ÚTIKRITIKA.HU / Radzsasztán


hirdetes

útikritikák


Radzsasztán

Radzsasztánról dióhéjban |Szállásválasztás|Étkezés|Közbiztonság| Dzsodpur| Mandawa|Bikaner|Érdekességek| Fotóegyveleg

Radzsasztán - Bikaner - a Junagarh erőd - Elter Karcsi fotója

Tartalomfeltötés előkészületben

Radzsasztánról dióhéjban

Radzsasztán India egyik legnagyobb állama, és a nyugati részén található. A szomszédos államok Uttar Pradesh, Punjab, Haryana, Gujarat és Madhya Pradesh.

Radzsasztán területe mintegy 342 239 km², így India legnagyobb államai közé tartozik.

Radzsasztán gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Indiában. Az államban több híres város is található, például Jaipur, Jodhpur, Udaipur, Ajmer és Jaisalmer, amelyek lenyűgöző palotáikról, erődjeikről, templomaikról és fesztiváljaikról híresek.

Az állam gazdag természeti kincsekben is, többek között hegyekben, sivatagokban, tavakban és nemzeti parkokban gazdag területeket tartalmaz. A Thar-sivatag, az Aravalli-hegység és a Ranthambore Nemzeti Park csak néhány példa Rajasztán sokszínű természeti látnivalói közül.

Az állam gazdasága is igen sokoldalú, jelentős iparágakkal, mint a textil, az ékszerészet, a bőr és a turizmus. Rajasztán az egyik leginkább iparosodott állam India területén.

Szállásválasztás

Rádzsasztán, Mandawa - egy haveli házból átalakaított Heritage hotel (A tulaj V. Jancsi jó barátja) - Elter Karcsi fotója

Étkezés

Radzsasztán, Dzsodpur környéke - készül a roti - Elter Karcsi fotója

Szórakozás

Dzsodpur-i zenész - Elter Karcsi fotója

Radzsasztáni asszonyok énekelnek szent tehenek közelségében - Elter Karcsi fotója

Közbiztonság

Dzsodpur - a Mehrangarh erőd egyik palotaőre - Elter Karcsi fotója

Egy másik palotaőr - Elter Karcsi fotója

Dzsodpur

avagy Jodhpur

Jodhpur városa Rajasthan államban található, Indiában, és a "kék város" elnevezést kapta a városban található kékre festett házak miatt. Jodhpur a radzsasztáni kultúra és hagyományok egyik fontos központja, és számos történelmi és kulturális látnivalóval rendelkezik.

Elter Karcsi fotója

Az egyik legismertebb látnivaló Jodhpurban a Mehrangarh erőd, amely egy hatalmas erőd a város központjában, és gyönyörű kilátást kínál a városra és a környező tájra. Az erőd belső területein számos múzeum található, amelyek bemutatják a radzsasztáni kultúrát és hagyományokat.

A városban található másik fontos látnivaló a Jaswant Thada, amely egy sírkamra a város alapítójának emlékére, és gyönyörű marmorból készült.

A városi piacok és bazárok szintén nagy vonzerőt jelentenek a látogatók számára, és lehetőséget kínálnak a helyi kézműves termékek, ételek és fűszerek megismerésére.

Jodhpur a radzsasztáni kultúra és hagyományok gazdag központja, és lenyűgöző építészeti csodákkal, kulturális látnivalókkal és színes piacokkal büszkélkedhet. A város hangulata és látványosságai élményekkel teljes élményt nyújtanak a látogatóknak, és érdemes meglátogatni azoknak, akik Rajasthan államot és annak kultúráját szeretnék felfedezni.

Jaswanth Thada

Jaswant Thada egy lenyűgöző sírkemlék (kenotaáf) Jodhpur városában, Rajasthan államban, Indiában. A síremlék a 19. században épült, és a város alapítójának, Maharaja Jaswant Singh II-nek állít emléket.

A Jaswant Thada a legmagasabb minőségű, fehér marmorból készült, amely nagy kontrasztot alkot a város kék házaival. A sírkamra finom faragásokkal, filigrán csipke mintákkal és gyönyörű díszítésekkel van ellátva, amelyek a rajasthani építészeti stílusra jellemzőek.

A sírkamra belső tere lenyűgöző, és gazdag díszítésekkel van ellátva. A márványfalakon finoman faragott ajtók, ablakok és oszlopok láthatók, valamint gyönyörű minták és díszítések. A kamra különösen impozáns az esti órákban, amikor a megvilágítás különleges látványt nyújt.

A Jaswant Thada a turisták körében nagyon népszerű látnivaló Jodhpurban, és fontos szerepet játszik a város történelmi és kulturális örökségében. A sírkamra gyönyörű építészeti mesterdarab, amely lenyűgöző látványt nyújt a látogatóknak, és érdemes meglátogatni azoknak, akik India északnyugati részére utaznak.

Elter Karcsi fotói

Jaswanth Thada - egy maharadzsa síremléke

A Mehrangarh erőd

A Mehrangarh erőd egy hatalmas erőd, amely Dzsodpur városában található, Radzsasztán államban. Az erődöt a 15. században építette Maharaja Rao Jodha, és azóta is az egyik legfontosabb történelmi látványosság Dzsodpurban.

A kék város - Elter Karcsi fotója

Az erőd építése során vörös homokkőből készült, és magasban emelkedik az Aravalli-hegység lábánál, 125 méteres magasságban. Az erőd falainak vastagsága 36 méter, így a falak nem csak a várakozó ellenségek támadásától, hanem az időjárás viszontagságaitól is védtek. Az erőd belső részei is gazdagok a történelmi és kulturális jelentőségű műalkotásokban és műtárgyakban, beleértve a maharadzsa trónját, a királyi ékszereket és a család történelmének dokumentumait.

Az erőd falai mögött számos terület található, beleértve a palotákat, az udvarokat és a múzeumokat. Az erőd legimpozánsabb része azonban a magasból nyújtott lenyűgöző kilátás, amely gyönyörű panorámát nyújt a Jodhpur városára és a környező tájra.

A Mehrangarh erőd az egyik leglátogatottabb turisztikai látványosság Jodhpurban, és nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy megismerjük a radzsasztáni történelmet és kultúrát. Az erőd lenyűgöző építészeti csoda, amelynek látogatása mindenkinek ajánlott, aki India északnyugati részére utazik.

Elter Karcsi fotói

Mandawa

Mandawa egy kis falu a Radzsasztán állam északnyugati részén, Indiában. A falu híres lenyűgöző hagyományos építészeti stílusú palotáiról, amelyek a 18. és 19. században épültek.

A falu gazdag kulturális és történelmi örökséggel rendelkezik, és híres a hagyományos művészetekről, mint például a festészet, a zene és a tánc. A faluban számos múzeum és galéria található, amelyek bemutatják a régi idők művészetét és életmódját.

A hagyományos paloták a Mandawa legnagyobb látványosságai közé tartoznak. A palotákban gazdag művészeti díszítések találhatók, mint például festmények, faragott ablakok és ajtók, gyönyörű belső udvarok és díszes mennyezetek. Ezek a paloták a falu hírnevét adták, és sok turistát vonzanak a világ minden tájáról.

Mandawa a Radzssztán állam egyik gyöngyszeme, és egy kivételes lehetőség, hogy felfedezzük a tradicionális indiai kultúra és művészet gazdagságát, valamint az állam látványos építészeti örökségét. A faluban számos szálláslehetőség található, így a látogatók élvezhetik a radzsasztáni vendégszeretetet és ételeket.

Haveli ház - Elter Karcsi fotója

Haveli építészet?

Haveli építészet India északnyugati részén, különösen a Rajasztán államban, Punjabban és Haryanában elterjedt hagyományos építészeti stílus. A Havelik hagyományosan gazdag kereskedők, királyi családok vagy más gazdag családok által épített palotaszerű épületek, amelyek magánlakásokat, boltokat és udvarokat tartalmaznak.

A Haveli épületek jellemzői közé tartozik a gazdag díszítés és az egyedülálló építészeti részletek, például a faragott ablakok, a feliratok és a gazdag freskók. A haveli épületek a gazdag kulturális és történelmi örökség jelképei, és az évszázadok során sok művészeti és kulturális hatást gyakoroltak az Indiai építészetre.

A Haveli építészet a 18. és 19. században érte el a csúcspontját, de azóta is létrejönnek új épületek, amelyek megőrzik a hagyományos stílust és formát. A Haveli épületek ma fontos turisztikai látványosságok az India északnyugati részén, és sokan érdeklődnek az épületek gazdag történelme és kulturális jelentősége iránt.

Bikaner

Bikaner egy város a Radzsasztán állam északnyugati részén, Indiában. A város a Thar-sivatag szélén található, és a turisták körében ismert a hagyományos indiai építészetével, a gazdag kulturális örökségével, valamint a híres édességeivel.

A város gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, és a Bikaneri erődöt, a Junagarh erődöt és a Lalgarh palotát is magába foglalja, amelyek lenyűgöző építészeti csodák. A Junagarh erőd egyike India legkevésbé módosított erődjeinek, mivel sosem volt elfoglalva, és több évszázados eredetiségét megőrizte. A Lalgarh palota pedig a szecessziós stílus egyik gyöngyszeme, amelynek belseje gazdagon díszített és festett üvegekkel van borítva.

A város híres édességei közé tartozik a "bhujia" nevű ropogós sós snack, amelyet szinte minden turista megkóstol a városban tartózkodásakor. A városban továbbá számos hagyományos piac és üzlet található, ahol a látogatók különleges indiai árucikkeket vásárolhatnak, például különféle fűszereket, textíliákat és ékszereket.

Bikaner a Radzsasztán állam egyik leglátványosabb és legérdekesebb városa, amely kivételes lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezzük India gazdag történelmét és kultúráját. A város sokszínű turisztikai látványosságai mellett a város gasztronómiai kínálata is nagyszerű lehetőséget kínál a látogatók számára.

Királyi kenotáfiumok - Elter Karcsi fotói

A királyi kenotáfium olyan emlékhely, amelyet a királyok és más nemesi családok tagjainak emlékére emeltek. A kenotáfium olyan épület, amelyben nem találhatóak a hamvak vagy a földi maradványok, csak a betegek emlékezetére szolgáló emlékművek.

India történelmében számos királyi dinasztia létezett, és a királyi családok tagjai számos kenotáfiumot emeltek, hogy megőrizzék őseik emlékét. A legismertebb királyi kenotáfiumok a tajmahal és a Humayun síremléke, amelyek lenyűgöző építészeti csodák, és fontos szerepet játszanak az indiai történelem és kultúra bemutatásában.

A királyi kenotáfiumok díszítése és építészete gyakran tükrözi a korszak építészeti stílusát és művészetét. Ezek az emlékhelyek gyakran vonzzák a turistákat és a kultúra iránt érdeklődőket, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerjük India gazdag történelmét és kultúráját.

Junagarh erőd

A Junagarh erőd Bikaner városában, a Rajasztán államban található. Ez az erőd az egyik leghíresebb és legjobban megőrzött erőd Indiában, amely számos látogatót vonz a világ minden tájáról.

Az erőd 1593 és 1594 között épült, Raja Rai Singh által, és későbbi uralkodók is bővítették és módosították. Az erőd a Bikaner hercegek lakóhelye volt, és az évszázadok során számos ostromot védett ki.

Az erőd építészeti stílusa meglehetősen eltérő a hagyományos rajasztáni erődöktől, és inkább hasonlít a Mogul birodalom építészeti stílusára. Az erőd különleges jellemzői közé tartoznak az aranyozott mennyezetek, a finoman faragott ajtók és ablakok, valamint a gyönyörű freskók és faliképek.

Az erőd számos bemutatótermet, udvart és teraszt tartalmaz, amelyek mindegyike egyedi építészeti stílust és dekorációt kínál. Az erőd egyik legnagyobb látványossága a Karan Mahal, amelyben gazdag freskók és díszítések találhatók.

Az erőd lenyűgöző építészeti csoda és egyedülálló lehetőség arra, hogy megismerjük az indiai történelmet és kultúrát, valamint az indiai építészet gazdagságát. A Junagarh erőd Bikaner egyik legismertebb turisztikai látványossága, amelyet érdemes meglátogatni azoknak, akik India északnyugati részén járnak.

Bikaner - a Junagarh erőd belső udvara - Elter Karcsi fotója

Elter Karcsi fotója

Bikaner - a Junagarh erőd egyik díszes trónszéke - Elter Karcsi fotója

Udaipur

A városi palota - Elter Karcsi fotója

Más látnivalók

Karni Mata

Karni Mata egy híres hindu szent, akinek tiszteletére különleges templomot építettek Radzsasztán államban. Az ő tisztelete a "kabasztis" vagy "patkányisten" kultuszához kapcsolódik, mivel azt hitték, hogy a patkányok inkarnációi voltak a szent lelkének.

A Karni Mata templom különleges jellemzője, hogy a patkányoknak van szabad bejárása az épületbe és szentélybe. A híres patkányok száma ebben a szentélyben százezres nagyságrendű, és az épület különböző pontjain élnek. A patkányokat tiszteletben tartják, és azt hiszik, hogy azok szent állatok, és az embereknek szerencsét hoznak, ha megérintik őket, vagy ha az állatok velük érintkeznek.

A templom Radzsasztán állam egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, és vonzza az embereket az egész világon. A Karni Mata szentély érdekessége miatt sokan látogatják meg, és érdeklődnek az indiai kultúra és hagyományok iránt.

Deshnok mellett - Karni Mata, a Patkányok temploma

a Patkányok templomának szent lakói - Elter Karcsi fotója


Egy dzsaina szentély Ranakpur mellett (Chaumukha) - Elter Karcsi fotója

Mi az, hogy dzsaina?

A dzsainizmus egy ős, aszketikus erdetű  indiai vallási és filozófiai irányzat, amelynek gyökerei több mint 2500 évesek. A dzsainizmus Indiában született, és a szubkontinens egyes részein ma is erőteljesen jelen van.

A dzsainizmus szerint minden élőlénynek van lélekrésze, és ezek a lélekrészek a reinkarnáció útján újjászületnek. A dzsainista filozófia szerint a szenvedés azért létezik, mert az emberi léleknek szüksége van a karma (az egyén cselekedeteinek eredménye) lerázására. A dzsainizmus alapvetően az erények megszerzésére és a karma lerázására fókuszál, amelyek segítenek elérni a mokshát, vagyis az örök boldogságot és a lélek felszabadulását a reinkarnáció körforgásából.

A dzsainizmus fontos szerepet játszik Indiában, és jelentős hatással volt az ország kultúrájára és hagyományaira. A dzsainista vallás számos szent helyet tart fenn Indiában, amelyek vonzzák a dzsainista zarándokokat. Emellett a dzsainizmus hagyományai, vallási szertartásai, ételei és életmódja is fontos szerepet játszanak az indiai kultúrában.

Érdekességek

1. Nath orrbavalók

A nagy díszes orrbavaló, amit a nők a Radzsasztán államban viselnek, az ún. "nath" néven ismert, és hagyományos ékszernek számít. A nathot a nők fülén kívül az orruk jobb oldalán, az orrlyukban viselik, és különböző méretű és díszítésű lehet.

A nath viselése hagyományosan a Radzsasztánban élő nőknek szimbolizálja a házasságot és a családi hovatartozást, és a szokás a mogulhal birodalom időszakából ered. A mogul időszakban az indiai arisztokrácia női tagjai viseltek nagy díszes orrba valókat, és ezt a szokást átvették a radzsasztáni nők is.

A nath egyes verziói emellett a gazdagságot és a státust is jelzik. A nagyobb és díszesebb nathok általában a gazdagabb nők által viseltek, míg a kisebb és egyszerűbb verziók az egyszerűbb nők által hordott ékszerek.

A nathokat ma is széles körben viselik a Radzsasztánban élő nők, és ezek az ékszerek fontos szerepet játszanak a kultúrájukban és hagyományaikban. A nathok különleges és csodálatos ékszerek, amelyek lenyűgözőek lehetnek a turisták számára, akik India északnyugati részére utaznak.

Fotóegyveleg

Bikaner-i közlekedés - Elter Karcsi fotója

Fiatal helyi pár - Elter Karcsi fotója

Rádzsasztán, Mandawa - egy ún. haveli ház belső udvara - Elter Karcsi fotója

Elter Karcsi fotói

Vasalóember a radzsasztáni Mandawában - Elter karcsi fotója

Dzsodpuri akrobata - Elter Karcsi fotója

Deshnok mellett - Karni Mata, a Patkányok temploma - Elter Karcsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Delhibe Repülőjegyek Delhibe
Olcsó repülőjegyek Delhibe a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes