ÚTIKRITIKA.HU / Pamukkale


hirdetes

útikritikák


Pamukkale

Pamukkaleről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Gyakorlati dolgok| Hierapolisz|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

r. gy. fotója

Pamukkaléről dióhéjban

A belépődíj 50 török líra (kb. 2700 forint). Ez az egész terület, plusz az ókori város meglátogatására szól. 4-6 órás program. A legszebb teraszok pazar kilátással a legfelsőbb részeken vannak.

Tetszett&Nem tetszett

jön

Vélemények

,, Lenyűgöző világ, elképesztő színek és formák, és bár jégnek tűnik, a valóságban meleg vízben üldögélhetsz a szabadban.Törökország egyik leglátogatottabb turistacsalogató helye a jégkorszakot idéző különleges fürdőhely, Pamukkale. A jeget idéző, ám valójában meleg vizet tartalmazó "medencék" a világon szinte egyedülállóak.

A hely az UNESCO világörökség része. Pamukkale , a név „gyapotvárat” jelent. Már az ókorban is ismerték és gyógyfürdőként használták, szív- reuma és vesebetegségek gyógyítására.

A fura természeti képződményt a föld alól előtörő kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, 35 °C forrásvíz alakította ki, mely a domb oldalán folyik lefelé. " forrás

r. gy. fotója

Odajutás

Alanyából busszal Pamukkale kb. 5 és fél óra.

Gyakorlati dolgok

1. A mészkőteraszokon csak mezitláb szabad járni!

2. Érdemes jó korán érkezni, mert napközben többnyire túl nagy a tömeg.

3. Mindenképpen érdemes magunkkal vinni fürdőruhát és törölközőt.

Hierapolisz

,, Hierapoliszt II. Eumenész pergamoni király alapította időszámításunk előtt 190-ben, és az egyik pergamoni alapító, Telefosz feleségéről, Hieráról nevezte el. S hogy miért épült a város? Nos, mert a legenda szerint II. Euménosz pergamoni király lánya hirtelen megbetegedett, s az egyik öreg orvos azt javasolta a királynak, hogy vitesse leányát egy közeli hegyre, ahol gyógyító erejű forrás fakad, a leány vegyen fürdőt és igyon a vízből. Miután a király lánya valóban meggyógyult, II. Euménosz várost építtetett a helyre fürdőkkel.

A város neve Hierapolisz lett, „Szent Város”, ahol többek között a Római Birodalom uralkodói is megfordultak. A város a II. és III. században élte virágkorát: a legtöbb ma is látható emlék ebből a korból, illetve az azt követő korai-bizánci időkből maradt meg. Megnézhetjük Apolló templomát, vagy a legszebb hierapoliszi romot, az i. sz. II. században épült városi színházat. (2018)" forrás

R. Gyuri fotói

Olvasmányos linkek

,, Fürdőruhára vetkőztünk és nemsokára meg is érkeztünk a domb tetejére, ahonnan lefelé indultunk. Meleg volt a víz, és ahogy lefelé haladtunk, úgy hűlt a teraszos medencékben a víz hőmérséklete.

Ezekben a kis medencékben nem mély a viz, maximum fél méter, de lehet bennük ücsörögni, lehasalni.

Ahogy a medencékből kicsobban és lefolyik az oldalán a víz, egy idő után megkövesedett, egymásra rakodó rétegek képződnek, amik adják a gyönyörű látványt.

A medencék melletti domb fehér, megkövesedett oldala, mintha hóval lett volna borítva, és hol itt, hol ott csordogált rajtuk lefele a víz, folyamatosan alakítva a felszínt.
A medencék alján hol durvább, hol finomabb mész volt, aminek állítólag fiatalító hatása van, ha magára keni az ember. Természetesen én is kipróbáltam, majd beszámolok az eredményről. :-)

A medencék mellett egy kis árokban nagy sebességgel folyt le a víz, ami különösen meleg volt. Lesétáltunk szinte a legalsó medencéig, majd vissza.

A kövezeten néhol nagyon könnyű sétálni, a víz simára vagy bordásra formázta a felszínt, de néhol nagyon éles vagy csúszós, úgyhogy eléggé vigyázni kellett a lépéseinkre. (2014)" forrás


,, Ha Denizliből jövünk Pamukkale felé, már több kilométerről feltűnik ez a hatalmas és hófehér mésztömeg. A török elnevezés egész jó hasonlat: „gyapotvár” (pamuk=gyapot, kale=vár). A különleges teraszos gyapotvár melegvízébe már a görög és a római korban is gyógyulni jártak az emberek: szív-, gyomorbántalmak, szembetegségek kezelésére használják ma is.

A domb tetején számos motel és szálló is épült, ahol bizony színpompás mediterrán növényzet, cédrusok és leanderek árnyékában és törött ókori oszlopfők között pancsikolhatunk a vízben. Egyedülálló élmény!

Jó pár éve még a több ezernyi káprázatos teraszokban is lehetett fürödni, később ezt korlátozták, manapság pedig olyan hírek is érkeznek, hogy a Pamukkalét tápláló vízforrás hozama folyamatosan csökken, és ez a forrás 30-40 éven belül teljesen kiapadhat. (2018) " forrás

Fotóegyveleg

R. Gy. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Isztambulba Repülőjegyek Isztambulba
Olcsó repülőjegyek Isztambulba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes