ÚTIKRITIKA.HU / Casablanca


hirdetes

útikritikák


Casablanca

Casablanca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Szállás| Közlekedés | VásárlásÉtkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

II. Hasszán mecset - s.i. fotója


Casablanca dióhéjban

 • Casablanca Marokkó legnagyobb és legfontosabb városa, Rabattól (a fővárostól) délre fekszik, közvetlenül az Atlanti-óceán partján. Casablanca lakossága közel 4 milliós (2024-es becslés).
 • A marokkóiak röviden csak Casa-nak nevezik a nagyvárost. Casablanca, spanyolul fehér házat jelent és az elnevezés arra utal, hogy Casablanca tele van fehér házakkal.
 • Casablanca Marokkó pénzügyi és gazdasági központja. Az ipari cégek 80 százaléka itt van, a marokkói tengeri közlekedés 60 százaléka a városhoz kötődik.
 • Nem tanácsos belvárosi hotelt választani, mert fárasztóan nagy a zaj és kevés szállodában tudják kellően elszigetelni a szobákat a forgalmi lármától.
 • Casablanca kikötőváros Marrakesh-től északnyugatra fekszik, (légvonalban) 220 kilométer távolságban.
 • Sok turista kihagyja Casablancát a marokkói programjából, azzal az előítélettel, hogy kellemetlen nagyváros, rossz közbiztonsággal és nem igazán sok turisztikai látnivalóval. Ez az előítélet - többek szerint - nem igazságos, de az tény, hogy Casablanca távolról sem olyan egzotkus, hangulatos város, mint Marrakesh.
 • Casablancába manapság ömlik a tőke, hatalmas beruházások zajlanak, óriási szállodák épülnek. Nincs sok külföldi turista, az idegenek inkább üzletemberek.
 • Érdemes utazás előtt megnézni az 1942-es filmet (Casablanca), majd tudatosítani magunkban, hogy bizony azt Kaliforniában forgatták.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 177,000 forintnak megfelelő helyi pénz

Fő látnivalók:

 • II. Hasszán mecset, a világ legnagyobb mecsete (1993-ban adták át)
 • A medina, a 16. században fallal körülépített középkori városrész
 • A legendás Rick's Cafe a Casablanca filmből

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A szépen felújított promenádjuk, a Corniche, főleg késő délutánonként
 2. Ahogy az épületek fehér színei látványosan vakítanak az erős napsugárban
 3. Érdekesek a harmincas évek (francia) koloniális épületei (még Art déco is van!)
 4. A marokkói konyha szuper és Casablancában sok a remek vendéglő, az árak nem magasak
 5. Hay Hasani negyedben a bolhapiac elképesztő forgataga és árubősége (igaz kaotikus is)
 6. A sok helyen, olcsón vásárolható frissen facsart narancslé
 7. A II. Hasszán mecset esti kivilágításban és az előtte lévő tér hangulata a sok gyermekes családdal
 8. A helyiek nagyon mosolygósak, jó lelkűek, s imádnak focistákról beszélgetni

Nem tetszett

 1. A belváros körüli széles nyomornegyed-övezet (ahogy ott nevezik bidonville, azaz bádogváros) lehangoló látványa
 2. A nagyon gyakori közlekedési dugók és az azzal járó fülsüketítő hangzavar
 3. Pozitív, hogy fejlődik a város és rengeteg az építkezés, de a turista számára ez mégis zajt, port jelent
 4. Éppen, amikor arra időzítettünk, nem mehettünk be a II. Hasszán mecsetbe, és csak kívülről csodálhattuk meg, pech
 5. A II. Hasszán mecset melletti strand bizony nem tűnt vonzónak, dacára annak, hogy rengeteg helyi pancsol ott a vízben hétvégéken
 6. A taxik többsége szinte roncsautó, Európából vacak állapotban idehozott gépkocsik
 7. A belváros nem nagy szám, nem különleges, unalmas modern épületek
 8. Aki a Casablanca film bűvkörében él, az a nagyvárost bizonyosan nem fogja romantikusnak találni

Vélemények

,, Casablancában kizárólag a Rick’s Café-ban éreztem magam otthonosen. Nagyon jól esett. Az ott színvonal volt. Mindenképp javaslom legalább egy jó kávé erejéig. Az ételeik is nagyon finomak!

A hotelünk a Majestic volt. Hááát.... kihagyható! Persze nem volt drága. Épphogy egy csillag jár neki. Közel sem olyan, mint a booking-on.

A Casa medinánál dzsuvásabb helyet láttam már életemben, de ez benne van a top 3-ban! Úúúúristen! Kb. olyan, mint a régi pesti nagy kínai piac, csak 10-szer szutykosabban. Nekem oszt nem derogál, itt is ettem helyi sütésű halat, meg cukornádból facsart lét, de, aki nem szokott ilyenekhez, annak konkrétan sokkoló lehet. Közel és távol mi voltunk az egyetlen fehér turisták. (Bonneville, 2017)


,, Casablanca mór-francia-szecessziós belvárosa kifejezetten szép és egyedi, érdemes megnézni, ahogy a tengerparton lévő mecsetét és az ország legnagyobb katolikus templomát is. (2018)" forrás


,, Casablancának bár vannak szép részei, de összességében egy ritka ótvar városnak találtam. Ami a leggázabb volt, az a szmog. Nem tudom, hogy mennyire volt balszerencsénk az időjárással, de olyan elviselhetetlen szmog meg dugó volt napközben, hogy egyszer inkább kiszálltunk a szintén ótvar taxiból és kerestünk egy "nyugati", klímás taxit felhúzott ablakokkal és azzal mentünk tovább :D
Ezt ellensúlyozva legalább a bazár nem a lehúzásról szót. Leginkább hozzánk sem szóltak, ha mégis, akkor elintézték egy fél mondatos érdeklődéssel, hogy veszünk-e valamit. Legkevésbé sem voltak erőszakosak és mindenki hagyott "élni".
Az biztos, hogy életem egyik legsz*rabb stopover városa volt eddig. (2018)" forrás


,,  Casablancában túl sok látnivaló nincsen, amit mindenképp érdemes megnézni, az Hassan II. mecset a tengerparton, ez az egyike azon marokkói mecseteknek, amelyeket nem molimok is látogathatnak, persze megadott időben és elég borsos áron, (kb. 12€ = 3600 Ft) de megéri, mert gyönyörű.

Casablancában egy olcsó hotelban szálltam meg, ár-érték arányban nagyon rendben van, de a reggeli az rettenet. Persze megeszem így is, nem pazarlunk, de egy valami nagyon gyenge kórházi vagy menzakaja simán veri, főleg higiéniában.

Terveim közt volt, hogy meglátogatom a híres Casablanca film helyszíneit, de itt tudtam meg, hogy annak köze nem volt Marokkóhoz, egy amerikai stúdióban forgatták az egészet. Hát ez egy kis csalódás volt. 

Pár napot a város felfedezésével töltöttem. A buszokat nem vettem igénybe, de van két villamos vonal, amin klímás, modern villamosok közlekednek, egy jegy 8 Dirham. A Dirhamot egyébként nekem könnyű átszámolni, mert kerekítve kb. 10 Dirham = 1 euró.

Sok a koldus és az utcagyerek is, ők is lerázhatatlanok, ha elindul utánad addig követ amíg nem adsz neki egy garast. Érdemes egy zsebben tartani pár egy Dirhamost, ez kb 30 Forintnak felel meg, egyet elég adni és már le is ráztad őket. (2018)" forrás

e.k.


,, Casablanca sokkal európaibb város, hatalmas modern épületekkel és rengeteg pálmafával az útszélén. A II. Hassan mecset közvetlenül a tengerparton magasodik az égbe, annyira gyönyörű, monumentális, hogy még a közlekedés ellenére is megéri ide látogatni. A geometriai formák, apró részletek annyira lenyűgözőek, a képek ezt egyáltalán nem tudják visszaadni. (2018)" forrás

Szállás

A következő negyedek ajánlhatóak:

Anfa: Ez a város legfejlettebb negyede, és a legtöbb luxus szállás itt található. A tengerparti környezet gyönyörű, és számos étterem és bár található itt.

Corniche: Ez a negyed szintén a tengerparton található, és a szállások általában középkategóriásak vagy luxus szállodák. Itt található a Hassan II mecset, Casablanca leglátványosabb műemléke.

Maarif: Ez a kereskedelmi negyed az üzleti élet központja Casablancában. A környék könnyen megközelíthető, és számos étterem, bár és bevásárlóközpont található itt.

Racine: Ez a negyed a középosztályú lakosok által lakott terület, és számos étterem, bár és kávézó található itt. A környék könnyen megközelíthető és biztonságos.

Általunk ajánlott hotel:

2 csillagos: Hotel Central

3 csillagos: Ibis Casa Voyageurs

4 csillagos: Diwan Casablanca

Casablancai szálláshelyek foglalása itt - hotelscombined.com - több mint a booking.com

Közlekedés

A turista számára érdekes látnivalók csaknem mind Casabanca északi részén vannak. Így nem kell hatalmas távolságokat megtenni a város felfedezéséhez. Nehézséget okoz, hogy némi káosz van az utcák elnevezése terén. A francia neveket folyamatosan felváltják marokkói nevekkel, de előfordul, hogy kétféle, vagy akár három név keveredik. Még a helyiek számára is kusza a helyzet, azaz ha tőlük tájékozódunk, akkor előfordul, hogy nem kapunk megbízható választ.

,, Taxik: 2 fajta van, az iránytaxik, amik fillérekbe kerülnek, és akkor indulnak, ha megtelt a kocsi egy irányba utazó emberekkel. Azt, hogy megtelt úgy kell érteni, hogy már több embert fizikai lehetetlenség bepréselni, azaz legalább heten ülnek egy ötszemélyes autóban, ami jellemzően egy jócskán veteránkorú W123-as azaz zöldséges Merci klasszikus "bivaly" 250D szívó dízellel.

Egyébként emelem kalapom, ez a típus biztos, hogy az autógyártás csodája, amit itt kapnak az nem autónak való, folyamatosan úton vannak, folyamatosan túlterhelve és tekintve azt, hogy Németországban már lehúztak 400-500 ezer kilométert aztán valahol a balkánon még egyszer ennyit, itt meg még ugyanolyan rendületlenül ketyegnek másfélmillió kilométerekkel az órájukban, nem füstölnek, nem csattognak, nem rohadnak, fizikai képtelenség, amit ezek kibírnak. 5 km-es távot kb. 180 forintért tettem meg átszámolva.

Ja, igen a másik fajta taxi kicsit drágább, de még ez is fillérek. Ezzel egy szintén kb. 5 km-es távot átszámolva 300 Forintért tettem meg. Ezeknek városonként más a színe, Casablancában pirosak, Rabatban pl. kékek. Ezek normál taxik, persze ugyanúgy néha taxióra és számla nélkül, ezért érdemes előre leegyeztetni az árat, de nem lehúzósak egyáltalán. Jellemzően Dacia Logan-ek, amikről egyébként azt gondolná az ember, hogy nem egy nagy minőség, de kettőben ültem és mindkettő órájában 400 ezer felett volt. Persze a beltér és a karosszéria már esett szét ugyan, meg a motornak sem volt egy egészséges hangja, de azért közel félmillió km bármilyen autótól szép futásteljesítmény. (2018)" forrás


,, Casablanca közlekedése sokkal tragikusabb, mint Marrakeshé. Több sávból állnak az utak, ami csak annyit jelent, hogy még szélesebb úton lehet össze-vissza keresztbe állni. Senkit nem zavar, hogy már egy sor autó parkol az út szélén, nyugodtan mellé lehet még állni hirtelen fékezéssel, a mögötte lévő majd kikerüli, lehetőleg úgy, hogy index nélkül bevág még egy sávval beljebb, onnantól kezdve pedig minden megbomlik és senki nem tudja követni, hogy összesen hány sáv is van és neki melyikben kéne lennie. A dolgot még egy csacsis szekér is megnehezítheti, megrakodva egy nagy adag banánnal. A piros lámpa a motorosra nem vonatkozik, a bátrabb autósok is továbbhajthatnak. Nagyon érdekelne, mekkora mértékű szabálysértést kell elkövetni a büntetéshez, mert mindezt a káoszt nézik a rendőrök és semmit sem tesznek ellene. (2018)" forrás

Étkezés

 • Casablancában éttermekből nagy a választék.
 • Casablancában nem gond az alkoholfogyasztás. Sok vendéglátóhelyen szolgálnak fel alkoholt.
 • A női utazóknak némileg kellemetlen élmény lehet a kávézókban tartózkodni, ugyanis előfordulhat, hogy a helyi vendégek kizárólag férfiak, akik sanda, akár rosszalló pillantásokat vetnek a turista lányokra, nőkre. 

Vásárlás

,l, Este, levezetésként beültünk kávézni a Sofitel alatti caféba. Na és itt jött egy fordulat. Mellénk ült egy 50 körüli helyi, állítása szerint spanyol tanár, aki óvatosan szóba elegyedett velünk, és mi benyeltünk mindent, amit csak mondott!  Nemsokára egy olyan bizniszben találtuk magunkat, amiben ő is kegyetlenül érdekelt volt :D...

Indiában, Delhiben és Agrában ugyanilyen „maffia” szerűen szervezett témával volt dolgunk (ott is két hölggyel voltam... milyen jó dolgom van ugye?? ) . Reptéren belefutsz az első taxisba, aki ismer egy másikat, aki elvisz gombokért Agrába, ő ott ismer egy idegenvezetőt, aki meg elvisz mindenféle kézműves helyekre, ahol szinte rá vagy kényszerítve, hogy vásárolj is.... Szóval nem volt nekünk ez ismeretlen téma, de belefutottunk szépen.

Amúgy nem rossz ez! Csak legyünk résen, meg képben, hogy „áldozatok” vagyunk a turizmus oltárán! És, aki nem tapasztalt még ilyet, az jól betudja ezt szopnii. Olyan művészi szinten tudnak eladni minden szart, hogy már csak azért megéri venni tőlük ezt-azt.

Nekem ott esett ki a csipa a szememből, amikor a fekete köményes szappanra (aminek a dobozán van egy teve sziluett) azt állította a vén berber, hogy tevebőrből van! Mondom mi?? Yes yes... This is from caraway and camel skin! Camel skin... Elmondta vagy háromszor! Camel skin! Na mondom fasza :D haha. Aztán jöttek a szőnyegek, meg a mentatea, üljünk le!

A lényeg kedves olvasók: SEMMIRE NEM VAGYUNK rákényszerítve! Saját akaratunk van, saját döntéseink, nem kell nekik szót fogadni, nem kell az árakat elfogadni. Ha valami megtetszik ,akkor MAXIMUM annyit ajánljunk érte, amennyiért nekünk megérné! Ez nagyon lényeges! Mindig legyünk észnél! És tegyük fel a kérdést vásárlás előtt... „Kell e ez nekem?” És hagyjuk őket nyugodtan megsértődni, ez az ő bajuk! Nem a miénk! Hatalmas játékosok! Ők is tudják! Igazából élveztem.

Ja, Co-Op! Ha ezt a szót halljuk, akkor már biztosak lehetünk, hogy levisznek olyan helyre, ahol hölgyek dolgozgatnak, és árulgatnak. Az argán olaj csak innen az igazi! Meg a kozmetikumok, meg minden :D!... na persze! " (Bonneville, 2017)


,, A Medina, azaz az óváros megér egy pár órát. Szűk kis sikátorok labirintusa, ami az esti órákban, és főleg szombaton hatalmas bazárrá alakul. Egyébként szombaton a fél város egy hatalmas bazár lesz, mindenütt árusok, hegyekben áll a portéka.

Imádom a bazárokat, de itt a minőségre nagyon oda kell figyelni, a dolgok nagy része rettenetesen gagyi és minden hamis. Szeretem a jó minőségű hamisítványokat, replikákat, amik szinte megegyeznek az eredetivel kinézetben és minőségben, hát itt nem ezek vannak. Minden fillérekbe kerül ugyan de borzalmasan gagyi. Armani susogósok, Versace mackónadrágok, Gucci nejlondzsekik, Facebook meg Wifi papucs tényleg vicc kategória. És mindent úgy hirdetnek, hogy eredeti olasz, amikor megmutatod nekik, hogy az ezerforintos Luis Vuitton kapucnis pulcsiban ott van a címke, hogy "Hongfengcsung fesön" szemrebbenés nélkül vágja rá, hogy persze mert már mindent kínában gyártanak.

A "Genuine Leather" sokszor még csak nem is műbőr, hanem valami újrahasznosított müanyag, főleg cipők és táskák esetében.

Karórákat érdemes venni, aki szereti a replikákat, én négyet szereztem be, de jól meg kell nézni őket. Hatalmas a választék és nagyon olcsók, viszont a legtöbb itt is fillért nem ér, már alapból nem működik, vagy csak rajzolva vannak benne a mutatók meg ilyenek.

Napszemüvegek felejtősek, azt hittem lesznek minőségi replikák, de ez az ilyen egyszer használatos kategória ami itt van színre fújt plexi lencsével, szerintem még a szemet is tönkreteszi.

Alkudni kötelező. Nem kell megijedni, ha alapból horrorisztikus árat mondanak, sokszor az ötödére le lehet alkudni csak pofátlannak kell lenni. Ha valamire azt mondják, hogy 1000 Dirham (100€ - 30000 Ft) akkor rögtön ki kell röhögni és max egy százast ajánlani. Ha nem hajt el rögtön akkor nyert ügyed van, 2-300 ért tuti meg tudod venni.

Nagyon sok a hiéna a piacokon, velük vigyázni kell, ha egyszer szóba állsz velük nem lehet lerázni őket. Meglátják a turistát és már csapnak is le, odajönnek, hogy "Hello miszter, ju ár from ?" és nyúl a kezedért, hogy kezet fogjon, ha válaszolsz, vagy kezet fogsz vele véged addig nem enged el, amíg nem mész vele valamelyik boltba és veszel valamit. Ha megpróbálod lerázni, jön utánad és csak mondja és mondja. Ha valamelyik árushoz odamész nézelődni, hátha akkor lekopik akkor már ugrik is oda és mutatja a portékát mintha az övé lenne, az árusnak meg mutatja, hogy hoztam neked vevőt és már várja a jattot. Ha nagy nehezen egyet lekoptatsz egy percen belül ott a következő.

Ha másnap vagy akár később visszamész, ezek azonnal megismernek, és már rohannak oda, hogy "ááá hángeri men! Hogy vagy ma? Gyere, mutatok jó dolgokat" és kezdődik elölről az egész. (2018)" forrás

Közbiztonság

Casablanca közbiztonsága nem igazán jó, igaz a legveszélyesebb negyedekbe a turisták nem mennek, mert azokban nincs semmi nevezetesség, látnivaló. A hatóságok a központibb helyeken, a turisták által láthatott területeken egyre több helyfigyelő kamerát állítanak be, és ez csökkenti valamennyire a lopások, rablások kockázatát. A külvárosi negyedeket (pl. Rahma, Lahraouiyine. My Rachid) jobb kerülni, sötétedés után különösen. Azért azt hangsúlyozzuk, hogy Casablanca nem veszélyesebb város, mint a legtöbb nagyváros a világon máshol, akár Európában. Az alábbi fő szabályok betartása mellett csekély a kockázata annak, hogy Casablancában bűneset áldozatává válunk.

Az útlevelet, bankkártyát és készpénzt biztonságos helyen kell hordani. Az útlevelet eleve jobb a hotelszobában tartani, lehetőleg széfben. Ne járkáljunk néptelen helyeken, utcákon. Éjszaka gyalog ne sétálgassunk olyan utcákon, utcarészeken, ahol kevesen fordulnak meg. Üljünk inkább taxiba, ha nem érezzük biztonságosnak az adott környéket. Az egyedül utazó lányok, hölgyek ne öltözködjenek, viselkedjenek kihívóan. A marokkói machók hajlamosak azt képzelni, hogy minden európai nő könnyűvérű.

Szórakozás

" Este aztán elindultunk bulizni. Szinte minden van Marokkóban, ami Európában, de az underground még sehol nem jött szembe velünk. Szar diszkókban, ocsmány, lila fényű hotel lounge-okban és nagyon lefingott helyi kocsmákban lehet bulizni, és ebben az elveszett nyomitengerben őrlődtünk, amikor végre találtunk egy normálisan kinéző helyet.

Legnagyobb meglepetésünkre egy elég izgalmas klubbot találtunk, a pincében egy hatalmas punk bulival és tök jó koncerttel megfűszerezve. Marokkóban mindenhol kint van a Király fotója a falon, és tényleg szeretik a királyt. Úgy hívják a Nép Királya. Abból látszik, hogy kedvelik őfelségét, hogy mindenhol másfajta képek vannak róla kirakva, mindenhol a hely szelleméhez illő alkotással megörökítve. Ezen a helyen, ahol alkohol kimérés is volt, a király például éppen félrenézett. Milyen szofisztikált és kedves gúnyolódás! Ilyet csak az érdemel akit szeretnek. (2017)" forrás

Magyar külképviselet

A tiszteletbeli magyar főkonzul Casablancában: Mohamed Tazi

 • Címe: 57 Bis, Avenue Assa (Ex Rue de Nantes) C.P. 20000 Anfa Casablanca
 • Telefon: 212 6 61 13 36 17 - E-mail: groupetazi@menara.ma

Látnivalók

II. Hasszán mecset

Nem muszlimok is bemehetnek, és van belépő (kb. 12 Euró), de csak meghatározott időszakokban (napi 5x), ima alatt vagy ünnepnapon viszont nem lehetséges.

s.i. fotója

"Másnap a medina útvesztőin keresztülvergődve elmegyünk a II. Hasszán mecsethez. Már többször jártam itt, de most van először alkalmam belül is körülnézni. A belépődíj borsos, de megéri. A főcsarnok teteje faragott cédrusfa remek, 34 tonnás, és elektromotorokkal az egész kettétolható, így jó idő esetén a hívek a szabad ég alatt imádkozhatnak. A nagycsarnok végében lévő ajtó egymaga 34 tonna, titánium-bronz ötvözet, és csak a király látogatásakor nyitják ki, ezt is elektromotorokkal, akárcsak a többi hatalmas ajtót. (2009)" forrás


"A marokkói II. Hassan-mecset: A tizenhárom évig tartó és hozzávetőleg 700 millió dollárt felemésztő vállalkozás eredményeképpen született a 25 ezer hívőt befogadni képes mohamedán templom. Casablanca, Marokkó a világ második legnagyobb mecsetével büszkélkedhet. Sőt a minaret a maga 210 méteres magasságával egyenesen a világ legnagyobb ilyen építménye." forrás

Elter Karcsi fotója


" Égbe törő tornyán péntekenként lézersugár mutatja az irányt Mekka felé. Sajnos nem péntek volt, a mecsetbe pedig csak az igazhitűek léphettek be, így nekünk és akkor be kellett érnünk az alagsorral.

Minden szarkazmus nélkül mondom, tényleg megérte lelépcsőzni a mecset alá! A hatalmas, díszes, oszlopos terem közepén imaszoba volt, a két oldalán pedig a mosdók. Életem legszebb mosdói, amiket talán egy török fürdő, egy wellness hotel és egy túldíszített metróállomás keverékeként lehetne leginkább leírni.(2017)" forrás

Óváros

Casablanca óvárosa, más néven Medina, az északi afrikai és az arab kultúra keveredését tükrözi. A Medina labirintusszerű utcái és bazárjai a város hagyományos oldalát mutatják. Itt a látogatók számos kézműves boltban és piacban találnak egzotikus árukat, mint például színes fűszereket, bőröket, hagyományos marokkói ruhákat és ékszereket.

Azonban a Medina szegényebb negyedei sajnos elhanyagoltak és koszosak lehetnek, és a látogatóknak érdemes ügyelniük a biztonságukra, különösen éjszaka. Azonban a Medina egyébként nagyon izgalmas és érdekes hely, ahol a látogatók megismerhetik Casablanca hagyományos kultúráját és életmódját.

Tevehús piac

Az élelmiszerpiacok általában fontos szerepet játszanak a marokkói kultúrában, és Casablancában is találhatóak érdekes piacok. Azonban a tevehús piac konkrétan nem olyan jellemző a városra, és valószínűleg csak néhány speciális helyen lehet megtalálni.

Általában a piacokon a látogatók friss gyümölcsöket és zöldségeket, húst, halat, fűszereket, olajat és más helyi élelmiszereket találnak. A piacokon az árak általában alkuképesek, így a látogatóknak érdemes előre tájékozódni az árakról és felkészülni a tárgyalásra.

A Casablancában található híres piacok közé tartozik a Marché Central, amely a város egyik legnagyobb piaca, ahol a látogatók mindenféle marokkói élelmiszert megtalálhatnak. A Habous negyedben található Souk el Had nevű piac pedig az egyik legismertebb piac, ahol a látogatók hagyományos marokkói árukat, ételeket és édességeket találhatnak.

Tevehús piac - fotó by Elter

Olvasmányos linkek

"Casablanca, ahogy az itteniek hívják Casa, arabul Dar El Beida 2,7 millió lakosával messze az ország legnagyobb városa. Így az eddigi kaotikus jelző sokszorosan érvényes rá. Ki gondolná, hogy a század elején még csak egy kicsi városka állt a helyén? Üstökösszerű karrierje a franciák révén kezdődött, akik elhatározták, hogy nagy nemzetközi kikötőt építenek ide, mely az idők során egész Afrika egyik legjelentősebb kikötőjévé nőtte ki magát. Mint a kikötővárosokat általában, rossz levegő, hatalmas forgalom, koszos utcák, valamint vegyes bőrszínű, vallású és gondolkodású népesség jellemzi.

Igazi túlélőpróba vette kezdetét. Bár volt nálam egy térkép Casablanca belvárosáról, ezen azonban sem a pályaudvar, sem az általunk kinézett kemping nem volt rajta. A Nap állásából körülbelül be tudtam lőni az égtájakat. Elindultunk a forgalmas külvárosi utcákon, melyek látványa elképesztő volt. Az úton keresztben-hosszában minden, aminek kereke van, és menni tud, a járdákon elképesztő gyalogosinvázió. Sokan kiabáltak, integettek utánunk, de eszünk ágában sem volt megállni. Csak róttuk a végtelen utcákat, tartva a keleti irányt, mely – ha minden igaz – előbb-utóbb az óceán partjára vezet.

Az utcán hegyekben állt a szemét, az emberek rongyosak, lepusztultak voltak. Hirtelen az az érzés futott át rajtam, ha itt most ránk sötétedne, ezek az emberek nem kirabolnának, hanem egyszerűen megennének minket. A parthoz közeledve javult egy kicsit a városkép, a széles sugárutak mellett modern felhőkarcolók magasodtak. (2014)" forrás


"Mikor készültem Marokkóba, marokkói ismerősök azt mondták, hogy alig járnak az emberek hagyományos viseletben. Ez persze nem igaz. Nagyon sokat járnak dzsellabában, ami férfi-női viselet, és szinte minden nő visel hidzsábot (fején kendőt). Magamban megdicsértem magam, hogy gondoltam erre, nagyon meztelennek éreztem volna magam a kopasz fejemmel, nem is a kendőhiány, hanem a hajhiány miatt. Nincs rövid hajú nő Marokkóban, csak az idegenek. A kendő, igaz, turbánnak van megkötve, jelzi, hogy nem vagyok muszlim, és felül zárt blúz, hosszú nadrággal, hogy ne fütyülgessenek utánam. Miután lepakoltunk, a medinán keresztül eljutottunk az üzleti negyedbe, ami teljesen európai (na jó, kelet-Európa). Ennek semmi arab hangulata nincs. Itt dolgoznak a gazdagok, a medinában a szegények laknak. " forrás


"Már korábban is mikor nézegettük a térképet, szemeztünk Casablancával. Leírásunk nem volt róla, de gondoltuk odamegyünk, megyünk majd a tengerparti útján, mint Assilahnál és majd csak szembejön a szálloda mint előtte nap. Oda már végig autópályán mentünk és bár közel nem volt mégis gyorsan odaértünk. Tehát akkor irány a tengerparti út. Lementünk az autópálya gyűrűről és elindultunk befelé egy nagyobb úton arra emerre a tengert sejtettük.

Marokkó finoman szólva nincs agyon táblázva, de még is eljutottunk arra az útra ami a tengerhez legközelebb esett. Csak sajnos a tenger és köztünk volt egy fal és a fal mögött egy kikötő. És semmi szálloda. Itt azért nem éreztük azt, hogy szembe fog jönni egy szálloda mint Assilahban. De próbálkoztunk, mentünk egy kicsit az egyik irányba, egy kicsit a másikba. Majd leálltam az út szélén, mert át kellett gondolnunk a terveink helyességét. Némi vívódás után megegyeztünk, hogy Casablanca centruma nem a tengerpartra épül, tehát menjünk tovább dél felé és majd csak találunk valamit. Mentünk keresztül mindenféle földszintes, nem túl jól kinéző városrészeken.

Egyszer csak kezdtek magasodni a házak és akkor eszméltünk rá, hogy tulajdonképpen amikor már azt hittük, hogy lassan kezdünk kimenni a városból akkor mindvégig befelé haladtunk. Bejutottunk egy elképesztő gazdagságot sugárzó bank, hotel, szuper lakóházas környékre. Itt ugyan volt szálloda olyan adottságokkal, amit kerestünk (tengerparti stb.), de feltételezhetően nem azzal az árszínvonallal amit mi megengedhetünk magunknak. Viszont belvároshoz illő lett a forgalom is. Arab belvároshoz illő.

Marrakesben már gyakoroltam az arab forgalomban vezetést, de ez itt majdnem kevésnek bizonyult. Nem segített az sem, hogy addigra nagyjából megegyeztünk, innen ki. De merre? Sehol egy tábla csak zúgó forgalom minden irányból.

A forgalom nagyjából a következő alapon szerveződik: aki nagyobb és keményebb, busz, teherautó, annak van előnye, aki puhább, biciklis, gyalogos az pedig húzza az irháját és próbál túlélni. Ezzel együtt mindenféle közlekedési eszköz jön mindenhonnan és tart mindenféle irányba. A közlekedési lámpák, sávok, haladási irányok csak tájékoztató jelleggel vannak feltüntetve, ha egyáltalán. Kimondottan nagy sikerként könyvelem el, hogy kihoztuk onnan a kocsit egyben. " forrás


"Nagyváros. Forgalmas. Rengeteg képet készítettem. A kocsiból. Majd közös megegyezéssel elhagytuk a helyet. Nem könnyen. Örömmel jelenthetem ugyanis, hogy Marrakech-el ellentétben Casablanca minden utcája ki van táblázva, általában franciául, néha arabul. Ellenben egyetlen tábla sem tartózkodik a városban arról, hogy a f...ba lehet kimenni belőle. Tábla az autópálya, messzi nagyvárosok, környező falvak felé = 0. Azt hiszem, mióta együtt vagyok Ferivel és járkálunk a világban ez az első alkalom, hogy a napállásból kiszámított égtáj alapján jutottunk ki egy nagyvárosból." forrás

Fotóegyveleg

Kijöttek lábfürdőzni néhányan - Elter Karesz fotója

sz. a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon