ÚTIKRITIKA.HU / Kalkutta (Kolkata)


hirdetes

útikritikák


Kalkutta (Kolkata)

Kalkuttáról dióhéjban | Tetszett&Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Érkezés | Szállás| Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság & KellemetlenségekMagyar külképviselet | Egyéb hasznos információk |Lingaraj templom|Más templomok|Egyéb látnivalók|Látnivalók Kolkata állam más részein Érdekességek|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

,


ervi fotója

Kalkuttáról dióhéjban

Kalkuttában 4,6 millión laknak, a vonzáskörzetével együtt 15,1 milliós (2022-es becslés).

A város lakosságának 78 százaléka hindu vallású, 20 százaléka mozlim.

Hatalmas különbségek vannak a szegényebb és a fejlettebb városrészek között.

ervi fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Kellemes meglepetés volt, hogy van metró, igaz a tömegek tolakodása kihívás volt számunkra
  2. Sok más indiai várossal ellentétben itt sok helyen van járda
  3. A Science City-ben látni a reményt, hogy India nem marad ilyen szegény

Nem tetszett

  1. Az utcákon az árusok folytonos kiabálása és az állandó tülkölés fülsüketítő 
  2. A kolduló kisgyerekek általi ostromok
  3. Szemét- és húgyszag terjeng a levegőben


Vélemények

"Kalkutta a régi templomok városa, és itt a régi alatt iszonyú, baromi régit értek. A templomok átlagos életkora itt nagyjából 800-1000 év, de vannak ennél idősebbek is. Bár ezekről sokan azt gondolnák, hogy már biztos csak romok, ez egyáltalán nem így volt. Az összes templom, amit láttam gyönyörű állapotban és aktív használatban volt. Be sajnos nem mehettem, mert ebben az államban még nagyon komolyan veszik a vallási és kulturális szabályokat, a templomba csak hindu indiaiak léphetnek be.

A kirándulást egyébként érdemes a város nevezetességénél, a Lingaraj templomnál kezdeni. Az összes közül ez a legnagyobb templom, az "óváros" közepén. Sajnos egy kb. 3 méteres kőfallal van körbevéve, mégis érdemes körbesétálni, hogy kapjunk egy kis ízelítőt a helyi nyüzsgő hangulatból. Hogy megint az előítéletek ellen szóljak, a világon senkit nem érdekelt, hogy erre sétáltam, pedig eléggé kilógtam a helyiek közül (már csak a magasságommal is). A koldusok pont annyira kérték a pénzt a helyiektől is, az árusok pedig pont csak annyira magyaráztak nekem is, mint mindenki másnak. Turistával egyébként érdekes módon egyáltalán nem találkoztam a nagyjából két órás sétám alatt." forrás

,, Kolkata, a maga 15 milliós lakosságával, az ország második legnépesebb városa és ezt nagyon érezni mindenhol. Állandóan vibrál és lüktet, soha nincs csend akkora az alapzaj, mint ha Metallica koncerten lennél.

Járda ugyan van (szinte) mindenhol, de ott zajlik a gyalogos áruszállítás. Néha kézikocsikat vagy 5-10 méteres bambuszrudakat cipelő jókötésű fiatal embereket kell kerülgetned, máskor meg emberi ürüléket, esetleg rühes kóbor kutyákat. Szerencsétlenekből nincs hiány, minden fa alatt fekszik legalább egy, de inkább több. Koldusokból szintén akad bőven és legtöbbjük előszerettél nyúlkálna az útjába eső turistához. Az utcákon mindenhol óriási a szmog és persze a húgyszag is keveredik a fűszeres ételek illatával. Mennyei.

Jártam a virágpiacon, de itt sem az a megszokott tavaszi bóditó illat kerített hatalmába, hanem India illata, ha nem jártál még itt, akkor nehéz elképzelned, ha igen, akkor tudod miről beszélek. A piacon főként büdöskéből készített virágfüzérek és néhány koszorú volt végeláthatatlan sorokban. Az árusok mögött pedig több emeletnyi zöld hulladék várta, hogy komposztálódhasson. (2016)" forrás


Turistával alig találkoztam és azonnal beleszerettem ebbe az alkotó energiákkal teli városba. Kalkutta Uber motorral pár száz forintból bejárható, a virágpiac páratlan élmény de az is, ahogyan az Uber sofőrrel India első irodalmi Nobel díjas alkotójáról beszélgettünk, ő Tagore, akiről sétányt neveztek el kedvenc helyén, Balatonfüreden. (p.p.)

Varga Gábor fotója

Odajutás

Repülőgéppel:

Kalkutta repülőtere (Netaji Subhash Chandra Bose International Airport) közvetlen járatokkal kapcsolódik Delhiből és Mumbaiból. A repülőút időtartama Delhi-ből kb. 2 óra 15 perc és Mumbaiból kb. 2 óra 20 perc.

Vasúttal:

Delhiből és Mumbaiból különböző vonatok indulnak Kalkuttába. Az utazási idő függ a vonat típusától és az útvonal hosszától. A vonatokkal történő utazás időtartama Delhi-ből általában kb. 17-20 óra, míg Mumbaiból kb. 25-30 óra.

Közúti közlekedéssel:

Delhiből és Mumbaiból lehetőség van buszjáratok használatára is Kalkuttába történő utazáshoz. Az út hosszabb és kényelmetlenebb lehet a vonat- vagy repülőjáratokhoz képest. Az út időtartama Delhi-ből kb. 24-30 óra, míg Mumbaiból kb. 30-35 óra.

Érkezés

"Mielőtt az ember átvehetné a csomagját, rögtön bele is ütközik az első komolyabb akadályba, a kaland neve "Immigration". Az egyetlen komolyabb előnyöm annyi volt, hogy az egész repülőn rajtam kívül csak 3 nem indiai turista választotta az idillinek mondható hajnali kettes érkezést Kalkuttába (vagy a többiek az indiai útleveles kaput választották). Rögtön előttem két versenyzőt el is kaszált a derék közeg, ami lássuk be, hogy nem túl kedves fogadtatás egy hosszú út után. Velem is próbáltak szigorúak lenni, de szerencsére mindent kinyomtattam előre, ezért röpke 20 perc alatt át is jutottam. Ha valaki erre járna, mindenképp legyen kéznél a következő pár dolog

- Az e-vízum legalább egy másolata (adatok háromszor ellenőrizve, különös tekintettel a belépési dátumablakra).
- A szállodafoglalás visszaigazolása (a szálloda minden adatával).
- A beérkező járatra szóló jegyünk (nem, ne hajtogassunk belőle papírhajót, mert még ezután is szükség lesz rá).
- A visszaútra szóló repjegy visszaigazolása.
- Kellő önbizalom és udvariasság a durván mogorva őrök kezelésére.

Ha véletlenül sikerülne átjutni, akkor se iramodjunk meg nagyon, mert a kapu túloldalán máris újabb őrök fogadnak, akik rögtön leellenőrzik, hogy valóban megkaptuk-e a jól megérdemelt pecsétünket az útlevelünkbe. Mondjuk nem tudom, hogy hogy jut el ide az, aki nem, de mindegy. Legalább valaki kíváncsi a nehezen megszerzett indiai vízumunkra. A rövid kitérő után elindulhatunk a táskánkért (ami jó esetben szintén átszállt a tranzitreptéren). Ahogy egy rendes királyfinak, úgy a gyanútlan utazónak is útjába áll azonban a második akadály egy újabb mogorva katona képében. Ahhoz, hogy a futószalaghoz jussunk, először át kell világítaniuk a kézipoggyászunkat (hogy ennek mi értelme, amikor az sem érdekelt senkit, hogy kb. 1.5 liter folyadék van a táskámban, azt nem tudom).

De ezután már tényleg felvehetjük a táskánkat, és elindulhatunk a kijárat felé. Pontosabban szólva elindulhatnánk, ha nem jönne a harmadik próbatétel egy civil ruhás alkalmazott formájában. Az illető ugyanis roppant érdeklődő, és szeretné mindenkitől megtudni, hogy a saját táskáját cipeli-e magával. Itt jön tehát az a rész, hogy elő kell kapnunk a gondosan megőrzött jegyünket, illetve a jó esetben azon megtalálható csomagmatricát (amit két várossal és 11 óra repüléssel korábban kaptunk). Amennyiben sikerült ezt is bemutatnunk, akkor már tényleg egyenes út vezet a vámfolyosón keresztül a kijáratig. (2017)" forrás

Szállás

Olcsó szállásokból sok van a Sudder Street-en.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: OYO 8565 Hotel Golden Palace ,

4 csillagos: Ethnotel ,

5 csillagos: Hotel The Oberoi Grand ,

Közlekedés

Varga Gábor fotója

"Elég sokan motoroznak. Egy kisebb motoron akár két-három ember plusz csomag is elfér.
Az autók többsége a különböző taxitársaságokhoz tartozik.
Mind az autók, mind a motorok nagyon jó állapotban vannak. Később megtudtam, hogy ez azért lehet, mert ők nem nagyon vesznek használt autót, inkább 5-6 évente újra cserélik a régit.
Az utak minősége nagyon jó, a legnagyobb akadály, hogy néha a sáv közepén álldogál egy tehén. Kátyúkkal pedig maximum a kisebb mellékutakon találkoztunk.
A közlekedés leggyorsabb/ kényelmesebb módja a taxizás - erre a legcélszerűbb az Uber applikációt használni - a helyiek is ezt, vagy az Ola nevű helyi appot használják. A reptéri transzferem a hotelig kb. 200 INR volt (a szálloda szervezésében kb. a tízszerese lett volna) (2017)" forrás

villamos - ervi fotója

Metró

A metró kialakítása modern és tiszta, a vonatok gyorsak és hatékonyak. Azonban a metróban általában nagy a zsúfoltság, különösen az utazási csúcsidőkben, amikor a helyi lakosság és a turisták is használják.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, érdemes a csúcsidőkön kívül utazni vagy olyan helyeket keresni, amelyek távolabb találhatóak a városközponttól. Emellett érdemes megfontolni az első osztályú jegy vásárlását, amely kényelmesebb ülésekkel rendelkezik és kevésbé zsúfolt, mint a második osztály.

p.b.

Taxizás

Sok taxis pofátlanul magas árat mond be a turistának. 

b. r. fotója

Van Uber Kalkuttában.

Kalkutta azon kevés városok egyike, ahol még mindig használnak kézzel húzott riksákat (hand-pulled rickshaw), bár ezek száma folyamatosan csökken.

k. n. fotója

Étkezés

A turista számára megfelelő higiéniai körülményekkel rendelkező éttermeit és étkezési lehetőségeit Kalkuttában nehéz egyértelműen meghatározni, mivel sok különböző étterem és vendéglátóhely található a városban. Azonban általánosságban elmondható, hogy a városban sok olyan étterem és vendéglátóhely található, amelyek magas színvonalú ételeket és tiszta környezetet kínálnak.

A Park Street környéke Kalkutta egyik legnépszerűbb helye az éttermeknek, bároknak és kávézóknak. Itt több olyan étterem is található, amelyek kiváló minőségű ételeket kínálnak, és magas higiéniai szabványoknak felelnek meg. Az eszközöket és az ételeket is rendszeresen tisztítják, és biztonságos, friss és ízletes ételeket kínálnak.

A helyi specialitások közé tartozik a bengáli konyha ételei, mint például a halleem (csípős búzakása), a rasgulla (édes golyók szirupban), a macher jhol (halcurry) és a kosha mangsho (marhapörkölt). Azonban a városban található éttermek és vendéglátóhelyek kínálnak nemzetközi ételeket is, mint például a kínai, az olasz vagy az indiai ételeket.

Az éttermek és vendéglátóhelyek kiválasztása során mindig érdemes előzetesen információt szerezni az étkezési lehetőségekről és az éttermek higiéniai körülményeiről, valamint az ételek minőségéről és az árakról.

Vásárlás

Kalkutta (Kolkata) egy nagy és változatos vásárlási lehetőségekkel rendelkező város. A városban számos bevásárlóközpont, piac és utcai árus található, amelyek megfelelnek a különböző igényeknek és költségvetéseknek.

Egyik legismertebb bevásárlóközpontja a South City Mall, amely számos butikot, nemzetközi és indiai márka boltjait, élelmiszerboltokat, mozit és éttermeket kínál. A Quest Mall egy másik nagy bevásárlóközpont, amely luxusmárkákkal rendelkezik, valamint különféle élelmiszerboltokat és éttermeket is kínál.

A New Market egy hatalmas áruház, amely számos boltot és utcai árust kínál, amelyek mindenféle terméket kínálnak, a ruháktól az ékszerekig és az elektronikai cikkekig. A Gariahat Market egy másik nagy piac, ahol különböző árusok kínálnak ruhákat, élelmiszereket, ékszereket, ajándéktárgyakat és más termékeket.

Az ősi kínai piac, Chinatown, szintén érdekes vásárlási lehetőségeket kínál, különösen a kerámiákkal, teákkal és kínai édességekkel kapcsolatosan. Az Esplanade környéke is egy népszerű vásárlási hely, ahol különböző üzletek és boltok kínálnak ruhákat, cipőket, ékszereket és más kiegészítőket.

Gyümölcsös strand érdeklődő szent tehénnel - ervi fitója

Közbiztonság & Kellemetlenségek

A turista szempontjából és indiai viszonylatban Kalkutta nem egy veszélyes város. Leginkább az utcai tüntetések elkerülésére kell ügyelni. A turisták által látogatott környékek, negyedek este, éjszaka sem veszélyesek. Vannak persze a nagyvárosnak rázósabb részei is, de a helyiek pontosan meg tudják nekünk mondani, hogy merre inkább ne járjunk. 

Magyar külképviselet

Kalkuttában van egy tiszteletbeli konzulunk, Mr. Ratindarnath Datta személyében.

  • Cím: EC-42, Sector-1. Salt Lake, Kolkata 700 064
  • Előhívó: (+91-33) Telefon: 6451-7335
  • E-mail: Rathin.n.datta@gmail.com

Egyéb hasznos információk

Lingaraj templom

Ez egy hindu szentély Kalkuttában. A templom építészeti stílusa a hagyományos Kalinga templomépítészetet tükrözi, amely gazdag díszítésekben és kifinomult szobrászati munkákban bővelkedik.

A templom elsősorban a hinduizmus legfőbb istenének, Sívának szentelt, és a hívők imádkozásának, valamint rituális áldozatainak központja.

Ezt a templomot a 20. században építették, és azóta fontos vallási és kulturális központként szolgál a környéken.

A templom környékén rendszeresen tartanak vallási fesztiválokat, köztük a híres Mahásivaratri ünnepet, amely sok hívőt vonz.

Gazdag történelme és építészete miatt a Lingaraj templom nemcsak vallási, hanem turisztikai célpontként is vonzó.

A templom körül kialakult közösségi élet és a vallási események hozzájárulnak a helyi közösség összetartásához és identitásának megerősítéséhez.

Más templomok

"A Lingaraj templom körül több kisebb templomot is találhatunk, ezeket már közelebbről is megnézhetjük. A kedvencem talán a Chitrakarini templom, ami egy csendes kis park közepén áll, a Lingaraj templom hátánál. A nagy testvérével ellentétben itt egy emberrel sem találkoztam, egyedül egy kis csíkos hátú mókus szaladt el mellettem. Innen a Bindu Sagar roadon sétáltam tovább, végig a tó partján. A tó közepén áll Brahma temploma, ide még csak ötletem sem volt, hogy hogyan lehet bejutni, mert csónakokat sehol sem láttam. A tó végében áll egy citromsárga épületegyüttes, mint kiderült, ez három külön templomot foglal magába. A Bindu Sagar roadról jobbra fordulva rövid sétával a Mukteswar parkba juthatunk, ahol a kis területen 5 templomot is megcsodálhatunk. Ezek közül talán a legszebb a Mukteshwar és a Kedar Gouri (Kedareswar) templom. Akinek kicsivel több ideje van, az innen még elsétálhat a közeli Rajarani templomhoz." forrás

Egyéb látnivalók

Victoria Memorial

A Victoria Memorial egy jelentős történelmi és kulturális látványosság Kalkuttában (hivatalos nevén Kolkata) az indiai Bengália állam fővárosában. Az épületet az 1920-as években építették, és egy emléket állít az egykori brit indiai birodalom idejére.

A Victoria Memorial egy impozáns palota, amelyet fehér márványból építettek. Az épület területe mintegy 64 hektár (158 hektár) és egy gyönyörű kerttel körülvett. A palota gazdag gyűjteménye van a brit birodalom idejéről, és több mint 30 000 műalkotást, könyvet, képet és más történelmi tárgyat tartalmaz. A gyűjteményben találhatók az indiai függetlenségi mozgalom fontos dokumentumai és emlékei is.

Az épület belső terei lenyűgözőek, gyönyörű díszítéssel, mennyezetekkel és faliképekkel rendelkeznek. Az egyik legérdekesebb hely a Queen's Hall, amelyben koncerteket és más előadásokat tartanak.

Old China Town

Kalkutta (Kolkata) kínai negyede, a Chinatown, a város egyik legizgalmasabb és legérdekesebb negyede. A negyed története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor a kínai kereskedők először telepedtek le ebben a területen.

A Chinatown ma egy sokszínű és vibráló környék, amelyet kínai épületek, éttermek, templomok és piacok jellemzik. Az egyik legismertebb épület a Chinatown-ban a Pekingi Szent Kereszt-templom, amelyet 1924-ben építettek és amely a negyed egyik legrégebbi épülete.

Az ételek szintén fontos szerepet játszanak a kínai negyedben. Az éttermekben a látogatók különböző kínai ételeket kóstolhatnak meg, mint például a dim sum, a kínai zöldséges ételek és a tésztafélék.

A kínai negyedben található a Teritti Bazaar, amely a negyed egyik legnagyobb piaca. A piacon számos kínai és indiai termék kapható, mint például friss hal, gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és különböző háztartási cikkek.

Science City

A Science City egy tudományos témájú attrakció Kalkuttában (Kolkata), India harmadik legnagyobb városában. Ez egy nagy tudományos központ, amely látogatóknak kínál szórakoztató és oktató tevékenységeket.

A Science City épülete modern és látványos, és egy nagy csúszdával kezdődik, amely az épület tetejéről indul és a látogatókat az épület aljáig viszi. Az épületben több mint 200 interaktív kiállítás található, amelyek különböző tudományos témákat fednek le, mint például a matematika, a fizika, a biológia és a kémia.

A Science City látványos planetáriumot is kínál, amely egy 360 fokos vetítővászon segítségével mutatja be az égboltot és a csillagászatot. Ezen kívül találhatók itt tudományos laboratóriumok, szimulátorok, valamint egy olyan akvárium, amely különböző tengeri élőlényeket mutat be.

Howrah Bridge

A Howrah híd (vagy Howrah Bridge) Kalkutta egyik leghíresebb építménye, amelyet a Hooghly folyó felett építettek 1943-ban. Ez a híd India egyik legforgalmasabb hídja, és a város gazdasági központja és életének fontos része.

A Howrah híd hatalmas vasbeton építmény, amely 705 méter hosszú és 97 méter magas. Az építés során a híd tervezői és építői számos kihívással szembesültek, köztük a folyó áradásával és a hatalmas hajóforgalommal.

sz. s. fotója

A híd kialakítása két forgalmi sávot és két járda gyalogosok és kerékpárosok számára. A híd látványa lenyűgöző, és különösen az esti órákban, amikor az egész híd fel van világítva.

A Howrah híd kulturális és történelmi jelentőséggel is bír Kalkutta városában. Az évtizedek óta fennálló híd szimbolizálja a város ipari és gazdasági fejlődését, és fontos szerepet játszik az emberek mindennapi életében. A híd központi helyen található a városban, és fontos kapcsolatot biztosít az északi és déli városrészek között.

Látnivalók Kolkata állam más részein

Dakshineswar Kali Temple

A Dakshineswar Kali templom Kalkutta városában található, és a hindu vallás egyik legfontosabb szentélye Indiában. A templomot a 19. században építették, és azóta is sok turistát és hívőt vonz a látogatására.

A templom központi szerepet játszik Kali, a hindu istennő tiszteletében. A templom területén található több szentély is, amelyek mindegyike egy különböző istent tisztel. A legnagyobb szentélyben található a híres Kali szobor, amelyet egy hosszú meditáció során a templom alapítója, Rani Rashmoni hívta életre.

A templom területén sok egyéb épület és szobor is található, amelyek mindegyike szorosan kapcsolódik a hindu valláshoz. A látogatók körbejárhatják a területet, és megcsodálhatják az impozáns épületeket és a gyönyörű kerteket.

A Dakshineswar Kali templom különleges hely Kalkutta városában, és fontos szerepet játszik a hindu vallásban és kultúrában. A látogatók itt megismerhetik a hindu vallás és kultúra fontos elemeit, miközben gyönyörű építészeti alkotásokat és szobrokat tekinthetnek meg.

A templom egyik kapuja - ervi fotója

A dobosok bemelegítenek, mielőtt a Dakshineswar templomba mennének - ervi fotója

Dakshineswar Kali Temple - ervi fotója

Érdekességek

Olvasmányos linkek

piaci nyüzsi - l.s. fotója

Fotóegyveleg

A helyi szemételszállítási gyakorlat szerint kb. 80 centiméter magasságra kell nőni a szemétkupacnak, hogy elszállítsák. - ervi fotója

Utcaképek - ervi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Delhibe Repülőjegyek Delhibe
Olcsó repülőjegyek Delhibe a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes