ÚTIKRITIKA.HU / Tunézia


hirdetes


útikritikák


Tunézia

Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Repülőjegy | Vélemények | Vízum | Fotóegyveleg

Szállásválasztás

Idegenforgalmi adó (!): Érkezéskor kell fizetni a recepción készpénzben, 12 éves kor felett.
o 3* hotel esetén: 2 dínár/fő/éj
o 4* és 5* hotel esetén: 3 dínár/fő/éj

A tunéziai szállodák csillagos besorolását csakis helyi viszonylatban érdemes értékelni. Több szálloda csillagjaiból egyet nyugodtan le lehet vonni, ha európai szemüvegen keresztül nézzük őket. Természetesen lehet találni olyan tunéziai szállodát, amelynek ottani besorolása Európában is indokolt lenne. Tunézia versenyképességét alapvetően meghatározza, hogy a szállodák ár-érték aránya reális, többnyire jó. A hotelek gyengeségeit, hibáit kellően ellentételezi, hogy igazán vonzóak az árak. Az olcsó csomagot vásároló utazónak azonban tudnia kell, hogy a pénzéért nem fog full luxus minőséget kapni, még akkor sem, ha 5*-os szállodába megy. Nagyon sok tunéziai hotelre jellemző, hogy az All-Inclusive ellátásban, a szó szerinti értelme (mindent tartalmazó) dacára nincs minden benne. A hotel egyes bárjaiban pluszban fizetni kell.

"Sajnos a szállodák színvonala alacsony - nagy általánosságban véve - és ezt a turisták szempontjából csak az ellensúlyozhatná, ha legalább többet látnának az országból. Tunéziának ott van Karthágó, ott van El Jem-ben az amfiteátrum, ott van Dougga egy romváros, és a sivatag. Talán jót tenne a tunéziai idegenforgalomnak is, ha a külföldi látogatók nem a hotelben meg a tengerparton aszalódnának, hanem felfedeznék az országot. Belátom persze, hogy sokaknak éppenséggel a medencés, tengerpartos kikapcsolódásra van inkább kedve. Igazság szerint Tunézia nem is a tavalyi forradalom miatt amortizálódott le. Az nem nagyon nem érintette a tengerparti szállodákat, inkább a fővárost, ha jól tudom. A tunéziai nyaralás műfajában igazából a kétezres évek legeleje volt a felfutás ideje, aztán 2003-2005 között rengeteg vendégük volt, sok bevétellel. Na, akkor nem forgatták vissza a pénzt arra, hogy felújítsák a hoteleket - szerintem.

A hotelekben általában nem jellemző, hogy biztosítanak strandtörölközőt. Ugyanakkor megtiltják a szobai törölköző használatát a tengerparton, tehát javasolt itthonról vinni. Csak vigyázni kell a pakolásnál a 15 kg-os súlyhatárra. A tunéziai hotelekben a helyi animátorok esti műsorai gyakran nem igazán színvonalasak, néha egyesen siralmasak, szánalmasak. A hotelekben mindenhol hangos vagy kevésbé hangos, de nem halk zene szól napközben is és nagyon kevés olyan hotel volt, ahol a parton sem szól a zene, vagy netán van csendes medence rész. A hotelekről készül prospektusok, honlapok többnyire sokkal többel, jobbal, szebbel kecsegtetnek, mint ami a valóság. Tehát jobb, ha kérünk az úti kritikustól szigorúan tárgyilagos, kritikus, árnyalt, lényegre törő hotelértékeléseket." (Regina, 2012)

Sok hotelben nagy hangsúlyt helyeznek az animációra, azaz a szállodán belüli szervezett programokra. Ahol jó az animáció, ott az animátorok képesek meghatározni az egész szállodai lét jó hangulatát. Vannak azonban olyan hotelek, ahogy a magyar vendég (is) erőltetettnek, harsánynak véli az animációs programokat, vagy az zavarja, hogy az animátorok kizárólag csak egy vagy két országbeliekre (például oroszokra, lengyelekre) fordítanak energiát. Természetesen vannak csendesebb, nyugodtabb szállodák is.

"Biztos vagyok benne, hogy egy héten át nehezen talál az ember étket magának, a sütemények sokkal "gagyibbak", mint bárhol máshol. Egyetlen óriási erőssége az étkeztetésnek - amivel sehol máshol nem találkoztam - teljes kiőrlésű cipójuk van, igazi nehéz, sötétbarna színű. Isteni finom! Markáns ízével a seízű levest és a halványsárga rántottát is sikerült feldobni." (Emese, 2013)

A szállodák közül csak kevésben van kitéve a fogadótérben és néhány helyiségben a nem dohányzó jelzés. Tanácsos ezért a gyerekekkel utazóknak tájékozódni arról, hogy a kiválasztott hotelben milyenek a dohányzással kapcsolatos helyzet. Többen nem igazán ajánlják Monastirt, kijelentve, hogy Sousse és Port El Kantaoui jobb, és Hammamet sokak meglepetésére igen jó. Mások szerint éppenséggel érdemes Monastir-i szállodát foglalni, mert ott sok a látnivaló.

  • Sousse: Nyáron kellemetlenül nagy a nyaralók tömege. A tunéziaiak körében is igen népszerű nyaralóhely. Főszezonon kívül nagyon hangulatos. Érdemes ezen a linken nézelődni.
  • Port el Kantaoui: Mesterséges turista település a kellemesebb fajtából. A kikötője olyan, mintha nem is Tunéziában lenne, hanem valami menő mediterrán európai tengerparti helyen. Sok embernek bejön, de vannak, akik nem találják természetesnek. Bőséges szállás választék itt.
  • Hammamet-Yasmine: Kifejezetten szép üdülőterület. Látszik, hogy sok az új építésű szálloda és elég újak a bevásárlóközpontok is.
  • Monastir: Elég szemetes a hotelek környéke, bár ez nem csak Monastirra jellemző. Sokaknak csalódást kelt a város. Akkor érdemes ottani szállodát választani, ha valami nagyon akciós ár van, és akkor is inkább magasabb kategóriájú hotelt.

"Alacsonyabb kategóriájú szállodáknál ez általános probléma, a parton rohadó hínár mellett időnként még a szétdobált szemét is élvezhetetlenné teszi a tengert. Ez a kellemetlenség 4 csillag alatt jellemző, illetve azon belül is érdemes utána nézni az adott hotelnek, mert jelentős különbségek lehetnek ugyanazon besorolás alatt. Az All-Inclusive ellátás gasztronómia tekintetében egyáltalán nem rossz, de egy hetes nyaralás alatt a végére lehet járni az ízeknek és különféle fogásoknak. Az italkínálatra joggal lehet panaszkodni, kivétel nélkül vizeznek mindent. Ezt legfeljebb a fizetős bárokban lehet feledtetni (drágább szállodákban). Az AI bárokban sorban állás és unott kiszolgálás tapasztalható. Számolni kell azzal, hogy internet hozzáférésre alig lesz lehetőség, függetlenül attól, hogy mit ígér a szálloda. A Wi-Fi kapcsolat (maximum az előtérben) az 5*-os szállodákat leszámítva sok bosszúságot okoz. Az animátorok mindenhol kitesznek magukért." (Szersén Ádám, Vista Főiroda, 2014)

Az úti kritikus nyomatékosan ajánlja, hogy a tunéziai nyaraláshoz szállodát keresők forduljanak a Vista bármelyik irodájának utazási tanácsadóihoz, ugyanis így a szóba jöhető hotelekről szigorúan tárgyilagos, kritikus elemzéseket kaphatnak! Olyan információkhoz lehet így jutni, amiket a prospektusok nem közölnek. Kiderül, hogy valóban milyen állapotban van a hotel, mik az előnyök és a hátrányok, melyek a jó vagy a rossz szobák, milyen ténylegesen a hotelben a hangulat.

Ajánlott hotelek

Repülőjegy és repülés

Tunéziába, a keresett nyaralóövezetekbe, a legegyszerűbben charterjáratokkal lehet eljutni, szervezett utazás keretein belül. A járatokat legtöbb esetben a Tunisair és a Nouvelair üzemelteti. A charterek vagy Monastir vagy a hammamet-i Enfidah repülőtérre érkeznek és indulnak. Emellett a fővárosba, Tunisba menetrendszerinti járatok is közlekednek úgy, mint a Lufthansaés az Air France. Ezekkel a légitársaságokkal, jó csatlakozási idővel elérhető a térség. Mindkét társaság napi szinten üzemeltet járatokat, a Lufthansa naponta két alkalommal is, egyet a kora reggeli, egyet pedig a délutáni órákban. A francia társaság egy járatot indít minden nap, a délutáni órákban. A repülőjegyek 131 700 Ft/ fő ártól foglalhatók. Az Alitalia és a Turkish Airlines járatait is választhatjuk az utazáshoz, de itt számolni kell azzal, hogy a római vagy az isztambuli reptéren kell az éjszakát tölteni. Ez esetben 129 600 Ft/ fő ártól kaphatók a jegyek.

Vélemények

"A Tunisair nagyon nem tetszett. Odafelé a gép ablakai konkrétan szeleltek és egész úton nyomkodtam vissza a szegélynél, s láttam hogy nemcsak én voltam így vele. Ráadásul eleve félek a repüléstől. Mivel a Taurus Reisen és a Sun&Fun együtt bérli a gépet. Jó lenne elérni, hogy a Taurus-os képviselők mondják el az utasoknak az alapvető tudnivalókat: menet közben nem telefonálgatunk, SMS-ezünk, nem keltjük a pánikot, hogy miként esik le egy repülő és leszállás közben, amikor mindenki be van kapcsolva, nem állunk fel mégis kipakolni felülről, hogy elsőnek rohanhassunk ki a gépből. Úgy se lesz ott a bőrönd még. Hazafele 2 órát álltunk a kifutón és jöttek mentek az emberek, szerszámokkal, létrákkal, nem volt valami biztató. De a legrosszabb, amikor egy férfi papírokkal a kezébe (műszaki rajzokra gondoltunk) próbálta diktálni az iramot, mintha azt se tudták volna, hol vannak. Szóval kalandos kis utazás volt." (2012)


"Mikor mi mentünk a Tunisairrel, épp sztrájkoltak, de úgy látszik 1 héten keresztül, mert emiatt se oda se visszafele nem kaptunk semmit enni, tehát jobb így készülni. Bár egy Tunisair chartertől ugyanannyit, mint egy full service menetrend szerinti járattól ne várjunk. A Monastir-i reptér elég kicsi és koszos, pénteken nem sok bolt volt nyitva, így érdemes egy kis keksszel készülni az útra, aki igényli. A mosdó se túl tiszta, és macskák ki-be mászkálnak itt is." (2012)

Vízum

A magyar állampolgárok maximum 30 napot tölthetnek vízummentesen az országban. Beutazni csak érvényes útlevéllel lehet, amelynek a hazaúttól számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Be- és kilépéskor adatlapot kell kitölteni. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2022. 07. 16. 16:32
Varga Miklósnénak!

Friss vélemények szerint Monastír alapvetően hangulatos, de a részletekben már vannak negatívumok: kosz, szemét, elhanyagoltság több utcában, tolakodó árusok. A járókelő helyiek barátságosak egymással, de a turistával csak akkor, ha nincs nyelvi nehézség. A közbiztonság jó. Nyugodtan lehet sétálni késő este is. (Az más kérdés, hogy a parti sétányon kívül máshol este nem érdemes sétálni.) A hotelek előtti strandok úgy ahogy gondozottak, de máshol sok a műanyag hulladék. A ribat és a medina két fontos látnivaló. Aki érzékeny a szagokra, a városban erősen érezni fog büdös utcarészeket. A taxizás nagyon olcsó.


Varga Miklósné, 2022. 07. 16. 16:04
Kedves Utikritikus! Augusztus közepén utazunk Tunéziába- Monastirba. Kérhetnék aktuális információt, véleményt?


úti kritikus, 2018. 08. 13. 23:37
Nita,

http://utikritika.hu/tunezia/djerba/szallas_1109_palm_azur_5cs_-velemenyek


Nita Szigeti, 2018. 08. 13. 22:16
Kedves Útikritikus!
Djerbára , (Palm Azur hotel) utazunk augusztus végén . Kérhetnek véleményt , egyéb tanácsokat?
Előre is köszönöm !


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon