ÚTIKRITIKA.HU / Izmir


hirdetes

útikritikák


Izmir

Izmir dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óratorony és Konak tér | Alsancak | Kordonboyu |Basmane negyed|Kemeralti| Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

b. d. fotója

Izmir dióhéjban

 • Izmir Törökország harmadik legnagyobb városa, picivel több mint 3,1 milliós a lakossága (2024-es becslés), egyes források szerint 4 millió. Izmir Törökország nyugati részén, az Égei-tenger középső részén, a parton fekszik. Izmir a második legnagyobb török kikötőváros (Isztambul az első).
 • Látványos nevezetességei nincsenek. A turista számára inkább azért lehet érdekes a nagyváros, mert lenyűgözően modern és élettel teli. Jobban hasonlít egy jellegzetes mediterrán európai városra, mint más török városokra.
 • Izmir lakói a törökök átlagához képest nagyon világiasak, modern gondolkodásúak. A konzervatívabb török városokban rosszalló véleménnyel vannak az izmiriekről, és a városra azt mondják, hogy "nem moszlim" (Gavur Izmir).
 • Ephesus világhírű görög romváros Izmirtől 45-55 percre van autóval.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 257 ezer HUF-nak megfelelő líra -  (országos adat: 250 ezer HUF)

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. A parti sétány (Kordon) esténként a vibrálás, mozgalmasság
 2. A széles sugárutak méltóságteljessége
 3. A Gazi Kadinlar nevű utca péntek esti nyüzsgése
 4. Izmir központja, a Konak érdekes
 5. A Konak metróállomáshoz közeli Régészeti Múzeum és a Basmane metrómegállóhoz közeli kulturális parkban lévő művészeti és történeti múzeum
 6. Az Agora szabadtéri múzeum nagyon egyedi 

Nem tetszett

 1. A Konak téren túl sok a galamb és az ebből eredeztető maradványtartalom
 2. Nyáron a kíméletlen hőség

Vélemények

"Az Izmiri kikötésnél a várossal való ismerkedést magunk szerveztük meg. Közvetlenül a kikötő kijáratánál van egy pénzautomata, és ott kivettünk pénzt török lírában. Naná, hogy a kikötő kijáratánál ott vár rengeteg taxi. Persze alkudozni kellet a viteldíjról és hát támponttal nem rendelkeztünk. A bazárba vitettük magunkat. Hű, ez egy hatalmas bazár, és más mint az isztambuli bazár. Az isztambuli szinte teljesen turistás, itt viszont a helyiek vásárolnak mindenfélét saját szükségletre. Tehát nem csak szuveníreket, aranyat árulnak, hanem háztartási szükségletekre való árukat is. Szóval ez hitelesebb. Nagyon mozgalmas hely. Jó sok időt eltöltöttünk ott, mert Izmirnek nincsenek olyan klasszikus turista nevezetességei, amik kihagyhatatlanok." (Ló, 2015)

Megközelítés

Repülés

Bécsből van közvetlen repülőjárat Izmirbe.

Hajóút megállója

Busz

Isztambul és Izmir között a buszozás kb. 9 órát vesz igénybe (560 kilométer, többnyire autópálya). Amúgy Izmir és Isztambul között nincs komp vagy menetrend szerint közlekedő hajós összeköttetés.

Szállás

Konak és Basmane negyedben van a hotelek többsége. Konak hoteljei drágábbak, mert tengerpartiak vagy tengerparthoz közel esők. Persze a környék kellemes. Basmane negyedben a hotelek olcsóbbak, de késő este nem annyira jó a biztonságérzet.

Közlekedés

Metró

Ata fotója

HÉV

Efeszosztól Pergamonig, az Izmiri-öböltől a keleti végekig....
Északról délre akár 180 kilométert is utazhatunk az izmiri HÉV-vel az Izbannal, de nyugatról keletre is szinte mindenhova eljuthatunk metróval, villamossal, busszal Izmirben és vonzáskörzetében. Kiterjedt a hálózat, az Iztram, az Izmetro és az Izban szinte öt percenként jár reggel hat óra és nem sokkal éjfél utánig.
Viszont aki nem szeretne hosszan vonatozni az öböl körül az három mólóról is áthajózhat a város másik két pontjára a 15 percenként induló kompokkal.
Nem kell mást tennünk mint venni 50 Liráért 1000 Ft-ért egy feltölthető Izmirimkartot majd 8.78 lirárt (mindig fél amerikai dollárban van megállapítva a teljes árú menetjegy ár) utazhatunk bárhová.

Ha átszállunk egy másik közeledési eszközre két órán belül akkor a második útra már csak a felét fizetjük a teljes árnak. Aki persze csak egy napot van Izmirben nem kell a kártyába beruháznia mert vehető 3, 5 vagy akár 10 utazásra feljogosító kemény jegy is.
Két fajta automata van a peronon. A nagy sz t. Például ha 8.78 lirát fizettünk de csak két megállót utaztunk akkor csak 3.98-at fizetünk, a különbözet visszajár!
Pontos, tiszta, kulturált minden közlekedési eszköz - minden állomáson peronőr vigyáz az utazók biztonságára, segít az eligazodásban, kártyafeltöltésben de ő sípol ha valaki bliccelni próbál..
És ami a legszebb az egész rendszerben hogy minden közlekedési eszköz Made in Turkey 🙂 és minden járművön gyors WiFi is van. (Ata, 2023)

Ata fotója

Izmirben is van hop-on hop-off városnéző busz.

"Izmirben a célállomásra eljuthatunk busszal, metróval és komppal egyaránt. Azt jó előre tudni, hogy mind az utak, mind a tömegközlekedési eszközök nagyon zsúfoltak. A tömegközlekedés igénybevételéhez szükségünk van egy kentkartra, amit nagyon sok helyen megvásárolhatunk." forrás

Étkezés

Ata fotói

Vásárlás

Kemaralti bazárnegyed

A Konak tértől nem távol található a nyüzsgős Kemeralti bazárnegyed. Órákon át lehet itt időzni, és nem válik unalmassá, annyi megbámulnivaló akad. Elképesztő mennyiségű arany ékszer, élelmiszer, fűszerek, eladásra kínált háziállatok stb.

Kizlaragasi karaván szeráj

Ez egy hagyományos, restaurált kereskedő állomás.

Forum Bornova


Szórakozás

Esténként a parti sétányon gyűl össze szinte a fél város, főleg baráti társaságok. Teáznak, dumálgatnak, jól el vannak. Nagy az éjszakai élet az Alsancak óvárosi negyedben is. Itt összpontosul rengeteg kávézó, vendéglő, bár.

Ata fotói

Közbiztonság

Izmir viszonylag jó közbiztonságú város, de azért vannak rázós, lepukkant negyedei. A városközpont és a sűrűn lakott lakónegyedek biztonságosak. Éjszaka azért nem ajánljuk sétálgatni Alsancak és Konak negyedek szűk mellékutcáiban. A nagy kikötő és a vasúti csomópontok körüli utcákban sem tanácsos sokat időzni. Basmane hosteljeinek környéke sem teljesen biztonságos (a nappalt is beleértve). A turisták számára érdekes Kadifekale térségében is körültekintőnek kell lennünk, azaz leginkább nem kell közszemlére tennünk értékeinket. Egyedül éjszaka ne mászkáljunk Izmirben. A józan ész parancsait követő turistának nincs biztonsági tekintetben félnivalója Izmirben.

Polis-hajók - F. András fotója

"Furcsa dolog ez, attól függ milyen szemszögből latjuk. A párom, (aki vérbeli izmiri, vagy törökül izmirli, itt született és az első egyetemet leszámítva itt éli egész életét) ha egy hétnél tovább van Európában vagy Amerikában nem nagyon bírja, vágyik vissza. :) Tehát az ő legnagyobb aggodalma velem kapcsolatban, ha kimegyek az utcára az, hogy az itteni férfiak ne bámuljanak. Sok {szerinte} az öküz, vagyis a szó szerinti fordításban "ökör" itt. Vagy hogy udvariasak legyenek velem a metrón, engedjenek előre [stb]. Mindig meg is kérdezi, ha hazaérek, hogyan zajlott az utazás, illedelmesek voltak-e velem [stb]. Ez számomra elég furcsa volt az elején, hiszen ha Budapesten sétálnék egyedül valószínűleg nem ez lenne a legnagyobb problémám, sokkal inkább az, hogy kirabolnak-e vagy megerőszakolás nélkül hazaérek-e. Az elején elég rendesen meg is ijesztett vele, mondván Izmir nem biztonságos stb. de aztán mikor rájöttem, hogy nála ez "csak" ezeket jelenti, azóta sokkal nyugodtabb vagyok. " forrás

Egyéb hasznos információk

Izmirben van egy tiszteletbeli magyar konzul, Christopher Dologh személyében.

 • Címe: 1479 Sokak No:15 K:4 D:19, Kristal 2 Is Merkezi, Alsancak – Izmir
 • Telefon: 00-90232-422-6233, Mobil: 00-90 532-312-5632
 • E-mail: chris@hungaryconsulizmir.org

Óratorony és Konak tér

A téren lévő óratorony (Saat Kulesi) 1901-ben épült.

Ata fotója

A Konak téren található egy kicsi, a 18. században épült mecset.

Alsancak

Kordonboyu

Fekete szeptember Szmirna történetében avagy görög népírtás?
Kilenc nap 1922 szeptemberében minden bizonnyal tragikus történetként íródik be a város történetbe.
Érdekes tény hogy pár nappal azután hogy a török sereg bevette a többségében görögök lakta várost, óriási tűz ütött ki a főként ortodox görögök és örmények lakta kikötő részen a Kordonon és a hatóságok több napon át nézték hogy szinte megsemmisül ez a városrész és éltérő vélemények szerint mintegy 400 ezer görög és örmény ember halt meg vagy kényszerült elmenekülni a városból.
Nos Görögország szerint a törökök így akartak megszabadulni a legnagyobb lélekszámú nem muszlim lakosságtól a Török Köztársaságban. Az mindenesetre érdekes hogy a muzulmánok lakta Kemeraltiban és Basmaneban nem volt tűz.
Azért is van hogy Izmir tengerparti sétányán többségében modern épületek vannak, kevés régi épület maradt meg a görög negyedből a Kordonon.(Ata)

Ata fotói

Kemeraltı negyed

Ez egy történelmi piaci negyed

Basmane negyed

Ata fotói

Egyéb látnivalók

 • Asansor

 • Hisar mecset

 • Agora szabadtéri múzeum

Alacati

Alacati nagyon szép kisváros. Kedvenc helyünk ott egy török reggeliző volt a Gosina Alacati , ill. a Sarmasik Bache Alacati nevű hely, ahol nagyon finom vacsorát ettünk. A másik város ahova többször ellátogattunk Cesme. Mivel onnan sokkal könnyebb eljutni a félsziget különböző részeibe ( innen indulnak a hajóutak is), ezért érdemesebb lett volna ott szállást foglalni.

Helyi közlekedés:
Két opció van: taxi vagy a dolmus. Ezenkívül persze lehet autót is bérelni, de mi ahogy számoltuk nem jöttünk volna ki jobban és legalább megkíméltük magunkat a török vezetési stílustól.
Az elején, amíg nem tapasztaltuk ki, hogyan járnak a dolmusok többször igénybe vettük a taxit. Mivel hárman voltunk, így megérte főleg, amikor egy messzebbi strandra látogattunk el. A legdrágább, amit fizettünk taxiért kb. 220TL volt, kb. 20-25 perces útért. A hotel hívott nekünk mindig reggel, a strandról visszafelé pedig azt a sofőrt hívtuk, aki elvitt minket első nap, mert ő beszélt angolul és kaptunk tőle névjegykártyát.

Dolmusok indulnak Alacati központjából, az elég egyértelmű. A köztes megállókat fel kell fedezni és szólni, hogy hol szeretnénk leszállni. Alacatiból elmegy a dolmus Cesmébe, onnan pedig pár száz méterre indul a félsziget északi részére, a déli részére pedig a buszpályaudvarról, ami sétálva kb. 10-15 perc. A déli részre ritkábban, kb. fél óránként indultak a dolmusok, de este visszafelé is sokáig járnak, ha jól emlékszem még 11 kor is volt.

Tengerpartok:
Ami érdekes volt számomra, hogy a törökök későn járnak a strandra és korán el is mennek. 11 körül az elsők között voltunk és 6 óra fele már egészen ki is ürült a strand.
A félsziget északi része szelesebb, nagy hullámokkal, melegebb a víz, a déli rész szélvédettebb, viszont sokkal hidegebb a víz, hiszen ez már a nyílt tenger.

Elég sok úgy nevezett beach club van ezen a részen, vagyis ezek a belépős strandok, ahol akár 300 TL is elkérnek. Volt olyan hely, ahol hétköznap 150 TL, de hétvégén/ünnepek alatt már 300 TL volt a belépő. Ezért cserébe napágyat, napernyőt biztosítanak, van mosdó, odajönnek a napágyhoz és kihozzák az ételt-italt, egy helyen egy ital is benne volt az árban. Sajnos a drágább beach clubokba nem lehet ételt/italt bevinni hivatalosan. Ezt volt ahol szigorúbban vették, de volt ahol nem figyelték.

Az első nap a Sol&Mar helyen kötöttünk ki ezt többen is ajánlották. Nem igazán a mi stílusunk volt, túl kiépített, hangos zenével, estefelé bulival.

Nekünk a kedvencünk a Dharma Beach Club volt, itt volt a változó árú belépő és az ételek is picit drágábbak voltak, viszont minden kívánságunkat lesték. Azért tetszett ez mert nagyon hangulatos hely, sokkal természetközelibb és gyönyörű volt itt a tenger.

A déli részen még az Ibonun Yeri nevű helyen voltunk. Ez is egy beach club, ahova csak 40 TL volt a belépő, de nem volt mosdó, hanem a másik beach club mosdóját lehetett használni 10TL-ért/vagy ingyen ha fogyasztott valaki, de sajnos ott az ételek minősége és választéka sem volt túl jó.

Északi részen: Ilica Beach-en, Palmiye Beach-en jártunk még.
Minden strandon lehet bérelni egyébként napágyat, napernyőt kb. 60-70 TL-ért. Mindegyik strandról, ahol jártunk hagytam reviewt googleben, így meg tudjátok ott is nézni.
Ezenkívül voltunk egy hajóúton, ami Cesmeből indult. Mindegyik társaság ugyan azokra a helyekre megy, mi a Poseidon hajót választottuk. 200 TL fizettünk, amiért cserébe kb. 6 órás utat kaptunk ebéddel. Több helyen megálltunk, ahol szintén gyönyörű volt a víz. Mi teljesen elégedettek voltunk az úttal.

Nyelvi akadályok/ internet:Angolul nem nagyon beszélnek az emberek, de pár alap szóval egészen el lehet kommunikálni, ill. fordítóval. Mi vettünk a Türk Telekomnál sim kártyát, így volt internetünk, ami elég hasznos. Kell hozzá vinni viszont útlevelet, nem elég a másolat, vagy fotó róla.

Ételek: Én szeretem a török konyha ízeit, viszont főleg húsos ételeik vannak, meg persze halból is van választék. Az előételek közül a vegetáriánusok is bőven tudnak válogatni. Nagyon sokféle és finom saláta van az éttermekben , sokszor alapból hoznak az étel mellé, így szerencsére zöldségből nem volt hiány. Az adagok nagyon nagyok, így mi hárman (lányok) mindig osztozkodtunk, mindig kevesebbet kertünk és így is volt, hogy alig bírtuk megenni.

Utólag/közben megtudtuk, hogy ez az elit török nyaralóövezet. Ez az árakon érződött azért. Törökország délebbi részeihez képest valamivel drágább volt, de még így is kedvezőbb a nyugati országokhoz képest. Nagyon kevés külföldivel találkoztunk, az egyik étteremben mondták is, hogy most találkoznak először magyar nyaralókkal.

Olvasmányos linkek

"Egész Izmirben naponta ötször egy kántálást hallhatunk a hangszórókból, amelyeket magasan a város minaretjeibe helyeznek, hogy imára szólítsa a hívőket. Izmir Törökország Égei-tengeri vidékén helyezkedik el. Itt keltek életre Homérosz legendái és hősei. Törökország lakosságának durván egyharmada él ezen a területen, mivel itt általában magasabbak a jövedelmek és nyugatiasabb az életmód, mint az ország többi részén.
Csodálatos hely ez az Izmir. Itt megtalálható minden. Régi, muzulmán, keresztény, modern... Évszázadokig Szmirnaként (ami talán az itt honos mirhacserjékről kapta a nevét) ismerték szerte a világban, mint megtudtuk Homérosz szülőhelye, Törökország harmadik legnagyobb városa, innen indultak útra Európa felé a keleti csemegékkel megrakott hajók is. A település számtalan súlyos földrengést szenvedett el.

A városban érdemesnek tartják megtekinteni a római agórát. Az agóra a római kori Szmirna központi piacának jelenlegi maradványai körülbelül az i.sz. 2. sz.-ból származnak. Ugyan nem volt a program része, de hazaindulásunk napján még elszaladtunk megnézni. Kár lett volna úgy elbúcsúzni Izmirtől, hogy kihagyjuk ezt a látványosságot. Ezen a helyen számos szép korinthoszi oszlop áll, amelyeknek még mindig igen jó állapotban vannak az oszlopfői is, valamint több boltív és egy bazilika részlete adja meg egy római város hangulatát. Igaz renoválás miatt nem volt különösebben élvezhető, de "kipipáltuk". Az agórától hazafelé nem a megszokott turistaútvonalon mentünk vissza a szállásunkra, hanem betévedtünk egy török lakónegyed "sűrűjébe". Volt itt minden, csodálkozó török férfi, bátor török férfi, teázó/sziesztázó férfi, kereskedő férfi a lényeg, hogy mind férfi. Egy angolul kimondottan jól beszélő, kedves, de igen ritkás fogazatú úriember még mesélt is egy épületről. Ez a kis kitérőnk csodálatos befejezése volt egyhetes utunknak.

Izmir egyik legkülönlegesebb látnivalói közé tartozik a Kemeralti (bazár). Sokan elveszhetnek a bazár óriási kínálatában, a bőráruk, az ékszerek, a kerámiák, a fűszerek és természetesen a kézzel szőtt szőnyegek tömkelegében. A bazárban szemrebbenés nélkül kell alkudni! Meg is lepődnek az árusok egyébként, ha az első, általuk mondott árra valaki gyanútlanul rábólint. Ez az összeg ugyanis akár a normál ár ötszöröse is lehet. Az árusok legtöbbje imádja ezt a játékot. Izmir óvárosa Konak, innen az óratorony neve: Konaki óratorony. 1901-ben épült, amely Izmir jelképe. Ez egyike volt az 58, oszmán korszakban épült óratoronynak, amivel a törököket az európai pontosságra próbálták szoktatni. Díszes épülete erős ellentétben van a mellette meghúzódó aprócska Konak dzsámi kimondott egyszerűségével. Itt kisebb ijedelemben volt részünk, mert a kellemetlen esős időben és a bazár útvesztőiben a lányoknak nem sikerült a megbeszélt időre a találkahelyre érniük.

Voltunk mecsetben is. Természetesen figyeltünk arra, hogy elkerüljük az imaidőt, az imaterembe lépés előtt levettük a cipőnket (sajnos már itt is egy zárható kis rekeszbe kellett elhelyezni a cipőket, pedig régen ez sem így volt), térdünket és vállunkat betakartuk (ez mondjuk a hűvös, esős idő miatt nem volt probléma), vittünk fejkendőket, de nem kellett az imateremben használjuk. A mecset imaterme a tér felemelő érzetét kelti a látogatókban. Az iszlám tiltja az élőlények ábrázolását a mecsetekben, emiatt sehol sem láthattunk szobrokat vagy figuratív ábrázolást. A férfiak és a nők külön imádkoznak. A nők gyakran függönnyel elkerített részen vagy karzaton tartózkodnak.

A látogatóknak tanácsos elkerülni a hét legfontosabb istentiszteletét, a pénteken 13 órakor tartott prédikációt. Nekünk nem sikerült. A szabad programunk alkalmával éppen arra az időre beszéltünk meg ebédidőt a lányokkal. Megtapasztaltuk, hogy miért tanácsolja elkerülni az útikönyv ezt az imaidőt. A bazár utcái járhatatlanok lesznek, mindenütt saját szőnyegén térdelő, imádkozó, hajladozó férfiak sokaságával találkoztunk. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

Ata fotói

Saat Kulesi (Óratorony) - F. András fotója

Vissza az elejére


Kommentek

KötőnéBaj Edit, 2019. 04. 26. 22:47
Csodálatos. Imádom. Nagyon kedves emberek élnek ebben a városban.
Nem tudom Aliaga város negyed/ kerület /
Emberek itt szegénységben élnek?


Balla Erzsébet, 2019. 04. 18. 11:22
cok, gülden, , harika, tesekkür ederim.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Isztambulba Repülőjegyek Isztambulba
Olcsó repülőjegyek Isztambulba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes