ÚTIKRITIKA.HU / Tunézia


Tunézia

Mit vigyünk? | Pénz | Borravaló | Alkudozás | Vám | Egészség | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Mit vigyünk?

 • Mivel sok tunéziai szállodai szobában nincs elég pakolós hely, hasznos olyan bőröndöt vinni, amelynek sok rekesze, zsebe van, tehát alkalmas arra, hogy az ott létünk folyamán abban tároljunk sok mindent.
 • Szandált persze, illetve a sivatagi kirándulásokhoz tanácsos vinni valami könnyű bakancsot, olyan lábbelit, amibe nem megy be könnyen a homok. A kirándulásokra hasznos vinni szalmakalapot, vagy valami hasonló nagy karimájút.
 • A nőknek érdemes gondolni arra, hogy az illendő öltözködéshez is legyen valami a ruhatárban.
 • Hasznos információ, hogy a tunéziai szállodai fürdőszobákban inkább szappan van kikészítve, azaz vigyen tusfürdőt magával az, aki ahhoz van szokva.
 • Sampont vigyünk itthonról, mert az ottani drága vagy nem jó minőségű. Tunéziában minden európai, elsősorban francia termék megtalálható, kicsit magasabb áron, mint itthon.
 • Hasznos vinni otthonról vagy a hotelből egy guriga vécépapírt, mert a szállodán kívüli szükséghelyzetekben olyan illemhelyekkel lehet dolgunk, ahol ilyesmit nem találunk.
 • Gyomorrontásra gyógyszert, Imodiumot stb.; napolajat, naptejet.

Pénz

Egy tunéziai dínár kb. 116 forintot ér (2017. május). Tunéziában a helyi pénzeszköz a dínár (TND). 2017. május 09-ei állás szerint: 1 euróért 2,6 dínárt adnak. Hasznosabb Eurót vinni és nem dollárt. A dínár váltópénze a millim (1 dínár = 1000 millim). Egyes pénzérmék egymáshoz hasonlatosak, azaz meg kell nézni, hogy mit adunk ki fizetéskor. Tilos Tunéziába bevinni és kivinni dínárt! Érdemes a nyaralás végén jól kalkulálni a kiadásokkal, hogy ne kelljen bajlódni a reptéren a dínártól való megszabadulással. A reptéren visszaváltható a megmaradt dínár (csak a bankjegyek) pénzváltási bizonylat ellenében. Külföldi valuta bármilyen mennyiségben bevihető, de az 5000 dínárt (kb. 1850 Euró) meghaladó összeget belépéskor a megfelelő űrlapon fel kell tüntetni. Lehet pénzt váltani a hotelekben is, meg a repülőtéren is, de picikét jobb árfolyamot kínálnak az utcai legális pénzváltóboltok. Vannak pénzváltó pultok a nagyobb postafiókokban is. Pénzváltás után érdemes megtartani a bizonylatot. Vannak ATM-ek a nagyobb helyeken (Visa, Mastercard). Biztos, ami biztos, tanácsosabb olyankor használni a pénzautomatát, amikor az adott bank éppen nyitva van.

Bankok nyitva tartása

 • Télen:
  • H-CS: 08:00-11:30 és 14:00-17:00
  • P: 08:00-11:00 és 13:30-16:00
 • Nyáron:
  • H-P: 08:00-13:00

Figyeljünk arra, hogy Ramadan idején változhat a bankok és üzletek nyitvatartása.

Borravaló

Mozlim országról lévén szó, hülyén hangzik Tunézia vonatkozásában a borravaló. A tökéletes szó: a baksis. Mindenhol elvárják, remélik. Ha nem akarunk adni baksist, akkor az elutasítás ne legyen durva. Étteremben illik adni a jól szolgáló pincérnek (max. + 5%), és persze a hotelben a londínernek (kb. 5 dinárt). Mivel a borravaló inkább aprópénzt jelent, érdemes mindig tartani magunknál pénzérméket erre a célra (minimum 1, maximum 5 dínárt érdemes adni). Fontos, hasznos tudni, hogy Tunéziában a turista nem csupán utólag ad baksist a szolgáltatásokkal való elégedettség kifejezéseként. Gyakran azért ad az ember pénzt, hogy jó szolgáltatásban reménykedhessen. A tunéziai hotelekben gyakran csúsztatnak oda némi pénzt a recepciónál, hogy ne kapjon az ember valami kellemetlen elhelyezkedésű szobát, vagy, hogy lehetőleg jó szobát kapjon. Vannak, akik az útlevélbe raknak diszkréten 10-20 eurót. Ezt az információt nem tanácsként adjuk, csak tényt állapítunk meg. Vannak, akik már az első teljes napon adnak a takarítónak ösztönző baksist, hogy alaposabb takarításban reménykedhessenek.

Hotelben a takarító személyzetnek egy hétre: 20 dinár.

Alkudozás

Tunéziában a legtöbb helyen kikerülhetetlen az alkudozás. Érdemes az elején eldönteni, hogy a házaspár, a család, a baráti társaság mely tagja rendelkezik ehhez a legjobb színészi és nyugodtsági képességgel. Rá kell bízni a feladatot, ami egyben játék is, mégpedig a kereskedő számára is. Ne vegyük halál komolyan az egészet, és nem szabad túlzásokba esni a kitűzött célt illetően. Érdemes az ár 2/3-ra kalkulálni, ám az is hasznos, ha előre eldöntjük, hogy mennyit ér meg nekünk az adott szuvenír. Alapszabály: Ha nem akarunk vásárolni, akkor ne bolondítsuk meg a szegény kereskedőt, és ha kimondtunk egy összeget, azt már utána ne szívjuk vissza!

"Mindig érdemes alkudni, mert sokat lehet és "el is várják"! A datolyakészítmények igen finomak, és sok szép rézkarc és egyéb "bazári" szépség búvik meg Tunézia bazárjaiban szinte fillérekért (bár magas árról indulnak és a pénzük is erős, de alkudni kell). A csapvízzel (és egyéb vízforrásokkal) viszont sok helyütt érdemes vigyázni, mert annak, aki nincs hozzászokva, kellemetlen mellékhatásokkal járhat fogyasztása, tehát igyál inkább ásványvizet ottléted alatt."

Vám

A tunéziai törvények nagyon keményen büntetik a kábítószer fogyasztását, illetve birtoklását. A "bódító hatású gyógyszerek", nyugtatók behozatalát külön nem ellenőrzik, viszont elvileg csak a személyes használatra szolgáló mennyiséget tolerálják!

Egészség

A hőmérséklet a 46 Celsius fokot is meghaladhatja (déli régiókban túlhaladja az 50 Celsius fokot), ezért a Tunéziai Egészségügyi Minisztérium figyelmezteti a Tunéziában tartózkodó állampolgárokat arra, hogy

 • délelőtt 10.00 és délután 16.00 között lehetőség szerint ne fürödjenek a nyílt vízben
 • egy óránál tovább ne tartózkodjanak a tengerparton
 • az erős napsugárzás ellen napellenzőt, napernyőt, védőeszközöket használjanak
 • gondoskodjanak a folyamatos folyadékbevitelről

Semmilyen oltásra nincs szükség, esetleg megfontolható a hepatitis A és B. Akik a tengeri herkentyűket nagyon szeretik, azoknak javasolják a tífusz oltást is. A tífusz jellemzően nem fordul elő a nyaralóhelyeken, hiszen a tenger gyümölcseit igyekeznek biztonságos helyről beszerezni. Azonban aki elég bátor, hogy az utcai árusoktól is vegyen egy adagot, annak javasolt ez az oltás is. Tunéziában leginkább a hasmars kockázata áll fenn. Náluk eltérő a baktériumflóra és ehhez a mi szervezetünk nincs hozzászokva. Eldönthetjük, hogy ez ügyben milyen mértéket szabunk az elővigyázatosságunknak. Nem tesz jót a nyaralásnak, ha az ember az egész időt a hotelszobában vécé közelben tölti. Van, aki némi tömény italt önt magába minden egyes étkezés előtt. Persze ez nem megoldás gyerekek számára.

Kerülni kell a nyers zöldség és a hámozatlan gyümölcs fogyasztását, ugyanis ezeket előtte feltehetően folyóvízzel tisztították meg. A svédasztalon kínált saláták előtt állva eldönthetjük, hogy kockáztatunk-e vagy nem. Érdemes vinni otthonról nedves tisztítókendőt és kézfertőtlenítő zselét, mert a kirándulások folyamán az étkezéskor és a vécézés után az jól jön. Ívásra és fogmosásra is tanácsos palackozott vizet inni. Feltehetően nem lesz rájuk szükség, de azért vigyünk ilyesmit: Smecta, Lopedium, széntabletta, Reasec. A szállodai étkezéstől ritka a gyomorrontás, hasmenés, inkább a hotelen kívüli kajálásnak vannak némi kockázatai.

Tunéziában jónak minősíthető az általános egészségügyi helyzet. Az észak-afrikai térségben itt vannak a legjobban felszerelt kórházak, rendelők. Az országnak nagyon fontosak a turizmusból jövő bevételek, s ezért mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a járványokat. Tunéziai utazáshoz feltétlenül kössön mindenki azért a lehető legátfogóbb, egészségügyi ellátásra is érvényes utasbiztosítást! A honlapunkon ezt könnyen megteheti, vagy konzultálhat erről Szandrával az utikritika@utikritika.hu e-mail címen.

"A legfontosabb: a víz! Amit mindig, mindenhol elmondanak, és a nyaralók a legtöbbször mégis elfelejtik: a rossz csatornázási körülmények miatt az ottani víz korántsem olyan tiszta, mint amihez itthon hozzászoktunk. A benne található fertőző vírusokat a helyiek szervezete már megszokta, és semmi bajuk nem lesz tőle. Az ide érkező turisták azonban rettenetes hasmenést kaphatnak, ha nem vigyáznak - és legtöbbször ezt meg is teszik. Ha el akarod kerülni a kellemetlenségeket, a következőket mindenképpen tartsd be: vigyél magaddal hasmenés elleni tablettát, és a gyomor bélflóráját helyreállító ampullákat. Soha ne igyál olyan vizet, üdítőt, gyümölcslevet, ami nem palackozott és nem te nyitottad ki! Soha ne kérj jégkockát az italodba, vagy ha kaptál, kérj másikat. Mivel a zöldségeket és salátákat is ugyanazzal a fertőző vízzel mossák, valamennyi baci elkerülhetetlenül a szervezetedbe kerül. Ez ellen kizárólag tömény alkohollal védekezhetsz - ez a legjobb és legbiztosabb megoldás. Igyál meg minden reggel és este (vagy az étkezések előtt) egy kis korty pálinkát, ami fertőtleníti a gyomrod. Aki eddig ezt a módszert kipróbálta, mindig megúszta a kisebb és nagyobb gondokat." forrás

Sivatagi rötyi - fotó by Konkoly-Thege

Közlekedés

Tunézia kiváló közúthálózattal rendelkezik, valamint fizetős autópályával, amely összeköti Tuniszt Hammamettel és Sousse-szal. Az útjelző táblák arab és francia nyelvűek. Az autópálya mentén rengeteg a benzinkút és ólommentes benzin is rendelkezésre áll.

Sebességkorlátozások Tunéziában:

 • városon belüli sebességhatár 50 km/h
 • lakott területen kívül 90 km/h
 • autópályán 110 km/h

Autóbérlés

Magyar jogosítvánnyal lehet autót bérelni. Az alsó korhatár 21 év, de nem ajánljuk, hogy tapasztalatlan vezető üljön a volán mögé. A tunéziai sofőrök kevésbé veszik figyelembe a jelzőtáblákat, a felfestett jeleket. Leginkább ez a városon belül jellemző, így mindenképp jól át kell gondolni a bérlést.

Taxi

A városon belül sárga színű taxik közlekednek. Van mérőórájuk, és ragaszkodni kell ahhoz, hogy be is kapcsolják! A tunéziai taxisok többsége nem simliskedik, ám azért vannak jócskán bepróbálkozók. Éjszaka a piros fényjelzésű taxisok a szabadok, és a zöldek a foglaltak (logika?). A sofőrön kívül maximum négy személy ülhet be a kocsiba, de úgy, ha az egyikük egy évnél fiatalabb. Az alap tarifa nagyjából 450 millim, amely 1 kilométerenként kb. 500 millimmel emelkedik. Éjszakai fuvarért (21.00-05.00) 50 % felárat számolnak. Méreten felüli csomag esetén pótdíjat kell fizetni. A repülőtér és a városközpont közötti útra fix tarifa érvényes.

Iránytaxik

Ezeknek a kollektív taxiknak a neve Tunéziában a louage. Sokan közlekednek ezekkel a többnyire hét üléses mikrobuszokkal. Nincs fix tarifája, sem meghatározott menetrendje. Ha megtelik, elindul. Érdemes a sofőr mögötti ülést elfoglalni. Nincs konkrét megállóhelye, bárhol leinthető vagy megállítható.

Gyaloglás

Tunéziában az üdülőhelyeken, tengerparti városokban a forgalmas főutakon kevés a közlekedési lámpás vagy akár zebrás átkelőhely. Még ahol van, ott is veszélyes a gyalogos számára az átkelés, mert az autósok elég vadul, körültekintés nélkül vezetnek. A közlekedési kultúra nagyon alacsony szinten van. A turistáknak nagyon figyelni kell a nagyobb utakon való átkeléskor.

"Forgalmas főút mellett fekszik és nincsen előtte olyan szervizút, ahol a buszok meg tudnának állni a kipakolás idejére. Konkrétan az úttest másik oldaláról kellett nekünk is bejutni. A tunéziai vezetési stílusnak köszönhetően ez adott egy kis kalandpark élményt." (Emese, 2013)

Vonatozás

"Tuniszba mentünk még el, szintén betaxiztunk Sousse központi vasútállomására és ott vettünk is vonatjegyet. Érdemes az első osztályra. Másodosztályon csak a helyiek utaznak, az első osztályra ők már nem vesznek jegyet, csak a turisták vagy a nagyon gazdag helyiek. Az első osztályon teljesen szuper volt, itt már francia vonatok közlekedtek, a távolság 160 km volt, időben kb. 2,2 és fél óra. Útközben lehetett bámészkodni, a tájat nézni, ami nagyon érdekes volt. Árban olcsóbb volt, mint itthon másodosztályra azonos távolságra egy jegy." (Andrea, 2011)

Vásárlás

Közbiztonság

Hasznos információ, hogy a 2015-ös terrortámadások óta nem történt hasonló tragikus kimenetelű bűncselekmény a turisták sérelmére és nem rosszabbodott a közbiztonsági helyzet. A hatóságok kiemelten ügyelnek erre. A tengerparti övezetekben éjszaka, sőt gyakran napközben is lovas járőrök ellenőriznek sok olyan környéken, amelyeket jellemzően turisták frekventálnak. A turistaközpontokat és a szállodákat maga a hadsereg és a Nemzeti Gárda tartja megfigyelés alatt. Jelenlétük nem feszélyezi a turistákat, mert növeli a biztonságérzetet. Zsebtolvajlások, tengerparti csórások előfordulnak. Balga az a nyaraló, aki értékeket visz magával a városba, a strandra.

Kerülni leginkább a Líbiával határos déli, dél-keleti régiókat, illetve az algériai és tunéziai határmenti övezeteket kell.

Ugyancsak ébernek kell lenni a pitiáner csalók mesterkedései esetén. Gyakran az utcán, jellemzően a hotelünk közelében, leszólít minket egy ismeretlen alak, és azt állítva, hogy a hotel alkalmazottja mindenféle történetet előadva megpróbálja csőbe húzni a turistát, magyarul lenyúlás. Jobb nem szóba állni az ilyen figurákkal. Ha a turistát meglopják, akkor nyomban szólni kell a szállodának, hogy hívjanak rendőrt. Lehetőleg az idegenvezetővel menjünk be a legközelebbi rendőrőrsre, ahol jegyzőkönyvben kell feltüntetni az ellopott értéktárgyak listáját. Ez fontos azért is, hogy itthon könnyen le lehessen bonyolítani a kárrendezést a biztosítóval, már amennyiben a biztosítás az utazás előtt megköttetett.

Ha az útlevelünket lopják el, akkor azonnal fel kell venni a kapcsolatot a tuniszi Magyar Nagykövetséggel (+216/71 780 544; +216/71 784 849; ügyeleti szám: +216/98 222 339). A hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz az "ideiglenes útlevélre", amit a külképviselet állít ki. Ehhez személyesen kell Tuniszba menni 2 db fényképpel. Az útlevél kiállítását meg lehet várni.

Segélyhívószámok:

 • Rendőrség: 197
 • Tűzoltóság: 198
 • Mentők: 71 335 500
 • Tudakozó: 1200

Nem ajánlatos röpke utcai ismerkedés alapján közös programba bonyolódni egy helyivel, annak dacára, hogy a tunéziaiak nagy többsége nem rossz szándékú. A Tunéziáról című fejezetünk viselkedés alfejezetében foglalkozunk a "házasságiparral"!

"Alapvetően a turisták által frekventált helyeken nincs baj a közbiztonsággal, azonban azt gondolom, hogy egyedülálló hölgyként valóban nem a legveszélytelenebb az utazás, főleg a helyiek által is használt tömegközlekedési eszközökön, és a turisták által kevéssé látogatott helyeken.
Mikor én voltam, akkor Monastirban elsétáltunk a Habib Burghiba Mauzóleumához, a barátnőmmel, és egy fiú ismerősünkkel, és még így is utánunk jöttek a helyi férfiak, és dumáltak nekünk, és nem akartak leszállni rólunk, pedig ott volt velünk egy férfi.
Minket ugye mindenhova vittek busszal, és ott szálltunk ki, ahol a nevezetességek voltak, vagy épp az idegenvezető javasolta, hogy ott vásárolgassunk.
Sousseban a bazárban is általában a főbb utcákon nézelődtünk, a mellékutcákba már nem nagyon mertünk bemenni. Port El Kantaouit találom a legbiztonságosabbnak, aranyos kis városka, jó kávézókkal." (Szandra, Vista Főiroda, 2014)


"Tunézia nemzetközi segítséget kapott a terrorizmus elleni védekezéshez, Franciaországtól, Olaszországtól és az Egyesült Államoktól kaptak anyagi és képzési támogatást. Az országban a 2015 júniusi terrorcselekmények óta számos biztonsági intézkedést vezettek be, a turisztikailag frekventált útvonalak fokozott ellenőrzése mellett a reptereken már a nemzetközileg elfogadott biztonsági normákat alkalmazzák. A szállodák és az utazási irodák is összehangolják a biztonsági előírásokat, azok betartását ellenőrzi az idegenforgalmi hivatal - mondta. Egyebek között biztonsági kapukat és kamerákat telepítettek a szállodák, üzletek, bevásárlóközpontok, múzeumok bejáratához, a csomagokat átvilágítják. Több nemzetközi szállodalánc is biztonsági tanfolyamot tartott az alkalmazottainak, aminek elvégzését igazolniuk kellett.

A Tunéziai nyaralásiránti megújuló érdeklődésnek köszönhetően 2016. nyarán már 5 ezer magyar ment oda nyaralni. Semmi bajuk sem esett." (2016. október, Turizmus Online)

Magyar külképviselet

A Magyar Nagykövetség és Konzuli Hivatal elérhetőségei Tunisz-ban:

 • Cím: 12, rue Achtart, Nord-Hilton, 1082 Cite Mahrajene - Tunis
 • Telefon: 00-216-71-780-544, 00-216-71-784-849
 • Fax: 00-216-71-781-264
 • Ügyeleti mobilok: 00-216-98-222-339
 • E-mail: mission.tun@mfa.gov.hu
 • Konzul: Kolozs András
  Konzulok: Markó-Kuti Zsanett, Samay-Sőrés Anita
 • Ügyfélfogadás: kedd és csütörtök: 10.00-12.00

Djerba szigetén van egy tiszteletbeli konzulunk is, Khaled Ben Jemaa személyében:

Egyéb hasznos információk

Időzóna: Tunézia a hazánkban érvényes időzónához tartozik. A hazai óraátállítás miatt nyáron (márciustól októberig) lehet 1 óra eltérés, ha Tunéziában nem állítják előre az órát. Ezt az ottani államfői döntés alapján történhet meg. Ha a Ramadan időszaka meleg nyári hónapra esik, akkor általában nem állítják át az órát.


Hotelben a londinernek 5 dinár. 

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon