ÚTIKRITIKA.HU / Isztria


hirdetes


útikritikák


Isztria

Brijuni-szigetek | Kamenjak félsziget öblei | Groznjan falu | Bale városka | Motovun | Hum | Katarina sziget | Glavani Park (Barban) |Ičići | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Rovinj - Kriszta fotója


Hajós kirándulások (2016)
2 órás: felnőtt 100 kuna, gyerek 50 kuna
fél napos: felnőtt 150 kuna, gyerek 75 kuna
egész napos, ellátással: felnőtt 300 kuna, gyerek 150 kuna
Hajós kirándulások az Isztriáról, Velencére 2016-ban:
Umag, Velence retúrjegy – felnőtt: 121 euró, gyerek: 76,5 euró
Porec, Velence retúrjegy – felnőtt: 121 euró, gyerek: 76,5 euró
Rovinj, Velence retúrjegy – felnőtt: 121 euró, gyerek: 76,5 euró
Pula, Velence retúrjegy – felnőtt: 124 euró, gyerek: 78 euró

Brijuni-szigetek

"A szigetcsoport Pulától északnyugatra, a parttól néhány kilométerre fekszik. Enyhe klímáját a római patríciusok, a 19. század végétől az európai arisztokrácia, majd a második világháború után Tito marsall élvezte.
Neki annyira megtetszett, hogy az év felét rendesen itt töltötte, és innen irányította nemcsak Jugoszláviát, de az ún. az el nem kötelezett országok együttműködését is. Az afrikai, ázsiai államok vezetői megbecsülésük jeléül különböző állatokkal ajándékozták meg, amelyek ha meg tudtak békülni a helyi klímával (pl. zebrák), a sziget szafariparkjában futkosnak, a többiek kitömött állapotban egy épületben tekinthetők meg.

Tito halála után a területet nemzeti parkká nyilvánították. Egy részét a mindenkori horvát kormányok jelenleg is protokollcélra használják, a szigeteken a mozgás emiatt korlátozott. Csak a legnagyobb sziget (Veli Brijun) látogatható: aki az ott most is működő elegáns szállodák vagy villák valamelyikében száll meg, a szigeten szabadon jöhet-mehet (állítólag világsztárok is szívesen jönnek a szigetekre, a biztonsági előírások miatt itt nem kell tartaniuk a paparazziktól). Egyébként csak szervezett túra keretében nézhetünk körül; ez a túra egész Isztria egyik legnagyobb turistaattrakciója, minden utazási iroda kínálatában szerepel. A legjobban akkor járunk, ha Fažanában, a nemzeti parknak a szigetre közlekedő hajók mólójánál található hivatalos irodájában fizetünk be. Fontos tudni, hogy a túrára legalább előző nap (akár telefonon) jelentkezni kell, aznapra már akkor sem írnak fel a listára, ha nem telt be a létszám.

A szigetre mintegy 10 perc alatt ér át a hajó. Angol, német vagy horvát nyelvű vezetés közül kell választanunk. A távolabbi látnivalókat a szigeten körbemenő kis vonatból nézhetjük meg (sajnos csak a szafariparknál áll meg), a kikötő közelében lévő dolgokat (például a 4. század óta élő olajfát, a Tito életét bemutató kiállítást és a kitömött állatokat) gyalog keressük fel. Összességében a hely hangulata, a látnivalók minden korosztálynak érdekesek, egyszer érdemes rászánni a 7-8 ezer forintot a három órás túrára. (2011)" forrás

Kamenjak félsziget öblei

"Aki csak a félsziget nyugati partjának kilóméterszámra kibetonozott, szállodákkal sűrűn beépített partját ismeri, nehezen tudja elképzelni, hogy Horvátország egyik legszebb és legmagányosabb partvidéke is erre található. A félsziget Isztria legalsó csücske, légvonalban 3 km hosszú, de tagolt partja vagy harmincat is kitesz. Az egész lényegében egy nagy strand, a gyönyörű, átlátszó vizű öblökben és a közöttük húzódó, magányosabb partszakaszok vízbe letörő szikláin egyaránt lehet fürdeni. A nyugati oldalon az öblök fehér nagykavicsosak, a keleti oldalon (legalábbis a félsziget vége felé, amerre mi jártunk) fehér-fekete színű, elefántlábnyom-szerű lyukakkal tűzdelt, puha kőzet fut végig a parton, de bent a vízben néhol simogató fehér homokon sétálhatunk.

Az öblöknek nevük van, a félszigeten végigfutó „főúton” táblák jelzik, hol kell letérni az egyes öblök felé. A terület nemzeti park, gépkocsival csak 25 kuna ellenében lehet behajtani. Gyalog vagy kerékpárral ingyenes, de az autók miatt nagy a por, és csak strapabíró kerékpárral ajánlott . A strandolási lehetőség mellett érdekes tanösvényen, és egy dínólábnyomhoz vezető, élethű őslényszobrokkal szegélyezett úton is sétálhatunk. Ha valaki a homokos parthoz ragaszkodik, Medulinban azt is talál. A sekély, védett öböl vize zavaros, de általában melegebb, mint a Kamenjak-félszigeten. A gyerekek kedvence." forrás


,, A Kamenjak-félsziget csodálatos! Gyakorlatilag egy nemzeti park az egész, így autóval csak úgy lehet behajtani, ha fizetünk! Viszont észnél kell lenni, mert aszfaltos út nincsen, csakis (elég ramaty) földutak (van ahol már szinte csak ösvények) amik tele vannak kaviccsal/kővel! Hamar kárt lehet okozni az autóban, ha nem figyel az ember! Nem egy embert láttam már defektet szerelni az út szélén! Gyalog vagy biciklivel nem kell fizetni, bár én egyiket sem ajánlom, mert:

Iszonyatos port vernek az autók, szinte levegőt alig kapni miután elhalad az ember mellett! Bicikliből mindenképpen valami strapabíróbb, nehezebb terepre kitalált kell. A kempingbicikli meg a társai itt esélytelenek! Gyalog még azért nem ajánlanam, mert azért elég sokat kell gyalogolni, mindezt a tűző napon! Az út mellett alig-alig van pár fa, ahol az árnyékban meg lehetne pihenni, így igen hamar napszúrást lehet kapni. Ráadásul így a kiszáradás is hamar utoléri az embert! Gyalog maximum végig a parton érdemes menni, ott sokkal jobban van növényzet, rengeteg ösvény megy a fák árnyékában!

A víz mindenhol pazar! Sznorkelezni kiválóan alkalmas! Viszont nagyon hamar mélyül! Homokos rész nincs, kavicsos akad egy pár, de igazából döntően sziklás a part! Mindenképpen ajánlok valamilyen úszócipőt, hogy a sziklak ne vágják szét az ember talpát amíg bemegy a vízbe!Ott is érdemes magunkon hagyni, ugyanis rengeteg a tengeri sün! Más egyéb állat is van elég sok, pl. tengeri csillagokat is lehet látni, kisebb halak is vannak!

Azon ritka szerencsések egyike vagyok, aki látott már itt fókát is! Ugyanis az innen majdnem kiírtott mediterrán barátfókák kezdenek itt újra megjelenni! Ha valaki találkozik vele (főleg ha a parton mert napozik) semmiképpen ne menjen túl közel, és ne akarja megsimogatni! Max. pár fénykép és annyi, főleg azért,mert - mint utólag megtudtam - fokozottan védett, és vaskosan büntetnek miatta ha az ember zavarja őket!

Amire még érdemes figyelni a vízben, az a part közeli vizeket időszakosan ellepő medúzák! Nem túl gyakori jelenség, de ha vannak, akkor rengetegen!Főleg a szemölcsös medúza példányai! De akad füles illetve gyökérszájú medúza is! Az utolsó csípése teljesen ártalmatlan, szinte fajdalmat is alíg okoz, a másik kettő viszont, igen csak kellemetlen, de semmiképpen sem halálos, úgyhogy nem kell nagyon megijedni!De nem árt figyelni!

A legdélebbi pont a Kape Kamenjak, ami egy csodálatos öböl egy vizi barlanggal! Mindenképpen érdemes megnézni.
A nyugati parton csodálatos naplementéket lehet nézni!

A félszigeten levő egyetlen telepulés, Premantura sok szót nem érdemel! Egy csepp falu az egész, pár étteremmel, gagyissal, fagyizóval és biciklikölcsönzővel az főterén! Látnivaló semmi nincs, max. a torony a főtéren, de csak azért kell ide eljönni! Egy bolt van, abban is elég gyér a kínálat, cserébe jó drága, és hamar be is zár! Mellette van egy nagyobb placc, ahol helyiek árulnak zöldseget-gyümölcsöt! Nagyon finom dolgaik vannak, de horror áron! A boltba csak kunával lehet fizetni, az árusoknal euró is lehetseges, de azzal a vasarló jól nem jar! A főtéren van 2 pénzváltó is, meg hajós és egyéb kirándulásokat kínáló iroda!

Este itt teljes nyugodtság van, ha valaki egy kis "pörgésre" vágyik, át kell menjen Medulinba! Itt van egy korzó rész, ami a nagy kemping bejáarata mellett kezdődik! Éjszaka itt van inkabb élet, de itt sem túl sokáig! " (Bóka Marci, 2017)

Groznjan falu

Bale városka

"Bale A városka Pulától Rovinj felé esik útba. A picike központ tipikus „kőváros”, az aranyosabb fajtából: a városfalon kívül és belül egy-egy utca fut körbe. Az utcákon csönd, hűvös, macskák, néhány helybéli; hozzánk hasonló turistákkal ritkán találkozni. A belső utcán van Eleonora Grgac műhelye, ahol nagyon szép tűzzománcok készülnek. Minden évben elmegyünk, a szuveníreket itt szoktuk megvenni, és a gyurgyeváci művésznő gyerekkorában úgy megtanult játszópajtásaitól magyarul, hogy most is jól beszéli – sok érdekességet megtudunk tőle. Ezenkívül Baléban van a legjobb (de legalábbis a legeredetibb) fagyi is, amivel Isztrián találkoztunk, a San Rocco cukrászdában." forrás

Motovun

Hum

Katarina sziget

Levan sziget

Glavani Park (Barban)

Ičići

Horvát kiejtés: icsicsi

Ičići egy kis település  az Isztriai-félsziget északkeleti partján. A közelében olyan nagyobb városok is megtalálhatók, mint Opatija és Rijeka. Itt van a Kvarner-öböl egyik szép része.

R. Gyuri fotója

Ičići híres a gyönyörű tengerpartjairól. A homokos vagy kavicsos strandok ideálisak a napozáshoz és a fürdőzéshez. Sok helyen lehet vízi sportokat is űzni, például búvárkodni vagy vitorlázni.Ičići remek hely az aktív kikapcsolódásra is. A környék kínál számos túrázási és biciklizési lehetőséget, és a közelben található hegyek és erdők számos lehetőséget kínálnak a természetjárásra.

R. Gyuri fotói

Olvasmányos linkek

,, Feltűnő, hogy Isztrián milyen szépek és ápoltak a temetők, akármekkora településről van is szó. A dombtetőkre épült falvak temetői a falakon kívül, gyakran a bevezető út mellett fekszenek, így szinte beléjük botlunk – érdemes egy-egy ilyenben egy sétát tenni. A sírköveken az adott történelmi kornak megfelelően olasz, horvát, olaszosan hangzó, de horvátul írt és horvátosan hangzó, de olaszul írt nevek váltakoznak. Különösen szép és érdekes a pulai, a ’90-es években rendbe hozott K.u.K. haditengerészeti temető, ahol a Monarchia legkülönbözőbb részén született, legkülönbözőbb rangú tisztjei és családtagjaik nyugszanak szép pálmafák között. A legszebb temető állítólag a vrsari, de mi ott nem voltunk." forrás


,, Rijeka, a volt magyar kikötőváros (Fiume). Érdemes egy fél napot itt is eltölteni, a kikötőben, a híres bevásárlóutcában a Korzon. Ezeken kívül múzeumok és egy hegyoldalba épített vár is segít a programválasztásban.

Icici-ben, a kemping mellett találkozhatunk egy hatalmas yacht klubbal, hozzávaló sportkocsikkal, gyönyörű villákkal és kellemes strandokkal. Az esti tengerparti zenés rendezvények sem maradnak ki a kínálatból. A szomszédos Lovran-ban a történelmi városrész szűk utcái és régi épületei gyönyörködtetik a szemet.

Autóval vagy busszal érdemes ellátogatni Moscenicka Draga-ba a gyönyörű strandja és különleges, színes épületei miatt, valamit Brsec-be, mely egy igazán egyedi hangulatú, sziklaszirtre épült falu, egy eldugott helyen lévő kápolnával és szintén eldugott stranddal. Mindkettőt érdemes megkeresni, egy életre szóló élmény lesz. (2015)" forrás,, Isztrián jóval kevesebb volt az őrült horvát típusú autós, de lehet, hogy ez annak tudható be, hogy most már rutinosabban vettem én is az akadályokat. Azt nem tudom, hogy az indexelést az adatbázis-kezelésben használják-e a horvátok, de közúton egyértelműen nem. Az index használatának mellőzése annyira durva, hogy újfent kénytelen vagyok megemlíteni a tavalyi után. Ami viszont Isztriában tényleg gázosabb, mert Dalmáciával ellentétben itt van körforgalom dögivel, aminél ugye nem tudod, hogy akkor most kihajt vagy nem hajt ki, te meg nem akarod összetörni a kocsit és kint ragadsz a kereszteződés előtt...

Előjelző táblák itt sincsenek, a GPS gyakorlatilag kötelező elem. Ami nekünk újfent nem volt. Mert LelkiTárs fél attól, hogy akkor nem navigálhat (amúgy tényleg tud), de most kiegyeztünk egy döntetlenben, hogy legközelebb veszünk GPS-t, és viszünk is, és térképet is nyomtatok, amennyit eddig, és csak akkor használjuk a GPS-t, ha fingunk nincs, hogy hol vagyunk. Ami azért a horvát utakon - miután nincsen kijelezve, hogy melyiken haladunk, merre - elő-előfordul.

A horvátok nem tudom, hogy mérnökileg mennyire királyok, de azok után, hogy nem tudnak távolságot mérni, csodálkozok rajta, hogy vannak értelmes épületeik, meg műtárgyaik (a rengeteg alagút). Félig konkrét példa: város előre 78 kilométer, aztán 100 méter múlva egy kereszteződés után újfent kijelezve, hogy város előre 79 kilométer... Ezt a fajta horvát logikát még nem sikerült megértenem. Azon már nem nagyon lepődök meg, hogy város előre 15 kilométer, 600 méter múlva már csak 13... (2017)" forrás

Isztria - medúzákkal úsztunk - videó

Fotóegyveleg

Icici - R. Gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Bóka Marci, 2017. 02. 23. 11:03
A Kamenjak felsziget csodálatos!Gyakorlatilag egy nemzeti park az egesz,igy ahogy mar fentebb is irtak autoval csak ugy lehet behajtani ha fizetünk!Viszont észnél kell lenni,mert aszfaltos út nincsen,csakis (elég ramaty)földutak (van ahol már szinte csak ösvények)amik tele vannak kaviccsal/kővel!Hamar kárt lehet okozni az autóban ha nem figyel az ember!Nem egy embert lattam mar defektet szerelni az út szélén!Gyalog vagy biciklivel nem kell fizetni,bár én egyiket sem ajanlom mert:
Iszonyatos port vernek az autók,szinte levegőt alig kapni miutan elhalad az ember mellett!Bicikliből minden képpen valami strapabíróbb nehezebb terepre kitalált kell,kemping bicikli meg tarsai itt esélytelen!Gyalog meg azert nem ajanlanam,mert azert eleg sokat kell gyalogolni,mindezt a tűző napon!Az út mellett alig-alig van pár fa ahol az arnyekban meg lehetne pihenni,így igen hamar napszúrást lehet kapni,ráadásul így a kiszátadás is hamar utoléri az embert!Gyalog maximum végig a parton érdemes menni,ott sokkal jobban van növényzet,rengeteg ösvény megy a fák árnyékában!
A víz mindenhol pazar!Sznorkelezni kiválóan alkalmas!Viszont nagyan hamar mélyül!Homokos rész nincs,kavicsos akad egy pár,de igazabol döntően sziklás a part!Minden képpen ajanlok valamilyen úszócipőt,hogy a sziklak ne vagjak szet az ember talpat amig bemegy a vízbe!Ott is érdemes magunkon hagyni,ugyanis rengeteg a tengeri sün!Más egyéb állat is van elég sok,pl tengeri csillagokat is lehet latni,kisebb halak is vannak!Sőt azon ritka szerencsések egyike vagyok aki látott már fókát is!ugyanis az innen majdnem kiírtott mediterrán barátfókák kezdenek itt újra megjelenni!Ha valaki találkozik vele (főleg ha a parton mert napozik)semmi keppen ne menjen túl közel,es ne akarja megsimogatni!Max par fenykep es annyi,főleg azert,mert mint utolag megtudtam fokozottan védett,es halálra büntetnek miatta ha az ember zavarja őket!
Amire még érdemes figyelni a vízben,az a part közeli vizeket időszakosan ellepő medúzák!Nem túl gyakori jelenség de ha vannak,akkor rengetegen!Főleg a szemölcsös medúza példányai!De akad füles illetve gyökérszájú medúza is!Az utolso csipese teljesen artalmatlan,szinte fajdalmat is alig okoz,a masik kettő viszont igen csak kellemetlen,de semmiképpen sem halálos ugyhogy nem kell nagyon megijedni!De nem árt figyelni!
A legdélebbi pont a kape kamenjak,csodálatos öböl egy vizi barlanggal!Mindenképpen erdemes felkeresni!
A nyugati parton csodalatos naplementéket lehet nézni!
A felszigeten levo egyetlen telepules(Premantura) sok szót nem erdemel!Egy csepp falu az egesz,pár etteremmel,gagyissal,fagyizoval es bicikli kolcsonzovel az főterén!Látnivalo semmi nincs,max a torony a főtéren de csak azert kell ide eljönni!Egy bolt van,abban is elég gyér a kinalat,cserébe jó drága,es hamar be is zár!Mellette van egy nagyobb placc,ahol helyiek arulnak zoldseget-gyumolcsot!Nagyon finom dolgaik vannak,de horror áron!A boltba csak kunaval lehet fizetni,az arusoknal euro is lehetseges,de azzal a vasarlo jol nem jar!A főtéren van 2penzvalto is,meg hajos es egyeb kirandulasokat kinalo iroda!
Este itt teljes nyugodtsag van,ha valaki egy kis "pörgésre" vagyik at kell menjen Medulinba!Itt van egy korzó rész a nagy kemping bejarat mellett kezdődik!Ejszaka itt van inkabb élet,de itt sem tul sokaig!
En Medulint egyebkent ki nem allhatom!
Megis sokan jönnek ide,mert itt van a kornyek egyetlen homokos partszakasza!Ami egyebkent mesterseges!Egy kb 500meteres szakaszrol beszelünk,igy szezonban garantált a tömegnyomor es a hangzavar!Maximum a kis gyerekeseknek lehet jo valasztas mert a sekély vizben itt a gyerek is tud pancsolni!De azon kívül a homok retkes,tele van dobálva cigicsikkel,a vizminoseg meg borzaszto!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon