ÚTIKRITIKA.HU / Dalaman


hirdetes


útikritikák


Dalaman

Dalaman dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállásválasztás | Helyi közlekedés | Vásárlás | Szórakozás |Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Nagy Lilla fotója

Dalaman dióhéjban

Dalaman egy város, és egyben egy turisztikai régió az Égei-tenger partján, Törökország délnyugati részén. A Dalamani nyaraló régió a Lykia-partvidék egy részét alkotja. Dalaman 1437 kilométerre van Budapesttől délkeleti irányban. Dalama térsége mintegy 280 kilométerre nyugatra fekszik az Alanya, Antalya, Side, Kemer nyaralós helyeket magába foglaló Török Riviérától. Isztambul kb. 470 kilométerre van Dalamantól, az északi irányban. A régió természeti szépségét a tengerparton kívül a látványos hegyvonulatok adják. A tengerpart szépségét kellően jelzi, hogy a Dalaman térség partvonala része a Türkiz Partnak (angolul: Turquoise Coast), aminek a neve a fehér homokos strandokat gyönyörű türkiz színű vízre utal.

A Dalaman-térség előnye a Török Riviérával szemben, hogy itt még nem lett a természet a szállodai fejlesztések áldozata. Sok hotel közvetlenül eredeti állapotában nagy mértékben megőrzött természeti környezetben terül el. Ami Dalaman klímáját illeti, nos a jó hír az, hogy Törökországnak ez a térség az egyik legdélebbre fekvő pontja. A Lykia-partvidéken belül Dalaman régiója számít a napsütésben leggazdagabb területnek. Több más török tengerparti helyhez képest Dalaman térségében nyáron sincs túl nagy hőség: a 30-32 fok körül nappali hőmérséklet igazán kellemes. Augusztus a legmelegebb hónap. Dalaman térsége némileg északabbra fekszik, mint a Török Riviéra, ezáltal a nyári hőség enyhébb. Októberben, az utószezonban is gyakran van nappal 27 fok körüli meleg. Ami az esőt illeti, június nyáron a legszárazabb hónap, de júliusban és augusztusban is nagyon ritkán rondít bele eső a nyaralásba. Nem véletlen, hogy az esős Angliából ezrek telepedtek le állandó jelleggel ebbe a térségbe. A Dalaman-i strandoknál a tengervíz hőmérséklete a statisztikai átlag szerint júniusban 23 fok körüli, júliusban 25, augusztusban 26.

A szíriai harcok, a menekültprobléma és a törökországi merényletek kapcsán természetesen felmerül az utazást tervezőkben, hogy biztonságos-e Törökországba, pl. Dalamanba utazni nyaralás céljából. Az egyszerű válasz az, hogy nyugodtan lehet menni nyaralni Dalaman térségének bármelyik részére. Mik az érvek? Először is a törökországi merényletek kizárólag nagyvárosokban fordultak elő. A terroristák ott szeretnek robbantgatni, ahol nagy a tömeg. Dalaman nem ilyen hely. A menekülthullám nem érinti ezt a térséget, mert a Dalaman turista régió partvidéke túl messze van a görög szigetektől. Ami a szíriai háborút illeti: Dalaman a szíriai-török határvonalaktól 700-800 kilométerre, a háborús térségektől mintegy 1000 kilométerre fekszik. Lássuk be, hogy azért nagyon nagy távolság a válságzónától. A Dalaman-i nyaralás biztonsági kockázata legfeljebb az lehet, hogy egy sörözőben ne lökjön fel minket egy ittas angol jóember, vagy a tengervízben ne lépjünk rá egy tengeri sün tüskéire.


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Gemiler Beach, ami jobban tetszett, mint a térség nagy sztárja, az Ölüdeniz lagúna
 2. A narancs- és citromligetek
 3. Az álcserepes tengeri teknősök tojó- avagy tojáslerakó helyei
 4. A bárány-kebabos szendvicsek
 5. Dalyan kellemes város, mert lehet keveredni a törökökkel is
 6. Fethyje aranyos kis kikötője
 7. Katamaránnal kirándulni Rodoszra
 8. A Marmaris-i hangulatos kikötő a menő jachtokkal
 9. Ez a Dalaman régió természeti környezet szempontjából sokkal szebb, mint a török Riviéra!
 10. Marmarisban a Bar street a rengeteg bulihellyel

Nem tetszett

 1. A Dalaman-i repülőtéren az enni- és innivalók orcátlanul magas árai
 2. A sörözőket túlságosan dominálják az angolok
 3. Az amúgy csodás Ölüdeniz strandon a tengerbe menetelkor és a kijövetelkor mezítláb megküzdeni a kavicsokkal
 4. Maga Dalaman város nem igazán egy érdekfeszítő hely
 5. Marmaris környékén nincs sok érdekes látnivaló
 6. A hotelekben itt sem lehet orosz mentesen nyaralni
 7. Szeptemberben a néhány esős nap
 8. Marmaris diszkóiban túl drága a pia.
 9. A szállodák által szervezett buszokkal megközelített üzletközpontokban pofátlanul magasak az árak
 10. Marmaris térségében a strandok jellemzőek kicsik

Vélemények

,, Tetszett:
- Csodálatos panoráma mindenhol
- Hajókirándulás
- Minden olcsó
- Török all inclusive
- Nyári meleg októberben
- Ölüdeniznél a siklóernyősök százai (relatív olcsón)
- Kristálytiszta tenger
- Dalaman új és egyelőre még kongó reptere


Nem tetszett:
- Túl sok nagyon dagadt brit turista, nem éppen a színvonalasabb fajtából főleg így utószezonban
- Baromi idegesítők a bazárban a folyamatosan zaklató eladók, ezért inkább nem is veszek semmit
- Gucci és Louis Vuitton hype a filléres bazárokban
- Futószalagos török est (lehet csak annak uncsi, aki volt már ilyesmin máshol)

(N.L., 2018)


,, Szakértők szerint Dalaman sokkal szebb, mint a trök riviéra. Tényleg csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik, turisztikai szempontból már most erős, de még inkább feltörekvő, bízom benne, hogy nem lepik el teljesen a szállodák a térséget annyira, hogy a természeti csodái élvezhetetlenek legyenek.

A klíma a legmegfelelőbb (október 1. hetében tengervíz 27 fok, levegő árnyékban 28-30 fok), nyáron sincs rekkenő hőség még este is. A panoráma bármerre mentünk, elképesztő volt a buszból, hajóról és a szállodákból is."  (lilla, 2018)


A Pozsonyból (BTS) Dalamanba (DLM) közlekedő gép kb. 2 óra alatt teszi meg a távot. Ahogy megérkeztünk, egy gyönyörű, új reptér fogadott minket, és egy eszméletlen magas páratartalmú és hőmérsékletű levegő. Sofőrünk kisebb keresgélés után talált csak meg minket. Azt nem árt észben tartani, hogy a törökök jó sofőrök, de teljesen más a vérmérsékletük. Tehát aki nem bírja a váratlan (de veszélytelen) helyzeteket, az kerülje az anyósülést, vagy üljön háttal a menetiránynak.

A hotelhez érkezve a recepción egy gyors útlevél-szkennelés, kulcsátadás és egy isteni vacsora várt minket. Mert igaz, hogy több órával később értünk oda, – a vacsora időből kicsúszva – de a tulajdonos szíven viselte, nehogy éhen maradjunk. Arról nem is beszélve hogy mindig jéghideg ásványvízzel kedveskedett nekünk.

A szállás saját part szakasszal is rendelkezett, de erről később majd kicsit bővebben. A hotel miáltalunk birtokolt szobái tiszták és rendezettek voltak, mindegyikben térítésmentesen rendelkezésünkre állt a légkondi, amit például Görögországban minimum 7€/éjszaka áron ismertem csak. Bátran merem ajánlani a helyet: Hotel Yücel (Jüzsel).

A reggeli korrekt, svédasztalos. Ha lelkes kávéfogyasztó vagy és megbolondulsz egy jó erős feketéért, akkor jobb ha tudod, itt ne keresd, mert egy török ember teázik. A turisták miatt a vendéglátók felkínálják a lehetőségét, de csak akkor vállald be, ha nem zavar, ha a zacc ropog a fogad alatt. Egy erős fekete tea van olyan erős mint a kávé, ráadásul így jobban be is tudsz olvadna a helyiek közé. (2019) forrás

Repülés

A Dalaman-i repülőtérről a Marmaris-i hotelek kb. 110 perc távolságra vannak. Szerencsére az útszakaszon van mit csodálni: zöld, fenyőfás tájak és hegyek. A legrövidebb repülőtéri transzfert az Ölüdeniz-i hotelt választók élveznek. Ölüdeniz ugyanis csak három kilométerre van a Dalaman-i repülőtértől.

Szállásválasztás

Dalaman térségének szállodáiban túlnyomórészt az all inclusive ellátás a jellemző.

Hilton Dalaman Sarigerme***** csodás kert
Liberty Hotel Lykia***** hatalmas komplexum, kellemes, barátságos környezet, fantasztikus kaja, elképesztő mennyiségű választék
Manas Park**** gyönyörű panoráma, igényes, csendes butik jellegű

Nagy Lilla fotója


Hillside Beach Club Hotel***** összes körül a legeslegjobb kaja
Sentido Sea Star***** ide bármikor szívesen jönnék, szoba gyönyörű, kilátás perfekt, ellátás szuper

Nagy Lilla fotója


Ideal Prime Beach***** gyönyörű, igényes városi szálloda, gyönyörű panoráma

Ajánlott hotelek

A Dalaman térség fő települései

 • Ölüdeniz
 • Marmaris
 • Fethiye


Helyi közlekedés

Na ilyen a híres-nevezetes dolmusz

Vásárlás

Marmaros nagy bazár

Marmaris

Szórakozás

Dalaman városban nincs nagy választék szórakozóhelyekből. Marmarisban bezzeg rengeteg a bulihely. Az egyik legnépszerűbb a Malibu Beach Bar. Marmarisban van egy úgynevezett Bar Street, ahol a sörözők, bárok, bulihelyek összpontosulnak.

Egyéb hasznos információk

,, Nagyon fontos: mindig ellenőrizzétek, hogy milyen bankautomatát vesztek igénybe. Egyikőnk készpénzlevétel után tapasztalta vacsora közben, hogy egy olasz cég veszi le a számlájáról a pénzét. Persze azonnal felvettük a kapcsolatot a magyar ügyintézőkkel és letiltottuk a kártyát, de a felesleges idegeskedés és utánajárás elkerülése érdekében légy óvatos. Ha bármi furát tapasztalsz az automata környékén, vagy nincs jó megérzésed, válassz más lehetőséget inkább. (2019)" forrás

Strandok

Nagy Lilla fotója

Oludeniz Beach

A strand fövenye vegyesen homok, gömbölyű kis kavics és nagy kavics.

,, Ahol a szárazföld véget ér és a Földközi-tenger kezdődik...Törökország egyik legszebb partja Ölüdenizben a Blue Lagoon beach. Egy gyönyörű földnyelven van a strand. Egyik oldalán a türkizkék tenger nagy hullámokkal másik oldalán az édesvizű csendes kék lagúna... (Ata, 2022)

Oludeniz - Blue Lagoon Beach - Ata fotói

,, Iitt már érezhetően több turista volt, még az égen is emberek repkednek, ugyanis itt van a központja a tandem paragliding-nak (60€ körül). A választásunk a több part közül a Sea Horse Beach Club-ra esett. Itt ugyan valamennyi belépőt kellet fizetni, de az ár magában foglalta a napernyőt, a nyugágyat, a WC használatot valamint a zuhanyzókat is. Tiszta, rendezett homokos tengerpart, a víz sekély és meleg. A hely fiatalos, a háttérben egész nap szól a zene. A bár ételei és italai nagyon finomak és a környezethez képest kicsit sem drágák. Itt egész nap el lehet lazulgatni, a táj gyönyörű, a hatalmas fa a kajálda előtt pedig amellett hogy hűsítő árnyékot ad, még szemet gyönyörködtető látványt is nyújt. (2019)" forrás

Iztuzu Beach

A lenti kép dacára a strand többnyire nem minősíthető zsúfoltnak. Kedvező, hogy nincsen a strand mögötti terület beépítve, a tengervíz szép tiszta, nincsenek zajos motorcsónakok, nyugis hely.

Kabak Beach

A Kabak Beach egy gyönyörű homokos tengerparti terület Törökországban, a Líciai-parton, a Fethiye és Oludeniz közötti útvonalon. A tengerpart a Kabak völgyében található, és egy varázslatos természeti környezetet kínál a látogatóknak.

A Kabak Beach környezete dús erdőségekkel és sziklás hegyekkel van körülvéve, és a tengerparti látvány igazán mesés. A part homokos, kristálytiszta vízű és sziklás részekkel tarkított, amelyek azok számára kínálnak kihívást, akik kalandosabb strandélményre vágynak.

A tengerpart a nyugodt és békés légköréről is híres, ami ideális a pihenésre és a stresszmentes kikapcsolódásra. Kabak Beach környékén találhatók olyan helyek, mint például a közeli Butterfly Valley és a Faralya falu, amelyeket érdemes felfedezni a tengerparti pihenés mellett.

A látogatók számára különböző szolgáltatások és tevékenységek állnak rendelkezésre, mint például a vízi sportok, a strandbárok és éttermek, a napozóágyak és a napernyők bérlése. A part közelében található szálláshelyek között van lehetőség a kempingezésre is.

Az utazás Kabak Beach-re kalandos és kihívást jelenthet, mivel az utolsó rész csak gyalogosan vagy hordókocsival érhető el, de éppen ez teszi az élményt még különlegesebbé.

Sarigerme Beach

Sokak szerint ez Törökország legszebb homokos strandja! Széles strand és bár valóban szép, azért nem finom homokos, hanem durvább szemcsés. Nagyon jó kisgyermekes családoknak, hogy a tengervíz lassan mélyülő és a nap bármely szakában lehet nyugodtan fürödni.

Külön nagyon jó, hogy ezen a strandon nincsenek a turistákat zaklató mozgóárusok.


Sarsala Koyu

Ez egy öbölben rejtőző kis strand elképesztő panorámákkal.


Látnivalók

Telmesszos

Telmesszosz a mai Fethye és Antalya közötti területen az ókorban létezett Likia egyik fontos városa volt. Likiában sok helyen lehet látni, látogatni az időszámításunk előtti 5.-4. századból megmaradt, meredek sziklafalakba süllyesztett királysírokat. Nagyon jelentősé és látványos az Amintasz-síremlék, amely Nagy Sándor egyik hadvezérének a végső nyughelye.

"Termesszosz az Anatólia területén feltárt ókori emlékek közül talán a legsértetlenebbül helyén maradt romváros. Csaknem 1700 méter magasan fekszik a Gülü Dag (Rózsák hegye) oldalain, több csúcson és a közöttük húzódó völgyekben, elképesztően hatalmas területen. A magasságból adódóan itt kellemesen hűvös van, de elővigyázatosságból ez alkalommal is korán kezdem a túrát - nyitáskor elsőként indulok útnak a kövek között. A törökök nagyon figyelmesek: a romvárosok belépőjéhez mindenhol nedves törlőkendőt adnak, akár a jobb repülőjáratokon. Mi tagadás, szükség is van rá az izzasztó séták során.
A magukat szolimosziaknak nevező nép egy soha be nem vett, soha le nem rombolt, tökéletes világot épített ide a hegyek közé, talán csak Machu Picchu hasonlítható hozzá. Létezésükről még Homérosz is említést tett az Iliász soraiban. Az 5. századtól elnéptelenedett várost lakói magára hagyták, a parlagon heverő épületeket pedig a sorozatos földrengések tették tönkre. A város alsó végén a kisebbik nekropoliszt (temetkezőhelyet) érem el, majd a szarkofágok között meglátom a Hadrianus-szentélyt. (2015)" forrás


Tlos

Ez egy ókori görög város igen kiterjedt maradványa, fent a hegyekben. Nagyon szép onnan a kilátás. Egyes romokat balesetveszély miatt nem lehet megközelíteni. Marad a fotózás távolból. A romváros sírmaradványai izgalmasak. A nyári hőség idején tanácsos magunkkal vinni sok folyadékot. Árnyékos hely nincs.

Letoon

Letoon egy ókori görög város romjainak meglátogatása érdekes program. Xanthosszal együtt Letoon az UNESCO kulturális világörökségének a része!


Xanthos

Az UNESCO kulturális világörökségének a része!

Xanthos (ma Letoon) egy ókori város volt, amely a Törökország délnyugati részén, Antalya és Fethiye közötti útvonalon található. A város híres a látványos ókori romjairól, amelyek az UNESCO Világörökség listáján szerepelnek.

Xanthos a Lycia régió egyik legfontosabb városa volt, amely a 8. századtól egészen a római kor végéig prosperált. A város a szabadságéről és a függetlenségről ismert, és több alkalommal is megvédte magát a hódítók ellen.

A város romjai között számos érdekes látványosság található, például a színház, a templomok, az íróasztalok, az oszlopcsarnok és a híres Nereid-szökőkút, amely az ókori világ egyik legelőkelőbb szökőkútja volt. Az ókori romok maguk mögött hagynak olyan lenyűgöző építészeti elemeket, mint a domborművek, a faragott oszlopok és a csodálatosan kidolgozott kőműves munkák.

A város környékén található számos látnivaló, például a Patara Beach, a Kalkan falu és a Saklıkent-vízesés, amelyekkel érdemes kiegészíteni a látogatást. A környéken számos szálláshely található, például hotel, apartman és kemping, amelyek közül választhatnak a látogatók.

Kayaköy szellemváros

Kayaköy egy elhagyott szellemváros, ami  Fethiye és Ölüdeniz között található, a Taurus-hegység lábánál. A város ősi görög település volt, amelyet a törökök az 1920-as években elhagytak, amikor Görögország és Törökország között területi cserék történtek.

A város hagyományos görög stílusú kőházai és a hegycsúcsokra néző elrendezése egy varázslatos látványt nyújt. A szellemváros történelmi emlékmű, amelyet a 20. század elején hagyott el az egész görög lakosság. A házak és a templomok közötti kanyargós, kővel borított utcák hosszan elnyúlnak, és magukban foglalják a város egész területét.

Kayaköy-ban számos érdekes látványosság található, amelyek között szerepelnek a régi házak, a görög ortodox templomok és a néhány még megmaradt mozaikok. A város elhagyatottsága különleges atmoszférát kölcsönöz neki, és sokan az elhagyatott utcákon sétálva és a templomokban barangolva érezhetik a múlt szellemét.

A szellemváros izgalmas hely a történelem és a kultúra szerelmeseinek, és kellemes kirándulás a csodálatos természeti környezetben. A környéken találhatók strandok és egyéb látnivalók is, mint például a turizmusra szakosodott Ölüdeniz és a történelmi város Fethiye, amelyeket érdemes felkeresni a Kayaköy-i látogatás mellett.

Nagy Lilla fotója

Programlehetőségek

Sedir Adasi (sziget)

Csodaszép sziget, amit érdemes meglátogatni szervezett kirándulás keretében, hiszen mind a strand, mind a víz alatti élővilág olyan élményt nyújt, amit a térségbeli hotelek strandjainál egyáltalán nem lehet élvezni. A tengervíz türkizkékje álomszép, és rengeteg halat, tengeri sünt lehet látni.

Hajókirándulások

A közelben található Dalyan és Fethiye kikötőiből indulnak hajókirándulások a környező területekre és szigetekre, mint például a 12 sziget, a Tersane sziget, a Göcek sziget és a Sarsala kikötő. A hajókirándulások lehetőséget kínálnak a látogatóknak, hogy felfedezzék a régió természeti szépségeit, mint például a kék öblök, a kristálytiszta víz, a csodálatos barlangok és a természetvédelmi területek.

A hajókirándulások különböző hosszúságúak és célállomásokkal rendelkeznek. Például, néhány kirándulás az Isztambul szigetre, ahol a látogatók meglátogathatják az ókori görög városokat és a kulturális emlékeket. Más kirándulások kikötnek a Tersane-szigeten, ahol a látogatók úszhatnak a kék lagúnákban és élvezhetik a nyugodt környezetet.

A hajókirándulások a látogatók számára változatos lehetőségeket kínálnak, mint például a búvárkodás, a sznorkeling, a napozás, a strandolás és az élővilág megfigyelése. A hajók kényelmesek és felszereltek, így a látogatók kényelmesen és biztonságosan élvezhetik a tengeri kalandokat.

Nagy Lilla fotói

Kaunos - sziklasírok

Kaunos egy ókori település, amely a Dalyan folyó partján, a Lyciai partvidékén található. A város már az i.e. 10. században is létezett, és a római korban volt a legnagyobb fejlődési szakaszában. A Kaunos-i sziklasírok az egyik legismertebb és leglátványosabb látnivalói a városnak.

A Kaunos-i sziklasírok egy nagy, sziklás hegyen találhatók, a várostól északra. A sziklákat az évszázadok során emberi kéz dolgozta, és az egykori Kaunos uralkodóinak és nemes családjainak sírhelyeiként szolgáltak. A sírok a Lyciai stílusban épültek, és az egyik legjobban megőrzött példája az ókori temetkezési művészetnek.

A sírok bemutatják az ókori Kaunos gazdag kultúráját és építészeti hagyományait, és hihetetlen művészi értéket képviselnek. A sírok között van a párkányokkal ellátott, széles szikla, amelyre faragott oszlopokat helyeztek, hogy egy összetett tetőt alkossanak. A díszített bejáratok és a faragott sírkövek szintén lenyűgözőek, és gyönyörű képet festenek az ókori művészet tökéletességéről.

A Kaunos-i sziklasírok több mint 2.500 évesek, és a látogatók számára egy lenyűgöző történelmi látnivalót kínálnak. A sziklasírok mellett a látogatók megtekinthetik a Kaunos-i város többi ókori emlékét is, mint például az ókori színházat és a templomokat. A látogatók akár hajókiránduláson is részt vehetnek, és élvezhetik a Dalyan folyó csodálatos tájait.

Köyceğiz

Ez egy hangulatos kisváros Marmaristól délnyugatra, kb. 75 kilométer távolságban. Főleg attól hangulatos, hogy egy nyugis, kiterjedt tó partján fekszik. A városka attól egyedi, hogy nem tengerparti és egészen más, mint a tengerparti turistás települések. Igazából sok időt azért nem érdemes itt tölteni, hiszen a tó megtekintésén, egy tóparti kávézóban való leülésen kívül legfeljebb a piacot érdemes megnézni, igaz ott ugyanazokat a dolgokat árulják, mint a tengerparton.

Kalkan

Kalkan egy néhai görög kisváros (Kalamaki volt az eredeti neve), amelynek óvárosa jó állapotban megmaradt. Az első világháború vége felé a görögök elhagyni kényszerültek a helyet. Nagyon hangulatosak Kalkan kikötője és az odavezető, boltokkal, kávézókkal és vendéglőkkel teli utcák. A brit turisták imádják Kalkant, s gyakorlatilag "el is foglalták". (Az elmúlt 15 évben kb. 3 ezer lakást vagy házat vettek meg angolok.) Aranyos városka rengeteg butikkal.


Kaş

Törökország legdélebbre eső városa. Ugyanazon a szélességi fokon van, mint a tunéziai főváros, Tunisz. Szóval nyáron itt nagy hőség van, tavasszal, ősszel viszont itt kellemes a meleg. A városnak van több, kicsi, kavicsos strandja. Kas nyugis hely, hiszen egyenlő és jelentős távolságra van a Török Riviérától és Dalaman térségétől ezért a turista hordák nem özönlik el túlságosan. Kicsi város, azaz 10 perc alatt el lehet jutni bármely pontjára. A városka jó kiindulópont a térség felfedezéséhez. Vannak ókori látnivalók, és természeti szépségek egyaránt.

Iszapfürdőzés

Az iszapfürdőzés egy népszerű program Dalaman térségében, amely a látogatóknak lehetőséget kínál arra, hogy élvezzék a természet gyógyító hatásait. Az iszapfürdőzés során a látogatók az öböl iszapjában merülnek el, amely a környék egyik természeti csodája.

Az iszapfürdőzés egy régóta ismert gyógymód, amely segíti a bőr regenerálódását és tisztítását, valamint enyhíti a fájdalmakat és a reumás panaszokat. A látogatók az iszapot felviszik a bőrükre, majd 20-30 percig hagyják hatni. Az iszapban gazdag öblöket speciális szolgáltatásokkal és tisztított vízzel látják el, hogy biztosítsák a látogatók egészségét és kényelmét.

Az iszapfürdőzés nem csak a gyógyulást szolgálja, hanem kellemes és szórakoztató kikapcsolódást is biztosít. A látogatók a csodálatos természeti környezetben, a kristálytiszta tengerben és a lassan mélyülő homokos öblökben úszhatnak, és élvezhetik a nap sugarait.

Az iszapfürdőzés lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy megismerjék és élvezzék a környék természeti szépségeit, miközben gyógyulnak és ellazulnak. A programnak köszönhetően a látogatók élvezhetik a gyógyító hatásokat, a friss tengeri levegőt és a pihenést, amelyek mind hozzájárulnak a testi és lelki egészségükhöz.

Nagy Lilla fotója

Saklikent-szurdok

"Ha Fethiye, Kaş vagy Kalkan üdülőhelyeken töltöd a szabadságodat, a nyaralás nem lenne teljes anélkül, hogy felfedezed Törökország egyik leglátványosabb természeti csodáját. A Saklikent-szurdok 300 méter mély és 18 km hosszú, ebből egy 4 km hosszú szakasz gyalogosan is bejárható. A legtöbben nyáron látogatnak el ide, hogy a forróságban élvezhessék a folyó hűs vizét, a kellemes friss levegőt és a lélegzetelállító tájat. A túra után te is megpihenhetsz a helyi éttermekben, ahol friss pisztrángot és gözlemét (töltött lepény) szolgálnak fel." forrás

Olvasmányos linkek

"Úgy hallottam, hogy Fethiyét különleges adottságai miatt már több nemzetközi magazin is beválasztotta a világon fellelhető legszebb turisztikai desztinációi közé. Mindezt bizonyítja, hogy a téli 75 ezer körüli lakosságszám a nyári turista szezonban akár 250 ezerre is felduzzadhat, rengeteg üdülőövezet várja az itt nyaralni vágyókat. Azt hinné az ember, hogy az a város, amely ilyen mértékben épít a turizmusra, feláldozza az egyediségét és a turisták igényeinek megfelelően önmaga is átalakul, sztenderdizálódik. Fethiye esetében szerencsére ez nem így van. Bár nyáron nagy a forgalom és a tömeg, mégis lehet érezni az igazi törökös, "fethiyei" atmoszférát. Tény, hogy sok minden változott az elmúlt évtizedekben, a helyiek mégis imádnak itt élni. Akivel beszéltem, szinte mindenki ugyanazt emelte ki előnyként, a város gyönyörű és békés. (2012)" forrás

"Ölüdeniz, vagyis a Kék Lagúna maga a megtestesült csoda. Olyan megzavarhatatlan nyugalmat áraszt, hogy nem találok szavakat.

Ölüdeniz Délnyugat-Törökországban található a Földközi-tenger partján. Maga a városka igencsak turistás, shopping hátán shopping, étterem hátán étterem, főszezonban el sem akarom képzelni, nem lenne nekem való. Szerencsére októberben már nincsenek sokan, igazán nyugis a sok turistás himbilimbi ellenére.

De ha nem szeretjük az Ölüdeniz feliratú mágnesek hadát, nem pólóért jöttünk, de nem is koktélozni angol turisták társaságában, minek is jönnénk ide?

Sokan elsősorban a siklóernyőzés miatt látogatnak ide. Paragliderek hada indul Babadag hegyről és landol a tengerparton. Bár én (még) nem ugrottam, igazán tökéletes helynek tűnik erre a célra.

Siklóernyőzés ide vagy oda, magasból letekintve, benne pancsolva, vagy a partján sütkérezve, szerintem mégis a fő ok, amiért egyszerűen el KELL ide látogatni, az a Kék Lagúna, mely a Világörökség része (bár szerintem manapság minden az). Nemhiába Kék Lagúna a neve, hiszen a vize tökéletesen kék. Az a furcsa, hogy mikor a vízparton nézed, akkor inkább zöldes vagy zöldeskék, de amint belemászol, a legszebb sötétkéknek tűnik. A víz tükörsima, teljesen áttetsző, tökéletes az úszásra, a partja pedig a merengésre. Annak ellenére, hogy nem kihalt, lehet nyugágyat bérelni, még októberben is akadnak sütkérező turisták, árulnak fagyit, sört és miegymást, szóval nem mondhatom, hogy annyira eldugott, hogy senki se tud róla, mégis olyan nyugalmat áraszt, hogy egészen úgy érzed, nincs is ott más csak te és a gyönyörű kékség, béke és boldogság. Mellesleg nem csak a Lagúna mellett lehet strandolni, hanem az Égei-tengerben is (illetve inkább egy kis öböl az), ahol a víz mindjárt máshogy kék, világoskék, 'tengerszínű', de szintén feledhetetlenül szép." forrás


Ölüdeniz: Busszal, kb. 1 óra alatt közelítettük meg a várost, itt már érezhetően több turista volt, még az égen is emberek repkedtek, ugyanis itt van a központja a tandem paragliding-nak (60€ körül). A választásunk a több part közül a Sea Horse Beach Club-ra esett. Itt ugyan valamennyi belépőt kellet fizetni, de az ár magában foglalta a napernyőt, a nyugágyat, a WC használatot valamint a zuhanyzókat is. Tiszta, rendezett homokos tengerpart, a víz sekély és meleg. A hely fiatalos, a háttérben egész nap szól a zene. A bár ételei és italai nagyon finomak és a környezethez képest kicsit sem drágák. Itt egész nap el lehet lazulgatni, a táj gyönyörű, a hatalmas fa a kajálda előtt pedig amellett hogy hűsítő árnyékot ad, még szemet gyönyörködtető látványt is nyújt. (2019) forrás

Fotóegyveleg

Fene a jó dolgát...

Ölüdeniz strand

Marmaris óvárosa

Golden Rock Beach Hotel

Nagy Lilla fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Isztambulba Repülőjegyek Isztambulba
Olcsó repülőjegyek Isztambulba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes