ÚTIKRITIKA.HU / Djerba


hirdetes


útikritikák


Djerba

Djerba dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Ajánlott hotelek | Közlekedés | Vendéglátás és szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Egyéb hasznos információk | Látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Á. Gabi fotója

.

Djerba dióhéjban

 • Djerba elég kicsi sziget, mindössze 514 négyzetkilométer, könnyen és gyorsan bejárható, nincsenek nagy távolságok.
 • Houmt Souk a sziget központi városa, de a turizmus szempontjából jelentősebb a második legnagyobb város, Midoun.
 • A szigeten jó a közbiztonság.
 • Djerba előnyei: nyugalom, szép, finom-homokos strandok.
 • A Djerba-i nyaralás szempontjából a legideálisabb időzítés a május és a szeptember. Az október már elég csapadékos. A nyár meglehetősen forró és száraz, az átlagos nappali hőmérséklet 28-30 fok körüli. Djerba elég szeles sziget, ami kedvez a szörfösöknek, kite-szörfösöknek.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szépek a strandok
 2. A Ras Rmal félsziget szépsége
 3. Az olajfa- és datolyaligetek látványa
 4. Elég kedvesek a helyiek
 5. Jókat lehet alkudozni a piacokon, a boltokba csalogató kereskedők bámulatos nyelvtudása
 6. Itt nincsenek részeges britek és túl sok orosz se jön ide
 7. Houmt-Souk ódon utcácskáinak hangulata
 8. A friss datolya íze (sokkal jobb, mint amit Pesten kóstoltam)
 9. A quad túra szuper volt
 10. A krokodilfarmon az etetés elég érdekes

Nem tetszett

 1. Sok resort hotel elég silány színvonalú
 2. A túlságosan nyomulós piaci árusok, a boltba való beinvitálások fárasztóvá válása
 3. A kíséret nélküli lányokra, nőkre túlságosan ragad a helyi férfinép
 4. Az építkezési fejlesztések káosza
 5. A közutak mentén a sok műanyaghulladék
 6. A szegényes, koszos fehér falú lakóházak barátságtalan látványa
 7. A hentesbolt utcai pultjára kirakott tevefej csücsörítő ajkai
 8. A Flamingó-sziget strandja nem olyan szép, mint azt elképzeltük (sok a moszat)

Vélemények

,, A hoteleken kívüli Djerba eléggé siralmas állapotban van: romos házak, bejefezetlen építkezések, kidőlt pálmafák, tönkrement boltok. Viszont a közutak eléggé jó állapotban vannak, eltekintve a járdákat. 

A kereskedők egy része eléggé idegesítő, ellenszenvesen nyomulós. Elég furcsa, hogy a boltból kikiabál nekünk a tulaj, hogy ,, Nem kell marijuana vagy hasis"?

Az utakon több a sárga taxi, mint az egyéb autó. 

A helyiek angolul nem tudnak, inkább franciául. 

Az áruházakban, szupermarketekben fixek az árak, kinevetnek minket, ha alkudozni próbálkozunk.

Ha kirándulni akarunk, akkor meg lehet próbálni utcán programokat kínálókkal egyezkedni, mert fele ennnyért kínálják a kirándulásokat, mint a hotel utazásszervezői.

A kirándulások közül voltunk a krokodilfarmon, a nemzeti múzeumban, a kalózhajón, quadokon, lovagoltunk és az El Ghriba zsinagógában is jártunk. Mit mondjak, a krokodilfarm nem volt különösebben lenyűgöző. Az összes krokodil mozdulatlansággal tiltakozott a fogsága ellen. A Nemzeti Múzeum nagyon érdekes. A kalózhajós program vicces.  c

Végkövetkeztetés: Aki Djerba mellett dönt, az összpontoítson arra, hogy a számára megfelelő hotelt válasszon, ahol jók az animációs programok, és van privátstrand. Amúgy Djerbánál a tenger tiszta, a jobb hotelek előtt a strand fövenyéről módszeresen eltakarítják a tengerifűvet. " (Aji 2018)

Á. Gabi fotója

Ajánlott hotelek (2023)

4 csillagos: IBEROSTAR MEHARI DJERBA, CLUB CALIMERA YATI BEACH , ILIADE & AQUAPARK DJERBAFIESTA BEACH CLUB ,
DJERBA PLAZA THALASSO & SPA , YADIS DJERBA GOLF THALASSO & SPA , Vincci Dar Midoun,
IBEROSTAR MEHARI DJERBA ,

5 csillagos: TUI BLUE Palm Beach Palace Djerba , ALDIANA CLUB DJERBA ATLANTIDE  (erős 4 csillagos)

------------------

Nem igazán ajánlott hotelek: Djerba Resort, Dar Jerba Narjess , Djerba Aqua Resort, Club Palm Azur , Eden Star ,
PALM BEACH CLUB DJERBA , Cesar Thalasso , ZITA BEACH RESORT , Zephir Hotel & Spa ,DJERBA GOLF RESORT & SPA ,

Közlekedés

 • Jól lehet létezik a szigeten buszközlekedés, a menetrend csak arabul van kiírva és amúgy is kiszámíthatatlan. Szóval, marad a taxizás. Nem olcsó, de nem is túl drága.
 • Lehet kerékpárt és robogót bérelni, de a közutakon vigyázni kell, mert az utak álllapota sok helyen silány, valamint a helyi autósok elég vadul vezetnek.

Vendéglátás és szórakozás

 • A helyi éttermekben mindenképpen érdemes megkóstolni a friss, grillezett halakat, a kuszkuszt (bárányhússal vagy hallal), a csicseriborsó levest.
 • Finomak a frissen facsart narancslevek, a mentateák, érdekes a török kávé és a bokha (füge vagy datolya alkoholos itóka).
 • A szukban finom a fagyi és a pizza.
 • Nem rossz a celtia nevű helyi sörük.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Djerba, lévén egy sziget, eléggé elszigetelt Tunézia többi részétől és emiatt az országban előforduló politikai konfliktusok alig-alig érik. Mivel a turizmus Djerba szigetén a meghatározó gazdasági tevékenység és pénzforrás, így a hatóságok rendőri jelenléttel sokat megtesznek azért, hogy a turisták, nyaralók biztonságban érezzék magukat. Amúgy a nyaralók jellemzően az idejük nagy részét a hotelkomplexumokon belül töltik, és ha a szigeten máshol programoznak értékeket nem visznek magukkal. A szigeten a fő kellemetlenség az, hogy a szemételszállítás szervezetlen. A szállodák ezt megoldják, de egyéb helyeken gyakran látni szeméthalmokat.

Ott a napernyő alatt 3 katona óvja a turisták biztonságát - u.d. fotója

Egyéb hasznos információk

Vigyázat arany ékszerek vásárlásánál! Bármiféle eredetiség bizonyítvány mutogatása, odaadása ellenére itthon bevizsgálásnál kiderülhet, hogy csak aranyozott a tárgy. Sok embert becsaptak helyi ékszerészek.

Djerbában van hazánk képviseletében egy tiszteletbeli konzul: Khaled Ben Jemaa

Látnivalók és programlehetőségek

,, A szárazföldtől eltérően Djerba szigete nem is annyira a tengerpart sajátossága miatt okozott maradandó élményt, hanem az onnan ágaztatott program pazarsága, milyensége, egyedisége, szervezettsége miatt. Szerencsém volt részt venni egy két napos Szahara-túrán, melynek keretein belül konvojba rendeződött Jeep- kel vágtunk neki, a kietlen homok dűnék elleni valódi küzdelemnek, melynek csúcspontjaként a Csillagok háborúja forgatási helyszíne Matmata tárult elénk, a következő nap Chebika Thamerza lett gól cső alá véve, az Atlas hegység roppant de mégis megközelíthető méretei, a körülötte és benne lévő valódi oázisok, az érintetlenség illúzióját fenntartva kényszerítettek térdre. (Indiana Jones a Jurassic Parkban)
A fentiekben szereplőkön kívül, természetesen rengeteg élménnyel gazdagodtam, a piacok körül összpontosult rendhagyó forgalom (hal különlegességek, levágott teve fejek, páratlan vizuális látványt nyújtó, az összes érzékszervünkre hatással bíró kavalkád) a lapos tetőn tartott kecskék, a datolya pálma szigetek, a 300 és 600 közötti mélységből föltörő 77'-víz hűtésére szolgáló, piramis jellegű kőből épült szerkezetek, a Sós tó, a Gerberek (őslakosok) alázata az élethez, és még sorolhatnám.....

A teljes út alatt egyetlen terhet nem voltam képes letenni, a gyerekeim hiányát! (Ray, 2017)

Ghazi Mustapha erődítmény

Ghazi Mustapha erődítmény Djerba szigetén található, és nem összekeverendő azonos nevű erődítménnyel, amely Cordobában található (az alcázar de los reyes cristianos).

A Ghazi Mustapha erődítmény Djerba egyik legfontosabb és legjelentősebb történelmi épülete, amely az 1300-as években épült. Az erődítményt az évszázadok során többször átépítették és kibővítették, hogy megfeleljen az akkori kihívásoknak, például a tengeri rablásoknak és a katonai támadásoknak.

Az erődítmény jellegzetes építészeti stílusú, és sivatagi környezetben helyezkedik el, a tengerparttól nem messze. Az épületnek erős, vastag falai vannak, amelyek az idők során megvédték a lakóit a támadóktól.

Ma az erődítmény turisztikai látványosságként üzemel, és a látogatók számos érdekes részletet fedezhetnek fel a hely történelméből. Az erődítményen belül múzeum is működik, ahol az érdeklődők megismerhetik Djerba szigetének történetét és kultúráját.

Az erődítmény nyitvatartási ideje változó, és a belépődíjak ára eltérő lehet az időszaktól és az életkortól függően. Azonban általában a látogatás megéri az árát, mivel a Ghazi Mustapha erődítmény Djerbában az egyik leglátogatottabb történelmi helyszín, amely egyedülálló betekintést nyújt a sziget történelmébe és kultúrájába.

m. a. fotója

Olvasmányos linkek

"A kétmotoros Bombardier repülőgép egy óra alatt teszi meg az utat Djerba szigetének repteréig. Úgy lábalok át a márványlapokkal burkolt, tágas tranzitcsarnokon, min egy magára hagyott római kori fórumon. Néhány lépés és megérkezem a Lótuszevők szigetére. A latinórákon átsilabizált Homérosz-mű részletei kavarognak a fejemben, midőn Odüsszeusz hiába noszogatja társait a sziget elhagyására, a legénységet elbűvöli a helyiek által étekként feltálalt lótusz mézédes termése. Sokan napjainkban is e hátra maradt hajósok leszármazottjainak tekintik magukat. A valóságban eredetük közelebb áll a berber gyökerekhez, akiket a mai főváros közelében, már 2700 évvel ezelőtt itt találtak az erre csellengő föníciaiak. Később az arabok vonultak keresztül a tengeren, útban Tunisz- Karhágó felé, majd menekültként itt vetették meg a lábukat a lázadó karaita törzsek. Aztán eltelt néhány évszázad, amikor a tengeri kalózok is kedvenc búvóhelyüknek tekintették a szigetet - köztük a hírhedt Barbarossa testvérpár is -, s így már teljes lett a keveredés.

Délnek indulunk, Erriadh felé. Látszik, hogy a tradicionális épületek a támadások elleni rettegés jegyében születtek errefelé. A régről fennmaradt családi otthonokat, a 'menzeleket' magas fallal vették körül, a sarkokon szögletes őrtornyok ágaskodnak. A mokány kinézetű mecsetek is inkább hasonlítanak erődítményekre, mint imahelyekre. Észak-Afrika legöregebb zsinagógája sajnos csupán távolról vethetek egy pillantást: a hófehérre festett hármas kapu kérlelhetetlenül zárva van. A Bánatpénz egy zsidó és egy arab butikhotel meglátogatása. Amikor az utóbbiban leülünk a patinás faasztal mellé egy menta teára, a tulajdonosnak bevallom, sokkal szívesebben tölteném szigeti napjaimat akármelyikben a kettő közül, mintsem egy ötcsillagos "szabványhotelben".

S lám, mintegy ellenpontként, elképesztő luxus és nagyvonalúság jellemzi a sziget északkeleti sarkán kiépített turistazónát. A Flamingo Pontnál kezdődő, mintegy 15 kilométeres szakaszon telepített szállodasor mindent nyújt, amire Las Vegas rafináltsága és Copacabana homokpartja csak együtt lenne képes. A szállodasor háta mögött lévő úton haladva Floridát vélem látni éttermeivel, szuvenír üzleteivel, valamint kerékpár- és robogókölcsönzőivel. Sidi Mahres aranyló homokpartját még ezen a szürke napon, a szemerkélő esőben is igézőnek találom.

Djerbán minden út a fővárosba, Houmt Souk-ba vezet, mely név piacteret jelent. Képzeljenek el egy olasz "piazzát" egy közép-keleti nagy bazárt, és egy görög halászfalut, gyúrják össze a hármat, s eredményül megkapják Houmt Souk-ot! A város Tunézia csiszolatlan gyémántja, s remélem, az is marad. Legnagyobb élményem a központi vásárcsarnokban tartott hal aukció. Termetes hivatalnok ül minden stand közepén, pultra emelt széken, a füle mögött apró virágbokrétával, és szigorú tekintettel ellenőrzi a füzérre kötött halak eladásának menetét. A vásárlók bekiáltással licitálnak, a nyertesek földöntúli mosollyal veszik át a portékát, mintha ingyen jutottak volna hozzá. Ősi tradíciónak vagyok szemtanúja, s néhány pillanatra még arról is megfeledkezem, hogy hamarosan érkezik a Bombardier, s félbeszakítja kurtára sikerült látogatásomat a Lótuszevők szigetén..." forrás

Fotóegyveleg

Á. Gabi fotója

u.d. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon