ÚTIKRITIKA.HU / Djerba


Djerba

Djerba dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Ajánlott hotelek | Közlekedés | Vendéglátás és szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Egyéb hasznos információk | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ádám Gabi fotója

.

Djerba dióhéjban

 • Djerba elég kicsi sziget, mindössze 514 négyzetkilométer, könnyen és gyorsan bejárható, nincsenek nagy távolságok.
 • Houmt Souk a sziget központi városa, de a turizmus szempontjából jelentősebb a második legnagyobb város, Midoun.
 • A szigeten jó a közbiztonság.
 • Djerba előnyei: nyugalom, szép, finom-homokos strandok.
 • A Djerba-i nyaralás szempontjából a legideálisabb időzítés a május és a szeptember. Az október már elég csapadékos. A nyár meglehetősen forró és száraz, az átlagos nappali hőmérséklet 28-30 fok körüli. Djerba elég szeles sziget, ami kedvez a szörfösöknek, kite-szörfösöknek.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szépek a strandok
 2. A Ras Rmal félsziget szépsége
 3. Az olajfa- és datolyaligetek látványa
 4. Elég kedvesek a helyiek
 5. Jókat lehet alkudozni a piacokon, a boltokba csalogató kereskedők bámulatos nyelvtudása
 6. Itt nincsenek részeges britek és túl sok orosz se jön ide
 7. Houmt-Souk ódon utcácskáinak hangulata
 8. A friss datolya íze (sokkal jobb, mint amit Pesten kóstoltam)
 9. A quad túra szuper volt
 10. A krokodilfarmon az etetés elég érdekes

Nem tetszett

 1. Sok resort hotel elég silány színvonalú
 2. A túlságosan nyomulós piaci árusok, a boltba való beinvitálások fárasztóvá válása
 3. A kíséret nélküli lányokra, nőkre túlságosan ragad a helyi férfinép
 4. Az építkezési fejlesztések káosza
 5. A közutak mentén a sok műanyaghulladék
 6. A szegényes, koszos fehér falú lakóházak barátságtalan látványa
 7. A hentesbolt utcai pultjára kirakott tevefej csücsörítő ajkai
 8. A Flamingó-sziget strandja nem olyan szép, mint azt elképzeltük (sok a moszat)

Vélemények

Jön!

Ádám Gabi fotója

Ajánlott hotelek (2021)

3 csillagos: Meninx ,

4 csillagos: Dar El Menara , Joya Paradise , El Mouradi Djerba Menzel ,

5 csillagos: Hasdrubal Prestige Thalassa & Spa , Royal Garden Palace ,

Közlekedés

 • Jól lehet létezik a szigeten buszközlekedés, a menetrend csak arabul van kiírva és amúgy is kiszámíthatatlan. Szóval, marad a taxizás. Nem olcsó, de nem is túl drága.
 • Lehet kerékpárt és robogót bérelni, de a közutakon vigyázni kell, mert az utak álllapota sok helyen silány, valamint a helyi autósok elég vadul vezetnek.

Vendéglátás és szórakozás

 • A helyi éttermekben mindenképpen érdemes megkóstolni a friss, grillezett halakat, a kuszkuszt (bárányhússal vagy hallal), a csicseriborsó levest.
 • Finomak a frissen facsart narancslevek, a mentateák, érdekes a török kávé és a bokha (füge vagy datolya alkoholos itóka).
 • A szukban finom a fagyi és a pizza.
 • Nem rossz a celtia nevű helyi sörük.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Djerba, lévén egy sziget, eléggé elszigetelt Tunézia többi részétől és emiatt az országban előforduló politikai konfliktusok alig-alig érik. Mivel a turizmus Djerba szigetén a meghatározó gazdasági tevékenység és pénzforrás, így a hatóságok rendőri jelenléttel sokat megtesznek azért, hogy a turisták, nyaralók biztonságban érezzék magukat. Amúgy a nyaralók jellemzően az idejük nagy részét a hotelkomplexumokon belül töltik, és ha a szigeten máshol programoznak értékeket nem visznek magukkal. A szigeten a fő kellemetlenség az, hogy a szemételszállítás szervezetlen. A szállodák ezt megoldják, de egyéb helyeken gyakran látni szeméthalmokat.

Egyéb hasznos információk

Vigyázat arany ékszerek vásárlásánál! Bármiféle eredetiség bizonyítvány mutogatása, odaadása ellenére itthon bevizsgálásnál kiderülhet, hogy csak aranyozott a tárgy. Sok embert becsaptak helyi ékszerészek.

Djerbában van hazánk képviseletében egy tiszteletbeli konzul: Khaled Ben Jemaa

Látnivalók és programlehetőségek

,, A szárazföldtől eltérően Djerba szigete nem is annyira a tengerpart sajátossága miatt okozott maradandó élményt, hanem az onnan ágaztatott program pazarsága, milyensége, egyedisége, szervezettsége miatt. Szerencsém volt részt venni egy két napos Szahara-túrán, melynek keretein belül konvojba rendeződött Jeep- kel vágtunk neki, a kietlen homok dűnék elleni valódi küzdelemnek, melynek csúcspontjaként a Csillagok háborúja forgatási helyszíne Matmata tárult elénk, a következő nap Chebika Thamerza lett gól cső alá véve, az Atlas hegység roppant de mégis megközelíthető méretei, a körülötte és benne lévő valódi oázisok, az érintetlenség illúzióját fenntartva kényszerítettek térdre. (Indiana Jones a Jurassic Parkban)
A fentiekben szereplőkön kívül, természetesen rengeteg élménnyel gazdagodtam, a piacok körül összpontosult rendhagyó forgalom (hal különlegességek, levágott teve fejek, páratlan vizuális látványt nyújtó, az összes érzékszervünkre hatással bíró kavalkád) a lapos tetőn tartott kecskék, a datolya pálma szigetek, a 300 és 600 közötti mélységből föltörő 77'-víz hűtésére szolgáló, piramis jellegű kőből épült szerkezetek, a Sós tó, a Gerberek (őslakosok) alázata az élethez, és még sorolhatnám.....

A teljes út alatt egyetlen terhet nem voltam képes letenni, a gyerekeim hiányát! (Ray, 2017)

Ghazi Mustapha erődítmény

Olvasmányos linkek

"A kétmotoros Bombardier repülőgép egy óra alatt teszi meg az utat Djerba szigetének repteréig. Úgy lábalok át a márványlapokkal burkolt, tágas tranzitcsarnokon, min egy magára hagyott római kori fórumon. Néhány lépés és megérkezem a Lótuszevők szigetére. A latinórákon átsilabizált Homérosz-mű részletei kavarognak a fejemben, midőn Odüsszeusz hiába noszogatja társait a sziget elhagyására, a legénységet elbűvöli a helyiek által étekként feltálalt lótusz mézédes termése. Sokan napjainkban is e hátra maradt hajósok leszármazottjainak tekintik magukat. A valóságban eredetük közelebb áll a berber gyökerekhez, akiket a mai főváros közelében, már 2700 évvel ezelőtt itt találtak az erre csellengő föníciaiak. Később az arabok vonultak keresztül a tengeren, útban Tunisz- Karhágó felé, majd menekültként itt vetették meg a lábukat a lázadó karaita törzsek. Aztán eltelt néhány évszázad, amikor a tengeri kalózok is kedvenc búvóhelyüknek tekintették a szigetet - köztük a hírhedt Barbarossa testvérpár is -, s így már teljes lett a keveredés.

Délnek indulunk, Erriadh felé. Látszik, hogy a tradicionális épületek a támadások elleni rettegés jegyében születtek errefelé. A régről fennmaradt családi otthonokat, a 'menzeleket' magas fallal vették körül, a sarkokon szögletes őrtornyok ágaskodnak. A mokány kinézetű mecsetek is inkább hasonlítanak erődítményekre, mint imahelyekre. Észak-Afrika legöregebb zsinagógája sajnos csupán távolról vethetek egy pillantást: a hófehérre festett hármas kapu kérlelhetetlenül zárva van. A Bánatpénz egy zsidó és egy arab butikhotel meglátogatása. Amikor az utóbbiban leülünk a patinás faasztal mellé egy menta teára, a tulajdonosnak bevallom, sokkal szívesebben tölteném szigeti napjaimat akármelyikben a kettő közül, mintsem egy ötcsillagos "szabványhotelben".

S lám, mintegy ellenpontként, elképesztő luxus és nagyvonalúság jellemzi a sziget északkeleti sarkán kiépített turistazónát. A Flamingo Pontnál kezdődő, mintegy 15 kilométeres szakaszon telepített szállodasor mindent nyújt, amire Las Vegas rafináltsága és Copacabana homokpartja csak együtt lenne képes. A szállodasor háta mögött lévő úton haladva Floridát vélem látni éttermeivel, szuvenír üzleteivel, valamint kerékpár- és robogókölcsönzőivel. Sidi Mahres aranyló homokpartját még ezen a szürke napon, a szemerkélő esőben is igézőnek találom.

Djerbán minden út a fővárosba, Houmt Souk-ba vezet, mely név piacteret jelent. Képzeljenek el egy olasz "piazzát" egy közép-keleti nagy bazárt, és egy görög halászfalut, gyúrják össze a hármat, s eredményül megkapják Houmt Souk-ot! A város Tunézia csiszolatlan gyémántja, s remélem, az is marad. Legnagyobb élményem a központi vásárcsarnokban tartott hal aukció. Termetes hivatalnok ül minden stand közepén, pultra emelt széken, a füle mögött apró virágbokrétával, és szigorú tekintettel ellenőrzi a füzérre kötött halak eladásának menetét. A vásárlók bekiáltással licitálnak, a nyertesek földöntúli mosollyal veszik át a portékát, mintha ingyen jutottak volna hozzá. Ősi tradíciónak vagyok szemtanúja, s néhány pillanatra még arról is megfeledkezem, hogy hamarosan érkezik a Bombardier, s félbeszakítja kurtára sikerült látogatásomat a Lótuszevők szigetén..." forrás

Fotóegyveleg

Ádám Gabi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon