hirdetes

szállások

útikritikák


Pula

Pula dióhéjban | Vélemények | Szállás | Ajánlott hotelek | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Látnivalók és programok | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

b.j. fotója

.

Pula dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 57,400

 • Pula (olaszul Pola, szlovénül Pulj) a horvátországi Isztria félsziget déli részén fekvő város.
 • Pula nem nagy (de Porecnél nagyobb), viszonylag könnyen bejárható gyalogosan is.
 • Érdemes a turista információs központban egy kis, ingyenes várostérképet beszerezni.
 • Pulát kompközlekedés köti össze Velencével, Trieszttel, Rijekával, Mali Losinjjal és Silba szigettel.
 • Pulai amfiteátrum belépő (2023): felnőtt 10 euró, tanuló 5 euró

Fő látnivalók:

 • Templomok, várak, paloták, kastélyok
 • A központban van egy szép kolosszeum, ahol rendszeresen tartanak koncerteket.
 • b.j. fotója

Vélemények

"Pulában kevés a parkolóhely, és azok is drágák. Pulából autóval kirándultunk a Kamanjak természeti parkhoz, ahol szépek a strandok, és érintetlen a természet." (Béciék, 2014)


"Tetszett

 1. Abból, amit láttam, nem volt ilyen, leszámítva talán néhány ételt a szállodában

Nem tetszett

 1. A nagy kavicsos strand horror volt és a vízben beljebb voltak tengeri sünök is

 2. A parányi „strand” zsúfolásig tele volt, a parton pedig a vadállat módjára viselkedő turisták és porontyaik boldogították a pihenni vágyókat

 3. A tengerpartra egy jó meredek lépcsősoron és lejtőn kellett lemenni, ami fölfelé különösen „kellemes”

 4. A szálloda udvarán sikongató strandröplabdás gyerekek este 11-kor

Sajnos Pulából csak a szállodát és az ahhoz közeli kis strandot tapasztaltuk meg. Ezek viszont bőven elegendőek voltak ahhoz, hogy Pulát a számomra felejthető kategóriába soroljam." (N.K., 2015)


,, Ha kocsival mentek, mindenképp menjetek le a kikötőig, mert elég fain kis parkoló van ott. Nem a legolcsóbb, de legalább nem kell sokat sétálni a történelmi belvárosig.

A belvárosban valami felemás érzés fogott el. Kicsit, mintha Róma akarna lenni, kicsit van mindenből, de még sem az. Szépnek akarja mutatni magát, szép is, de ez olyan, mint amikor kiraksz egy 1000 darabos Puzzle-t, és rájössz, hogy a gyárban kihagyták belőle az utolsó három darabot. Majdnem tökéletes, de csak majdnem. Ott van a feeling, de csak egy kicsi hiányzik ahhoz, hogy ne feeling, hanem FEEEEELINGGG legyen. Mindenesetre, ha arra jártok, érdemes 2-3 órát rászánni.  (2019)" forrás

Szállás

"Pula belvárosa gyönyörű,. Esténként étterembe beülni kihagyhatatlan. Mindenképp a szállást a külvárosba érdemes választani, mivel ott vannak a legszebb strandok." (Vista-utazó, 2015)

Ajánlott szálláshelyek (2023)

        2 csillagos: Horizont Resort,

 • 3 csillagos: Park Plaza Arena Pula ,
 • 4 csillagos: Arena Verudela Beach Resort , Park Plaza Histria Pula , Adrion Aparthotel ,

Ajánlott apartmanok:

"Sajnos Pulából csak a szállodát és az ahhoz közeli kis strandot tapasztaltuk meg. Ezek viszont bőven elegendőek voltak ahhoz, hogy Pulát a számomra felejthető kategóriába soroljam. A szálloda (Hotel Pula***) nagyon minimalista volt, a zuhany nem működött, nem lehetett átváltani a csapon, így csak kókadtan csordogált belőle a víz. A légkondit inkább nem is járattuk, mert büdös volt – így viszont nyitva kellett hagyni az erkély ajtaját, amiről pont a lenti strandröplabda pályára lehetett látni. Ezen a világításnak hála még este 11-kor is bőven ordítozhattak a labdázó gyerekek…

A WiFi fizetős volt, csak a lenti kávézóban lehetett ingyen használni, ott is nagyon lassú volt – gondolom azért, mert mindenki azt használta inkább. Egyedül talán a szálloda étkezdéjét tudnám kiemelni, ahol viszont egészen finom ételeket lehetett enni. Sajnos pont kifogtunk egy hatalmas gyerekcsapatot, akik – mint a sáskák – mindent összetúrtak, lecsipegettek, bezabáltak. A süteményekről azonban elmondhatom, hogy az itteniek ízlettek a legjobban az összes horvátországi szállodai sütemény közül.

A közeli kis strandra egy meredek lépcsősoron és lejtőn lehetett lemenni, ami fáradtan visszafelé nagyon kellemetlen. A strand maga nagy kavicsos, sziklás, amit én személy szerint jó szívvel senkinek nem ajánlanék – szerintem még fürdőszandállal is borzasztó kényelmetlen lehet (én a papucsomban mentem be kicsit). Ráadásként többen mondták, hogy bent tengerisünök tanyáznak a víz alatt. A part zsúfolva volt emberekkel, főleg állat módra viselkedő külföldiekkel." (N. K., 2015)

-----------------------------

Nem ajánlott hotelek: Hotel Aurora , Splendid Resort , Hotel Pula ,

Közlekedés

Parkolás:


Parkolásra figyeljetek milyen zónába parkoltok!!
Az arénánál csak két órát lehet parkolni!!
Mi négy órát vettünk mert a gép engedi!
Meg is büntettek minket! (2023)


Pietas Iulia parkolóház: A városközpontban, a Pietas Iulia téren található, közel az Aranykapuhoz és a Püspöki Palotához.

Giardini parkolóház: A Giardini közterületen található, a városközponttól nem messze.

Karolina parkolóház: A Karolina közterületen található, kb. 10 perces sétára a városközponttól.

Ha Pulában vagyunk (1 hete is voltunk), akkor mindig a Max City-ben parkolunk. Ez egy pláza. Ingyenes a parkolás, mindig van hely. Kb. 15-20 perc laza séta az óváros és az Amfiteátrum. Láttuk mi is többször, hogy ott görcsöl mindenki a kikötőnél a 4 kuna/órás parkolásért, hogy parkolhasson. A Max City címe:
Pula, Stoja 14A. Vagy egyszerűen begépelni a google-ba, hogy Pula Max City, és mehet a navigáció. A képen a pláza bejárata. Egy körforgalom van előtte. (2022)


,, Olyannyira korán érkeztünk Horvátország harmadik legnagyobb városába, hogy akár az Amfiteátrum lábánál is leparkolhattunk volna, de ilyet csak mozgássérültek és teljesen amatőrök tesznek. A központ ugyanis három parkolózónára van felosztva és természetesen itt a legdrágább az ácsorgás. Alig kell egy sarkot tovább gurulni és már csak a második díjzóna szerinti tarifát kell fizetnünk. De az igazi fogtechnikusok három sarokkal odébb teszik le a kocsit, ahol már ingyenes a parkolás. Én találtam egy helyet (44°52'36.5"N 13°51'07.2"E) mindössze 450 méterre a legfőbb látványosságtól, aminek azért örültem nagyon, mert nem kell folyton az órát nézni, mikor jár le a jegyünk. De – ha már a spórolásnál tartunk – hadd mondjam el, hogy teljesen felesleges kidobnunk 70 kunát belépőjegyre az Amfiteátrumba, ugyanis belülről sem látunk sokkal többet, mintha körbesétálnánk a kerítés mellett, és onnan pillantunk le az aréna bármelyik pontjára. (2021)" forrás

Étkezés

Pulában jó hal- és tenger gyümölcsei (tintahalak!) ételeket lehet enni. Ezeken kívül nincs igazán jellegzetes isztriai konyha. Ami van az elég zsíros. A csak a nyári szezonra kinyitó turistás éttermeknél az ár-érték arány nem a legjobb, igaz az adagok jellemzően nagyok. Érdemes megkeresni azokat a vendéglőket, ahová a helyiek ülnek be.

Ajánljuk: Biska étterem a Nova Veruda negyedben, és a központban az Orfej nevű vendéglőt.

"Pulában elég nagy élet van, éjszaka is zsongás van. Tele van Olaszokkal, azoknak meg be nem áll a pofájuk és benne van a zsuga a lábukban. Vannak sétáló utcák, olyan régi kövezett Ókori stílusban is. Rengeteg étterem, és jó áron. Egy főétel olyan 60-80 kuna, tenger gyümölcse meg olyan 100-110 kuna (ez a legdrágább étel). A legolcsóbb helyeken cevapcici és pljeskavica 50 kuna körül van. Ezek ilyen Horvát specialitások. Leginkább hamburgerhúshoz hasonlítanak, elvileg 3 féle húsból gyúrják össze majd kisütik és hasábburgonyával adják. (2013)" forrás

Vásárlás

A város közepén van egy bevásárló utca, amin érdemes végigsétálni. Sok ékszerbolt van. Az utca egyik végén egy szép, nyitott tér található éttermekkel, kávzókkal, fagyizókkal.

"Mi a reggelit mindig a Pulai halpiacon vesszük. Fekete kagyló, tonhal stb. Árak nevetségesen olcsók (tengeri hal, piacon) pl. 2kg fekete kagyló és mellé fél kiló tonhal volt 2200Ft körül. Áruházak árai kb. Magyarország szint. Tej, pékáru, felvágott finom. Tojást ne vegyetek, zöldségek sem ízletesek, de szerintem ez a vörös föld miatt van. Sör jó, bor nem jó. Én Lidl -be mentem, mert ott sok német volt. Ők azért tudják hova érdemes menni. Ha strandra is mentek, akkor mindenképp vegyetek még itthon ilyen fürdőző topánkát, mert különben nem mész be a köves tengerbe, az tuti. Jana víz horvát, de baromi drága kint is, viszont nagyon lágy, finom víz. Mi itthonról vittünk pár kartont, de ha többen mentek, akkor inkább vegyetek kint, mert sok helyet foglal a kocsiban. Amúgy elég sok rendőr is, mind rendesek. Biztosítást kössetek, én idén ezt kötöm. Pl. ha na adj' isten lerobbanunk, akkor benne van a hazahozás, szállás stb. (2013)" forrás

Szórakozás

A városközpontban található számos bár, pub és klub, ahol élőzene, DJ-k és bulik várják a látogatókat. Az Arsenál nevű klub a város egyik legismertebb éjszakai szórakozóhelye, amely a tengerparti sétányon található. Emellett a kikötőben és a part menti területeken is számos szórakozóhely található. Pula nyáron különösen pezsgő éjszakai élettel rendelkezik

Egyéb hasznos információk

1.

Pula városának van turista információs irodája, amely segít a turistáknak eligazodni a városban és a környékén. Az iroda neve "Turistička zajednica Grada Pule" (Pula Város Turisztikai Közössége) és a városközpontban található. Az iroda dolgozói segítséget nyújtanak a városnézéshez, szálláshelyekhez, éttermekhez és a környékbeli látnivalókhoz kapcsolódó információkkal, térképekkel és ajánlásokkal.

Az iroda címe: Turistička zajednica Grada Pule, Forum 3, 52100 Pula

Az iroda általában a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre:

Hétfő-péntek: 8:00-20:00 óráig - Szombat-vasárnap: 9:00-15:00 óráig

Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartási idő változhat az év bizonyos időszakaiban és ünnepekkor. Ajánlott az iroda honlapján tájékozódni a pontos nyitvatartási időről és az esetleges változásokról.

Látnivalók és programok

Magát egész Pulát látni kell...
De amit én egyetlen ott tartózkodásunk alkalmával sem hagytam ki, az a Verudela kanyon és a Haditengerészeti temető.
A kanyon egyszerűen odaláncol magához a kilátás miatt, a Haditengerészeti temető pedig a modern kori hadviselés horvát, magyar, német és olasz áldozatainak állít emléket, parkosítva és egy központi horvát-magyar emlékművel.

"A pulai amfiteátrum audioguide-dal, és az Aquarium este: A híres egykori cirkusz a képeslapokon felülről fényképezve szerepel, de ha a földön vagyunk, más a térélmény: három oldalról körbeveszi a város, így a kikötő előtti úton haladva mindig izgalommal várjuk a látványt, amikor a magasba szökkenő falak egyszer csak felbukkannak. Nyáron esténként szabadtéri színházként működik (gyakran komoly, világhírű fellépőkkel), napközben látogatható. A kövek jelentős részét állítólag elhordták, de így is elég sok maradt. Igaz, elég egyformák, nem sokat mondanak – kivéve, ha belépéskor élünk a lehetőséggel, és kérünk egy audioguide-ot (benne van a belépőjegy árában). A tájékozódást számozott táblák segítik, a hozzájuk készült, tökéletes és közérthető magyarságú hanganyag révén szinte megelevenedik a gladiátorok egykori küzdőterepe.

A Verudela erődben kialakított halnézde sokban különbözik a környékbeli hasonló turistalátványosságoktól. Először is, a komáromi erődhöz hasonló épület hangulatos (és napközben is hűvös) hátteret biztosít. Másrészt, ez nem csak egy egyszerű halgyűjtemény, inkább egy adriai természetrajzi múzeum, ahol biológiai kutatómunka és teknősmentés is folyik. Mint Isztrián nagyon sok érdekesség, sokáig, este 9-ig nyitva van, így akár kora esti programnak is elmegy. " forrás


,, Az amfiteátrum alapvetően baromi nagy. Azonban ismerve a horvátok viszonyulását a rómaiakhoz érdemes kissé kétkedve fogadni a dolgot, és nos, igen: bár az aréna eredeti, azért kegyetlenül jó alapanyag volt többek között a pulai katedrális építésekor... Sőt, a Wikipedia szerint még össze is akarták pakolni és elvinni, hogy aztán IKEA bútor szabvány szerint összerakják Velencében. Mondjuk ott nem tudom, hogy fért volna el, de ez részletkérdés, mert ez a terv sosem valósult meg. (2017)" forrás


,, A pancser rómaiak úgy építették a stadionjukat a domboldalba (i. e. 27-ben), hogy a környező utcákról bárki ingyen nézhette, hogy tépi szét az oroszlán a gladiátorokat. forrás


t. o. fotója

Strandok

Többen úgy vélik, hogy Pulának nem strandjai vannak, hanem köves-sziklás partjai, ahol történetesen emberek fürödnek. Inkább úgy fogalmazhatók meg a tanácsaink, hogy hol lehet Pula térségében úszni, fürödni. Valójában Pulának igenis van néhány szép kavicsos strandja, de több partrésze nem igazán néz ki jól, eltekintve a tenger vízének átlátszóságától.

Pula térségében a legszebb strand talán az Ambrela. Pula központjától kb. 4 kilométerre van ez a strand, a Punta Verudela nyaraló területen. A strand pontosan a Brioni Hotel alatt van. A strand nagyon népszerű és a főszezonban jellemzően zsúfolt. Hátrány, hogy ezen a strandon (is) kevés az árnyékos hely. Íme alább egy fotó erről a strandról.

A Valsaline egy kisebb strand az azonos nevű településnél. Ez egy sziklás partszakasz, kisebb kavicsos résszel. Ez a strand főleg a hátizsákos turisták körében népszerű (a közelbnen van egy ifjúsági szállás). Punta Verudelán található egy ugyancsak kis kavicsos strand, a havajsko, mégpedig a park Hotel alatt. Kellemes kis strand, bár gyakran ez is zsúfolt. A közelében van egy csomó vendéglő és bár.

,, A mi első strandunk egy nagy kavicsos strand volt, kb. 100 m széles, hemzsegő embertömeggel. És akkor ért a következő trauma.A kavicsokon nem lehetett járni, csúszott és fájt, ha rájuk léptél. Körülnéztem a tömegben, mindenkinek volt spéci gumicipője. Majd az én családomra néztem, mert emlékeztem, hogy Anyun mintha ilyen furi cipőt láttam volna, akkor még csodálkoztam is rajta. Ő volt az egyetlen, aki ilyennel rendelkezett, hála a Jóistennek, mert különben 1 métert nem tudott volna előrehaladni.

Az út során többször megpróbálkoztam utcai árusokkal alkudozni 10 pár gumicipőre, de mindig csak veszekedés lett a vége, így aztán végig kellett bukdácsolnunk a 8 napot, nem akartam önző lenni és csak magunknak venni.

Hamar rájöttünk, hogy másik strandot kell keresnünk, és autó nélkül nem jutunk el sehova. Pula másik részén aztán találtunk több strandot, kisgyerekeknek való strandot is, de mindenhol a nagy kavics volt a jellemző. Olivérnek nem győztünk kis lukat találni a sziklás-kavicsos parton, ahol a kis játékaival el tudott játszogatni. Később találtunk egy „homokos” strandot. Először nagyon megörültem: – Végre! – gondoltam magamban. Egészen addig, amíg az első kis csiga rám nem tapadt és meg nem csípett. Volt visítás meg minden. Oda nem mentünk többet vissza.

Egyik este végigsétáltunk a parton, gyönyörű volt a naplementében. És egy biztos: a búvárkodó fiaim élvezték, a tenger bármelyik részén voltunk is. (2015)" forrás

A Kamenjak-fok strandja - t. b. fotója

Olvasmányos linkek

"A pulai piac reggel hétkor: A város néhány munkába igyekvőt leszámítva még üres, a máskor zsúfolásig telt fizetős parkolóban is csak néhány hely foglalt, de mellette is bőven találni helyet. Olyan a nyári reggel, mint Pesten, még nincs meleg, de érezni, hogy tegnap az volt és ma is az lesz. A piacon a csarnok melletti zöldségesek nagyjából befejezik a kipakolást. A csarnok oldalában lévő kocsma már teli, kutyasétáltatók és ürügy nélküliek isszák első söreiket. Bent a halasoknál nagy az élet, idén a felhozatal is jó volt. Vacsorára friss csevapcsicsit Bakin hentesnél, szárított füstöletlen kolbászt a szemközti lánynál, sajtot és tésztát a kanyarban lévő tejesnél veszünk, mint mindig." forrás


,, Jó pár éve már jártunk Pulán. A város maga kevésbé nyűgözött le minket, habár van egy szép régi belvárosa, az egész part nagyon ipari jellegű. Ugyanakkor van két hatalmas értéke, ami miatt semmiképp sem szabad kihagyni: az egyik természetesen az amfiteátrum, a másik pedig Verudela.

A város mellett hét domb található és két nagyobb sziget: a Szent Jeromos és a Kozada. Pula több mint 3000 éves történelemmel büszkélkedhet, az Isztria legnagyobb városa.

Most nem jártuk be az egész várost. Az ősszel a gyerekekkel az amfiteátrum közelében parkoltunk le (helyi telefonnal vagy apróval lehet parkolni) és onnan tettünk egy rövid sétát. A Pula Arena kívülről is körbejárható, mindenki mérlegelje, hogy megéri-e bemenni. Az építmény ovális alakú és 23 ezer nézőt képes befogadni. Manapság elsősorban koncerteknek ad otthont. Egy dombra építették, elől három, hátul kétszintes. Babával számoljatok némi lépcsővel.

Eztán elsétáltunk az Isztriai Régészeti Múzeum felé – sajnos most átmenetileg zárva van, hátul nagy építkezés zajlik, majd felsétáltunk a Kastel Erődhöz. Most ide sem mentünk be – legutóbb kifejezetten unalmasnak és semmitmondónak találtuk a kiállítást, viszont a kilátás nagyon szép és ezt is körbe lehet sétálni. Végül a Székesegyházat néztük meg.

Ezután továbbmentünk Verudelára, ami a valódi célunk volt. Ez a félsziget a belvárostól nem messze található. Egy igazi kis paradicsom. Csodálatos zöldövezet, sétaparkkal, változatos, ámde lenyűgöző partszakasszal, kanyonnal és itt található az erősen túlárazott akvárium is (nekünk szezonon kívül lett volna 530 kuna / ~26 ezer Ft) . Az egész egy ingyenes parkolóból kényelmesen bejárható. Tényleg igazán változatos partszakaszok találhatók itt, emiatt minden évszakban csodálatos a fehér kavicsostól a kövesen át a sziklásig minden egy helyen megtalálható.

A környéken érdemes még bejárni:

Fazana
Brijuni Nemzeti Park (ide szerettünk volna menni, de nagyon hamar elfogytak online a jegyek elővételben, Ti tudatosabban készljetek erre, mi meg még egyszer visszamegyünk miatta)
Premantura
Vodnjan

(2021) forrás

Fotóegyveleg

Fórum tér - cs. v. fotója

k. o. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon