ÚTIKRITIKA.HU / Novigrad

Novigrad

Novigrad dióhéjban | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

j .n. fotója

.

Novigrád dióhéjban

Novigrad Isztria nyugati partvidékének egyik települése, ami egy szigetre épült. Porec és Umag között van félúton. Az Isztriai települések közül Novigrad nem számít ,,nagymenőnek". Nem is egy felkapott hely, de így tudta megőrizni valamennyire a régi halászfalu gyökereit, főleg a Mandrac nevű kikötői térségnek, és az óvárosnak köszönhetően. A kikötőben hangulatos képen nyújtanak az tüsténkedő halászok. Novigrad egy kicsi, aranyos település, ahol leginkább csak sétálgatni, kerékpározni lehet. Az isztriai lakosok szerint a félszigeten Novigradban vannak a legjobb tenger gyümölcsei vendéglők. Az óváros kifejezetten szép, és tele van fagyizókkal, bárokkal, éttermekkel.

  • Novigrad annyit jelent, hogy "új város".
  • 2500-2600 lakosával kisebb, mint a szomszédos Umag.
  • Novigrad házai, épületei viszont érdekesebbek, mint az umagiak. Szép, látványos a partmentén húzódó városfal.
  • A városkát szőlőültetvények veszik körül, s emellett sok a sziklás, meredek terep.
  • Júliusban és augusztusban van a főszezon. Ilyenkor nagy a hőség, sok a nyaraló és magasak az árak. Akkora tömeg azonban a főszezonban sincs itt, mint Porecben és Rovinjben.

Vélemények

Odajutás

Novigrad autóúton 603 kilométerre van Budapesttől. A távolságon 559 kilométeren autópályán utazhatunk. Megállás nélküli vezetést véve kb. 6 óra 35 perc az utazás időtartama. Egy útra az autózás költsége kb. 25 ezer forint. A Szlovénián vagy a Zágrábon keresztüli utazási alternatíva kb. ugyanaz időtartamban. A Szlovénián keresztüli variáció valamivel jobb és gyorsabb.

Szállás

Novigrad a környező városokhoz képest kicsi és ez a turista infrastruktúra dimenzióin is megmutatkozik. Novigradban 4 hotel van csupán. A Maestral és a Nautica a 4 csillagosak, és 3 csillagos a Laguna, valamint a Villa Cittar. Két kemping van: a Sirena és a Mareda. Mindkettőben vannak bungalók is. Emellett persze rengeteg a kiadó szoba és apartman. Noivgrad szálláshelyei jellemzően olcsóbbak, mint a Rovinjben és Porecben lévők.

Ajánlott szállások (2022)

  • 3 csillagos: Hotel Cittar&Villa Cittar , Old Stone Guest House Santa Maria ,
  • 4 csillagos: Aminess Maestral Hotel , Rivalmare Boutique Hotel , Aminess Sirena Holiday Homes ,

Novigradi szálláshelyek böngészése itt - hotelscombined.com

---------------------------

Nem ajánlottak: Apartments Erica Lux 2 , Camping Kastanija ,

Étkezés

Sokan az Isztria más pontjairól kizárólag azért jönnek Novigradba, mert itt az átlagnál jobbak a seafood (tenger gyümölcsei) éttermek.

Ajánljuk a Damir&Ornella nevű óvárosi vendéglőt, és Marinát, de a Cok nevű is szuper. A Konoba Nino-t is jó szívvel ajánljuk.

Vásárlás

cs. v. fotója

Szórakozás

Novigradban sok bár közül lehet választani. Többek kedvence a Vitriol nevű, tengerparti bár (éppen a várfalak előtt). Kellemes kiülni koktélozni és megcsodálni a naplementét. A Vitriolnak jók a sörei és pohár mennyiségben ki lehet próbálni a helyi borokat (csak kb. 400 forint). Népszerű bár Novigradban a Waikiki Beach Bar. Persze a strandon van, és fiatalokból áll a vendégköre. Napközben a bár előtt megy a strand röplabdázás és a vizipóló, este pedig, bulizás, egyebek mellett hawaii ritmusokra.

Egyéb hasznos információk

  1. Internet: A városközpontban 3 ingyenes wifi övezet található: egy a Mandrac nevű kikötőben, egy a piacon és egy a templom közelében. Sok bárban kínálnak ingyenes wifit, de kérni kell a jelszót.
  2. Novigrad kicsi, s így minden gyalogtávolságra van. Sokan viszont a kerékpározást választják.

Strandok

A Novigrad-is strandok éppen olyanok, mint a legtöbb helyen az isztrián. A szó igazi értelmében ezeket nem kellene strandoknak nevezni, , mert többnyire lebetonozott napozó platformok. A Karpinjan strand inkább kavicsos. Így és szép és jó. A tengervíz Novigradnál is csodálatosan szép.

A Maestral szálloda strandja

Karpinjan strand

A városkától északra, a központtól kb. egy kilométerre , a Karpinjan-öbölben van ez a kb. 500 méter hosszú parton elterülő strand. A strand nagy része kavicsos, egy kisebb része sziklás. Fenyőerdő védi a strandot a nagy hőségtől és ad árnyékot a napsugarakat kerülőknek. Pozitívum az, hogy a strand közeében nincs zajos forgalom. A kisgyermekes családoknak kedvező, hogy a tenger lassan mélyülő.

A strandon van vécé, zuhany, padok. A közvetlen közelben vannak sportlétesítmények (tenisz-, kosárlabda-, foci- és kézilabdapályák. A strandon van egy pizzéria, egy kávézós bár és egy cukrászda. A strandot meg lehet közelíteni gyalog, vagy kerékpárral, de persze autóval is, főleg, hogy van parkolóhely.

A Sirena kempingek strandja

Mareda strand

Laguna hotel strandja

Látnivalók és programlehetőségek

A főtér (Veliki Trg)

Itt van a Szent Pelágija bazilika impozáns toronnyal.

cs. v. fotói

Aquapark Istralandia

Gépkocsival csupán 15 percre van Novigradtól.

Gallerion Kuk tengerészeti múzeum

Olvasmányos linkek


cs. v. fotója

Fotóegyveleg

n.a. fotója

cs. v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon