ÚTIKRITIKA.HU / Fethiye


hirdetes

útikritikák


Fethiye

Fethiyeről dióhéjban|Vélemények|Tetszett&Nem tetszett|Klíma| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés|Vásárlás|Szórakozás| Strandok|Líkiai szarkofágok| Látnivalók|Programlehetőségek| Fotóegyveleg

.

Ata fotója

Fethiyéről dióhéjban

Lakosság (2024-ben): közel 73,000

A Földközi-tenger parti, pontosabban Lykia-partvidéki Fethiye egy nyaraló város, nagyon nemzetközi jelleggel.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Érdekes volt látni közutakon szarkofágokat. Ilyen nincs sehol máshol a világon! 

2. Kellemes a parti promenád

Ata fotója

Nem tetszett

1. Az óvároson kívül alig van török specialitásokat kínáló étterem. A legtöbb étteremben szokványos nemzetközi ételeket lehet enni. 

Vélemények

,, A város tengerpartja kavicsos, de nem az a kellemetlen fajta. A környéken a nyugágybérlés egyszerű: amelyik hotel, étterem vagy bár területen tartózkodsz, ott fogyassz legalább egy vizet. Ennyi. (Horvátországban volt, hogy egy napernyőért 3000 forintnak megfelelő kunát kértek egy napra).

Szóval a tengerpartok nyugisak, inkább a helyiek lazulgatnak. Ez egyébként hamar egyértelművé is vált, itt többségében törökökkel találkozik az ember. A nagyobb és frekventáltabb városokban több brit és kevés német, de a török nyaralók mennyisége nem elhanyagolható, ezért is hasonlítottam össze – elég egyszerű, magyar gondolkodással – a Balatonnal, mert az a mi riviéránk.

Fethiye tökéletes, mert minden megtalálható. Aki bulira vágyik, mehet táncolni; aki előzenét hallgatna, egy ital mellett megteheti; és aki lazulna egy kicsit, az beülhet egy sisha bárba a haverokkal vagy a családdal. Pont ahogy mi is tettük. És ott, az elképesztő méretű jurtában jöttünk rá, hogy Törökország olcsó. Több órán keresztül vízipipáztunk, fogyasztottunk, sőt, még ettünk is. A végén néhány ezer forintnak megfelelő lírát fizettünk.

Érdemes megjegyezni: Fethiyében lírával tudtok fizetni.
Azért emelem ki, mert utazásunk előtt sok helyen olvastam, hogy a török líra mellett eurót és dollárt is elfogadnak. Ott tartózkodásunk alatt nem találtunk helyet, ahol lírán kívül mást is elfogadtak volna, kivételek a fakultatív programok esetében.

Nagyon fontos: mindig ellenőrizzétek, hogy milyen bankautomatát vesztek igénybe. Egyikőnk készpénzlevétel után, vacsora közben tapasztalta, hogy egy olasz cég vesz le a számlájáról pénzt. Persze azonnal felvette a kapcsolatot a magyar ügyintézőkkel és letiltotta a kártyát, de a felesleges idegeskedés és utánajárás elkerülése érdekében légy óvatos. Ha bármi furát tapasztalsz az automata környékén, vagy nincs jó megérzésed, inkább válassz más lehetőséget.

Összességében csak ajánlani tudom Fethiyét és környékét. A környezet, az emberek, a kultúra és nem utolsó sorban a rendkívüli olcsósága és közelsége teszi az egyik legjobb nyári célponttá. "(2019) forrás

Klíma

Fethiye klímája szubtropikus, mediterrán jellegű forró, száraz nyarakkal és enyhe telekkel. Telente esetenként előfordulnak heves viharok.

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Golden Moon Hotel

4 csillagos: Alesta Yacht Hotel

5 csillagos: Hillside Beach Club

Helyi közlekedés

Dolmusz

A dolmuszok kisebb, klimatizált buszok, amelyek a város különböző pontjairól és az üdülőhelyekről indulnak, és általában nincs meghatározott menetrendjük. Ahelyett, hogy menetrend szerint közlekednének, a dolmuszok akkor indulnak, amikor megtelnek az utasokkal, és a sofőrnek úgy tűnik, hogy elég utas szállt fel, hogy megtérüljön a járat.

Az utasoknak nem kell előre foglalniuk a dolmuszt, hanem csak az út mentén kell megállniuk, hogy felkérjék a dolmuszot. Az út mentén található dolmusz-állomásokon a turisták a kívánt úti célt megnevezve állhatnak meg a dolmuszra szállni. Az árak általában előre meghatározottak, és a sofőrnek az utazás végén kell fizetni a jegyeket.

A dolmuszok a városban és a környező területeken történő utazásra is ideálisak, így a látogatók számára könnyen elérhetőek a strandok, az üzletek, a piacok és a turisztikai látnivalók. A dolmuszok azonban nem biztos, hogy kényelmesek vagy gyorsak, és időbe telhet, mire megtelnek az utasokkal, hogy elinduljanak. Azok számára, akik sürgős vagy hosszabb távolságokra utaznak, más közlekedési lehetőségeket érdemes megfontolni.

Hajó

A város kikötőjéből és a környező településekről különböző hajókirándulások indulnak, amelyek az egész területet lefedik, beleértve az Olüdeniz strandot, a Kelebekler-völgyet, a Gemiler-szigetet és a Kekova tengerparti nemzeti parkot is. Emellett a hajók széles választékát kínálják, beleértve a kisebb csónakoktól a nagyobb kereskedelmi hajókig, amelyek megfelelnek a különböző igényeknek és költségvetéseknek.

A hajókirándulások általában teljes kényelmet és szórakozást kínálnak, beleértve a kényelmes napozóágyakat, a finom ételeket és az italokat, valamint a vizes sportokat is, mint például a búvárkodás, a sznorkelling és a vízisí. A hajózás így ideális lehetőséget kínál a látogatók számára, hogy eltöltsék a napot a tengeren, és élvezhessék a csodálatos kilátást a Fethiye környéki tengerre.

A hajózás azonban lehet drága, és időbe telhet, mire elérjük a kívánt úti célt. Ha a látogatók szeretnék az üdülőhelyeket és a városi látnivalókat meglátogatni, a hajózás nem mindig a leghatékonyabb közlekedési mód. Azonban, ha a látogatók élvezni szeretnék a tengeri életet, a hajózás egy fantasztikus módja lehet annak, hogy felfedezzék a Fethiye környéki tengerpartot és szépségeit.

Ata fotója

Étkezés

Fethiye-ben a legtöbb étterem a promenád mentén található, a Marina és a Calis közötti teljes szakaszon. 

Az éttermekben az étlapok általában angol és német nyelven is elérhetők, ami megkönnyíti a turisták számára az ételek és az italok kiválasztását. Az éttermek kínálata általában sokféle lehet, beleértve a helyi török ételeket, a mediterrán konyhát és a nemzetközi konyhákat is.

Az éttermekben az árak általában elfogadhatóak, és a látogatók ételeket és italokat találhatnak, amelyek megfelelnek a különböző költségvetéseknek. Azonban, mint minden turisztikai célpont esetében, az árak a fő turisztikai területeken általában magasabbak lehetnek, mint a távolabb eső területeken.

Borravaló adása Törökországban egy hagyományos szokás, de nem kötelező. Általában az éttermekben az árak tartalmazzák a szervizdíjat, de ha elégedettek voltak a szolgáltatással, akkor az étel és az ital árához hozzáadhatnak egy kis borravalót. Általában 5-10% az elfogadott mérték a borravaló adására.

Köfte - Ata fotói

Ata fotói

Vásárlás

A belvárosban van egy kétemeletes bevásárlóközpont (Ersata Fethiye) főleg török árukkal. A belváros tele van boltokkal, bazárokkal. 

Ata fotói

Központi piac

Az én személyes véleményem az, hogy egy adott kultúrát, egy adott népet csakis a piacon keresztül lehet megismerni. Fethiye hatalmas piaccal rendelkezik ami kedden is várja a látogatókat, de aki nem bírja a meleget, az hagyja ki ezt a programot, mert az időjárástól függően a ponyvák és sátrak alatt tikkasztó hőség lehet. Ha már ott vagytok, engedjétek el magatokat, mert érhetnek váratlan helyzetek; mint például amikor oda ugrott hozzám egy török árus, és kérdés nélkül benyúlva az ingem alá, bekente citromaromával az egész mellkasomat az egészségem megóvása érdekében. A kereskedők aranyosak, lépten-nyomon teával és üdítővel kínáltak minket, vásárlástól függetlenül. Alkudozni lehet, mi több, illik. Vásárlási- és étkezési lehetőség is rengeteg van, itt is törekedjünk arra, hogy a helyi ételeket kóstoljuk meg.

Az egész országra jellemző, hogy a frissen facsart gyümölcslevek nagyon olcsóak. (2019) forrás


Halpiac

A városban található halpiac híres arról, hogy a legfrissebb és legjobb minőségű tengeri ételeket kínálja az egész területen.

A Fethiye-i halpiac a város fő piaca, és széles választékot kínál a friss halakból, kagylókból, rákokból és más tengeri herkentyűkből. A piac minden nap reggel nyitva áll, és általában délután 2 óráig tart. Azonban a pontos nyitvatartási idők változhatnak az évszaktól és a piaci kereslet változásaitól függően.

A piac tele van élettel, színekkel és zajokkal, és a látogatók számára egy autentikus török élményt kínál. Az árusok általában nagyon barátságosak és segítőkészek, és szívesen mutatják meg a legjobb és legfrissebb tengeri ételeket a vevőknek.

Az árak a halpiacokon általában kedvezőek, és a látogatók számára lehetőségük van alkudni az árakon. A piac nem csak a halakra és tengeri herkentyűkre korlátozódik, hanem számos más termék is kapható, például friss gyümölcsök, zöldségek és helyi kézműves termékek.

Ata fotói

Szórakozás

A legtöbb bár az Atatürk Boulevard és a Carsi Cadessi között található. Az éjszakai élet szempontjából még a Calis Beach környéke méltó a figyelemre.

Koktélbárok - Ata fotója

Strandok

Közvetlenül Fethiye városában a Calis Beach és a városközpont körüli strandklubok az érdekesek. A többi strand a városon kívül található.

Calis Beach

Calis Beach egy hosszú homokos tengerpart Fethiye-ben, Törökországban. Az üdülőhely ideális a családok és a pihenni vágyó turisták számára, akik élvezni szeretnék a tengerparti nyaralás nyújtotta kényelmet és kikapcsolódást.

A homokos tengerpart több kilométer hosszú, és finom homokkal borított. A part mentén sétálva találhatók az üzletek, éttermek, bárok és kávézók, ahol az emberek kényelmesen eltölthetik az időt a tengerparton.

Ata fotója

A tengerpartot azonban nem csak napozásra és pihenésre használják, hanem számos vízi sport tevékenységet is kínálnak. A látogatók élvezhetik a jet-ski, a vízisí, a búvárkodás, a snorkelling és a parasailing élményeit is. A Calis Beach különösen híres az esti naplemente miatt, amelyet a látogatók a parton élvezhetnek.

A Calis Beach általában csendes és nyugodt, de azonban a turisztikai idény alatt több embert lehet látni, ami azt jelenti, hogy a parton található üzletek és szolgáltatások zsúfoltabbak lehetnek. Azonban a part hossza miatt az emberek megtalálhatják a maguk számára ideális helyet.

Strandklubok (Help Beach és a Yacht Club)

Fethiye több strandklubbal is rendelkezik, köztük a Help Beach és a Yacht Club. Ezek a strandklubok különféle szolgáltatásokat kínálnak, és lehetővé teszik a látogatók számára, hogy élvezhessék a tengerparti életet, a pihenést, a szórakozást és a vízi sportokat.

A Help Beach egy népszerű strandklub Fethiye-ben, amely kiváló lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy élvezhessék a homokos tengerpartot és a mediterrán napsütést. A Help Beach egy tengerparti bár és étterem kombinációja, és számos kényelmes napozóágyat és ernyőt kínál, ahol a látogatók pihenhetnek, napozhatnak és élvezhetik a strand látványát. Az étterem és a bár széles választékát kínálja a helyi török ételeknek, valamint nemzetközi ételeknek és italoknak is.

A Yacht Club egy másik népszerű strandklub Fethiye-ben, amely exkluzívabb és luxusabb környezetet kínál a látogatóknak. A klub elegáns éttermet és bárt kínál, amelyek csodálatos kilátást nyújtanak a tengerre, valamint kényelmes napozóágyakat és ernyőket a homokos tengerparton. A klub különféle szolgáltatásokat kínál a látogatóknak, beleértve a vízi sportokat, mint például a jetski, a búvárkodás és a vízisí.

Mind a Help Beach, mind a Yacht Club kényelmes környezetet kínálnak a látogatóknak, ahol élvezhetik a homokos tengerpartot és a mediterrán életstílust. Az árak általában magasabbak lehetnek, mint a közönséges strandokon, de az exkluzív szolgáltatások, a fantasztikus kilátás és az elegáns környezet miatt érdemes lehet kipróbálni.

Boncuklu Koyu

Boncuklu Koyu egy eldugott, természetes szépségű tengerpart kb. 10 km-re Fethiye városközpontjától. A homokos tengerpart a kristálytiszta tengerrel és a zöld hegyekkel ölelt, és a nyugalom és a csend helye, ahol a látogatók elvonulhatnak a városi nyüzsgésből.

A Boncuklu Koyu strand kicsi és meglehetősen eldugott, de ez a varázsának is része. A part mentén nincsenek boltok és éttermek, így a látogatók magukkal hozhatnak élelmiszert és italokat, vagy pedig Fethiye városközpontjában vásárolhatnak be előtte.

A tengerparton nem kínálnak számos turisztikai szolgáltatást, de ez lehetőséget ad arra, hogy az emberek élvezzék a természetet és a nyugalmat, és eltöltsenek egy csendes, pihentető napot a tengerparton. A homokos tengerpart kiváló lehetőséget kínál a napozásra és a fürdőzésre, valamint a vízi sportokra, mint például a kajakozás, a szörfözés és a búvárkodás.

sz. b. fotója

A Boncuklu Koyu strand környékén található néhány túraútvonal és kilátópont, ahonnan a látogatók szép kilátást élvezhetnek a tengerre és a környező zöld hegyekre. A tengerpart és a környező területek is megőrizték természetes szépségüket, és nem került sor nagyobb építkezésekre vagy fejlesztésekre.

Ölüdeniz Beach

Ölüdeniz Beach  Fethiye városától kb. 12 km-re nyugatra található. A homokos tengerpart az Egei-tenger és a Taurus-hegység között található, amelyek szépsége és lenyűgöző tájai miatt népszerű turistalátványosság.

Az Ölüdeniz Beach egy gyönyörű természetes lagúna, amely kristálytiszta, kék színű vízzel és lenyűgöző látványosságokkal rendelkezik. A tengerpart homokos, és körülötte számos szikla és fenyves található, amelyek hűvös árnyékot biztosítanak a látogatóknak.

Az Ölüdeniz Beach híres a siklóernyőzésről is, amely Törökország egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenysége. A siklóernyőzés magas hegyről történő ejtőernyős ugrást jelent, amely után a siklóernyősök a tengerpartra szállnak le. A tengerparton található bárok és éttermek széles választékát kínálják a látogatóknak, akik megpihenhetnek és élvezhetik a lenyűgöző kilátást a tengerre és a hegyekre.

Az Ölüdeniz Beach elérhető Fethiye központjából autóval, taxival vagy dolmuszokkal is. A dolmuszok Fethiye belvárosából és a környező üdülőhelyekből közlekednek rendszeresen Ölüdeniz Beachre. Az út kb. 20-30 percig tart, és lenyűgöző kilátást kínál a Taurus-hegységre és az Ölüdeniz Beachre.

j. g. fotója

Butterfly Valley

Butterfly Valley (Lepkeszoros) Fethiye városának közelében található, kb. 30 perces hajóútra Fethiye vagy Oludeniz tengerpartjaitól. A Butterfly Valley egy természetvédelmi terület, amely híres a lenyűgöző szépségű, színes pillangóiról és a természetes szépségéről.

A Butterfly Valley egy meredek sziklafalak közé zárt völgy, amelyben kristálytiszta patak folyik. A völgy magas sziklafalai és zöld növényzete miatt a látvány lenyűgöző. A völgyben található homokos tengerpart környékén számos kemping és étterem található, így a látogatók több napot is eltölthetnek itt, és élvezhetik a természet csodáit.

A Butterfly Valley-t leginkább hajóval lehet megközelíteni, amelyek rendszeresen indulnak a környékbeli kikötőkből. A hajóutak során a látogatók gyönyörű kilátást élvezhetnek a part menti sziklákra és a lenyűgöző tájra. A hajóút a völgybe vezet, és lehetőséget ad arra, hogy közelebbről is megfigyeljük a pillangókat és a természetes környezetüket.

A Butterfly Valley számos szabadidős tevékenységet kínál, mint például a túrázás, a hegyi kerékpározás és a sziklamászás. Azonban, mivel a terület egy természetvédelmi terület, fontos betartani a szabályokat és a helyi törvényeket, valamint ügyelni a völgy és az élővilág megóvására.

Líkiai szarkofágok

A Líkiai szarkofágok Törökországban, a Líkiai régióban találhatók. Ez a régió az ókori Líkia területének felel meg, amely a nyugati és dél-nyugati partvidék területére terjedt ki.

A Líkiai szarkofágok olyan síremlékek, amelyeket a Líkiai régióban élő emberek használtak a halottak eltemetésére. A szarkofágok kőből készültek, és nagyon részletes faragással rendelkeznek, amelyek bemutatják az ókori görög és római mitológiákat, valamint a helyi Líkiai kultúrát.

A Líkiai szarkofágokat gyakran a temetkezési helyek vagy a templomok közelében találják, és számos szép szarkofágot lehet látni a helyi múzeumokban is. A legszebb és legismertebb Líkiai szarkofágokat a Kaş és Demre (Myra) városok közötti területen találjuk, amelynek neve az úgynevezett "szarkofág-sor".

A Líkiai szarkofágok a Líkiai régió jelentős művészeti és történelmi örökségét jelentik, és jelzik a régió kulturális sokszínűségét és gazdagságát. Az ókori Líkiaiakat számos különböző kultúra befolyásolta, és ez a sokszínűség jól látható a szarkofágokon is, amelyek bemutatják a görög és a római mítoszokat, valamint a helyi Líkiai kultúra jellemzőit.

A Líkiai szarkofágok sok turista számára fontos látványosságok Törökországban, és sokan érkeznek ide, hogy csodálják a lenyűgöző faragásokat és megismerjék a régió gazdag történelmét és kultúráját.

A Líkiai szarkofágok Törökország délnyugati részén, a Líkiai régióban találhatók. Fethiye városa azonban közel van a Líkiai szarkofágok néhány híres helyszínéhez.

A Kaş városában található Líkiai szarkofágok például kb. 80 km-re délre helyezkednek el Fethiye városától, ami autóval körülbelül 1,5-2 órányi utat jelent. Az utazási idő függ a forgalomtól és az utazási sebességtől.

A Demre (Myra) városában található Líkiai szarkofágok pedig kb. 120 km-re keletre találhatók Fethiye várostól. Az utazás autóval általában kb. 2,5-3 órát vesz igénybe.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy Törökországban a közlekedési lehetőségek nagyon jók, így az autóval történő utazás mellett számos más lehetőség is rendelkezésre áll, például dolmuszok és taxik. Sok turista választja a szervezett túrákat is, amelyek lehetővé teszik, hogy könnyedén meglátogassák a környező látványosságokat, mint például a Líkiai szarkofágokat, Fethiye városából is.

Látnivalók

Óváros

Fethiye óvárosa a Fethiye-öböl partján található. A város régi része egy gyönyörű és érdekes hely, amely tele van történelmi látnivalókkal, kulturális örökséggel és helyi hangulattal.

Az óváros egyik fő nevezetessége a Paspatur nevű kis sétálóutcája, amely tele van színes boltokkal, éttermekkel és bárokkal. A Paspatur utcában az árnyékos kis utcák, az antikolt falak és az érdekes épületek nagyon hangulatosak és lenyűgözőek. Itt található a Fethiye történelmi múzeuma is, amely a város múltját mutatja be.

A régi városnegyedben található az ókori történelmi helyszín, a Telmessos színház, amely az egyik legismertebb és legjobb állapotban megőrzött római kori épület a Fethiye-öbölben. A színház közelében található a Tembeli hegy nevű magaslat is, amely lenyűgöző kilátást kínál a Fethiye-öbölre és a környező tájra.

Az óvárosban található a kis kikötő is, ahol kis hajók indulnak a tengerre és az öblökbe. A kikötő mellett számos étterem és kávézó is található, ahol a látogatók élvezhetik a friss tengeri ételeket és az italokat, miközben gyönyörködnek a tengeri kilátásban.

Az óvárosi piac is nagyon érdekes, ahol a helyi kereskedők számos török élelmiszerrel és kézzel készített tárgyakkal kínálják a látogatókat.

Óvárosi bazár utca - Ata fotója

Marina (jachkikötő)

Fethiye Marina egy modern és jól felszerelt kikötő A kikötő egy csendes öbölben helyezkedik el, és nyújt egy biztonságos helyet a hajóknak, hogy kikötőben pihenjenek, és élvezhessék a kikötő szolgáltatásait és a környező város nyújtotta lehetőségeket.

A Marina 400 hajó számára biztosít kikötőhelyet, és a hajók hossza akár 60 méterig is lehet. A kikötőbe való belépés egyszerű és biztonságos, a kikötő minden szolgáltatást nyújt a hajósoknak, amire csak szükségük van, mint például ivóvíz, elektromos áram, wifi, zuhanyzók és mosási lehetőségek.

A Fethiye Marina egy nagyon élénk és nyüzsgő hely, tele számos étteremmel, kávézóval, bárral, üzletekkel és szállodákkal. A kikötőben számos turista látogat el minden évben, és élvezi a tengerparti hangulatot, a napsütést és a város nyújtotta szolgáltatásokat.

A Marina közelében számos látnivaló is található, mint például a régi város, a Paspatur sétálóutca, az ókori történelmi helyszín, a Telmessos színház és a számos homokos tengerpart a környéken.

By night - Ata fotója

Mecsetek

Ha bírjátok még, látogassátok meg a közeli mecsetet és ne a külső alapján ítéljetek, mert – egy jó könyvhöz hasonlóan – nem a külső, hanem a belső számít, az viszont gazdag díszítettségével biztosan lenyűgöz majd. forrás

Mecset minarettel - Ata fotója

Sziklasírok

Megérkeztünk Fethiye városába, és ott is egyből a sziklasírok felé vettük az irányt. Itt már közelről is meg tudtuk nézni őket. Bár a régi faragásokat sok helyen már mai falfirkák fedték, azért nem maradt el a monumentális hatás. A sírok a sziklák oldalából végignéztek a város felett, egészen a tengerig. Méltó helyre temették elődeink az őseiket, ez nem kétséges. forrás

Programlehetőségek

Régi török fürdő - Ata fotója

Teknős-sziget

Kinézett célpontunk a Teknős-sziget volt (Iztuzu vagy Turtle Beach). Az eljutás Fethiyeből a helyiek szerint busszal a legegyszerűbb, de a nap végén arra jutottunk, hogy hajóval vagy csónakkal sokkal egyszerűbb lett volna. 3-4 órát utaztunk elképesztő forróságban (ritka, ha a buszon használják a légkondit), így délután érkeztünk meg Dalyanba.

Túlzás nélkül állítom, hogy a Caretta Restaurant & Bar az egyik legjobb hely a városban. Látogassátok meg és ne felejtsetek el kérni frissen préselt gránátalmalevet! (4 főre fizetettünk a bőséges étkezésért italokkal együtt kb. 10.000 forintot). A kiadós és isteni kaja után egy gyors keresgélés után megtaláltuk a legkényelmesebb és legolcsóbb módját, hogy el jussunk a teknősökhöz: Public Boat, 15 líra fejenként a jegy oda-vissza. A jegyet őrizd meg, mert csak azzal juthatsz a szigetről vissza Dalyanba (ha elveszik, vásárolhatsz újat).

A 45 perces utunk a Dalyan-folyón vezetett egészen a Földközi-tengerig olyan látványosságok mellett, mint Kaunos ókori városa vagy a nádasban élő állatok. A szigetre érkezve egy másik világba érkeztünk: gyönyörű, puha homokos tengerpart, sehol egy fa vagy egy épület (kivéve a bár), a lassan mélyülő, tökéletes hőfokú tengerben pedig hatalmas hullámokkal viaskodhat az ember. A szigeten szigorúan tilos szemetelni, valamint lépten-nyomon teknős tojás-lerakókat találsz majd az 5 km hosszúságú szigeten.

Dalyan egy tiszta, rendezett és nagyon szép város. Ha ki szeretnétek élni a vásárlás utáni vágyaitokat, akkor szánjatok a helyre egy kicsivel több időt, itt ugyanis különleges és egyedi tárgyakat is bezsebelhettek, nem a tipikus gagyikat. A pékségek egyben cukrászdák is, ahol nem ér kihagyni a friss baklavát vagy egyéb helyi különlegességeket.

Blue Lagün Ölüdeniz

Ata fotói

Saklikent kanyon

A Saklıkent Nemzeti Park 1643 hektáron terül el, és meredek szikláival, vad folyóvizekkel, természetes forrásokkal és festői növényzettel ejti rabul a túrázókat. Ha az ételek szerelmese vagy, ne hagyd ki a Saklıkentbe vezető úton található számos vidéki éttermet. Ott megkóstolhatod a gözleme nevű hagyományos ételeket, és ayran-t ihatsz a lehűléshez. Miután elhaladsz Kayadibi falu mellett, a kanyon bejáratánál leparkolhatsz. A bejáratánál van egy kénes vízforrás. Ezen a területen található forró forrás jótékonyan hat a bőrbetegségekre. Ha felfedezed Saklıkent, a nyári hőségben gyalogosan sétálhatsz a jéghideg vízben. Egyes helyeken előfordulhat, hogy a nagy vízhozam miatt nem lehet a víz ellenében sétálni. Ezért a kanyont a falához rögzített fa ösvényeken is fel lehet fedezni.

A szurdok belsejében, az ösvény mentén időnként természetes iszaptavakkal találkozhatunk. Az iszapot az arcodra kenheted, hogy élvezd az ingyenes iszapfürdőt. Az iszapban lévő ásványi anyagok állítólag puhítják a bőrt, összehúzzák a pórusokat és kivonják a méreganyagokat. forrás

Fotóegyveleg

Lilla fotói

Ata fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Isztambulba Repülőjegyek Isztambulba
Olcsó repülőjegyek Isztambulba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes