ÚTIKRITIKA.HU / Tunézia


hirdetes


útikritikák


Tunézia

Fakultatív programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Fakultatív programok és vélemények

Sidi Bou Said

"Sidi Bou Said: Korán reggel indult a busz Sousse-ból. Rossz helyet választottunk, a nap a szemünkbe sütött. Az út mentén az olajfák végtelen ültetvényei. Víz közelében sűrűbben, víztől távolodva ritkábban ültetve, hogy legyen hely a fa gyökerének minél nagyobb területről begyűjteni az éltető nedvességet. Sidi Bou Said-ba tartottunk, Tunézia Szentendréje felé. A város a nevét Abu Said Baji-ról kapta (1156-1231), aki az 1207-es mekkai zarándoklata után itt letelepülve hirdette a tanait.

Pár órás utazás és megérkeztünk. A busz Manar hegy aljában leparkolt, onnan vagy gyalog, vagy az elektromos kis vonatnak álcázott autó volt a választék felkaptatni Sidi Bou Said óvárosába. Március eleje volt, ennek ellenére 24 C fok kellemes meleg, valahogy mindenkinek egyértelműnek tűnt, hogy gyaloglás helyett a nyitott kocsikra üljön fel. Megtelt a kis vonat, csengő jelezte az indulást. Kockaköves utcákon kapaszkodva felfelé, egyre sűrűbben mutatkozott Sidi Bou Said jellegzetessége. A kovácsoltvas erkélykorlátok, az ablak és ajtórácsok mintája sehol nem ismétlődött, a házkapuk faragása egyenként remekmű, de egyben megegyeztek: Mind azúrkék színben tündökölt a fehér házfalak keretében.

Az öreg téren a kisvonat leparkolt, mi pedig nekiindultunk felfedezni az óvárost. A főutcán a házak megannyi kis boltok, az áru mennyisége olyan terjedelmű, hogy a falakról lefolyt az út közepéig. Az árusok hol szerényen, hol erőszakosan igyekeztek beterelni a boltjuk mélyébe, lányomra a már megszokott lelkesedéssel csaptak le, Zoli rutinosan hárította a támadást. A boltok hosszú sorát apró kávézók szakították meg. Előttük pár asztal, szék, amiken a helybéli idősebb férfiak őszinte unalommal, pipával a szájukban szemlélték a turisták idétlen hadát.

A város legismertebb és legszebb háza Dar El-Annabi ügyvéd háza, ma múzeum. Ügyes fogásként 10 fő fölött komoly kedvezményért adták a belépőjegyet, ezzel ösztökélve minket, hogy magunk vadásszuk össze a potenciális múzeumlátogatókat a spórolás reményében. Az ötlet működött, betódultunk. A 18. században épült iszlám ház berendezése eredeti állapotában maradt meg. Idegenvezető hiányában, a magunkkal hozott kinyomtatott pár soros információkra támaszkodva jártunk szobáról szobára.

Korabeli ruhákba öltöztetett viaszbábuk mutatták be a hétköznapi és az ünnepi életet. Selyem, csipke, gyöngy, ízlésesen olyan mennyiségben díszítve a ruhákat, ami mellett mi nők nem tudtunk szó nélkül elhaladni. Páran nagy biztonsággal becsülték fel az értékét, mi többiek dermedten hallgattuk az összeget. Az esküvői henna szertartás érdekes látvány. Az emeleti imaszoba falát borító csempék szépsége magasan verte a többi szoba faldíszítését. Bebarangoltuk a ház minden zugát, tetőteraszáról a panoráma fantasztikus élmény volt. A mutatósabb falrészeknél sorban álltunk a fotózási lehetőségért. Itt a tetőn szembesültünk a ténnyel, hogy ebben a városban még a virágcserepek is mindenütt kék színűek.

Kedves gesztusként a belső udvaron mentateával kínált a ház tulajdonosnője. Mindannyian letelepedtünk székekre, padokra, a méltán híres hatalmas kovácsoltvas madárkalitkára és szürcsöltük a nedűt, mint a vérbeli arabok. Valami lehetett abban a teában, vagy átitatott minket a hely varázsa, de két percen belül úgy csacsogtunk egymással, mintha mind régi ismerősök lennénk. Szenvedélyes hűtő mágnes gyűjtőként rögtön két címet is beszereztem, ahol jól lehet alkudni és van választék.

A tulaj nehezen kapcsolódott be a beszélgetésbe, lassan-lassan kihúztuk belőle, hogy a ház híres lakójának leszármazottja. A családfa levezetésénél azok közé tartoztam, akik nem tudták követni a vonalat, gyorsan túl is léptünk rajta. Az épület a mai napig a család tulajdona, ő az elzárt hátsó részében él. Az egyik eldugott szobájában, ami szuvenír boltnak van átalakítva, természetesen vásárolhattunk az illatos, teának való mentaleveléből is. Szerényen mosolyogva gyorsan búcsúzott, sietett nyitni a nagykaput az újabb csoport látogatónak.

Tea után szétszéledtünk, hogy felfedezzük a város rejtett soklépcsős mellékutcáit, mesterien kifaragott óriási kék kapukra vadászva. Az udvarokból érett narancsokkal terhes fák hajoltak ki az útra, elérhetetlen magasságokban. A zárt, fehér falakkal körülvett kertek sehol nem engedtek betekintést a magánéletbe. Nem akadtunk vízszintes utcára, sétánk folyamatos hullámvonalat írt le komoly hajtűkanyarokkal, zsákutcákkal.

A kis vonathoz útban visszafelé, hagytuk magunkat becsábítani az ajándékboltokba. A fal mellett plafon magasságáig élénk színekben sűrűn aggatva sorakoztak a ruhák az állványokon. Csak hozzáértünk valamelyikhez, az árus máris kapta le a vállfáról, miközben elismerően hódolt, szerinte tökéletes ízlésünknek. A ruhák mellé gombostűzve az ujjak. Hitetlen csodálkozásunkra a tulaj félrerántotta a bolt mélyét leválasztó függönyt, mutatva mögötte a száz éves öreg singert, amellyel röpke pár perc alatt asszonykája bevarázsolja a ruhába a hiányzó részt, ha jobban tetszik az ujjas változat. Sőt a hosszán is szakszerűen kurtít igény szerint, míg mi válogatunk a termékei között. Esetleg teával is szolgálhat a várakozás idejéig a boltban.

Végül megtaláltam álmaim hűtő mágnesét, szerintem ügyesen lealkudtam az árát. Az árus hercegnőként foglalkozott velem, elégedetten búcsúztunk egymástól. Fáradt testünk érzékenyen reagált a kockaköves úton lefelé zötykölődő vonatra. A buszállomás még üres volt, körbe sétáltunk, meglátogatva a szuvenír árusokat. És mit láttam! A hűtő mágnesem ikertestvérét, aminek az induló ára megegyezett az általam kemény harccal lealkudott árral. (2013)" forrásA festői szépségű Sidi Bou Said, avagy a tunéziai Santorini - Érdekes világ

Szahara túra (2 nap)

Árak:

 • 150 DT / felnőtt
 • 75 Dt / gyerek

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban. A kétnapos túra Kairouan-ban kezdődik, ahol a Nagymecsetet láthatják (kívülről) és mivel a nagy múltú város vallási jelentőségén kívül a kézi szövésű szőnyegeiről is ismert, meglátogatnak egy szőnyegszövő műhelyt is. Napközben ebéd, majd érkezés az Atlasz-hegység déli nyúlványaihoz, ahol lehetőség van Jeep túra keretében bejárni a hegyi oázisokat, Chebika-n a szakadékban csordogáló patak partján sétálni, ami egy kisebb vízesésből fakad, meglátogatni egy eső által elmosott falut, megcsodálni a nagy vízesést Tamerzán és egy hegytetőn lévő kilátóból gyönyörködni a tájban. A nap utolsó programja lovaskocsikázás és datolyaültetvény meglátogatása a tozeuri vagy neftai sivatagi oázisban, majd a szállás elfoglalása medencés szállodában. Este svédasztalos vacsora a szállodában.

2. nap: Reggel a Chott el Djerid kiszáradt sóstavon keresztülvágva megérkeznek Douz-ba, ahol lehetőség van a Sahara dűnéi között tevegelni. Tovább utazva a homoksivatag vidékét lassan felváltja a kősivatag. Ezen a környéken a legérdekesebb település a Matmata. Itt a kilátóból nagyszerű panoráma nyílik a szinte holdbéli tájra, meglátogatnak egy ma is lakott, föld alá vájt barlanglakást, ahol betekintést kapnak az itt élő berberek mindennapjaiba. Egy étteremmé átalakított barlanglakásban utasaink megebédelnek, majd folytatják útjukat El Jem felé. El Jemben a világ harmadik legnagyobb római amfiteátrumának jó állapotban megmaradt romjait tekinthetik meg. Élményekben gazdag két nap után visszatérés a szállodába. A program nem feltétlenül így épül fel, néhány iroda az első napra teszi El Jemet és Matmatát, és a második napra kerül Kairouan. Fontos tudni, hogy ez a 150 dináros ár rendszerint nem tartalmazza a tevegelés és a sivatagi jeep túra árát. Érdemes plusz 60 dinárral kalkulálni a helyszínen befizethető programokra.

"Nagyon erősen sütött a nap és végig óvni kellett a karunkat és a fejünket a sugaraktól. Nagy karimájú kalappal védekeztünk. Különleges hely a szaharai sivatag. Megindító élmény volt nekünk a napkelte látványa a Chott el Djerid tónál. El Jem elvarázsolt minket. Megnyugtató volt, hogy az út folyamán a vécék viszonylag kulturáltak, tiszták voltak. Látvány szempontjából persze voltak üresjáratok, hiszen néha egy-két órán keresztül ugyanolyan tájat lát az ember. Jó volt inni mentateát, mert jót tesz a toroknak és sokáig kellemes szájízt őrizhet meg az ember. Jók a rágcsálnivalók is, vannak egész finom, édes dolgok. 30-50 dinárnyi borravaló adására kalkulálni illik. Több ember között kell elosztani. Ezek a helyiek csak a turistaszezonban (évente 6-7 hónap) tudnak pénzt keresni, és akkor sem kapnak valami komolyabb fizetést, azaz rászorulnak a jattra." (2011)

Tunisz - Karthágó - Sidi Bou Said (1 nap)

Árak:

 • 79 DT / felnőtt
 • 39,5 DT / gyerek

A főváros, Tunis történelmi óvárosában szabad program keretében megismerkedhetnek a Medina szűk utcáin nyüzsgő bazárral. A Medinában lesz idejük egy sétára az óváros hangulatos sikátoraiban, és természetesen vásárlásra Tunézia legnagyobb bazárjában. Napközben svédasztalos ebéd egy tengerparti szálloda éttermében. Karthágó romjai közül Antonius Pius fürdőjének és az azt körülvevő épületek romjainak segítségével kaphatunk képet az egykori világuralomra törő Pun Birodalom mindennapjairól. Ezután meglátogatjuk a Birsa hegyen fekvő Nemzeti Múzeum gyűjteményét. Ezt kellemes séta követi a festői Sidi Bou Said városrész csodálatos kék-fehér házai között és gyönyörködhetünk a Tuniszi-öböl csodálatos panorámájában, esetleg elfogyaszthatunk egy frissítő mentateát vagy limonádét. Ez a különleges hangulat vonzza ide a mai napig Tunézia művészeit, hogy itt alkossanak, s ez teszi Sidi Bou Said-ot művészvárossá.

Dougga - Thuborbo Maius (1 nap)

Árak:

 • 75 DT / felnőtt
 • 37,5 DT / gyerek

A program során két római kori romvárost látogatnak meg: Thuborbo Maius-t és Dougga-t. Napközben az ebédet Douggában fogyaszthatják el. Mindkét település már Karthágóval egy időben lakott volt, Thuborbo Maius támogatta is a rómaiakkal szemben, míg Dougga szövetkezett a rómaiakkal, majd végül a Római Birodalom győzelme után mindkettő Római város lett. Mindkét városban jó állapotban maradtak fenn templomok, középületek, lakóházak alapjai. Sok esetben az eredeti mozaikpadlót is megcsodálhatják. Dougga 65 hektáron terül el, az épületek kivételes jó állapota egyedülálló élményé teszi a látogatást. Dougga-t az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Hajókirándulás (1/2 nap)

Árak:

 • 35 DT / felnőtt
 • 17,5 DT / gyerek

A Yasmin Hammamet vagy Sousse kikötőjéből induló kalózhajón eltöltött 3 órás délelőtti program során kalóznak öltözött animátorok szórakoztatják Önöket. A hajó lehorgonyoz a nyílt vízen, ekkor lehetőség van a fedélzetről a vízbe ugrálni, vagy úszni a nyílt vízen. A program közben egy kis délelőtti snacket szolgálnak fel, üdítőt és vizet fogyaszthatnak.

El Jem - Monastir (1/2 nap)

Árak:

 • 75 DT / felnőtt
 • 37,5 DT / gyerek

El Jem a Római Birodalom idején jelentős kereskedelmi központ volt, az itt épített amfiteátrum jelenleg a harmadik legnagyobb a világon, ennek jó állapotban megmaradt romjait járhatják be majd, ezután Monastirban Tunézia első elnökének, Habib Bourgiba-nak a Mauzóleumát látogathatják meg Monastir főterén, a Ribat szomszédságában. Néhány utazási iroda szervezésében az El Jem - Monastir kirándulás kiegészül Kairouan bebarangolásával is. A város az un. Borbélymecsetről híres, ez is azon kevés mecsetek egyike, ahol körülmetélést végeznek. A mecset egyébként onnan kapta a nevét, hogy a próféta barátja, aki szintúgy szent ember volt, a nyakába akasztva, egy kis tokban hordta a próféta hajtincsét. Ami miatt viszont igazán híres a város, főleg a mozlim hívő emberek szemében, az az, hogy Mekka, Medina és Jeruzsálem után ez az iszlám vallás 4. legfontosabb zarándokhelye. A kairouani Nagy mecset igazi szent hely, az emberben egyfajta tiszteletet kelt. A mecset csak kis része nyitott a látogatók előtt.

Karaván (1/2 nap)

Árak:

 • 35 DT / felnőtt
 • 17,5 DT / gyerek

A környékbeli olíva ligetek és tanyák világát fedezhetik fel a 3 órás karavántúra során. Utazhatnak tevén, lovon, lovas kocsin. A karavánút során a hagyományos berber kenyér, a Tabuna sütését is bemutatják és természetesen meg is kóstolhatják a frissen sült kenyeret. A program során rendhagyó teveetetésre is vállalkozhatnak.

Medinat Ezzahra est

Árak:

 • 60 DT / felnőtt
 • 30 DT / gyerek

A program során zsonglőr műsorokkal, lovasbemutatóval szórakoztatják a közönséget. Tunézia nemzeti ételeiből összeállított komplett vacsora várja a vendégeket, melyhez üdítőből, vízből és borból korlátlan az italfogyasztás, a vacsora közben folklór műsor, hastáncosok szórakoztatják Önöket. Ezt követően Tunézia történelmével ismerkedhetnek meg, színészekkel kísért fény- és hangjáték keretében.

Zulu Show - Állatkert látogatással

Árak:

 • 65 DT / felnőtt
 • 32,5 DT / gyerek

Tunézia legnagyobb állatkertjéről van szó. A 36 hektáros parkban afrikai állatok sokasága látható. A látogatás után tunéziai nemzeti ételekből álló vacsorát kínál a program. Az étkezés közben fekete afrikai táncosok, hastáncosok adnak elő ezt-azt, és van tunéziai folklór műsor is. A vacsorához korlátlan üdítő-, víz- és borfogyasztás jár. A fakultatív programot a Voyage2000 helyi szolgáltató szervezi és bonyolítja, őket illeti a felelősség, a Sun & Fun Holidays csupán közvetítői szerepet vállal a kirándulásokkal kapcsolatban. A kirándulások aktuális programjáról, a kirándulásokon való részvétel feltételeiről és az árakról a helyszínre érkezéskor helyi képviselő ad tájékoztatást. Magyar nyelvű idegenvezetést a kirándulásokon csak megfelelő létszámú jelentkező esetében tudnak biztosítani. A minimum létszám kirándulásonként változik, erről minden esetben a helyi képviselő a helyszínen ad tájékoztatást. Ha kirándulni mennek, javasolt a kirándulási szelvény segítségével a kirándulás előtti nap délutánján megrendelni az ébresztést, a másnap reggeli hideg csomagot és a késői vacsorát – amennyiben erre lehetőség van. A gyakorlat szerint az indulás előtti napon lemondott utazások esetében csak orvosi igazolás bemutatásával igényelhető visszatérítés a befizettet részvételi díjból. Tájékozódni kell a programok lemondási feltételeinek részleteiről a helyi képviselőnél.

"Ez egyfajta szafari park, amely egy afrikai szavannához próbál hasonlítani. Nagy melegben elég megterhelő volt bejárni a hatalmas területű parkot, szerencsére volt néhány árnyékos rész. Csaknem 500 állat látható. Van fókaetetés, tevegelés, na meg a szokásos afrikai állatok, amiket itthon is meg lehet nézni az állatkertben. Különbség azért van, végül is afrikai állatokat nézni Afrikában az mégis más, annak ellenére, hogy ezek az állatok nem élnek Tunéziában a szabadban. Az oroszlánoknak jó nagy szabad területe van. Még élő zenét is szolgáltat egy afrikai zenekar. Megnéztük a delfin show-t is. A gyerekeknek nagyon jó program volt, és mi felnőttek sem unatkoztunk." (Éva, 2011)

Olvasmányos linkek

"Tunisz városközpontját az 1,6 km hosszú, az első államelnökről elnevezett, elegáns Habib Bourguiba sugárút alkotja. Az út mentén ultramodern házak váltakoznak a francia gyarmati időkből származó épületekkel, kávéházak teraszai, üzletek kirakatai csábítják a sétálókat. Cipőmániás hölgyek, vigyázat, itt könnyű bűnbe esni! Cipőbolt, cipőbolt mellett sorakozik csupa divatos, jó minőségű lábbelivel fillérekért. Ezt az eladók is tudják, huncut mosolyukból kiolvasható: ha egy európai lép az üzletbe, ők biztos jól járnak, mert a külföldi hölgy három-négy pár cipő nélkül nem megy el.

A kávéházak teraszára beülni egy kávéra vagy egy mentateára kellemes program. A bátrabb nők, főleg, ha egyedül vagy női társaságban vannak, próbáljanak bemerészkedni a füstös belső termekbe! Sok-sok fekete férfiszempár tapad majd rájuk, egy-két bók is elhangzik tört angolsággal, csupa kedvességből. Érdemes naplemente előtt sétálni ezen a sugárúton, feledhetetlen élményben lesz részünk. Több ezer madár köröz félelmetes geometriai alakzatban az út felett, visongásuk messzire elhallatszik. Megijednünk nem kell, a madarak az este közeledtével a sugárút közepén található fasor fáin keresnek menedéket. Aki nem tudja ezt, az első alkalommal pánikba esik és a legrosszabbra gondol, arra, hogy szörnyű természeti katasztrófa közeleghet.

A sugárút az egykor fallal körülvett óvárosba, a Medinába torkollik, ami máig sem vesztett semmit keleties varázsából. Az itt található bazárban sok a turista és a nekik szánt csecsebecse, ugyanakkor a helybeliek is ebbe a hatalmas bazárba járnak vásárolni. Elegáns üzletasszonyok ebédidőben itt szerzik be fehérneműjüket, kendőiket, táskájukat. A legforgalmasabb az ékszerboltok sikátora, hétköznap délelőtt is tele van arab családokkal. Tunéziában ha egy férfi kedveskedni akar asszonyának, arany ékszert vesz neki, a nők pedig jól ismerik a legújabb ékszerdivatot. Errefelé alapszabály, hogy mindenhol alkudni kell! Ha játéknak fogjuk fel az alkudozást, jól szórakozhatunk, viszont ha komolyan vesszük, amit az eladó mond és tesz (mert gyakran hozzánk ér, utánunk fut, visszatart minket, egy életre elmehet a kedvünk a bazárlátogatástól." (forrás: Tunézia mindenkinek - ucc.hu blog)


"Ebéd után a Chebika oázisig autóztunk. Meghökkentő volt a homoksivatag közepén a zöldellő, datolyapálmás oázis, mely három meleg vizű forrásból kapta a vizet. Hegyet is másztunk az Atlasz hegységben, utunk kagylók tömegéből álló kőzettömbök mellett vezetett el, ékes bizonyítékául annak, hogy egykor tenger hullámzott ott. Birkák álldogáltak a homokkősziklákon és a lejtőről Algériáig láttunk. Majd a legnagyobb sós tavon, azaz a Chott el Djeriden át utaztunk Douzba, egy szaharai atmoszférájú hotelbe. A sivatagi színek, az üvegablak nélküli széles folyosók, a sötétbarna bútorok, az éjjeliszekrényen a Mekka felé mutató irány rejtelmes világba invitált. Nem is volt szükségünk a hajnali telefonos ébresztőre, fél 4-kor feleszméltünk a müezzinnek az iszlámokat imára hívó „énekére”. A dromedárok már felnyergelve térdepeltek, és miután felvettük az erre az alakalomra adott sivatagi öltözetet, egyenként felültünk az állatokra. Jól megkapaszkodtunk és miután felálltak az egypúpúak, elringatóztak velünk az őket kötőféken vezető gazdájuk, a tevehajcsár után. Napfelkeltére értünk ki a sivatagba a nagyon gyorsan feljövő vörös napkorongot megfigyelni. Aki akart, quadozott a dűnéken fel és le. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Viegets, 2018. 09. 25. 18:37
2018 augusztusában látogattunk el Tunéziába a szállásunk Sousse palace volt mondhatom kifogástalan de szomorú ha tengerre néző szobát szeretnél busás zsebbe fizetéssel lehet.Mindegy ezt szerettük volna meg is fizettük.A csomagunkat hozó fiatalember nem elfogadta a jattot hanem megmondta mennyit kér.Felháborító volt.A takarítónőnek kellet kirakni az asztalra pénzt ha azt szeretted volna hogy kitakarítson egyébként csak összehajtotta a koszos törölközőket meg megigazította az ágyat.
A all incusiv ellátás tényleg pazar és bőséges volt csak az halt éhen aki nem akart enni volt minden.
Maga Tunézia számomra csalódás volt olyan mintha egy óriási szeméttelep lenne mindenhol és tényleg mindenhol töménytelen szemét.A rengeteg befejezetlen ház a sok dologtalan lézengő ember és kosz mindenhol.Erőszakos gagyit árusító emberek mindenhol elkeserítő.
Összeségében azt kell mondjam amiért elegy ide az ember hogy megcsodálja a nevezetes helyeket legyen az a sivata vagy oázis sóstó nem azért szép mert ez a nép tesz érte azért nem éreztem jól magam mert mindent megtesz ne tetszen mert mocskos tessék jobban becsülni a kincseket amit adott a természet.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon