ÚTIKRITIKA.HU / Meknesz


hirdetes

útikritikák


Meknesz

Mekneszről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk|Medina|Nagy mecset|Mansour ajtaja| Hedim tér| Moulay Ismail mauzóleuma|Dar Jamai Múzeum|Medreszek| Más látnivalók| Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója


Mekneszről dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 586,000 - Marokkó harmadik legnépesebb városa.

Meknesz város Maorkkó északi részén található, Rabat és Fez között. A királyi városok egyike.

Meknesz meglátogatásának ideális időzítése: április, május, szeptembe, október. Ezekben a hónapokban a legideálisabb a hőmérséklet és nagyon kicsi az eső kockázata.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Bou Inania medresz tetejéről a Nagy mecset látványa

Nem tetszett

1. A túlcukrozott süteményekre telepedő méhek tömegének étvágycsillapító látványa

V. Jancsi fotója

Vélemények

Meknes kellemes csalódás volt. A város nagyon hasonlít Fezre, egyet kivéve: a Fezbe látogató turistáknak csak egy töredéke bukkan fel Meknesben. Ez pedig a város egészére rányomja a bélyegét. Itt nem voltak erőszakos árusok, turistákra specializálódott csalók, túlértékelt áruk és turistatömegek. Itt sokkal közelebb kerülhettem a helyiekhez, akik nem a dollárral kitömött zsebet, hanem egy beszélgetőpartnert láttak bennem.

Talán a legkevésbé jó élmény az volt, amikor a királyi palotát fényképezve az egyik biztonsági őr figyelmeztetett, hogy ezt inkább ne folytassam. forrás

Odajutás

Feztől kb. 40 percre van, Rabattól két és fél órára.

Szállásválasztás

A szállásunk Mekneszben: Riad D’Or . Pazarul berendezett, hatalmas kiterjedésű tető terasszal a Medina kellős közepén. Már 4 éve is itt laktam , nagyon jó itt megpihenni. (V. J., 2023)

V. Jancsi fotói

Helyi közlekedés

Étkezés

Meglepő, hogy árulnak disznóhúsból készült sonkákat, szalámikat - V. Jancsi fotója

Vásárlás

V. Jancsi fotói

Egyéb hasznos információk

Medina

h. a. fotója

b. i. fotója

Nagy mecset

A Nagy Mecset (Grand Mosque of Meknes) jelentős vallási és történelmi épület.  Meknes történelmi Medina negyedében található, amely az UNESCO Világörökség része.

A Meknes-i Nagy Mecset építése az Almoravid dinasztia idejére, a 12. századra nyúlik vissza. Az épületet különböző időszakokban többször bővítették és felújították, különösen a későbbi dinasztiák uralkodása alatt.

A mecset építészeti stílusa a tradicionális marokkói iszlám építészet jellemzőit hordozza magában, beleértve a díszes csempézést (zellij), a faragott fa- és stukkódíszítéseket, valamint a lenyűgöző boltíveket és oszlopokat.

A mecset fő imaterme tágas és lenyűgöző, amelyet gyönyörűen díszített mennyezet és falak tesznek még impozánsabbá. Az imaterem alkalmas nagy létszámú hívők befogadására, különösen a pénteki imák és az iszlám ünnepek alkalmával.

A mecsethez tartozik egy jellegzetes minaret, amely a hagyományos marokkói stílusban épült. A minaret fontos szimbóluma a mecsetnek és a város látképének is meghatározó eleme.

A mecset nemcsak vallási központ, hanem fontos közösségi helyszín is, ahol az emberek összegyűlnek imádkozni, tanulni és közösségi eseményeken részt venni.

Hagyományosan a nem-muszlim látogatók nem léphetnek be a mecset belső terébe, de a külső részek és a környező területek megtekinthetők. Érdemes tiszteletben tartani a helyi vallási szokásokat és előírásokat.

k. . fotója

Mansour ajtaja

A Bab Mansour (teljes nevén Bab Mansour al-'Alj) egy lenyűgöző és ikonikus városkapu Meknesben. :

A kaput Moulay Ismail szultán uralkodása alatt építették, és 1732-ben fejezték be, nem sokkal a szultán halála után. Az ,, ajtó+ nevét az építészéről, El-Mansour al-'Alj-ról kapta, aki egy keresztény áttért muszlim volt.

A kapu a marokkói és iszlám építészet remeke, gazdag díszítéssel és impozáns méretekkel. A Bab Mansour díszes csempézést (zellij), geometriai mintákat, kalligráfiát és gyönyörű faragásokat tartalmaz. A boltívek és oszlopok finom részletei lenyűgözőek.

A Bab Mansour hatalmas és impozáns városkapu, amely valaha Meknes városfalának része volt. Méretei és szerkezete lenyűgözőek, és jól tükrözik a korabeli építészeti technikák fejlettségét.

g. r. fotója

A kapu közvetlenül a híres El Hedim tér mellett található, amely Meknes egyik legfontosabb köztere. A tér és a kapu együtt lenyűgöző látványt nyújt, és népszerű hely a turisták és a helyiek körében.

Történelmileg a Bab Mansour a város egyik fő bejárataként szolgált, és fontos védelmi szerepet töltött be. Ma a kapu főként turisztikai látványosság, és a város egyik legismertebb nevezetessége.

Hedim tér

A Hedim-tér (Place el-Hedim) egy jelentős és központi tér Meknes városában. A Hedim-tér Meknes történelmi Medina negyedében található, közvetlenül a híres Bab Mansour kapu mellett. Ez a tér a város szívében helyezkedik el, és fontos találkozási pont a helyiek és a turisták számára.

A teret Moulay Ismail szultán alapította a 17. század végén, és annak célja az volt, hogy olyan központi helyet hozzon létre, amely alkalmas ünnepségek, piacok és nyilvános események megrendezésére. A tér neve, "Hedim", amely a "rombolás" szóból ered, valószínűleg az ott korábban lebontott épületekre utal.

  A Hedim-tér a helyi közösség számára fontos találkozási pont, ahol gyakran rendeznek különböző eseményeket, fesztiválokat és piacokat. Az esti órákban a tér különösen élénk, amikor az emberek összegyűlnek, hogy élvezzék az előadásokat, vásároljanak a piacokon, vagy egyszerűen csak sétáljanak és pihenjenek.

A Hedim-tér körül számos piac és bazár található, ahol különféle árucikkeket kínálnak, például fűszereket, kézműves termékeket, ékszereket, ruházatot és élelmiszereket. A tér maga is gyakran ad otthont ideiglenes piacoknak, ahol a helyiek és a turisták egyaránt vásárolhatnak.

  A tér közvetlen közelében található a Bab Mansour kapu, amely Meknes egyik legfontosabb nevezetessége. Emellett a tér közelében számos kávézó és étterem található, ahol megkóstolhatja a helyi ételeket és italokat, miközben élvezheti a tér nyüzsgő atmoszféráját.

A Hedim-tér élénk és vibráló hely, amely nappal és éjjel egyaránt tele van élettel. Az esti órákban a tér különösen vonzó, amikor a fények és az emberek nyüzsgése különleges hangulatot kölcsönöz neki.

L. Cs. fotója

Moulay Ismail mauzóleuma

Moulay Ismail mauzóleuma egy fontos vallási és történelmi helyszín Meknes városában. Moulay Ismail, aki 1672-től 1727-ig uralkodott, az Alaviták dinasztiájának egyik legjelentősebb szultánja volt. Uralkodása alatt Meknest Marokkó fővárosává tette, és számos nagy építészeti projektet indított el, beleértve a város falait, palotáit és a saját mauzóleumát is.

  A mauzóleum a marokkói iszlám építészet kiemelkedő példája, gazdag díszítéssel és finom részletekkel. Az épületben jellegzetes mozaikok (zellij), faragott vakolat (stucco) és gyönyörű fa- és márványdíszítések találhatók. Az építészet harmóniája és a dekoráció finomsága lenyűgöző látványt nyújt.

z. b. fotója

  A mauzóleum belső udvarok és kertek köré épült, amelyek nyugodt és békés hangulatot árasztanak. Az épület központi részében található Moulay Ismail sírhelye, amelyet díszes rácsok és finom kalligráfiával díszített feliratok vesznek körül.

Moulay Ismail mauzóleuma szent hely a marokkóiak számára, és sokan látogatnak ide, hogy tiszteletüket tegyék és imádkozzanak. A mauzóleum nem csak történelmi emlékhely, hanem vallási zarándokhely is.

A mauzóleum belső terei általában nyitva állnak a nem muszlim látogatók előtt is, bár vannak olyan szent területek, ahová csak muszlimok léphetnek be. A látogatóknak tiszteletben kell tartaniuk a vallási szokásokat és előírásokat, például megfelelő öltözéket kell viselniük.

A mauzóleum Meknes történelmi központjában, a Medina közelében található, így könnyen megközelíthető a város más fontos látnivalói, például a Bab Mansour kapu és a Hedim-tér.

Dar Jamai Múzeum

Medreszek

Bou Inania

Más látnivalók

Bab el-Khamis kapu

V. Jancsi fotója

Cheikh El Kamel mauzóleuma

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

n. m. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon