ÚTIKRITIKA.HU / Rabat


hirdetes

útikritikák


Rabat

Rabatról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Hassan-torony|Királyi palota|Óváros|Szuk| Belváros|Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Rálátás az Uday nevű kasbah-ra, egy erődítményszerű városrészre - l. i. fotója

Rabatról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 1,9 millió

Rabat Marokkó fővárosa, az Atlanti-óceán partján terül el, a Bou Regreg folyó torkolatánál.

Rabat város egésze az UNESCO kulturális világörökségi helyszín.

Rabat az egyetlen marokkói város, amelynek közvetlen kikötője van. Rabat az egyik legjobb közbiztonságú marokkói város (részben annak köszönhetően, hogy itt lakik a király, és tele van a város kormányzati intézményekkel és nagykövetségekkel). Nincsenek annyira rácupppanva a turisták folytonos átverésére, mint Marrákesben.

A hatvanas években a Rolling Stones zenészei gyakran fordultak meg az akkoriban hippisnek, bohémnek, közeli egzotikusnak tekintett Marokkóban, és főleg Rabatban és Tangerben időztek. Keith Richards gitáros amolyan 1001 éjszakás feelingű helynek írta le memoárjában a hatvanas évek Rabatját.

Konkrétan ezt írta: "Rabat kicsi város, de micsoda kis hely! Az egyik legjobb hely, ahol valaha is jártam. Nem tudom, hogy mitől, de van benne valami misztikus. Az egész várost körbeöleli a fal, és az utcák egyszerűen fantasztikusak. Az arabok azt mondják, hogy ha egyszer meglátogatod Rabatot, sosem felejted el. Nos, most én is azok közé tartozom, akik sosem felejtik el ezt a helyet."

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az új Corniche (parti sétány) nagyon kulturált, tiszta. 

2. A legtöbb marokkói városhoz képest itt viszonylag nyugton hagyják a turistát a beajánlkozók.

3. Nincs sok turista, és emiatt is kellemes. (Amúgy Rabat látogatásra nagyon is érdemes.)

4. Nem annyira zsúfolt, zajos, és szennyezett levegűjű mint Casablanca

Nem tetszett

1. Rabat repülőterén a bérelhető autók választéka túl kicsi volt, az árak pedig pofátlanul magasak.

2. A strandja kicsi és gondozatlan, hétvégéken (péntek, szombat) meg túl nagy a tömeg.

3. A folyó túlsó oldalán lévő Salé-ba nem érdemes átmenni,mert nem kellemes. 

4. A szükség úgy hozta, hogy használni kellett a kézműves piac rötyijét (Bár ne kellett volna.)

ervi fotója

Vélemények

,, Casablancából a főváros csak egy másfél órás vonatútra van. Érdekes módon odafele 90 Dirham volt a jegy, vissza már csak 37 pedig jobb vonat is jött vissza. Mindenesetre megéri körbejárni a fővárost is. Rabat nem egy kifejezetten nagyváros, Casablanca sokkal nagyobb és népesebb, de szép tiszta és rendezett helyi viszonylatban.

A szomszédos Salé-tól egy folyó választja ketté, hídon, vagy villamossal lehet átkelni rajta. Saléban nemigen van semmi látnivaló,

Rabatban is a belváros és az óváros, ami igazán érdekes.

Az óváros mögött egy hatalmas temető van és közvetlen mögötte a tenger. Magas sziklafalról lehet csodálni a hatalmas hullámokat, de nem szabad túl kimenni a szélére és alábecsülni a "nagy vizet" van, hogy egy-egy 6-8 méteres hullám felcsap a sziklafal tetejére is és könnyen elviheti az embert. (2018)" forrás


"Hajnalban érkeztünk meg az ország fővárosába, Rabatba. Ilyet még nem láttunk Marokkóban. Gyönyörű pálmafás sugárutak, tiszta és rendezett sétálóutcák, boltok, kirakatok, mintha Európában járna az ember, csak éppen templomtornyok helyett mecsetek uralták a látképet. Nem tétováztunk, gyorsan nekiláttunk a még szürkületi fényben pompázó város felfedezésének. Elhaladtunk a királyi palota épületegyüttese mellett, majd a város déli határán található Cellah felé vettük az irányt. Gyorsan megtaláltuk, hiszen Rabat nem olyan nagy város, 770 ezer lakosával csak a negyedik Marokkóban. Már kívülről is impozáns látványt nyújtottak a 2300 éves római település tornyai a felkelő Nap fényében.

Korán volt még, a látogatás csak reggel 8-kor kezdődött, ezért továbbmentünk a Hasszán-toronyhoz, mely a főváros jelképe és egyben legnagyobb látnivalója. A hajnali városnézés után vásároltunk egy kis harapnivalót, majd leültünk reggelizni a bolt elé." forrás

Időjárás

Júniusban, júliusban és augusztusban van a száraz évszak. Augusztiban van a legmelegebb, 29 fok körül, januárban 17 fok körüli a nappali hőmérséklet. November a legcsapadékosabb hónap.

Odajutás

Az új expressz vasúttal két és fél óra alatt elérhető Fez városa. Casablanca vonaton egy órára van.

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: ONOMO Hotel Rabat Medina

4 csillagos: Hotel Le Diwan Rabat - MGallery Collection

Helyi közlekedés

Taxi

Csak a kék színű taxikat (Petite taxis) tanácsos igénybe venni.

Étkezés

2023. szeptember: Két főnek egy háromfogásos étkezés középkategóriás étteremben kb. 27 euró

Szerény kifőzdében egy főétel kb. 3,20 euró

Kuszkusz - K.-T. Gyuri fotója

Kifőzde ANTSZ-ellenőrzés hiányában - K.-T. Gyuri fotója

K.-T. Gyuri fotója

Vásárlás

Az árszint átlagosan kb. 30 százalékkal olcsóbb mint Budapesten. (2022. december)

Szövetek - K.-T. Gyuri fotója

Fügekaktusz gyümölcs - K.-T. Gyuri fotója

Közbiztonság

Rabat közbztonsága megnyugtató a turisták szempontjából. Csupán a Medinában és a buszokon kell ébernek lenni a zsebtolvajok miatt. A turista nőknek tanácsos visszafogottan, nem kihívóan öltözködni, hogy elkerülhessék a kellemetlen beszólásokat, tekinteteket. Fizikai bántalmazástól nem kell tartani.

Az óváros szűk sikátoros labirintusában könnyű eltévedni és elég érdekes zsákutcákba és arcokba lehet futni, de nem kell aggódni, külön rendőrség van a Medinában, nem bántják itt a turistákat, maximum megbámulnak. forrás

Egyéb hasznos információk

1. Rabatban van magyar nagykövetség.
Cím: 17, Zankat Ait Melloul Route des Zairs Souissi B.P.5026, 10000 Rabat
E-mail cím: mission.rba@mfa.gov.hu
Telefonszám: +212537751056, +212537680156
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Tromler Miklós

Hassan-torony

A Hassan-torony Rabatban (Tour Hassan) Marokkó egyik legjelentősebb történelmi és turisztikai látványossága. Az épület az 1100-as években épült Almohad-dinasztia idején, és a tervezője a híres művész, Yakub al-Mansur volt.

Az eredeti tervek szerint a torony az Almohad-dinasztia legnagyobb mecsetjének a minaretje lett volna, azonban az építkezést a dinasztia bukása miatt leállították, és végül sosem fejezték be a mecsetet. A torony azonban még mindig áll, és egy nagyszerű példája az iszlám építészetnek.

Az Hassan-torony magassága 44 méter, és hat szinten keresztül lehet megmászni. Az épületet művészeti részletei teszik különlegessé, beleértve a faragott márványoszlopokat és a díszített ablakokat. Az épület mögött található a Mohamed V mauzóleum, amely az Almohad-dinasztia egyik legjelentősebb tagját, Mohamed V királyt tiszteleti emlékére épült.

A Hassan-torony a városközpontban található, és könnyen megközelíthető gyalogosan vagy a tömegközlekedéssel. A belépőjegy ára kedvező, és érdemes időt szánni az épület meglátogatására és a lenyűgöző építészeti részletek megtekintésére. A toronyból csodálatos kilátás nyílik Rabatra és az Atlanti-óceánra, így a látogatók élvezhetik a város és a környező vidék panorámáját.

Elter Karcsi fotója

P. Tomi fotója

Királyi palota

A Királyi Palota Rabatban (Dar al-Makhzen) Marokkó egyik legfontosabb történelmi és kulturális épülete. Az épület az Almohad-dinasztia idején, az 1100-as években épült, majd az évszázadok során számos átalakításon és javításon ment keresztül. Az épület ma a marokkói királyok hivatalos lakhelye, és számos ünnepélyes rendezvénynek ad otthont.

Az épület impozáns falai és művészeti részletei lenyűgözőek. Az épület belső udvara és kertjei is figyelemre méltóak, és kiváló példái a tradicionális marokkói kerttervezésnek. Az épületet egy hatalmas kapu vezeti be, amelyen keresztül beléphetünk a főudvarra, ahol a látogatók megcsodálhatják az impozáns homlokzatot és a díszes ablakokat.

Az épület kívülről is lenyűgöző, de belülről is megéri megtekinteni. Az épületben találhatók a királyi lakosztályok, az ülésterem és a múzeumok, amelyekben a látogatók megtekinthetik a marokkói művészet és kultúra kiváló példáit.

A Királyi Palota Rabatban a városközpontban található, könnyen megközelíthető gyalogosan vagy a tömegközlekedéssel. A látogatók belépőjegyet vásárolhatnak, amely lehetővé teszi az épület megtekintését, bár az épület egyes részei csak korlátozott időpontokban látogathatók.

Elter Karcsi fotója

Óváros

más néven a Medina

Rabat óvárosa (Medina) Marokkó egyik legfontosabb történelmi és kulturális helyszíne, amely számos látnivalóval és érdekes helyszínnel várja a látogatókat. A Medina egyike azon marokkói óvárosoknak, amelyeket az UNESCO világörökségi listájára is felvettek.

A Medina Rabatban egy labirintusszerű építészeti komplexum, amely több ezer éves történelemre tekint vissza. A Medina labirintusának kis utcái tele vannak érdekes boltokkal, éttermekkel, és hagyományos piacokkal, ahol az emberek különböző árut kínálnak, mint például fűszerek, textíliák, ékszerek és egyéb termékek. A Medina egyik legérdekesebb része a hagyományos piac (Souq), ahol a látogatók megismerhetik a marokkói kultúrát, vásárolhatnak szuveníreket, és megkóstolhatják a helyi ételeket.

A Medina központjában található a Kasbah Oudaias, amely egy erődítmény, amely az Almohad-dinasztia idején épült. A Kasbah Oudaias kiváló példája az iszlám építészetnek, és számos lenyűgöző művészeti részletet tartalmaz. A látogatók megcsodálhatják az impozáns kaput, a falakat, a tornyokat és a belső udvart.

A Medina másik fontos látnivalója a Chellah nevű ókori romváros, amely Rabat északi részén található. A Chellah egy régi római város, amely később az Almohad-dinasztia idején is fontos szerepet játszott. A látogatók megtekinthetik a romvárosban található díszes templomokat, falfestményeket, szobrokat és más műalkotásokat.

A Medina Rabatban könnyen megközelíthető gyalogosan, és a város tömegközlekedési eszközeivel is elérhető.

Szuk

avagy souk

A Rabati Souk Rabat Medina városrészében található hagyományos piac, ahol a látogatók megtapasztalhatják a marokkói élet és kultúra gazdagságát. A Souk a Medina egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, és kiváló lehetőséget nyújt az autentikus marokkói vásárlásra.

A Souk hosszú, labirintusszerű utcáinak kis boltjai számos árut kínálnak, mint például fűszerek, textíliák, ékszerek, bőráru, kerámia és különböző szuvenírek. A látogatók megismerhetik a marokkói vásárlás hagyományait, és alkudhatnak a vásárlóknál, ami az élmény részét képezi.

Az egész Souk hangulata rendkívül vibráló, tele van élettel és aktivitással. Az itt dolgozó emberek szívesen megosztják velünk kultúrájuk és életmódjuk részleteit, és a látogatók számára kiváló lehetőséget kínálnak a helyi konyha ízeinek kipróbálására is.

A Souk Rabatban könnyen megközelíthető gyalogosan vagy a tömegközlekedéssel, és az egész napos piaci élmény érdekében érdemes időt szánni. A Souk különleges élményt nyújt a látogatóknak, és az autentikus marokkói vásárlás mellett lehetőséget nyújt a marokkói kultúra és életmód megismerésére is.

K.-T. Gyuri fotója

Belváros

Rabat belvárosa Marokkó fővárosának egyik legfontosabb területe, amely tele van történelmi látnivalókkal, impozáns épületekkel, hagyományos piacokkal és modern üzletekkel. A belváros kulturális és turisztikai központja, ahol a látogatók számos érdekes helyszínt találnak, amelyek megmutatják a marokkói életmód és kultúra gazdagságát.

Az egyik legfontosabb látnivaló a Kasbah Oudaias erődítmény, amely az Almohad-dinasztia idején épült, és amely ma is áll. Az erődítmény impozáns falai és művészeti részletei lenyűgözőek, és a látogatók megtudhatják, hogy hogyan épült Rabat történelmi belvárosa.

A belváros másik látnivalója a Mohammed V terem, amely a marokkói királyi palota része, és egy impozáns épület, amely a marokkói kultúra és művészet lenyűgöző példája. A terem az építészet és a művészet jellegzetes elemeket tartalmaz, és a látogatók megtekinthetik az impozáns kaput, az érdekes ablakokat és az üléstermet.

A belvárosban találhatók a hagyományos piacok, ahol a látogatók megismerhetik a marokkói életmódot, és megtapasztalhatják a marokkói vásárlás különleges élményét. Az éttermekben kóstolhatják meg a marokkói konyha ízeit, és megismerhetik a helyi kultúrát és életstílust.

A Mohamed V. sugárút - K.-T. Gyuri fotója

Más látnivalók

II. Hasszán mauzóleum

II. Hasszán mauzóleuma Rabatban Marokkó egyik leglátványosabb és legismertebb épülete, amely a marokkói királyi család két tagjának - II. Hasszán királynak és az ő apjának - nyughelye. Az épület modern és hagyományos elemeket ötvöz, és a látogatók számára egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy megismerjék a marokkói művészet és építészet lenyűgöző példáit.

Az épület fehér márványból és más drága anyagokból készült, és magában foglalja az iszlám építészet legjobb példáit. Az épület belsejében az aranyozott díszítések, a hagyományos mozaikok és más műalkotások nagy figyelmet kapnak.

Az épület középpontjában található a mauzóleum, amely a királyok nyughelye. A mauzóleum körüli terület szép kertekkel és tavakkal van díszítve, amelyek kellemes hangulatot teremtenek.

Az épületben található még múzeum, amely a marokkói művészetet és kultúrát mutatja be. A múzeum különleges példái a marokkói művészetnek és kultúrának, amelyek a látogatók számára betekintést nyújtanak a marokkói történelembe és kultúrába.

Az épület nyitvatartási ideje változó lehet, ezért ajánlott előzetesen tájékozódni a látogatási időkről. A II. Hasszán mauzóleum Rabatban az egyik legfontosabb turisztikai látványosság.

Elter Karcsi fotója

Olvasmányos linkek

Andalúz jellegű kert az Uday kasbah területén - l. i. fotója

Fotóegyveleg

Strand - K.-T. Gyuri fotója

K.-T. Gyuri fotója

Világítótorony - Elter Karcsi fotója

K.-T. Gyuri fotója

forrás


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon