ÚTIKRITIKA.HU / Perga


hirdetes

útikritikák


Perga

,, A jón és korinthoszi oszlopok, a nimfák és római császárokról elnevezett városkapuk földjén jártam. Görög telepesek alapították Pamphüllia fővárosát Pergát.

Kevés másik olyan ókori város maradt az utókorra amelyet szabályosan terveztek meg így Pergában egymást keresztezik merőlegesen az utak, szabályos négyszög alakú volt az óriási piactér az Agora.

Nincs Pergában olyan látnivaló amely egyedülálló lenne a világon az ókori kultúrákból mégis számos olyan műemlékkel dicsekedhet ami máshol nem maradt fenn ilyen formában.

Kétszer ötszáz méter hosszú oszlopcsarnokos főútja amely észak-déli irányban ión oszlopokkal, nyugat-keleti irányban pedig korinthosziakkal szegélyezett. Hihetetlen mennyi oszlop maradt meg épen a városból. Széles útjai középen márvánnyal, a szabályos hat méter hosszú boltok előtt pedig mozaikokkal voltak borítva.

Mivel Pergában nyáron rekkenő hőség volt, így a város útjai közepén hidakkal szegélyezett csatornarendszer húzódott amelyek nemcsak hűsítettek hanem táplálták Perga hat nimfa kútját is. Az ókori települést városfallal és óriási őrtornyokkal vették körül. Perga messzebb épült a tengertől, így könnyebben védték a kalóztámadásoktól. Szinte épen megmaradt a déli városkapu, a Római kapu és két kúp alakú belső kapu is.

A városfalakon kívül épült Anatólia legnagyobb stadionja, és a színház is. Habár a színház viszonylag kevés néző befogadására volt alkalmas de sehol máshol nem maradt meg ilyen épen a külső kör alakú fal és az oldalbejáratok és szinte teljes épségben megmaradt a színpad feletti obszcén jeleneteket is ábrázoló márvány fríz..

Órákat lehet bolyongani az óriási területen fekvő Pergában amely a római korban Dél-Anatólia egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt!" (Ata, 2022)

Ata fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Isztambulba Repülőjegyek Isztambulba
Olcsó repülőjegyek Isztambulba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes