hirdetes


útikritikák


Lima

Lima dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Lima dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 11 millió a vonzáskörzettel együtt

 • Peru fővárosa lényegében összenőtt Callao kikötővárossal. Limától északnyugatra, itt Callaonál van a nemzetközi repülőtér (Aeropuerto Internacional Jorge Chávez).
 • Lima az ország közép-nyugati részében fekszik, nyugaton a Csendes-óceán mossa partjait, keleten az Andok határolja. 154 méterre fekszik a tengerszint felett.
 • Lima neve a kechua rimac szóból ered, aminek ,,szónok" a jelentése. A várost a spanyol hódító, Francisco Pizarro alapította 1535-ben. Amikor 1821-ben Peru függetlenné vált, Limát tették az ország fővárosává.
 • Időjárás: a városra jellemző, hogy nincs csapadék, magas a páratartalom és állandó a felhőtakaró annak ellenére, hogy egy trópusi területen található és szinte a tengerszinten. Peru központi partvidékén egy sor atipikus mikroklíma, az Antarktisz közelsége, a hideg Humboldt-áramlat, a hegység és annak földrajzi elhelyezkedése befolyásolja Lima éghajlatát, ezért Lima a szubtrópusi, hűvös, sivatagi és nedves éghajlatra jellemző jegyeket viseli. Az éves átlaghőmérséklet 18,5 19 ° C , a nyári átlag decembertől áprilisig legfeljebb 29 °C körül mozog napközben, 21-22 °C éjszaka.
 • A tél júniustól szeptember közepéig tart, a hőmérséklet 12 és 19 °C közötti. A tavaszi és az őszi (szeptember, október és május) enyhe hőmérséklet-tartományban17 és 23 °C-on váltakozik. Azt lehet mondani, hogy kellemes éghajlata miatt kiváló strandolni, és egész évben nincs eső, ám a páratartalom sokszor eléri a 100 százalékot, átlagban 89 %.
 • A limai metró 35 kilométer hosszú és 29 megállója van.
 • Lima hatalmas tempóban fejlődő nagyváros. Ugyanakkor történelmi emlékekben rendkívül gazdag. A kolostorok és a gyarmati házak ma is megtartják eredetiségüket, Lima óvárosa része az UNESCO kulturális világörökségének.

Varga Gábor fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A belváros a különböző építészeti stílusával
 2. A régi városrészek megőrizték eredetiségüket
 3. A modern és az ősi indián művészetek kavalkádja
 4. A fantasztikus perui étkek
 5. Hihetetlen gyors fejlődés
 6. Az olcsóság
 7. Kiváló közlekedés az újonnan átadott metroval
 8. A tengerpart
 9. A parkok tisztasága
 10. Miraflores modern világa

Nem tetszett

 1. A zsúfolt belváros
 2. A reptéren a rámenős kuli tologatók
 3. A toronyépületek
 4. A túl gyakori szmogtakaró
 5. A túl gyors modernizáció
 6. A tengerparti részeken a közbiztonság nem megoldott
 7. Még mindig bűzlik a város egy-egy része a húgyszagtól
 8. A magas páratartalom
 9. A taxisok nem visznek el messzire
 10. A túl erős napsütés

Vélemények

"Hihetetlen, hogy Lima mennyit fejlődött az utóbbi időben. A Metro, amit 2012-ben adtak át a forgalomnak, ultramodern. Nem csak hogy érdemes, ki kell próbálni."


"Limában rengeteg a látnivaló. A belvárosban a főtér, a Plaza de Armas, ahol az Elnöki Palota hatalmas épülete is megtalálható, mindig tele van turistákkal. Az őrségváltást érdemes megfigyelni, az minden nap 11 órakor kezdődik. Érdekes látvány. Az őrségváltás koreográfiája szinte minden országban hasonló, és mégis más. Ha megtekintettük, készüljünk fel, hogy a déli órákban a limaiak szieszta időt tartanak a nagy meleg miatt. Sajnos csak kevés múzeum és templom fogadja a látogatókat ebben az időben. Viszont a tömeg annál nagyobb."


"Megcsodáltuk a parkok tisztaságát, bármerre jártunk a fővárosban. Viszont a parkokban nem „Kutyát bevinni tilos” tiltótábla van elhelyezve, hanem – jót mulattunk ezen – „Fűre pisilni tilos!”. Aztán megértettük, mert jó néhány helyen olyan förtelmes „illat” terjengett, hogy be kellett fogni az orrunkat, nehogy rosszul legyünk."


"Utólag visszagondolva, nagyon kevés volt az az 5 nap, amit Limára szántunk. A felét sem tudtuk megtekinteni annak a sok látnivalónak, amivel Lima rendelkezik. A belvárosi rész bejárására, a múzeumok és templomok megtekintésére minimum ennyi időre lett volna szükségünk. És akkor nem beszéltem Lima San Isidro kerületéről, ahol megmaradtak a kertes, egy-két szintes családi házak, a bőrünkön éreztük a nyugodt, mediterrán hangulatot. Ezzel ellentétben a tengerparti Miraflores felhőkarcolói már a mai kor modernizációja. Érdekes, hogy a parkot a különböző színű műanyag kupakokból összeállított színes kompozíciója díszíti. Hangulatos, és ötletes megoldás."


"A látvánnyal, ami Mirafloresben elénk tárul, mikor fentről letekintünk az alattunk dühösen hullámzó tengerre, nem tudunk betelni. A hullámlovasok deszkájukkal táncolnak a hullámok tetején. Csak néhány helyi felnőtt és gyerek fürdik az óceán ezen részén, mert itt nagyon erős a hullámzás, és nagy fekete csúszós köveken tudnánk csak lejutni a vízhez. Balra, a távolban San Cristobal kilátó körvonalazódik ki a napsütésben. Mögöttünk toronyépületek csúcsosodnak, elfeledtetve velünk a belváros ősi kultúrájának emlékeit. Én magam részéről hiányolom az ősi vadregényes tájat a színpompás orchidea fákkal, a hatalmas aloe kaktuszokkal, ami egykoron elvarázsolt." (Szemes Zsuzsa)


Ha tehetitek, Limában ne vezessetek 😃 Teljes katasztrófa, órási dugók, rengeteg fizetőkapu, árusok az autók között, szóval még a kontinenshez képest is szörnyű. Itt sikerült teljesen véletlenül egy erdélyi magyar hölgy lányánál szállást foglalnunk Miraflores negyedben. Ez a rész, bár kívül esik a belvároson, nagyon nyugis, kulturált, sok a park, sőt kerékpárutak is vannak, és gyönyörű az óceánpart. (v.t., 2020)

Közlekedés

Limában felsorolni is nehéz, hányféle közlekedési eszköz is áll rendelkezésünkre.

Az egyetlen elektromos vasút, a Metro mely 2012 óta mintegy 30 km-en szállítja az utasokat. Biztonsággal igénybe vehetjük, ultramodern, mely Lima közlekedését felgyorsítja, átszeli az egész várost. Jegyárusító automatáknál tudunk jegyet váltani az utazáshoz.

A távolsági buszokkal Limából egy távolabbi városba kényelmesen és olcsón tudunk eljutni.

A metropolitano avagy nagyvárosi busz kiváló közlekedési eszköz, mely átszeli egész Limát, annak külső kerületeit is érintve.

Az állami sárga taxik mellett nagy számban közlekednek a magántaxik is.

A kombik és mikrobuszok több utas szállítására alkalmasak, mint a taxik. Leintésre állnak meg, ha van még hely utasnak, és a vezetőnek kell szólni, ha kiszállunk. Egyetlen hátrány, hogy pont ezért lassúbb, mint a taxi, de olcsóbb a több utas miatt. A collectivok-nak ugyanez a jelentőségük, csupán ezek személyautók, és 4-5 utasnál többet nem szállítanak.

Az autóbusz szintén a belvárosi közlekedést szolgálja, hol jobb, hol kevésébe, hol egyáltalán nem jó műszaki állapotban vannak.

Mototaxit a külső kerületekben veszik igénybe, nagyon huzatos járgány.

"Az ultramodern Metro fantasztikusan felgyorsítja a közlekedést, pillanatok alatt eljutunk A-ból B-be, mely távolságokat eddig több átszállással, vagy taxival voltunk kénytelek megtenni. Nagyon ízlésesek az állomások, ahol a jegyünket is megvásárolhatjuk a megfelelő célpontig. Kíváncsi vagyok a 4-es Metro milyen újdonságokkal várja majd a közönségét."


"Lima közlekedése számunkra egy káosz. Mindenki dudál, mutogat, sávot vált, ahogy jön. Ahogy telnek a napok, megértem. Dudál, aki gyorsabb, mint az előtte lévő. Dudálnak, akik kanyarodnak, akik sávot váltanak, aki elé bevágnak. Szóval, dudál az egész város, mintha a nagy nyugalmukat az autóban elvesztenék. Ám egy karambolt sem láttunk. Az itt nagyon kemény. Azonnal börtön jár érte, majd onnan lehet védekezni, magyarázkodni. Személygázolásnál mindig az autós a hibás, és nagyon súlyos büntetést kap. Mivel a börtönökben az élet nem éppen leányálom Peruban, ezért nagyon vigyáz mindenki, nehogy balesetet okozzon. Ezért aztán mindenki tülköl."


"A micro, a combi és collectivo sofőrje csak arra figyel, hogy hol akar az utas kiszállni, és mennyi helye van, hány friss utast tud még felvenni. Ezért a hátsó részeken tömegnyomor van. Sokszor több utast is felvesznek, mint amennyinek ténylegesen szabad hely jut. Utasdömping van Limában."


"A magántaxisok kedvesek, segítőkészek, nálam mindig a legrövidebb utat választották, annak ellenére, hogy én a hosszabbat ismertem annak előtte. Sokan mesélnek különféle esetekről. Én sokat taxiztam éjnek idején is, gyakran egyedül. Soha semmilyen incidens nem történt, sőt. Úgy éreztem, inkább vigyáznak rám."


"A városi kisbuszok olyan alacsonyak, hogy kínai és japán turistákon kívül senki nem tud egyenesen állni. Azt lehet mondani, hogy kifejezetten a helyi ősi lakosságnak készült. Műszaki állapotuk is ennek megfelelően ősi, gyakran széteső félben vannak, szinte a motorján kívül, semmi nem működik, volt, hogy az utasok tolták. Egy élmény!" (Szemes Zsuzsa)

Étkezés

Limában számos étterem és szórakozó hely várja vendégszeretetével a különleges ételeket kedvelőket. A legfinomabb hazai és nemzetközi éttermek között válogathatunk, élvezhetjük a változatos és jellegzetes hagyományos ételeket.

A perui ételek a legjobb étkek közül valók a világon. A finom tipikus ételek, mint a ceviche, a „Papa de Huancaina (burgonyasaláta), Aji de Gallina minden perui büszkesége. A Ceviche Peru tartják a nemzeti étele, általában előételként szolgálják fel, vagy egy könnyű ebédként is fogyaszthatjuk. Annyira népszerű ebben az országban, hogy vannak elkészítésére szakosodott éttermek, melyeket Cevicheria néven találjuk. A ceviche híresen különleges ízét a friss halak kombinációja és a lemon (zöld citrom) kicsavart leve adja, apróra vágott lilahagymával díszítve, borssal, sóval meghintve, főtt édesburgonyával és kukoricával tálalva.

A Miraflores a legrangosabb nemzetközi éttermek központja, melyek konyháiban a legkiválóbb minőségű élelmiszerekből készítik az ételeket.

Peruban is ismert a grillezés „asado", az esti órákban az utcákon sorban állnak a grillsütők, és a peruiak a húsok különféle fajtáját, kolbászokat, zöldségeket sütnek. A rácsokon pazar a látvány, mindenféle gazdagon rakva sül. Talán a leghíresebb perui étel a grill kebab, ami pácolt marhahús szív darabok nád pálcikákra felszúrva, faszénen sütve.

Mirafloresben található a perui kínai konyha kulináris gazdagsága "Chifa", néven vált ismertté, ami teljesen más ízeket nyújt, mint a hazánkban ismert kínai vendéglők.

A különféle kínai ételek ellenére a limaiak közül nem sokan merik megtapasztalni a kínai élelmiszereket a hagyományos Arroz Chaufa vagy a Tallarín Saltadon kívül. Legyen Ön a felfedező a keleti ízek földjén, melyeket a Limában található Chifa kisebb-nagyobb éttermei kínálnak. Ne hagyja ki annak a lehetőségét, hogy megkóstolja a szinte mennyei finomságokat.

"A kitűnő ételekhez italok is tartoznak. A Pisco Souer minden étterem belépője. A nálunk is kapható törkölypálinkából, lemon (zöld citrom) levéből, és tojásfehérjéből készül, cukor hozzáadásával. Háziasszonyok! Hányszor megmarad sütésnél a tojásfehérje. Készítsünk otthon belőle Pisco Souert, és máris nem vész kárba.

A másik nemzeti ital, ami a nagy melegben kimondottan üdítő hatású, a fekete vagy lila kukorica kifőtt leve, ami a Chicha. Nagyon finom, minden perui háztartásban megtalálható üdítő ital.

A Coca és Pepsi Cola nem keresett ital. Helyette a saját üdítőjük, az Inca Cola a népszerű, különböző kiszerelésben kapható. Kimondottan ízletes ital, de nem várjunk tőle igazi Cola ízt, mert arra egyáltalán nem hasonlít. A sörök kimondottan jó ízűek. A sört kedvelők biztosan megtalálják a nekik ízlőt, hiszen nagyon finomak, igazán jól esik egy-egy pohár sör a nagy melegben.

És ne feledkezzünk meg a frissen csavart déli gyümölcsökből készült üdítőkről, hiszen a peruiak számára elképzelhetetlen, hogy ne egy jó nagy pohár frissen készült déli gyümölcs italegyveleggel kezdjék a reggelt. Az összes szállodában ezzel várnak bennünket, saját magunk készíthetünk ott belőlük akár egyfajta, akár vegyes üdítőt." (Szemes Zsuzsa)

Közbiztonság

Sajnálatos módon a személyek ellen elkövetett lopások, rablások száma egyre nő az országban. Ez alól a főváros Lima sem kivétel, annak ellenére, hogy nagyon sok a rendőr, de még sincsenek elegen. Főleg a zsúfolt belvárosban, a piacok területén kell odafigyelni. Tanácsos értékeinket, pénztárcánkat nem zsebben és nem szem előtt tartani. Értékesebb óránkat, kar- és nyakláncunkat inkább hagyjuk a szállodában, ne vigyük magunkkal, mert a buszokon a sok ember között nem is lehet beazonosítani ki lovasította azt meg.

                                                        Páncélozott rendőrjármű Limában - Elter Karcsi fotója

Írott szabály, hogy az utcán soha ne váltsunk pénzt.

Azt is fontos betartani, hogy inkább több helyre helyezzük el az aznapi vásárlásra szánt összeget, nehogy egyszerre tűnjön el. Akkor se pénz, se áru. Mikor vásárolni készülünk, legyünk résen! Ha az eladó túl sokáig beszél hozzánk, vagy mutat valamit, akkor a figyelmünket akarja lekötni. Gyakran összejátszanak a zsebesekkel.

Ha kellőképpen figyelmesek vagyunk, szerényen és nem feltűnően viselkedünk, biztos nem mi leszünk a kiszemelt áldozatok. A turista célpontok a rablások és lopások kedvelt helyei. Ez lebegjen mindig a szemünk előtt.

"Limában voltak helyzetek, mikor azt mondtuk, hogy se fényképezőgépet nem veszünk elő, sem egy másodpercre nem hagyunk felügyelet nélkül még egy papírzsebkendőt sem. Szerencsére annyira felkészültünk, hogy semmilyen negatív incidens nem ért bennünket."


"A legnagyobb meglepetés a Plaza de Armas téren az Elnöki Palota előtt ért minket. Harckocsis katonák vigyázták a rendet. A park másik oldalán vízágyú ált készenlétben. Kissé ijesztő volt a látvány."

Hogy senki ne lökje fel az elnököt - Karesz fotója

"Miraflores az elit negyed Limában. Szellős, sok pakkal, teljesen átlátható. Mégis figyelmeztetnem kellett a mellettem állót, hogy figyeljen a vásárlásnál, vagy ne is tegye meg, mert a fiatalember startra kész. Az tűnt fel nekem, hogy nem tágít mellőlünk, akár merre indultunk, mindig a közelünkben tartózkodott. Jó az a mondásunk, hogy jobb félni, mint megijedni." (Szemes Zsuzsa, 2014)

,, .Lima, Miraflores… gyönyörű modern épületek, előkelő klubok, mesés parkok, pálmafák tövében padok tengeri kilátással. Luxus éttermek, melynek falait a tenger hullámai korbácsolják… De mit találunk a turista negyed határait átlépve?

Lepusztult házak, szemetes utcák. A boltok berácsozva, a vásárlók az utcáról kérik a szükséges árucikkeket, mert a tulajdonos nem kockáztat; egyszóval jobb, ha mindenki a falakon kívül marad. Mindenfelé biztonsági őrök, még az általános iskola bejáratánál is. De ez sem véletlen, sőt sokszor nem is elegendő. Például Lurigancho-n néhány saroknyira a lakásomtól biztosan nem volt az, amikor reggel 7,30-kor – éppen amikor a kisiskolások befelé ballagtak az épületbe, – néhány fegyveres 7-7 golyót eresztett a rendet felügyelő két őrbe.

Mindennapos rablások, utcai lövöldözések. Már szinte fel sem tűnik senkinek. A buszon rengeteg az utas; felszáll 3 rabló, és sorra minden értéket begyűjtenek; egyvalaki próbál ellenállni, erre előkerül a pisztoly, és már dördül is a lövés; véletlenül a sofőrt találja el, a busz ütközik. A bűnözők teljes nyugalommal leszállnak, majd a buszt követő taxival elhajtanak.

Üzenetet kapok a magyar származású Évától, már neki sincs kedve kimozdulni otthonról, mert éppen lelőttek egy nyugdíjas rendőrt az ablaka alatt. Este látom a hírekben, ahogy egy nő a férfi nyomába szegődik, és három lövéssel leteríti áldozatát. Kamera rögzíti az esetet.

Lima turista negyedén kívül élni, főként külföldiként – fehér bőrrel és világos hajszínnel – megtanított néhány alapszabályra. Az első fontos tudnivaló, hogy a perui közhiedelem szerint minden külföldi gazdag; még a bőrünk alatt is pénz van. Éppen ezért nem csak a rablásnak vagyunk nagyobb eséllyel kitéve, hanem általánosságban véve nekünk minden sokkal többe kerül, mint a helyieknek.

A perui barátom általában úgy fog taxit, hogy a sofőr nem láthatja, hogy együtt vagyunk, nehogy ötszörös árat kérjen a fuvarért. Én személy szerint inkább a tömegközlekedést választom, de azért van egy-két tippem a Peruba utazóknak, mielőtt taxiba ülnének.

A reptéren fogható taxik sem biztonságosak! Limába érkezésemkor épp egy ilyen reptéri biztonsági taxit választottam. Engem csak kirabolt, de a városba érkező erdélyi magyar lányt ezen túlmenően még ott is hagyta Lima egy rendkívül veszélyes környékén. Amit megtanultam: mielőtt taxiba ülnék, kérdezzem meg az utca emberétől a szokásos díjat, és csak ezt követően a sofőrtől. Legyen nálam aprópénz; és mielőtt beszállnék az autóba, SMS-ben küldjem el a rendszámot valamelyik ismerősömnek.

Amikor első alkalommal raboltak ki az utcán, még nem ismertem ezen akciók menetét, de mint az engem kórházba szállító rendőröktől azt megtudtam, csak a szerencsének köszönhetem, hogy még élek. Aznap jelentős mennyiségű készpénzt vettem fel a Western Unionból. Egy saroknyira a pénzfelvevő helytől támadtak meg. Délután három óra volt, az utca tele volt emberekkel, de senki nem avatkozott közbe. És hogy miért van szerencsén, hogy még élek? Mert megpróbáltam védekezni. Akkor még nem tudtam, hogy ezek jól szervezett bandák, és a sarkon fegyveres vár a társára, szükség esetén annak megsegítésére. Ugyan a rendőrök az eset után bevittek a közeli klinikára, de pénz hiányában nem kaptam semmiféle orvosi segítséget.

Soha ne legyen nálam több 25-30 soles-nél.
Ha megtámadnak, azonnal adjam oda az értékeimet védekezés nélkül.
A rablók bandában járnak, az első üt, a második késel, a harmadik lő.

Az elmúlt években az utcák egyre veszélyesebbé váltak. 2015-ben pedig a 80-as években bebörtönzött terroristák előtt megnyíltak a fegyházak kapui, ami tovább rontotta a helyzetet. Legalábbis most erre fogják az utcán erősödő erőszakot.

Plaza Norte bevásárló központ, délután 2 óra; 20 fegyveres bevonul az áruházba; néhányan felfigyelnek a felfegyverzett tagokra, azonban a párom a kislányával a második emeleten csak a lövésekre kapják fel a fejüket.

Ekkor újból sokat tanultam: A pénzfelvételi helyeket folyamatosan figyelik. A helyi bandák 1 percen belül tudnak minden jelentősebb pénzfelvételről.

Persze mindez senki kedvét ne szegje Limába utazni. Peru sokszínű és gyönyörű. És ha szigorúan a turista zónában maradnak, Lima ezt az arcát nem mutatja meg az oda látogatóknak.  (2016)" forrás

A múzeumnak is jár a védelem - Varga Gábor fotója

Látnivalók

Fegyverek tere - Plaza de Armas

A Plaza de Armas (Fegyverek tere) a perui főváros, Lima központjában található, és az egyik legfontosabb történelmi helyszíne a városnak. A tér a város legősibb része, ahol a spanyol hódítók alapították a várost, és ahol az ősi indiánok már korábban is éltek. A tér középpontjában egy szökőkút található, és körülötte számos történelmi épület áll.

A Plaza de Armas környékén számos fontos épület található, mint például a Lima katedrális, amely a tér egyik legjelentősebb épülete. A katedrális az 1700-as években épült, és az ország egyik legfontosabb vallási központja. A tér másik nevezetessége a Palacio de Gobierno (Kormányzati Palota), amely az ország elnökének hivatali székhelye. Az épület a spanyol hódítók idején épült, és gyönyörű barokk stílusú épület.

A Plaza de Armas további nevezetességei közé tartozik a Palacio Arzobispal (Érseki Palota), amely a katedrális mellett áll, és az ország egyik legfontosabb történelmi épülete. A tér környékén számos múzeum, galéria, étterem és üzlet található, így az itt töltött időszak kellemes és tartalmas lehet.

Katedrális - Catedral de Lima

A Catedral de Lima (Lima Katedrális) a Plaza de Armason található Lima város központjában, Peru fővárosában. Az épület a spanyol hódítók idején, az 1530-as években épült fel, és az ország egyik legfontosabb vallási központja.

A Lima Katedrális nagy, barokk stílusú épület, amelynek homlokzata díszes faragásokkal és szobrokkal van díszítve. A belső tér lenyűgöző, és a látogatók megcsodálhatják az óriási, aranyozott oltárt, a hatalmas, faragott szószéket és a freskókat, amelyek az épület falait díszítik. A katedrálisban számos kápolna található, köztük a neoklasszikus stílusú La Inmaculada Concepción-kápolna és a San Juan Nepomuceno-kápolna, amely az ország egyik legfontosabb művészeti alkotásait őrzi.

A katedrálisban találhatók az ország híres személyiségeinek sírhelyei is, például Francisco Pizarro, a spanyol hódító, és az ország első vezetőinek sírja. A katedrálisban található továbbá egy kis múzeum is, amelynek kiállítása a katedrális történetére és az itt őrzött művészeti kincsekre fókuszál.

Elter fotói

Szt. Ferenc templom és kolostor - Iglesia y Convento de San Francisco

Az Iglesia y Convento de San Francisco (Szent Ferenc Templom és Kolostor) egy különleges művészeti és történelmi jelentőségű épület Lima történelmi negyedében, a Plaza de Armas közelében. Az épületet a spanyol hódítók alapították a 16. században, és az egyik legjelentősebb barokk épület Peru fővárosában.

Az épület homlokzatának egy része még az 1670-es években épült, és a belső tér gyönyörű freskókkal és faragott fa mennyezetekkel van díszítve. A templom különösen híres a több mint 20 000 csontvázról, amelyek az épület alatti kriptában találhatók. Az alagsorban számos szűk kőfolyosó és kripta található, amelyekben az elhunyt szerzetesek temetkeztek.

A Szent Ferenc Templom és Kolostor kertje is lenyűgöző, és számos szökőkúttal és szoborral van díszítve. A kert az egyik legnagyobb Lima belvárosában található zöld területe, és az itt sétálók megpihenhetnek és eltölthetnek egy nyugodt órát a város nyüzsgése elől.

Az épületben található egy kis múzeum is, amelynek kiállítása a kolostor történetére és az itt található művészeti kincsekre fókuszál, köztük a perui barokk művészet egyes kiemelkedő példányaira.

Elter fotója

Elnöki Palota - Palacio de Gobierno

A Palacio de Gobierno (Elnöki Palota) Lima központjában található, a Plaza de Armas közelében. Az épület a perui kormányzat székhelye, és az ország elnökének hivatala is itt található.

Az Elnöki Palota egy lenyűgöző épület, amelyet a spanyol hódítók az 1500-as években építettek. Az épület neobarokk stílusú homlokzata díszes faragásokkal és szobrokkal van díszítve, és a belső térben számos értékes műalkotás található.

Az Elnöki Palota belső tere különleges atmoszférájáról híres, amely az ország történelmének és kultúrájának fontos elemeit tükrözi. A palota díszterme, amely a legtöbb látogatót vonzza, nagy és elegáns, és számos szobor, festmény és antik bútor található benne.

Az Elnöki Palota környékén több más fontos épület is található, mint például a Lima Katedrális, a Szent Ferenc Templom és Kolostor és a Municipalidad de Lima (Lima Városháza)

A Csodatevő Szűz temploma (A Miraflores negyedben)

A Csodatevő Szűz temploma (Spanyolul: Templo de la Virgen Milagrosa) Lima egyik legszebb és leglátogatottabb katolikus temploma Miraflores negyedében található. A templom az 1900-as évek elején épült, és Peru kulturális örökségének része.

A templom homlokzata gyönyörű barokk stílusban van kialakítva, és díszes faragásokkal és szobrokkal van díszítve. A belső tér lenyűgöző, és számos értékes műalkotást és szobrot tartalmaz, köztük egy hatalmas szobrot a Csodatevő Szűzről.

A templomot egy kis park veszi körül, amely lehetővé teszi a látogatóknak, hogy kicsit kikapcsolódjanak a város zajától és forgatagától. A templom közelében több étterem, kávézó és üzlet található, így a látogatók számos lehetőséget találnak arra, hogy eltöltsék az időt a környéken.

A Csodatevő Szűz temploma az egyik legfontosabb vallási központja Limának, és a helyiek és a turisták is szívesen látogatják. A templomot különösen érdemes meglátogatni a húsvéti időszakban, amikor az itt tartott ünnepségek különleges élményt nyújtanak a látogatóknak.

Elter Karcsi fotója

Múzeumok

 • Régészeti Múzeum - Museo Arqueológico

A Museo Arqueológico (Régészeti Múzeum) Lima egyik legfontosabb múzeuma, amely Peru prekolumbián kultúrájának értékes emlékeit őrzi. A múzeum a Plaza Bolívarban található, Lima történelmi negyedében, és 1826-ban alapították.

A múzeum nagy gyűjteményében számos értékes régészeti lelet található, köztük kerámiák, ékszerek, arany- és ezüst tárgyak, szobrok, valamint textil- és fafaragványok. A kiállítás fókuszában a perui prekolumbián kultúrák állnak, köztük a Chavín, a Moche, a Nazca, az Incák és a Wari kultúra.

A Museo Arqueológico-ban a látogatók betekintést nyerhetnek az Inka birodalom történelmébe és kultúrájába is. A múzeum egyik legfontosabb kiállítási tárgya a "Tumi de Oro", azaz az Arany Bicska, amelyet a korai Inka kultúra ajándékozott az általuk tisztelt isteneknek.

 • Inkvizíció és Kongresszusi Múzeum - Museo de la Inquisición y del Congreso

A Museo de la Inquisición y del Congreso (Inkvizíció és Kongresszusi Múzeum) egy történelmi múzeum, amely Lima történelmi negyedében található. A múzeum egy gyönyörű barokk épületben kapott helyet, amely az Inka birodalom idején a híres perui vezér, Túpac Amaru II rezidenciájaként szolgált.

A Museo de la Inquisición y del Congreso két különböző kiállítást kínál a látogatóknak. Az első kiállítás bemutatja a spanyol inkvizíció történetét Peru területén, és az itt tartott bírósági tárgyalásokat. A múzeum megőrizte azokat a dokumentumokat, amelyek az Inka birodalom idején a helyi kultúrával szembeni keresztény hitre történő áttérést dokumentálták.

A második kiállítás a perui Kongresszus történetét mutatja be, és a spanyol gyarmati időktől napjainkig követi a perui törvényhozás történetét. A múzeumban találhatók olyan történelmi dokumentumok és műalkotások, mint például a függetlenségi nyilatkozat eredeti példánya.

 • Riva Agüero Intézet Népművészeti és Népi Hagyományok Múzeuma – Museo de Artes y Tradiciones Populares del Instituto Riva Agüero

A Riva Agüero Intézet Népművészeti és Népi Hagyományok Múzeuma (Spanyolul: Museo de Artes y Tradiciones Populares del Instituto Riva Agüero) Lima egyik legfontosabb múzeuma, amely Peru népi kultúrájának lenyűgöző gyűjteményét őrzi.

Az Intézet az 1700-as évek végén épült, és a Plaza San Martín közelében található. A múzeum hatalmas gyűjteménye Peru népi kultúrájának különböző aspektusait mutatja be, köztük a textilipart, a fafaragványokat, a kerámiákat és a szobrokat.

A múzeum díszes kiállítótermekben és szobákban található, és a látogatók itt felfedezhetik Peru sokszínű népi kultúrájának gazdagságát és változatosságát. A múzeum kiemelkedő darabjai között szerepelnek a textilipari termékek, mint például a híres perui pulóverek, valamint az arany- és ezüst tárgyak.

A Riva Agüero Intézet Népművészeti és Népi Hagyományok Múzeuma kiváló lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy megismerjék és megértsék Peru népi kultúráját és hagyományait. A múzeum környezete és belső terei különösen kellemes és inspiráló, így a látogatók élvezhetik az itt eltöltött időt.

 • Limai Művészeti Múzeum - Museo de Arte de Lima

A Museo de Arte de Lima (Limai Művészeti Múzeum) egy kiváló művészeti múzeum, amely Lima történelmi negyedében található. A múzeum két gyűjteményt tartalmaz: a perui művészetet bemutató állandó kiállítást, valamint időszaki kiállításokat, amelyek számos nemzetközi és perui művész munkáját mutatják be.

A múzeum gyűjteményében számos különleges műalkotás található, amelyek a perui művészeti hagyományok gazdagságát és sokszínűségét tükrözik. A kiállítások középpontjában állnak a barokk és a koloniális korszakok mesterművei, valamint a modern és kortárs perui művészet legkiemelkedőbb darabjai is.

A múzeum épülete egy gyönyörű, történelmi épület, amelyben a látogatók élvezhetik az építészet és a művészet harmonikus egyesítését. Az épület maga is egy múzeumi darab, amely a barokk, a koloniális és a neoklasszikus stílusok elegáns keverékét tükrözi.

A Museo de Arte de Lima kiváló kulturális programokat kínál, mint például a koncertek, előadások, filmvetítések és művészeti műhelyek. A múzeum környékén számos más turisztikai és kulturális látnivaló található, így az ide látogatók élvezhetik Lima történelmi negyedének szépségét és gazdagságát.

 • Olasz Művészeti Múzeum - Museo de Arte de Italia
 • Szt. Kristóf hegyi Kilátó/Múzeum - Mirador del Cerro San Cristobal
 • Larco Múzeum – Museo Larco

Templomok

 • Szt. Ferenc templom és kolostor - Iglesia y Convento de San Francisco
 • Mercedesz templom és kolostor - Iglesia y Convento de La Merced
 • Szt. Péter tamplom - Iglesia de San Pedro
 • Szt. Domingo templom és kolostor – Iglesia y Convento de Santo Domingo
 • Limai Szt. Rózsa templom és kolostor – Iglesia y Monasterio de Santa Rosa de Lima

Parkok

 • Parque de la Muralla

A Parque de la Muralla Lima belvárosának egyik legkedveltebb parkja, amely a Plaza de Armas és a Paseo Colón között található. A park nevét a 17. századi városfalak maradványairól kapta, amelyeket a parkban lehet megtekinteni.

A Parque de la Muralla kiváló hely az egész család számára, ahol kikapcsolódhatnak és pihenhetnek az emberek. A parkban található számos látnivaló, például szökőkutak, kávézók, játszóterek és sportpályák. Az ide látogatók élvezhetik a parkban található zöld területeket, a szökőkutak csendjét és a gyerekek nevetését.

A park környékén számos más turisztikai látnivaló is található, mint például a Palacio de Gobierno, a Catedral de Lima, és a Perui Nemzeti Múzeum, amelyek a park környékén találhatóak. Az éjszakai életre vágyók is találnak itt számos lehetőséget, mivel a környék rengeteg éttermet, bárt és szórakozóhelyet kínál.

 • Parque de la Exposición
 • Temető és katakomba - Cementerio Presbítero Matías Maestro General

Olvasmányos linkek

Príma fotók és egy magyar vonatkozású látnivaló - Santa Isabel de Hungria (Ajánlott link)


"A következő nap a vásárlások és az újabb búcsúzkodások jegyében zajlott, már csak négyen voltunk, amikor is ebéd után Zsolttal átköltöztünk Mirafloresbe, hogy ott töltsük el az utolsó déli féltekés éjszakánkat. A már jól ismert táncos tér meglátogatásával kezdtük az estét, ahol ismét ránk kacsintott a szerencse, és egy újabb helyi lány, ezúttal Roxana. Mivel egy negyven perccel később találkoztunk Ingriddel, Luluval és barátaikkal (Susu ezúttal sajnos nem tudott velünk tartani), ezért igen rövid idő állt rendelkezésünkre megismerkedni, lévén, hogy Roxana elég félénk és nem akart csatlakozni hozzánk." forrás


"Miután átverekedtük magunkat a repülőtér kapuja mellett kiabáló, hadonászó és táblákat lengető taxisok tömegén, sikerült elcsípnünk egy távolabb várakozó sofőrt, aki mérsékeltebb áron vállalta, hogy a belvárosba visz bennünket. Utazásunk előtt azt a tanácsot kaptuk, hogy Limából minél előbb menjünk tovább, mert meglehetősen rossz a közbiztonság, ráadásul a Plaza de Armas (Peru valamennyi főterét így hívják) környékének kivételével nem túl szép a város. Szinte minden régi épület romos, elhanyagolt, az újabbakról pedig a szegénység. Persze a város elit negyedében - amit Miraflores-nek hívnak - hivalkodó, fegyveres őrökkel védett villák sorakoznak, a helyi elit ugyanis tart a szegényektől és a gyakori zavargásoktól. (2012)" forrás


 • La Anticuchería étterem: Rablóhúsra, azon belül is a legklasszikusabb perui verzióra, a marhaszíves rablóhúsra specializálódott, családias hely. Nem ízlett minden, de a szív nagyon rendben volt.

 • Bahía: Még a jómódú Miraflores-negyedben is vannak sarki kisvendéglők, ahogy négy dollárért ebédmenüt lehet kapni, teljesen korrekt ételekkel.

 • Cesar Causa: azaz töltött krumplipüré-specialista étterem. Mindenhol azt írták, hogy nagyon jó, én mégsem estem hasra.

 • La Lucha Sanguichería: A perui szendvicskultúra méltó szentélye, Miraflores legközepében.

 • Pasquale Hnos: Igényes, perui gyorsétterem-lánc akar lenni, szerintem csak annyival érdekesebb a Mekinél, amennyivel drágább is.

 • Cevichería Pedro Solari: Az ember, aki 12 évesen feltalálta a mai formájában ismert cevichét, 78 évvel később is ugyanazt a fogást készíti. Nem olcsó, viszont cseppet sem turistás.

 • Larcomar: Nem is feltétlenül az így nevezett bevásárlóközpont érdekes itt, hanem az egész partszakasz, ahol Lima megpróbál Kalifornia lenni. Jómód, szörfösök, segwayes rendőrök.

 • Museo de La Nación: Kicsit poros nemzeti múzeum, a legfelső emelet fotókiállítása a nyolcvanas-kilencvenes évek perui polgárháborújáról viszont megéri a taxi árát.

 • Plaza de Armas: Peruban sok szép főtér van, hangulatos, gyarmati nagyvárosokban. Limában nem ez a helyzet, és a környéke sem érdekesebb.

forrás


"A város egyik ékessége egy művész piac, amelynek a neve Feria Artenasal. A piac a perui kultúra látványos termékeit vonultatja fel. Megtalálhatsz itt szinte mindent, a helyi kézműves készítményektől kezdve a pánsípokon át az arany ékszerekig és alpaka kesztyűkig. A szerelmesek kedvelt helye a városban a Parque del Amor, amely a romantika színtere." forrás


"Nehéz Limáról szuperlatívuszokban beszélni. Egyszerűen azért, mert Limában nincs semmi szuperlatívuszos. Bármelyik latin-amerikai fővárosban jártam eddig, mindig találkoztam olyan utazóval, aki imádta azt, legyen szó a hondurasi Tegucigalpáról vagy a guyanai Georgetownról, pedig e kettőben tényleg nincs mit szeretni. Olyannal azonban, aki azt mondta volna, hogy Lima jó és élhető, még nem hozott össze a sors. Kivétel ez alól az a magyar páros, akik szerint a kürtös kalácsban van a jövő. Nem először, és félek, nem is utoljára vagyunk Limában. A perui főváros úgy zavaros, ahogy van, s ilyenkor tél derekán még annál is kesze-kuszább minden. Gyakran az ember az orráig sem lát, várja, hogy a köd esőre váltson, de nem, soha nem vált arra, mindig csak az a szomorkás szürkület fedi be a házakat. Érdekes módon a garúát, vagyis az óceán felől érkező soha ki nem csapódó párafelleget a helyiek egész jól viselik. Viszont mi nem." forrás,, Ideérkezéskor pánikszerűen elhagytuk Limát azzal az előre megfontolt szándékkal, hogy az út végére hagyjuk a 9 milliós főváros nevezetességeit. Egy napot szántam erre, de beiktattam egy késő napot is arra az esetre, ha bárhol megcsúsznánk az úttal, nehogy bukjuk a repülőjegyünkkel. Mivel azonban minden tervszerűen alakult, így most két napunk volt erre, ami szerintem bőven elég. Tudom, tudom, most a Lima fanatikusok éppen elküldenek az anyámba és aggatják rám a jelzőket, de hát mint jeleztem, ez egy szubjektív blog és én nem rejtem véka alá, hogy az a pár épület az óvárosban, amit kiemelnek az útikönyvek, letudható egy nap alatt is. Természetesen ha valaki szereti órákig bámulni a rozsdás fémpénzeket és karkötőket, amik a múzeumok vitrinjeiben lapulnak, annak lehet, hogy másfél nap is kell.

Már reggel bevetettük magunkat az óváros forgatagába, nagyon durva. Órákig araszoltunk szűk utcákban, kerülgettünk útlezárásokat, mire végül találtunk egy foghíjtelken lévő parkolót, ahol potom 500 Ft/óra ellenértékért ott hagyhattuk az autónkat. Átvágtuk magunkat a kínai negyeden, ami itt nem olyan izgalmas, mint a new yorki, inkább a Négy Tigris piacra emlékeztet.

A San Fracesco Monostorral kezdtük a kultúra magunkba szívását. A belépő csak 1000,- Ft., de egy néni rögtön ránk akaszkodott és mire észbe kaptunk, már egy angol nyelvű privát idegenvezetésben lehetett részünk. Elidőzni nem lehetett a freskók előtt, kérdezni nem lehetett tőle, mert hajtott bennünket, mintha sietne valahova. Levitt minket a pincébe is, megnézni a sok csontvázat és borzongani a spanyolok temetkezési szokásain. Akkor vettem észre, hogy a többiek egyedül kószálnak a katakombák között és csinálják titokban a fotókat, amit nekünk szigorúan megtiltottak. Mondjuk nem kért sokat az idegenvezetésért, 1500,-ból megússzuk.

Innen a közeli katedrálishoz sétáltunk, ahol meglepetésünkre le volt zárva az egész főtér. Kordonok és rendőrök mindenütt, esély nem volt, hogy a Katedrális bejáratát megközelítsük. Elkeseredett kísérletet tettünk, hátha van hátsó bejárat és próbálkozásunkat siker koronázta. A Jirón Lampa utcából megnyitottak egy ideiglenes bejáratot, merthogy az üzlet az üzlet, bevétel meg kell még isten házának is. Ide is egy ezres a beugró, de ha a múzeumot is látni akarod, akkor 3000,-. Kaptunk egy kis prospektust, hogy az egyes oldalkápolnákról mint kell tudni, de valójában nem mentünk sokra az információval, viszont tényleg pazar oltárokat farigcsáltak a spanyolok errefelé. A múzeumban egy érdekes festményre lettem figyelmes. Az impozáns alkotáson a perui uralkodók voltak időrendi sorrendben megörökítve, és fura volt látni egy emlékművön Manco Capac és egyéb inka uralkodó félmeztelen alakjai után a váltást, ahogy a XVI századtól megjelentek a fodros gallérú spanyol kormányzók. Elgondolkodtam, hogy van-e „nagyperui” úgy mint „nagymagyar” és akkor azok hogy vannak ezzel a leigázás dologgal? Büszkén nézik Sapa Inka idejében lévő „Nagyperut”, amikor még hozzájuk tartozott Kolumbia, Ecuador és fél Chile, aztán meleg szível gondolnak Pizzarora is, aki sakkbábúként játszott a regnáló inka főnökökkel vagy éppen lemészároltatta őket, ha a nagy politika úgy kívánta? Úgy vélem ebben a kérdésben komoly szakadék van bőrszín és hovatartozás függvényében. Szerintem nincs olyan perui lakos, aki kitenné falára ezt a képet, de lehet, hogy tévedek.


Barrio Chino-t, vagyis a kínai negyedet hazafelé, a kocsiból mustráltuk, amíg a dugóban álldogáltunk. Erről csak annyit tudtunk, hogy Peruba a XIX. század elején érkeztek az első kínai bevándorlók, akik kezdetben a földeken, vagy a vasútépítéseknél vállaltak munkát. Az ő leszármazottaik alkotják Dél-Amerika legnagyobb kínai közösségét, és jelentős hatást gyakorolnak a helyi konyhaművészetre. Ennyi pont elég is. Ahogy már írtam, a józsefvárosi piacra emlékeztet, csak még nagyobb a nyüzsi.

A vásárlást másnapra hagytuk, mert a gépünkhöz csak estére kellett kiérni. Kisétáltunk a tengerpartra, ahol a Larcomar bevásárlóközpontot szerettük volna megnézni, de sajnos le volt zárva, és biztonsági őrök figyeltek, hogy még a környékére se menjen senki. Fogalmam sincs, hogy csak egy bombariadó volt, vagy kezdett megsüllyedni a magas partfalba rejtett pláza, mindenesetre a shopingolásnak lőttek, így leereszkedtünk egy közeli lépcsőn a kavicsos tengerpartra megnézni a szörfösöket, akik szép számban gyűlnek itt össze nap mint nap. Ezek többnyire Lima előkelő Miraflores negyedében élő aranyifjak, akiknek hétköznap is van idejük egy jó kis hullámlovagolásra. Csak halkan jegyzem meg, hogy a limai strandok borzasztóak. A parton öklömnyi szürke kavicsok, az óceán színe is inkább szürke, mint kék. A keskeny partsáv mellett pedig ott robognak az autók egy négysávos gyorsforgalmi úton. Nem is beszélve arról, hogy a városból leereszkedni a magas partról és vissza, komoly túra teljesítmény.

Délután megcéloztuk a Jockey Plaza bevásárló központot, hogy esetleg egy Hard Rock Café pólóval gazdagítsuk a gyűjteményüket, de minden idők leggagyibb választékával találtuk magunkat szemben. Rendes férfi méret (XXL) pedig nem is volt nekik készleten. A parkolója csak 250,-Ft/óra, de a fagyit egy ezresért mérték gombóconként. Az egyetlen, ami miatt érdemes volt idejönni egy karácsonyi kompozíció az aulában. Vicces volt látni a Mikulást pingvinek társaságában, +25 fokos melegben, flipflop papucsban grasszáló emberek között.
(2016)" forrás

Fotóegyveleg

Street art - ervi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon