ÚTIKRITIKA.HU / Rovinj


hirdetes


útikritikák


Rovinj

Rovinj dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Szállás | Ajánlott hotelek | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás |Óváros|Szent Eufémia-székesegyház|Kikötők|Programlehetőségek| Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Álomszép Rovinj - Kriszta fotója

Rovinjról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 14,200

Rovinj 592 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli autózást alapul véve a menetidő kb. 6 és fél óra. A táv 502 kilométeren autópályás.

A legcsodálatosabb isztriai város. Imádtuk. Isztria ékköve!!! Szuperebb volt, mint azt feltételeztük. (aji, 2023)

"Az Isztria nyugati partszakaszán Porecs és Pula között nagyjából félúton fekszik Rovinj, sokak szerint a legszebb Adria-parti város. Népszerűségét bizonyítja, hogy egy szezonban nagyjából a teljes lakosság három-négyszerese fordul meg turistaként a városban. A turizmus térhódítása ellenére Rovinj megőrizte romantikus hangulatát.

A városba érve erős olasz hatással találkozhatunk, a közvetlen vízparti házak, a zegzugos szűk óvárosi utcák velencei hangulatot sugároznak. Az olasz beütés nem véletlen, hiszen sokáig velenceiek uralkodtak itt, de még a XX. században a két világháború között - akárcsak az egész Isztria - is Olaszországhoz tartozott. A mai napig sok olaszos utcanév, valamint az olasz nyelv hivatalos használata tanúskodik a régi olasz kapcsolatról. A város látnivalói az óvárosi részre koncentrálódnak. Érdekesség, hogy a mostani félsziget egykoron sziget volt és csak egy pontonhídon keresztül lehetett a várost megközelíteni. Ma már ez jóval egyszerűbb, de továbbra is csak gyalogosan történhet, mert az óváros teljes területéről kitiltották a gépkocsikat.

A legszebb és leghíresebb látnivaló a félsziget csaknem közepén, annak legmagasabb pontján álló Szent Eufémia templom. 63 méter magas harangtornya messziről látható, a toronyból, pedig pazar kilátás nyílik a tengerre és a környékre. A torony érdekessége a tetején lévő két méter magas Eufémia-szobor, mely a szél hatására elfordul. A helyiek szerint, ha a szobor a szárazföld felé fordul esős, ha Olaszország felé, akkor napos idő várható. A templomban Szent Eufémia szarkofágja látható, melyet a legenda szerint Rovinj partjainál vetett partra a víz, miután eltűnt egy konstantinápolyi templomból. Az Eufémia kultusz szerves részét képezi a város történelmének. Szeptember 16-án, Eufémia halálának évfordulóján zarándokok ezrei keresik fel a templomot.

Amennyiben több időnk van, érdemes kishajóval, vagy bérelt motorcsónakkal bejárni a Rovinj partjai előtti szigetvilágot. Pár óra alatt szinte valamennyi kis szigetet felkereshetjük a környéken. Összesen tizenhárom sziget közül választhatunk, ezek közül a két legnagyobb a Katarina és a Crveni.

A tenger felől Rovinj a legszebb arcát mutatja. Rovinjtól tovább haladva a nyugati parton Porecs előtt érdemes rövid kitérőt tenni (az út úgy is erre visz) a Limski-fjordhoz. A keskeny tiszta vizű öböl kilenc kilométer hosszú, átlagos mélysége harminc, szélessége hatszáz méter, partja sok helyen száz méteres magasságban emelkedik a vízszint fölé. A fjord területe nemzeti park, ahol a természet megóvása érdekében mind a hajóforgalom, mind a fürdőzés tilos. Az öböl szárazföld felöli részén kagyló- és osztrigatenyésztő telepek működnek. A környék éttermeiben meg is kóstolhatjuk ezeket a tengeri csemegéket." forrás

Rovinj Isztria, sőt, egész Horvátország egyik legszebb és legizgalmasabb kisvárosa. Mérete és látnivalói meglehetősen behatároltak. A városka hangulata jellegzetesen olaszos, noná hiszen Rovinj (Rovigno) valaha olasz település volt, és még ma is számos talján lakos él itt. Rovinjban az utóbbi évtizedekben fiatal képzőművészek serege telepedett le, számos kis galéria, műterem és változatos, a giccs és a művészet különböző fokán álló ajándékbolt, valamint jó néhány bohém művészkávézó bizonyítja ezt. Bár sokszor fárasztó a turisták hömpölygő áradata, néha pedig joggal érezzük úgy, hogy afféle Szentendre féle lenyúlós kirakatvárosban járunk, Rovinj akkor is meglátogatásra érdemes. Régi házaival, szűk utcácskáival, tereivel, kikötőjével, hamisítatlan mediterrán hangulatával elvarázsolja a látogatót.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett:

 1. A kikötőben horgonyzó megannyi különféle hajó színes kavalkádja
 2. A város látképe a kikötőből és a tengerről
 3. A dombnak fölfutó zegzugos utcák a mindenütt száradó ruhákkal
 4. Az utca lépcsőjén ülve elfogyasztott finom kávé (a kávézóban a székeket megspórolták)
 5. A tengeri herkentyűk gazdag választékából elfogyasztott ebéd
 6. A kávézóból egyenest a tengerbe! – strandolás az óvárosban
 7. Egy-két jópofa ajándékbolt, a Grisia nevű utca művészeti galériái
 8. A Matteo Grill nevű vendéglőben a grillezett hal
 9. Szent András sziget (Vörös sziget)
 10. Nagyon olaszos

Kriszta fotója

Nem tetszett:

 1. Nyáron a túl nagy turistatömeg
 2. A Szent Eufémia templom belül semmi különös (csak a látványos elhelyezkedése, a tornya és a panoráma az érdekes)
 3. A parkolási feltételek
 4. Hogy nincs sokfelé közkút és cipelhetjük a vizet magunk állandóan
 5. A városhoz közeli strand- és kempingközpont lepusztult szocreál hangulata
 6. A strandokon gyakori a medúza
 7. A parti sétány régi kövezetén és az Óváros macskaköves utcáin a vékony talpú cipőben fájt a talpam.

kr

8. A sirályok baromi zajosak, és nagyon agresszívak, főleg ha élelemzsákmány van a láthatáron

kr

Pofátlanok voltak, kikutatták, megették a parton hagyott strandtáskából a kaját, és még el se lehet kergetni őket, nem félnek az emberektől. Persze ez a része inkább vicces volt, nem zavart minket, mi nem hordtunk magunkkal ételt a strandra. Tudom, hogy az emberek foglalták el az ő szigetüket, és el kéne viselni őket, de nekünk ez már túl sok volt.

9. Sok régi lakóház veszélyesen rossz állapotban van, és akár össze is omolhat

Kriszta fotója

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetszett

 1. Rovinjra egy szó van: gyönyörű!

 2. Az óváros kilógó félszigete és a környező szigetek közötti hajókirándulás

 3. Kifejezetten finom fagyikat lehet enni (1 euró/gombóc)

 4. Az óváros utcácskáinak hangulata

 5. A kikötő és az együtt ringatózó hajók látványa

Nem tetszett

 1. A néhol ideges és tapintatlan pincérek

 2. Az amúgy hangulatos utcácskákat elcsúfító kopott vakolatok, igénytelen ablakok és a lógó, csupa galamb-kakis légkondik

 3. Hogy nem volt idő felmenni a város ékes katedrálisához

 4. Az iszonyú hőség a naptól nem védett parti utcákon

 5. Az óvárosban a templomon kívül nem nagyon van más konkrét nevezetesség

(N. K., 2015)


Kriszta fotója

,, Rovinj nagyon jòl bejárhatò gyalog, gyerekekkel is (a macskakövek és a meredek utcák miatt a babakocsit azért nem ajánlanám). Hatèves fiammal utaztam egyedül aki imàdta a helyi piac melletti jàtszòt, ès kis strandrèszt. Nagyon sok nàciò talàlkozott össze estènkènt a játszòtèren ami òriàsi èlmènyt adott a fiamnak.  A kikötőkből szàmtalan hajòs kirándulàs ès program indul. A strandok gyalog, biciklivel vagy rollerrel is jol megközelithetők.

Személyes kedvenc a St Katarina szigeti strandok, amiket komppal (40kuna/felnőtt, 30,kuna/gyerek) lehet csak elèrni. Az àrak a Balaton szintjèn vannak. Ettünk sikk ès kèsdobàlós szintű etteremben is de mindenhol finom, friss ètel ès nagyon kedves kiszolgàlàsban volt rèszünk.

Busszal is kiràndultunk Umag, Porec ès Pula vàrosba....az Arriva tàrsasàg buszai nyugat europai szinvonal magyar àrakon...mindenki annyira kedves ès segìtőkèsz volt....beleszerettünk Isztriàba ès a horvàt kulturàba. (t.j., 2021)

Szállás

A főszezonban (július közepétől augusztus második feléig) meglehetősen nehéz megfelelő szállást találni, ezért célszerű ezt előre lefoglalni itthon utazási irodában vagy az Interneten. Egyébként számos szállástípus igénybe vehető a különböző kategóriájú szállodai szobáktól kezdve a kiadó apartmanokig, fél apartmanokig (valódi konyha és konyhafelszerelés nincs, maximum egy kis főzőfülke, tehát arra jó, hogy a reggelinket vagy egy levest elkészítsünk magunknak, azonban nagy, családi főzésekre nem igazán alkalmas). Az óváros kiadó szobái, apartmanjai természetesen drágábbak, és arra is föl kell készülnünk, hogy autó nem mindenhova mehet be, és előfordulhat, hogy az összes holminkat magunknak kell becipelnünk a sokszor nem is túl közeli parkolóhelyről. A várostól néhány kilométerre a tengerparton egy hatalmas kempingfaluban is bérelhetünk bungalót, faházat vagy lakókocsit, és sátrazni is lehet. A kemping tökéletesen felszerelt minden infrastruktúrával, van étkezési és vásárlási lehetőség is, a strand is jól kiépített, hangulata azonban kissé megkopott, mintha itt maradt volna a ’80-as évekből.

"Egy valamit semmiképpen nem ajánlok Rovinjban: a családi apartmant, ahol a háziak is ott laknak. De ezt sehol a világon nem ajánlom. Már több ilyet is kipróbáltunk, de szavamra mondom, a kempingben sátorban különb ellátást kapunk és senki se néz rosszallóan, ha a gyerekek rohangálnak az udvaron, nincs telezsúfolva a háziasszony hobbijának köszönhető száraz virágcsokrokkal a szoba, ami ettől mindig porszagú, nem marad a kezetekben a szekrénygombja vagy a kilincs és így tovább. :o) Ezek mind megtörténtek, ahogy az is, hogy évekig jártunk vissza egy magyar anyanyelvű hölgyhöz ősszel, aki nem volt hajlandó normálisan fűteni a kedvünkért, de felmászkált ellenőrizni minket, hogy mit csinálunk." forrás


Hát a Hitchkock-i hatást még egyszer nem szeretnénk nyaralás alatt átélni 😒... Amikor hajnali fél 4kor a gyerek halálra ijedve riad fel, mert a sirály az erkélyajtó előtt rikácsol, és visszhangzik az egész épületben.

Nagyon elszaporodtak a sirályok,több helyen ki is van írva,hogy ételmaradékot véletlen se tegyenek le sehová....De sajnos sokan ezt nem veszik figyelembe 😕


Ajánlott hotelek

A Centener városrészben található Adeni Apartmanház 2-6 ágyas apartmanokkal várja a vendégeket. A városközponttól kb. 1 kilométerre, a tengerparttól és a strandtól kb. 500 méterre található, buszállomás, vásárlási lehetőség a közelben. Bicikli helyben bérelhető.

A magyar visszajelzések alapján az egyik legjobbnak tartott apartman a központtól fél kilométerre található Apartments Anita. Az apartmanok 2-4 személyesek, légkondicionáltak, ingyenes Wi-Fi-vel felszereltek, bútorozottak, étkezős konyha vagy konyhasarok van bennük. Extra kiegészítő az igénybe vehető grillező, mosoda. Kerékpárkölcsönzésre is lehetőség van. A tulajdonosak nagyon kedvesek, udvariasak, és mindenben a vendégek segítségére vannak. Kisgyerekes családoknak azonban csak akkor igazán ajánlott, hogy ha a messze lévő strandok megközelítése nem okoz komoly gondot.

Általában jellemző, hogy a szállásadók, tekintettel a megnövekedett keresletre , szeretnek külön pénzért biztosítani szolgáltatásokat. Légkondit például. Kevés az olyan szállás, ahová beengednek kutyákat is, de, ha igen, biztosan külön díj ellenében.

Ajánlott hotelek (2023):

 • 3 csillagos: Bed&Breakfast Villa Kristina ,
 • 4 csillagos:Family Hotel Amarin , All Suite Island Hotel Istra , Hotel Adriatic , Residence Vaal,  Hotel Arupinum ,
 • 5 csillagos: Eden Hotel By Maistra , többépületes komplex egy nagy park közepén, gyalog kb 15 percnyire a várostól. Több kültéri és egy nagy beltéri medencével, étteremmel, parti sétánnyal, talán a legjobb hotel Rovinjban.
 • Ajánlott apartmanok:

Étkezés

Rovinjban az éttermek árai nem sokkal, de azért egy kicsivel meghaladják az átlag isztriai árakat. Ennek ellenére érdemes beülni a számos étterem, pizzéria valamelyikébe. A belső kikötőben az öbölnél egymás hegyén-hátán sorakoznak a több nyelvű, fényképes étlapokkal csábító éttermek. Érdemes kipróbálni a haltálakat, a tengeri herkentyűket (különösen finom a tintahal és a rák, ezek mindig friss alapanyagból készülnek), de nagyon jók a tésztaételek és a pizzák is. A hagyományos balkáni húsételek (pl. plejskvica, cevapcici stb.) is finomak. Az árak a szomszédos éttermek közt alig különböznek. A pizzák ára viszonylag mérsékelt, de a legolcsóbbak a kikötőben néhány helyen megtalálható snack bárok, ahol tényleg fillérekért ehetünk hamburgereket, gyros-féleségeket és hasonlókat. Az óváros utcáiban is sok az étterem, itt mindenképpen érdemes megnézni az árlapot, sokszor egészen drága étterembe is belebotolhatunk. A túl olcsó hely is gyanús: ha nincsen tele, akkor ne is próbálkozzunk. Hiába olcsó, nem véletlenül kerülik el.

Rovinjban, Isztria legdrágább városainak egyikében parázs vitát kavart egy ismert popénekes, Luka Nižetić, aki Instagramra kiposztolta, hogy Rovinj gyönyörű, egyetlen kifogása, hogy 9 eurót fizetett egy gombóc kajmakért (zsíros túrógombócért) egy rovinji étteremben. A bejegyzés különféle reakciókat váltott ki, kezdve attól, hogy éppen Food Fesztivál volt, ami tudvalevőleg az ínyenc elitnek szól, ezért ott mindig rendkívül magasak az árak, egészen addig, hogy másutt sem olcsóbbak a vendéglők Horvátországban. Lényeg a lényeg: egy sima pizzáért akár 20 euró is elkérhetnek Rovinjban, ha olyan helyen eszi az ember.

A zágrábi jutarnji.hr újságíróinak gyors terepszemléje során kiderült, egy gombóc fagyi 2,5 euró, tehát körülbelül 1000 forint. A turisták kedvence, a sült tintahal ára krumplival 13,94 és akár 18 euró között mozog ezen a tavaszon a rovinji vendéglőkben. Egy adag sült krumpli négy-öt euróért kapható. A többi köret ára szintén ennyi. Egy adag hamburger – vagy ahogyan a Balkánon nevezik: pljeskavica – ára nagyjából mindenhol egyforma: 12 euró. Ugyanennyi a csevap is.

– Mit mondjak? Ez már nem normális. Minden drága. Az éttermekben drága, és a boltokban sem jobb a helyzet. De érdekes módon a vendégek nem panaszkodnak. Senki nem kalkulál, nem kéri előre az árakat – számolt be őszintén a helyzetről egy rovinji vendéglős. (2023. május) forrás

Hajni fotója

Rovinjnak van egy Michelin csillagos étterme, a Monte!

Az éttermi sor a parton - Kriszta fotója

"Estére a bárok és kávézók megtelnek Rovinjban, az éttermek előtt álló pincérek is megpróbálnak minél több embert becsábítani. A kínálat sok esetben megegyezik és az árak sem különböznek nagyon: főleg tengeri herkentyűk, halak valamint egyéb húséletek találhatóak az étlapokon. Mondjuk elég drágák az éttermek, ezért érdemes lehet otthonról vinni pár dolgot illetve a helyi piacon is szinte minden reggel lehet friss árut kapni. Az élelmiszerek többsége hasonló árban van, mint itthon, bár az ásványvíz például elég sokba kerül. Rovinjban jó néhány helyen található kisebb-nagyobb konzum, de Lidl és egyéb boltok is vannak." forrás

Ata fotója

"Sokszor ettünk tengeri herkentyűket (hol máshol, ha nem ott?): isteni roppanósra sütött, hatalmas tálakban felhalmozott apró szardíniákat (elég olcsó és laktató), sokféle kagylót avagy lepényhalat, tintahalat ezer módon elkészítve, tálalva stb. A kihagyhatatlan csevapcsicsi ajvárral – sült paprikából krém -, nyers hagyma+ szalmakrumpli-körettel), a raznicsi (nyársra szúrt húsocskák, olyan tálalásban, mint a másik), az isztriai omboló (fügével megbolondított húsféle)mind helyi szerb-horvát specialitás. De félig-meddig olasz terület lévén nagyon erősek tésztákban is!

Beleshetünk az utcákon kóvályogva illatélményeink után menve a fahasábbal táplált tűz, originális itáliai kemencék világába, ahogy fáradhatatlanul tolják nagy lapáton forró hasukba a hatalmas zseniális pizzákat, rajtuk sokszor dalmát szalámi-feltéttel. A finom, súlyosan zamatos dalmát vörösborok, a sokféle sörük is megfizethető. Korrekt a számlaadás, nincs kecmec, átverés; idejük sincs erre, mert iszonyú a pörgés: a jobb vendéglők előtt sorállás van az asztalokért. Sok helyen nemcsak kaja de csodás panoráma is várja a vendégeket (este mécsesek, puha párnák fokozzák a gyönyört, rálátást kínálva az Adria habjaira), de a hangulat tengerparton, utcasarkon egyformán kellemes. A kávéjuk, kapucsinójuk, fagyijuk – 1 gombóc ára ugyan jóval 200 forint felett jár, de az olyan adag, hogy beleroppan a tölcsér! – olasz színvonalú tehát remek." forrás


Étterem amit nagyon szeretünk Rovinjban az a templomtól lejövő egyik sikátorban az Adria Restaurant. Isteni finom nápolyi stílusú pizzát csinálnak. Az éttermek többségében kb ugyanaz a választék. (2021)

Ajánlott vendéglők: Restoran Orca, Konoba Jure

Vásárlás

"Rovinj, mint a hasonló kirakatvároskák általában számtalan lehetőséget kínál a pénzünk elszórására. Ajándékboltok lépten nyomon várják, hogy pillanatok alatt szegényebbek legyünk jó néhány kunával, míg sokszor csak bóvlit árusítanak. A helyi művészek boltjai számos eredeti műtárgyat is kínálnak, az értő szemnek érdemes elkalandozni egynéhány helyen, igazán szép dolgokra is rábukkanhatnak a sok giccs között. Reggelire mindig a kisboltban vásároltak a fiúk: frissen sült kenyér, a még meleg, ISTENI túrós burek, péksütik, rétesek, hártyavékonyra szelt, csodás ízű felvágottak, zaftos gyümölcsök kerültek a kosarukba akkor még szinte hazai árakon, ma már kétszeres szorzóval… Viszont minden üzletük – a legparányibb is a legeldugottabb faluban – ragyogóan tiszta, légkondis!, jó választékú, minőségi árut kínáló. A piacuk meg, – mint minden mediterrán helyen – külön élmény: a rózsás-zöld fügék, a gombócnyi szemű szőlők, hamvaskék öklömnyi szilvák és a többi itteni föld-teremténye látványnak is festői! A kofák kedvesek, lehet alkudni egy picit, ránk tukmálnak gyakran kóstolót is…" forrás

,, A kikötő környékén található a legtöbb, turista csecsebecséket áruló árus. Tehát a parkoló melletti úton, a Giordana Paliage-n, annak folytatása az Obala palih boraca, végül a Trg Valdibora (tér), ahol piac is van, telis-tele friss gyümölcsökkel. ,-)" forrás

Szórakozás

"Szórakozásra bőven van lehetőség, mivel alaposan felpörög az élet éjszaka. A város szélén a szállodák közelében található a Monvi Központ, ami Horvátország egyik legnagyobb szórakozóhelye. Egy részben szabadtéri komplexumot kell elképzelni tele diszkókkal és bárokkal, ami természetesen hajnalig nyitva tart. Hétvégén van a legnagyobb tömeg, ilyenkor néha habpartival vagy egyéb attrakcióval készülnek a szervezők. Óriásit lehet itt bulizni." forrás

Monvi

Salsa fesztivál - aji

Parkolás

,, Sétánkat a kikötőben kezdtük, aminek tulajdonképpen csak egyetlenegy oka volt, a műholdas képen is jól látható, hatalmas fehér téglalap alakú parkoló. Most legalább nem kellett háromszor visszamennünk a parkolóórához, mint Poreč-ben. Bár az igazat megvallva, a sétánk végén ezt is sokáig kellett keresni. :-D" forrás


Egy akkora város, ami egy magyar falunak is nagy, minden parkolóját fizetőssé tette, ráadásul zónákra is osztotta, hogy nem legyen egyszerű a dolog. Nos az óriási parkolók a strandnál nem tartoznak ezekbe a zónákba, ezek privát parkolók. Ezekben a parkolókban nem érvényes a városi tarifa, kártyával nem lehet fizetni, pénzben csak az 5 és 10 kúnást fogadja el, vissza nem ad. De a parkoló mellé odatesznek egy városi parkolóórát is, ahol lehet kártyával fizetni, ugyanaz a tarifa, csakhogy ezzel a cetlivel nem állhatsz meg a nagy parkolóban, ez a cetli csak a kb. 20 autónyi útmenti parkolásra vonatkozik. Ha ebből az órából veszed a jegyed, akkor megbírságolnak, ha a nagy parkolóban állsz meg (24 000 Ft-ra).

De ez még semmi. Gondolod, hogy a Delfin uszodánál találtál egy ingyenes nagy parkolót. A város oldalán régi rétkép van, látszik, hogy ingyenes. Az autóknak a hely ki van alakítva, parkolóóra sehol, tiltó tábla sehol, egy nagy üres placcról beszélünk. Megállsz a kocsival az ott parkoló kb. 10-15 autóval egyetemben. Nos 11 és 15 óra között odamegy a közterületis, és tilosban parkolásért szintén megbüntet 24 000 Ft-ra. Ezt minden egyes nap eljátssza. A csapdába helyiek is belesétálnak minden nap, bár ők legtöbb esetben csak figyelmeztetést kapnak, míg a turisták külföldi autóikat 500 kunára megbüntetik.

A szép az egészben, hogy van egy applikáció, ami a fizetős parkolókat és zónákat mutatja, nos itt ez a parkoló fizetős övezetek van jelölve. Ugyanakkor ha nem fizetsz, akkor a bírság "csak" 4000 Ft, de a közterületis szerint ez egy széles egyirányú út csak (van vagy 20 méter), és a kitérkövezett parkolóhelyek csak útburkolati minták. Úgyhogy ha Rovinjba mész, tegyél félre bő 50 ezret parkolásra! (m. á. , 2020)

Más hasznos információk

Rovinj városának van turista információs irodája, amely segít a turistáknak eligazodni a városban és a környékén. Az iroda neve "Turistička zajednica grada Rovinja" (Rovinj Város Turisztikai Közössége) és a városközpontban található. Az iroda dolgozói segítséget nyújtanak a városnézéshez, szálláshelyekhez, éttermekhez és a környékbeli látnivalókhoz kapcsolódó információkkal, térképekkel és ajánlásokkal.

Az iroda címe: Turistička zajednica grada Rovinja, Trg na lokvi 6, 52210 Rovinj

Az iroda általában a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre:

Hétfő-péntek: 8:00-20:00 óráig - Szombat-vasárnap: 9:00-15:00 óráig

Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartási idő változhat az év bizonyos időszakaiban és ünnepekkor. Ajánlott az iroda honlapján tájékozódni a pontos nyitvatartási időről és az esetleges változásokról.

Óváros

Kriszta fotói

Szent Eufémia-székesegyház

A Szent Eufémia-székesegyház az egyik legfontosabb és legszebb történelmi műemlék a városban. A székesegyház a 18. században épült, és a velencei barokk stílusú építészeti vonásai vannak.

A belső tér nagyon díszes, aAz oltárok és a mennyezet díszítése mellett a Szent Eufémia-székesegyházban található a Szent Eufémia-szobor is, amit a város védőszentjének tiszteletére állították fel.

Az épület különlegessége, hogy a torony alatt található egy kis kápolna, ahol a hajószerencsétlenségek és a tengeri katasztrófák áldozatai előtt lehet imádkozni.

Kriszta fotói

A 15 éves keresztény szűz mártír, Szent Eufémia akit üldözőinek többedjére sem sikerült megölnie mert csoda folytán sebei begyógyultak és újjáéledt majd arra is négy verzió létezik hogyan is halt meg vagyis milyen állat tépte szét...
Az biztos az írások szerint hogy mindez 303. szeptember 16-án történt és Konstantinápolyban helyezték örök nyugalomra. A kora keresztények szinte bálványként tisztelték a szentet.
800-ban viszont olyan császár került Bizânc élére aki betiltott minden bálványimádatot.
Kövteőöi márványszarkofágba tették és hajón biztonságos helyre akarták vinni Bizáncból. A bárka a viharban hajótörést szenvedett és a szarkofágot Rovinj partjáinâl vetette partra a tenger.
Több mint tizenkét évszázada ezért Szent Eufémia az isztriai város védőszentje és a neki szentelt templomban őrzik a szarkofágot az óváros tetején...Minden év szeptemberében körmenettel és óriási ünnepséggel emlékeznek meg róla. (ata)

Kikötők

Kriszta fotói

Más látnivalók

Óratorony

Az Óratorony Rovinjban a város egyik legjellegzetesebb épülete, és gyönyörű kilátást nyújt a környező területekre és a tengerre.

Az épület a 17. században épült, és eredetileg egy későgótikus stílusú templom része volt. Azóta átalakították és kibővítették, de még mindig megőrizte eredeti stílusát és vonzerejét.

Kriszta fotója

Az Óratorony maga a templomtorony, amely a város főterén található. A torony magassága körülbelül 60 méter, és 1925-ben építették fel a város egyik legmagasabb pontján.

Az Óratorony feljutásához 120 lépcsőfokot kell megmászni, de a látvány, amely az épületből nyílik, abszolút megéri a fáradozást.

Kriszta fotója

Programlehetőségek

Hajókirándulások

Amit Rovinj meglátogatásakor nehéz kihagyni: a hajókirándulásokat, hajózós programokat. És az úti kritikus is ajánlja őket.

Kriszta fotói

A Rovinj-hoz legközelebbi természeti látnivaló a Lim-csatorna, amely egy tengerrel elöntött egykori folyótorkolat. Meredek, néhol akár száz méteres sziklafalak határolják, ezért fjordszerű jellege van, és hihetetlenül látványos. Rovinjból kocsival egy fektetett V betűt leírva érhetjük el, de végig is hajózhatunk rajta a számos kirándulóhajó valamelyikével, amely többek között Rovinjból is indul. Hajóval elérhető továbbá a városhoz közeli két kis turistacsalogató-sziget, a Katarina- és a Vörös-sziget, remek strandokkal, kávézókkal, éttermekkel, üzletekkel. A Katarina-szigeten búvárközpont működik.

Rendezvények

Májusban tartják a hagyományos Rovinj-Pesaro Regattát. A nagy népszerűségnek örvendő nemzetközi vitorlásversenyen számos ország sportolója indul el minden évben. Augusztus második vasárnapján szokták megrendezni a nagy rovinji művészeti vásárt, ahol helyi képzőművészek, elsősorban festők alkotásaiból lehet válogatni, az egész egy nagy szabadtéri show egyébként. Rovinj zenei élete is gazdag, a koncertszezon igazodik a főszezonhoz, a Rovinji Nyár elnevezésű rendezvénysorozat júliusban és augusztusban zajlik. Rovinj legfőbb műemléke a Szt. Eufémia-Katedrális, a látnivalók azonban lépten-nyomon elénk bukkannak a várost járva.

Amit Rovinj meglátogatásakor nehéz kihagyni: a hajókirándulásokat, hajózós programokat. És az útikritikus is ajánlja őket.

"Rovinjban a tengerparton és a kikötőn sétálva lépten-nyomon tengeri hajókázást kínáló standokba botlunk. A kínálat óriási: az egy-két órás hajókázástól az egész napos velencei kirándulásokig nagyon sok opció közül választhatunk. Pár ezer forintnyi összegért még egy fél napos hajóutat is kínálnak a limski fjordhoz, ami egy gyönyörű öböl Rovinjtól nem messze. Érdemes megnézni. Aki pedig megunná a tengerpartot, annak érdemes kimozdulnia a városból kirándulni egyet: Rovinj közelében több olyan hely is van, ahová megéri elnézni. Különösen ajánljuk Pulát, ami sok érdekességet rejt. A város a Római birodalom idején a régió egyik központja volt, ezért rengeteg római kori látnivaló van itt. A leghíresebb a város jelképének számító Colosseum, ami az egyik horvát bankjegyen is látható."

Közeli látnivalók

Vörös sziget

A Vörös szigeten gyakorlatilag minden megtalálható egy helyen egy jó tengerparti nyaraláshoz. Strandok, kávézók, éttermek, homokos strandok. Gyerekes családoknak is ideális.

Strandok

Az óvárosban is lehet strandolni, a kávézók teraszairól két-három lépésre a tengerből kiálló sziklákról, de lépcsőkről is bele lehet ereszkedni a vízbe. Maga ez a fürdőzés isteni, kellemes egy poros és fülledt városi séta után, és a város látványa sem utolsó. A gyakori hajóforgalom miatt azonban a víz, bár szennyezettnek nem mondható, azért nem olyan kristálytiszta, mint Isztriában általában. Fürdeni számos helyen lehet a város szélein, illetve a Vörös- és Katarina-szigeten.

A szárazföldön a várostól délre találjuk az apró-kavicsos, lassan mélyülő, jól felszerelt Lone Bay-strandot, amely a kikötőtől délre egy zárt és védett öbölben található, ettől tovább délre fekszik az ún. „Aranyfok-strand”. Ez már jó hosszú gyaloglással érhető el. A part itt sziklás, és jóval kevésbé kiépített maga a strand is. Igaz, elhagyatottabb is. Elsősorban azoknak ajánlható, akik nem kifejezetten strandolni vágynak, hanem szemüveges-pipás merüléseket kívánnak végezni. Rovinjtól északi irányba fekszik a Borik-strand, ahonnan a kilátás pont az óvárosra nyílik. A part itt is apró-kavicsos és lassan mélyül.

A városhoz közeli nagy kempingekben (pl. Vestar vagy a naturista Valalta) is jól kiépített strandok vannak, hangulatuk azonban, különösen előszezonban nem valami kellemes. Mint Horvátországban oly sok helyen, a rovinji strandokon való fürdőzéskor is elkél a gumitalpú strandcipő, amelyet bárhol az utcai árusoktól vagy a nagyobb üzletközpontokban is könnyűszerrel be lehet szerezni.

Maskin szigeten található egy naturista strand, így azt inkább felnőtteknek ajánljuk.

Rovinjnál a legsekélyebb rész a Veštar kempingnél van.Bárki bemehet strandolni nagyon szuper.


Cuvi beach-et tudom ajánlani,Mi tavaly jártunk ott 2 gyerekkel,és idén is oda megyünk.Ott van olyan rész,ahol homokos,apró kavicsos az aljzat és viszonylag lassan mélyül.Amúgy maga az egész strand szuper,körben fenyőerdő van,így nem kell egész nap a napon aszalódni.Ezenkívül nincs tömeg.Van zuhanyzó,több büfé is,szóval minden igényt kielégít szerintem. 😊 Végigjártuk az összes többi partszakaszt is Rovinjban,azok nagyrészt sziklásak voltak,volt,ahová meredek lépcsőn kellett leereszkedni.


"Ami a fürdőzést illeti, a város területén több strandot is találunk. Az óváros aljában van egy sziklákon kialakított strand, a bátrabbak több méteres magasságból ugrálhatnak a vízbe. A város szélén egy másik nagyobb területű strand is található: itt a tengerpart végig köves, ezért érdemes egy, a városban nagyon sok helyen található gumitalpú cipőt beszerezni, mert könnyen megvághatjuk a lábunkat. A tenger gyorsan mélyül, de vannak sekélyebb részek is. A nap sokszor még este hatkor is erősen süt, így sokáig kint lehet maradni." forrás"Az Adria egyik legnaposabb részén, az isztriai Rovinjban nyitotta meg kapuit a Maistra horvát turisztikai cég által üzemeltetett luxus beach club, a Mulini Beach, melynek tengerparti lounge bárjából csodás kilátás nyílik a Limi-csatornára és a Zlatni Rt Parkerdőre. A klubban hagyományos horvát és mediterrán ételeket kínálnak, illetve DJ által biztosított zene kíséretében szolgálják fel a koktélokat. A strand kizárólag a két testvérszálloda, a Hotel Lone and Hotel Monte Mulini vendégei számára lett kialakítva. A fürdőkomplexum 400 négyzetméteren terül el, és négy szabadtéri medencével rendelkezik, melyekben fürödve közben a tengerben gyönyörködhetünk. Gyerekmedence, hidromasszázs, fűtött és hideg vizes medence is várja a kikapcsolódni vágyókat. A részben sziklás, részben kavicsos tengerpart csupán 50 méterre található a medencéktől, és egy rövid, kiépített úton érhető el. (2014)" forrás


A Rovinji strandokról: 3 strandot próbáltunk ki. A kedvenc a Cuvi strand lett, már csak azért is, mert ingyenes a parkolás. A Villas Rubin előtt van egy viszonylag nagy parkoló, innen a Villas Rubin sorompója mellett indul jobbra egy aszfaltos út, ami a strandra vezet. A kepen jelzett helyen sok fenyőfa alatt lehet pihenni. 1 napozóágy 45 kuna egész napra. Fizetni a nap közben kétszer, háromszor körbejáró fiúknál kell. A parton van az Adria snack bár, ahol saláták, hamburger, csevap kapható. A nagy hamburger buciból minden irányban kilóg a husi. 60 kuna egyébként. A víz lassan mélyül, és beljebb is vannak nagy sziklák, amire rá lehet állni, köztük sok hal. (2022)

Monsena Beach, nudista, gay és textiles strand - Ata fotói

Olvasmányos linkek

"Mikor megközelítettük Rovinjt, jó ideig csak a külső területeket és a fák takarásában álló szállodákat láthattuk, nem is sejtettük, hogy milyen csoda vár ránk. Mikor végre átmozgathattuk a lábunkat a kora reggel óta tartó buszozást követően, beléptünk a Hotel Park előterébe, ahonnan valahogy mindenki hirtelen megindult a szálloda terasza felé. Én is követtem a csapatot és ott döbbentem le először igazán: WOW! A teraszról pontosan a központi kikötőre és messzebb Rovinj óvárosára lehetett rálátni – egyszerűen gyönyörű volt! Az óváros sokszínű épületei, a szikrázó napsütésben csillogó tenger, a kikötött hajók árbocai és a központban álló Eufémia templom együtt elragadó látványt nyújtottak.

Sietnünk kellett, mert kicsit késve indultunk a busszal és fél 12-re már le volt foglalva a hajónk a szigetecskék közötti kiránduláshoz. A hoteltől sétálva közelítettük meg az óvárost, a kikötő partján végiggyalogolva egyre közelebb kerültünk a tarka épületek együtteséhez. Sajnos csak kb. fél óránk volt bejárni az óvárost, így az Eufémia katedrálishoz nem volt alkalmunk felmenni (az kb. 1-1,5 órás program lett volna). Az óváros mindent összevetve belülről legalább annyira szép, mint kívülről, bár itt már látszanak a hanyagság bizonyos jelei – pl. a lepotyogott vakolatok, a néhol nyomasztó sikátorok, a graffitik és a falakon össze-vissza lógó ócska, galamb-kakis légkondik. A fő sétálóutcák azért igényesek, szépen kövezettek – hangulatos kiülős helyek és szuvenírboltok váltakoznak. A szuveníresek meglepődésemre nem tűntek lehúzósnak – például itt nem volt olyan, mint ami Rómában megszokott, hogy ugyanazt a mütyűrt az egyik helyen 2x annyiért árulták volna, mint máshol, pár méteren belül. A szuvenírek áraival sem volt probléma, nagyjából reálisak voltak – Rovinjhoz és az ottani turizmus volumenéhez képest.

Az idő egy részében így fotózgattunk a szép sétálóutcákon, majd beszerző körútra indultunk és sikerült is venni pár emléktárgyat, végezetül pedig egy kedves horvát illető magyar nyelvű invitálásra betértünk egy fagyizóba a parton, ahol 2 euróért isteni fagyit ettünk. Ezzel a kedveskedésnek vége is szakadt, a szomszédos kerthelyiség pincére úgy gondolta, hogy mi útban vagyunk a fagyinkkal és idegesen átlökdösődött rajtunk, majd puffogott egy sort. Később egy másik helyen pedig a gyülekező csoportot zavarta el alpári stílusban egy tök üres kerthelyiség egyik alkalmazottja, mondván rontjuk az üzletét (biztosan jobban csalogatja a vevőket, ha látják az üres székek sokaságát…).

Amikor a csapat összegyűlt, elindulhattunk megkeresni Delfin nevezetű hajónkat. A kirándulás kb. 1 órán át tartott és körbehajóztuk közben az óváros kis félszigetét, majd a környező szigetecskéket, elhaladtunk egy világítótorony mellett is. A hajón volt árnyékos és napozós hely is, én a napozást választottam, bár utólag megbántam, mert kicsit lepirultam és később nagyon kellemetlen volt a hőségben gyalogolni vissza a buszig. A kilátás viszont tényleg kellemes volt a hajóról, talán ez az egyik legjobb módja Rovinj megtekintésének.

Amikor visszaértünk a hajóval, átsétáltunk az étterembe, ahol asztalfoglalásunk volt. Itt kifejezetten halételeket szolgáltak fel, az előétel valamilyen szardíniaszerűség volt hidegen, hagymával és finom, ropogós bagettel. A főétel is valamilyen tengeri hal volt sütve, vagy lehetett még enni egy kolbászfélét is krumplival. A desszert egy helyi édesség volt, egy vaníliás pudingra hasonlító kocka, illetve egy másik sütemény, de ezeket nem kóstoltam meg." (N. K., 2015)

Kriszta fotója

"Budapesttől mintegy 600 kilométert kell utazni, de mivel kocsival szinte végig autópályán haladunk, így elvileg hat óra alatt le lehet érni. Más kérdés, hogy a főszezonban azért az utazás hossza több órával is megnőhet, mivel rengetegen vannak úton ilyenkor. (Magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal is beléphetnek Horvátországba). A horvát autópályákon csak egyes szakaszok a fizetősek, a hosszuktól függően néhány ezer forintnyi kunát kell fizetni.

Rovinjban szinte egész nyáron süt a nap, de egy-egy esős nap azért előfordulhat. Kánikula esetén a déli órákban nem ajánlott a napon lenni, nem is látni ilyenkor sok embert a strandokon. Helyette érdemes az óvárosban sétálgatni. A szűk, kacskaringós macskaköves utcák végig árnyékosak és nagyon hangulatosak, valamint sok érdekes, akár több száz éves látnivalóval is találkozhatunk. Az egyik leghíresebb műemlék az oroszlános kapu, ami még velencei örökség. Éttermeket, kávézókat, ajándék boltokat és egyéb árusokat is szép számban lehet itt találni.

Ugyan kesze-kusza sikátorok sokaságának tűnhet a városnak ez a része, de attól nem kell tartani, hogy eltévedünk: a tengerpartot vagy a domb tetején álló Szent Eufémia templomot mindig könnyű megtalálni. A templom, amely a város jelképe, magasan a házak fölé emelkedik, így messziről észre lehet venni. Névadója, Szent Eufémia a környék védőszentjének számít, és a templom környékéről fantasztikus kilátás nyílik a tengerre és a közelben fekvő Katarina-szigetre.

Összességében tehát mindenki találhat magának elfoglaltságot éjjel-nappal a városban és környékén. Bár a jelenlegi benzinárak miatt az utazás viszonylag drága lehet, de ha elég nagy társaság utazik együtt, akkor ez a költség megoszlik. Ezen kívül az összes költség sok mindentől függ még, de biztosítást mindenképp ajánlott kötni. Egy ötfős, fiatalokból álló társaság egy hetes nyaralása olcsó szállással, 70-80 ezer forint/főből kijöhet. forrás

Kriszta fotója

"Aki nem szeretne órákat tölteni az egész partszakasz felfedezésével az óvárostól az aranypartig, béreljen kerékpárt. Megkönnyíti a közlekedést, és ha meguntuk a strandolást az egyik öbölben, vagy a piknikezést a part menti ligetben, könnyedén és gyorsan odébbállhatunk. Egy-két magasabb sziklafal alkalmas azok megmászására is, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a falon csillogó kis fémkampók. Rovinj kellemes kikapcsolódást nyújt a tenger élővilágát kémlelőknek is, ezért senki ne felejtse otthon a búvárigazolványát. Ha szerencsések vagyunk, a víz alatt úszva, halakra vadászva is láthatunk kormoránokat. Néha felbukkannak az óváros kikötőjében is, de a legnagyobb eséllyel a part közeli sziklákon figyelhetjük meg őket. " forrás

"Mi Rovinjt céloztuk meg és hál-istennek csalódnunk nem kellett! Este értünk be választott városunkba – a szállásadónőnk, Patrizia már várt az Istra kútnál. Rovinj egy félszigeten terül el, olasz városkához méltóan a régi negyed felszalad a hegytetőre, ahol a hatalmas Santa Eufémia templom őrzi a hely nyugalmát. Fenséges a látkép onnan, de a tengerparttól is: a pici színes házakon tyúkanyóként trónol ez a fehér épületmonstrum. Körben a parton csodálatos fenyőerdősáv fut, hatalmas terepet adva a futóknak, bicikliseknek, sétálóknak. Mivel esős nyár volt, minden üde, harsogó zöld volt. Az egész part szabad strand, van sziklás, füves, kis-kavicsos, homokos, sekélyebb és mélyebb vizű résszel.

Nos, a házunk egy kertvárosi részben volt, ahol kiwi- és gránátalmafák, leanderbokrok és pálmák bólogattak a kertekben. Mindenki a vendégfogadásból (is) él. Mi egy három éve készült, tetőtéri lakásban “tengettük” napjainkat: nagyon választékos, tiszta, kellemes, mindennel felszerelt hely volt erkéllyel, kényelmes kétszemélyes ággyal – naponta kb. 60 eurós árban. (Ehhez napi és fejenkénti 1 eurót hozzá kell számolni helyi adónak.) Másnap egy délelőtti séta után birtokba vettük a tengert. Pont megfelelő hőfokú, tiszta és áttetsző, a halak tömege ott mozgott alattunk zavartalanul. Komplett akváriumban érezhettük magunkat (én nem annyira, mert szemüveg nélkül nem láttam tisztán, de fel van már találva és Hawaii környékén bérelhető is a dioptriás búvárszemüveg. Begyűrűzhetne hozzánk is…)

Csodaszép nagy hajók siklottak az orrunk előtt, sok hátrányos helyzetű milliomos is megpihent ott “rozzant bárkájával” (10 millió dollárosra saccolta ezeket San Francisco-i barátunk) a strandunk öblében. Az olasz fölény látható-hallható volt, mellettük némi német, magyar és helyi erő is színesítette a palettát. Gyalog a szállástól kb. félóra lehetett a partunk, mi puhányok millió cuccunkkal kocsival 10 perc alatt ott voltunk. (A parkolás nem könnyű feladat, a belvárostól távol lehetett helyet fogni.)

Este napszítta bőrünket már valami ruhába burkolván elindultunk éttermet vadászni. Minden utcácskában tucatnyi van, rosszat elég nehéz lehet kifogni. ( Mindet sajnos!! nem próbáltuk, de ahol megfordultunk, egy sem okozott csalódást. :)) Az árak `05-ben kb. a magyarországi (főleg inkább pesti)szinten voltak. Azóta már el is hagyták azt, sajnos. Erre figyelmeztetésként írta az Index is nemrég: “Az utóbbi években rendkívül népszerű horvátországi nyaralás úgy tűnik, hogy idén néhány százalékkal drágább lesz, mint tavaly. A kunával szemben hozzávetőleg 2 százalékot értékelődött fel fizetőeszközünk (minden esetben az MNB deviza középárfolyamaival számoltunk), de a horvát infláció igencsak felpörgött.” Nos, bármennyibe is kerül, ha már ott vagyunk, legalább egyszer-kétszer élvezzük ki: az étteremválaszték egészen lenyűgöző, legyen szó puccosabb vagy szerényebb kajáldáról egyaránt…

A hegynek kaptató utcákban mindenhol art gallery, souvenir-üzlet, hand-made shop, stb. vert tanyát, kb. éjfélig nyitva tartva: a hangulatuk aranyos, de az árujuk - kis kivétellel - szemrontó giccs. De a girbegurba márványtömbök adta utcakő mindig csillog, megfut rajtuk a napfény éppúgy, mint a lámpák sugara. (Tűsarkúban biztos halál a vége!) Shakespeare-darabok díszletei lehetnek ilyenek, mint ez a városka. De ez valódi: kint lógnak a friss illatú száradó ruhák, lepedők - á la bella Italia -, keskeny évszázados házak kapaszkodnak egymásba, előttük minden négyzetcentimétert benő az illatos estike, a leander vagy más virág. A lakások ezekben a régi városrészekben bizony szűköcskék: sok vizes is, alig van hely élni, kint ücsörögnek hát székeiken, lefekvésig figyelve a tömeget, kutyáik jönnek-mennek szabadon, övék az utca. De barátságos jószágok; itt nem a pitbulltartásra kattantak rá... Vannak olyan házaik, amelyeket már láthatóan - mert gyönyörűen felújítottak - német, holland nyugdíjasok vettek meg: tengődnek szegények itt egész évben a kis morzsa nyugdíjukból.

A hat nap huss, el is röpült, pont, amire az ember beleszokna ennyi jóba. Hazafelé is özönvízben indultunk útnak, szürke lett ettől a csodás kék Adria. Hogy ne szakadjon meg rögtön a szívünk a búcsú miatt... De az illata, az a jódos-sós, leanderes, mosópor- és sült hús egyvelegű, összehasonlíthatatlan tengerparti illat még itt van az orromban." forrás"Rovinj Pirantól 76 km, van egy autóút/pálya, majd Medaki-nál ha lehajtunk akkor a Limski fjord mellett elérünk a 303-as útra ahonnan már nagyon közel van Rovinj. Egyel később is le lehet hajtani úgy emlékszem a GPS arra is vitt. A Limski fjordnál vezető út viszont látványosabb, de kanyargósabb is. Rovinj a horvát tengerpart egyik legszebb városa, az Adriai-tenger északi részén az Adria ékkövének nevezik. A turizmus ellenére a város ma is aktív halászfalu, így minden nap friss halat vehetünk a halpiacon (én nem láttam túl nagy halpiacot valószínűleg nem találtuk meg). Zegzugos, macskaköves utcák, hangulatos házak, pálmafák, ódivatú kikötő, és az óváros dombja jellemzi a várost. A véletlenül utazó szinte azt hiheti, hogy Olaszországban van, mely érzést tovább erősítheti a kétnyelvű (olasz/horvát) utcatáblák és feliratok. Első nap csak néhány képre és kis vacsorára futotta. Szlovéniánál olcsóbb egy picit, de a tengeri ételek itt is (mint bárhol) drágák. Az Ozujsko és Karlovacko sörök nem rosszak, a bor amit kóstoltam nem volt az igazi.

Rovinj leghíresebb látnivalója, és jelképe az óváros tetején álló Szent Euphemia templom. A dombról, és a templom harangtornyából egész Rovinjra rálátni, (szép időben még Velencét is látni állítólag) felülről szemlélhetők a házak, a kikötő és tengerpart. Rovinj a tenger felől a legszebb. Ha kisétálunk a mólóra, egy keveset megtapasztalhatunk a város sokszínűségéből. Balra a kopott óváros, melynek első házsora közvetlenül a tengerpartra épült, és viharos időkben egészen az első emeleti ablakokig felcsap a parti sziklákon megtörő víz. Jobbra a nyüzsgő kikötő kávézókkal, ajándékboltokkal. Szemben pedig a műemlékekkel és elegáns öreg házakkal körülvett, tágas Tito tér, melynek egységes hangulata szinte lehengerli az embert. A hajókázást mi is kipróbáltuk, 3-4 féle fix program van néhány hajó repertoárjában. A mi kirándulásunk 75 kunába került (kicsit fura volt mert első kérdésre 100 kunát mondták). Nekem ez nagyon tetszett főleg azért mert Rovinj-t jól lehetett fényképezni hajóról, ilyen perspektívát máshonnan nem látunk. A hajótúrán grappával, vízzel, ice tea-val, borral kínálják az embert. Fotósoknak praktikus jobb oldalt előre ülni.

Egyéb hajós programok:

Limski fjord hajóval, 4 órás program, általában 14:00-kor indul, 1 órás pihenővel a fjordnál amikor lehet kagylót, osztrigát és persze egyéb tengeri herkentyűket enni. Sunset túra 19:00-kor, egyórás program. Ez lehet hogy megéri naplementés képekért, talán jövőre mi is kipróbáljuk, ez csak egy hajó kínálatában van nem a főkikötőben, hanem a szigetek felé. Fish piknik, ezt nem olvastam el részletesen. A városba behajtva a parkolási díj megfizetése után fentebb is lehet menni, de lent is van parkoló, azt nem tudom hogy az fizetős-e. Felmenni 20 kuna volt. Fel lehet sétálni a város tetejére, és sétálni egyet a várfal tetején. Mindenhol szarvasgombás ételeket kínáltak, az egyik ilyen étterembe mi is betértünk. Nem volt rossz bár aránytalanul drágának tűnt. " forrás

Kriszta fotója

,, Rovinj belvárosa what a suprise! egy félszigeten fekszik. Mondhatnánk, hogy ilyet is láttunk már - keskeny utcákkal és sok turistával tarkított város -, és amúgy tényleg, de kicsi változatosság a többihez képest, hogy a félsziget szélén házak vannak, az erkélyről pedig a tengerbe lehet esni. Hangulatos lehet ott lakni, az biztos - gondolom az ingatlanárak is ennek megfelelően magasak.

A Szt. Eufémia templom hasonszőrű templom a többihez, fenn áll a hegyen, van külön harangtornya, és egy sztenderd templom annyi extrával, hogy Szent Eufémia szarkofágja is ott van, állítólag a testével együtt. Szent Eufémia az ottani kiírás szerint a csúf gonosz Hókuszpók Diocletianus egyik keresztény áldozata volt, hogy aztán miért is lett ezért szent, azt nem tudom, de biztos volt valami csoda, bár az lett volna az igazi a csoda, ha nem sikerül kivégezni, de ez nem így történt végül is.

Rovinjban van egy akvárium is, melybe úgy 20 kuna a belépőjegy, és minőségileg kisebb, mint a pulai változat. Egyértelműen Pula jobb választás, bár drágább. Mondjuk itt is vannak morcos halacskák, meg tengeri sünök, meg rákok, de nem olyan baromi nagy az egész. (2017)" forrás

Kriszta fotója

,, Rovinj, minden Isztrián nyaraló kedvenc kirándulóhelye. A település csodaszép óvárosát a velenceiek fejlesztgették ötszáz éven át, nem csoda, hogy úgy éreztük magunkat, mint egy olasz kisvárosban. A zegzugos utcácskák, a tengerhez lefutó lépcsők, a színes házak látványa még belőlem is elővarázsolta a mélyen rejlő romantikát. Talán ennek köszönhető, hogy nem hajtottam el csípőből azt a fickót, aki megállított az utcán, látszólag ismerkedési szándékkal, de teljesen nyilvánvaló volt, hogy el akar adni valamit. Miközben kifaggatott minket, honnan érkeztünk, egy fekete papírlapot vett elő, és látszólag értelmetlenül egy körömollóval kezdte nyirbálni. Folyamatosan locsogott, megvillantotta magyar tudását is, ezalatt végig csattogtatta a kis ollót, mintha csak valami kényszeres betegség lenne. Nem kellett hozzá két perc (és 50 kuna), hogy a fekete lapból az asszony tökéletes kontúrját kiszabja. Egy előre bekészített, átlátszó tasakba helyezte fehér háttér elé és már kész is volt a szuvenír. (2021)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói (április)

Kémény - Kriszta fotójaVissza az elejére


Kommentek

Angelika, 2019. 10. 04. 12:44
augusztusban voltunk itt, életemben először voltam horvátországban. Itt minden a turisták hoz van igazítva, minden nagyon drága. a szállásunk az egy kilométert kellett sétálni, az autónkat pedig egy étteremnek a parkolójába kellett letenni. Az utcák valóban nagyon hangulatosak a legjobb rész volt az egész nyaralásban. az éttermek kínálata mindenhol ugyanaz csak kicsit más minőség és ízvilág. az árak is nagyon hasonlóak talán tíz húsz kuna különbségek vannak. már el voltam keseredve hogy sajt nélküli pizzán kell éljek, de végül találtunk vegán menüs éttermet. egy normális strandhoz ahol nem a sziklákon kell bemászni a vízbe,nagyjából húsz percet kellett sétálunk. egy pénteki nap után, gondolom a bulizók által pedig tele lett csipszes zacskókkal, sörösüvegekkel és mindenféle szeméttel a tenger. nagyon csúnya látvány volt, pedig a szerdai érkezésünkkor kristálytiszta volt minden. Kéregetőket nem láttunk sehol,és valóban olaszos az egész város.
Este annyian vonulnak utcára, hogy alig lehet csendes zugot talalni, egészen hajnali 2-3ig. A horvát pincérek nem valami kedvesek. Az olasz szallasadonk viszont az volt, a szobával adódtak problémák. Kényelmetlen volt, értelmetlen berendezésu, koszos, konyha és étkező helyiség nélkül, ezek fejébe drága is volt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon