ÚTIKRITIKA.HU / Monastir


hirdetes


útikritikák


Monastir

Monastir dióhéjban | Ajánlott hotelek | Látnivalók | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

m.d. fotója

.

Monastir dióhéjban

 • A Földközi-tengeri nyaralóhely, Monastir kb. 20 kilométerre van Sousse-tól és 162 kilométerre a fővárostól, Tunisztól. Monastir megőrizte hagyományos keleties, arabos stílusát, sok a szép tradicionális épület és kellemes a sok pálmafa.
 • Monastir környékének tájképe nagyon karakteres, izgalmas, s nem véletlen, hogy arrafelé forgatták az egyik Indiana Jones film és a Csillagok háborújának néhány jelenetét.
 • Monastirban nincs olyan nagy éjszakai élet, mint a közeli Sousse-ban. Viszont sokak szerint Monastir tengeri részén jobbak a vízi sportolási lehetőségek, beleérve a búvárkodást is.
 • Többek szerint Monastír tisztább, rendezettebb, mint Sousse.
 • Monastir helyben tud kínálni kulturális jellegű élményeket, főleg az óvárosa, a ribat révén.

Van előnye annak, hogy Monastir nem annyira felkapott, ismert nyaraló célhely, mint Sousse és Hammamet, ugyanis kisebb a tömeg és több lehetőség van nyugalmasabb pihenésre, már nyilván azoknak, akik ilyen nyaralást preferálnak. Aki aktív és passzív nyaralásban is érdekelt, az Monastir nyugalmát kombinálhatja Sousse mozgalmasságával, hiszen ez utóbbi város nincs messze. Monastir és Sousse között közlekedik iránytaxi, vagy ahogy a helyiek nevezik - tuktuk.

Monastirban is idegesíthet nyaralót, hogy a kereskedők nagyon tolakodóak, nyomulósak. Rendben, ebből élnek, de azért vannak turisták, akik emiatt egy idő után visszamenekülnek a hotel viszonylagos nyugalmába. Tanácsos viccesre venni a dolgot, és nem reagálni agresszívan. Mindenhol alkudozni kell, hisz persze nincsenek árkiírások. A kereskedő által ajánlott ár negyedéről kell indítani az ellenjavallatot. Annyiért nem fogja adni, így hát megindul az alkudozós játék. Cipőt, ruhát, pólót ne vegyünk, mert nagyon silány a minőség s ehhez képest azért nem annyira olcsók.

Hotelválasztás

Az el Muradi Skanesben voltunk Monostorban. Szobacserével kezdődött a nyaralás. A 4 csillagtól nagyon messze van. Egész nap 23.30- ig üvölt az animátoros zene. Ha szóltunk 20 percig levették, azután minden kezdődött élőiről.
Az étteremben a nem európai vendégek tele pakolták az asztalokat rengeteg ennivalóval,mindent összefirkáltak. A csontokat, tojás héját az abroszra szórták, teljes csere volt utánuk, rengeteg étel a kukába. A lekvárba belecsúsztatva a joghurt. Az étvágya is elment az embernek. Az ételek elég egyhangúak voltak.Több utastársunkat is nagyon zavartak ezek. Sok éve ez volt a legrosszabb nyaralásunk.(2023)

Ajánlott hotelek (2023)

 • 3 csillagos: Sahara Beach Aquapark Resort ,
 • 4 csillagosLes Orangers Beach Resort, Palm Beach Skanes ,
 • 5 csillagos: Hotel JAZ Tour Khalef, IBEROSTAR KURIAT PALACE ,
 • Gyermekbarát:
  • Hotel El Mouradi Skanes Beach****
  • Hotel Ruspina Beach****
 • Némileg kockázatos választás, de ha nagyon vonzó az ár:
 • 4 csillagos Skanes Serail , Le Soleil Bella Vista , HELYA BEACH & SPA ,
 • Nagyon kockázatos: a 3 csillagos Houda Golf&Beach Club , a 3 csillagos Hotel Club Tropicana&Spa, Delphin Habib,

Látnivalók

Ha nem Monastirban van a szállodánk, akkor érdemes idelátogatni egy félnapos program erejéig. A város jelentőségét az teremtette meg, hogy itt született Tunézia nagy nemzeti hőse, Habib Bourgiba. Ő vezette a függetlenségi mozgalmat, és ő volt a szabad Tunézia első elnöke. Világias országgá tette az országot, sokat tett a nők egyenjogúságának ügyéért, eltöröltette a többnejűséget. 2000-ben halt meg. Hatalmas a kultusza, így nem csoda, hogy csillogó, pompázatos, kék kerámiával és carrarai márvánnyal díszített mauzóleumot emeltek neki, és ez a város fő turisztikai látványossága.

A szülővárosának fejlesztésére sok pénzt áldozott, mert azt akarta, hogy Monastir legyen az ország legszebb városa. Sajnos annyira modernizálták a 80 ezer lakosú várost, hogy eredeti bájából sok minden elveszett. A Monastir-i kis óváros (medina) például nem túl hiteles, romantikus, inkább némileg rideg. Legalább három oldalon egy helyreállított, koronapárkányzatos városfal veszi körül, ami valami hangulatot teremt. A Monastir-i medina javára szól, hogy nincs elcsúfítva túl sok ajándékbolttal. Sok viszont az omladozó ház, morfondírozik is a turista, hogy laknak-e egyáltalán benne. A sok kis utcában azért jó elidőzni kicsit.

a ribat - a.o. fotója

Fontos látnivaló a 10. században épült erődítmény (ribat) és a szomszédos nem is olyan nagy nagymecset. A monastiri ribat sokkal nagyobb, mint a Sousse-i. Kellemesek a fikuszféle fák, főleg, hogy árnyékot kínálnak. A rendházként funkcionáló erődben hajdan az iszlám elhivatott követői, a murabitinek laktak, imádkoztak és készülődtek a "hitetlenek", azaz a keresztények elleni harcra. Ennek tükrében elég vicces, hogy éppen itt a ribatban több bibliai témájú filmet is forgattak. 1976-ban a világhíres olasz filmrendező "Jézus élete" című alkotását forgatták itt, majd a Monty Python féle "Brian élete" feldolgozást és Roman Polanski "Kalózok" című filmjét. Aki látta ezeket a filmeket, és emlékszik is a jeleneteire, annak érdekes itt járkálni.

Érdemes a Ribatból lesétálni a mólóhoz, ahol található egy kis mecset. Ennek az érdekessége, hogy ez a néhány olyan mecset egyike, ahol körülmetélést végeznek. Természetesen ma már steril, kórházi körülmények között végzik a beavatkozások döntő részét, azonban vannak még olyan erősen vallásos, és hagyománytisztelő családok, akik kifejezetten a mecsetekbe viszik a gyermekeiket erre az egyfajta „rituáléra”. Monastirban minden turisztikai látnivaló gyalogtávolságra van egymástól.

Strandok

Az Al Hana Beach a homokos strandok közül talán a legszebb

"Monastirban úgy általában nem néz ki jól a tenger és a part. Rettenetesen sötét a víz, közelről szemlélve sem javul a helyzet. Persze azért el lehet tölteni lent az időt, nem katasztrofális a szálloda partszakasza, de inkább a medence körül jobbak a körülmények." (Emese, 2013)

Olvasmányos linkek

"Aki nem akar a sablon utazási iroda szervezésében megtekinteni némi látványosságot, annak szívvel ajánlható a Sousse-ból induló "kisvasút" használata (mert van ugye a nagyobb vasútállomás is). Innen egészen Mahdiáig el lehet jutni egy viszonylag kényelmes és Sousse-ban még nem zsúfolt kb. hazai színvonalú és nem utolsó sorban mint a felfedezés bizonyította eredeti GANZ Budapest gyártmányú kocsival (megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy magyar termék hova el nem jutott). Itt is megvolt a "Four white in Africa" feeling, hogy a vonaton rajtunk kívül fehér ember nem igazán utazott. Egy kicsit félelmetes is volt, amikor a vonat megállt a végállomáson és özönlött róla (igen népszerű) a sok "barna" ember. Semmi atrocitás - egyébként sehol nem volt jellemző -, hát felszálltunk mind a négyen.

A menetjegy Monastirig (mivel odáig utaztunk) személyenként oda-vissza 2 TD volt (enyhe angol tudással: Four ticket please to Monastir and back - semmi tudatosságot feltételezve), ami akkori áron 300,- HUF. Hát ennyiért itthon a helyi járatra kaptunk volna egy vonaljegyet, de ott ez egészen 40 km utat ér. (Ennyi ugyanis oda-vissza Sousse-Monastir.) A vonat szinte óránként jön-megy, úgyhogy rendkívül kényelmes, nem kell sietni sem. Érdemes reggel indulni és a szükséges 2-3 órát Monastirban még délelőtt megtenni, hogy a délután szabad lehessen, vagy mint mi, Soussban is körbenéztünk még aznap. Az első dolgunk volt információt szerezni - mivel Sousse-ban nem kaptunk Monastir térképet -, de mivel ezt is feltöltöm, így ezt ki lehet hagyni, hacsak nem saját brosúrára vágyik az ember. Ezt a TOURISME nevezetű (turistainformációs iroda) helyen lehet beszerezni, ami Sousse-ban a vasútállomás mellett van.

A RIBAT-tal szemben lévő mecsetbe próbáltak becsalogatni némi belépő ellenében, de mi egyenesen a "vár" felé vettük utunkat. Gyönyörű környezetben és igen jó állapotban van, ráadásul valami ünnep környékén voltunk, úgyhogy szépen feldíszítették a környéket. Kicsit "bohóckodtunk" a bejárat előtt, majd némi készpénz ellenében (kb. 3 fejenként +1 a fotójegyre) bementünk megtekinteni a várat belülről is. A vár belülről legalább olyan szép, mint kívülről. Rendkívül jó állapotban van és igen jó kilátás nyílik róla a környékre. Végignéztük a benne lévő múzeumot is, ahol sok értékes és érdekes antik dolgot néztünk meg. Szóval a vár fantasztikus. Minden szegletét bejártuk, a legjobban a torony tetszett, ahová egy szűk csigalépcső visz fel - természetesen félúton találkoztunk a lefelé jövőkkel :-). Nagy szél fújt, de a kilátás mindent megért. Jól látszott a kikötő és a tenger, a vár melletti jellegzetes tunéziai temető, a Bourghiba Mauzóleum és az ahhoz vezető sétány.

A várat elhagyva a közelben lévő Bourghiba Mauzóleum felé vettük az irányt. Nagyon szép sétányon vezet az út, amit éppen valami ünnepre készülve tisztogattak és díszítettek. A mauzóleumba a belépés ingyenes (hogy Tunéziában van ilyen is!?! :-). Ez az első köztársasági elnök (Bourghiba) végső nyughelye, amelyet a turisták, látogatók ingyen megtekinthetnek. Az épület közepén van az elnök koporsója, melyet nem lehet megközelíteni de a földszinten és az emelten is folyosó veszi körül. Gyönyörűen díszített épület márvánnyal és arannyal és egy elképesztően nagy csillár függ a plafonról. Van benne egy berendezett szoba is, melyben a volt elnök személyes tárgyait nézhetjük meg, mint ruházat fényképek (családi), használatos eszközök: toll, szemüveg stb. Másik szobákban pedig az elnök családjának és egyéb fontos embereknek a sírjai láthatók. Nem volt nagy tolongás, kényelmesen végigjártuk az egészet. Mivel a medina minket már nem nagyon érdekelt és Monastirban nem sok más látnivaló van úgy gondoltuk itt az ideje hazamenni." forrás


"A városban nem szabad kihagyni az erődöt, fel kell menni a tetőre, mert csodás a kilátás. A mellette lévő temetőt is érdemes megnézni, hisz teljesen eltérő az európaitól. A mauzóleum is kívül–belül csodaszép. A szemközti oldalon lévő mecsetbe már turista is bemehet, ha nincs megfelelő öltözéke, adnak, imatermébe viszont csak titokban tudunk beleskelődni. Ha elfáradtunk, tíz méteren belül találunk egy nagyon kellemes teázót, ahol a tunéziai sör 1 dinár. A taxi 2 dinárért elvisz a metróhoz, ami egy helyi vonat, de így nevezik. Mahdia 1 órányi vonatozás, első osztályon érdemes, 5 dinár a retúrjegy. Mahdia kis halászvároska, kikötővel, halpiaccal, múzeummal, péntekenként pedig vásárral, amikor a berberek lejönnek a hegyekből – érdekes a viseletük. Bátran bemehetünk a sikátorba, ahol benézhetünk a szőnyeg készítőkhöz, illik pár dinárt adni a kedvességükért." forrás

Fotóegyveleg

m.j. fotója

A Bourguiba-mecset - p.a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Bakiné Szőke Valéria, 2019. 07. 03. 09:57
Kedves Mindenki!
Aki 2019. július 2-án szállt le a Monastirból 13 óra után induló és Budapesten 16.25-kor landoló gépről, kérem, jelentkezzen, mivel elvitte a bőröndömet, amire feltétlen szükségem van.
Elérhetőségem: 06/30/3192590.

Köszönettel:
Bakiné Szőke Valéria


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon