ÚTIKRITIKA.HU / Rabac


hirdetes

szállások

útikritikák


Rabac

Rabac dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Ajánlott hotelek | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Strandok | Látnivalók és programok | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

b.j. fotója

Rabac dióhéjban

 • Az isztriai Rabac közúton 568 kilométerre van Budapesttől (ebből 501 km autópálya). Átlagos sebességgel, megállás nélkül a menetidő 6 óra 20 percre becsülhető. Költség egy útra kb. 30 ezer forint (ennek tán fele a benzin).
 • Rabac régen egy halászfalu volt és ebből vált egy ismertebb nyaraló településsé. Naponta legalább 10 ezer vendégkapacitása van a település és vonzáskörzetének hoteljeiben, apartmanjaiban, privát szállásain, kempingjében. Sokak szerint Rabac az egyik legkapottabb hely az Isztriai-félszigeten.
 • Rabac és Labin települések lényegében egybenőttek. Labin inkább nyugis, Rabac mozgalmas, igazi nyaralós-strandolós központ. A nyári hónapokban rabac roppant mozgalmas. Rabacban a szálláshelyek jelentős hányada domboldalakon helyezkedik el.
 • A település központja egy festői kis kikötő halászhajókkal és egy 3 kilométer hosszú turistás sétánnyal.
 • A strandok kavicsosak-sziklásak és nem fizetősek. A tengervíz szép, persze. Tanácsos vinni vagy helyben venni fürdőszandált és a köves-sziklás terepre való valamilyen fekvő alkalmatosságot.
 • Isztria legszebb strandjai közé sorolják Rabac egyik kavicsos strandját, a Girandellát (kék zászlós minősítésű). Vannak lebetonozott, sziklás szakaszai is. Jók a búvárkodási lehetőségek, kellemesek a napozás feltételei.
 • Nagyon népszerűek a Rabac-ból induló sznorkeles (pipás búvárkodós) hajókirándulások.
 • Rabac horvát kiejtése: rábác

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Girandella Hotel közelében a szuper kis öblök, ahol nyugiba lehet ellenni; + a Plomin nevű öböl
 2. A sok közeli kirándulási lehetőség: Pula, Opatija, Rovinj, Medulin homokos strandja
 3. Kellemes sétálgatások a hosszú, este szépen kivilágított promenádon
 4. Sznorkelezés Sveta Marinánál
 5. Labin és Rabac közötti túraúton a másfél órás kirándulás (nem volt hőség, túracipő ajánlott, emelkedők)
 6. Trget-ben enni egy halas vendéglőben
 7. Rabacban a Gostionica Prstenac és Lino's éttermekben a kaja
 8. Kedvesek a helyiek, a kerteskedők sem túl nyomulósak
 9. A közterületek tisztasága
 10. Labin (Albona) középkori óvárosa

Nem tetszett

 1. A strandokon baromi drága napozóágyat és napernyőt bérelni (jobban jártunk azzal, hogy Labinban vettünk kettőt)
 2. Rabac vendéglétszámához képest a központi strand kapacitása nagyon kicsi, mi inkább elautóztunk a Medveja-is strandra, mert az kulturáltabb
 3. Rabac "fapados" nyaralóhely horvát tengerparti viszonylatban
 4. Rabac nem egy romantikus hely nincs óvárosa, szerencsére a szomszédos Labinnak van
 5. A táj a térségben monoton, nincsenek hegyek, nagyobb dombok, bár Rabac domborzata azért csúnyának így sem mondható
 6. A kemping túl nagy helyet hódítanak el a partvonalon
 7. A strandok parkoló területein időrabló helyet keresni a főszezonban

Vélemények

,, Mi kb. két hete voltunk Rabacon. Nekem nagyon tetszett. Alapvetően kisvárosnak mondanám. A házak a hegyoldalban vannak végig, ezért ha gyalog megyünk, jó kis túra vár ránk pár száz lépcsőn fölfelé a szállásunkig, amiért kárpótol a csodálatos kilátás a tengerre, a városra és a hegyekre.

A part mentén hosszú sétány húzódik, tele bazárokkal, éttermekkel, fagyizókkal, kávézókkal. Esténként hangosan szól a zene, pörög az élet, hömpölyög az emberáradat, tele vannak a vendéglátó egységek, de ez a pihenést egyáltalán nem zavarja. A partnak kissé "falunap" hangulata van, ergo mini vidámpark van ott, különböző játékok gyerekeknek, bazárok, éttermek, szállodák. Egy sétát azért érdemes arra tenni, különösen este.

A közelben van Labin, ahová egy nap átmentünk autóval, mivel nem volt túl meleg. Sétáltunk az óvárosban, szép kis macskaköves utcák vannak. Egy pár órát rá lehet szánni, hogy szétnézzünk ott is, ill. ott van egy Lidl is, mi ott vásároltunk inkább, mert a helyi szupermarketekben elég borsos árak vannak, különösen az innivalók és a víz kerülnek nagyon sokba, A zsugoros víz még a Lidllben is 200 ft körül van ÜVEGJE! 

Éttermek közül az Amforát ajánlanám, egyszer ettünk ott, nem túl drága, nagy adagot kaptunk és nagyon finom volt minden. Fagyi a parton 7 kuna, kb 300 ft, de 3 gömbnek megfelelő adagot kapunk cserébe.

Rengeteg lehetőség van csónak kölcsönzésre amivel körbe lehet járni a környék kis öbleit, búvárkodni is lehet és mindenféle vízi sportra, pl. parasailing, vízibicikli, stb, lehetőség van.

Rabacot alapvetően egy csendesebb településnek mondanám, családoknak, baráti társaságoknak is megfelel, mert amellett hogy kicsi, gyönyörű hely, pezseg az élet lenn a parton, szól a zene, tömve vannak a bazárok, az éttermek és a sétány, ugyanakkor nem kell tartani a hajnalig nyúló bulizók hangoskodásától, mert éjszaka csend van.

Összességében véve mi nagyon jól éreztük magunkat, személy szerint én bármikor visszamennék, gyönyörű a környék és a tenger, szívesen fogunk visszaemlékezni erre az egy hétre. (N. Edit kommentje, 2016. augusztus)


"Magyarországról 6 óra alatt elérhető, szép helyeken visz a parti út. Érdekes látványosság az Opatijától délre eső vízi erőmű. Érdemes akár kiindulópontnak választani a többi környékbeli nagyváros (Pula, Rovinj, Porec) felkereséséhez." ( 2014)


"Évek óta visszajárunk nyaralni Rabacba. Házat szoktunk bérelni a domboldalon szuper kilátással a kikötőre és a tengerre. Bevásárolni gyakran mentünk Labinba egy piacra, ahol a legfrissebb és legjobb minőségű gyümölcsöket és zöldségeket lehet megvenni. Az őstermelőkkel alkudozni kell, számológépen mutatják az irányárat, nekünk kellett az ellenajánlatot tenni, persze nem orcátlanul. Délelőtt van egy halpiac is. Imádom! Nagyon szépek a kis öblök Rabac környékén. Mi elkerültük azt a strandot, ami a három szálloda előtt húzódik. Itt a víz nem olyan átlátszó, mint a promenád végén. Van egy 10 kunás parkolóhely, ahol letettük az autót és onnan már gyalog mentünk felfedezni az öblöket. Amikor korán indultunk el így strandolni, akkor nagyon jó helyeket fogtunk ki, még teljesen magányos állapotukban." (B. R., 2015)


"Rabac gyönyörű város, ami jellegben három részre osztható. Az első rész, ahol hatalmas üdülőhelyek vannak,  kempingek, játszóterek, alapvetően üdülőövezet szállásos része. A második rész maga a város, a kikötővel, üzletekkel, de itt is vannak hotelek.  A harmadik rész a parti övezet a strandokkal és a sétányokkal. Hosszan elnyúló település, lehet vagy 5 kilométeres, igaz ebből 3 kilométernyi szakasz a lényeg a turista szempontjából.

Önellátóak voltunk. nagyon finom reggeliket hoztunk össze bevásárolva. 200 forint a kenyér, 770 forint a vaj. A pékáru náluk szuper. Rabac főutcája persze Tito marsallról van elnevezve. Itt van több praktikus szupermarket.Szorgalmasan fagylaltoztunk. Ebben a kínálat király, vannak érdekes, egyedi ízek. Ami a szállásokat illeti, az apartmanok jellemzően a hegyoldalon vannak, a hotelek a parton. Az ajándékboltok választékában a giccs uralkodik. A ruhaboltokban olasz cuccokat árulnak. Jó, hogy lehet fürdőszandált venni, hiszen a strandok kavicsosak, sziklásak. Elég jókat ettünk. Egy pizza (32 cm) kb. 1700 forint, a kebabos étkek 1300 forint körül." (PP, 2016)


Nem szeretem Rabacot. Hegyoldal, katasztrófa a közlekedés, ha nem közvetlen parti a szállás állandóan hegyet mászhatsz. Az öböl nem csúnya de elég zsúfolt föszezonban..


Tiszta,rendezett, szép strandokkal. Egyedül az volt kellemetlen, hogy sok vendéglátó helyen nem lehetett kártyával fizetni. (2022)

Megközelítés, utazás

,, Az odaúton fizetőkapuk vannak az autópályán végig, néhol elég sűrűn, változó összegeket kell fizetni. Van, ahol csak 20 kunát, de volt, ahol 70et is.

Összességében oda-vissza kb 15.000 Ft-ba kerül, bár mi odafelé letértünk a pályáról és kis településeken és a hegyeken keresztül mentünk, borzasztó volt, senkinek nem ajánlom, inkább fizessük ki a kapudíjakat, hacsak nem akarunk 3 órán át FOLYAMATOSAN körbe körbe kacskaringózni a hegyen ( bár a kilátás és a táj csodálatos volt, de elég kellemetlen órákon át így vezetni és utazni).

Negatívum, hogy néhol akár 30-40 percet is sorba kell állni, hogy átjussunk a kapun, ami elég idegőrlő, de utólag azt mondom, még mindig jobb, mint a hegyeken keresztülvágni.

Azt mondják, a horvát rendőrök szeretik ellenőrizni, hogy van-e annyi láthatósági mellény az autóban, ahány utas. Velünk nem fordult elő ilyesmi, de azért beszereztünk plusz 4 darabot, biztos, ami biztos." (N. Edit kommentje, 2016. augusztus)

Szállás

 • Rabac szálláshelyeinek többsége domboldalon található.
 • Rabac neve alatt sok szálláshely van valójában a közvetlen térségben lévő Labin településen.

Ajánlott hotelek (2022)

 • 3 csillagos:  Maslinica Hotesl&Resorts , Hotel Hedera ,
 • 4 csillagos: 

 • Ajánlott apartmanok: Valamar Girandella Maro Suites ,

---------------------

Nem ajánlott szálláshelyek: Allegro Sunny Hotel by Valamar , Miramar Sunny Hotel by Valamar , Villa Anette,

-----------------------

,, Mi a Lady M Apartments-ben szálltunk meg. Mindenkinek csak ajánlani tudom, rendkívül kedves és segítőkész a tulaj hölgy, az apartman légkondicionált, wifis, mindennel jól felszerelt, és egy gyönyörű nagy terasz/erkély tartozik hozzá, ahonnan csodálatos kilátás van a kikötőre, a tengerre és a városra, hihetetlen volt minden reggel ott kávézni. :)" (N. Edit, 2016)

Domboldali apartmanházak - a.s. fotója

Étkezés

Rabac és Labin között az úton található a Due Fratelli nevű príma étterem. Jó szívvel ajánljuk. Magában Rabacban a Vale Vista éttermet sokan dicsérik, a heliyiek favoritja.

További ajánlások:

 • Labinban a Markus nevű szuper étterem
 • Pizzát enni a Rapcankánál (postánál)
 • A legjobb fagylaltozók a sétánynál vannak:
  • A kikötőnél található pl. a Pingo nevű fagyizó és a világítótoronynál van a tesvére, a Pingo2
  • Mások a Lola fagyizó felsőbbrendűségére esküsznek.

Vásárlás

A 3 kilométer hosszó parti sétányon rengeteg üzlet található, köztük sok ajándékbolt.

Ajándékboltok: Rabac számos ajándékboltot kínál, ahol a látogatók számos helyi kézműves terméket, ékszereket, édességeket és más helyi ajándéktárgyakat vásárolhatnak.

Élelmiszerboltok: Rabacban több élelmiszerbolt is található, ahol a látogatók élelmiszereket, italokat és egyéb kiegészítőket vásárolhatnak. A városban található élelmiszerboltok közül a legismertebb a Konzum, amely nagyobb bevásárlásra is lehetőséget biztosít.

Piacok: Rabacban a helyi termékek értékesítésére szolgáló piacokat is találhatunk. A városban két piac található, ahol a látogatók helyi termékeket, friss zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, és egyéb élelmiszereket vásárolhatnak.

Ruhaboltok: Rabacban néhány ruhabolt is található, ahol a látogatók női, férfi és gyermek ruhákat, valamint kiegészítőket vásárolhatnak.

Egyéb boltok: Rabacban számos egyéb bolt található, ahol a látogatók például cipőket, kozmetikumokat, tengeri sportfelszereléseket és egyéb kiegészítőket vásárolhatnak.

Szórakozás

Bárok és kávézók: Rabac számos bárral és kávézóval rendelkezik, amelyek különböző italokat, koktélokat, süteményeket és édességeket kínálnak. A bárok és kávézók többsége a tengerparton vagy az óvárosban található, és ideális helyet biztosítanak a látogatók számára, akik egy kellemes esti italozásra és beszélgetésre vágynak.

Disco klubok és éjszakai klubok: Rabac nem rendelkezik nagy diszkóklubokkal vagy éjszakai klubokkal, azonban számos helyi klub van, amelyek DJ-ket és élő zenét kínálnak. A klubokban különböző stílusú zenék szólnak, így a látogatók egyszerűen találnak olyan helyet, amely az ízlésüknek megfelelő.

Strandparti programok: Nyáron Rabacban szerveznek különböző strandparti programokat, például beach party-kat és koncerteket. Ezek a programok általában a tengerparton, vagy azon közelében található helyszíneken kerülnek megrendezésre, és remek lehetőséget nyújtanak az éjszakai szórakozásra.

Más hasznos információk

1.

Rabac városának van turista információs irodája, amely segít a turistáknak eligazodni a városban és a környékén. Az iroda neve "Turistička zajednica Općine Labin" (Labin Község Turisztikai Közössége) és Rabac településen található. Az iroda dolgozói segítséget nyújtanak a városnézéshez, szálláshelyekhez, éttermekhez és a környékbeli látnivalókhoz kapcsolódó információkkal, térképekkel és ajánlásokkal.

Az iroda címe: Turistička zajednica Općine Labin - Turistički ured Rabac - Obala maršala Tita 41
Horvátország

Az iroda általában a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre:

Hétfő-péntek: 8:00-20:00 óráig - Szombat: 9:00-17:00 óráig -Vasárnap: 9:00-13:00 óráig

Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartási idő változhat az év bizonyos időszakaiban és ünnepekkor. Ajánlott az iroda honlapján tájékozódni a pontos nyitvatartási időről és az esetleges változásokról.

Strandok

Egy friss felmérés szerint a helyi strandok közül a Girandella a legszebb. Alapvetően kavicsos strand, de vannak sziklás-köves és betonozott részei is. Búvárkodáshoz és napozáshoz is ideális hely. Zuhanyozók, bérelhető napernyők, sokféle sportlehetőség adott, plusz esténként fesztiválprogramok gondoskodnak a szórakoztatásról. A strand kék zászlóval jelzett, így elvileg garantált a jó vízminőség és a tiszta tengervíz. A strandok kavicsai, sziklái miatt ajánlatos vinni valami műanyag fürdőszandált. Lehet helyben is venni ilyet ott csomó boltban, kb. 2800 forintnak megfelelő kunáért. A strandokon a napozóágy kb. napi 50 kunába (közel 2 ezer HUF) kerül.

a.s. fotója

,, Rengeteg kisebb-nagyobb strand található a part mentén. A legszebb és legtisztább a Girandella, ahová inkább autóval érdemes menni, bár egyébként gyalog is maximum 20 perc alatt oda lehet érni.

Búvárszemüveget (esetleg pipát) mindenképp érdemes vinni, a vízben meg lehet nézegetni a halakat, tengeri sünöket, óriási élmény. Vízi cipőre is érdemes rááldozni a pénzt, mert mindenhol kavicsos a part, Számunkra meglehetősen kényelmetlen és fájdalmas volt anélkül bemenni a vízbe, de szerencsére mindannyian vittünk magunkkal vízi cipőt.

A Lanterna és St. Andrea Beach is gyönyörű, bár nem annyira tiszta, mint a Girandella, de ott is lehet halakat látni és gyönyörű a víz és a táj is. Pár helyen a sziklákról lehet belemenni a vízbe, de a legtöbb strandnál kavicsos, fokozatosan mélyülő víz van. A víz egyébként egész gyorsan mélyül, pár méter után már úszni kellett.

A Maslinica strandon nem voltunk, a szállásunk tulaja azt mondta, hogy ott elég koszos a víz (ami azt jelenti, hogy nem olyan átlátszó, mint a többi, nem azt, hogy tele van szeméttel) mivel az öbölbe megy be a tengervíz. (N. Edit kommentje, 2016. augusztus)

a.s. fotója

Nyugis strandok a térségben:

 • Drenje

Drenje strand egy népszerű üdülőhely Isztriai-félszigeten, közel Rovinj városához. A strand a Kristofor-szigeten található, és egy csendes, kis öbölben fekszik, ahol kristálytiszta víz és szép homokos part várja a látogatókat.

A Drenje strandon való fürdés ideális a nyári hónapokban, amikor a tenger hőmérséklete kellemesen meleg, és a parton pihenők számára sok árnyékos hely áll rendelkezésre. A strandot tölgyfák ölelik körül, amelyek adnak kellemes árnyékot a forró napokon. A strand területe és a tenger is nagyon tiszta, így kiváló lehetőséget kínál a fürdőzésre, a napozásra és a kikapcsolódásra.

A strand felszereltsége nem rendkívüli, de a látogatók számára vannak biztosítva zuhanyzók és WC-k. Emellett a parton található néhány vendéglátóhely, ahol a látogatók étkezhetnek, italokat fogyaszthatnak és más szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

A Drenje strand egy szép és kellemes hely azok számára, akik szeretnék elkerülni a zsúfolt strandokat és az üdülőhelyek zsúfoltságát. A strand tökéletes választás azok számára, akik szeretnének kikapcsolódni, pihenni, és élvezni a nyugodt, tengerparti környezetet.

 • Ravni

Ravni strand egy kis, de szép strand az Isztriai-félsziget déli partján. A strand a Ravni település mellett található, és kiváló lehetőséget nyújt a látogatók számára, hogy élvezzék a tengerpart nyugodt, békés környezetét és a kristálytiszta vizet.

A Ravni strand széles és homokos, és tökéletes hely a napozásra és a fürdőzésre. A tenger hőmérséklete kellemesen meleg, így ideális a fürdőzésre a nyári hónapokban. A strand területe nagyon tiszta és rendezett, és rengeteg napozóágy és napernyő áll rendelkezésre a látogatók számára, hogy kényelmesen pihenhessenek a parton.

A strand felszereltsége korlátozott, de a látogatók számára vannak biztosítva zuhanyzók és WC-k. Emellett a parton található néhány vendéglátóhely, ahol a látogatók étkezhetnek, italokat fogyaszthatnak és más szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

A Ravni strand egy nyugodt és békés hely, amely ideális azok számára, akik szeretnének elszakadni a város zajától és zűrzavarától. A tengerparti környezet gyönyörű és nyugodt, és tökéletes hely a pihenésre, a kikapcsolódásra és a természet élvezetére.

 • SV. Marina

Sv. Marina strand egy népszerű üdülőhely  közel a Labin városához. A strand szép, homokos parttal és kristálytiszta vízzel rendelkezik, amely ideális lehetőséget kínál a fürdőzésre és a napozásra.

A Sv. Marina strand széles és hosszú, így ideális hely a tengerparti sétákra, vagy a futásra. A strand felszereltsége nagyon jó, a látogatók számára kényelmes napozóágyak, napernyők és zuhanyzók állnak rendelkezésre. Emellett a parton található számos vendéglátóhely, ahol a látogatók étkezhetnek, italokat fogyaszthatnak és más szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

A Sv. Marina strand környezete gyönyörű, tiszta és rendezett. A környéken számos természeti látnivaló található, például a tengeri barlangok és a kis öblök, amelyeket érdemes felfedezni. A strand környékén vannak szálláshelyek, így azok számára, akik szeretnének több időt eltölteni a környéken, könnyen találnak megfelelő szállást.

A Sv. Marina strand ideális hely azok számára, akik szeretnének egy kellemes és nyugodt tengerparti környezetben pihenni és kikapcsolódni. A strand tökéletes választás lehet családok és párok számára is, akik szeretnének egy romantikus és gyönyörű helyen eltölteni az időt.


Rabacban van persze nudista strand is

Látnivalók és programok

,, Érdemes befizetni egy hajóútra is, ezekből rengeteg van a part mentén hirdetik magukat, jó alaposan szét kell nézni mielőtt döntünk, hogy biztosan a nekünk legjobban tetszőt válasszuk. Ebből nem ajánlom egyiket sem, mert kinek melyik tetszik jobban, mi egy három órás úton vettünk részt, de vannak egész naposak is. Átlagos áruk olyan 140-200 kuna körül mozog, általában delfinnézést, korlátlan italfogyasztást, vagy ebédet, és kis öblökben úszás, fürdést foglal magában, de tényleg minden lehetőséget meg kell nézni, mielőtt döntünk. (N. Edit kommentje, 2016, augusztus)

Labin

abin egy történelmi város Horvátországban, a Isztriai-félsziget északi részén. A város gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, számos látnivalóval és szép épülettel, amelyeket érdemes felfedezni.

Az óváros központja tele van szűk kis utcákkal, szépen felújított épületekkel és hangulatos teraszokkal, ahol a látogatók élvezhetik a horvát konyha ízeit és az italokat. A város főtere a Piazza Sanfior, ahol egy szép barokk stílusú palota, a Labin városháza található. A városháza előtti teraszon számos kávézó és étterem várja a látogatókat.

A város fő látnivalója a Labin erőd, amely a város felett magasodik. Az erőd az ősi várakból és erődökből álló rendszer része, amelyeket a középkorban építettek. Az erőd ma múzeumként szolgál, amely bemutatja a város történelmét és kultúráját.

A városban számos egyházi épület is található, köztük a Szent Flórián székesegyház és a Szent József templom, amelyek mind a város történelmi és vallási jelentőségét mutatják.

Labin környékén számos természeti látnivaló is található, köztük a tengerparti üdülőhelyek és strandok, amelyek ideálisak a fürdőzésre és a napozásra. Emellett a környéken lehetőség van túrázásra és kerékpározásra is.

További programlehetőségek

 • Sveti Marina
 • Kirándulás Cres-szigetre
 • Vízi sportlehetőségek szempontjából a Mimosa nevű öblöt javasoljuk.

Egyéb hasznos információk

1. A városban található a turista információs iroda, ahol a látogatók információkat és tanácsokat kaphatnak a város és a környék látnivalóiról, szolgáltatásairól és programjairól. Az iroda a következő címen található:

Turistička zajednica Općine Labin - Informacijski centar Rabac
Obala maršala Tita 18, 52221 Rabac

Az iroda nyitvatartási ideje általában a következő:

Hétfő - péntek: 9:00 - 19:00 óráig - Szombat: 9:00 - 13:00 óráig - Vasárnap: zárva

Azonban a nyitvatartás függ a szezontól és az ünnepnapoktól is, ezért javasoljuk, hogy a látogatás előtt ellenőrizze az aktuális nyitvatartási időt a hivatalos honlapon vagy telefonon keresztül. Az iroda személyzete általában beszél angolul, németül, olaszul, szlovénül és horvátul, és szívesen segít a látogatóknak a szükséges információk megszerzésében.

Olvasmányos linkek

"Egy hete jöttünk haza, Rabac(c-nek kell ejteni)-ból. Nagyon jó volt, nem túl nagy helység, de azért van disco/szórakozóhely is akinek kell. Igaz a szabadtéri dolgok szigorúan csak éjfélig működnek, aztán bezár a hangos bazár. Szóval pihenésre is jó. Rabac az Isztrián van Labin-tól 5 km-re a tengerparton, sziklás, néhol kavicsos part, tiszta víz. Megkapta a kék szalagot a strand, ami azt jelzi, hogy tiszta, rendes." forrás


"Mi tavaly voltunk Rabacban a Hotel Girandellában. A tenger és a környezet szép. A tengerparton egy szép sétányon lehet eljutni a parttól a szállodákig,vagy gyalog vagy kis vonattal, ami pont a Hotel Girandellánál ér véget az az utolsó szálloda. Boltok, bazár, éttermek, a sétányon a faluban hajókirándulásokra lehet befizetni. A szállodák végétől vadregényes kis sziklákba vájt 1-2 méter széles öblöcskékkel tarkított gyönyörű partszakasz. Ott már nudisták és szörfösök vannak de mi gyorsak voltunk reggel 10 előtt és foglaltunk magunknak egy ilyen gyönyörű öblöt.

A felső falu Labin ami szerintem hangulatos óváros rejtélyes kis utcákkal. Rabac az üdülőfalu a tengerparton és az óvárosi része Labin a hegyen. Mi kirándultunk egyik nap Rovinjba na az gyönyörű azt nem lehet kihagyni kb. 50 km re van. Utána Pulába mentünk az nem olyan kis hangulatos mert hát nagy kikötő város, de ott is van hangulatos ó városi rész finom pizzával.(ami az olasz hatásnak köszönhetően egész Ho.-ban isteni , Dubrovnikban a legjobb a főtéren.) Az Arénát érdemes megnézni, a főtérnél római kori kis templom, gyönyörű kis erkélyek, szűk utcák. Na ilyenek mondjuk Rabacba nincsenek mert az "csak" nyaraló falu.

Rabac egyszerűen csodálatos! A víz lehetetlenül tiszta. Az én gyerekem már nagyobb, és ki sem jött a vízből a férjemmel együtt, egész nap búvárkodtak. Én meg találtam egy sziklát, amin csak én feküdtem. Így nem éreztem, hogy zsúfoltság van, mint a homokos parton. A sziklás part izgalmasabb. A fiam amikor nagyobbacska lett, már unalmasnak találta a homokos partot. A kisgyerekeseknek talán azért nem tetszett, mert gyerekkel tényleg kényelmesebb a homokos part. Labin az óváros, nagyon hangulatos szűk, középkori utcácskákkal." forrás


A tengerpart kavicsos, a tapasztaltabb turisták fürdőcipővel a lábukon sétálnak bele a kellemes hőmérsékletű (augusztusi), gyönyörűen csillogó, krisztálytiszta vízbe. A rabaci kempinget az olíváról nevezték el, nem véletlenül: itt tényleg csak olívafát lát az ember! A napkeltétől napnyugtáig „zenélő” kabócák hangja kezdetben zavaró, de hamar megszokja az ember. A part mentén, elhagyva a kemping és a hotelek területét, egy hosszú, bazársorral zsúfolt sétálóút vezet kifelé az öbölből. A nappali járókelők éjszaka nyüzsgő forgataggá alakulnak, köszönhetően az itt található szórakozóhelyeknek, hangulatos éttermeknek. Ha innen visszatekintünk a strandra, gyönyörű látvány tárul a szemünk elé: a zöld dombok körülölelik az öbölt, amelyeknek a tetején megpillanthatjuk a közeli város, Labin magasodó templomtornyát. A 320 méter magasan fekvő Labin mindössze öt kilométerre található Rabactól (a város latin neve: Albona). Középkori városközpontja alighanem az Isztriai-félsziget legszebb óvárosa. A városkapun belül, hangulatos, szűk sikátorokban bolyongva bukkanunk rá a Szűz Mária születése templomra, homlokzatán gyönyörű rózsaablakkal. " forrás


"Tovább sétálva találjuk a Szent Jusztin templomot, a barokk Lazzarini palotát (itt található a Városi Múzeum) és nem sokkal később megérkezünk a 35 méter magas XVII. századi velencei stílusú templomtoronyhoz, ahonnan káprázatos panoráma nyílik Rabacra és a környező dombokon elterülő szőlőültetvényekre. " forrás


"Rabacnak több kis öble van, ahol kavicsos szabadstrandok találhatók. Ezek kicsi strandok, és jellemzően nyugisak. A hegy baloldali részének irányába találjuk meg ezeket. Ezek az öblök elég szelesek. Persze hallottunk a menő Girandella strandról, de az nem jött be nekünk. Bömbölő zene, egész nap táncoló fazonok. Amit nem szerettem Rabacban, az a tengervíz hideg hőmérséklete. bevallom mindig csak 5-10 percet töltöttem a vízben.Rabacnál a partról a panoráma nagyon szép. Csábított a hajókázásra. Hajókiránduláson voltunk Cres szigetére (Pirate"s picnic9. A hajón ettünk grillezett halat salátával. Megálltunk egy mesés kis öbölben és ott meg is fürödhettünk. A vendéglőkben főleg tengeri ezt-azt ettünk. Frissek, finomak, kifizethetőek. Azért beneveztünk a csevapcsicsire is. " (Simi, 2015)


,, A következő 3 nap viszonylag egységes ritmus szerint telt. Reggel kényelmes kelés, valami reggeli, aztán irány a strand. A búvárszemüveg és az uszony az első napokon jó szolgálatot tett. A gyerekek és persze a felnőttek is a tenger fenekét kutatták sünök, kagylók, csigák, tengeri rózsák után.

A part köves és sziklás volt. Napozóágyat csak drága pénzért lehetett bérelni, árnyékot csak a sziklák adtak a sok kis beszögelés szélén. A víz kezdetben hideg volt, miután megszoktuk, már egész kellemesnek bizonyult. Kavicsos, 4-5 cm-es gömbölyű kövekből állt a part és a vízfenék is. Állítólag jó a lúdtalp ellen - mármint mezítláb mászkálni rajta - de néha határozottan kényelmetlen volt kimászni a vízből. A víz befelé 8-10 méterre válik 2-3 méter méllyé. A tenger üvegtiszta, az alján szinte semmi.

Többségünk nagyon jól bírta a 38 fokos meleget. Délben és este hétkor busz indult fel a szállásra. Apartmanjaink a hegy tetején voltak, így lefelé még kényelmes sétával elértük a tengerpartot, délután azonban már nagy megterhelés volt megmászni a hegyet. A partra vezető utat fenyők és agavé övezte, köztük rengeteg volt a kabóca.
Ott tartózkodásunk alatt a strandoláson, pihenésen, napozáson kívül kellemes sétákat tettünk a kis üdülővárosban." forrás

Kommentek a fotóegyveleg alatt/után

Fotóegyveleg

Természetes medence - a.s. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Varga Kata, 2019. 06. 12. 15:48
5-6 éve kellemes és nyugis hely volt. Voltak kiépített és vadregényes partszakaszok, nem kellett vadászni az árnyékos részeket. Két éve az egész partszakaszt “benőtte” egy bizonyos szállodakomplexum. Eltűntek a part menti fák, az árnyék... a tömeg kb. négyszerese lett az eddigieknek. Drágább lett minden. Szerintem elvesztette a varázsát ezzel a túlzott beépítéssel. Amúgy jó hely lenne.


Bóka Marci, 2017. 02. 23. 11:22
Nekem Rabac egyáltalán nem jött be!Van egy pár szép öböl meg strand amit fentebb is említenek,de nekem akkor sem volt az igazi!Ami engem különösen zavart,az a tömegnyomor!
Éppen ezért az én titkos tippem az alig pár km-re lévő Duga Luka!Egy a tengerbe jo hosszan benyulo földnyelven lévő egy utcányi,7fő állandó lakosú(falunak sem nevezhető olyan kicsi) helység!Itt szinte csak apartmanok vannak,meg kilometer hosszu partszakasz,ahol alig-alig van elvétve pár ember!Tökéletes nyugalomban lehet itt elvezni a tengert!Csak ajanlani tudom!A földnyelv vegerol latni a cres illetve losinj szigeteket!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon