b. m. fotója
olasz kiejtés: csivitellá in vál di kijáná
b. g. fotója
Távolról észrevettük Civitella in Val di Chiana-t és úgy döntöttünk, hogy ellátogatunk oda. Ahogy közeledtünk, pár perc alatt a falu szívében találtuk magunkat, ahol lélegzetelállító látvány fogadott minket.
Leparkoltuk a járgányt, és úgy döntöttünk, hogy gyalogosan fedezzük fel a falut. A bájos, kanyargós utcákon barangoltunk, ami némi meredek emelkedőt is jelentett – nos ezzel mindig is hadilábon álltam. Ugyanakkor nincs is jobb gyógymód, mint egy gyönyörű toszkán falu látványa, hogy elfeledtesse veled a meredek gyaloglás okozta nehézségeket.
Civitella in Val di Chiana, legyen akár falu vagy város (az olaszok községnek hívják), meglepően csendes volt. Ritkán találkozhatunk ennyire eldugott helyekkel, és bár az időjárás és az évszak kedvezett volna a turistáknak, a környéken szinte senki sem volt, és azok is csak a délutáni sziesztájukat tartották.
Bár általában kedvelem a nagy tömegeket (sosem zavart, ha sok ember volt körülöttem), mégis, az volt a legjobb, hogy a falvat csak magunknak birtokoltuk.
Ez lehetővé tette, hogy szabadon bolyonghassak, anélkül, hogy bárki is elment volna mellettem.
Amikor újra végignéztem a fotókat, feltűnt, hogy a falu mennyire jellegzetesen narancssárga volt. Ez egy olyan apró, de figyelemre méltó részlet, ami valószínűleg az egyik buta kérdésemet jelentette volna a helyiekhez… már ha találkoztam volna valakivel.
Nagyon könnyű elmerülni Civitella in Val di Chiana bájában, és ezért különösen hálás vagyok, hogy a toszkanai bolyongás során felfedezhettük. Megtörténhetett volna, hogy csak elmentünk volna mellette anélkül, hogy megálltunk volna, és mit hagytunk volna ki! (2023)
A tartomány központjától, Arezzotól kb. 18-20 kilométerre van délnyugati irányba (autóval kb. 26 perc). Siena kb. 50 kilométerre fekszik (autóval egy óra). A tartomány központjától, Arezzotól kb. 18-20 kilométerre van délnyugati irányba (autóval kb. 26 perc). Siena kb. 50 kilométerre fekszik (autóval egy óra).
Hangulatos vidéki vendéglő a Ristorante Casa Cecco. Családias légkörben szuper szarvasgombás tagliatelle-t és sült galambot ettünk. Valami nagyon régi (17.századi) kis házban van a vendéglő. Másnap pont jó pizzát ettünk a Braceria Ristorante Pizzeria Neda nevű kis helyen. Ahogy láttuk specialitásuk a kemencében sütött mindenféle hús.
xxx
Az egészséges éghajlat, a táj tápláló gazdagsága és a tipikusan dombos tájformák révén a Val di Chiana híres kiváló olívaolajairól. A termelés többségében közvetlen termelők által történik, akik a betakarítás végén az olajbogyójukat a malmokhoz viszik. A legfőbb Chianina olaj a Colline di Arezzo, amely intenzív zöld színével, zöldes sárgára hajló árnyalataival, intenzív gyümölcsös aromájával, valamint csípős és enyhén keserű ízével tűnik ki, ami idővel elhalványul, és tartós utóízt hagy maga után.
A Val di Chiana egy mintegy 104 km hosszú völgy, amely körülbelül 2300 km² területet fed le. A völgy északról délre terjed Arezzo és Orvieto között, és magában foglalja az Arno medencét, amelyben a Canale Maestro della Chiana folyik, valamint a Tiber medencét, amelyben a Chiani folyó található.
A Val di Chiana Olaszország egyik legtermékenyebb mezőgazdasági területe. A helyi lakosság nagy része a mezőgazdaságnak, az állattenyésztésnek és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységeknek szenteli magát.
A túrázás, lovaglás és hegyikerékpározás népszerű tevékenységek a Val di Chiana térségében.
Castiglion Fiorentino számos fesztiválról ismert az év során, köztük a híres "Palio dei Rioni"-ról, amely a város három ősi rioni (kerület) közötti lóverseny június harmadik vasárnapján. A rendezvény része egy színes és energikus bemutató is, amely az 13. századra visszanyúló zászlólengetési szokást idézi (a lóversenyt megelőző hétvégén a három zászlólengető csapat között látványos versenyt is tartanak).
Egy agriturismo szállás nagyszerű módja lehet a toszkán konyha, bor és vendégszeretet megismerésének.
2010-ben Monte San Savino porchetta fesztiválja, amelyet szeptemberben rendeztek, elnyerte a Guinness World Record-ot a világ leghosszabb porchettájáért.
A porchetta egy olasz étel, amely egy ízletesen fűszerezett, általában egész malacból készült pörkölt sertéshús. A sertés hasát kitöltik fűszerekkel, például rozmaringgal, fokhagymával, sóval és borssal, majd az egészet szorosra tekerik és sütik. Az elkészítés során a bőr ropogósra sül, a hús pedig puha és ízletes marad. A porchettát gyakran ünnepi alkalmakkor, fesztiválokon, valamint különleges eseményeken szolgálják fel, és nagyon népszerű az olasz konyhában.
Jön!
* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
© Utikritika.hu. 2012.
Amerikai Egyesült Államok | Amszterdam | Argentína | Ausztrália | Ausztria | Bahama-szigetek | Balatonszéplak-felső | Bali | Barcelona | Berlin | Ciprus | Dominikai Köztársaság | Dubai | Egyiptom | Franciaország | Görögország | Hajóutak | Horvátország | Hongkong | India | Isztambul | Kanada | Kanári-szigetek | Kuba | Kvarner-öböl | London | Madrid | Malajzia | Maldív-szigetek | Mallorca | Mauritius | Málta | Mexikó | Nagy-Britannia | Németország | New York | Olaszország | Párizs | Portugália | Róma | Seychelle-szigetek | Sharm el-Sheik | Skócia | Spanyolország | Sri Lanka | Szingapúr | Thaiföld | Törökország | Toszkána | Tunézia | Vietnam | Zöld-foki Köztársaság
Még nem érkezett hozzászólás.