ÚTIKRITIKA.HU / Tunisz


hirdetes

útikritikák


Tunisz

Tunisz dióhéjban | Tetszett & Nem Tetszett | Vélemények | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk |Kasbah-erődAl-Zaytuna mecset | Egyéb mecsetek | Bardo múzeum | A medina | Az Szent Vincent de Paul katedrális | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

M. Sz. fotója

Tunisz dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 2,5 millió

Tunisz két legjelentősebb része az UNESCO világörökség részét képező óváros, amelyet medinának neveznek, és az új város (franciául: ville nouvelle).

Az Ave Habib Bourguiba az a nagy főút, amely az új városon keresztül vezet az Óratoronytól a Szent Vince-székesegyházig. Ezután befordul az Ave de France-ba, amely néhány háztömbig tart, mígnem a Place de la Victoire-nál és a Port de France-nál ér véget, egy nagy, szabadon álló kapuval, amely korábban a medina bejárata volt. Ez jó igazodási pont lehet a taxisok számára, mivel a közeli kisebb utcák egy része nem biztos, hogy ismerős a sofőröknek.

A Port de France jó bejárati pontként is szolgál a medina felfedezéséhez. A Rue Jemaa Zaytouna vezet egészen a Zaytouna mecsetig, Tunisz nagy mecsetjéig, amely a medina közepén található.

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

  1. Az arab országok viszonylatában a tuniszi bazárokban zaklatják a legkevésbé a kereskedők a turistákat. 

Nem tetszett

  1. Hiába van tengerpartja, strandolás szempontjából a város vajmi keveset tud nyújtani.

Vélemények

Jön!

Közlekedés

Taxi

A taxizás jó és olcsó megoldás, ha kicsit messzebbre kell menni, mint a metró. A menő szállodák előtt várakozó taxik sokkal magasabb árakat akarnak fizettetni. Ezek a taxik a normál viteldíj 2-3-szorosát követelik. Ragaszkodjunk a taxióra használatához. Ha megtagadják, akkor hagyjuk ott az adott taxit. Sokkal jobb odébb sétálni és az utcán leinteni egyet.

A taxik bőven állnak rendelkezésre, így a keresés nem tarthat tovább néhány percnél, még forgalmas időszakokban sem. A minimális díj 0,500 DT nappal és 0,750 DT este/éjszaka. Feltéve, hogy a sofőr az előírásoknak megfelelően működik, azaz hazsnálja és orrekten a taxiórát. Csak akkor próbáljunk alkudozni, ha van fogalmunk arról, hogy az adott táv kb. mennyibe kerül reálisan. A taxik általában biztonságosak.

Kerüljön el minden olyan taxit, amin nem világít lámpa.

Az okostelefonokhoz készült Bolt alkalmazás az Uberhez hasonlóan működik, de jellemzően drágább a fuvar, mit a taxival. .

Étkezés

Jön!

Közbiztonság&Kellemetlenségek

A turista nevezetességek tájékán ácsorog sok idegenvezetői engedély nélküli ember, meg olyanok, akik valamit üzletelni próbálnak a turistával.  Ha valaki belekedz az idegenvezetói mondókájában, akkor álljunk odébb, mondjunk nemet, mert különben baksist fog kérni az általink nem is igényelt ,,munkájáért". 

A turista Tuniszban az utcákon azt tapasztalja, hogy egy csomó ember barátkozni ójat vele. Na ez a barátkozás mindig arra lyukad ki, hogy valahogy kicsikarjanak pénzt az idegentől. Tény, hogy ezt nem fizikai erőszakkal teszik, de azért lélektani zaklatás van mindenképpen. Főleg akkor csapnak le ránk a ,,barátkozó+ helyiek, ha a Burgiba sugárúton sétálunk. Odajönnek hozzás és nyomják a sódert. Nehogy bevegyük, hogy mennyire tombol a vendégszeretet. Ügyesen térjünk ki az ilyen barátkozási igyekezet elől. 

Gyakran tizenévesek szólítják le a turistát, és haverkodnak, ami mindig azzal végződik, hogy adjunk cigarettát, fizessük ki a mozijegyét stb. A leszólítás unalmas formája az, hogy kínájuk meg cigivel, gyújtsuk meg a cigijét, vagy mondjuk meg hány óra van.

Egy szónak is száz a vége, jobb ha nem megyünk bele a tuti nem önzetlen szándékú barátkozásba. A legjobb ha letagadjuk, hogy tudunk angolul vagy franciául, így nem tus verbálisan fogást találni rajtunk.

Ha nagyon udvarisak akarunk lenni, akkor ismételgessük azt, hogy no merci.

Amúgy a turista nevezetességek környékén jellemzően jelenetős a rendőri jelenlét, ami elsősorban terrorcselekmények miatti óvintézkedést jelent. Tuniszban csaknem kizárt, hogy napközben az utcán rablótámadás szenvedőalanyává váljunk.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Kasbah-erőd

A Kasbah-erőd a 9. század közepén épült. Kevés ilyen régi épület maradt fenn éppen a fővárosban, szóval a fellegvár fontos történelmi és kulturális helyszín.

M. Sz. fotója

Al-Zaytuna mecset

Az Al-Zaytuna mecset (más néven al-Zaytuna Nagymecset vagy Dzsámia al-Zaytuna) Tuniszban, Tunézia fővárosában található, és az ország egyik legfontosabb vallási és történelmi épülete. Íme néhány jellemzője és történelmi adata:

Az Al-Zaytuna mecset alapítása a 8. századra, pontosabban 732-re nyúlik vissza, amikor a muszlim hódítók elfoglalták a térséget.
A mecset építését az Omajjád kalifátus uralkodása alatt kezdték, és idővel az iszlám aranykorának egyik tudományos központjává vált.

Az Al-Zaytuna mecsethez kapcsolódó madrassza (iskola) a középkor egyik jelentős iszlám oktatási intézménye volt, hasonlóan a kairói Al-Azhar Egyetemhez.
Számos híres tudós és teológus tanított itt, és a mecsetet az iszlám tanulmányok fontos központjaként tartották számon.

Az Al-Zaytuna mecset nemcsak vallási, hanem kulturális központként is szolgált, befolyásolva a régió szellemi és kulturális fejlődését.

A mecset területe kb. 5 000 négyzetméter.
A központi udvart (szahn) körülvevő oszlopcsarnokokból áll.
Az imahely (muszalla) boltíves mennyezettel és gazdagon díszített belső térrel rendelkezik.

Az épület vegyesen hordozza az iszlám építészet különböző korszakainak jellemzőit, beleértve a korai iszlám, a középkori és az oszmán hatásokat.
A mecset belső udvarában található oszlopok római és bizánci stílusúak, ami azt mutatja, hogy korábbi építmények anyagait használták fel.

A mecset minaretje különösen figyelemre méltó, és jó kilátást biztosít Tunisz óvárosára (Medina).

Nyitvatartás: A mecset látogatható, de a belépés imaidőkön kívül ajánlott a turisták számára.

A Tunisz Medina központjában található mecset könnyen megközelíthető gyalogosan a közeli nevezetességektől.

Az Al-Zaytuna mecsetbe való belépéskor ajánlott megfelelő ruházatot viselni, amely tiszteletben tartja a vallási helyszínt (hosszú szoknya vagy nadrág, vállakat fedő ruha).

Az Al-Zaytuna mecset látogatása során betekintést nyerhetünk Tunisz gazdag történelmébe és kulturális örökségébe, valamint megcsodálhatjuk az iszlám építészet egy jelentős példáját.

Aji

Egyéb mecsetek

Jön!

Bardo múzeum

G. M. fotói

bébé fotója

A medina

R. A. fotója

Az Szent Vincent de Paul katedrális

Ez az egyetlen katolkus katedrális Tunéziában.

M. Sz. fotói

Egyéb látnivalók

Jön!

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Cs. G. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon