ÚTIKRITIKA.HU / Tanger / Látnivalók


hirdetes

útikritikák


Tanger / Látnivalók

Tanger dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés Spanyolországból | Szállás | Étkezés | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos tudnivalók | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Grand Socco (Nagy tér) - t. c. fotója

Tanger dióhéjban

Angolul: Tangier (tendzsier)

Lakosság (2024-es becslés): 688 ezer, a vonzáskörzettel együtt pedig 1,35 millió.

Ez egy kikötőváros Marokkó Atlanti-óceáni partján. A negyvenes években és az ötvenes évek elején élte a város a fénykorát. Európai művészek utazók, írók sokasága frekventálta a hangulatos várost. Marokkó 1956-ban történt függetlenné válása után azonban Tanger fokozatosan elvesztette régi fényét. Manapság az uralkodóház nagy erőfeszítéseket tesz, hogy Tanger vonzóvá váljon a turisták számára. Némi haladás történt, de a város gazdasági helyzete még mindig törékeny. A turizmus arra támaszkodhat, hogy a városnak igazán színes kulturális öröksége van a föníciai, a a római, az arab, a portugál, az angol, a francia civilizáció, a berber hagyományok hajdani jelenlétének maradványai révén. A város a nagy Socco (hajdani piactér) köré fejlődött.

A város fő részei:

Medina — Tanger óvárosa meglehetősen kompakt a többi marokkói városhoz képest. Ennek ellenére könnyű elveszni a sikátorok labirintusában. Nevezetességei közé tartozik a Nagymecset és több szúk (piac).

Kasbah — a Medina északnyugati részét a Kasbah vagy erőd alkotja. A fő épület itt a Dar el-Makhzen, amely egykor szultánok és európai gyarmati urak rezidenciájaként szolgált. Ma múzeumként működik.

Ville Nouvelle — az új városrész a Boulevard Pasteur környékén Tanger kereskedelmi központja. Bár nem nevezhető látványosságnak, itt találhatók a bankok, kávézók, modern üzletek és hasonlók.

------------------------

Marokkó északnyugati része az ország legcsapadékosabb területe. Az ország déli részéhez képest itt a nyarak enyhébbek, a telek pedig viszonylag hidegek lehetnek. Az Atlanti-óceánra közvetlenül néző Tanger hőmérsékleti értékei általában még néhány fokkal hűvösebbek is, mint a szoros spanyol oldalán.

V. Jancsi fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Más marokkói városokhoz képest egyedi, sokkal inkább multikulturális Tanger éjszakai élete
 2. Az Óváros (medina) hangulatos kis, lépcsős utcái, a Souk Dachel (piac), a Petit Socco
 3. A kikötőnél a halas-tenger gyümölcsei bőségtál, ami tényleg nagyon bőséges és szuper az ár-érték arány
 4. A parti sétány és az Újváros központja nagyon gusztusos

V. Jancsi fotója

Nem tetszett

 1. A város utcáin sok a piszok, a szemét
 2. A főpályaudvarnál várakozó taxisok még a pesti taxis hiénáknál is hiénábbak (kerülni őket!)
 3. Sok az utcákon a bizalmatlanságérzetet keltő, gyanús alak, akik amúgy nem bántottak minket 

Vélemények

,, Aki egy napra ment át Marokkóba az csak a koszt látta meg a szegénységet Tangierben. Másra nincs idő. Arra amit érdemes megnézni ott, arra végképp nincs. Pénzkidobás. Inkább menj el a torremolinosi botanikus kertbe 1 euróért, és olyat látsz mintha a Karib-tengeren vagy a Maldív-szigeteken lennél. Olyan gyönyörű pálmafákat, továbbá rendet és tisztaságot.

Nem az a legfőbb gond, hogy 1 nap, hanem 9 óra utazás (busz+komp) és 3 óra program, amiből mondjuk 2 óra tartalom lesz. Azt a 9 órát lehet jobban eltölteni, mert így csak elvesztegeted. Marokkó nem egy "3 óra alatt teszünk benne egy kanyart busszal" ország. (2017)" forrás

Megközelítés Spanyolországból

A spanyolországi Tarifa és a marokkói Tanger között egész évben közlekednek kompok a Gibraltári-szoroson keresztül. Ez a két ország között a legrövidebb összeköttetés. Két hajótársaság, az Intershipping és a FRS közlekedik úgynevezett gyors jet katamarán hajókkal. Mindössze 35perces az út. A marokkói útlevél- és vámellenőrzés a hajón történik. Oda-vissza jegy 60-70 euró között mozog. 

Van napi hajós összeköttetés a spanyolországi Algeciras és Tangier "Med" között is. Ez utóbbi azonban Tanger városától 30 kilométer távolságban köt ki, ráadásul a hajózás 70 perces. Hetente egyszer közlekedik hajó Gibraltár és Tangier "Med" között. Ez 80 perces, és péntek este oda, hétfő este vissza a menetrend.

Van komp Algecirasból Tangerbe, kb.2 órát megy és a Tangertől 40 km-re lévő Tanger Med kikötőbe visz. Onnan rémálom bemenni a városba, ezt inkább hagyd ki. Tarifából a központban lévő kikötőbe jutsz, teljesen jó gyalog is. Piac, La Mandubia és séta az óvárosban: kashbah és medina. Tudsz enni, vásárolgatni. Két hajóstársaság megy, az FRS a megbízhatóbb.

Szállás

Némi óvatossággal ajánlott hotelek:

3 csillagos: Ramada Encore Tangier Hotel

4 csillagos: Hilton Garden Inn Tanger City Center

Közlekedés

Tangerben nagyon könnyű tájékozódni; a két főút a Boulevard Mohammed V, amely a Medina közeléből indul és áthalad a Ville Nouvelle-n, valamint a Boulevard Mohammed VI (korábban Ave des FAR), amely a tengerpart mentén halad a kikötőtől Malabatáig.

Kivételt képez a Medina (óváros), amely egy összetett sikátorhálózat, ahol egyes részek csak gyalogosan érhetők el.

A Mohammed V úton számos ruhabolt, gyógyszertár és kávézó található, valamint a Hotel Flandria és a Hotel Rembrandt. A Hotel El Minzah közvetlenül ezen az úton található. A Mohammed VI a tengerpart mentén húzódik, ahol számos hotel (Rif, Ramada, Sherezade, Solazure, Tariq, Movenpick), bár, diszkó, étterem és kávézó található. A legtöbb hostel a kikötő területének közelében, valamint a Medina hegyre felvezető útjain található.

A város felfedezése gyalog a legkönnyebb, lévén Tanger eléggé kompakt  Az óvárosban ez az egyetlen módja a közlekedésnek, bár időnként találkozhatunk helyiekkel, akik robogóval száguldoznak a szűk és egyenetlen sikátorokban.

V. Jancsi fotója

Étkezés

A Tanger-i kikötőben nagyon jó friss halakat lehet enni, viszonylag jutányos áron. 6 Euróért kapható halas és tenger gyümölcsei bőségtál.

V. Jancsi fotója

b. r. fotója

Vásárlás

A medina tele van kis boltokkal, de vigyázzunk, mert némelyikük turistacsapda, és az eladók kétségbeesetten próbálnak rávenni, hogy megvegyünk olyan dolgokat, amelyek nem érdekelnek minket. Sok rézműves termék más városokban készül, de itt is kapható. Bőráruk is elérhetők. Ha elkerüljük a turistacsapdákat, az árak meglehetősen kedvezőek lehetnek. Színes bőrpapucsok, férfi és női ruházat is ésszerű áron vásárolható. Vásárláskor az alkudozás elengedhetetlen, mivel nincsenek fix árak. Érdemes a dirhamban tárgyalni az árakról, nem euróban.

Casa Barata. Hétfőtől szombatig. Tanger városától 6 km-re található egy hírhedt piac, amelyet "casa barata" (az olcsó dolgok háza) néven ismernek. Itt jó üzleteket lehet kötni, de vigyázzunk a hamisítványokkal és lopott árukkal (ezek a zöldségek, elektronikai cikkek, ruhák, cipők, fűszerek, szőnyegek, vasáruk és minden más mellett árulják őket). A vasútállomás melletti angol templomtól nagy taxival lehet idejutni. Csupán 5 perc taxival.

Vannak más piacok is, különösen a medinában található szúk (főleg zöldségek, ruhák és turistáknak szánt tárgyak), valamint Ben Mekadában (zöldségek). Az utóbbi nem a turisták számára van, és ismert, hogy Tanger egyik "keményebb" környéke.

t. c. fotója

Magyar külképviselet

Van tiszteletbeli konzul Tangerben: Abdelhamid Guessous.

 • Cím: Tanger 11, Boulevard Mohamed V. 2eme étage (2. emelet) 23.
 • Előhívó: 212 - Telefon: 6 61 33 33 01 -
 • E-mail: simohamed.guessous@gmail.com

Egyéb hasznos tudnivalók

 1. Rabattól vonaton Tanger 4 és fél órás utazás.
 2. A városban csak olyan taxit használjunk, amelyikben a taxiórát bekapcsolják.

Látnivalók

Nagy mecset

A Tanger-i Nagymecset (Grand Mosque of Tangier) az egyik legfontosabb vallási és történelmi épület a városban.

A Nagymecset helyén korábban egy római templom állt, majd a 13. században egy portugál keresztény templom épült itt. A 15. században, amikor a portugálok visszavonultak, a terület ismét muszlim kézre került, és a templomot mecsetté alakították át.

A mecset építészete tipikusan marokkói, amely magában foglalja az iszlám építészeti elemeket, mint például a csodálatosan csempézett falakat, az íveket és a kupolát. A belső tér gazdagon díszített, finom faragásokkal és kalligráfiával.

Az évszázadok során a Nagymecset többször is felújításra és bővítésre került, hogy megfeleljen a vallási közösség igényeinek és megőrizze építészeti örökségét.

Ma a Nagymecset aktív vallási központ, ahol napi imák, pénteki ima és más vallási szertartások zajlanak. A mecset a helyi közösség számára fontos találkozóhely.

A Nagymecset a Medina szívében található, könnyen megközelíthető a város más nevezetességeitől.

Nem muszlim látogatók általában nem léphetnek be a mecset belső terébe, de a külső részek és a mecset környéke megtekinthető, és egy séta a környező sikátorokban lenyűgöző élményt nyújt.

t. c. fotója

V. Jancsi fotója

Óváros, avagy a medina


b.e. fotója

V. Jancsi fotója

Kasbah

A Tangeri Kasbah egy lenyűgöző történelmi és kulturális látnivaló. A Kasbah a Medina északnyugati részén található, magasan a város felett, így csodálatos kilátást nyújt a környező területekre és az Atlanti-óceánra.

A Kasbah eredete a 17. századra nyúlik vissza, amikor építették azokat a védelmi falakat és erődöket, amelyek még ma is láthatók. Ez a terület hosszú ideig fontos szerepet játszott Tanger védelmében és irányításában.

A Kasbah jellemző építészeti stílusa a tradicionális marokkói, amely magában foglalja az íveket, a díszes csempéket és a faragott mintákat. A Kasbah területén sétálva megtapasztalhatja ezt az egyedülálló stílust és atmoszférát.

A Kasbah-ban sok fontos látnivaló található, köztük a Dar el-Makhzen palota, amely egykor a sultánok rezidenciája volt, és ma múzeumként működik. Emellett számos festői utcát, terepet és kilátópontot is felfedezhet, amelyek minden bizonnyal elbűvölik Önt.

z. b. fotója

A Kasbah területe a helyi kulturális élet egyik központja, ahol gyakran rendeznek kulturális eseményeket, művészeti kiállításokat és fesztiválokat.

A Kasbah kiváló helyszín egy séta vagy kirándulás során Tangerben. Ne felejtsen el időt szánni a Kasbah felfedezésére, és élvezze a lenyűgöző kilátást és történelmi atmoszférát. Legyen óvatos a Kasbah sikátoraiban való sétálás közben, mert néhány helyen szűk és meredek lehet az út.


v. a. fotója

Petit Socco

A Petit Socco egy híres tér Tangerben, Marokkóban, amely híres történelmi és kulturális jelentőségéről ismert A Petit Socco a Medina területén belül található, közel az úgynevezett "Grand Socco"-hoz, ami a Medina főtere. Ez a tér a város központjában található, és könnyen megközelíthető gyalogosan vagy taxival.

A Petit Socco évszázadok óta fontos találkozási hely és piactér Tangerben. A terület híres volt a kereskedők, művészek és különböző kulturális csoportok közötti találkozóhelyként.

A Petit Socco híres volt a helyi kulturális élet központjaként, ahol gyakran rendeztek különböző művészeti és kulturális eseményeket, zenei előadásokat és festői kiállításokat.

A tér körül számos kávézó, teaház és kis üzlet található, ahol lehetőség van megpihenni és elmerülni a helyi kulturális légkörben, valamint vásárolni néhány helyi kézműves terméket vagy éppen megkóstolni a hagyományos marokkói teát.

l.e. fotója

A Petit Socco lenyűgöző atmoszférával rendelkezik, amelyet a helyi lakosok és a turisták egyaránt élvezhetnek. A tér élénk és vibráló, tele van élettel és tevékenységgel.

A Petit Socco a turisták körében is népszerű helyszín, ahol lehetőség van megismerni a helyi kultúrát, vásárolni helyi termékeket, vagy csak egyszerűen élvezni a környezetet és az emberek nézését.


Ville Nouvelle (új város) &Grand Socco

A Grand Socco egy jellegzetes tér, amely fontos történelmi és kulturális jelentőséggel bír a városban.

A Grand Socco a Medina, vagyis az óváros főtere Tangerben. Ez a tér a város szívében található, ahol az élet mindig pezseg.

A Grand Socco hosszú történelemmel rendelkezik, és fontos találkozási pont volt Tangerben évszázadokon keresztül. A név, "Socco", arab eredetű, és a „piac” vagy „tér” jelentést hordozza.

v. a. fotója

A tér körül számos piac és kis üzlet található, ahol különféle árucikkeket és helyi termékeket árulnak, például friss gyümölcsöket, zöldségeket, fűszereket és kézműves tárgyakat.

A Grand Socco hagyományosan a helyiek és a városba látogatók találkozási pontja volt. Ma is élénk és forgalmas hely, ahol az emberek összegyűlnek, beszélgetnek és figyelik az életet.

A Grand Socco közelében számos fontos látnivaló található, például a Medina, a kasbah, múzeumok és mecsetek, amelyek ideálisak a város felfedezésére.

 Időnként a Grand Socco területén kulturális eseményeket és vásárokat rendeznek, például népviseleti bemutatókat, kézműves vásárokat és helyi ünnepeket.


Strandok

Tangerben több strand is található az Atlanti-óceán partján.

b. r. fotója

Pozitívumok:

A Tanger-i strandok gyönyörű tengerparttal és tiszta, homokos partokkal rendelkeznek, ami ideális helyet kínál a napozáshoz és a tengeri tevékenységekhez.

Kényelmes infrastruktúra: Sok strandhoz kényelmes infrastruktúra tartozik, például napernyők, napozóágyak és zuhanyzók, amelyek a látogatók kényelmét szolgálják.

A Tanger-i strandok ideális helyet kínálnak a vízi sportokhoz, például úszáshoz, szörfözéshez és jet-skihez.

Negatívumok:

Néhány Tanger-i strand a szezonban túlzsúfolt lehet, különösen a hétvégéken és a nyári hónapokban, ami zavaró lehet a nyugodt pihenéshez.

Bár sok strandot gondoznak és tisztán tartanak, előfordulhat, hogy néhány terület szemetes lehet, különösen a túlzsúfolt időszakokban.

Az Atlanti-óceán partján lévő strandokon néha hulladék és szemét is felhalmozódhat, ami a tengeri életre és a környezetre káros hatással lehet.

A tisztaság szintje változó lehet a különböző strandokon és időszakokban, de általában a tisztítási és karbantartási intézkedéseknek köszönhetően a Tanger-i strandok viszonylag tiszták és rendezettek maradnak.


Cap Spartel

A Cap Spartel egy csodálatos természeti látnivaló Tanger közelében.

A Cap Spartel Tangertől mintegy 14 kilométerre nyugatra található, ahol az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger találkozik. Ez egy jellegzetes földrajzi pont, amely lenyűgöző kilátást nyújt a két tenger találkozásáról.

A Cap Spartel egy híres kilátópont, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk az Atlanti-óceánra és a környező tájra. A kilátópont magasan fekszik a tengerparton, és ideális hely a naplemente megfigyelésére.

Világítótorony: A Cap Spartel-nél található egy régi világítótorony, amely egykor segítette a hajókat a tengerbiztonság fenntartásában. A látogatók megtekinthetik a tornyot és megtudhatják annak történetét.

aji fotója

A Cap Spartel környezete egy természetvédelmi terület része, gazdag élővilággal és vadon élő növényekkel. Ideális hely a természet szerelmeseinek és a madarászat kedvelőinek.

A Cap Spartel környékén számos turisztikai látnivaló található, például a Hercules barlangja, amely egy különleges természeti képződmény a tengerparton.

Asilah kisvároska

Asilah egy gyönyörű kisváros Tanger közelében, Marokkó északnyugati partján.

 Asilah híres óvárosáról és medinájáról, amely egy bájos labirintus szűk sikátorokkal, fehérre meszelt házakkal és festői terekkel rendelkezik. A medina központjában található a Grand Mosquée, míg a falakon kívül elterül a modern városrész.

a. r. fotója

Asilah híres a művészeti és kulturális életéről, különösen a nyári művészeti fesztiváljáról, amely vonzza a művészeket és kreatív szellemű embereket a világ minden tájáról. A város számos művészeti galériát, műhelyt és művészeti kiállítást kínál az érdeklődőknek.

Asilah csodálatos tengerpartokkal rendelkezik, amelyek tiszta homokkal és nyugodt vizekkel vonzzák a napozókat és a fürdőzőket. A város strandjai ideálisak a pihenésre és a vízi sportok gyakorlására.

A városban sok történelmi és kulturális látnivaló található, például a Raisulí vár, amely egykor a piraták által lakott erőd volt, és ma múzeumként működik.

Asilah-ban számos hangulatos étterem, kávézó és piac található, ahol megkóstolhatja a helyi marokkói konyha ízeit és vásárolhat néhány helyi terméket és kézművestárgyat.


Olvasmányos linkek

"Tanger ellentétben a négy ősi királyi várossal nem különösen gazdag építészeti és képzőművészeti alkotásokban. Vonzerejét elsősorban tengerparti fekvésének és élénk színes mindennapi életének köszönheti. Sajátos hangulatot áraszt az ódon Tanja, ma ezt a városrészt óvárosnak Medinának hívják..

A város szerkezeti szempontból három részre tagolódik. Ha hajón közelítjük a várost, sorra tűnnek elő a negyedek. Keletről, nyugat felé haladva először a parti fövenysáv mögötti elegáns felhőkarcolósort pillantjuk meg és az Újvárost.

Távolabb nyugatra van az Óváros, amelyet Medinának neveznek. Ez az az öböl környékén egyre jobban terebélyesedő város viszonylag nem nagy területe. Vakítóan fehér házai egymás hegyén, hátán épültek, olyan sűrűen hogy szinte egyetlen erődítmény benyomását keltik.

A város harmadik nyugati része domboldalon épült, ez a Marchan-városnegyed, ahol többnyire luxus villákat, követségi épületeket találunk. ez a település nem tekint vissza régi múltra, az épületek többsége a 19. századból származik." forrás


"A bohémek korábbi fellegvárának számító Tangerben többek között két James Bond-részt, a Bourne-ultimátumot és a Leonardo di Caprio főszereplésével készült Eredetet forgatták." forrás


A Terrasse des Paresseux egy kis tér, ahol a helyiek is szívesen lebzselnek. Mivel magaslaton van, jó kilátás nyílik; a tengeren túl Spanyolországot lehet látni. Különböző korokból való ágyúk díszítik a teret.

Célunk a Museum of Moroccan Arts (Musée des Arts Marocains et des Antiquités, másik neve Kasbah Museum of Mediterranean Cultures, az épület a Dar el Makhzen) volt. A ház a szultán tangeri rezidenciája volt, amikor itt tartózkodott. A múzeumban többek között berakással díszített bútorokat, szőnyegeket, ékszereket, cserépedényeket, fegyvereket láthatunk. Az épülethez egy belső kert is tartozik. Itt is elmondhatjuk a szinte már szokásosat: az épület önmagában megéri a látogatást.

A múzeum, illetve a korábbi szultáni rezidencia érthető módon a város egy magasabb pontján található. Ezen a környéken sétálva nagyon jó a kilátás a tengerpartra és a kikötőre. Az északi (tenger felőli) várfalon sétálni is lehet, amit nagyon élveztünk. (2021) forrás

Fotóegyveleg

t. c. fotói

V. Jancsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon