Goa

Goa dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés |Vásárlás| Szórakozás | Közbiztonság | Látnivalók és programlehetőségek | Strandok | Olvasmányos linkek

.

.

Goa dióhéjban

Goa India legkisebb szövetségi állama. Goa-ban egész évben párás, forró a hőmérséklet. Nem ajánljuk meglátogatását június és október között, mert akkor van a monszun mindennapos heves esőzésekkel. November és március között van a száraz szezon, ilyenkor nappal 33 fok körüli a hőmérséklet, éjszaka 21 körül. Áprilisban és májusban van a legnagyobb hőség, ilyenkor még éjszaka is 26 fok körüli meleg van.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Igazán egyedi, kellemesen eltér az átlagos Indiától, jó élvezni kis időre ezt a különbséget, a lazaságot, az egyedi turista közeget, jó arra, hogy az ember kipihenje a fárasztó Indiát épp Indiában
 2. Olcsóság van (sör, jégkrém, étkezés, ásványvíz stb.)  
 3. Nagyon jókat lehet enni (curry) és inni (Kingfisher lager sör)
 4. A közbiztonság nem rossz; kevesebb a koldus, mint máshol Indiában
 5. Kifejezetten barátságosak a helyiek, jobban és kellemesebben alkalmazkodnak az idegenekhez, mint máshol Indiában
 6. Vannak príma beach-ek finom homokkal, Goán nyugodtabban lehet bikiniben fürödni, mint máshol Indiában
 7. Sok bulilehetőség
 8. Szép templomok, a portugál kulturális örökség maradványai

Nem tetszett

 1. Sok helyen nagyon elhanyagolt, szagos, szemetes (főleg az útszéleken), szennyezett levegő itt-ott
 2. Az utcai, tengerparti árusok fárasztó nyomulása
 3. Egyes strandokon túltengenek a turisták
 4. Egyre több a szokványos, csomagtúrás nyaraló, kezdi elveszteni a korábbi hippis feelingjét
 5. Nyáron túl nagy a hőség, na és a fránya monszun
 6. A turisták lenyúlására szakosodott szélhámosok fárasztó dumái
 7. A fehér bőrünk folytonos megbámulása, a turista lányoknak, asszonyoknak való beszólások

Vélemények

"Még szinte meg sem szárad a henna a kezeken, de már indulunk a reptérre. Az Arany háromszögnek búcsút intve irány Goa, egy teljesen más világ. Az Indiai-óceán aranyhomokos partján – szeptember lévén – még csak készülődnek a szezonra. Nagy a sürgés-forgás. Próbaüzem van a szállodákban, mossák a falakat, szellőztetik a szobákat, tisztítják a medencéket. Nagyon várják a turistákat, akik a megélhetést biztosítják a számukra. A pálmafák mögött, a giccs minden színében lenyugvó nap, a hatalmas hullámok lassú morajlása és a napok óta nem "hallott" csend bennünket is lenyugtat, az elmúlt napok örvénylő impulzusai után. Hosszas sétákat teszünk a parton, miközben kagylókat gyűjtünk és figyeljük a reggeli halászatról visszatért férfiakat, akik a hálóik mellett üzletelnek a friss zsákmánnyal. Megbámuljuk a ruhában fürdőző helyi nőket, ők pedig megbámulnak minket, bikinis, fehér nőket. Ők a bátrabbak. Már közelednek is férjeik kíséretében és készül a közös fotó. Gépcsere. Természetesen mi is szeretnénk pár képet emlékül.

Goáról leginkább egy színnek az emlékét őrzöm. A zöld egy olyan árnyalatáét, mellyel még nem találkoztam máshol. A rizsföldek és a pálmaligetek rikító színe ez, mely vibráló kontrasztban áll az élénk lila és a sárga szárikkal és idilli hátteret biztosít az út közepén sétáló, hatalmas elefántról készülő fényképnek. Sajnos csak két napot töltünk Goán, így nincs időnk elmenni a vízeséshez, majmokat etetni és elefántokat csutakolni az óceánban, sőt még egy jót bulizni sem az egyik szórakozóhelyen, pedig látszólag ezek jelentik Goa igazi vonzerejét és varázsát. A Goán kötelező templomlátogatás után azért egy kis piacozás még belefér. Már bánjuk, hogy nem eddig vásároltunk. Itt már nem lehet alkudni, mint fent északon és közel sem akkora a választék. Nem jönnek a maszatos, mezítlábas gyerekek sem, akiktől itt akartunk venni 10 darab kézzel készült golyóstollat vagy 10 kulcskarikán csüngő faragott elefántot. Kicsit csalódottak vagyunk. Én végül a szálloda szuvenírboltjában találom meg a megfelelő ajándékot. Persze egy vagyonért..." (Gerda, 2013)


"A fürdőhelyeket két részre lehet osztani, Goa fővárosától, Panajitól északra eső, illetve délre fekvő beachekre. A helyi turisták az északi fürdőhelyekre esküsznek, mert ezek közelebb esnek a fővároshoz, ahol nagy élet zajlik, a külföldiek viszont a déli partszakaszokra kívánkoznak leginkább, hiszen ők főképp metropoliszokból érkeznek, s vágynak egy kis nyugalomra, természetre. A déli részen egyébként vitathatatlanul szebb a homok, északon szürkés, feketés, délen sivatag sárga.

Goa tengerpartját nem szabad úgy elképzelni, mint mondjuk Miamit, vagy Cancunt, vagy valami más felkapott üdülőhelyet, ahol egymást érik a parton a nagy nyaraló hotelek. Itt szétdaraboltan találhatók a szállodák, nem lehet egyikből a másikba átsétálni. Sőt bejutni is nehéz a hotelekbe, mert olyan komoly a biztonsági szolgálat. Ez a turisták szempontjából előnyös, mert nem sétálhatnak be a hotelekbe, csak azok, akik oda foglaltak szobát, a part felől sem tudják megközelíteni idegenek a hotel létesítményeit, annak ellenére, hogy Goán minden beach állami tulajdonban van, vagyis a szállásadók nem zárhatják le a saját partszakaszukat.

Az utóbbi időben nagyon sok orosz turista keresi fel Goát. Annyira sok, hogy ma már minden ki van írva cirill betűkkel, az üzletek neve, az étlapok. Sok pénzt hagynak Goán. (2017)" forrás


,, Goa sokkal liberálisabb hely, mint India bármely másik része, és nem csak azért, mert itt drogozzák és isszák magukat kockára az európai turisták. A tyúk vagy a tojás kérdést itt sem lehet eldönteni, de valószínűleg azért alakult ki itt egy ilyen masszív turista kolónia, mert a helyi erő is vevő volt rá. Vannak még hasonlón szép helyek Indiában, de ez a fajta életmód csak itt tudott megvalósulni. (2018)" forrás


,, Goa északi része bulisabb, dél pihenősebb (kivétel persze mindig van). Tisztaságot csak mértékkel várjatok, ez ugyanúgy India, a partok is sajnos szemetesek, a helyiek száriban/felöltözve fürdenek, ez ne lepjen meg.
Szezonban meg ugyanúgy tömeg van mint nyáron Siófokon, sokan csak hétvégére ruccannak le a tengerpartra és ugye vannak 1,3 milliárdnyian.... ;) " (D. K., 2019)


,, Goa változatos minőségű strandokkal bír, van ami zöldes vizű, és halszagú, van ami barnás a homoktól de nagyon tiszta és van igazi trópusi is. Az Agonda Beach lett a kedvencem, eszementül jó és nagy hullámokkal, makulátlan tiszta tengerparttal.

Közlekedni robogóval/motorral érdemes, kb egyezer Ft/nap a bérlés ára.

Nagyvárosokban az Uber-t jól lehet használni és látod előre a pontos árat, de nem nehéz ráérezni a reális km díjakra magunktól sem. A díj térségenként eltér, Goa a legdrágább. " (k.t., 2019)

Szállás

Főszezonban, karácsony táján nagyon nehéz helyben improvizálva szállást találni.

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel Veeniola Holiday Home ,

3 csillagos: Guesthouse Hospedaria Abrigo De Botelho ,

4 csillagos: Ramada Caravella Beach Resort ,

5 csillagos: Hotel Goa Marriott Resort ,

Közlekedés

 • Az európai turisták olcsón taxizhatnak vagy motoros riksázhatnak. A viteldíjban meg kell alkudni. Kb. 10 rúpia/ kilométerrel érdemes kalkulálni.
 • Amúgy Goában a közlekedési viszonyok meglehetősen alacsony színvonalon vannak.

"Robogót béreltünk 1500 forintnak megfelelő rúpiáért. A kölcsönzős csupán annyit kérdezett, tudunk-e vezetni, illetve, hogy hol szálltunk meg. Semmilyen biztosítékra nem volt szüksége. Benzinkút a környéken nem volt, így vettünk a boltban két kólásüvegnyi üzemanyagot. (2017)" forrás

Étkezés

Goában az étkezési lehetőségek választéka óriási. A hagyományos indiai kajáldák mellett vannak pizzériák, hamburgeresek, és a gyarmati múlt emlékeként portugál konyhás vendéglők. Sajnos a nyugati étkeket kínáló étkezdék közül sok nagyon gyenge minőséget kínál.

"Részlet egy utazási irodai ügyfél panaszleveléből: Fel voltam háborodva, hogy csaknem minden goai étteremben curry-s ételeket kínálnak. Én ugyanis nem szeretem a csípős ételeket."

"Goán roppant nagy a választék, szinte minden ételből lehet kapni indiai, thai, indonéz és kínai fűszerezésű verziót. Egy jó tanács: bármit is rendelnek Indiában, evés után érdemes egy pohár cukros tejet inni, az ugyanis megnyugtatja gyomrunkat a fűszeres ételek után." forrás

Vásárlás

,, Elmentünk pénzt váltani (az euro középárfolyama 71, ő 70-ért váltott, ez jobb, mint amit a legtöbb hivatalos váltó kínált eddig, korábban 62-64-et láttunk), erre kiderült később, hogy a piacon is lehet, csak el volt dugva jól. Egyébként lehet kifogni szép dolgokat és tényleg alkudozni, pofátlanul alkudozni. Egy hatalmas strandkendőt kezdett árulni a nő, hogy 1500 pénz. Mondtuk, hogy esélytelen és kimentünk. Mondta, hogy de jó minőség, húha, mondtuk, hogy az OK, de ennyit nem fizetünk. Mire a boltból kiléptünk, már 500 volt úgy, hogy meg se szólaltunk, csak mondtuk, hogy ennyiért nem, ő ment lejjebb. Egyébként vettünk egy strandos sálat és egy utcait nekem otthonra lepkefing összegért. Nyilván nem igazi pashmina, de pont nem érdekel, szép és fincsi az anyaga 🙂 Az ékszer mind bizsu, természetesen ezüstnek árulják. Kár egyébként, hogy nem töltöttünk több időt ezen a piacon, de megyünk még Delhiben és Mumbaiban is piacra, talán ott találok nekem tetsző karkötőt, itt úgy már majdnem volt, csak nem merek megnézni semmit, mert azonnal elkezdi felcsatolni az emberre (ha megkérem, le is veszi egyébként). Némelyiküknek van humora is. Ja és minden_fehér_ember_OROSZ. Szerintük. Lassan megtanultam pár szót újra, annyit beszéltek hozzánk oroszul 😀 Ugye, mert minden valamilyen színű ember tutira valahonnan van. Jó, tényleg rengeteg az orosz. Volt még néhány német, pár portugál/izraeli (kippa volt rajtuk, de portugálul beszéltek egymás között, a színárnyalatuk meg vegyes volt a csoportban) és még japán hippikkel is találkoztunk. Az mondjuk érdekes volt számomra 🙂 (2017)" forrás

Szórakozás

,, Visszamentünk a piacra, beültünk egy nagyon holland coffee shopra hajazó helyre, ott ittunk két shake-et, körben füvet szívtak a népek. Érdekes amúgy, mert illegális a cucc (nekünk is kínáltak susmusolva a strandon, mintha csak motyogva sétálna a bácsi) és elvileg nagyon büntetik. Na akkor csak a szerdai anjunai piacra kellene kijönniük aratni, több helyet is láttunk később, ahol eszméletlen fűszag volt. (2017)" forrás

Közbiztonság

Mivel itt sok a turista, Goa vonzóvá vált a tolvajok és csalók számára is. A világ más helyein is praktikus és hatásos elővigyázatossággal megelőzhető, hogy a turistát meglopják, becsapják. Nagyon kell figyelni minden olyan helyzetre, amelyben a figyelmünket akarják elterelni, pl. valamivel "véletlenül" leöntenek, majd látszólag a "segítségünkre sietnek". Az értékeinket hagyjuk a hotelben, lehetőleg széfben. Még a legolcsóbb szálláshelyeken is van lehetőség, hogy a recepciónál széfbe rakhassuk útlevelünket, fontosabb értékeinket. Érdemes egy-két lakatot magunkkal vinni, ha olcsóbb szálláshelyeket akarunk igénybe venni, mert a szekrény bezárásához jól jöhetnek.

Éjszaka tanácsos elkerülni a sötét utcákat, mellékutcákat, problémás környékeket. Nem érdemes utcán minket leszólító emberek, taxisok tanácsait követni szálláshely megválasztás és vásárlási hely vonatkozásában. Gyorsan rázzuk le azokat az emberkéket, akik mindenféle vonzó üzleti ajánlatokkal állnak elő. Még a tolvajoknál is több a csaló, akik arra szakosodnak, hogy mindenféle trükkel megkopasszák a naiv turistát. Például, előjönnek arany- és ékszerkivitelben való közreműködés ajánlataival. Egy szavukat se higgyük el!

Nem közbiztonsági probléma, de kellemetlen, hogy mindenért megpróbálnak pénzt kipréselni a turistából. Még az orrunk megtisztítását is felajánlják. Ne lepődjünk meg hát, ha az orrunk felé kapkodnak. A koldusoknak, még a gyerek koldusoknak se adjunk pénzt. Gyakran szemét alakok elveszik tőlük a pénzt.

2017. márciusában Goa turistaövetében, egy 28 éves ír lányt csoportosan megerőszakoltak majd megöltek. A hotelszobájában ölték meg helyiek. Egy goai fiú beismerte a gyilkosságot, amit nem egyedül követett el. A holttestet a parton találták meg. Sörösüveggel mértek csapást a fejére.

Látnivalók és programlehetőségek

Old Goa és Basilica of Bom Jesus (Panaji)

Búvárkodós kirándulások

"Elmentünk egy delfinlesre, ahol a kísérőnk azt ígérte, csak akkor kell fizetnünk, ha tényleg látunk delfineket. Egy kis motorcsónakkal indultunk el, és a Pillangó-sziget közelében álltunk meg. Ott aztán egymás után bukkantak fel a delfinek. Miután kibámészkodtuk magunkat, egy érintetlen partszakasznál kötöttünk ki, ahol fél órát úszhattunk és fotózhattunk.

Egy lagúnás csónakázásra fizettünk be. Fantasztikus volt a sűrű erdő között a néma csendben csónakázni. Csak a madarakat hallottuk, a víz felszíne tükörsima volt." forrás

Strandok

Agonda Beach

Az Agonda Beach Goa déli részén található. Ez a strand azoknak való, akik kerülni akarják a mozgalmasságot, a tömeget, a zajt. Az Agonda Beach viszonylag nyugis és gyéren látogatott.

Anjuna Beach

Ez a strand volt hajdan a hippik partszakasza. E múlt örökségéből a szerdai bolhapiacok hagyománya maradt meg. Az Anjuna Goa északi részén van.

Arambol

Goa legészakibb részén ez a strand az új generációs hippik találkozóhelye. Hajdan itt egy halászfalu volt, most itt, hosszabb távra letelepedett fehérek tanyáznak.

cs.v. fotója

Baga és Calangute

Ez Goában a leglátogatottabb, szolgáltatásokban legtelítettebb strand. Itt is a külföldiek strandolnak, de sok az indiai is, akik valójában nem strandolnak, hanem kukkolják a pőre fehérek strandolását.

,, Benéztünk a Baga strandra is, de ez nem volt jó, illetve egészen másmilyen volt, itt szinte csak játékok vannak, vízisportok, úszkálni nem nagyon lehet, egyrészt tele van a víz motoros dolgokkal, másrészt meg ugye benzinnel… Nem túl vonzó. (2017)" forrás

Palolem

cs.v. fotója

Querim

Goa északi részén a legkevésbé zsúfolt strand - cs.v. fotója

Colva strand

A legeldugottabb strand Goa déli részén.

Colva - cs.v. fotója

Olvasmányos linkek

"Már úgy tűnt, örökké maradnak, aztán a '60-as években lassan mégis csak elmentek innen a portugálok. Jöttek azonban sokan mások, például hedonista hippik, akik egy új, szabadabbnak gondolt világot teremtettek maguknak a tengerparton. Ma már egy kicsit más a helyzet: a hátizsákosok mellett, sőt, talán helyett egyre több ember érkezik szervezett formában egy vagy kéthetes nyaralásra. Amiért jönnek, azok természetesen a csodálatos strandok, ezzel együtt itt a városok sem kellemetlenek." forrás


"Amikor visszaérkeztünk Arambolba, rá kellett jönnünk, hogy nem Arambolba érkeztünk, hanem a nagy beszélgetésben elvétettük a kanyart és egy teljesen másik városban voltunk. Ez után a rövid kitérő után, mikor valóban visszaérkeztünk Arambolba, eldöntöttük, hogy eszünk egy egészben sütött kingfisht, amit eddig az ára miatt nem próbáltunk ki. Hát most elérkezett az idő. Pontosabban elérkezett volna, de megláttuk, hogy a part egyik végén rengeteg ember van, és úgy döntöttünk, hogy megnézzük, mi történik. Ennyi embert még sosem láttunk a parton egyszerre, de talán még összesen sem. Egy ilyen instant hippibazárral egybekötött zsonglőrködős zenélős buli volt, amihez foghatót eddig még csak az ozora fesztiválon láttam. (2013)" forrás


"A népszerű turistalátványosság csúcsára lépcsők vezetnek, amely 309 méter magasságban található. A turisták akár meg is fürödhetnek a sok medence egyikében, amelyek a vízesés alatt alakultak ki. A vízesés közvetlen közelében halad el az egyik menetrend szerint haladó személyvonat, így az utazók a mellettük elzúduló csodás zuhatagban gyönyörködhetnek." forrás

"Pálmafák, tengeri szellő, tehenek, laza aljnövényzet és laza arcok: ez Goa. Amikor először lemegyünk a partra, könnyen azt gondolhatjuk, hogy valami divatos pszichedelikum tesztjében veszünk részt, de nem. Igaziak a pálmafák, a 2 km homok, igaz a sok kicsi bár, valós a sziget ott szemben, ahová épp át lehet úszni, és még a sört sem adták 60 rúpiánál drágábban. Pár napig eljátszik az ember a végleges letelepedés gondolatával.

Mit is mondhatnék? Hogy informatív is legyek, leírom, hogy apálykor a szigetre simán át lehet sétálni, a világ legjobb étele a Dum Alu Kashmiri a Rendez Vous nevű helyen és napjainkat leghasznosabban a környező univerzum felderítésével, úszkálással, ál-vásárlással (az ember hosszan kéjesen alkudozik, de végül nem vesz semmit) vagy épp igazival tölthetjük. Este kirakják az asztalokat a homokra, vannak párnán elfekvő vízipipás helyek, jó zene, valamint tűzijáték és ennek mindenki örül. Aki megunta a strandot, elmehet a közeli Cotigao Wildlife Sanctuaryba, ahol hatalmas termeszvárakat, rengeteg gyíkot láthat, felmászhat egy 30 méteres fára épített lesre, és egyáltalán: a séta a trópusi erdőben elég klassz dolog." (2014) forrás


"Anjuna az egyik legszebb és legfelkapottabb tengerparttal rendelkezik Goán. A parton bárok és szórakozóhelyek sora kínálja a bulizást és a kikapcsolódást az orosz turisták számára. A tenger és környezete hála az égnek nem olyan szemetes, mint azt rajasthani tapasztalataink alapján vártuk, de azért kilós patkánnyal itt is összefutottunk. A lakosságon belül - a portugál kolonizációnak köszönhetően - itt sokkal nagyobb arányt képviselnek a keresztények, mint India más részén. Szembetűnő, hogy a portugálok mennyire a minőségi gyarmatosításra helyezték a hangsúlyt, szemben az angolokkal, akik csak a meghódítottak kifosztásában láttak perspektívát. Található pár szép korabeli templom is a közelben, így a St. Michael's Church is, de ha valaki igazán régi kulturális emlékeket akar látni, annak Old Goa városába érdemes mennie, ahol a Se katedrális mellett több templomot és a közeli Fort Aguada-t is megnézheti. Anjuna azonban inkább az önfeledt mulatozásról és a kőkemény trance partikról ismeretes. Ebbe nekünk is volt szerencsénk belekóstolni, mikor Richie megmutatta kedvenc szórakozóhelyét valahol a dzsungel mélyén. És ha már az önpusztításról van szó. Két dolog, ami nagyon fontos. Goán lehet kapni a világ egyik legjobb és legolcsóbb rumját. A neve Old Monk. Egy üveg kb. 180 rúpia, kevesebb, mint 700 Ft. (2014)" forrás


"Goa egyik legszebb partszakaszára, Palolem beachre sötétedés után érkeztünk meg. Amint kiszálltunk a taxiból, egymás után jöttek oda a helyiek, hogy szállást ajánljanak nekünk. Már korábban elhatároztuk, hogy kirúgunk a hámból,
bármennyibe is kerül, ezúttal tengerparti szobát bérelünk. Cölöpökön álló faházhoz kísértek minket, amelynek aljában étterem üzemelt. A hullámok szinte a lábunkat nyaldosták, annyira közel voltunk a tengerhez.

Csak másnap reggel eszméltünk rá, hogy ez a hely valóban olyan, mint a paradicsom. A kilátás magáért beszélt. Sok tengerparton megfordultam már Európában és Ázsiában is, de ehhez foghatót még soha nem láttam.
Az első két nap csak ettünk, napoztunk és úsztunk a szinte meleg tengerben. A legnagyobb gondunk az volt, hogy esténként mit vacsorázzunk. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Divar sziget

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Delhibe Repülőjegyek Delhibe
Olcsó repülőjegyek Delhibe a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS