ÚTIKRITIKA.HU / Marokkó


hirdetes

útikritikák


Marokkó

Repülés |Érkezés| Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Vízum és vám | Fotóegyveleg

.

e.k.

Bármilyen kérdéssel (akár repülőjegy vásárlás, szállodafoglalás, egyéni és csoportos programok lehetőségeivel kapcsolatban is) nyugodtan fordulhat az úti kritikushoz. Érdemes! E-mail cím: utikritika@utikritika.hu

Repülés és repülőjegy

Repjegy esetén közvetlen járat még mindig nincs Marokkóba - Ryanair és Wizzair is repül az országba, sok verzió van átszállásra, 60 - 70.000 Ft -tól már talál az ember repjegyet odavissza, (Vanilia Travels, 2022)

Érkezés

Szállásválasztás

A marokkói kempingektől nem szabad európai színvonalat elvárni. A zuhanyzók és vécék nagyjából tiszták, azonban legtöbbször csak hideg vízre lehet számítani. Egyébként az országban minden szállodai kategória fellelhető. Érdemes alaposan körülnézni ezen a linken. Bár vannak szép számmal igen kedvező árú ajánlatok, a foglalás előtt érdemes az adott szállás környékéről alaposan informálódni.

,, Szállás téren rózsás a helyzet Marokkóban, és szerencsére nem kell a gatyánkat is alvásra költeni. A legolcsóbb szállásunk 23 euró volt, de általában inkább 40-65 euró/éj között volt 4 főre franciás (lekvár, sajt, croissant, palacsinta, friss narancs dzsúsz és olívabogyó ) reggelivel, sok esetben szép medencés kasbah, ahol többször egyedüli vendégek voltunk.

A szezonon kívüli utazás előnye, hogy Marrákes és Szavíra kivételével máshol alig volt turista. Agadir tengerparti reszort városa nyáron tele van, de mi oda nem terveztünk menni. A meleg miatt a medencés kvártélyokat részesítettük előnyben. A legautentikusabb szállásokat városokban általában a medinákban találjuk. A nagyobb hotelek inkább az új városrészekben vannak mivel nem is férnének el a medinák szűk utcáiban, az ódon házak között. Ha van saját járgány vidéken érdemes kisebb falvakban, városokon kívül is keresgélni. A lenti képek mind a szállásainkról készített saját fotók.(2018)" forrás


Marokkóban járva érdemes legalább egyszer egy riadban megszállni. A riad
tulajdonképpen hagyományos marokkói lakóház, vagy palota(és Andalúziában is gyakori) melynek közepén egy kert van
. Manapság a városon belül a riadok hotelekként működnek és kertet felváltották a közösségi terek: a riadokban a szobák körfolyosóiról lenézve középen egy medence, szépen kialakított pihenőrész, asztalok, és buja növényzet tűnik fel.
A riadokat régen azért alakították ki így, mert az utca zaja az épület falai között megszűnt: benn csend és béke volt. A tetőre fellépcsőzve pedig könnyedén szemlélhették a városi életet.
Milyen az élet egy riadban? Nekünk nagyon tetszett a hangulata, előnyeivel és hátrányaival együtt. Az összes riadban, ahol megszálltunk, kaptunk reggelit, ami mindennap ugyanaz volt: palacsinta, marokkói kenyér, msemen (ami egy rétegzett, olajos palacsinta), vaj, méz, lekvár, joghurt, kockasajt. Én szeretem az édes reggelit, de egy idő után nagyon sok volt belőle😃 egyszer külön kérésre kaptunk tojást is🙌.
A reggelit leginkább a tetőn fogyaszthatjuk el, ahonnan szuper a kilátás a városra. Néha nem a belső térben, hanem a tetőn van medence/kis jacuzzi, és némelyik riadban hammam is üzemel (extra költségért).
A személyzet nagyon kedves volt mindenhol és segítettek a programok megszervezésében.
A szobák közvetlenül a közös térből vagy az emeleti folyosókról nyílnak és faajtókkal zárhatók. Nagyon szépek, de nem hangszigetelnek: kisgyerekkel az altatás nehéz volt, amikor lenn társalognak vagy fürdőznek az emberek. De általában annyira fáradtak voltunk, hogy nem volt gondunk az alvással🙌
A riadok a legkisebb utcákban bújnak meg és néha nagyon nehéz őket megtalálni. Az utcán, ha látják, hogy nem vagy biztos a dolgodban, a helyiek mellénk szegődnek és igyekeznek mutatni az utat - akár szeretnénk, akár nem, és természetesen a végén pénzt kérnek.
A marokkói utunk során aludtunk riadokban, apartmanban, sátorban is, és a riadoknak tényleg fantasztikus hangulata van.
A mi kedvenceink a következők voltak Marrakeshben:
Riad Le Voile d'Orient
Riad Aventurine
Riad Dhar Kmissa

(Vanilia Travels, 2022)

Ajánlott hotelek

Jön!

Vízum és vám

A magyar állampolgárok 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Marokkóban, a 30 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén javasoljuk felkeresni a Marokkói Királyság Budapesti nagykövetségét, ahol pontos információkat kaphatnak a bejelentési kötelezettségekről és az ügyintézésről. Beutazáskor legalább még 3 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. A belépésnél ügyelni kell arra, hogy a marokkói határőr a beutazási pecsétet és a regisztrációs számot bepecsételje az útlevélbe, mivel ezek igazolják a legális belépést az országba. Ezek hiányában a tartózkodás illegálisnak is minősülhet.

Vám ügyek

Gépkocsival történő beutazáskor az autó számára ideiglenes behozatali engedélyt (autorisation de l’importation temporaire) kell kiállíttatni a marokkói határ átlépésekor. Az engedély 3 hónapig érvényes. Az engedély érvényességének lejártával a behozott autó importnak számít, így ekkor meg kell fizetni a vámot és az adókat, valamint a késedelmi pótlékot és a büntetést. A gépkocsira ezért ennek megfelelően előzetesen ajánlott biztosítást kötni.

Figyelem! A nem Marokkóban forgalomba helyezett gépkocsival beutazó külföldi állampolgár a gépkocsi vagy a behozatali engedély hiányában csak a vám és adók előzetes megfizetése után hagyhatja el az országot, amennyiben tisztázta az autó eltűnésének okát (lopás, baleset), mivel ennek hiányában az illegális értékesítés vádja érheti a turistát. A vám és az adóterhek a gépkocsi új értékének 59%-t teszik ki, amit néhány százalékkal csökkenthet az idősebb évjáratokra adott vámkedvezmény.

Figyelem! A szigorú marokkói vámszabályok miatt, ajánljuk olyan biztosítás megkötését lehetőség szerint, amely a totálkár vagy lopás esetén az új érték 20-59%-ig terjedő és megfizetendő vámfizetési kötelezettségre is kiterjed.

Vám és egyéb jogszabályok: a behozott konvertibilis valutáról érdemes behozatali bizonylatot kérni a beutazáskor, valamint banki vagy automata felvétel esetén az igazoló szelvényt megőrizni. A valuta kivitele csak a készpénz eredetének hiteles igazolásával törvényes, ellenkező esetben a vámhatóság az összeget vámletétbe helyezheti marokkói dirhamban. A jogszabály a valuta-kivitelnél nem határoz meg összeghatárt, gyakorlati tapasztalat alapján kis összegű valuta kivitelét tolerálják a vámtisztek. Kivinni ugyancsak nem lehet marokkói dirhamot.

A szokásosan behozatali tilalom alá eső termékeken (kábítószer, robbanó anyag, harci lőfegyver és töltény) túlmenően, tilos az országba behozni marokkói dirhamot, marokkói mintájú szőnyeget, kaprot, ánizs vagy ánizscsillag-esszenciát, fehér ürömöt és – esszenciát, valamint ebből készült aperitif italokat, a közerkölcsöt, a közrendet, vagy az iszlám vallást sértő publikációt, könyvet vagy videokazettát (pl. királyt sértő, vagy pornográf anyagot).

Figyelem! A dohányféleségek behozatala 200 db (szál) cigaretta vagy 25 szivar mennyiségben, a szeszes italé 1 liter bor és 1 liter egyéb szeszes ital, a kölni vízé 150 ml parfüm 250 ml mennyiségben van maximálva. Nem lehet kémiai alapanyagokból készült szeszes italt, illetve a nem kaucsukból készült vagy nem melegen galvanizált cumit, ill. ilyet tartalmazó cumisüveget behozni. A behozott emléktárgyak vagy ajándékok összértéke nem haladhatja meg a 2000,- dirhamot (kb. 190,-EUR).

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon