ÚTIKRITIKA.HU / Karthágó


hirdetes

útikritikák


Karthágó

Karthágó dióhéjban | Vélemények | Egyéb hasznos információk | Karthágói romok | Régi római fürdők | Ókori vízvezeték | Karthágói múzeum | Római villák | Római színház | Pun kikötő és múzeum | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

s.a. fotója

Karthágó dióhéjban

Egy-két órás programot érdemes rá kalkulálni. A romok jó állapotban vannak, kellően látványosak. Nagy kiterjedésű területről van szó, ahol a nevezetességek elég jelentős gyalogtávolságra vannak egymástól. Négy fontosabb látványosság van: a római villa, az Antonine-fürdők, a pun kikötő és az amfiteátrum. A legnagyobb hely: a fürdők.

Vélemények

"Érdemes a helyi túrát a katedrálisnál lévő dombnál kezdeni. Onnan szabad szemmel bemérhető a bejárásra tervezett terep. Amúgy is ott van a jegypénztár. 10 dinárét minden nevezetesség látogatható. A legértékesebb maradványok a múzeumban vannak, azaz a szabadtéri terepen inkább a képzelőerőnkre kell hagyatkozni. Mi például, hagyatkoztunk rá. Bizony elkel egy jó útikönyv, amiből hátteret kapunk a látnivalókhoz. Mi még otthon kinyomtattunk fontosabb infókat az internetről. Rengeteget fotóztunk, mert volt bőven mit. Szép a romváros látképe a tenger (öböl) panorámájával kombinálva. Tudták ezek az ókori népek, hogy hová érdemes építkezni. A buszos csoportok idegesítőek voltak. Összegezve: Karthágó nem nagy szám azoknak, akik láttak már ókori romokat Görögországban, Törökországban és Rómában." (Babi, Vista törzsügyfél, 2014)

Egyéb hasznos információk

Taxisok ajánlkoznak, hogy a látogatót fuvarozzák a főbb nevezetességek között. Persze alkudozni kell. Nagy hőségben jól jöhet az autós szállítás, főleg, hogy a romok egy autópálya két oldalára osztódnak szét, és nem könnyű mindezt gyalog bejárni.

Karthágói romok

Régi római fürdők

Többek szerint ezek a legérdekesebbek.

Ókori vízvezeték

Jön!

Karthágói múzeum

Túl sok időt nem érdemes erre áldozni a szabadtéri látnivalók időbeli rovására. Dicséretes, hogy a vécék milyen tiszták.

Római villák

Jön!

Római színház

Jön!

Pun kikötő és múzeum

Jön!

Egyéb látnivalók

Jön!

Olvasmányos linkek

"A föníciaiak egykoron legnagyobb városaként hírnévre szert tett Karthágóból mára csak néhány rom maradt, ám a múzeumokba ellátogatva képet kaphatunk az ókori csodákról. Az időszámításunk utáni első századból való luxus wellness komplexum, mely az Antonius Pius fürdője nevet viseli, 3,5 hektáros alapterületét tekintve a Római Birodalom idejében a Guinness rekordok könyvébe is beleillett volna. A nagyszabású vállalkozásról dióhéjban csak annyit, hogy Róma úgy építette fel a grandiózus fürdőt, hogy a medencékbe az édesvíz egy 128 km hosszú épített vízvezetéken keresztül érkezett, a víz melegítéséhez pedig egy környékbeli szigetről hajóval szállították a faanyagot, mivel Tunézia szárazföldi területein meglehetősen ritka látvány a fa (az olajfákat és a pálmákat leszámítva). Ha szórakozásról, nagyzolásról volt szó, Rómában sem pénzt, sem energiát nem sajnáltak.

Mára mindössze az alagsori szint maradt meg a csodás épületből, ahol a rabszolgák sürgölődtek a fűtéssel, és egyéb karbantartási feladatokkal. A helyszínen felállított makett és látványrajzok alapján azonban beláthatjuk, hogy meglehetősen komoly beruházásról volt szó. A romok között sétálgatva az utazó néha kénytelen volt a tűző nap elől a míves korinthoszi oszlopfők árnyékába húzódni, és egyéb ókori leletek hűs zugaiban meghúzni magát.

Ezt követően az utazó a Byrsa-dombon álló múzeumban tett látogatást, ahol egészen kikerekedett a szeme a csodás mozaikszőnyegek láttán, melyekről az idegenvezetőtől azt is megtudta, hogy hogyan készültek. A szakavatott mester a helyszínen felrajzolta a kép alapját, majd innentől fogva a munka piszkos és meglehetősen unalmas részét a rabszolgákra bízták, akik a kép négy sarkából kiindulva kezdték szépen egymás mellé rakosgatni a kőkockákat. Mivel a négy munkás jellemzően nem volt túlzottan egymásra hangolódva, a képek sosem teljesen egyenletesek, hiszen egyikük jobban belenyomta a ragasztóba a köveket a másikuk pedig kevésbé.

Külön móka, hogy az egyik mozaikkép igazi retro élménnyel örvendezteti meg a magyar turistákat, ugyanis ez volt látható az egyik itthoni iskolai tankönyv borítóján. A múzeumban nagyon megtetszett az utazónak az a festmény, amely a tengerpartra épült Karthágót történelme fénykorában ábrázolta. Ezen jól látszik, hogy a város kereskedelmi kikötője mögött hogyan húzódott meg az ellenség szemei elől elrejtve a kör alakban megépített hadikikötő. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

cs. m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon