ÚTIKRITIKA.HU / Chefchaouen


hirdetes

útikritikák


Chefchaouen

Chefchaouen-ról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Étkezés| Vásárlás|Biztonság| Egyéb hasznos információk|Óváros| Callejon El Asri|Nagy mecset|Plaza Uta-el-Hammam|Akchour-vízesés| Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

Tartalom feltöltése előkészületben

Chefchaouen-ról dióhéjban

marokkói arab és francia kiejtése: séfsauen

Lakosság (2023-ban): 38,700

Chefchaouen egy bámulatos  hegyi város Mrokkó északkeleti részén. Turisták tömege látogat ide a konkrétan festő város medinája (óvárosa) miatt. Ez a negyed háttérben a Rif-hyegységgel tele van vakítóan fehérre és hamukékre festett házakkal. Chefchaouen ezen túlmenően is teljesen olyan, ahogy a turista Marokkót elképzeli. A város medinája a maga nemében a világon az egyik leglátványosabb.

V. Jancsi fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A francia és a spanyol tudásunkkal jól elboldogultunk

Nem tetszett

1. Kissé idegesítők voltak a fűveket kínálgató utcai zugárusok (a régió tele van mariska ültetvényekkel)

Vélemények

,, A város tényleg szép. Megtaláltuk azt a kis lépcsőt, ami minden képeslapon látható. A turisták tömege itt is elkerült minket, ezért jó saját szervezésben, nem ugyanakkor jutunk mindenhova, mint a nagy turistabuszok.

Az éttermek sokkal olcsóbbak, mint Marrakeshben vagy Fezben, egy tál tagine 70-100 dirham helyett 30-40. Nincs közel Fezhez és borzasztó visszavezetni a teljesen sötétben olyan úton, ahol semmi nincs felfestve, a reflektort pedig senki nen veszi le ha jönnek szembe, de azért mindenképp megéri megnézni.

Chefchaouen-ben nem rámenősek az emberek, nem erőszakosak, ha látják hogy érdeklődsz biztosan behívnak a boltjukba, de azt sem olyan aurába mászósan. Persze itt is volt olyan, hogy valaki jókedvűen üdvözöl, megkérdezi honnan jöttünk, ó hát ők is meg mi is milyen szegény ország vagyunk, nagyon fontos, hogy udvariasak legyünk és műveltek, és ha már ilyen jót beszélgettünk, nézzünk be a boltjába. Csak semmi nyomás, nem kell vásárolni, de azért nézzünk be. Egy másik “látta a szemünkben”, hogy vásárolni szeretnénk, csak mondjuk meg mit, és ő megtalálja nekünk a városban. Egy piros-narancssárga sálat szerettem volna a szép piros kabátomhoz, ehhez azért körbejártunk néhány üzletet. Nem, az még mindig bordó, ne ilyen mintásat, nagyon gyönyörű puha anyag de tényleg nincs rá szükségem. Az az ágytakaró, az pont olyan színű, olyanból nincs sál? Sál az nincs, de nyugodtan szétvághatjuk, lesz belőle sok sál, a többit eladjuk, még jobban járunk :) Ez azért nem volt olyan meggyőző érvelés, szegénytől nem vásároltunk semmit, pedig ha mutatott volna nekem tetszőt, az akarat megvolt. Később még találkoztunk vele a frissen facsart gyümilézőnél, mondta, hogy itt nincs is sál… :) (2018)" forrás

V. Jancsi fotója

A kék 50 árnyalata 💙
Chefchaouen, a kék város számunkra Marokkó egyik gyöngyszeme lett, ami nagyon feldobta az utazásunk végét.
A kékre festett városka az 1500-as években épült és nem volt mindig ennyire kék: 1900-as évektől a világháborúk hatására sok zsidó költözött a környékre, és ők festették a házakat kékre. Számukra ez a szín az eget, a békét és istent jelképezte.💙
Tényleg olyan itt sétálni, mintha egy festménybe csöppent volna az ember. Kedves, színes, és pezseg benne az élet.
A legjobb, amit tehetünk, ha csak bóklászunk az aranyos utcákon, meglátogatjuk a helyi piacot (mi nyugati szamócafa termését kóstoltuk itt, isteni finom!). Érdemes felmenni a miradorba (kilátópont), meglátogathatjuk a Kasbah várat.
A számtalan apró étterem egyikében elköltött tajine után az utcák szélén frissen préselt gránátalmalé fantasztikusan esik. Nem mellesleg itt találkoztunk a legbarátságosabb árakkal egész Marokkóban!
Emellett szeretném megjegyezni, hogy a képeslapszerű városka lakott: igyekezzünk tiszteletben tartani a helyiek életterét, szokásait! (Vanilia Travels, 2022)

V. Jancsi fotója

Odajutás

Chefchaouen Marakkeshtől körülbelül 220 kilométerre északnyugatra található, és a legkényelmesebb módja annak, hogy eljussunk oda, az autó vagy a busz használata. Az autóval való utazás körülbelül 3-4 órát vesz igénybe, a busz pedig körülbelül 5-6 órát vesz igénybe. A buszjegy ára nyilván sokkal olcsóbb, mint az autó bérlése vagy az autóbérlés költségei. Az utazás időtartama azonban változó lehet a forgalomtól és az útviszonyoktól függően.

Szállásválasztás

Számos riad szálláshely található Chefchaouenben, néhány közülük:

Casa Perleta: A városközpontban található, autentikus berberek építészettel rendelkezik.

Riad Rifandalus: A városközpontban található, klasszikus marokkói stílusban berendezett.

Dar Zambra: A Medina szívében található, autentikus, berber stílusban berendezett.

Dar Gabriel: A Medina közepén található, autentikus stílusban berendezett, tágas szobákkal és kerttel.

Dar Echchaouen: A Medina szélén található, szép kilátással a városra, autentikus marokkói stílusban berendezett.

Casa Sabila: A Medina szélén található, szép kilátással a városra és a hegyekre, autentikus berber stílusban berendezett.

Fontos azonban megemlíteni, hogy Chefchaouen egy kisváros, és az utazóknak sok lehetőségük van arra, hogy a helyi vendéglátósoktól és helyi lakosoktól béreljenek szobákat és lakásokat, amelyek közvetlenebb kapcsolatot biztosíthatnak a helyi kultúrával és élettel. Az Airbnb és a Booking.com néhány lehetőséget kínálhat a látogatóknak.

V. Jancsi fotója

Étkezés

Chefchaouenben számos étterem, kávézó és teaház található, amelyek kínálnak helyi és nemzetközi konyhákat. A legtöbb étterem a medina területén található, és különféle marokkói ételeket kínálnak, mint például a tajine és a couscous, valamint grillételeket és halat is.

Az egyik legismertebb helyi ételspecialitás a bissara, egy csicseriborsókrémes leves, amelyet általában kenyérrel szolgálnak fel. A harira leves szintén népszerű, amely hús, zöldségek és csicseriborsó felhasználásával készül, és gyakran a Ramadán hónapban fogyasztják.

Az olajbogyók és a mandulák is fontos alapanyagok a helyi konyhában, és gyakran használják őket a saláták, tészták és húsételek ízesítéséhez.

Ha édesszájú vagy, érdemes megkóstolnod a chebakia nevű aprósüteményt, amely egy mézbe mártott, mandulával és szezámmaggal bevont sütemény. A helyi édességek közül említésre méltó még a sellou nevű mandulás sütemény és a briouat nevű töltött tészta.

Fontos megjegyezni, hogy Chefchaouen egy muzulmán város, ezért a helyi éttermek és kávézók alkoholmentesek.

Kuszkuszos étel - V. Jancsi fotója

V. Jancsi fotója

Vásárlás

Néhány ajánlott piac:

Ras El Ma piac: Ez a piac a városközponttól pár perc sétára található, és helyi ételek és italok, valamint házi készítésű tárgyak széles választékát kínálja.

Outa El Hammam piac: A piac fő területe a városközpontban található, és kézműves áruk, helyi ételek és italok széles választékát kínálja.

Souika piac: Ez a piac a város egyik legrégebbi piaca, és számos helyi kézműves terméket, valamint helyi ételeket és italokat kínál.

Bab Souk piac: Ez a piac az Outa El Hammam piacon található, és főként ételek és italok kínálatára specializálódott.

A piacokon érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat, például a kecsketejből készült édességeket és a helyi gyümölcsöket. Emellett érdemes vásárolni helyi kézműves termékeket is, például kézzel festett kerámiákat és szőnyegeket.

Alkudozni Marokkóban, így Chefchaouenben is, teljesen elfogadott és elvárt. Az árak jellemzően magasabbak a turisták számára, így érdemes alkudni, hogy kedvezőbb árat kapjunk. A következő tippek lehetnek hasznosak az alkudozáshoz:

Böngéssze végig az árut: Mielőtt elkezdené az alkudozást, érdemes megnézni az áruk kínálatát és az árakat a környező boltokban, hogy tisztában legyen az általános árakkal.

Legyen udvarias: Az alkudozás során fontos, hogy udvarias legyen. Köszönje meg az eladó árát, majd kérjen egy árlebegtetést. Ne felejtsen el mosolyogni és ne legyen túl agresszív.

Kezdje alacsonyabb összeggel: Kezdje alacsonyabb összeggel, mint amennyit valójában fizetne. Az eladó jellemzően magasabb árat fog javasolni, mint amit szeretne kapni, így az alacsony ajánlat segít az árak racionálisabb megbeszélésében.

Kössön kompromisszumot: Az alkudozás során próbáljon meg kompromisszumra jutni. Ha a végén sikerült megállapodni az árban, fizessen készpénzzel, és ne felejtse el megragadni az alkalmat a köszönetnyilvánításra és búcsúzkodásra.

Ne szégyellje megkérdezni: Ha nem biztos abban, hogy mennyit ér egy adott árucikk, akkor ne szégyellje megkérdezni az eladót, vagy nézzen utána az áraknak az interneten. Így nem csak az árakat ismerheti meg, hanem megismerheti az árucikk minőségét és értékét is.

Reggeli termelői piac - V. Jancsi fotója

Biztonság

Chefchaouen általában biztonságos városnak számít, azonban érdemes figyelni bizonyos dolgokra. A turistáknak érdemes vigyázniuk a zsebtolvajokkal és csalókkal szemben a turistalátványosságok és a piacok közelében. Ajánlott vigyázni a táskák és értéktárgyak elvesztése ellen, és kerülni az éjszakai sétákat a sötét és elhagyatott helyeken.

Egyéb hasznos információk

Chefchouenben a wifi általában elérhető a szálláshelyeken és az éttermekben, de a városban található nyilvános wifi hálózatok minősége és megbízhatósága változó lehet. Általában a város központi részein található éttermek és kávézók kínálnak megbízható wifi kapcsolatot. Azonban az érkező turistáknak érdemes előzetesen ellenőrizniük a szálláshelyük wifi-hozzáférését és esetleges korlátozásait.

Óváros

Chefchaouen óvárosa Marokkó egyik legismertebb látnivalója, gyönyörű, kékre festett házaival és szűk utcáival. Az óváros központjában található a Plaza Uta el-Hammam, ahol kávézók, éttermek és üzletek sorakoznak. Az óvárosban rengeteg szép épületet találni, többek között a Kasbah-t, amely egy erődítmény és múzeum, valamint a mecsetet is érdemes meglátogatni. Az óvárosban sétálva megcsodálhatjuk a kékre festett falakat, az érdekes építészeti részleteket, és élvezhetjük a nyugodt, autentikus hangulatot.

V. Jancsi fotói

Callejon El Asri

A Callejon El Asri egy szűk, kanyargós utcácska Chefchaouen óvárosában, amely a helyi lakosok és turisták körében is népszerű helyszín. A falakat élénk kék színűre festették, ami jellegzetes látványt nyújt, és sokan az Instagram-fotóik kedvelt helyszínének tartják. A kis utcácska tele van kis boltokkal, üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal, ahol a látogatók elcsendesedhetnek egy pohár tea vagy kávé mellett. A Callejon El Asri-t az utazók gyakran az óvárosban való sétájuk során látogatják meg.

V. Jancsi fotója

Nagy mecset

Chefchaouenben a nagy mecset, más néven a Grande Mosquée, a város egyik legfontosabb műemléke. Az épület a 15. században épült és az andalúz művészet hatásait mutatja. A mecset területére csak muszlimok léphetnek be, a turisták azonban a mecset előtt található téren is megcsodálhatják a szépségét. A mecset kívülről egy egyszerű fehér épületnek tűnik, amelynek homlokzatát díszítik a zöld csempék és a kék díszítések. A mecset toronyórája és kis kupolái a város egyik legismertebb látnivalói közé tartoznak.

Plaza Uta-el-Hammam

A Plaza Uta-el-Hammam Chefchaouen főtere, ahol az óváros szíve található. A tér körül számos étterem, kávézó és bolt található, és általában tele van turistákkal és helyiekkel egyaránt. A tér közepén található a Kasbah, a város egyik legfontosabb látványossága, amely ma múzeumként üzemel, és betekintést nyújt a régi időkbe. A Plaza Uta-el-Hammam szép kilátást nyújt a környező hegyekre, és jó kiindulópont a város felfedezéséhez.

V. Jancsi fotója

Akchour-vízesés

Az Akchour-vízesés (franciául Cascades d'Akchour)  Chefchaouentől kb. 30 km-re délre található, a Rif-hegységben. Az Akchour folyó egyik legszebb szakaszán található, ahol a folyókő formái és a kristálytiszta víz varázslatos látványt nyújtanak. A látogatók számos útvonal közül választhatnak, amelyek mindegyike szép tájakon, hegyi utakon, sziklás ösvényeken vezet az Akchour-vízesésig. A vízesés magassága kb. 30 méter, és lehetőség van a medencékben való fürdőzésre is. Az Akchour-vízesés egy népszerű kirándulóhely a helyiek és a turisták körében is.

Más látnivalók

Kasbah múzeum

A Kasbah múzeum Chefchouen óvárosának központjában található, a Plaza Uta-el-Hammam közelében. A múzeum egy régi kasbah épületében működik, és bemutatja a régi marokkói életet és kultúrát, köztük a helyi zenei és kézműves hagyományokat, a textilipart, az ékszerkészítést és a szőnyegszövést. A múzeum gyűjteményében szerepelnek régi fotók, kalligráfia, bútorok, kerámiák és más műalkotások, amelyek mind a régi marokkói életet idézik fel. A múzeum látogatása ajánlott, ha érdekel a marokkói kultúra és történelem.

Olvasmányos linkek

Elindultunk vissza az óvárosból kifelé, mert arra számítottunk, hogy fogunk tudni fogni taxit a buszvégállomás felé. Persze nem volt ott szabad autó, emiatt kénytelenül is elindultunk gyalog. Murphy törvénye szerint az elhaladó autók foglaltak voltak, és amikor egyszer tényleg szükség lett volna taxira, akkor persze nem álltak meg és ajánlották, hogy elvisznek. Sokszor van induláspara, meg lekéséspara, de ebben az esetben tényleg indokolt volt, mert taxi nélkül nem értük volna el a buszunkat, aminek az lett volna a következménye, hogy Chefchaouenben kell szállást találnunk éjszakára, mivel több busz nem volt aznap vissza Tangerbe. Ezzel pedig az egész másnapi útiterv és program borult volna. Vagy mehettünk volna még talán iránytaxival, drágábban és kevésbé megnyugtató körülmények között, úgy, hogy Tetuánban is át kellett volna szállnunk. Szerencsére séta közben végre sikerült taxit fogni és elértük a buszt. (2018) forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

l. i. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon