ÚTIKRITIKA.HU / Tanger / Látnivalók


hirdetes

útikritikák


Tanger / Látnivalók

Tanger dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés Spanyolországból | Szállás | Étkezés | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos tudnivalók | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Grand Socco (Nagy tér) - t. c. fotója

Tanger dióhéjban

Lakosság (2023-as becslés): 688 ezer, a vonzáskörzettel együtt pedig, 1,3 millió.

Tanger, vagy Tangier egy kikötőváros Marokkó Atlanti-óceáni partján. A negyvenes években és az ötvenes évek elején élte a város a fénykorát. Európai művészek utazók, írók sokasága frekventálta a hangulatos várost. Marokkó 1956-ban történt függetlenné válása után azonban Tanger fokozatosan elvesztette régi fényét. Manapság az uralkodóház nagy erőfeszítéseket tesz, hogy Tanger vonzóvá váljon a turisták számára. Némi haladás történt, de a város gazdasági helyzete még mindig törékeny. A turizmus arra támaszkodhat, hogy a városnak igazán színes kulturális öröksége van a föníciai, a a római, az arab, a portugál, az angol, a francia civilizáció, a berber hagyományok hajdani jelenlétének maradványai révén. A város a nagy Socco (hajdani piactér) köré fejlődött.

V. Jancsi fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Más marokkói városokhoz képest egyedi, sokkal inkább multikulturális Tanger éjszakai élete
 2. Az Óváros (medina) hangulatos kis, lépcsős utcái, a Souk Dachel (piac), a Petit Socco
 3. A kikötőnél a halas-tenger gyümölcsei bőségtál, ami tényleg nagyon bőséges és szuper az ár-érték arány
 4. A parti sétány és az Újváros központja nagyon gusztusos

V. Jancsi fotója

Nem tetszett

 1. A város utcáin sok a piszok, a szemét
 2. A főpályaudvarnál várakozó taxisok még a pesti taxis hiénáknál is hiénábbak (kerülni őket!)
 3. Sok az utcákon a bizalmatlanságérzetet keltő, gyanús alak, akik amúgy nem bántottak minket 

Vélemények

,, Aki egy napra ment át Marokkóba az csak a koszt látta meg a szegénységet Tangierben. Másra nincs idő. Arra amit érdemes megnézni ott arra végképp nincs. Pénzkidobás. Inkább menj el a torremolinosi botanikus kertbe 1 euróért, és olyat látsz mintha a Karib-tengeren vagy a Maldív-szigeteken lennél. Olyan gyönyörű pálmafákat, továbbá rendet és tisztaságot.

Nem az a legfőbb gond, hogy 1 nap, hanem 9 óra utazás (busz+komp) és 3 óra program, amiből mondjuk 2 óra tartalom lesz. Azt a 9 órát lehet jobban eltölteni, mert így csak elvesztegeted. Marokkó nem egy "3 óra alatt teszünk benne egy kanyart busszal" ország. (2017)" forrás

Megközelítés Spanyolországból

A spanyolországi Tarifa és a marokkói Tanger között egész évben közlekednek kompok a Gibraltári-szoroson keresztül. Ez a két ország között a legrövidebb összeköttetés. Két hajótársaság, az Intershipping és a FRS közlekedik úgynevezett gyors jet katamarán hajókkal. Mindössze 35perces az út. A marokkói útlevél- és vámellenőrzés a hajón történik. Oda-vissza jegy 60-70 euró között mozog. 

Van napi hajós összeköttetés a spanyolországi Algeciras és Tangier "Med" között is. Ez utóbbi azonban Tanger városától 30 kilométer távolságban köt ki, ráadásul a hajózás 70 perces. Hetente egyszer közlekedik hajó Gibraltár és Tangier "Med" között. Ez 80 perces, és péntek este oda, hétfő este vissza a menetrend.

Van komp Algecirasból Tangerbe, kb.2 órát megy és a Tangertől 40 km-re lévő Tanger Med kikötőbe visz. Onnan rémálom bemenni a városba, ezt inkább hagyd ki. Tarifából a központban lévő kikötőbe jutsz, teljesen jó gyalog is. Piac, La Mandubia és séta az óvárosban: kashbah és medina. Tudsz enni, vásárolgatni. Két hajóstársaság megy, az FRS a megbízhatóbb.

Szállás

Némi óvatossággal ajánlott hotelek:

3 csillagos: Ramada Encore Tangier Hotel

4 csillagos: Hilton Garden Inn Tanger City Center

Közlekedés

V. Jancsi fotója

Étkezés

A Tanger-i kikötőben nagyon jó friss halakat lehet enni, viszonylag jutányos áron. 6 Euróért kapható halas és tenger gyümölcsei bőségtál.

V. Jancsi fotója

Vásárlás

t. c. fotója

Magyar külképviselet

Van tiszteletbeli konzul Tangerben: Abdelhamid Guessous.

 • Cím: Tanger 11, Boulevard Mohamed V. 2eme étage (2. emelet) 23.
 • Előhívó: 212 - Telefon: 6 61 33 33 01 -
 • E-mail: simohamed.guessous@gmail.com

Egyéb hasznos tudnivalók

 1. Rabattól vonaton Tanger 4 és fél órás utazás.
 2. A városban csak olyan taxit használjunk, amelyikben a taxiórát bekapcsolják.

Látnivalók

Nagy mecset

t. c. fotója

V. Jancsi fotója

Óváros, avagy a medina


b.e. fotója

V. Jancsi fotója

Kasbah


Petit Socco


Ville Nouvelle (új város) &Grand Socco


Strand


Cap Spartel

Tangiertől nyugatra 11 kilométerre.

Asilah kisvároska


Olvasmányos linkek

"Tanger ellentétben a négy ősi királyi várossal nem különösen gazdag építészeti és képzőművészeti alkotásokban. Vonzerejét elsősorban tengerparti fekvésének és élénk színes mindennapi életének köszönheti. Sajátos hangulatot áraszt az ódon Tanja, ma ezt a városrészt óvárosnak Medinának hívják..

A város szerkezeti szempontból három részre tagolódik. Ha hajón közelítjük a várost, sorra tűnnek elő a negyedek. Keletről, nyugat felé haladva először a parti fövenysáv mögötti elegáns felhőkarcolósort pillantjuk meg és az Újvárost.

Távolabb nyugatra van az Óváros, amelyet Medinának neveznek. Ez az az öböl környékén egyre jobban terebélyesedő város viszonylag nem nagy területe. Vakítóan fehér házai egymás hegyén, hátán épültek, olyan sűrűen hogy szinte egyetlen erődítmény benyomását keltik.

A város harmadik nyugati része domboldalon épült, ez a Marchan-városnegyed, ahol többnyire luxus villákat, követségi épületeket találunk. ez a település nem tekint vissza régi múltra, az épületek többsége a 19. századból származik." forrás


"A bohémek korábbi fellegvárának számító Tangerben többek között két James Bond-részt, a Bourne-ultimátumot és a Leonardo di Caprio főszereplésével készült Eredetet forgatták." forrás


A Terrasse des Paresseux egy kis tér, ahol a helyiek is szívesen lebzselnek. Mivel magaslaton van, jó kilátás nyílik; a tengeren túl Spanyolországot lehet látni. Különböző korokból való ágyúk díszítik a teret.

Célunk a Museum of Moroccan Arts (Musée des Arts Marocains et des Antiquités, másik neve Kasbah Museum of Mediterranean Cultures, az épület a Dar el Makhzen) volt. A ház a szultán tangeri rezidenciája volt, amikor itt tartózkodott. A múzeumban többek között berakással díszített bútorokat, szőnyegeket, ékszereket, cserépedényeket, fegyvereket láthatunk. Az épülethez egy belső kert is tartozik. Itt is elmondhatjuk a szinte már szokásosat: az épület önmagában megéri a látogatást.

A múzeum, illetve a korábbi szultáni rezidencia érthető módon a város egy magasabb pontján található. Ezen a környéken sétálva nagyon jó a kilátás a tengerpartra és a kikötőre. Az északi (tenger felőli) várfalon sétálni is lehet, amit nagyon élveztünk. (2021) forrás

Fotóegyveleg

t. c. fotói

V. Jancsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon