ÚTIKRITIKA.HU / Risikés/Rishikesh


hirdetes

útikritikák


Risikés/Rishikesh

Risikés dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Közlekedés|Vásárlás|Látnivalók| Fotóegyveleg

A Ram Jhula nevű acél függőhíd a Gangesz felett - Enikő fotója

Risikés dióhéjban

Angolul: Rishikesh

A város az észak-indiai Uttarakhand államban található.

Lakosság (2022-ben): 102,000 - Indiai viszonylatban kisvárosnak számít.

Risikés a jóga szülőhelye, népszerű hely a meditációhoz, a jógához és a hinduizmus egyéb vonatkozásaihoz. A Gangesz folyó partján fekszik, három oldalról dombok veszik körül. Az egész várost szentnek tartják, és elterjedt hit szerint a meditáció ott vezet az üdvösséghez. 1968-ban a Beatles együttes mind a négy zenésze idejött meditálni, világhírűvé téve a várost.

A várost látogató utazók a jógán kívül a rafting lehetőségeket is élvezik.

Risikés meglátogatására ezek az ideális hónapok: március és április, valamint szeptember, október, november közepéig

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagy a választék jó éttermekből

2. Amikor bemenekültünk kis utcákba a zaj elől.

3. Indiai viszonylatban itt kevésbé zaklatják a turistát kereskedők, utcai árusok.

4. Gyávaságunkat ellensúlyozva lelkesen bámultuk a sziklákól a vízbe ugrálókat. A bevállalós turisták még fizetnek is ezért a kalandért, nem is keveset. 

4. Kávézni a Café Beatles-ben

Nem tetszett

1. Túl zajos város, részben a kaotikus közlekedés, de a sok építkezés miatt is.

2. Amikor a Gangesz itteni két függőhídja közül az egyiken, a Laxman Jhula-n át kellett gyalogolnunk, akkor megszenvedtük a lökdösödő tömeget, a motorosok cikázását, a tehenek és a majmok jelenlétét.

Vélemények

A csoporttal Rishikeshbe utaztunk egy helyi repülőjárattal. A város jógaiskoláiról híres, és egykor (1968-ban) a Beatles tagjai itt meditáltak hetekig egy erdei barlangban, egy úgynevezett ashramban, hogy megtalálják a világ értelmét, örökre híressé téve ezáltal a Gangesz-parti települést. Sajnálatos módon meditációjuk az együttes végének kezdetét vetítette elő, de a város valóban híressé vált általuk. A folyó itt, Rishikeshben még türkizzöld színű, és tiszta. Tele van zúgóval, így ideális raftingolásra, páran közülünk ki is próbálták a kalandot. Különös hangulatot áraszt Rishikesh, rengeteg elvont poszthippi fiatalt láttunk a városban, látszott rajtuk, hogy már jó ideje élnek ott.

Esténként vallási szertartások vannak a Gangesz partján, gyönyörű énekek mellett imádkoznak a hívők, és áldozati csónakocskákat helyeznek a folyó vizébe, virágokkal és gyertyákkal telepakolva, amelyek a vízen úszva az éjszakában csodálatos és misztikus látványt nyújtottak.

Egyik érdekes „élményünk" Rishikeshből az a támadás lett, amikor fényes nappal betört ötödik emeleti szállodai szobánkba a nyitott erkélyajtón keresztül egy meglett majmokból álló banda, és az orrunk előtt lopták el banánjainkat és keksz csomagjainkat. Még szerencse, hogy nem a mellettük levő kamera és pénztárca nyerte el tetszésüket! Amúgy a legtöbb városban a helybeliek figyelmeztettek arra, hogy tegyük el értékeinket, legfőképpen szemüvegeket és telefonokat, mert a majmok csoportokba verődve lopkodtak mindent, ami vihető és csillog. (Enikő, 2019)

István a két szemöldök találkozási pontja fölötti piros tilakával - Enikő fotója

Közlekedés

Enikő fotói

Vásárlás

Potenciális vevők a ruhabolt előtt - Enikő fotója

Látnivalók

Triveni  ghat

A Triveni Ghat Rishikesh egyik legismertebb és leglátogatottabb helyszíne, amely a Gangesz folyó partján található. Ez a ghat a hindu vallásban különleges jelentőséggel bír, mivel itt találkoznak a Gangesz, a Yamuna és a legendás folyó, a Saraswati.

A ghat területe hatalmas és széles területen terül el a folyó partján, és számos szentély található itt. Az emberek általában a reggeli és az esti órákban látogatják meg a Triveni Ghat-ot, hogy vallási tevékenységeket végezzenek és meditáljanak.

A reggeli órákban az emberek fürdenek a Gangeszben, mivel azt hiszik, hogy a folyó tisztítja a testüket és a lelküket. Az esti arati (fény- és hangjáték) is nagyon híres a Triveni Ghat-nál, amely egy vallási szertartás, amelynek során gyertyákat és virágokat helyeznek a folyóba, és mantrákat énekelnek.

A ghat területén különféle boltok, éttermek és kávézók is találhatók, amelyek számos helyi étel és ital kínálatával szolgálnak. A látogatók élvezhetik a folyó és a környező hegyek csodálatos látványát, miközben kikapcsolódnak és pihennek.

Lakshman jhoula

A Lakshman Jhula Rishikesh egyik legismertebb látnivalója, és ez egy híres függőhíd, amely a Gangesz folyó felett ível át. A híd hossza körülbelül 450 méter, és kb. 70 méter magas a folyó felett.

A híd népszerű turisztikai látványosság Rishikeshben, és sokan ellátogatnak ide, hogy élvezzék a híd látványát és átkeljenek rajta. A híd neve a hindu mitológiában előforduló Lakshman nevéből származik, aki Rama testvére volt, és a híd legenda szerint az ő emlékére épült.

A híd környezetében számos étterem, bolt és szálloda található, amelyeket a látogatók élvezhetnek. A híd közvetlen közelében több hindu szentély is található, és az emberek gyakran ellátogatnak ide, hogy imádkozzanak és tiszteljék a hindu isteneket.

A híd nagyon közel van a Ram Jhula nevű másik hírhoz, amely szintén népszerű turisztikai látványosság Rishikeshben. A két híd közötti területen több meditációs és jógaközpont is található, és sok látogató ellátogat ide, hogy tanuljon a jógáról és a meditációról.

Triambakeshwar, avagy a Tera Manzil templom

13 emeletes

Triambakeshwar, vagy Tera Manzil templom, India egyik leghíresebb hindu szentélye. Ez a templom a hindu istenség, Siva tiszteletére épült, és egy hatalmas épület, amely az indiai építészet csodálatos példája.

A templom hét emelet magas, és egy széles lépcsősoron lehet feljutni a tetőteraszra, ahol lenyűgöző kilátás nyílik a környező területekre és a városra. A tetőteraszon több szentély található, amelyek különböző istenségek tiszteletére épültek.

A legfelső szinten található szentélyben a látogatók imádkozhatnak és tiszteletüket fejezhetik ki a hindu istenségeknek. Az épület díszítése csodálatos, gazdag és bonyolult, számos szobor, szimbólum és faragás található az épületen és a szentélyekben.

A templom környezete is gyönyörű, egy szép park és szent hely, ahol a látogatók élvezhetik a nyugalmat és a csendet. A környező területen számos étterem, bolt és szálloda található, ahol a látogatók élvezhetik az indiai konyhát és az életstílust.

K.-T. Gyuri fotója

Fotóegyveleg

Enikő fotói

K.-T. Gyuri fotói

R. Gyuri fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Delhibe Repülőjegyek Delhibe
Olcsó repülőjegyek Delhibe a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes