ÚTIKRITIKA.HU / Izmir

Izmir

Izmir dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óratorony és Konak tér | Alsancak | Kordonboyu | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Izmir - utazás és nyaralás

Izmir dióhéjban

 • Izmir Törökország harmadik legnagyobb városa, 3 milliós a lakossága (2021), egyes források szerint 4 millió. Izmir Törökország nyugati részén, az Égei-tenger középső részén, a parton fekszik. Izmir a második legnagyobb török kikötőváros (Isztambul az első).
 • Látványos nevezetességei nincsenek. A turista számára inkább azért lehet érdekes a nagyváros, mert lenyűgözően modern és élettel teli. Jobban hasonlít egy jellegzetes mediterrán európai városra, mint más török városokra.
 • Izmir lakói a törökök átlagához képest nagyon világiasak, modern gondolkodásúak. A konzervatívabb török városokban rosszalló véleménnyel vannak az izmiriekről, és a városra azt mondják, hogy "nem moszlim" (Gavur Izmir).
 • Ephesus világhírű görög romváros Izmirtől 45-55 percre van autóval.

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. A parti sétány (Kordon) esténként a vibrálás, mozgalmasság
 2. A széles sugárutak méltóságteljessége
 3. A Gazi Kadinlar nevű utca péntek esti nyüzsgése
 4. Izmir központja, a Konak érdekes
 5. A Konak metróállomáshoz közeli Régészeti Múzeum és a Basmane metrómegállóhoz közeli kulturális parkban lévő művészeti és történeti múzeum
 6. Az Agora szabadtéri múzeum nagyon egyedi 

Nem tetszett

 1. A Konak téren túl sok a galamb és az ebből eredeztető maradványtartalom
 2. Nyáron a kíméletlen hőség

Vélemények

"Az Izmiri kikötésnél a várossal való ismerkedést magunk szerveztük meg. Közvetlenül a kikötő kijáratánál van egy pénzautomata, és ott kivettünk pénzt török lírában. Naná, hogy a kikötő kijáratánál ott vár rengeteg taxi. Persze alkudozni kellet a viteldíjról és hát támponttal nem rendelkeztünk. A bazárba vitettük magunkat. Hű, ez egy hatalmas bazár, és más mint az isztambuli bazár. Az isztambuli szinte teljesen turistás, itt viszont a helyiek vásárolnak mindenfélét saját szükségletre. Tehát nem csak szuveníreket, aranyat árulnak, hanem háztartási szükségletekre való árukat is. Szóval ez hitelesebb. Nagyon mozgalmas hely. Jó sok időt eltöltöttünk ott, mert Izmirnek nincsenek olyan klasszikus turista nevezetességei, amik kihagyhatatlanok." (Ló, 2015)

Megközelítés

Repülés

Bécsből van közvetlen repülőjárat Izmirbe.

Hajóút megállója

Busz

Isztambul és Izmir között a buszozás kb. 9 órát vesz igénybe (560 kilométer, többnyire autópálya). Amúgy Izmir és Isztambul között nincs komp vagy menetrend szerint közlekedő hajós összeköttetés.

Szállás

Konak és Basmane negyedben van a hotelek többsége. Konak hoteljei drágábbak, mert tengerpartiak vagy tengerparthoz közel esők. Persze a környék kellemes. Basmane negyedben a hotelek olcsóbbak, de késő este nem annyira jó a biztonságérzet.

Közlekedés

Izmirben is van hop-on hop-off városnéző busz.

"Izmirben a célállomásra eljuthatunk busszal, metróval és komppal egyaránt. Azt jó előre tudni, hogy mind az utak, mind a tömegközlekedési eszközök nagyon zsúfoltak. A tömegközlekedés igénybevételéhez szükségünk van egy kentkartra, amit nagyon sok helyen megvásárolhatunk." forrás

Étkezés

Vásárlás

Kemaralti bazárnegyed

A Konak tértől nem távol található a nyüzsgős Kemeralti bazárnegyed. Órákon át lehet itt időzni, és nem válik unalmassá, annyi megbámulnivaló akad. Elképesztő mennyiségű arany ékszer, élelmiszer, fűszerek, eladásra kínált háziállatok stb.

Kizlaragasi karaván szeráj

Ez egy hagyományos, restaurált kereskedő állomás.

Forum Bornova

Szórakozás

Esténként a parti sétányon gyűl össze szinte a fél város, főleg baráti társaságok. Teáznak, dumálgatnak, jól el vannak. Nagy az éjszakai élet az Alsancak óvárosi negyedben is. Itt összpontosul rengeteg kávézó, vendéglő, bár.

Közbiztonság

Izmir viszonylag jó közbiztonságú város, de azért vannak rázós, lepukkant negyedei. A városközpont és a sűrűn lakott lakónegyedek biztonságosak. Éjszaka azért nem ajánljuk sétálgatni Alsancak és Konak negyedek szűk mellékutcáiban. A nagy kikötő és a vasúti csomópontok körüli utcákban sem tanácsos sokat időzni. Basmane hosteljeinek környéke sem teljesen biztonságos (a nappalt is beleértve). A turisták számára érdekes Kadifekale térségében is körültekintőnek kell lennünk, azaz leginkább nem kell közszemlére tennünk értékeinket. Egyedül éjszaka ne mászkáljunk Izmirben. A józan ész parancsait követő turistának nincs biztonsági tekintetben félnivalója Izmirben.

"Furcsa dolog ez, attól függ milyen szemszögből latjuk. A párom, (aki vérbeli izmiri, vagy törökül izmirli, itt született és az első egyetemet leszámítva itt éli egész életét) ha egy hétnél tovább van Európában vagy Amerikában nem nagyon bírja, vágyik vissza. :) Tehát az ő legnagyobb aggodalma velem kapcsolatban, ha kimegyek az utcára az, hogy az itteni férfiak ne bámuljanak. Sok {szerinte} az öküz, vagyis a szó szerinti fordításban "ökör" itt. Vagy hogy udvariasak legyenek velem a metrón, engedjenek előre [stb]. Mindig meg is kérdezi, ha hazaérek, hogyan zajlott az utazás, illedelmesek voltak-e velem [stb]. Ez számomra elég furcsa volt az elején, hiszen ha Budapesten sétálnék egyedül valószínűleg nem ez lenne a legnagyobb problémám, sokkal inkább az, hogy kirabolnak-e vagy megerőszakolás nélkül hazaérek-e. Az elején elég rendesen meg is ijesztett vele, mondván Izmir nem biztonságos stb. de aztán mikor rájöttem, hogy nála ez "csak" ezeket jelenti, azóta sokkal nyugodtabb vagyok. (2011)" forrás

Egyéb hasznos információk

Izmirben van egy tiszteletbeli magyar konzul, Christopher Dologh személyében.

 • Címe: 1479 Sokak No:15 K:4 D:19, Kristal 2 Is Merkezi, Alsancak – Izmir
 • Telefon: 00-90232-422-6233, Mobil: 00-90 532-312-5632
 • E-mail: chris@hungaryconsulizmir.org

Óratorony és Konak tér

A téren lévő óratorony (Saat Kulesi) 1901-ben épült.

A Konak téren található egy kicsi, a 18. században épült mecset.

Alsancak

Kordonboyu

Egyéb látnivalók

 • Asansor

 • Hisar mecset

 • Agora szabadtéri múzeum

Olvasmányos linkek

"Egész Izmirben naponta ötször egy kántálást hallhatunk a hangszórókból, amelyeket magasan a város minaretjeibe helyeznek, hogy imára szólítsa a hívőket. Izmir Törökország Égei-tengeri vidékén helyezkedik el. Itt keltek életre Homérosz legendái és hősei. Törökország lakosságának durván egyharmada él ezen a területen, mivel itt általában magasabbak a jövedelmek és nyugatiasabb az életmód, mint az ország többi részén.
Csodálatos hely ez az Izmir. Itt megtalálható minden. Régi, muzulmán, keresztény, modern... Évszázadokig Szmirnaként (ami talán az itt honos mirhacserjékről kapta a nevét) ismerték szerte a világban, mint megtudtuk Homérosz szülőhelye, Törökország harmadik legnagyobb városa, innen indultak útra Európa felé a keleti csemegékkel megrakott hajók is. A település számtalan súlyos földrengést szenvedett el.

A városban érdemesnek tartják megtekinteni a római agórát. Az agóra a római kori Szmirna központi piacának jelenlegi maradványai körülbelül az i.sz. 2. sz.-ból származnak. Ugyan nem volt a program része, de hazaindulásunk napján még elszaladtunk megnézni. Kár lett volna úgy elbúcsúzni Izmirtől, hogy kihagyjuk ezt a látványosságot. Ezen a helyen számos szép korinthoszi oszlop áll, amelyeknek még mindig igen jó állapotban vannak az oszlopfői is, valamint több boltív és egy bazilika részlete adja meg egy római város hangulatát. Igaz renoválás miatt nem volt különösebben élvezhető, de "kipipáltuk". Az agórától hazafelé nem a megszokott turistaútvonalon mentünk vissza a szállásunkra, hanem betévedtünk egy török lakónegyed "sűrűjébe". Volt itt minden, csodálkozó török férfi, bátor török férfi, teázó/sziesztázó férfi, kereskedő férfi a lényeg, hogy mind férfi. Egy angolul kimondottan jól beszélő, kedves, de igen ritkás fogazatú úriember még mesélt is egy épületről. Ez a kis kitérőnk csodálatos befejezése volt egyhetes utunknak.

Izmir egyik legkülönlegesebb látnivalói közé tartozik a Kemeralti (bazár). Sokan elveszhetnek a bazár óriási kínálatában, a bőráruk, az ékszerek, a kerámiák, a fűszerek és természetesen a kézzel szőtt szőnyegek tömkelegében. A bazárban szemrebbenés nélkül kell alkudni! Meg is lepődnek az árusok egyébként, ha az első, általuk mondott árra valaki gyanútlanul rábólint. Ez az összeg ugyanis akár a normál ár ötszöröse is lehet. Az árusok legtöbbje imádja ezt a játékot. Izmir óvárosa Konak, innen az óratorony neve: Konaki óratorony. 1901-ben épült, amely Izmir jelképe. Ez egyike volt az 58, oszmán korszakban épült óratoronynak, amivel a törököket az európai pontosságra próbálták szoktatni. Díszes épülete erős ellentétben van a mellette meghúzódó aprócska Konak dzsámi kimondott egyszerűségével. Itt kisebb ijedelemben volt részünk, mert a kellemetlen esős időben és a bazár útvesztőiben a lányoknak nem sikerült a megbeszélt időre a találkahelyre érniük.

Voltunk mecsetben is. Természetesen figyeltünk arra, hogy elkerüljük az imaidőt, az imaterembe lépés előtt levettük a cipőnket (sajnos már itt is egy zárható kis rekeszbe kellett elhelyezni a cipőket, pedig régen ez sem így volt), térdünket és vállunkat betakartuk (ez mondjuk a hűvös, esős idő miatt nem volt probléma), vittünk fejkendőket, de nem kellett az imateremben használjuk. A mecset imaterme a tér felemelő érzetét kelti a látogatókban. Az iszlám tiltja az élőlények ábrázolását a mecsetekben, emiatt sehol sem láthattunk szobrokat vagy figuratív ábrázolást. A férfiak és a nők külön imádkoznak. A nők gyakran függönnyel elkerített részen vagy karzaton tartózkodnak.

A látogatóknak tanácsos elkerülni a hét legfontosabb istentiszteletét, a pénteken 13 órakor tartott prédikációt. Nekünk nem sikerült. A szabad programunk alkalmával éppen arra az időre beszéltünk meg ebédidőt a lányokkal. Megtapasztaltuk, hogy miért tanácsolja elkerülni az útikönyv ezt az imaidőt. A bazár utcái járhatatlanok lesznek, mindenütt saját szőnyegén térdelő, imádkozó, hajladozó férfiak sokaságával találkoztunk. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

KötőnéBaj Edit, 2019. 04. 26. 22:47
Csodálatos. Imádom. Nagyon kedves emberek élnek ebben a városban.
Nem tudom Aliaga város negyed/ kerület /
Emberek itt szegénységben élnek?


Balla Erzsébet, 2019. 04. 18. 11:22
cok, gülden, , harika, tesekkür ederim.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Isztambulba Repülőjegyek Isztambulba
Olcsó repülőjegyek Isztambulba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS