamint számos kiváló éttermet, bárt és szórakozóhelyet is kínálnak.

Az Isztria-félsziget gazdag kulturális és történelmi örökséggel rendelkezik, és a látogatók számára számos lehetőséget kínál az aktív pihenésre, mint például a túrázás, kerékpározás, horgászat és vízi sportok. A táj szépsége, a történelmi és kulturális látnivalók, az ízletes helyi ételek és a kellemes klíma mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az Isztria-félsziget egy népszerű turisztikai célpont Horvátországban.

Isztria történelme

Az Isztria-félsziget gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, amely több ezer évre nyúlik vissza. A régióban több kultúra és civilizáció hatott egymásra, ami nagyon sokféle látnivalót kínál a látogatóknak.

Az Isztria-félszigetnek számos magyar vonatkozása is van, amelyek a középkorhoz és az Osztrák-Magyar Monarchia korához kapcsolódnak. Az Isztria-félsziget évszázadokon át az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, és magyar kultúra és építészeti hatások észlelhetők a régióban.

Az egyik legismertebb történelmi látnivaló az Isztria-félszigeten a Pula-i ókori római amfiteátrum. Ez az gyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt épület Horvátországban, és a látogatók még mindig megnézhetik a harci játékok helyszínét.

A középkori időszakból számos magyar építészeti emlék is fennmaradt az Isztria-félszigeten, például a Rovinji Szent Eufémia templom és a Rijekai Trsat vár. Az Isztria-félszigeten továbbá számos magyar történelmi személyiséggel is találkozhatunk, akiknek életútja és tevékenysége hozzájárult az Isztria-félsziget gazdag történelmi örökségéhez.

Isztria manapság

Az Isztria-félsziget a gazdaságilag legfejlettebb régiók közé tartozik Horvátországban, a turizmus pedig az egyik legfontosabb ágazat. Az Isztria éves turizmus látogatottsága meghaladja az 5 millió főt, amely jelentős bevételt hoz a régió számára. A turisták a régió gyönyörű tengerpartjait, történelmi városait és falvait, valamint a helyi konyha és borok ízeit élvezhetik.

Az Isztria gazdasága azonban nem csak a turizmusra épül. A régió ipara fejlett, és számos nagyvállalat székhelye található itt. Az agráripar is fontos szerepet játszik, különösen a szőlőtermesztés, az olajbogyó és a trüffel termesztése. Az Isztria egyébként ismert a kiváló minőségű olívaolajáról és borairól, amelyek nemzetközi szinten is elismerést nyertek.

Az Isztria életszínvonala magasabb, mint Horvátország átlaga, és az egészségügyi és oktatási szolgáltatások jó minőségűek. A régió társadalmi problémái azonban hasonlóak a többi horvát régióhoz. Az Isztria munkanélküliségi rátája magasabb, mint a horvát átlag, különösen a fiatalok körében. A lakosság elöregedő, ami gazdasági és társadalmi kihívásokat jelent a régió számára.

Fotóegyveleg

Rovinj - Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon