ÚTIKRITIKA.HU / Bodrum


hirdetes

útikritikák


Bodrum

Bodrum dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Étkezés | Tengerpart és strandok | Vásárlás | Szórakozás | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kávézó a város szülöttének, Herodotosznak a szobrával - Ata fotója

Bodrum dióhéjban

 • Kevésbé frekventálják a kisgyermekes családok, inkább a romantikus nyaralásra vágyó párok választják, akik egyben kerülni akarják a Török Riviéra tömegnyomorát, csendre és nyugalomra vágynak, megelégszenek a szálloda által nyújtott szolgáltatásokkal, és csak ritkán akarnak kimozdulni onnan.
 • A török Égei-tengeri Bodrumba az átlagos repülési idő Budapestről 2,5 óra (1350 km).
 • Többek szerint Bodrum hitelesebben török hely, mint a Török Riviéra, és csinosabb, mint pl. Antalya.
 • Nagyon szép a hegyekkel tarkított táj a város környékén, melynek legfőbb nevezetességei a Szent Péter vár és az ókori színház.
 • Sok gazdag töröknek van itt nyaralója és az angolok, hollandok is előszeretettel látogatják. Sok török celeb idejön nyaralni, mert menő hely. Sőt, a bodrumiak számon tartják, hogy itt nyaralt Beyonce, Tom Hanks, Nicole Kidman és Sting.
 • Ez Törökországnak azon pontja, mely a legközelebb esik Kos szigetéhez, ahova kellemes kirándulást tehetnek az idelátogatók (20 perc hidroplánnal, 40 perc komppal).
 • További érdemleges, bár távolabbi kirándulási célpontok:
  • Ephesus, avagy Epheszosz (egy irányba 3 óra)
  • Pamukkale (egy irányba 4 óra 20 perc)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A tenger látványos kéksége, a szennyezetlen tengervíz, a káprázatos Bitez Beach
 2. A régi bodrumi lakóházak, az élettel teli, tiszta, kellemes város
 3. A mosolygó helybéliek
 4. Az elegendő szórakozási lehetőségek
 5. Naponta sétálni egyet a promenádon
 6. Talán nem olyan drága, mint a Török Riviéra
 7. Kevesebb orosz, és általában kellemesebb vendégkör, mint a Török Riviérán
 8. Sok jó vendéglő, friss halak
 9. Nincs brutális hőség, száraz klíma
 10. Nincs messze repülővel

Nem tetszett

 1. Bodrum is egyre kommerszebb, folyamatosan veszít a bájosságából
 2. Kezd egyre zajosabbá válni a bárok sokasodása miatt
 3. Túl sok az építkezés
 4. Egyre magasabbak az árak
 5. Bitez és Gamber strandjain a sok szemét és a túlzsúfoltság
 6. Sok a kóbor kutya, nem vadak, de sokan tartanak tőlük
 7. A túlságosan nyomuló kereskedők, a piaci árusok közönségessége, a fárasztó alkudozások
 8. A nyári hőség és tömegnyomor
 9. A férfi kísérő nélküli turista lányokat, hölgyeket érő verbális inzultusok
 10. Sok hotel nagyon messze van a várostól

Vélemények

"Kicsit vegyes a kép, de összességében jók a tapasztalataim. Bodrumban még szezon előtt voltuk, a városok kicsit kihaltak voltak, a szállodák még nem voltak nyitva, vagy csak részlegesen. Emiatt csak ízelítőt kaptunk, hogy milyen is lehet a bodrumi régió. Természeti adottságai káprázatosak, hegyek körben, kristálytiszta tenger. Mindenhol tisztaság, modern kis villák. Az egységes fehér színű házak igazi mediterrán légkört árasztanak. Az utakat most újították fel, aszfaltozták, ezért sok-sok kerülőutat tettünk, és számos szépséget láttunk. Azt ígérték, hogy május közepére az utak rendben lesznek. Minden szálloda messzebb van Bodrum város központjából, oda csak dolmussal/ taxival lehet bejutni." (Andi, 2012)


"Nagyon szép a hegyekkel tarkított táj a város környékén, melynek legfőbb nevezetességei a Szent Péter vár és az ókori színház. Nyugodt, csendes vidék, ahol a szállodák főleg a városon kívül, elszórva helyezkednek el. Több kis település láncolata alkotja a bodrumi nyaralóövezetet. Ezek közül az egyik leghangulatosabb a jachtkikötőjéről is nevezetes Turgutreis. Sok gazdag töröknek van itt nyaralója és az angolok, hollandok is előszeretettel látogatják. Legfőbb előnye, hogy ez Törökországnak azon pontja, mely a legközelebb esik Kos szigetéhez, ahova kellemes kirándulást tehetnek az idelátogatók. Elsősorban pároknak és idősebbeknek ajánlható, akik csendre és nyugalomra vágynak, megelégszenek a szálloda által nyújtott szolgáltatásokkal, és csak ritkán akarnak kimozdulni onnan." (Gerda, 2013)

"A hajdani Halikarnasszosz ma újra virágkorát éli. A város, melynek birtoklásáért évszázadokon át harcok folytak, ma kiemelt üdülőterület. Bodrum kikötője, a vár, a bazár és a hegyen levő régi szélmalmok kirándulásra csábítanak. Rövid hajóúttal elérhető innen a görög Kos sziget és Rodosz is. A lenyűgöző eleganciájú Xanadu Island és a Vogue Hotel az itt tartózkodást felejthetetlen élménnyé teszi. De mindenki megtalálhatja az igényeinek és a pénztárcájának leginkább megfelelő szálláshelyet a széles kínálatból." (Detti, 2014)


"Bodrum csinos város autóforgalomtól mentes kis utcákkal. Némelyik utcácskát venyigék vagy éppenséggel vitorlavásznak fedik. Jól elidőztünk a boltok nézegetésével, főleg, hogy itt a kereskedők nem molesztálják a turistát. Tavaly Sidében voltunk, nos Bodrumban az árfekvés magasabb, de cserébe a minőség is. A kikötőnél sok bár van, az átellenben lévő lokálokból pedig, szép a vár látványa. Szóval hangulatos az egész. A Török Riviériához képest nekünk úgy tűnt, hogy ide kulturáltabb, módosabb török rétegek jönnek. Valahogy minden minőségibb, talán a tenger minőségében, kinézetében, hőmérsékletében van hátrányuk. Lehet, hogy visszajövünk még Bodrumba." (K. N., 2014)


"Bodrum városa hangulatos, a kis keskeny utcákkal, fehérre meszelt házakkal. Az ókori világ hét csodáit érdemes felkeresni. A vár, ami a kikötőben van, szintén érdekes kiállításoknak ad otthont. A kikötőben számtalan hajós kirándulás közül választhatunk kedvünkre. Pl. kirándulás a környező görög szigetek egyikére vagy látogatás a közeli szigetek egyikére. A tengeri herkentyűk szerelmesei a sétányon lévő éttermekben maguk választhatják ki az elfogyasztandó halat vagy rákot, amit azonmód elkészítenek.
Érdemes dolmussal közlekedni a városok között. Nagyon gyakran járnak a kisbuszok. A szélvédőre ki van írva, hová tart. A sofőrnek integetni kell, ha be akarunk szállni. Pár euróért két fő kényelmesen, légkondis kisbuszokban gyorsan eljut a kívánt célhoz. A közbiztonságra nem lehet panasz. Érdemes török lírát váltani, mert bár a boltokban, bazárban és üzletekben euróval is lehet fizetni, a múzeumokban kizárólag török lírát fogadnak el." (2015)

Időjárás és éghajlat

A nyár tulajdonképpen már áprilisban elkezdődik, júliusban, augusztusban 40 fok fölötti hőmérsékletre is számítani kell, viszont esőre nem.

Szállásválasztás

A bodrumi szállodák átlagosan nem annyira színvonalasak, mutatósak (részben régebbi építésűek), mint a Török Riviéraiak, viszont jellemzőbb az emberi léptékű méret, a személyesebb jellegű kiszolgálás. Európai összehasonlításban csaknem minden hotelnél képzeletben egy csillagot le kell vonni a hivatalos besorolásból. A bodrumi szállodákban ritkán találkozunk oroszokkal. Ez a tulajdonosoknak is köszönhető, akik a déli részen szerzett tapasztalataik alapján igyekeznek megszűrni a vendégkört. Ide elsősorban angolok, hollandok és németek járnak nyaralni. Az angolok általában már szeptemberben lefoglalják a jövő évi nyaralásukat, így gyorsan megtelnek a hotelek. Egyelőre kevesen tudnak a Vista irodáknak azon egyedi szolgáltatásáról, hogy az általuk érzékesített bodrumi hotelekről rendkívül hasznos, szigorúan tárgyilagos, kritikai, az erősségeket, a gyengeségeket, a sajátosságokat, a strand jellegét bemutató értékelést adnak a betérő ügyfél kérésére.

Ajánlott hotelek (2024)

 • 3 csillagos: Hotel Istankoy
 • 4 csillagos: TUI Magic Life Bodrum , Salmakis Resort&Spa , Club Hotel Shark , Hotel Ayaz Aqua , DoubleTree by Hiton Bodrum ,
 • 5 csillagos: Labranda TMT Bodrum Resort , Voyage Bodrum , Doria Hotel Bodrum ,

---------------------

Nem ajánlottak: Hotel Azka , Caresse a Luxury Collection Resort , Best Life Hotel , Bodrum Beach Resort ,

Étkezés

Tengerpart és strandok

A bodrumi strandok többnyire kavicsosak, vagy sötét homokosak (feltöltések), a strand közeli vízmélység változó. Gyermekes családoknak, homokos tengerpartra vágyóknak ott van a Gümbeti-öböl. A tengervíz jellemzően szép tiszta, átlátszó, türkizkék. A strandokon kötéllel zárt területen belül lehet nyugodtan, a vízi járművektől elszigetelve fürödni. Jellemzően a parti éttermek és a városi hatóság jól gondoskodnak a strandok tisztán tartásáról. Sok helyen a napozóágyak és a napernyők ingyenesen használhatók, cserében az éttermek buzgón ösztönzik a strandolókat a fogyasztásra.

Vásárlás

Szórakozás

Ata fotója (Herodotosz szobrával)

Látnivalók és programlehetőségek

 • Komppal kirándulás Kos szigetére
 • Datca
 • Halikarnasszoszi mauzóleum
 • Epheszosz

Olvasmányos linkek

"Megtanultuk mi is a jó taktika a bazárban való alkudozásra, megtanultam, hogy nem tanácsos nagy társaságban hangosan orrot fújni, mert a törököknél a zsebkendő használata illetlenség, illetve, hogy az utcákon magukat halottnak álcázó kutyák, valójában nem haltak meg, csak szimplán lusták és elkábultak a melegtől." (forrás: messzelato.hu - Beszámoló Bodrumról, 2014)


"A város – mint a legtöbb jelentős földközi-tengeri város – ókori hellén poliszra épült, miután elfoglalták azt; régi hellén neve: Halikarnasszosz. A világ 7 klasszikus csodájának egyike volt itt, a Mauzóleum, amiből mára szinte semmi nem maradt, csak az alapok. Bodrum szép partvonalával a Török Riviéra ékköve, kb. 80 ezres lakosságával a legmenőbb nyaralóhelynek számít. A város az építészetet nézve egységesnek számít: a régi és az új házak is amolyan görögös megjelenésűek fehér falakkal, kicsi ablakokkal, szinte kivétel nélkül lapos tetővel. A domborzat elég változó, az óvárosban a házak közel épültek egymáshoz, de nem túl magasok, gyakoriak a kis teresedések, úgyhogy nem nyomasztó sikátorszerű. A külvárosi részeken ízlésesnek mondható minimalista tömbházak épülnek max. 3 szintes kivitelben. A régebbi utcák a tengerre merőlegesek, így utat engedve a gyakori erős tengeri szélnek.

Mivel felkapott üdülőhely, a közlekedése elég kaotikus, amikor tehettük inkább gyalogoltunk. A belvárosban szinte minden ház alját – török módra – árusítóhelynek használják, hangosan, rámenősen, majdnem agresszívan árulva a mindenféle temérdek portékát. Ha csak rájuk néz az ember, már jön a kérdés, hogy honnan vagyunk, mi a foglalkozásunk, ha bizonytalanul az ár felől érdeklődünk, akár helyettünk is alkudnak kicsit, és hamarosan becsomagolva láthatjuk érdeklődésünk tárgyát. (2010)" forrás

"Fehér házak, szűk kis utcák, szinte sikátorok. A belvároson végig, minden kicsi utca bazársor. A házak között, az utca felett többnyire vadszőlő ad árnyékot, néhol ponyva. Kiabálás mindenfelé, ez-az eladó, ide-oda gyere, és itt még bőven van turista is. Végig a sikátorokon, a vár alá, mert az az elsődleges célpont. A város jelképe, egy keresztes lovagok által épített erődítmény, benne a víz alatti archeológia múzeumával. Út közben mit látunk? TI. Vagyis TourInform! Ez valóban turista város. Simán elfoglaljuk ketten a helyiséget, másnak már nem jut hely, se szó, pedig lenne. Hely is lenne, és igény is lenne a szóra, de mi jobbak vagyunk. Elsősorban térképek, turistának. A vár bejárata hamar megvan, de rosszabb, mint a középkorban. Nem lovagok, hanem török banya őrzi a bejáratot. Rajta felirat: nyitva minden nap, kivéve hétfő.

Az első állomásunk egy mauzóleum volt, bizonyos Mausolosé, aki a Caria királya volt. Sírhelye egyébként egyike az ókori világ hét csodájának. Biztos az, nekünk nem volt alkalmunk megtekinteni. Ugyanis: hétfő. A huncut hétszentségét neki! Ezer kartács és ágyú! Nincs szerencsénk sajnos. Nem csüggedünk, irány tovább az ókori színházba. Nem mintha nem láttunk volna eleget ilyet (pláne mostanában), de ha már itt vagyunk, ugye, akkor mégis. Nem volt kár, hogy elmentünk, a kilátás a városra hegy oldalából lenyűgöző. Nagyon szépen látszik az öböl, a kis fehér házak végig a hegyek oldalán, a kikötő, a vár, minden. A színházhoz érve mit találunk? Végre nem hétfő tábla, de ez sem kecsegtet több jóval: teljesen be van zárva, körbe van kerítve. De az előbb láttunk bent embert, hogy is van ez? Megvan! Valaki feltörte a kaput, félre van állítva, egy ember éppen befér. Illetve kettő is, egymás után, kipróbáltuk, tényleg. Végre, egy kis sikerélmény, és még színházban is voltunk. Andi úgyis mindig panaszkodik, hogy nem viszem színházba, na, most volt elégben. A színház meglátogatását, és a tájkép élvezetét követően következő úti célunk a Myndus kapu. A kapu a várost védte korábban a szárazföld felől, amíg nem jött Nagy Sándor. Aztán is a várost védte, csak már a makedónoknak, ugye. Szép lehetett valaha, a méretek most is lenyűgözőek. A közelben van pár római, és régebbi síremlék is, illetve egyéb látnivaló, ami leginkább azt jelenti, hogy sok kő a földön, és a régészek azt mondanak rá, amit nem szégyellnek.

Ezt is megnéztük, közben szereztünk vizet is, mert a tea által nyújtott energia kezdett apadni, és a kapu után következett a Tigris Torony, a kikötő melletti hegy tetején. Ahhoz (ti.: a hegymászáshoz) pedig kell az energia. F(áradhatatlan) nejem lelkesen kutyagolt utánam, fel a hegyre, ahol mit kell tapasztalnunk: nem hétfő, de szintén zárva. Azért nem látogatható a torony, mert a szeretett NATO tag török katonaság az egész dombot megszerezte magának, vele együtt a tornyot is, és körbekerítette, fegyverrel őrzi. Állítólag nem szerencsés ilyen őrt arra kérni, hogy legyen már olyan bátyám, és engedjen be, így ez a látnivalót sem néztük meg, csak messziről. Fotó van róla bőven, pukkadjanak meg a török katonák, és kémelhárítók! (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2021. 06. 04. 12:27
Istvánnak!
Akkor a politikai állásfglalásomat visszavonom. Viszont, határozottan visszautasítom, hogy ellenszenvet érzek az orosz emberek iránt. Orosz barátaim vannak, tudok oroszul és imádok oroszul beszélni. A legszebb szláv nyelv. Engedtessék meg nekem, hogy ne tetszen amikor egy török hotel medencéjében a gyermekeim szeme láttára néhány rosz vendég gusztustalanul iszákodkodjon már délelőtt. Meglepődne, hogy orosz utazási honlapokon mennyi orosz ember fejezi ki szégyenérzetét honfitársai bunkóságain.
Itt, és nem csupán Önnek kijelentem, hogy az orosz hotelvendégeknek egy kisebbségéről van itt szó. Sajnos képesek megrökönyödést okozni a vendégkörökben.
Ha ismerne engem, biztos nem fogalmazna a honlapomról ilyen kíméletlenül.
Tág ismeretségi körömben közismert, hogy mennyire nem vagyok előítéletes.
Igyekezni fogok, hogy ne keltsem az előítéletessé látszatát sem. Egyet azonban nem tudok megígérni: A honlapon zöld színnel jelennek meg más blogok tartalmai és azok minden kijelentéséért nem vállalunk felelősséget, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy az emberek sok mindent egymástól eltérően látnak, értelmeznek. Nincs egy igazság.


Istvan78, 2021. 06. 04. 11:51
Nem szeret politizálni, mégis újra negatívan állást foglal politikai kérdésben, és nem az első utazási desztináció, ahol látom a kevés orosz - sok orosz * jelzőt, mint szempontot.
A többi kijelentésével pedig vitába szállni sem érdemes, mert süket beszéd, melyről süt az orosz emberek iránti ellenszenve.
Azt viszont megköszönöm, ha egy cseppet árnyaltabb oldaláról is megközelíti a dolgokat. Az oldal egyébként nagyrészt jó, sokszor olvasom utazás előtt.


úti kritikus, 2021. 06. 01. 22:25
Istvánnak!
A honlap szerkesztőjeként a leghatározottabban kijelentem, hogy egyáltalán nem utálom az oroszokat. Imádom és beszélem gyönyörű nyelvüket, irodalmukat, művészetüket, hatalmas lelküket imádom! Más tészta, hogy nem példaértékű náluk a demokrácia, de a honlap nem szeret politizálni.
De: Hotelvendégek százainak visszajelzéseit olvasom, és rengetegen panaszkodnak az orosz vendégek EGY HÁNYADÁNAK bunkóságára, iszákosságára. A honlap olvasót felkészítjük arra, hogy egy adott hotelben az orosz vendégek nagy többsége miatt orosz nyelvtudás nélkül nehézségeik támadhatnak. Tudja, hogy a török hotelek török személyzete bizony utálja az orosz vendégeket, mert nagy többségük lekezelően viselkedik velük. Ez egy jelenség, amiről egy kritikai alaphangú honlap nem hallgathat. Igenis bátorságot veszünk, hogy jellemző jelenségekről beszámoljunk. Nem rekesztjük ki az oroszokat, csak megemlítünk negatv jelenségeket. Ön az első, aki ezzel elégedetlen, de ettől még lehet igaza. Köszönjük, hogy a saját igazát kifejezi. Megnyugtatásul: igyekezni fogok, hogy árnyaltabb megfogalmazásokkal ne érje vád az orosz nyaralók többségét, akik jól viselkednek.
A honlap tele van szubjektív, egymásnak sokszor totálisan ellentmondó véleményekkel. Kérem ne undorodjon, hanem vitatkozzon.
Én magam a családommal sokszor nyaraltam hotelben orosz vendégekkel és jogom van megállapítani, hogy sokuk a svédasztalos étkezéseknél felháborítóan viselkedik, a gyerekeket hagyják a vendégek nyugalmát megzavarva tobzódni. Már délelőtt berúgnak, beviszik a piás üvegeket a medencébe. Többük sznobizmusa viszont inkább mulatságos.
Szentpétervárt imádom, Gogolt, Muszorszkijt különösen.


Istvan78, 2021. 06. 01. 13:36
Az oldal viszonylag jó, azt viszont nem igazán értem, mi ez a fajta orosz utálat, amit itt lehet tapasztalni?
Miért pozitívum, hogy kevesebb az orosz? Egyáltalán hogy veszik a bátorságot, hogy ilyeneket írjanak, általánosítva negatívan elítélve kirekesztve az oroszokat?! Undorító


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon