ÚTIKRITIKA.HU / Karnátaka állam - Bangalore


hirdetes

útikritikák


Karnátaka állam - Bangalore

Karnátaka állam és Bangalore dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odautazás | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Bangalore | Hampi műemlékegyüttes | Mysore (Májszúr) | Nagarhole nemzeti park | Bandipur nemzeti park | Badami barlangok | Belun temploma | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Hampi jóságokkal és jószágokkal

Karnátaka állam és Bangalore dióhéjban

 • Karnátaka egy dél-indiai állam szép, kókuszpálmafás strandokkal, hegyekkel, völgyekkel, nagy termőterületekkel. Karnátaka északon Maharasthra állammal, északnyugaton Goával, délkeleten Tamil Naduval, délnyugaton Keralával, keleten Andhra Pradesh-el, északkeleten Telangana állammal határos.
 • Bangalore a Karnátaka állam déli részén található. A 11,5 milliós nagyvárost 2006 óta hivatalosan Bengalurunak nevezik.
 • Bangalore-ban nincs igazán sok turista nevezetesség a Tippu szultán palotája és egy maharadzsás palotán kívül. Bangalorében érzékelhető a dinamikus fejlődés, mivel ez az ország informatikai fellegvára. Világszinten jelentős IT cégeknek vannak itt központjai. Több forrás szerint Bangalore India leggyorsabban fejlődő városa.
 • India egyéb részeinek meglátogatása után üdítő jelenség az európai utazó számára Bangalore-ban látni azt, hogy a lányok, asszonyok mennyire nyugatiasan öltözködnek. A vállat nem fedő felsőruházatokat látni, valamint férfiakat és nőket kéz a kézben sétálni. Ez még Karnátaka állam egyéb részein is tabu.
 • A Karnátaka államban található Hampi műemlékegyüttes az UNESCO kulturális világörökségének a része.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A majszúri maharadzsa palotája
 2. Bangalore a közlekedési káoszt nem számítva egész csinos nagyváros a sok zöld területének köszönhetően
 3. Az MG Road környékén a sok nyugatias bár, klub, bevásárlóközpont felszabadító látványa, a lazaság
 4. A legtöbben tudnak angolul, igaz az erős akcentus miatt megerőltető a megértés
 5. Karnátakában a helyi népek többnyire barátságosak, még érdek nélkül is

Nem tetszett

 1. Bangalore-ban a reptér és a városközpont közötti rettenetes közlekedési dugó
 2. Bangalore-ban a simlis, nyomulós tuktuk sofőrök
 3. Folyton ügyelni kellett arra, hogy ne zsebeljenek ki

Vélemények

Jön!

Odautazás

 • Új-Delhiből 2 és fél órás Bangalore-ba a repülőút.
 • Bangalore nemzetközi repülőtere a városközponttól északra, 44 kilométerre terül el.

Időjárás

Magas fekvése (920 méteren) miatt Bangalore éghajlata enyhébb, mint más indiai városoké, és főleg kellemesebb, mint Új-Delhié. Jellemzően 10 fokkal van hűvösebb itt, mint az indiai fővárosban. A levegő is jóval kevésbé párás.

Szállás

Ajánlott hotelek Bangalore-ban:

Közlekedés

Bangalore-ban roppant kaotikus a közlekedés. Mindazonáltal a turista praktikusan tudja használni a helyi buszhálózatot.

Étkezés

Bangalore-ban higiéniai okokból kockázatos utcai étkeket (street food) fogyasztani. Érdemesebb költeni decensebb étteremre, mert így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a gyomorbántalmakat.

Közbiztonság

Bangalore-ban és Karnátaka állam egészében a közbiztonság elég jó. Rablásoktól nem kell tartani, zsebtolvajok működnek. Inkább a turisták átvágására specializálódott csalókat kell kiszűrni. Persze a világ legtöbb helyén tanácsolt óvatosságra szükség van. Értékeket ne hordjunk magunkon (drága ékszerek, óra stb.). A mobiltelefont se virítsuk hosszasan az utcákon járva. Az útlevelet, nagy összegű pénzt praktikusabb inkább a hotelszobában hagyni, ott is széfben, vagy lezárható bőröndben. A helyi rendőrség jellemzően segítőkész a turistákkal, s ez igaz a bajban jutás esetén is.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Bangalore

Hampi műemlékegyüttes

Mysore (Májszúr)

3 óra távolságra van Bangalore-tól.

Amba Vilász palota

"Mysore egy nagyon szép város, tele kastélyokkal. Itt még a rendőrség és városháza is kastélyban van, eléggé jól néztek ki. Először elmentünk megnézni a Maharaja palotáját, ami óriási volt, tele kupolákkal, körbe szépen kidíszített, fehér templomokkal, és középen egy óriási kerttel. Belépés a palotába csak cipő nélkül! Így se sétáltam még végig egy palotán, de hát ezt is el kell kezdeni. Ezután elsétáltunk a közeli Jaganmoham palotához, amiben megnéztük az art galleryt. De még ezelőtt az utcasarkon megittunk két kókuszt, és persze meg is ettük. Nem tudom, hogy mennyi folyadék lehet egy ilyenben, de annyira jó, felfrissítő ital és étel, hogy el tudnám képzelni vele a mindennapjaimat nem csak itt, hanem otthon is.

Ez a város nem csak a palotákról híres, hanem azt mondják a könyvek, hogy itt található India egyik legszebb, és legjobban karbantartott állatkertje. Láttunk mindenfajta állatot, indiai és afrikai elefántot, kétfajta rinocéroszt, fehér és bengáli tigrist. Itt ebédeltünk is a büfében, mert szinte olcsóbb volt, mint odakint, és nagyon finom. Most először próbáltam ki a rántott zöld-chili paprikát, ami nagyon ízletes volt, és nem volt annyira erős sem, mint ahogy elsőre vártam. Ja, és nagyjából itt eldöntöttem, hogy nem megyek többé állatkertbe, mert annyira rossz volt ezeket az állatokat - mint például a tigriseket - ilyen kicsi ketrecben látni, miután láttuk őket Afrikában, hogy hogyan élnek igazából a szabadban.

Amikor végeztünk, elmentünk még bevásárolni a helyi zöldség és gyümölcspiacra, ahol minden mást is lehet kapni, ami színes. Ezt nem véletlenül mondom, hiszen minden olyan csodálatos színekben pompázott, hogy nem lehet papíron leírni. A virágfűzők a színes virágok között ültek, adták-vették a virágokat. A gyümölcs részen a banánt ággal együtt lógatták, és arról lehetett választani. Itt majdnem minden fél áron volt, mint ahogy megszoktuk a normál gyümölcsárusoktól. Vettünk is nem keveset, amit a vonatállomásig el is fogyasztottunk. (2008)" forrás

Nagarhole nemzeti park

A tigrisek csak megbeszélt időpontokban hajlandók mutatkozni...

Bandipur nemzeti park

Badami barlangok

Belun temploma

Chennakesava templom

Egyéb látnivalók

A Szomnáthpuri Késava templom

Munnar teaültetvényei

"Sok-sok kanyar után megérkeztünk Munnarba, ahol 1600 méteren a világ legmagasabban fekvő teaültetvényei láthatóak. Brutál zöld, dimbes-dombos terepasztal az egész táj. Tényleg csodálatos. Voltunk múzeumban, meg teagyárban, aztán pedig, jó nagy séta következett az ültetvények között. Igaz nem sütött a nap, de így is elképesztő volt az egész. (2010)" forrás

Érdekességek

 1. Bangalore adta a nevét egy tüzérségi eszköznek, amellyel nagyobb akadályokat lehet gyorsan eltakarítani - a robbanóanyaggal töltött csövet az akadályba fúrják, majd felrobbantják.

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Murudeshwar strand

Aji fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Delhibe Repülőjegyek Delhibe
Olcsó repülőjegyek Delhibe a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes