ÚTIKRITIKA.HU / Marokkó

Marokkó

Repülés |Érkezés| Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Vízum és vám | Fotóegyveleg

e.k.

Bármilyen kérdéssel (akár repülőjegy vásárlás, szállodafoglalás, egyéni és csoportos programok lehetőségeivel kapcsolatban is) nyugodtan fordulhat az úti kritikushoz. Érdemes! E-mail cím: utikritika@utikritika.hu

Repülés és repülőjegy

Marrakesh is elérhető átszállás nélkül már.

,, Casablancában kezdtünk, mert mikor májusban foglaltuk a repjegyeket a Skyscanner ezt dobta ki a legolcsóbb desztinációnak! Emlékeim szerint utána Rabat jött, majd’ dupla áron. Azért nem mindegy. Frankfurti átszállással mentünk Lufthansával. Amúgy Budapestről tökéletes volt a csatlakozás oda is meg vissza is. Itt röviden szeretném megjegyezni, hogy lehet ugyan faragni az utazási költségeken mindenféle fapados járatokkal, de nagyon melegen azt tanácsolom mindenkinek (egyébként földi kiszolgálásban dolgozok már 15 éve), hogy, ha a pénztárcánk engedi repüljünk nemzeti társaságokkal! Ha csatlakozunk AKKOR MINDENKÉPP! Nagyon sok kíntól és bosszúságtól kíméljük meg magunkat. Nem éri meg fapadon csatlakozgatni. Persze ez csak tanács, nem kötelező megfogadni. (Bonneville, 2017)"

Érkezés

Szállásválasztás

A marokkói kempingektől nem szabad európai színvonalat elvárni. A zuhanyzók és vécék nagyjából tiszták, azonban legtöbbször csak hideg vízre lehet számítani. Egyébként az országban minden szállodai kategória fellelhető. Érdemes alaposan körülnézni ezen a linken. Bár vannak szép számmal igen kedvező árú ajánlatok, a foglalás előtt érdemes az adott szállás környékéről alaposan informálódni.

,, Szállás téren rózsás a helyzet Marokkóban, és szerencsére nem kell a gatyánkat is alvásra költeni. A legolcsóbb szállásunk 23 euró volt, de általában inkább 40-65 euró/éj között volt 4 főre franciás (lekvár, sajt, croissant, palacsinta, friss narancs dzsúsz és olívabogyó ) reggelivel, sok esetben szép medencés kasbah, ahol többször egyedüli vendégek voltunk.

A szezonon kívüli utazás előnye, hogy Marrákes és Szavíra kivételével máshol alig volt turista. Agadir tengerparti reszort városa nyáron tele van, de mi oda nem terveztünk menni. A meleg miatt a medencés kvártélyokat részesítettük előnyben. A legautentikusabb szállásokat városokban általában a medinákban találjuk. A nagyobb hotelek inkább az új városrészekben vannak mivel nem is férnének el a medinák szűk utcáiban, az ódon házak között. Ha van saját járgány vidéken érdemes kisebb falvakban, városokon kívül is keresgélni. A lenti képek mind a szállásainkról készített saját fotók.(2018)" forrás

Ajánlott hotelek

Jön!

Vízum és vám

A magyar állampolgárok 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Marokkóban, a 30 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén javasoljuk felkeresni a Marokkói Királyság Budapesti nagykövetségét, ahol pontos információkat kaphatnak a bejelentési kötelezettségekről és az ügyintézésről. Beutazáskor legalább még 3 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. A belépésnél ügyelni kell arra, hogy a marokkói határőr a beutazási pecsétet és a regisztrációs számot bepecsételje az útlevélbe, mivel ezek igazolják a legális belépést az országba. Ezek hiányában a tartózkodás illegálisnak is minősülhet.

Vám ügyek

Gépkocsival történő beutazáskor az autó számára ideiglenes behozatali engedélyt (autorisation de l’importation temporaire) kell kiállíttatni a marokkói határ átlépésekor. Az engedély 3 hónapig érvényes. Az engedély érvényességének lejártával a behozott autó importnak számít, így ekkor meg kell fizetni a vámot és az adókat, valamint a késedelmi pótlékot és a büntetést. A gépkocsira ezért ennek megfelelően előzetesen ajánlott biztosítást kötni.

Figyelem! A nem Marokkóban forgalomba helyezett gépkocsival beutazó külföldi állampolgár a gépkocsi vagy a behozatali engedély hiányában csak a vám és adók előzetes megfizetése után hagyhatja el az országot, amennyiben tisztázta az autó eltűnésének okát (lopás, baleset), mivel ennek hiányában az illegális értékesítés vádja érheti a turistát. A vám és az adóterhek a gépkocsi új értékének 59%-t teszik ki, amit néhány százalékkal csökkenthet az idősebb évjáratokra adott vámkedvezmény.

Figyelem! A szigorú marokkói vámszabályok miatt, ajánljuk olyan biztosítás megkötését lehetőség szerint, amely a totálkár vagy lopás esetén az új érték 20-59%-ig terjedő és megfizetendő vámfizetési kötelezettségre is kiterjed.

Vám és egyéb jogszabályok: a behozott konvertibilis valutáról érdemes behozatali bizonylatot kérni a beutazáskor, valamint banki vagy automata felvétel esetén az igazoló szelvényt megőrizni. A valuta kivitele csak a készpénz eredetének hiteles igazolásával törvényes, ellenkező esetben a vámhatóság az összeget vámletétbe helyezheti marokkói dirhamban. A jogszabály a valuta-kivitelnél nem határoz meg összeghatárt, gyakorlati tapasztalat alapján kis összegű valuta kivitelét tolerálják a vámtisztek. Kivinni ugyancsak nem lehet marokkói dirhamot.

A szokásosan behozatali tilalom alá eső termékeken (kábítószer, robbanó anyag, harci lőfegyver és töltény) túlmenően, tilos az országba behozni marokkói dirhamot, marokkói mintájú szőnyeget, kaprot, ánizs vagy ánizscsillag-esszenciát, fehér ürömöt és – esszenciát, valamint ebből készült aperitif italokat, a közerkölcsöt, a közrendet, vagy az iszlám vallást sértő publikációt, könyvet vagy videokazettát (pl. királyt sértő, vagy pornográf anyagot).

Figyelem! A dohányféleségek behozatala 200 db (szál) cigaretta vagy 25 szivar mennyiségben, a szeszes italé 1 liter bor és 1 liter egyéb szeszes ital, a kölni vízé 150 ml parfüm 250 ml mennyiségben van maximálva. Nem lehet kémiai alapanyagokból készült szeszes italt, illetve a nem kaucsukból készült vagy nem melegen galvanizált cumit, ill. ilyet tartalmazó cumisüveget behozni. A behozott emléktárgyak vagy ajándékok összértéke nem haladhatja meg a 2000,- dirhamot (kb. 190,-EUR).

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon