ÚTIKRITIKA.HU / Iquitos


hirdetes

útikritikák


Iquitos

Iquitos dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Időjárás |Helyi közlekedés| Étkezés | Dzsungeltúrák | Iquitos város | Olvasmányos linkek | Fotegyveleg

Loreto, Iquitos kikötője - Elter Karcsi fotója

Ennek az aloldalnak a tartalommal történő feltöltése folyamatban van. Kérünk türelmet.

Iquitos dióhéjban

  • Iquitos egy város Peru északkeleti részén. Önmagában érdekes az, hogy a perui esőerdős övezetben egy kb. 400 ezres lakosságú nagyváros létezik. Sehol a világon nincs ehhez fogható nagyváros, amit csak hajóval vagy repülőgéppel lehet megközelíteni. Iquitos mind a Maynas tartomány, mind a Loreto nevű régió központja.
  • Iquitos légvonalban 1012 kilométerre fekszik a perui fővárostól, Limától.
  • Iquitos turista szempontból elsősorban a dzsungeltúrák miatt érdekes.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Kajmánokat, boát látni, meg majmokat, ocelot macskát, tarantellapókokat, különleges gyógynövényeket, halásztunk piranhákat

Nem tetszett

  1. Jön!

Vélemények

"A repülőutunk az Amazonashoz 2 órás. Menetközben leszálltunk az Andok és az esőerdő határán elhelyezkedő Tarapotoban. A gépből a lépcsőre kilépve gyönyörű látvány fogadott. Az égből lenezve folyók kanyarogtak az esőerdőbe ágyazva. A reptéri épülethez érve gyorsan pénzt váltottunk majd (itt is) küzdelem következett a taxis hiénákkal. Ezúttal tuktukkal, azaz ahogy itt hívják mototaxival mentünk be a városba, ami nagyon durva hely. Mivel el van szigetelve minden mástól, a helyiek gyakorlatilag csak motorral járnak. Alig látni autót az utcán, motort viszont annál többet. A hostelben egyből elkezdtük szervezni a másnapi dzsungeltúra részleteit. Más nap reggel egy négyórás út vart ránk. Először másfél óra autóval egy Nauta nevű településig, majd onnan egy rövid tuktukozás a kikötőbe. Nautából két órát hajóztunk az Amazonason és mellékfolyóin. Útközben láttunk delfineket, gémeket. 11 óra környékén érkeztünk meg a lodgehoz, ami a Porto Miguel nevű kis település közelében volt.

Elindultunk az ismerkedő túrára a dzsungelbe. Mutattak nekünk ragadozó hangyákat, óriás majomkenyérfát, termeszvárat (a termesz jó a szúnyogok ellen!), mérges pókot és rengeteg madarat. Habár elvileg egy ösvényen mentünk, az előrejutás érdekében a machetét, azaz bozótvágó kést is használni kellett. Megálltunk egy hatalmas, állítólag több száz éves majomkenyérfánál, melyről indák lógtak le. Leventének több se kellett, felmászott olyan 5-10 méter magasra. A rövid séta végül másfél órás volt, ami után halat ebédeltünk rizzsel és sült banánnal.

Délutáni programként horgászást és kajmán keresést terveztünk, így hát két óra környékén csónakba szálltunk és elindultunk egy közeli tóhoz. A tó csónakkal egy másfél óranyi útra volt. A folyó, amin haladtunk felfele nem volt szélesebb 10-15 méternél. Az utazást nehezítették a vízbe bedőlt hatalmas fák és a kilógó fatörzsek. A folyók az Amazonas medencében egy-egy esőzés után 20-30 cm-t is tudnak emelkedni. Az úton többször láttunk papagájokat, majmokat, sasokat, valamint gémeket. Egy csendesebb kanyarulatban a túravezetőnk megállt a csónakkal, a társa pedig, elkezdte aprítani a nyers sertéshúst csalinak. Itt derült ki számunkra, hogy piranhát akarunk fogni.

A horgászattal kapcsolatban eleinte féltünk, hogy órákat fogunk ülni egy pecabot mögött és csendben fogjuk várni életünk kapását a csónakban. No, hát tökéletesen az ellenkezője történt. Miután feltettük a marhahúsdarabot a horogra és megcsapkodtuk a vizet a horgászbotunkkal (ezzel csalogattuk oda a piranhákat), alig telt el egy perc és a kísérőnk már fogott is egy vörös piranhát. Ezek után, csak úgy röpködtek be a piranhák a csónakba. A félórás horgászat során nem csak piranhákat fogtunk, de akadt a horgunkra harcsa (cat fish) és márványsügér (oscar fish) is.

A horgászat során elkezdett sötétedni, így továbbindultunk a tóhoz. A sötétedésre vártunk, hiszen a kajmánok este mozognak a folyóban. Lassan közeledtünk a tó bejáratához, de mögöttünk egyre többször dörgött és villámlott az ég. A két srác, fittyet hányva az egészre vitte tovább egyenesen a csónakot. A tavon elkezdtük lámpainkkal pásztázni a partot, hátha a fényben felcsillan egy kajmán a vízben. Időközben elkezdett esni az eső, es előkerültek az esőkabátok. Na es ami ezután következett azt nagyon nem ajánlom senkinek. Ha annyit mondok, hogy mintha dézsából öntötték volna a vizet, akkor keveset mondok.

Négy srác az Amazonas keskeny mellékfolyóján, korom sötétben, 4 zseblámpával. Lépésben haladtunk előre, mivel a sötétségtől és az esőtől semmit, de tényleg semmit nem láttunk. A kísérőnk, Willy ült a csónak elején a lámpájával pásztázta a vízfelületet, kiálló fatörzseket keresett. Mögötte ültem én a beömlő víz kimerésének feladatával. Elég szürreális élmény volt úgy merni a vizet, hogy a kifogott piranhák ott ugrálnak a lábamnál. Folyamatosan tolni kellett, mivel pár perc alatt 2-3 centis víz állt a csónakban. Leventénél egy evező volt, amivel amikor felakadtunk egy-egy fatörzsre el tudta lökni a hajót. Ha ez meg nem lett volna elég, a srácok az egyik pillanatban megpillantottak egy kajmánt. A másik kísérőnk, Valden szólt hogy kapcsoljuk le a lámpákat. Sötétség, ömlő eső és négyen himbálózunk egy csónakban. Természetesen nem féltünk.

Valden előremászott a csónak orrához, az evezővel a part felé irányítottuk a hajót, majd egy határozott mozdulattal kilépett a partra. Pár percig vártunk rá, majd egy kis kajmánnal a kezében tért vissza a csónakban. Az eső még mindig ömlött, dörgött és hatalmasokat villámlott. Készült pár fénykép (a fényképezőm be is párásodott másnapra), majd indultunk tovább, mert még elég hosszú út várt ránk. Majd egy órás vakon utazás után végül teljesen átázva érkeztünk meg a lodgeba, ahol finom vacsorával vártak." forrás

Megközelítés

Iquitos a perui Amazonas vidék egyik legfontosabb városa, amelynek közelében található a híres Limoncocha-tó. A leggyakoribb módja annak, hogy Iquitosba eljussunk, a repülőgép vagy a hajó használata.

A repülőgép a leghatékonyabb és leggyorsabb módja az utazásnak. Az Iquitos nemzetközi repülőtere a város központjától körülbelül 7 kilométerre található, és a legtöbb nagyobb perui városból közvetlen járatok indulnak ide.

Ha hajóval szeretne utazni, akkor Limából indulnak hajók, amelyek a napokig tartó hajóút során eljutnak Iquitosba. A hajóút kényelmes, ugyanakkor sokkal hosszabb és drágább lehet, mint a repülővel történő utazás.

A Limoncocha-tó eléréséhez pedig legjobb, ha helyi hajós túrákat szervezünk, amelyeket az Iquitosban található turisztikai irodákban lehet foglalni. A túrák időtartama és költsége változó lehet, de általában fél- vagy egésznapos programokról van szó.

Szállás

Iquitosban számos szálláslehetőség áll rendelkezésre a turisták számára. A városban található szálláshelyek általában a perui dzsungel hangulatát tükrözik, és gyakran hagyományos építészeti stílusban épültek.

Az Iquitosban található szállodák széles választékát kínálják, több kategóriában és árkategóriában. A városközpontban és a környező területeken található szállodák között vannak luxus szállodák, közepes árkategóriájú szállodák és olcsóbb hostel típusú szálláshelyek is. Ezenkívül találhatóak kempingek is, amelyek azok számára ideálisak, akik szeretnének közelebb lenni a természethez.

Az olyan szállások, mint a dzsungelben található ecolodges és bungalók, a leginkább ajánlottak azoknak, akik szeretnének a dzsungel közelében lenni, és átélni az erdőben élő állatok és növények varázsát. Ezek a szállások általában egyedülálló élményt nyújtanak, mivel a dzsungelben találhatók, és lehetővé teszik, hogy közelebbről megismerjük az őshonos kultúrát és az Amazonas vidék élővilágát.

Időjárás

Iquitos éghajlata trópusi, meleg és párás, és egész évben magas hőmérsékletek jellemzik. A legmelegebb hónapok az április és szeptember közötti időszak, amikor a hőmérséklet akár 35 fok is lehet. Az esős évszak a november és a május közötti időszak, amikor gyakran előfordulnak heves esőzések és áradások.

A legjobb időszak Iquitos látogatására az időjárás szempontjából a június és szeptember közötti időszak, amikor az esőzések mérsékeltebbek, és a hőmérséklet is alacsonyabb lehet. Azonban ebben az időszakban a turisták általában többet látogatnak a városba, és a szállás és az utazás árai is magasabbak lehetnek.

A legolcsóbb időszak az utazásra a november és április közötti időszak, amikor az esős évszak van, és a turisták száma is kevesebb lehet. Azonban ebben az időszakban a sok eső miatt a dzsungel túrák és a hajóutak lehet, hogy nem elérhetők. Érdemes figyelembe venni a személyes preferenciákat, és azokat az évszakokat választani, amelyek a legmegfelelőbbek az adott utazás céljaihoz és terveihez.

Helyi közlekedés

Az Iquitos környéki túrákhoz a legfőbb közlekedési eszköz a hajó. Az Amazonas és az annak mellékfolyói közlekedési útvonalakat jelentenek, így a hajózás a legkényelmesebb és legmegfelelőbb módja az utazásnak. Az egyes túrákhoz különböző hajók állnak rendelkezésre, az egyszerűbbek a motorcsónakok, míg a nagyobb és luxusabb hajók akár több napos kirándulásokra is alkalmasak lehetnek.

Emellett az Iquitos-i közlekedési eszközök közé tartoznak a motoros riksák, amelyek kis csoportok vagy egyéni utazók számára kényelmes és gyors módját jelentik a városban történő közlekedésnek. Az egyéb közlekedési eszközök közé tartoznak az autóbuszok és a taxik is, de azok nem annyira jellemzőek a túrákhoz.

Fontos megjegyezni, hogy az Amazonas esőerdőinek sűrű növényzete miatt a közlekedés biztonságos és tapasztalt helyi vezetőkkel történik.

Elter Karcsi fotója

Étkezés

Iquitosban számos étterem és kávézó található, ahol a turisták élvezhetik a perui és az amazóniai konyha ízvilágát.

Az egyik ajánlott étterem a Dawn on the Amazon Café, amely híres az ízletes ételeiről és a jó minőségű kávéjáról. A menü változatos, tartalmazza a perui és az amazóniai konyha klasszikus ételeit, valamint néhány nemzetközi fogást is. Az étterem csendes és barátságos légkörrel rendelkezik, és ideális hely a kellemes ebédek vagy vacsorák eltöltésére.

Egy másik ajánlott helyszín az El Rancho Steakhouse and Seafood Restaurant. Ez a hely a hús- és tengeri ételek szerelmeseinek szól. Az étterem szakácsai professzionálisak és a legfrissebb alapanyagokat használják fel az ételek elkészítéséhez. Az étterem egyedi légkörrel rendelkezik, ahol a turisták élvezhetik az ételeket a dzsungel zöldjével és a folyóra néző kilátással.

Ezen kívül Iquitosban számos kávézó és street food bolt is található, ahol a turisták kipróbálhatják az olcsó és finom helyi ételeket. Azonban érdemes figyelni a higiéniai körülményekre és az alapanyagok minőségére, hogy elkerüljük az ételmérgezést.

Egy bár, ahol ,,mennyei a minőség" (calidad celeste)- Elter Karcsi fotója 

Dzsungeltúrák

Iquitosban a dzsungeltúrák az egyik legnépszerűbb turisztikai tevékenység. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyenek a dzsungeltúrák Iquitosban és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a programok szervezőjének kiválasztásakor:

A dzsungeltúrák általában több napos programok, amelyek során a turisták meglátogatják az Amazonas dzsungelének különböző területeit. A programokban általában szerepelnek olyan tevékenységek, mint a madárles, a krokodilok megfigyelése, a dzsungel túrák, a hajókirándulások és a hagyományos őslakos falvak látogatása.

Az egyes szervezők által kínált programok eltérőek lehetnek attól függően, hogy milyen területekre és tevékenységekre fókuszálnak a túrák. Érdemes előre eldönteni, hogy melyik tevékenységre vagy területre szeretnénk fókuszálni, és ezt figyelembe venni a kiválasztott programnál.

A dzsungeltúrák szervezői általában különböző szálláslehetőségeket kínálnak, beleértve a dzsungelben található ecolodges-t, campingeket és hoteleket. A szállás minősége és típusa fontos tényező lehet a szervező kiválasztásakor.

A programok ára jelentős különbségeket mutathat, attól függően, hogy milyen hosszúak és milyen szolgáltatásokat kínálnak. Érdemes figyelembe venni az árakat, de fontos a minőség, az élmények és a biztonság szempontjai is.

Az Iquitosban szervezett dzsungeltúrákra érdemes olyan szervezőt választani, aki rendelkezik engedélyekkel, tapasztalattal és jó hírnévvel. Fontos, hogy a szervezők megbízhatóak legyenek, és biztosítsák a turisták biztonságát és kényelmét.

Az online vélemények és ajánlások nagyszerű források lehetnek, hogy információkat gyűjtsünk a különböző szervezőkről és programokról. Az előző vendégek értékelései alapján könnyebb lehet kiválasztani a megfelelő szervezőt.

Iquitos város

Iquitos Peru északi részén található, és az ország egyik legérdekesebb városa. Iquitos az Amazonas dzsungel kapuja, és egy olyan hely, ahol a modern élet keveredik az ősi amazóniai kultúrával. Az alábbiakban összefoglaljuk Iquitos városának legfontosabb jellemzőit:

Az infrastruktúra és az életmód: Iquitos városa elég kis méretű, és nincs közvetlen hozzáférése az ország közutakhoz és vasúthálózatához. A városba csak hajóval vagy repülővel lehet eljutni, és az élet sokkal lassabb, mint a nagyvárosokban. Az ételek frissek és a helyi konyha nagyon változatos, amelyek kínálják a híres perui ételeket.

Az építészet: Az Iquitos-i építészetnek sok különféle stílusa van, a modern épületektől a viktoriánus stílusig. Az egyik legérdekesebb épület a Vasco da Gama téren található ferde szerkezetű katedrális.

A kultúra és az életmód: Iquitos a perui amazóniai kultúra központja, és egy olyan hely, ahol az őslakos kultúra és az európai befolyás keveredik. A város környékén rengeteg ősi romot és amazóniai falut lehet meglátogatni, és felfedezni az ősi kultúra és életmód jellemzőit. Emellett az éjszakai élet is élénk Iquitosban, ahol a turisták élvezhetik a helyi zenét és kultúrát.

Az Amazonas és a dzsungel: Iquitos környéke tele van dzsungellel, folyókkal és tókkal, amelyek különleges élményt nyújtanak a turistáknak. A városból szervezett hajókirándulásokat lehet tenni a folyókon, ahol megfigyelhetik a helyi állat- és növényvilágot, illetve megismerhetik az őslakosok életmódját.

Fotóegyveleg

Aji fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon