hirdetes


útikritikák


Peru

Egészség | Közlekedés | Étkezés, vásárlás | Pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Iquitos-i busz - Elter fotója

Egészség

Peruban az egészségi és higiéniai körülmények nem a legjobbak, de nem súlyosan problémásak. Ha az utazó kellően elővigyázatos, akkor nem kell komolyan aggódni egy perui utazás kockázatai miatt. Védőoltásokat nem írnak elő, viszont az őserdei túrázóknak szükséges a sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhet, az itthoni oltásokkal kapcsolatban tanácsos az ANTSZ véleményét kikérni. Dengue a főváros bizonyos szegénynegyedeiben, illetve az őserdő egyes részein előfordulhat, bár tömeges megbetegedés még nem volt.

Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre - ha nem kívánunk orvoshoz fordulni - a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek. Általánosan érvényes az ország egészére, hogy az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott.

Az őserdőbe látogatóknak tanácsos természetes anyagú öltözéket, hosszú ujjú inget, bokánál leszorítható nadrágot, zárt, könnyű túrabakancsot és nagyobb karimájú kalapot viselni, valamint erős szúnyog- és egyéb rovarriasztót használni. A Cuzcoba, a Machu Picchura és más magasan fekvő vidékre látogatók a magassági betegség leküzdése érdekében az érkezés első napjára semmiképpen se tervezzenek kirándulást, ajánlott a napot nyugodt pihenéssel tölteni, könnyű ételeket és kokateát fogyasztani, - ezt a helyi hotelok is ajánlják - illetve súlyos tünetek esetén javallott az ún. soroche tabletta szedése.

Figyelem: túrázás, országon belüli közúton való utazás esetén mindig legyen nálunk több liter ivóvíz!

Nyomatékosan javasoljuk nemzetközi biztosítás megkötését még itthon. Nem árt megtudni, hogy a kiválasztott biztosítónak tényleg van-e perui biztosítópartnere. Ez általában a nagyobb, drágább cégekre igaz. Ha nincs, akkor egy esetleges orvosi kezelés során a perui egészségügyi intézmény addig nem látja el a beteget, amíg annak költsége nincs kifizetve. Egészségügyi egyezmény nincs a két ország között. Esetleges lopás, rablás esetén a biztosítónál történő kárigény érvényesítéséhez a perui rendőrségi feljelentés szükséges.

A sokat emlegetett hegyibetegség, mely a magasabban elhelyezkedő városok csökkentett oxigénkoncentrációja miatt alakul ki, szerencsére nekünk nem volt vészes. Igaz, vásároltunk úgynevezett "Soroche" tablettát, melyet mindig a buszutakon vettünk be (paracetamol+aspirin, semmi extra) nem volt részünk se oxigénhiányban, se fejfájásban, se fáradtságban. Egyedül a mozgás volt leterhelő az első pár héten, főleg a cusco-i emelkedőkön; hamarabb kifogytunk a levegőből, de ez is helyreállt már, csak megszokás kérdése volt.
Sokan azonban nehezebben vészelik át ezt az időszakot (perui lakosokat is beleértve), ezért ilyenkor ajánlott sokat pihenni, rengeteg vizet inni, kerülni az alkohol- és túlzott koffeinfogyasztást, akár napi többször kokateát inni vagy kokacserjelevelet rágcsálni (ne gondoljon senki semmi rosszra, itt egy szent, a természet ajándékaként tartják számon ezt az igen hasznos növényt, és szinte sértésnek veszik a helyiek ha a levélből kivont szer fogyasztásával gyanúsítják vagy vádolják őket!). forrás


Étrendtől függően a pisco sourt és a cevichét érdemes megkóstolni. Sok helyen napi menüztünk potom pénzekért, 1x lett komolyabb gyomorrontásunk.


Közlekedés

Autóval

Tilos vezetés közben a kihangosító berendezés nélküli mobiltelefon-használat. Az ottani laza (azaz fegyelmezetlen) vezetési stílus, valamint a hegyvidéki utak jóval fokozottabb figyelmet igényelnek az európai autóstól, ezért hosszabb út esetén gyakori pihenők megtétele javasolt. A biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Autót bérelni ezen a linken érdemes.

Figyelem: gyakorta számítani lehet „szórakozott” gyalogosokra, biciklisekre és mozgóárusokra, akik körülnézés nélkül lépnek le a járdáról, és a szabályosan haladó járműveknek szó szerint nekiütköznének, ha a vezető nem kerüli ki őket.

A Panamericana országút - Elter fotója

Tömegközlekedés, taxi

A perui városokban a tömegközlekedési eszközök (el micro, la combi) igénybevételétől sokszor életveszélyes műszaki állapotuk és vezetési stílusuk miatt lehetőleg tartózkodjunk. Nagyon javasolt inkább az ún. biztonsági taxik igénybevétele. Az egyéb taxi igen olcsó, kerületen belül pár solért elvisznek, azonban célszerű indulás előtt nekünk is tisztában lennünk az útvonallal (annak jellemzőit előre felderíteni és megjegyezni), azt közölni a taxissal, és ha arról letérne, saját biztonságunk érdekében mielőbb kiszállni.

"Bár nekünk semmilyen rossz tapasztalatunk nem volt, még az éjnek idején is biztonsággal tudtunk tényleg nagyon olcsón, a taxissal előre megállapodott áron közlekedni. Peruban becsülendő, hogy aki dolgozni szeretne, azt az állam támogatja, ezért is van annyi magántaxi, hogy ne az utcán kéregessenek, vagy lopjanak, hanem lehetőséget adnak, hogy taxisofőrként pénzt keressenek. Sőt, órát sem kell beszereltetniük az autóba, így saját tarifa szerint dolgoznak, ami lényegesen kedvezőbb az utas számára, mint a hivatalos, államilag ellenőrzött sárga taxi. Sőt, ha többen is igénybe vesszük, akkor még a busszal való közlekedésnél is jóval kedvezőbb, és gyorsabb.

A buszokra a buszmegállón kívül az utcasarkokon is fel lehet szállni, mindössze az a dolgunk, hogy időben intsük le a gyorsan száguldozó buszt. Időnk sokszor nincs, gyorsan fel kell ugranunk rá, mert szinte alig állnak meg a mikrok és kombik, amelyeken szinte egyiken sincs irányjelző. Vagy a sofőr integet ki az ablakon, ha balra akar sávot váltani, vagy befordulni, vagy a kalauz lóg ki a busz jobb oldalán, jelezve a többi közlekedőnek, hogy jobbra tart. Apró pénz legyen mindig nálunk elég, mert jobban járunk, ha előre kikészítjük, mert a kalauznak kell odaadnunk leszálláskor az útiköltséget. Jegyre ne várjunk, azt a legritkább esetben sem kapunk. Fejünkre vigyázzunk, mert a buszok, a modernebbek kivételével – nem a mi méreteinkhez vannak szabva, igen alacsonyak.

Viszont találkozunk kellemes latin zenével, ami szól a buszokon, vidám, jó a hangulat. Érdemes kipróbálni. Egyben megtapasztalhatjuk, hogy mennyire udvariasak a perui férfiak, a magyar férfinem tanulhatna tőlük. Sosem szállnának fel a nők előtt a buszra, és ha csak egyetlen nő is tartózkodik a buszon, már ugranak is föl az ülésből, kedvesen invitálva a hölgyet, akár milyen korú is az, hogy foglaljon helyet. Ezt a nagyfokú figyelmet, udvariasságot, sehol máshol a világon nem tapasztaltam. Férfiak, van mit tanulni tőlük!

Gyakran látni indián asszonyokat csecsemővel a hátukon utazni. Ne nézzük rossz szemmel, ha a buszon menet közben megszoptatják a kicsit, náluk ez természetes.

És a colectivo? Nálunk talán iránytaxinak mondanánk, a helybeliek együttes, kollektív utazásnak. Igaz, semmi nem jelzi kívülről, hogy taxi, csupán abból vesszük észre, hogy ki-beszállnak az emberek. Többségében személyautó méretű, most már ugyan találkozhatunk mikrobusszal is, ami lényegesen kényelmesebb utazást jelent. A colectivo-t elsősorban tanulók veszik igénybe, akik így még olcsóbban, és sokkal gyorsabban tudnak közlekedni, mint taxival, vagy busszal. A lényege az, hogy egy-egy útvonalon ott szállunk be, ahol valaki kiszáll, vagy amelyikben még van hely. Bárhol leintjük, megmondjuk előre a sofőrnek, hogy meddig utazunk, hol szeretnénk kiszállni. Ehhez mérten fizetünk.

Vasúton közlekedni külön élmény. Itt kiemelem a Cuzcoból Machu Picchuhoz vezető vasútvonalat.

Az utazás alatt fantasztikus műsorral szórakoztatnak bennünket a helyiek a kényelmes vonaton, melyet hatalmas ablakok fednek. Így nem csak a mellettünk lévő tájat, hanem a felettünk húzódó hegyvonulatot is megcsodálhatjuk. A szórakoztató kedves műsor miatt az utazás nem is tűnik hosszúnak. Visszafele divatbemutatót tartanak, az utazókat is bevonva, hogy mutassanak be egy-egy ruhadarabot, kedvet csinálva a közönségnek a vásárláshoz." (Szemes Zuzsa, 2014)

A távolsági buszoknál javasolt a nagyobb cégek ajánlatai közül válogatni, azonban itt is óvjuk értékeinket a zsebtolvajoktól és a csalóktól (bevált módszer pl. az utastárs kábító hatású étellel-itallal való „szívélyes” kínálása). Minden szempontból a legbiztonságosabb a repülő.

"A világ legjobb távolsági buszai Peruban vannak. Én legalábbis még nem jártam olyan országban, ahol ilyen olcsón ilyen színvonalat lehetne kapni, 180 fokban hátradönthető ülésekkel és wifivel. A luxusbuszok egyetlen hátulütője, hogy a jobb társaságok minden nagyvárosban saját pályaudvarokat üzemeltetnek, így nem lehet egy központi elosztóban válogatni a lehetőségek közt. És sajnos a netes jegyfoglalási rendszer tényleg csak a legjobb cégeknél működik." forrás

Undok kanyar az Andokban - Karesz fotója

Étkezés, vásárlás

Csapvizet, mosatlan gyümölcsöt és zöldséget, valamint utcai árusoknál és igen egyszerű étkezdékben kapható, és bizalmatlanságot keltő ételeket inkább ne fogyasszunk!
Nem árt tudni, hogy sok bolt szieszta céljából bezár 13 és 15 vagy 14 és 16 óra között.

"Peru hemzseg a változatosnál is változatosabb gasztronómiai kínálatokból. Szinte nem is tudom, hol kezdjem, mit is ajánlhatnék, hiszen az ízek sokasága, a tengeri herkentyűk dömpingje, a húsok, a halféleségek a zöldségek, a trópusi gyümölcsök - kihagyhatatlan élményt jelentenek. Mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Van, aki a „mindent kipróbálok, megízlelek” típus, garantálom, nem fog csalódni.

Az éttermek között találunk nagyon elegánsat, ahol a pincér ott áll a hátunk mögött, és lesi minden mozdulatunkat, kívánságunkat, a poharunk soha nem maradhat üresen, máris tölt utána. Ilyen exkluzív helyeken általában 1-2 asztal tartozik egy pincérhez. Érdemes betérni, egy vacsorát elfogyasztani a kínálatból. Igaz, azon az áron, amit majd fizetnünk kell, három személy három napig jól lakik egy másik, szerényebb helyen.

Találunk kimondottan olyan éttermet, ahol csak halat szolgálnak fel. Kaphatunk itt ceviche-t, ami speciálisan perui nemzeti étel. A ceviche tál friss saláta leveleken 2-3 féle nyers hal darabokat tartalmaz, melyet limo (lime) citrommal locsolnak meg, (a citromsav fertőtleníti a nyers halat), lilahagymával, camote (édes krumpli, mely megfőzve erős narancssárga színű) szeletekkel tarkítva, és főtt kukorica szeletekkel. Nagyon finom, csak rá gondolok, és az ízlelőbimbók máris beindulnak Ezt az ételt csak és kizárólag I. osztályú étteremben fogyasszuk, és a saláta leveleket ott se együk meg. A tengerparton is árusítanak ceviche-t, eszünkbe se jusson ott megkóstolni, komoly, magas lázzal is járó gyomorfertőzést kaphatunk a nem jól megmosott salátalevelektől.

A kis utcai éttermek házias jellege egész más hangulatot kelt. Szinte mindenhol szól az ősi indián muzsika, a perui népzene mellett a salsa, a mambo, szinte nehéz megállni, hogy ne mozogjon a csípőnk, ha betérünk. Legtöbb helyen a bejárati ajtóban készül a chicharrones, hogy ínycsiklandozó illatával beinvitálja a kedves vendéget. Nem is lehet ellenállni a zsírban sült oldalasnak. A házi urak, akik maguk készítik el ezt nagyon finom ételt, tessékelik is be a járókelőket. Ebben nem tudok tanácsot adni, hogy melyikbe is térjünk be egy jó chicharron tálra, egyik kisvendéglő sem hasonlítható össze a nálunk található kisvendéglőkkel, mégis ki kell próbálni, mert nagyon finom. És mellette a csípős szósz, amit felszolgálnak hozzá, igazi kuriózum.

Jártunkban-keltünkben nagyon sok piaci árussal találkozunk. Egy-egy utcasarkon még mindig találunk gyümölccsel megrakott húzós kocsikat, ahonnan változatosabbnál változatosabb déli gyümölcsök mosolyognak ránk. Nem is lehet ellenállni a számunkra ismeretlen banánféléknek, hiszen van kimondottan sütnivaló zöld és piros banán, melyből találunk egész kis rövid fajtát, és hosszút is, chipsznek valót, nyersen ehetőt, legalább 12 különböző fajtát. A nagy piacokon ennél sokkal nagyobb a kínálat csak a banán fajtákat figyelembe véve, a különféle burgonya típusokat nem is tudtuk követni. A déli gyümölcsök sokaságában szinte elvesztünk.

Ami meglepett minket, hogy a nagyobb piacokon a nyers húsok, nyers halak szabadon, hűtés nélkül lefedetlenül várják a nagy melegben a vásárlót. Igaz, léggyel sehol nem találkoztunk, mégis elszörnyedtünk a látványtól.

Mielőtt a piacra kívánkoztunk volna, felkészítettek bennünket, hogy oda ne menjünk lopások miatt, fényképezőgép ne legyen nálunk, és pénzt se vigyünk magunkkal. Akkor mi értelme lett volna odamenni? A vásárcsarnok, a piac kihagyhatatlan élményt jelent. És hogy ne vigyünk pénzt? Akkor hogy vásároljunk? Ne vigyünk fényképezőgépet? akkor hogy örökítsük meg azt a sok csodás terméket, kézimunkát, hiszen ez vissza nem hozható látvány, hangulat, sőt ha még haza is szeretnénk hozni belőlük, akkor meg kell szegjünk minden ide vonatkozó jó tanácsot. Azt el kell mondjam, hogy hatalmas élményt jelent a piacra betérni, és soha, semmilyen negatív hatás nem ért bennünket.

Érdemes megfogadni, hogy mikor megkérdezzük mennyibe kerül (cuanta questa?), akkor már nyissuk is a szánkat, hogy nagyon drága (muy caro). Alkudni kötelező. Nehéz ezt megszoknunk, de sokszor akár a feléért is hozzájuthatunk az áhított portékához, és ha az adott pillanatban nem tudhatjuk azt magunkának, ki tudja, hogy mikor adódik újabb lehetőség beszerezni azokat. Természetesen vannak normál üzletek is, de ott megkérik az árát mindennek, és alkudozni sem szeretnek, olyan, mintha itthon vásárolnánk. Sőt, van, ami még drágábbnak tűnik a számunkra is igazán olcsó országban.

Barangolásunk során találunk olyan kézműves manufaktúrát, ahol előttünk készül el az áru. Nagyon sajnálom, hogy nem sajátítottam el az indián asszonyok tudását, amikor a levágott lámaszőr halomból sodornak fonalat saját kezükkel. Milyen hasznos lett volna, akkor nem kéne kidobnom a kutyám lehullajtott vagy kikefélt bundáját.

Jó tanács: vásárláskor mindig csak annyi pénz legyen nálunk kéznél, amennyit éppen arra az árura szánunk. Hiszen ők el akarnak adni, és ha csak annyit látnak, amennyi éppen nálunk van, akkor könnyebben boldogulunk az áralkuban." (Szemes. Zsuzsa, 2014)

Fenomenálisan jó kézműves piac Pisac városkában - v.n. fotója

"Jó hír azoknak, akik szerint Magyarország elmaradottságát többek közt a nevetséges áfás számlázás is bizonyítja, hogy van a világnak még egy országa, ahol elterjedt az ügyeskedésnek ez a formája. Perui éttermekben sokszor már az étlap átadásakor megkérdezik, hogy szeretne-e a kedves vendég hivatalos bizonylatot az étkezéséről." forrás


"Az alapanyagok gazdagsága egyébként is a perui konyha nagy erőssége. Mindig nevetve olvastam, amikor turistásabb városokban hatalmas "ORGANIC FOOD" táblával igyekeztek az éttermek becsalogatni az amerikai turistalányokat. Mégis, milyen lenne az Andok extenzív mezőgazdaságra egyébként is alkalmatlan, 3000 méter feletti meredek lejtőin, ásóbot segítségével ültetett krumpli, ha nem organikus? Egy ország, ahol a konyhák kellően progresszívek, az alapanyagok jó részét viszont pont úgy termesztik, mint kétezer éve, különösen szerencsés kombináció minden haspók számára." forrás

,, Peruban nagyon jó a konyha, olcsón lehet nagyon finom napi menüket enni (3-400 Ft), választható első és második fogással, illetve gyümölcslé mindig jár hozzá. Az ételek változatosak, a tengeri cuccoktól a lámasültig minden előfordul. És hogy a csípősnek se legyen híja, réndelkezésre áll minden magyar nagy barátja, az aji (áhíí) nevű narancssárga paprika, és a belőle készült “erőspista”…Jó cucc! (2016)" forrás

Sült hernyó nyárson - Karesz fotója

Nem kell készpénz, jó a kártya!’’???

Nyilván milliószor kényelmesebb és sok esetben praktikusabb hitelkártyán tárolni vagyonunkat, főleg egy olyan utazás során ahol a rengeteg csomag mellett nincs még arra is kapacitása az embernek, hogy folyamatosan ellenőrizze pénzkészletét. Bár sok helyen (de mint szinte minden esetben ez is főként Limára jellemző), elfogadnak kártyát fizetéskor, azért korántsem olyan gyakori dolog mint otthon. Nekünk ezzel sokszor meggyűlt a bajunk, ugyanis állandó jelleggel fordult elő, hogy a következő városba való utazáskor azt az információt kaptuk, hogy “persze persze, mindenhol lehet kártyával fizetni!”- na hát ez azért enyhe túlzás, úgyhogy kicsit vegyük át, hogy is mennek ezek a ,,pénzezős” dolgok itt Peruban.

Először is, Peru hivatalos pénzneme nem más mint a ,,perui sol” (sol peruano, egyébként a sol napot jelent) melynek hivatalos rövidítése “PEN”. 1 sol 2021. júliusában körülbelül 60 forintot ért, jelenleg pedig kb. 100 forint- az utóbbi időben az inflációnak köszönhetően rendkívül fluktuál az értéke- valamint az 1 solnál kisebb értékek az úgynevezett centek, azaz ,,céntimo-k”: 100 céntimo egyenlő 1 sol-lal, a legkisebb pénznem pedig 10 céntimo. Pénzérmékből van 10, 20, 50 céntimo illetve 1, 2, 5 sol. 10 soltól kezdve papírpénzként működik a dolog, melyekből pedig a következők léteznek: 10, 20, 50, 100, valamint a legnagyobb értékű papírpénz; 200 sol.

Bár a sol a hivatalos pénznem, sok helyen elfogadnak dollárt is, de ha valahol mégsem, akkor nem kell elkeseredni, hiszen nagyon gyakoriak a pénzváltók, ahol általában becsületes munkát végeznek és nem gyakori a turisták átverése. Mindenesetre azért érdemes megnézni interneten előre az aznapi árfolyamot, hogy tisztában legyünk az árakkal, de általában nem szokott ilyen téren probléma lenni. Viszont ne számítsunk digitális képernyőn megjelenő azonnal frissülő árfolyamokra, ezek a váltók ugyanis általában pici üzletek, melyekben egy vagy két ember dolgozik egy régi számológépen. Megvan ezeknek a helyeknek a sajátos hangulata, az biztos.

Váltáskor először mindig kérdezzünk rá, hogy mennyit kapnánk a váltani kívánt összegért, tisztázzuk a pénznemeket és ha szükséges, kérjük meg az eladót, hogy a számológépen is mutassa meg az összegeket (egyébként ezt általában nem kell kérni, alapból kiszámolják es megmutatják a turistáknak, hiszen nem elvárt dolog hogy mindenki tudja spanyolul a komplexebb, nagyobb számok megnevezéseit).

Reklamációra a vásárlás után nagyon nincs lehetőség, hiszen általában csak egy kis cetlit kapunk bizonylatként, szóval tényleg érdemes előre megtervezni mindent.

Ha ismert helyre megyünk (például ami megjelenik a Google Maps-en, vagy amit ajánlanak nekünk a szállóban) akkor szinte biztos hogy nem lesz probléma a pénzváltás során.

A kártyákkal kapcsolatban pedig alapból kiesnek a nem dombornyomott hitelkártyák. Revolut-ot például jelenleg még lehet használni, ugyanúgy, mint bármelyik bank külföldön is érvényes kártyáját. Viszont a maximum, ahol ezeket elfogadják, azok az éttermek, szállodák, esetlegesen szupermarketek (már ahol van ilyen- az egyik legismertebb üzletlánc a Plaza Vea). A legtöbb kisboltban is csak készpénzzel lehet fizetni, még olyan ismert helyeken is, mint Cusco. Taxinál, piacon, sőt; néha még a buszpályaudvarokon sem számíthatunk arra, hogy majd egy kártyaérintéssel le fogunk tudni rendezni minden szükséges kiadást.

Itt viszont következik az a probléma, hogy akkor mégis hol vegyünk fel készpénzt? Aggodalomra semmi ok! A legtöbb bank rendelkezik külföldi kártyát is elfogadó automatával. Ezzel viszont sokszor az a probléma, hogy magas díjat számolnak fel érte, összegtől függően persze, de minimális esetben is van, hogy plusz 20 sol-t levonnak a tranzakcióért- ami nem annyira kedvező, szóval jobb ha előre számolunk ilyen plusz költségekkel.

Az automaták többségéből sol-ban és dollárban is vehetünk fel készpénzt. Általában van lehetőség angol nyelvű menüre is, de ha éppen nincs, akkor a “retiro” és “cuenta de cheques” opciókat kell választani készpénzfelvételnél. Ne lepődjünk meg viszont, hogy a legtöbb automatánál egzakt összegek vannak felsorolva, nem lehet saját, egyéb összeget megadni. (20 sol, 100 sol, 200, 400, 600 sol, általában ezek a választható összegek). Illetve az sem ritka jelenség, hogy kifogy a készpénz az automatából és várni kell egy-két órát a felmentő seregre, azaz a pénzszállító kamion és a szakmunkások segítségére. Érdemes mindenképp reggel elintézni az ilyen teendőket, nem pedig az utolsó pillanatra hagyni, mert ilyen téren sajnos semmire sincs garancia, főleg a Limától távol eső városokban. (2022) forrás


Peruban nagyon sok étteremben van "combinado", ami azt jelenti, hogy a tányéron egyszerre két, vagy akár három ételt is felszolgálnak. Így ha valaki nem tud dönteni, hogy mit is enne, akkor legegyszerűbb, ha kér egy ilyen összekombinált fogást. Limában a trio as egyik legjobb ilyen "vegyes tál", amiben általában ceviche, arroz con mariscos és tintahal van. (2023)

Pénzváltás

Amerikai dollárral a szupermarketekben (ahol egyben váltanak is kisebb összegeket vásárlás esetén) lehet fizetni, azonban célszerű perui solban is aprópénzt magunknál tartani. Az euró használata a hétköznapi életben nem elterjedt, nem érdemes dollár helyett azt vinni. Hitelkártyával csak a legnagyobb szállodákban érdemes próbálkozni.

"A buszokon, a taxiban a dollárt nem fogadják el, olyankor perui sollal kell fizetni. Ha éppen collectivo-ba szállunk, vagy bármit az utcán szeretnénk vásárolni, vagy a piacon valamelyik kisebb helyen távol a nagyvárostól, hiába minden igyekezetünk, a dollár nem fog gazdát cserélni. Ugyanígy járunk, ha kisvendéglőbe térünk be, a tulajdonos nem kér a dollárból. Választhatunk: vagy mehetünk váltani, vagy éhen maradunk. Ha VISA vagy MASTERCARD vásárlói bankkártyával rendelkezünk, hihetetlen, de a legkisebb helyeken is találunk bank automatát, ahol készpénzhez jutunk. (Persze, csak ha van a számlánkon megfelelő mennyiségű mozdítható összeg.)

A reptereken a reptéri illetéket is célszerűbb solban fizetnünk, mivel ott a dollárt nem váltják előnyös árfolyamon. A szállodában és az éttermekben a borravalót is fizessük solban, jobban járunk. Leszűrve a tanulságot: a dollárt sok helyen elfogadják, de nem mindenhol, ezért SOL, Sol, sol és szól a zene." (Szemes. Zsuzsa, 2014)

Közbiztonság

Sokszor kérdezik, hogy mennyire biztonságos Peru? A válasz ugyanaz, ami a legtöbb latin-amerikai országra is érvényes, azaz tudni kell előre, hogy az ország mely vidéke, a városok mely negyedei, környékei veszélyesek. Ezeket el kell kerülni.

Tény és való, hogy Peruban és különösen Limában gyakran történnek külföldi turisták kárára elkövetett bűncselekmények. A lopás a legjellemzőbb, hotelszoba, közterület, tömegközlekedési jármű. Ritkán, de előfordulnak rablások, főleg ha nagy értéket szimatolnak meg a rablók.

Érdemes a Vistánál kérni, hogy a perui utazásszervező partnerük biztosítson megbízható repülőtéri transzfert. Magyar utazók kirablásáról nem nagyon hallottunk.

Még a nagyobb városok legelegánsabb kerületeiben nappal is ajánlatos a fokozott éberség. Nagyobb mennyiségű készpénzt, útlevelünk eredeti példányát, a repülőjegyet és értéktárgyainkat mindenképpen hagyjuk a szálloda széfjében. Kirándulni, várost nézni, ügyet intézni biztonságosabb csoportosan vagy megbízható helyi idegenvezetővel/ ismerőssel. A Vista itthon tud ebben segíteni.

Az értékeinkre különösen vigyázni kell Lima, Cuzco és Arequipa történelmi városközpontjában és a tengerparton. Az ország szegényebb vidékein különösen elővigyázatosak legyünk a videókamera, nagyértékű fényképezőgép, sport- és kutató-felszerelés használatánál, továbbá ékszerek viseleténél.

Az ország belső viszonyai összességében nyugodtak. Néha előfordulnak a turisták programjait zavaró megmozdulások, azonban ezek előre nem jelezhetőek. Az utazások szervezése során nagyon ajánlott a jobb minőségű szolgáltatások igénybevétele, mert azok többnyire nagyobb biztonságot is biztosítanak.

Páncélozott rendőrjármű Punóban - Elter Karcsi fotója

"Már-már úgy felkészítettek, hogy Peruban lopnak, egyedül nem ildomos sétálni, rossz a közbiztonság, mindenhol vigyázni kell, jól dugjuk el a pénzünket, értékeinket, hogy úgy éreztem, jobban kéne tartanom mindentől és mindenkitől, mint itthon.

 • Ne legyen pénz nálam, csak eldugott helyen – soha senki nem akarta elvenni a több, mint 8 hónapos tartózkodásom alatt. Itthon sorban támadják az embert, még fényes nappal is.

 • Ne menjek a piacra – a piacon lehet kapni a perui kézműipar remekeit, pont oda ne mennék? Dehogynem. Nem bántam meg. Itthon? Még a bevásárló központokban is vigyázni kell, mert kiszakítják a kezünkből a táskánkat.

 • Ne közlekedjek egyedül este – a perui barátaimtól nem egyszer sötétedés után tértem vissza, soha senki nem zaklatott. Itthon csak olyan helyen közlekedek, ahol tudom, többen is járnak, volt már rossz élményem.

 • Cuzco nem biztonságos város – én nem mondanám, minden sarkon rendőr vigyázza a biztonságot. Este gyönyörű a kivilágított főtér. Itthon? Rendőr?

Két helyen azonban nem hagytuk egy másodpercre sem szem elöl a holminkat. Az egyik egy felkapott fürdő rész az óceán partján, ahova fürdeni tértünk le. Ott a bőrünkön is azt éreztük, hogy árgus szemmel figyelnek. Ilyenkor jobb az italt és fagylaltot hordozóval-kínálóval nem szóba állni, mert gyakran összejátszanak a tolvajjal. Míg az egyik leköti a vásárlót, addig a másik gond nélkül tevékenykedhet. A nyugágy és napernyő bérlése horrorisztikus áron történik. Itt tényleg nem vettük elő még a fényképezőgépet sem.

Jó tanács: enni- és innivaló mindig legyen nálunk, ha napozni menni van kedvünk, vagy az óceánban szeretnénk fürdeni.

Biztonság: csak olyan helyen fürödjünk, ahol sokan fürdenek. Mivel nincs alkalmunk az óceán hullámzási szokását megismerni, nehéz felismernünk, melyik hullám visz ki a partra, és melyik nem. Igen veszélyes, mikor olyan hullámmal próbálunk kiúszni a partig, amelyik visszaszív, és megforgat. Hatalmas szívó ereje van, nem játék, főleg naplemente kezdetekor a hullámzás felerősödik.

A másik hely, ahol szorosan egymás előtt-mögött-mellett haladtunk, az Puerto Maldonado volt. Először is, ott mindenki motorral száguldozik, az egész város motorozik. Más járművet, mint a biciklivel hajtott riskát és motort kivéve szinte semmilyen más járművel nem találkoztunk. Hihetetlen egy forgatag, rögtön a Mad Max jutott eszünkbe, mikor megjelennek a motoros gengszterek.

Teljesen „dé ja vue” érzésünk támadt, és éreztük, hogy itt a fényképezőgépet sem igen vesszük elő, mert hamar volt-nincs. Szerencsére semmi kellemetlenségben nem lett részünk. Igaz, azt el kell ismerni, hogy az idegenvezetőnk ismert figura volt erre." (Szemes Zsuzsa, 2014)

Peruban nincs terrorista veszély. (A Fényes Ösvény gerillaszervezet terrorakciói már évek óta teljesen megszűntek.)

A magyar külügyminisztérium azt ajánlja, hogy a kábítószer-kereskedelem, illetve a fegyveres útonállás miatt nagyon ajánlott kihagyni a perui programból a Huallaga, Apurímac és Ene folyók vidékét (Apurímac, Ayacucho, Huánuco és Junín megyék), a kolumbiai és a bolíviai határszakaszt, Pucallpa környékét (Uyacali megye) és Convención tartományt (Cuzco megye). Az Andok középső és déli részén lehetőleg ne utazzunk közúton éjszaka.

Mindenképpen kevésbé ajánlott olyan helyekre látogatni, amelyek nincsenek a külföldi turisták által gyakrabban felkeresett úti célok között. Szárazföldön elővigyázatosságot igényel az olcsó távolsági buszokon való közlekedés és az egyedüli kalandozás. Vízi programokat tanácsos komoly utazási iroda megszerveztetni. A repülőterek biztonságosak.

"Perunak elég rossz híre van a Dél-Amerikában utazók körében, mint a pofátlan lehúzások, trükkös lopások és elkerülhetetlen turistacsapdák otthona. Én is sok rémtörténetet hallottam az országról. Lehet, hogy a leghírhedtebb Cuzco elkerülésének köszönhetem a szerencsém, de nekem több, mint egy hónap alatt semmilyen kellemetlen élményem nem volt. (2012)" forrás


Nagyjából egy hetünk volt vissza a perui útig, amikor kiderült: a helyiek erőszakos tüntetéseket szerveznek az infláció miatt, kirakatok és orrok törnek be, és több turistacélpont útvonalát lezárták. A konzuli szolgálaton láthatólag nem csináltak nagy ügyet a dologból:

„ez Dél-Amerika, itt bármi megtörténhet”

– mondták, ezzel jelezve, hogy valójában nincs olyan, hogy „alkalmas időpont” a beutazásra. Végül 70 százalék esélyt saccoltak arra, hogy minden rendben lesz, mi pedig innentől napi szinten nyomon követtük a híreket, a konzulátus jelentését, a tüntetések útvonalát.

A hírek folyamatos figyelésére az aktuálpolitikai helyzettől függetlenül is szükség lett volna: egy olyan országban, ahol a mai napig erős maffiahatalom és korrupció uralkodik, fontos feltérképezni, hogy melyik terület biztonságos és mit érdemesebb kerülni. Túlaggódásra senkit sem buzdítanék – hiszen az tönkreteszi az utat –, a megszokottnál nagyobb fegyelemre viszont igen. (2022) forrás

Magyar külképviselet

A magyar nagykövetség konzuli hivatala:

Cím: Avenida Jorge Basadre San Isidro, Lima 15073

E-mail cím: consulate.lim@mfa.gov.hu
Telefonszám munkaidőben: +5116209520 vagy +5116209521

Ideiglenes ügyvivő, konzul: Sipos Éva

Egyéb hasznos információk

Alap spanyoltudás erősen ajánlott saját szervezéshez és problámamegoldához.
Ebben segít a SpanishDict app, ami egy offline is működő spanyol-angol/angol-spanyol szótár.


A kokatea Peruban (miként máshol latin-Amerikában) általában nem minősül kábítószernek. Rengeteg boltban, sok piacon szabadon kapható. (Fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése). Fontos azonban tudni, hogy még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak. Az utazás előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról érdemes alaposan tájékozódni.

Az internethálózat Peruban szinte mindenhol elég jól kiépült. Limában és más városokban szinte minden utcasarkon van Internet kávézó, ahol nagyon olcsón (kb. 3-4 perui sol/óra) és jól működően lehet internetezni. Ugyanezekről a helyekről nemzetközi vonalas telefonhívás és -fogadás is lehetséges (akár internetvonalon is).

Munkaszüneti napok, fontosabb vallási és egyéb ünnepek:

 • január 1. – Újév
 • április 13-14. - Nagycsütörtök és nagypéntek
 • május 1. - Munka ünnepe
 • június 29. - Szt. Péter és Szt. Pál napja
 • július 28-29. - Haza Ünnepe
 • augusztus 30. - Lima védőszentje/Szt. Róza napja
 • október 8. - Angamos-i csatáról megemlékezés
 • november 1. - Mindenszentek
 • december 8. - Szeplőtelen fogantatás
 • december 24 –25. - Karácsony
 • december 31. - Óév búcsúztatása

Telefonszámok:

 • Mentők, tűzoltók: 116
 • Rendőrség: 105
 • Perui Határőrség, Határforgalmi Igazgatóság (Dirección de Control Migratorio, Trámite de regularización/autorización de salida del país) Tel: 0051-1-433-0189; 0051-1-330-4030

Peru földrengésveszélyes területnek számít, gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Peruban évente több száz, a Richter-skála szerinti 4-es vagy ennél nagyobb erősségű földrengés történik. Jelentős a vulkáni tevékenység is.

Perui utazásuk előtt kérjük kísérjék figyelemmel vulkánok tevékenységével kapcsolatos híradásokat, illetve készüljenek fel arra, amennyiben valamely veszélyeztetett területet sürgősen el kell hagyniuk.

Fotóegyveleg

Egy perui taxis a lengyel pápával és annak spanyol keresztnevével (tán a sajátja is ez) reklámozza megbízhatóságát és biztonságosságát - Karesz fotója  

Vegyes kínálat az Iquitos-i piacon - Karesz fotója

Titicaca-tavi hajó, amit egy sásféle vízinövényből építettek fel - Elter fotója 


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon